Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 56 εφημερίδες για το Κλίμα
  • [02] "Έξοδος από την κρίση με νέες μορφές ενέργειας"
  • [03] Ισπανία: Συγκέντρωση-σοκ για την προστασία των ζώων
  • [04] Επανεξελέγη ο Μοράλες
  • [05] Ξεκινάει η Διάσκεψη για το Κλίμα
  • [06] "Έλλειψη ανταγωνιστικότητας"

  • [01] 56 εφημερίδες για το Κλίμα

    Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυασθούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη, τονίζεται σε κοινό κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται σήμερα σε εφημερίδες σε 45 χώρες.

    Οι 56 εφημερίδες τονίζουν πως αποφάσισαν την πρωτόγνωρη αυτή ενέργεια να ενώσουν τις φωνές τους προκειμένου να καλέσουν τους παγκόσμιους ηγέτες «να κάνουν την ορθή επιλογή» κατά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

    «Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την κρίση της Ιστορίας για την παρούσα γενεά: είτε πως υπήρξε μία γενεά που βρέθηκε ενώπιον μίας πρόκλησης και ύψωσε το ανάστημά της, είτε μία τόσο ηλίθια που ενώ έβλεπε κατάματα την καταστροφή δεν έκανε το παραμικρό για να την αποτρέψει», τονίζεται στο κείμενο.

    «Οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί και σωρεύονται από αιώνων, έχουν συνέπειες που θα διαρκέσουν για πάντα και οι προοπτικές μας για να την χαλιναγωγήσουμε θα καθορισθούν εντός των επομένων 14 ημερών», προστίθεται στην ολοσέλιδη καταχώρηση.

    Το κύριο άρθρο δημοσιεύεται σε 20 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ρωσικής, της κινεζικής και της αραβικής, σε εφημερίδες όπως η Γκάρντιαν του Λονδίνου, η γαλλική Λε Μοντ, η Τορόντο Σταρ, η Τάιμς του Κόλπου, η Μποτσουάνα Γκάρντιαν και η Μαϊάμι Χέραλντ.

    «Αυτός δεν πρέπει να γίνει ένας πόλεμος ανάμεσα στον πλούσιο και φτωχό κόσμο, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Οι κλιματικές αλλαγές πλήττουν τους πάντες και θα πρέπει να επιλυθούν από όλους μας».

    «Η επιστήμη είναι πολύπλοκη, αλλά τα γεγονότα είναι οφθαλμοφανή. Ο πλανήτης χρειάζεται να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει στους δύο βαθμούς Κελσίου την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ένας στόχος που απαιτεί να φθάσουν στο ακρότατό τους και να ξεκινήσουν να μειώνονται μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια», τονίζεται στο κύριο άρθρο, που προειδοποιεί για τους άμεσους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όλες οι ήπειροι και το ζωϊκό βασίλειο από τις κλιματικές αλλαγές.

    «Το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν θα πρέπει να κατηγορήσουμε το ανθρώπινο γένος, αλλά το πόσο λίγο καιρό διαθέτουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά», τονίζεται.

    Στο κύριο άρθρο προτρέπονται οι ηγέτες, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία μίας δίκαιας και αποτελεσματικής συμφωνίας και για ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, για τη μετουσίωσή της σε συνθήκη, ορίζοντας πως η επόμενη συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Ιούνιο στη Βόννη, θα είναι η καταληκτική ημερομηνία.

    [02] "Έξοδος από την κρίση με νέες μορφές ενέργειας"

    «Η έξοδος από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνο με επιθετική πολιτική, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι επενδύσεις στις νέες μορφές ενέργειας, τις νέες μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην εφ. «Free Sunday», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Αναφερόμενη στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, η υπουργός κάνει σαφές ότι αυτό δεν περιλαμβάνει πυρηνική ενέργεια και λιθάνθρακα και προβλέπει μεγάλη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. «Αλλά για να βγει η εξίσωση και να υπάρξει επάρκεια, πρέπει να προσθέσουμε και μια άλλη παράμετρο, την εξοικονόμηση ενέργειας. Άρα, μιλάμε για τέσσερις πηγές. Εξοικονόμηση, ανανέωσιμες πηγές, λιγνίτης, φυσικό αέριο», διευκρινίζει.

