Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ρεαλιστικό στοίχημα η μείωση του ελλείμματος"
  • [02] Πρωτοβουλίες αξιοποίησης των στελεχών
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 7/12/2009
  • [04] "Καινούρια βάρη"
  • [05] Συνάντηση με τον Πρόεδρο
  • [06] "Χωρίς στρατηγική"
  • [07] Επεισόδια στις πορείες
  • [08] Σε απόσταση αναπνοής

  • [01] "Ρεαλιστικό στοίχημα η μείωση του ελλείμματος"

    "Δεν είναι δίκαιο να συνδέει κάποιος το Ντουμπάι με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι μέλος της ευρωζώνης", τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN, που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος και χαρακτήρισε ρεαλιστικό το στοίχημα του προϋπολογισμού του 2010 για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ, ενώ προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Εξάλλου, αρχίζει αυτή την εβδομάδα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην "Ημερησία" επισημαίνει ότι περισσότερους φόρους θα πληρώσουν αυτοί που σήμερα φοροδιαφεύγουν και γνωστοποιεί ότι με το "πόθεν έσχες" θα καταγραφούν σε ένα σύστημα όλες οι πληροφορίες για την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογούμενων.

    Επίσης, προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους στην ακίνητη περιουσία και τις συναλλαγές των Οφ-σορ εταιρειών.

    Στο μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου για την ανάρτηση όλων των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης στο διαδίκτυο.

    [02] Πρωτοβουλίες αξιοποίησης των στελεχών

    Πρωτοβουλίες αξιοποίησης των στελεχών ανεξαρτήτως του «στρατοπέδου» στο οποίο εντάχθηκαν κατά την εσωκομματική αναμέτρηση, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", ενώ υπογράμμισε πως «το εύρος της νίκης δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να διχάσει τη βάση». Επίσης, για όσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανακύψει ζητήματα προσωπικής ακεραιότητας παρουσιάστηκε κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «κάηκαν».

    Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε έτοιμος να συμπαραταχθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά δήλωσε πλήρως αντίθετος με την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού μοντέλου. Οπως τόνισε, «η εφαρμογή τέτοιου εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε απόλυτα αρχηγικά κόμματα».

    Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση είναι πιθανότερο να μας ξυπνήσει, παρά να μας βουλιάξει και σημειώνει πως η έξοδος από αυτήν δεν είναι δυνατόν να συντελεστεί «με ασφυξία της οικονομίας».

    Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα παραστεί στις εργασίες του Εκλογικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες θα διεξαχθούν στη Γερμανία (Βόννη) στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2009.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ θα συνοδεύσουν οι: Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Κ.Τασούλας, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Παπακώστα, Κ. Αρβανιτόπουλος, Στ. Παπασταύρου και Μ. Πεγκλής.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 7/12/2009

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού - 10:00:00, Κηφισίας 7 - Αμπελόκηποι.

  • Εκδήλωση για την παρουσίαση της έδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη του Center for Strategic and International Studies - 11:00:00, Βουλιαγμένη/Astir Palace.

  • Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΛΟΥΜΥΛ, στο κατάστημα της εταιρικής έδρας. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου.

  • Ευρεία σύσκεψη νομαρχών και δημάρχων για τη Λίμνη Κάρλα. - 11:30:00, Λάρισα/Νομαρχία.

  • Τελετής απονομής θεατρικών βραβείων "Κάρολος Κουν" και των μουσικών βραβείων του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - 12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής.

  • Συνέντευξη Τύπου για τη συνεργασία Ολυμπιακού-Emirates - 12:00:00, Ξενοδοχείο Λήδρα Μάριοτ.

  • Το προεδρείο του ΣΑΕ θα επισκεφθεί το Νεο Μουσείο της Ακρόπολης. - 12:00:00.

  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου - 12:30:00, Αθήνα.

  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους.

  • Ενημέρωση βουλευτών και ευρωβουλευτών από ΥΦΥΠΕΞ Σπύρο Κουβέλη για διάσκεψη Κοπεγχάγης - 12:30:00, Ακαδημίας 3.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη - 13:30:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο πρόεδρος της Κ. Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας θα συναντηθεί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών - 14:00:00, Αθήνα/Γραφεία ΣΥΝ.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος. - 14:45:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την παρουσίαση της πολύγλωσσης έκδοσης του ποιήματος "Η Πόλις" του Κ. Καβάφη - 18:00:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο.

  • Εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη και καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης Παντελή Πρεβελάκη - 18:30:00, Αθήνα/Αιόλου 82-84.

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παλαιοκρασσά "Για ένα πρότυπο ζωής" - Ομιλητές: Θεόδωρος Πάγκαλος, Αγγελος Δεληβορριάς, Χρήστος Γιανναράς - 19:00:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138.

  • Συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Κτηματολόγιο, Αθήνα/ΔΣΑ-Ακαδημίας 60. Θα μιλήσουν οι πρόεδροι του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Κωνσταντίνος Βλαχάκης και του ΓΕΩΤΕΕ Θεόδωρος Μαρκόπουλος.

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (9η αγωνιστική), 18:00 Ανατόλια-Κερατέα

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (9η αγωνιστική), 20:00 Πανελλήνιος-ΑΕΚ

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών (8η ημέρα), 17.00 Π. Φάληρο-Αθηναϊκός

    [04] "Καινούρια βάρη"

    Τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επισκέπτεται στις 10 το πρωί η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Καινούρια βάρη"

    "Η κυβέρνηση αντί να κάνει αποδεκτά τα δίκαια αιτήματα των απεργών εργαζομένων στην καθαριότητα στο Δήμο της Αθήνας, μαζί με το δήμαρχο τους οδηγούν στα δικαστήρια, απειλώντας και εκβιάζοντας, με στόχο να σταματήσουν τον αγώνα τους. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν τις προσπάθειες καταστολής του απεργιακού δικαιώματος και της πάλης για σταθερή μόνιμη εργασία", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας.

    "Όλα αυτά που ακούμε περί χρεοκοπίας της χώρας και περί της χώρας στο χείλος της καταστροφής αποβλέπουν σε ένα πράγμα: Η πλουτοκρατία να βγει αλώβητη από την κρίση, να χάσει ένα πολύ μικρό τμήμα της, και να βγει σε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά για την κερδοφορία", δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    "Όλα αυτά είναι που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση, είτε με το ασφαλιστικό, είτε με την Παιδεία, είτε με τη δήθεν αξιοκρατία, είτε με τις νέες εργασιακές σχέσεις που θα φέρει. Και όλα αυτά τα προωθεί πατώντας στο αντεργατικό και αντιλαϊκό έργο της ΝΔ. Τίποτα δεν καταργεί από τη ΝΔ, προσθέτει καινούρια βάρη", υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [05] Συνάντηση με τον Πρόεδρο

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέπτεται σήμερα στις 13:30 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής"

    Ο Αντώνης Σαμαράς «έχει καλύτερο στόμα και καλύτερο αφτί από τον Κώστα Καραμανλή», αλλά «δεν υπάρχει ΝΔ χωρίς τους...ντορικούς», εκτιμά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξή του στην εφ. «Τύπος της Κυριακής», ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην «πολυκατοικία» της Ρηγίλλης, αλλά δεν αποκλείει το άλλο, η ΝΔ να συμφωνήσει για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την προεδρική εκλογή.

    «Δεν συζητάμε ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σσ. Κ. Παπούλια), απλώς πιστεύω ότι τη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε την κηδεμονία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει δώσει δείγματα γραφής σε τέτοιο βαθμό, που το 50% σε δύο μήνες να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ μάς κορόιδεψε», υποστηρίζει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ και θεωρεί ότι η δήλωση Σαμαρά περί στήριξης της υποψηφιότητας του Κ.Παπούλια, μπορεί να αναγνωσθεί και διαφορετικά. «Πιστεύω ότι η ΝΔ βρίσκεται στο διάστημα του ξυπνήματος από έναν λήθαργο. Και ένας άνθρωπος, μόλις ξυπνάει, δεν είναι έτοιμος για να τρέξει εκατό μέτρα», λέει.

    [06] "Χωρίς στρατηγική"

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

    "Χωρίς στρατηγική ενάντια στην ανεργία"

    Η κυβέρνηση στο τεράστιο θέμα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας πορεύεται δίχως στρατηγική, τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Υυποστήριξε ότι δεν καταργείται το καθεστώς της ομηρίας, αλλά δίδεται απλώς μία παράταση, γιατί διαφορετικά θα διαλυόταν η δημόσια διοίκηση, τα ΚΕΠ και οι δήμοι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι από τον Οκτώβριο έχουν αυξηθεί κατά 100.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που θα φθάσουν, όπως υπολογίζει, τις 800.000.

    Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκετε άνεργη ανάπτυξη με πορεία προς τον εργασιακό μεσαίωνα και απαξίωση του δημόσιου τομέα, όχι για πάταξη του ρουσφετιού, αλλά για περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο τομέα, είπε ο κ.Τσίπρας, ζητώντας να δοθεί οριστικό τέλος στο θέμα των συμβασιούχων με προκήρυξη άμεσων διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ.

    [07] Επεισόδια στις πορείες

    Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των συλλαλητηρίων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Στην Αθήνα, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, ομάδα νεαρών έσπασε την πόρτα από το κτήριο της πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το κατέλαβε. Στη συνέχεια, η ομάδα των νεαρών υπέστειλε την ελληνική σημαία από το κτήριο της πρυτανείας και στη θέση της τοποθέτησε τη σημαία με το σήμα της αναρχίας.

    Κατά την είσοδο των νεαρών στο κτήριο ξυλοκοπήθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Χρήστος Κίττας, ο οποίος διακομίσθηκε στο Ιποκράτειο Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι ο πρύτανης είχε χτύπημα στο κεφάλι, υπέστη ήπιας μορφής διάσειση και ήπιας μορφής καρδιακό επεισόδιο. Η κατάσταση του είναι καλή και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για δύο ακόμη ημέρες.

    Μετά την κατάληψη του κτηρίου ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ νεαρών, που πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    Αργά το απόγευμα η κατάσταση ήταν σε ύφεση ωστόσο παρέμεναν μέχρι αργά τη νύχτα περίπου 300 άτομα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και στη Νομική όπου μέχρι τις 6 το απόγευμα γίνονταν συγκρούσεις με την αστυνομία και πετροπόλεμος ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

    Συνολικά κατά την διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 16 αστυνομικοί. Πιο σοβαρά είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Κίττας ενώ τραυματίστηκε η κ. Ελένη Κουτσουμπού στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος την οποία επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και ο ΓΓ Γρηγόρης Τασούλας. Οι 16 αστυνομικοί είναι 10 των ΜΑΤ, 5 της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και μία αστυνόμος η οποία δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι κατά τις άγριες συμπλοκές στην Πλατεία Συντάγματος. Σοβαρότερα είναι δύο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ τους οποίους ομάδα νεαρών έριξε από τη μοτοσικλέτα τους στην οδό Όθωνος, τους έβγαλε τα κράνη και τους χτύπησε με λοστούς στο κεφάλι.

    Κατά την διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, σε 5 καταστήματα στην πλατεία Συντάγματος, σε 5 καταστήματα στην Πανεπιστημίου και σε 2 καταστήματα στην οδό Σίνα καθώς και σε μία κάμερα τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ άλλης Τράπεζας στην οδό Σταδίου. Προξένησαν επίσης φθορές σε 3 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν λίγο πριν τις 2 μεγάλος αριθμός διαδηλωτών επιχείρησε να καταλάβει την πρυτανεία ενώ ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τραυμάτισαν τον πρύτανη και το φύλακα του Πανεπιστημίου.Τελικά κατέλαβαν την Πρυτανεία ανέβηκαν στην ταράτσα και κατέβασαν την Ελληνική Σημαία αναρτώντας στην θέση της τη σημαία των αναρχικών. Λίγο μετά τις 2 που ξεκίνησε η πορεία κατά μήκος της σημειώθηκαν επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στην Ομόνοια και στην Σταδίου με αποκορύφωμα την Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια δεν γενικεύθηκαν λόγω της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε επίθεση.

    Μετά την πορεία περίπου 300 άτομα κατέληξαν πάλι στα Προπύλαια όπου για αρκετή ώρα πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

    Το ίδιο συνέβη και στη Νομική. Άλλες ομάδες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων αλλά τους διέλυσαν γρήγορα οι αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 146 προσαγωγές από τις οποίες πολλές, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται να εξελιχθούν σε συλλήψεις. Αυτή την ώρα παραμένουν άτομα στην Πρυτανεία, στη Νομική και στο Πολυτεχνείο χωρίς όμως να υπάρχουν επεισόδια.

