Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπακωνσταντίνου:"Σε τεντωμένο σκοινί"
  • [02] Αράπογλου για προοπτική των τραπεζών
  • [03] Κατέληξε 48χρονη από τη νέα γρίπη
  • [04] Μήνυμα Ομπάμα σε Μουσουλμάνους
  • [05] Ακόμα και τα φυτά δείχνουν... αλτρουισμό!
  • [06] "Εμπαίζουν τον λαό"
  • [07] "Η χώρα πτωχεύει"
  • [08] "Δίχως αντίκρισμα"
  • [09] Σήμερα ο διάλογος
  • [10] "Δεσμευτικές αποφάσεις"
  • [11] Μελετά τους ωκεανούς

  • [01] Παπακωνσταντίνου:"Σε τεντωμένο σκοινί"

    «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί για να βάλουμε μια τάξη. Είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση από τις διεθνές αγορές από τις οποίες δανειζόμαστε. Μας τιμωρούν με ακριβά σπρεντς και υψηλά επιτόκια. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα για να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους».

    Με αυτές τις χαρακτηριστικές επισημάνσεις, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέλησε να απεικονίσει τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση αφενός για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και αφετέρου για να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σταθερότητας.

    Ο κ. Παπακωνστάντινου ήταν κατηγορηματικός ως προς την ένταξη της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης τον Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι δεδομένο και το μόνο που είναι υπό αίρεση είναι ο χρονικός ορίζοντας που θα διαρκέσει μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να διορθώσει το έλλειμμα της».

    Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ, διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, σχετικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και ότι αυτό θα έφθανε σε διψήφια νούμερα.

    «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα ήταν στις 8 μονάδες και θα πήγαινε σε διψήφιο νούμερο. Αλλά αυτό που δεν μας είχε ενημερώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν για που θα βρίσκεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που έφθασε στο 12,7%. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το φανταζόμασταν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα τόσο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου όσο και οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, που κάλεσαν τον υπουργό να διευκρινίσει αν ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα έφθανε σε αυτά τα επίπεδα. «Αν ο κ Προβόπουλος σας ενημέρωσε μόνο για το ταμειακό έλλειμμα, τότε δεν είχατε πλήρη γνώση για την τραγική εικόνα της οικονομίας την οποία παρέδιδε η κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε η κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου υποστήριξε ότι και το ΠΑΣΟΚ γνώριζε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την πραγματική εικόνα της οικονομίας ενώ το κατηγόρησε «για επιπολαιότητα και παλινωδίες στην οικονομική πολιτική που πλήττουν την εικόνα της χώρας, την δυσφημούν, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές». Ακόμα μίλησε για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου να «το ξεφουσκώσει» αργότερα και να το εμφανίσει μειωμένο το 2010.

    Κληθείς από βουλευτές να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία του με τον κ Προβόπουλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Οικονομικών, συστηματικά, ποτέ δεν πρέπει να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί δημοσίως με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν το έκανα θα υπέσκαπτα το σύστημα. Έχει το ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντα του μέχρι τώρα».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι απέκρυψε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επικαλέστηκε σχετική έκθεση του «Γιούρογκρουπ» τον Ιούλιο του 2009. Σύμφωνα με αυτήν, όπως είπε, υπήρχε η κρίσιμη φράση ότι, «η εκτροπή του προϋπολογισμού για Ιανουάριο -Μάρτιο 2009 μοιάζει να ξεφεύγει σημαντικά από τους ετήσιους στόχους που τέθηκαν και αν συνεχιστεί το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ».

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα. Της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης των εισοδημάτων κυρίως των χαμηλών με ταυτόχρονη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

    Κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά «σπρεντ», ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «έχει να κάνει και με το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας αλλά και με κερδοσκοπικά παιχνίδια».

    «Το πρόβλημα με τα επιτόκια δανεισμού είναι εύκολο να ανοίξουν και πιο δύσκολο να τα κλείσεις. Χρειάζεται ένα κτίσιμο αξιοπιστίας. Το μέλημα μας είναι τα μέτρα που θα πάρουμε να αποδώσουν γρήγορα για να μην έχουμε προβλήματα υψηλού κόστους δανεισμού. Εμείς καταθέσαμε τον προϋπολογισμό μας και θα λειτουργήσουμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιες διορθώσεις. Η τήρηση του προϋπολογισμού δεν είναι δωδεκατημόρια αλλά μια πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια να μην ξεπεραστούν οι δαπάνες», κατέληξε ο κ Παπακωνσταντίνου.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι γνώριζαν τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία και ότι προσπαθούν μονότονα να φοβίσουν και να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη, που έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα δύο παλαιών κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο».