    Η υπουργός προαναγγέλει την εξαγγελία, στις αρχές του νέου χρόνου, δέσμης μέτρων, που θα μειώνουν «όχι την ιδιοκτησία του ΙΧ, αλλά τη μείωση της χρήσης του μέσα στην πόλη», υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες, που θα ανακλώνται στα μέτρα αυτά και θα αφορούν τον πεζό και το ποδήλατο.

    Σε ό,τι αφορά δε, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, η κα Μπριμπίλη δηλώνει: «Δεν είναι δυνατόν να θεοποιείται το έργο του Αχελώου, το οποίο ουσιαστικά δεν θα δώσει λύση, αν δεν αλλάξουν όλα τα πράγματα, που πρέπει να αλλάξουν. Να ξεκινήσω από τα πιο απλά: ο τρόπος, που ποτίζουμε στον θεσσαλικό κάμπο, η εξοικονόμηση νερού, που δεν κάνουμε, μέχρι και το είδος των καλλιεργειών, που έχουμε».

    [03] Ισπανία: Συγκέντρωση-σοκ για την προστασία των ζώων

    Τα πτώματα εκατοντάδων ζώων, κουνελιών, αρνιών, κοτόπουλων, χοίρων, βιζόν και πολλών άλλων ειδών εκτέθηκαν χθες Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης από τα μέλη μιας ένωσης υπεράσπισης των ζώων.

    Οι διαδηλωτές μέλη της οργάνωσης , ολοι ντυμένοι με ολόλευκα ρούχα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στην καρδιά της πιό τουριστικής περιοχής της Μαδρίτης και καθένας τους κρατούσε από ένα πεθαμένο ζώο που είχαν βρεί σε φάρμες, σε σφαγεία ή στους δρόμους, προκαλώντας τους περαστικούς να σταματήσουν και να ενημερωθούν.

    Οι διαδηλωτές έκαναν αυτήν την περίεργη συγκέντρωση-σοκ με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα προστασίας των ζώων που γιορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου αλλά και για να προκαλέσουν την προσοχή των πολιτών στην φρικτή ζωή που πέρασαν αυτά τα σκοτωμένα ζώα, όπως τόνισε έκπροσωπος της "Ενωσης Ισότητα για τα Ζώα".

    "Στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζεται στον κόσμο όλο η Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εδώ και πολλά χρόνια γιορτάζεται και η ημέρα των δικαιωμάτων των ζώων, κυρίως για να υπενθυμίζεται σε όλους μας ότι τα ζώα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και καλής μεταχείρησης, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι" ανέφερε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της Ενωσης.

    [04] Επανεξελέγη ο Μοράλες

    Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στις επινίκιες δηλώσεις του για την νίκη του με μεγάλη διαφορά στις χθεσινές προεδρικές εκλογές και την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, τόνισε πως θα τις χρησιμοποιήσει ως όπλα για «να επιταχύνει τις αλλαγές» στη Βολιβία «για την υπηρεσία του λαού».

    «Ο λαός της Βολιβίας έγραψε ξανά ιστορία», τόνισε ο Μοράλες, απευθυνόμενος από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου στο πλήθος χιλιάδων οπαδών του, που γιόρταζαν τη νίκη στην Πλατεία των Όπλων της Λα Πας.

    «Έχουμε μία τεράστια ευθύνη, αυτή η πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων σε βουλευτές και γερουσιαστές μας αναγκάζει, με αναγκάζει, να επιταχύνουμε τη διαδικασία των αλλαγών» στη Βολιβία, δήλωσε ο πρώτος ινδιάνος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

    «Ο θρίαμβος αυτός ανήκει μόνον στους Βολιβιανούς, αποτελεί μία αναγνώριση για τους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τους λαούς που μάχονται τον ιμπεριαλισμό», τόνισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος, αναφερόμενος στο μέτωπο των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, με σημαιοφόρο τη Βενεζουέλα, του οποίου τη σημασία εμπεδώνει η μεγάλη νίκη του.