  • **Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας. Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

    Στο Αυτόφωτο σήμερα οι 12 συλληφθέντες

    Ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας στους νεαρούς που συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων κατά την διάρκεια μικροεπεισοδίων με αστυνομικούς.

    Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες 12 νεαροί εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι.

    Ο Εισαγγελέας παρέπεμψε τους ανήλικους στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων και άσκησε στους υπόλοιπους δίωξη για:

    Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές , εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

    Σύμφωνα με την δίωξη ορισμένα από τα αδικήματα τελούν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα.

    Οι κατηγορούμενοι,θα οδηγηθούν σήμερα στο Αυτόφωρο για να δικαστούν και μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

    Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή Πειραιά, ζήτησαν και έλαβαν οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν το Σάββατο στο αντιεξουσιαστικό στέκι "Ρεσάλτο", στο Κερατσίνι. Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία, σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος.

    Μέχρι την απολογία τους οι 22 νεαροί κρατούνται. Ανάμεσά τους είναι και τα δύο παιδιά του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη, ο οποίος δήλωσε για τη σύλληψη τους:

    "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη, όπως έχω και εμπιστοσύνη στα παιδιά μου". Η κόρη του βουλευτή είναι δικηγόρος, και ο γιος είναι στο μεταπτυχιακό του πτυχίο.

    Οσον αφορά τους 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου, ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 3 τουλάχιστον πλημμελήματα, και τους παρέπεμψε να δικασθούν αύριο στο αυτόφωρο.

    Συμπλοκές και στην περιφέρεια

    Σε πεδίο μάχης είχε μετατραπεί η οδός Εγνατία, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

    Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων είναι αποπνικτική σ΄ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά έχουν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

    Συνελήφθησαν 14 άτομα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθησαν 8 διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία προχώρησε το βράδυ σε άλλες 6 συλλήψεις από τις 88 προσαγωγές που έγιναν στη διάρκεια των επεισοδίων.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στα σημεία των συμπλοκών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 42 αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, 76 αντιασφυξιογόνες μάσκες, ξύλινα κοντάρια σημαίας, τροχός κοπής σιδήρων, σφενδόνες, βαριοπούλες, σιδερένια μπουλόνια, κ.α. αντικείμενα.

    Επεισόδια προκλήθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια πορείας για την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο του Ταχυδρομείου στην οδό Γούναρη και σε καταστήματα τόσο στην ίδια οδό, όσο και στην οδό Αγίου Ανδρέου. Επίσης πέταξαν βόμβα μολότοφ έξω από το Δημαρχείο στην οδό Μαιζώνος, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση στην οδό Ερμού, ενώ άλλες ομάδες αστυνομικών έχουν ξεκινήσει τις προσαγωγές ατόμων.

    Συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών σημειώθηκαν και σε δρόμους των Ιωαννίνων, ενώ οι πρώτοι προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες με ρόπαλα και πέτρες, και άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Οι συμπλοκές άρχισαν γύρω στις 7 το βράδυ, μετά την λήξη της πορείας και πίσω από την Νομαρχία, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία να γίνει αποπνικτική από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί κατά των αντιεξουσιαστών που απωθήθηκαν προς την λεωφόρο Δωδώνης.

    Στη συνέχεια καταδιωκόμενοι πάντα από διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Καλούτσανης και αυτή την ώρα, από εκεί μέσω των οδών Κάτσαρη και Μητροπόλεως επιχείρησαν να επιστρέψουν στην κεντρική πλατεία αλλά απωθήθηκαν και ομάδες τώρα κατευθύνονται προς την οδό Ανεξαρτησίας.

    Έγιναν περισσότερες από 20 συλλήψεις και προσαγωγές νεαρών ατόμων.

    [08] Σε απόσταση αναπνοής

    Παναθηναϊκός-Ατρόμητος 3-1:Με πρωταγωνιστή τον Κατσουράνη (6΄, 33΄) και τον Σισέ να «σφραγίζει» τη νίκη στις καθυστερήσεις ο Παναθηναϊκός επικράτησε 3-1 του Ατρόμητου (+45΄ Μελισσάς) στο ΟΑΚΑ για την 13η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Με τη 10η νίκη τους οι «πράσινοι» μείωσαν και πάλι τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στον ένα βαθμό.

    Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-1:Την τρίτη του νίκη στα τέσσερα τελευταία ματς (έχει και μία ισοπαλία) κατέκτησε ο Πανιώνιος, που επικράτησε 3-1 της ΑΕΚ στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Μανιάτης στο 20΄, ο Ριέρα στο 79΄ και ο Μπάλαμπαν στο 89΄ σκόραραν για τους Νεοσμυρνιώτες, ενώ για την Ένωση είχε ισοφαρίσει στο 28΄ ο Λεονάρντο.

    ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής 2-3:Τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας πέτυχε ο Ηρακλής. Οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν 3-2 του ΠΑΣ Γιάννινα. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 34΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Σαϊτιώτη, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο Επστάιν επίσης με πέναλτι έφερε την ισοφάριση για τον «Γηραιό». Στο 52΄ ο Ντίκα «έγραψε» το 2-1 για τον Ηρακλή, ενώ ο Κονέ στο 86΄ «σφράγισε» τη νίκη για τους φιλοξενούμενους. Η ομάδα της Ηπείρου μείωσε στις καθυστερήσεις σε 3-2 με τον Σαϊτιώτη να σημειώνει το δεύτερο τέρμα του.

    Η ήττα από τον Ηρακλή οδήγησε τον Γιώργο Παράσχο, στην παραίτηση από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ Γιάννινα. "Θα πω λίγα λόγια για το παιχνίδι. Από την στιγμή που ένα γήπεδο φώναζε φύγε. Αποχωρώ. Γεια σας", είπε. Η διοίκηση του ΠΑΣ κάνει αποδεκτή την παραίτηση και μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Γιάννης Παπακώστας.

    Εργοτέλης-Καβάλα 1-0:Την πέμπτη νίκη του στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας πέτυχε ο Εργοτέλης. Με το τέρμα του Βερπακόφσκις, στο 24΄, ο Εργοτέλης επικράτησε, 1-0, της Καβάλας στο «Παγκρήτιο» στάδιο του Ηρακλείου και απολαμβάνει προσωρινά τη μοναξιά της τέταρτης θέσης.

    Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης 0-0:Ισόπαλος δίχως τέρματα ολοκληρώθηκε ο αγώνας στην Κομοτηνή μεταξύ του Πανθρακικού και του Αστέρα Τρίπολης. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τις δύο ομάδες στο 0-0 με τον ουραγό Πανθρακικό να βρίσκεται «αγκαλιά» με τον υποβιβασμό.

    Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-1:Το αήττητο στο πρωτάθλημα διατήρησε ο Ολυμπιακός που πέρασε νικηφόρα μέσα από τη Ξάνθη με 1-0 (6η εκτός έδρας νίκη) κι ανεξάρτητα από το τι θα κάνει αύριο ο Παναθηναϊκός με τον Ατρόμητο, οι "ερυθρόλευκοι" θα παραμείνουν μόνοι στο ρετιρέ της βαθμολογίας μετά από 13 αγώνες. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε στο 31΄ ο Λεονάρντο.

    ΠΑΟΚ-Λάρισα 1-0:Την 6η εντός έδρας νίκη του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Ο "δικέφαλος" του Βορρά επικράτησε με 1-0 της Λάρισας χάρη στο γκολ-πέναλτι του Ιβιτς στο 4ο λεπτό. Οι Θεσσαλοί έπαιζαν με 10 παίκτες από το 54΄ λόγω αποβολής του Κάσας με απευθείας κόκκινη κάρτα (χτύπησε εκτός φάσης τον Χαλκιά). Στο 89΄ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα και ο Μουσλίμοβιτς.

    Λεβαδειακός-Αρης 0-2:Την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στο πρωτάθλημα πέτυχε ο Άρης, που επικράτησε 2-0 του Λεβαδειακού. Ο Κάμπορα στο 41΄ άνοιξε το σκορ, ενώ ο Ναφτί στο 78΄ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

    Η βαθμολογία (σε 13 αγώνες) Ολυμπιακός 33

    Παναθηναϊκός 32

    ΠΑΟΚ 24

    Εργοτέλης 21

    Πανιώνιος 21

    Αρης 19

    Καβάλα 18

    ΑΕΚ 18

    Αστέρας Τρίπολης 17

    Ηρακλής 15

    Λάρισα 14

    Ξάνθη 14

    Ατρόμητος 13

    ΠΑΣ Γιάννινα 11

    Λεβαδειακός 11

    Πανθρακικός 2


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2009 - 5:30:35 UTC