Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για το ασφαλιστικό
  • [02] Ξεκίνησε ο διάλογος

  • [01] Προτάσεις για το ασφαλιστικό

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "η μείωση συντάξεων θα είναι πολιτικά παρανοϊκή και ανήθικη, όταν στη χώρα μας δίνονται οι χαμηλότερες συντάξεις στη ζώνη του ευρώ".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι ακραία αντικοινωνικό και αναποτελεσματικό μέτρο και ζήτησε να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα από νέους, σταθερούς πόρους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι "καλά θα κάνει να θυμάται την δεινή ήττα της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση".

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι την μαύρη τρύπα στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τη δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τα προηγούμενα χρόνια, είτε ανέχτηκαν ή και στήριξαν τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, τόνισε.

    Επίσης επεσήμανε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζεται η κοινωνική ασφάλιση με κριτήριο τον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων. Η κοινωνική ασφάλιση, πρόσθεσε, είναι κοινωνικό δικαίωμα και η πολιτική για την στήριξή της πρέπει να είναι μια πολιτική που αντιμετωπίζει την ανεργία και που ενισχύει την πλήρη σταθερή και ασφαλισμένη εργασία σε βάρος των ελαστικών και ανασφάλιστων μορφών απασχόλησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

    - Διασφάλιση των αποθεματικών των ταμείων και κρατική εγγύηση της περιουσίας τους, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση.

    - Αξιοποίηση της περιουσίας τους με κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης.

    - Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, που βρίσκονται σε διπλάσια ποσοστά από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και στερούν κάθε χρόνο από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας 8 δισ. ευρώ.

    - Αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (12 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

    - Συνολική επαναδιαπραγμάτευση όλων μαζί των ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, για τις τιμές των φαρμάκων και των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

    Ταυτόχρονα, τόνισε, θα πρέπει να επαναθεσπιστεί η τριμερής χρηματοδότηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

    [02] Ξεκίνησε ο διάλογος

    Με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, άρχισε σήμερα και επίσημα ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.

    Στην εισήγησή του, ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ως ιδιαιτέρως προβληματική, σημειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος 2009, η έκτακτη επιχορήγηση τριπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 2,47 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 είναι δυσοίωνες.

    Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε να σταματήσει το φαινόμενο της αυτόματης άρσης της εμπιστοσύνης απέναντι σε όποιον ασχολείται με το ασφαλιστικό. Υπογράμμισε ότι ως κυβέρνηση, θα δοθεί έμφαση για τη μείωση της ως τα τώρα ανεξέλεγκτης σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

    Ομως, ο κ. Λοβέρδος, υπογράμμισε και την κρίσιμη θέση ότι ο αγώνας για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη διεύρυνση της βάσης εσόδων του συστήματος δεν είναι αρκετός. Το ασφαλιστικό σύστημα είπε, χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Ισχυρίστηκε ότι η σημερινή δομή και λειτουργία του θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα να υπάρχουν συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά επίσης αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.

    Πάντως, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει τα συνδικάτα, σημειώνοντας ότι όποιο μέτρο η κυβέρνηση προωθήσει, αυτό θα προκύπτει από οργανωμένο διάλογο.

    Ως προς τη δομή και την προετοιμασία του διαλόγου πρότεινε τη θεσμοθέτηση μιας εννιαμελούς επιτροπής ειδικών, τέσσερα μέλη της οποίας θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, τέσσερα μέλη η κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Επιτροπής, από κοινού η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι. Ζήτησε να γίνουν οι υποδείξεις των προσώπων ως την 4η Δεκεμβρίου 2009 και δήλωσε ότι, με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματός της, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία αφού ολοκληρώσει και τον πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό ξεκίνησε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας, συγκεντρώθηκαν απεργοί οικοδόμοι, ο υπουργός δέχθηκε την αντιπροσωπεία τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενδοκυβερνητική σύσκεψη, ώστε να εκπονηθεί πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που αφορούν τους οικοδόμους.

    Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι για τα συνδικάτα ισχύει ως κόκκινη γραμμή ο σεβασμός στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο δίνει ανάσα ζωής για δέκα χρόνια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων των μισθωτών σε ένα φορέα.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Δήλωσε επίσης, ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί κίνδυνο για το συνολικότερο χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο (από κοινωνική σε επαγγελματική), ενώ ζήτησε επίσης διμερή συζήτηση πάνω σε αυτά τα δυο καυτά ζητήματα που αφορούν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ότι για την κυβέρνηση ισχύουν τα "τρία δεν": δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενώ εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη, ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη.

    Αργότερα σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει ανάλογες συναντήσεις με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες).

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε στη Βουλή ότι «τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων είναι τόσο σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκαιριακά. Το ασφαλιστικό δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς και σκοπιμότητες. Είναι πρόβλημα καθαρά πολιτικό και απαιτεί πολιτική διαδικασία για την επίλυσή του. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με όρους πολιτικούς. Με κοινωνική συμμετοχή στις διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, με ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Μέσα από διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς κρυφούς σχεδιασμούς, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως εθνικό ζήτημα».

    Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με την αναγνώριση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των σχολικών φυλάκων, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό άρχισε σήμερα ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς «παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, που επιχείρησαν να θέσουν για να ματαιώσουν το διάλογο, επιδιώκοντας όμως στην ουσία να αποκρύψουν την απουσία θέσεων και προτάσεων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2009 - 15:30:24 UTC