Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Διαβουλεύσεις για ΠΓΔΜ-Τουρκία
  • [02] Ομιλία Π. Γερουλάνου στον ΟΗΕ
  • [03] Τρισέ για την ελληνική οικονομία
  • [04] Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [05] Εκκληση να μη χαθεί η ευκαιρία για τον πλανήτη
  • [06] "Ενιαίος αγώνας για την εργασία"
  • [07] Επίσκεψη στο "Παίδων"
  • [08] Συνέχεια διαλόγου
  • [09] Απολογίες
  • [10] Τραγωδία σε σχολείο

  • [01] ΕΕ: Διαβουλεύσεις για ΠΓΔΜ-Τουρκία

    Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ. Η Σουηδική προεδρία υπέβαλε χθες ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων του συμβουλίου στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν ικανοποιούσε την ελληνική διπλωματία.

    Επί του θέματος αυτού η ΕΕ εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ορισμένες άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επετεύχθη μια καταρχήν πολιτική συμφωνία η οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις ικανοποιεί την ελληνική πλευρά αφού δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο. Επίσης η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι διατυπώσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η καταρχήν πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά αύριο. Οι 27 θα συμφωνήσουν σε ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να ικανοποιεί την ελληνική διπλωματία.

    Ανάλογες διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και για το θέμα της Τουρκίας όπου η ΕΕ εμφανίζεται επίσης διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.

    [02] Ομιλία Π. Γερουλάνου στον ΟΗΕ

    "Δεν μπορεί να δημιουργηθεί βιώσιμος παγκόσμιος πολιτισμός, αν δεν αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δύναμη και τη μοναδικότητα των επιμέρους πολιτισμών", τόνισε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

    Νωρίτερα, παρουσία του κ. Γερουλάνου και με πρωτοβουλία της χώρας μας, υιοθετήθηκε απόφαση με τίτλο "Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους". Το σχέδιο ψηφίσματος είχε προταθεί από το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, στις 16 Νοεμβρίου 2009. H απόφαση συγκηδεμονεύτηκε από 85 κράτη-μέλη και υιοθετήθηκε συναινετικά, χωρίς ψηφοφορία.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στη σημασία του ΟΗΕ και κυρίως στο ρόλο που διαδραματίζει στην πραγματοποίηση του παγκόσμιου διαλόγου ανάμεσα στους πολιτισμούς, σημειώνοντας ότι "μια από τις δεσμεύσεις του ΟΗΕ είναι να διατηρήσει τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών μοναδικές, πλήρεις και δημιουργικές".

    Ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε την απόφαση "ως μαρτυρία της δέσμευσης των κρατών να εργαστούν μαζί για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου" και εξέφρασε την "ειλικρινή εκτίμηση" της ελληνικής κυβέρνησης προς όλους τους συγκηδεμόνες της απόφασης και όλα τα κράτη-μέλη για την υποστήριξή τους.

    Στη συνέχεια, ο κ Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη "επανένωσης των διασπασμένων συμβόλων" της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνοντας ειδική αναφορά στα μάρμαρα του Παρθενώνα:

    "Η πολιτιστική κληρονομιά δεν χρειάζεται πάντα προστασία. Πολύ συχνά, η πολιτιστική κληρονομιά χρειάζεται να επουλωθεί. Να επουλωθεί όπως στη διαδικασία του να επιστρέψει κάτι στο σπίτι του, και να ξαναγίνει πλήρες. Στο ίδιο πλαίσιο, μέσα στο οποίο επιδιώκουμε να επουλώσουμε τις ταυτότητες, έτσι θα πρέπει να επιδιώξουμε να επουλώσουμε μεγάλα σύμβολα κληρονομιάς. Ιδιαίτερα όταν τα σύμβολα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διαλόγου μας αναφορικά με τον πολιτισμό. Ένα σύμβολο τόσο μοναδικό ώστε να αντικατοπτρίζει τις αξίες διαφορετικών πολιτισμών, γίνεται ένα παγκόσμιο σύμβολο. Με στόχο να εμπνεύσει τις αξίες που αντιπροσωπεύει, με στόχο να μας φέρει κοντά σε πνεύμα κατανόησης. Το να το διαμελίζουμε είναι ανήθικο, το να κρατάμε τα κομμάτια του μοιρασμένα είναι αντιδεοντολογικό. Στον Παρθενώνα αρκετοί πολιτισμοί, αν όχι ο κόσμος στο σύνολό του, αναγνωρίζουν ένα σύμβολο ανθρωπισμού. Τη βασική ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, αν κάποιος τους εμπνεύσει να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση. Το ότι μπορούν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν απίστευτα πράγματα αν αφεθούν ελεύθεροι να σκεφθούν, να εκφραστούν, να θέσουν σε εφαρμογή τη λογική τους, και τελικά να εξουσιάσουν τους εαυτούς τους. Αντιπροσωπεύει την ουσία αυτών για τα οποία ιδρύθηκε αυτός ο Οργανισμός. Εκφράζοντας την πίστη του στην ανθρώπινη φύση, πρόκειται για ένα σύμβολο τόσο μοναδικό ώστε να στέκεται ως φωτεινή πηγή όχι μόνο για τα επιτεύγματα που έχουμε καταφέρει, αλλά τελικά γι' αυτά που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Για εμάς τους Έλληνες, ο Παρθενώνας είναι όλα αυτά τα πράγματα και επιπλέον μέρος αυτού που είμαστε. Ένα θεμελιώδες κομμάτι της κληρονομιάς μας. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη χαρά μας για το ότι αρκετά κομμάτια του μνημείου αυτού μας επιστράφηκαν εθελούσια ή διά δανείων από την Χαϊδελβέργη, το Παλέρμο και το Βατικανό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με άλλα μουσεία, για να βρούμε τρόπους για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία θα εμπλουτίσουν αντί να καταστήσουν φτωχότερες τις εξαιρετικές τους συλλογές".

    Καταλήγοντας, ο κ. Γερουλάνος είπε:

    "Κύριε Πρόεδρε, είμαστε αποφασιστικά στο δρόμο του να κάνουμε τον κόσμο μας έναν καλύτερο κόσμο, και το έχουμε κάνει με το να σεβόμαστε και να εξυμνούμε ο ένας τον άλλο, με το να βρίσκουμε στον καθένα το στοιχείο εκείνο που τον κάνει μοναδικό. Η ακεραιότητα ενός μνημείου, ενός αριστουργήματος, ενός έργου τέχνης θα πρέπει να θεωρείται δικαίωμα τόσο ιερό όσο οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα υπερασπίζεται αυτός εδώ ο Οργανισμός, διότι η ακεραιότητα ενός παγκόσμιου συμβόλου πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική όσο και η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά".

    Το ψήφισμα της Γ.Σ.

    Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων:

    - Επιδοκιμάζει τα κράτη - μέλη, τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα μουσεία και την κοινωνία των πολιτών για τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων και χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία για την εκούσια επιστροφή αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν διακινηθεί παρανόμως.

    - Επισημαίνει τη διενέργεια από την UNESCO περιφερειακών συναντήσεων για το θέμα, όπως η Διεθνής Διάσκεψη της Αθήνας και η Έκτακτη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής των Αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Χώρες Προέλευσής τους ή της Αποκατάστασης σε Περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ το 2008, καθώς και των συστάσεων των συνόδων αυτών.

    - Εκφράζει ενδιαφέρον για τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της ανωτέρω Διακυβερνητικής Επιτροπής, με στόχο τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την κρατική ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών, μιας βάσης δεδομένων ορθών πρακτικών στον τομέα της επιστροφής και της αποκατάστασης των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους.

    - Αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και της παράνομης απομάκρυνσής τους από τις χώρες προέλευσης τους, μεταξύ άλλων, μέσω της συνεργασίας σε νομικό επίπεδο. Στη συνεργασία αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δίωξη ατόμων που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες και η έκδοσή τους συμφώνα με τη νομοθεσία των συνεργαζόμενων κρατών και του σχετικού διεθνούς δικαίου.