    [02] Αράπογλου για προοπτική των τραπεζών

    Την αισιοδοξία του για την πορεία και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εκφράζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Τάκης Αράπογλου.

    "Η φημολογία των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως ενόψει της σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι τουλάχιστον υπερβολική", τονίζει ο κ.Αράπογλου και επισημαίνει ότι "όσοι διακινούν τη σχετική φημολογία παραβλέπουν τα μέτρα που οι τράπεζες έχουμε ήδη λάβει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να θωρακίσουμε την κεφαλαιακή μας επάρκεια, και να δημιουργήσουμε αποθέματα ρευστότητας υποκαθιστώντας έγκαιρα την όποια ρευστότητα έχει αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

    Ο πρόεδρος της ΕΕΤ και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας τονίζει ότι "η συνολική πορεία του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα πρόσφατα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2009, η επιτυχημένη πρόσβαση όλων των μεγάλων τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία δεν επιτρέπουν καμία αμφιβολία για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών".

    [03] Κατέληξε 48χρονη από τη νέα γρίπη

    Μια 48χρονη, που είχε βρεθεί θετική στον ιό Η1Ν1, άφησε την τελευταία της πνοή, απόψε το βράδυ, στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικητής του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, δήλωσε ότι η 48χρονη νοσηλεύτηκε διασωληνωμένη, για περισσότερο από μια εβδομάδα, στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου, όπου είχε εισαχθεί με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ έπασχε και από παχυσαρκία.

    Εκκληση Ξενογιαννακοπούλου

    Εκκληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη, για τις 30 του μηνός, προειδοποιητική απεργία τους, έκανε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, αναπτύσσοντας διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και επιλύει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους.

    Η υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση και συγκυρία και με την εντατικοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευθύνη.

    Ηδη, γνωστοποίησε η κα Ξενογιαννακοπούλου, με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αυξάνει το πλαφόν των μηνιαίων αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών στις αποδοχές εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας από τα 5.140 στα 6.500 ευρώ.

    Ορίζεται ότι η έναρξη του νέου μισθολογίου είναι η 1/1/2009, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιπλέον χιλίων θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ.

    Εκτός αυτού και με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία εμβολιάζουν ως τις 9 το βράδυ θα υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποζημίωσης των γιατρών, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνονται στο πλαφόν που έχει τεθεί.

    Συμπλήρωσε ακόμη η υπουργός ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την πράξη για την καταβολή των χρεωστουμένων από εφημερίες των γιατρών των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

    Επιφυλάξεις για τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου εξέφρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Μήνυμα Ομπάμα σε Μουσουλμάνους

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε χαιρετισμό χθες στις μάζες των μουσουλμάνων που πραγματοποιούν το ετήσιο προσκύνημα (Χατζ) στη Μέκκα και υπογράμμισε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να μην μετατραπεί η πράξη αυτή λατρείας σε αιτία για εκδήλωση πανδημίας της γρίππης Η1Ν1.

    Στο ανακοινωθέν του ο Ομπάμα διαμηνύει πως η σύζυγός του Μισέλ και ο ίδιος προσωπικά θέλουν να απευθύνουν τις «καλλίτερες ευχές τους σε όλους όσους πραγματοποιούν το Χατζ αυτήν τη χρονιά, καθώς και σε όλους τους μουσουλμάνους, στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο, που γιορτάζουν το Άιντ αλ Άντχα», τη γιορτή των θυσιών που συνδυάζεται με το προσκύνημα.

    «Οι τελετουργίες του Χατζ και του Άιντ αλ Άντχα μας θυμίζουν τις κοινές ρίζες στις τρεις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες και μας ανατρέχουν στον Αβραάμ», τονίζει ο Ομπάμα.

    Ο ίδιος δηλώνει ευτυχής που, αυτήν τη χρονιά, ο αμερικανός υπουργός Υγείας συνεργάσθηκε με τον σαουδάραβα ομόλογό του για να αποτρέψουν, ή να περιορίσουν, τη διάδοση του ιού Η1Ν1 κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος.