    Ο Μοράλες έτεινε επίσης το χέρι και στη δεξιά αντιπολίτευση, προκειμένου να συνδράμει το σχέδιό του. «Ας έλθουν να δουλέψουμε μαζύ. Πάνω από οποιαδήποτε τοπικιστική και περιφερειακή φιλοδοξία, η Βολιβία έρχεται πρώτη», δήλωσε.

    [05] Ξεκινάει η Διάσκεψη για το Κλίμα

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, σε συνέντευξή του δήλωσε αισιόδοξος ότι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στις 7 με 18 Δεκεμβρίου, στην πρωτεύουσα της Δανίας, θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας, την οποία, μάλιστα, θα υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη.

    Αντιπροσωπείες από 190 χώρες έχουν μεταβεί ήδη στην Κοπεγχάγη για τη Διάσκεψη, η οποία ξεκινάει σήμερα και προσβλέπει σε μία νέα, παγκόσμια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που λήγει το 2012.

    "Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Κοπεγχάγη", είπε ο Μπαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Δανίας Berlingske Tidende.

    "Θα επιτύχουμε συμφωνία και, πιστεύω, ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, το οποίο θα είναι κάτι ιστορικό", είπε ο Μπαν στη συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο του στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    "Διαθέτουμε το σωστό πολιτικό πνεύμα. Όλοι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν κοινό στόχο- να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη".

    Αυτό που πρέπει καθοριστεί είναι ο τρόπος δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε ο νοτιοκορεάτης γγ του ΟΗΕ.

    Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν στην Κοπεγχάγη να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Τον περασμένο μήνα η Δανία αναβάθμισε τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προσκαλώντας επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και από τις 192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

    Μέχρι στιγμής, 105 ηγέτες έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο και ο ινδός ομόλογός του Μανμοχάν Σινγκ.

    Ο Μπαν είπε ότι ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έπραξε καλώς επιδιώκοντας πολιτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, και ότι η ιδέα "'έδωσε δυναμική στις διαπραγματεύσεις".

    "Με συγκεντρωμένους τόσους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, προφανώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία, πρώτα μία πολιτική συμφωνία και αμέσως μετά ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. Είμαι πεπεισμένος γι αυτό".

    Ο Μπαν είπε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα συμπεράσματα των επιστημόνων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα.

    "Οι κλιματικές αλλαγές είναι αληθινές και συμβαίνουν τώρα με ταχύτερο ρυθμό απ΄ό,τι θεωρούσαμε πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπαν.

    "Η Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη έρχεται στην καλύτερη συγκυρία να το αντιμετωπίσουμε με τις γνώσεις που διαθέτουμε", πρόσθεσε.

    [06] "Έλλειψη ανταγωνιστικότητας"

    Στο πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης θα μπει η Ελλάδα, αν τα μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, προειδοποιεί, σε συνέντευξή του στην εφ. «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και εξηγεί πως το «πιο σκληρό στάδιο επιτήρησης» σημαίνει άμεσες κυρώσεις, όπως το πάγωμα επιδοτήσεων και η απαγόρευση δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι «τραγική», εκτιμά ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά θυμώνει ακούγοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    «Αυτή η κατάσταση δεν είναι υπαρκτή και όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ναι, υπάρχει ανάγκη να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης», τονίζει ο κ. Γιουγκέρ.

    Απαντώντας στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση χρόνου των 3-4 ετών έως ότου μειώσει το έλλειμμά της, ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης, τονίζει πως «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλάμε για παρατάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να παρουσιάσει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας μέσα στον Ιανουάριο κι εμείς θα παρουσιάσουμε τις συστάσεις μας τον Φεβρουάριο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2009 - 7:30:27 UTC