    Δήλωση κ. Γερουλάνου

    Μετά την έγκριση του ψηφίσματος και την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε:

    "Το ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια ευκαιρία να θέσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της υφηλίου, διεκδικούν να δουν την επιστροφή κάποιων συγκεκριμένων κομματιών της τέχνης, τα οποία βρίσκονται σε άλλα μουσεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτά τα θέματα, γιατί αφορά ένα μνημείο, τον Παρθενώνα, το οποίο έχει διαμελιστεί και υπάρχει σε διάφορα μουσεία του κόσμου, κυρίως στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να θέσει κανείς αυτό το πλαίσιο, να μιλήσει γι' αυτό το οποίο διεκδικεί η Ελλάδα και να δώσει σε όλον τον κόσμο την ευκαιρία να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που διεκδικούμε. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είναι μόνο στο Βρετανικό Μουσείο, είναι και σε άλλα μουσεία και η επιστροφή τους με τον α ή τον β τρόπο πρέπει να γίνει κατανοητή μέσα στο πλαίσιο της επανένωσής τους με ένα μνημείο το οποίο είναι στην ολότητά του στην Αθήνα."

    [03] Τρισέ για την ελληνική οικονομία

    Τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επισήμανε, ακόμη μια φορά, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το οποίο ανέρχεται στο 12,7% του ΑΕΠ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι' αυτό απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, όπως π.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι σωστά η κυβέρνησή της έλαβε σκληρές αποφάσεις και σημείωσε ότι ανάλογα μέτρα και αποφάσεις θα ληφθούν και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Χρειάζεται μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η Ελλάδα καθορίζονται από τις ίδιες τις Συνθήκες. Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να ληφθούν μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των καταναλωτών, κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    [04] Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Την Αθήνα επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β'. Τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο υποδέχθηκαν στο "Ελ. Βενιζέλος" ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος ενώ παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Διεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων κ. Χριστόδουλος Λάζαρης καθώς και η πρέσβης Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αικατερίνη Μπούρα.

    Εκ μέρους της Εκκλησίας παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο Συνοδικός Σύνδεσμος Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων. Τον Αλεξανδρινό προκαθήμενο συνοδεύουν ο εκπρόσωπός του στην Αθήνα Εξαρχος του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος, ο μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, ο μητροπολίτης Καμπάλα κ. Ιωνάς, ο αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επίσκοπος Μηλουπόλεως κ. Γεννάδιος.

    Κατά την υποδοχή ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος καλωσόρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος Β' τόνισε ότι δεν έρχεται απλά μια επίσκεψη στην Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά στην πατρίδα του στην Ελλάδα θέλοντας να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ για την Εκκλησία της Ελλάδος και για ότι προσφέρει για την ευόδωση και πραγμάτωση του ιεραποστολικού έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

    Η επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας θα διαρκέσει μία εβδομάδα κατά την οποία ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος θα γίνει δεκτός από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής κ.α. ενώ αύριο θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    [05] Εκκληση να μη χαθεί η ευκαιρία για τον πλανήτη

    Η μη επίτευξη συμφωνίας για ένα παγκόσμιο πλαίσιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή θα ξοδέψει άσκοπα την καλύτερη ελπίδα του πλανήτη για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, όπως τόνισαν στους εκπροσώπους σχεδόν 190 χωρών τόσο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Κλίματος της Δανίας κ. Κόνι Χεντεγκάαρντ όσο και ο επικεφαλής της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή κ. Ιβο ντε Μπουρ.

    Η Δανέζα υπουργός υπογράμμισε ότι "η αλήθεια είναι πως η καταληκτική ημερομηνία της Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη φέρνει ήδη αποτελέσματα. Τους τελευταίους μήνες, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ανακοινώσει μειώσεις εκπομπών σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας. Και πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν δώσει ενδείξεις για φιλόδοξες εθνικές δράσεις ως συνεισφορά στην παγκόσμια προσπάθεια".

    Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", το μήνυμα της κ. Χέντεγκααρντ ήταν "ας το ολοκληρώσουμε". "Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο σαφής η επιστήμη. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια πληθώρα λύσεων. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο ισχυρή η πολιτική βούληση. Και, ας μου επιτραπεί να σας προειδοποιήσω, ποτέ δεν θα γίνει ισχυρότερη", πρόσθεσε η Δανέζα υπουργός.

    Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι, στην περίπτωση επίτευξης μιας φιλόδοξης συμφωνίας, προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 34% σε σχέση με την τρέχουσα αυξητική τάση τους μέχρι το 2020, αυξάνοντάς τες στο 42% το 2025.

    Τον βαθμό του επείγοντος που έχει το ζήτημα υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Ιβο ντε Μπουρ, λέγοντας ότι "η Κοπεγχάγη μπορεί μόνον να χαρακτηριστεί επιτυχία αν έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές και άμεσες δράσεις που θα αρχίσουν την ημέρα που η διάσκεψη θα τελειώσει".

    "Την άνευ προηγουμένου πολιτική αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" αντικατοπτρίζει η επικείμενη άφιξη στην πρωτεύουσα της Δανίας περίπου 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, είπε ο Δανός πρωθυπουργός κ. Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη "αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία, μια ευκαιρία που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει".

    Με την κρίση να επιδεινώνεται με ταχύτητα με μεγάλο Τ, θα πρέπει να λάβουμε περισσότερες πολιτικές αποφάσεις σε πλανητικό επίπεδο για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να εξασφαλίσουμε από τις βασικές χώρες να επιλύσουν το πρόβλημα», τόνισε ο νομπελίστας Ειρήνης για το 2007, Αλ Γκόρ.

    "Διαφάνεια και αντικειμενικότητα" χαρακτηρίζουν τη Διακυβερνητική του ΟΗΕ

    Απάντηση στους σκεπτικιστές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που υποστηρίζουν ότι έχουν παραποιηθεί τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έδωσε ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κ. Ρατζέντρα Πατσάουρι.

    Η έκθεση της IPCC "βασίζεται σε μετρήσεις στις οποίες προχώρησαν πολλά ανεξάρτητα ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στις χερσαίες περιοχές, στην ατμόσφαιρα, στους ωκεανούς και στις καλυμμένες από πάγο περιοχές της γής", είπε ο κ. Πατσάουρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μελέτη "ελέγχθηκε εκτενώς και επανειλημμένα από ειδικούς και κυβερνήσεις", με 2.500 ειδικούς.

    Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εκλάπησαν από τις βάσεις δεδομένων στο Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής στο University of East Anglia και αναρτήθηκαν ανά τον κόσμο σε μπλογκ δείχνουν ότι οι ερευνητές της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν το ενδεχόμενο να μη λάβουν υπόψη ορισμένες επιστημονικές εργασίες στην έκθεση της IPCC, η οποία αποτέλεσε τη βάση για τις διετείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, σκεπτικιστές για τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως το μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για το Περιβάλλον και τα Δημόσια Εργα κ. Μαρκ Μοράνο, επικαλούνται ότι τα μηνύματα αυτά είναι απόδειξη ύπαρξης συνομωσίας για τη χειραγώγηση των επιστημονικών ευρημάτων για την κλιματική αλλαγή. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα κ. Τζέιμς 'Ινχοφ ζήτησε ακροάσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον αλλοιώθηκε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε με χρήματα φορολογουμένων.

    "Διαφανής και αντικειμενική" είναι η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ο κ. Πατσάουρι.

    Ψήφισμα

    Ένα ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 10 εκατομμυρίων ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία για το κλίμα μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε σήμερα στους οργανωτές της συνόδου της Κοπεγχάγης από την εκστρατεία κινητοποίησης για το κλίμα TckTckTck, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 200 οργανώσεις.