    «Η συνεργασία στη μάχη κατά του ιού Η1Ν1 είναι ένα από τα μέσα για την κυβέρνησή μου για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εν σχέσει προς τους εταίρους τους, ιδίως όταν έχουμε κοινά συμφέροντα», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος -αντίθετα με την κυβέρνηση Μπους-είχε ταχθεί υπέρ μίας νέας εποχής στις σχέσης ΗΠΑ και μουσουλμάνων στην ιστορική ομιλία που εκφώνησε στο Κάιρο στις 4 Ιουλίου.

    [05] Ακόμα και τα φυτά δείχνουν... αλτρουισμό!

    Το συναίσθημα του αλτρουισμού υπήρξε ανέκαθεν πεδίο ενασχόλησης των φιλοσόφων, των θεολόγων, των ψυχολόγων και, πιο πρόσφατα, των εξελικτικών βιολόγων. Ακόμα και οι τελευταίοι δύσκολα πάντως θα παραδέχονταν ότι είναι δυνατό τα φυτά να επιδεικνύουν αλτρουισμό. Όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει και ότι τελικά ακόμα και τα φυτά είναι κοινωνικοί οργανισμοί, ικανοί να δείξουν προτίμηση στους "δικούς" τους σε σχέση με τους "ξένους".

    Από την οπτική γωνία της θεωρίας της φυσικής επιλογής, ο αλτρουισμός πιθανώς εξελίχτηκε αρχικά σε μερικά ζώα και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο, επειδή κάθε αλτρουιστική πράξη που βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και αναπαραγωγής ενός συγγενούς, εκ των πραγμάτων αυξάνει την πιθανότητα το DNA ενός ζώου ή ενός ανθρώπου να περάσει στις επόμενες γενιές.

    Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν σε άλλα φυτά, όμως ελάχιστα είχε μελετηθεί το κατά πόσο μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα φυτό είναι συγγενικό τους και αν αντιδρούν με κάποιου είδους αλτρουιστική συμπεριφορά σε σχέση με αυτό.

    Η νέα έρευνα των Γκιγιέρμο Μάρφι και Σούζαν Ντάντλεϊ, του Τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Οντάριο του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Botany" (Αμερικανικό Περιοδικό Βοτανικής), επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις ενός συγκεκριμένου φυτού (impatiens pallida ή jewelweed). Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του φυτού σε δύο μορφές ανταγωνισμού: τις αλλαγές στο φως και την παρουσία γειτονικών ριζών άλλων φυτών, τόσο συγγενικών όσο και ξένων.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντίδραση του φυτού εξαρτιόταν από το αν μεγάλωνε δίπλα-δίπλα με συγγενικά φυτά του είδους του ή με τελείως ξένα φυτά, γεγονός που απέδειξε ότι το φυτό όχι μόνο μπορεί να ξεχωρίσει τους "φίλους" από τους "αγνώστους", αλλά επίσης έχει διαφορετική συμπεριφορά στις δύο αυτές περιπτώσεις.

    Όταν είχαν να κάνουν με τους "συγγενείς" τους, τα φυτά δεν προσπάθησαν να "κλέψουν" ήλιο ή νερό, απλώνοντας τα φύλλα τους ή τις ρίζες τους έτσι ώστε είτε να σκιάσουν τα διπλανά τους είτε να τους αποκόψουν το νερό. Τα φυτά προτίμησαν κυρίως να επιμηκύνουν το κοτσάνι τους και να πετάξουν περισσότερα κλαδιά, αλλάζοντας την μορφολογία τους πάνω από το έδαφος. Αντίθετα, όταν μεγάλωναν δίπλα-δίπλα με "ξένους", τα φυτά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους "κλέψουν" το φως μεγαλώνοντας το φύλλωμά τους, ώστε να σκιάσουν τους ανταγωνιστές τους.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτή η διαφορετική συμπεριφορά παρατηρούνταν μόνο όταν τα φυτά ήσαν αρκετά κοντά, ώστε οι ρίζες τους να έρχονται σε επαφή, πράγμα που σημαίνει ότι η επικοινωνία μέσω των ριζών είναι αναγκαία προκειμένου τα φυτά να ξεχωρίζουν τους "δικούς" τους από τους "άλλους". Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν ότι η συμπεριφορά ενός φυτού πάνω από το έδαφος (π.χ. αν θα σκιάσει τα γύρω του φυτά),εξαρτάται από τις πληροφορίες που παίρνει από τις ρίζες κάτω από το έδαφος.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.amjbot.org/cgi/content/abstract/96/11/1990

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] "Εμπαίζουν τον λαό"

    Όπως προεκλογικά, έτσι και τώρα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, για να μην μάθει την αλήθεια για τη ληστεία σε βάρος του. Και οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ο κ. Αλμούνια και ο κ. Προβόπουλος γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τα ελλείμματα .