    Το ψήφισμα παραδόθηκε στον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν και στην υπουργό Κλίματος και πρόεδρο της συνόδου Κόνι Χέντεγκααρντ, καθώς και στον εκτελεστικό γραμματέα της Συνθήκης του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (CNUCC), Ίβο ντε Μπερ.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές της προσπάθειας αυτής, ο αριθμός των υπογραφών δείχνει πόσο μεγάλη είναι η υποστήριξη του κόσμου στην επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

    Η TckTckTck έστειλε επίσης στους τρεις αξιωματούχους μια μικρή κατασκευή από τουβλάκια Lego για να τους υπενθυμίσει "να εκμεταλλευτούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων", μετά τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας να συμβάλλουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. "Τα θεμέλια βρίσκονται εκεί, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση", σημειώνει.

    Η TckTckTck (μια ονομασία που επιλέχθηκε ώστε να θυμίζει το "τικ-τακ" του ρολογιού) ήταν μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace σε συνεργασία με άλλες 226 οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

    "Πολύ σοβαρό πρόβλημα" θεωρούν την κλιματική αλλαγή οι πολίτες σε 23 χώρες

    Την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις κλιματικές αλλαγές αποτυπώνει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία GlobeScan για λογαριασμό του BBC.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους 24.071 ερωτηθέντες πολίτες 23 χωρών απάντησαν ότι οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα "πολύ σοβαρό" πρόβλημα- ποσοστό μεγαλύτερο του 44% που είχαν απαντήσει το ίδιο σε ανάλογη δημοσκόπηση της GlobeScan το 1998.

    Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι με τους μισούς να επιθυμούν η κυβέρνηση της χώρας τους να πιέσει για την ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους υπόλοιπους να προτιμούν μία σταδιακή προσέγγιση.

    Μόνο το 6% δεν θέλει η κυβέρνηση της χώρας του να καταλήξει στην υπογραφή κάποιας διεθνούς συμφωνίας.

    Η GlobeScan πραγματοποιεί συστηματικά την ίδια δημοσκόπηση σε 13 από τις 23 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα τα τελευταία 11 χρόνια.

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανθίστανται στη γενική τάση καθώς φαίνεται ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για τις κλιματικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια.

    "Η δημοσκόπηση δείχνει την ισχυρή παγκόσμια στήριξη για δράση αναφορικά με την κλιματική αλλαγή παρά την ύφεση", είπε ο πρόεδρος της GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.

    Κατά μέσο όρο το 63% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά μία "πολύ σοβαρή" ανησυχία.

    Στη Βραζιλία και τη Χιλή το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 86%, ενώ στην Ινδία και στις ΗΠΑ σε 45%.

    Στις 23 χώρες, όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, το 44% , κατά μέσο όρο, απάντησαν ότι επιθυμούν η χώρα τους να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, ενώ το 39% να υιοθετήσει η χώρα τους μία συντηρητική προσέγγιση στηρίζοντας μόνο τη σταδιακή δράση.

    Οι ερωτηθέντες στη Βρετανία ήταν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο η χώρα τους (62%) κι ακολουθεί ο Καναδάς και η Κένυα (61% και οι δύο) και οι Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία (57%).

    Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι επιθυμούν η κυβέρνησή τους να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το συντομότερο δυνατό, αλλά το 14% δεν επιθυμεί την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας- ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

    Κατά μέσο όρο, το 61% από τους ερωτηθέντες και στις 23 χώρες απάντησαν ότι θα ήθελαν η κυβέρνησή τους να επενδύσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν αυτό πλήττει την οικονομία. Περίπου το 29% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην ιδέα.

    Παρά το γεγονός ότι μόνο το 57% των κινέζων που συμμετείχαν απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας, το 89% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις κυβερνητικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Στις ΗΠΑ, το 42% απάντησαν ότι θα ήταν αντίθετοι στην ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν αυτό βλάπτει την οικονομία, ποσοστό που ξεπερνάει μόνο το Πακιστάν (58%) και οι Φιλιππίνες (63%).

    Συνολικά 24.071 ενήλικες από 23 χώρες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της GlobeScan από τις 19 Ιουνίου ως τις 13 Οκτωβρίου του 2009.

    56 εφημερίδες για το Κλίμα

    Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες σε 45 χώρες.

    Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    «Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

    «Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών», προστίθεται στην ολοσέλιδη καταχώρηση.

    Το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Γκάρντιαν του Λονδίνου, η γαλλική Λε Μοντ, η Τορόντο Σταρ, η Τάιμς του Κόλπου, η Μποτσουάνα Γκάρντιαν και η Μαϊάμι Χέραλντ.

    «Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας».

    «Η επιστήμη είναι πολύπλοκη, αλλά τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή. Ο πλανήτης χρειάζεται να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει στους δύο βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ένας στόχος που απαιτεί να φθάσουν στο ακρότατό τους και να ξεκινήσουν να μειώνονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια», τονίζεται στο κύριο άρθρο, που προειδοποιεί για τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλες οι ήπειροι και το ζωϊκό βασίλειο από τις κλιματικές αλλαγές.

    «Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα πρέπει να κατηγορήσουμε το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο λίγο καιρό διαθέτουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά», τονίζεται.

    Στο κύριο άρθρο προτρέπονται οι ηγέτες, σε βασικά σημεία μίας δίκαιας και αποτελεσματικής συμφωνίας και για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για τη μετουσίωσή της σε συνθήκη, ορίζοντας πως η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Ιούνιο στη Βόννη, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

    Η ελληνική αποστολή στην Κοπεγχάγη

    Ενημέρωση βουλευτών κι ευρωβουλευτών έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης για τις ελληνικές θέσεις στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης,με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, η οποία άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μηνός.

    Της ελληνικής αποστολής θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και θα μετέχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

    Θα μετάσχουν επίσης έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσερις από την αντιπολίτευση, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η (WWF και η Greenpeace) καθώς και εμπειρογνώμονες, κυρίως σε θέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

    Αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις ενώπιον των βουλευτών και ευρωβουλευτών που θα είναι παρόντες στη σύνοδο,ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι "η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους" και υπενθύμισε τη συμφωνία για μονομερή δέσμευση της ΕΕ στους "στόχους του 20%", στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

    Ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στόχος μας είναι να γίνει μια συνολική συμφωνία, οριζόντια, για όλες τις χώρες και όχι μερική, που θα αφορούσε μόνον μια μονομερή δέσμευση της ΕΕ, ή μια ομάδα χωρών και η οποία θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στις μη δεσμευόμενες χώρες εις βάρος της Ελλάδας.

    Στη διάρκεια της συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών ηγετών που θα είναι παρόντες στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο σύνδεσης της συνόδου με την πορεία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε για τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ούτε για τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και TGI, ο προγραμματισμός των οποίων θα προχωρήσει κανονικά.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τέλος υπογράμμισε ότι το κόστος της ελληνικής αποστολής θα περιοριστεί στη μετακίνηση 30 περίπου ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων.

    Στην ενημέρωση του κ Κουβέλη ήταν παρόντες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Μερεντίτη και Γ. Δριβελέγκας, , ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θ, Σκυλακάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος Τ. Κρομμύδας.

    [06] "Ενιαίος αγώνας για την εργασία"

    "Για το δικαίωμα όλων στη σταθερή μόνιμη εργασία θα παρέμβουμε μέσα στη Βουλή με προτάσεις νόμων, με κάθε μορφή αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Η δουλειά και οι κινητοποιήσεις δεν είναι να γίνουν μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχει δραστηριότητα. Από επίσημα σωματεία, επιτροπές αγώνα, γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, διαμόρφωση κοινού πλαισίου πάλης, ώστε να ισχυροποιήσουμε την παρέμβαση. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε σε εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    "Το θέμα των συμβασιούχων γενικά, με κάθε μορφή, της ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης, αυτό το αίσχος της μιας ημέρας σύμβασης, πρέπει να φαίνεται μέσα στις συνολικές διεκδικήσεις. Πρόκειται για ένα είδος σύγχρονου μεσαίωνα και τα επόμενα χρόνια, την επόμενη δεκαετία, εικοσαετία επιδιώκουν να γίνει κυρίαρχη μορφή απασχόλησης. Επομένως δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος, γιατί αφορά τα παιδιά του, τα εγγόνια του, αφορά και τον κρατικό τομέα και τον ημικρατικό και τον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Δηλώσεις για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη

    "Τo KKE καθόλου δεν απέχει από την επέτειο της δολοφονίας ενός παιδιού, που δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το ΚΚΕ, όμως, μετέχει σε κινητοποιήσεις και δραστηριότητες οι οποίες σήμερα έχουν ως επίκεντρο τα προβλήματα της μόρφωσης και τα προβλήματα της δουλειάς", τόνισε σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Και πρόσθεσε ότι "τιμάς μια επέτειο και ένα γεγονός, προσαρμόζοντας, αν θέλετε, το περιεχόμενό της και στις επείγουσες ανάγκες της στιγμής. Η καλύτερη τιμή σε αυτή την επέτειο είναι η ιεράρχηση δραστηριότητας για θέματα μόρφωσης και δουλειάς. Κι άλλωστε θύμα των συνεπειών αυτής της πολιτικής ήταν και ο Αλέξης".

    Η κα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι ένα δυναμικό, δυνατό, κίνημα πρέπει να έχει και σωστά αιτήματα και στόχους που ανταποκρίνονται στα συμφέροντα των εργαζομένων και ταυτόχρονα πρέπει να περιφρουρείται, να αυτοπεριφρουρείται από κάθε ενέργεια που μπορεί να το εκθέσει σε μηχανισμούς τρομοκράτησης και συκοφαντίας. Αυτοπεριφρούρηση σημαίνει, εσωτερική αυτοπεριφρούρηση, μακριά από κάθε μηχανισμό καταστολής, είπε.

    Αναφερόμενη στο επεισόδιο που έγινε εις βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Κίττα, η κα Παπαρήγα είπε ότι σύμφωνα με την εκτίμησή της "υπάρχει μια προσπάθεια να βρεθούν οι πρυτανικές αρχές μπροστά σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: ή να χάνουν το κεφάλι τους ή να φωνάξουν την Αστυνομία να καταλύσει το άσυλο. Πάλι υπάρχει τρόπος η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, οι φοιτητικοί σύλλογοι που πρέπει να λειτουργήσουν και όχι γενικά και αφηρημένα οι φοιτητικές παρατάξεις, να αναλάβουν την περιφρούρηση των ιδρυμάτων".

    [07] Επίσκεψη στο "Παίδων"

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενη από τον Θανάση Λεβέντη, βουλευτή Αττικής και τον Στέφανο Μπαγιώργο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνο για θέματα υγείας, θα επισκεφθούν σήμερα το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Θα έχουν συνάντηση με την Διοίκηση του νοσοκομείου, την Επιτροπή Λοιμώξεων και Πανδημίας και το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου.

    "Πάρα το καθεστώς τρόμου που στήθηκε το προηγούμενο διάστημα, δεκάδες χιλιάδες νέες και νέοι έδωσαν μαζικά το "παρών", ειρηνικά και περιφρουρημένα στις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου", τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Σημείωσε ότι απ' αυτό αποδεικνύεται ότι ούτε η στρατηγική της έντασης, ούτε οι ομάδες τυφλής βίας μπορούν να επηρεάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που είναι προσανατολισμένη στις αξίες της συλλογικής διεκδίκησης και των μαζικών αλλά ειρηνικών αγώνων.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με επικρίσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "εκτός από τη μηδενική ανοχή στους διαδηλωτές, η κυβέρνηση επιδεικνύει και μηδενική ανοχή στην πολιτική κριτική".

    [08] Συνέχεια διαλόγου

    Συνεχίζεται σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προσκάλεσε με σχετική επιστολή τους κοινωνικούς φορείς, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών επί του ασφαλιστικού, των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Το θέμα της συνεδρίασης θα είναι η συμφωνία ως προς τις επιμέρους πτυχές, που συνθέτουν το συνολικό ζήτημα του ασφαλιστικού, καθώς και η συζήτηση επί των προτάσεων της κυβέρνησης και των φορέων για τις κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.

    Τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών για το ασφαλιστικό όρισαν κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος της Επιτροπής των Ειδικών θα είναι ο καθηγητής Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Στεργίου, μετά από σχετική συμφωνία των εταίρων και της πολιτείας.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή των Ειδικών έχει ως εξής: Γιώργος Ρωμανιάς - οικονομολόγος, Σάββας Ρομπόλης - καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόταση ΓΣΕΕ, Δημήτρης Μπούρλος - νομικός, ειδικός στα ασφαλιστικά, πρόταση Ε.Σ.Ε.Ε., Χαρίτων Κυριαζής, αντιπρόεδρος ΣΕΒ, πρόταση ΣΕΒ, Βασίλης Μαριός - Ξανθέλης - αναλογιστής, πρόταση ΓΣΕΒΕΕ, Πατρίνα Παπαρηγοπούλου - επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Τσαγλόγλου - καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Λωταπατζίδης - ειδικός στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας), Δημήτρης Κυριάκης - αναλογιστής, Γενικός Διευθυντής ΟΑΕΕ, Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος - καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρόταση πολιτείας.

    [09] Απολογίες

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 21 νεαροί που συνελήφθησαν σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν τέσσερις ανήλικοι, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε εισαγγελέα ανηλίκων και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Από τους υπόλοιπους, δέκα παραπέμφθηκαν ενώπιον του ανακριτή, καθώς σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη ειρήνης, από δράστη που τελούσε βιαιοπραγίες με καλυμμένο το πρόσωπο, καθώς και για τα πλημμελήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Οι υπόλοιποι εφτά διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορές και άλλα και έλαβαν ρητή δικάσιμο για να δικαστούν. Ένας από αυτούς κρατείται καθώς ήταν σεσημασμένος και είχε σε βάρος του άλλες καταδίκες.

    Στα δικαστήρια της Ευελπίδων είχαν συγκεντρωθεί προς συμπαράσταση των συλληφθέντων, περίπου εκατό φίλοι και ομοϊδεάτες τους που φώναζαν συνθήματα.

    Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι περισσότεροι από τους 22 συλληφθέντες στο "Ρεσάλτο", μετά την απολογία. Σε πέντε από αυτούς δεν επιβλήθηκαν καν περιοριστικοί όροι.

    Στο Αυτόφωρο δικάζονται σήμερα οι 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου.Οι κατηγορούμενοι, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, και κατηγορούνται για τουλάχιστον τρία πλημμελήματα.

    [10] Τραγωδία σε σχολείο

    Οκτώ μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 26 τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν σε μια σκάλα, σε ένα σχολείο της κεντρικής Κίνας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Σιανγκτάν, μια πόλη κοντά στο Χουνάν, καθώς οι έφηβοι μαθητές συνωστίζονταν στη σκάλα για να φύγουν από το Λύκειο Γιουκάι μετά το σχόλασμα.

    Ένας από τους μαθητές που προπορεύονταν έπεσε παρασύροντας και άλλους και αυτοί που τους ακολουθούσαν τους ποδοπάτησαν.

    Η κατάσταση των τραυματιών, που νοσηλεύονται σε τρία νοσοκομεία της περιοχής, δεν διευκρινίστηκε.

    Η αστυνομία ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Η τοπική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος απέλυσε τον επικεφαλής του γραφείου εκπαίδευσης της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 7:30:35 UTC