    Σε άλλη ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφορικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου τονίζεται:

    "Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης και να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την ταξική συνεργασία. Είναι αντίθετα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των εργαζομένων.

    Δεν πρόκειται για διάλογο αλλά για σχέδιο παγίδευσης και εξαπάτησης της εργατικής τάξης να αποδεχθεί νέα πακέτα αντεργατικών μέτρων. Πρόκειται για μέτρα προαποφασισμένα στην ΕΕ από το 2001 με τη συμφωνία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη πείρα από τους «κοινωνικούς διαλόγους». Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος γίνεται δεκαπέντε χρόνια και το αποτέλεσμά του ήταν η σφαγή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι θέσεις όλων των κομμάτων, των συνδικάτων και του ΣΕΒ είναι γνωστές. Εκείνο που ζητάνε τώρα από τους εργαζόμενους είναι να νομιμοποιήσουν με την υποταγή τους την σφαγή αυτών που έχουν απομείνει. Επιδιώκουν να τρενάρουν την κατάσταση για να κερδίζουν χρόνο σε βάρος της εργατικής τάξης.

    Δημοκρατικό είναι ό,τι υπηρετεί την πάλη του λαού για τα δικαιώματά του. Αντιδημοκρατική και βάρβαρη είναι η πολιτική που υπηρετεί την πλουτοκρατία, είναι η εργοδοτική- κυβερνητική τρομοκρατία. Είναι η εξαπάτηση και οι υπηρεσίες της εργατικής αριστοκρατίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ".

    [07] "Η χώρα πτωχεύει"

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες με θέμα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

    Όπως ανέφερε, η χώρα πτωχεύει και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις πραγματικές εξελίξεις.

    «Μια σειρά από αποφάσεις, όπως, η απόσυρση, οι ημιυπαίθριοι χώροι, το λιμάνι, οι διχογνωμίες, οι κόντρες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η χολιγουντιανή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν έχει την εύρυθμη λειτουργία την οποία επιτάσσουν οι εποχές», σημείωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 50 ημέρες μετά από την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχει φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής ούτε ένα Νομοσχέδιο, δεν έχει ορίσει το σύνολο των Γραμματέων, των Περιφερειαρχών και, σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει δομημένη πολιτεία.

    Επισημαίνοντας ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κομβική για την ελληνική πολιτεία, αφού ο Δεκέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, τόσο για το θέμα της Τουρκίας, όσο και για τις τελικές πράξεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά και την Οικονομία», ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι περίμενε από τον Γ. Παπανδρέου «να είναι πιο σοβαρός και πιο υπεύθυνος και ότι θα πει τα πράγματα με το όνομά τους».

    Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις υποστήριξε η χώρα έχει χρεοκοπήσει και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να μας βγάλουν από την κρίση.

    Σημείωσε ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου γνώριζε από την προεκλογική περίοδο για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «σοκ» για να μπορέσει να βγει από την κρίση και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεφύγει από τον ημιλαϊκισμό, τον οποίο ακολουθεί το τελευταίο διάστημα».

    «Σήμερα, έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση, χρειάζεται ή πολύ μελάνι ή πολύ αίμα. Ο Ομπάμα προτίμησε το μελάνι, η Ευρώπη δείχνει να προτιμά το αίμα από τους αγώνες που θα γίνουν αύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να τυπωθούν χαρτονομίσματα. Αυτό έκανε ο Ομπάμα και φαίνεται να ξέφυγε από την κρίση. Η Ευρώπη, όμως, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, καθώς πρέπει να αποφασίσουν και οι «27» και να προσπεράσουν και τις αγκυλώσεις του κ. Τρισέ», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Παράλληλα, έκανε λόγο και για τα χρήματα που «χάθηκαν από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου αλλά και τη SIEMENS», λέγοντας ότι πρόκειται για απαγορευμένη λέξη τόσο για πολιτικούς όσο και για δημοσιογράφους.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό πρότεινε έναν ανοιχτό εθνικό διάλογο και τόνισε ότι «όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι ημίμετρα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος με περιττούς νόμους, όπως της κας Πετραλιά, που ξεκίνησε ως ανατροπή για το ασφαλιστικό και κατάντησε να είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είχε αντοχή ούτε μηνών».

    Στρέφοντας την κριτική του στους συνδικαλιστές, υποστήριξε ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα πυλώνας της Δημοκρατίας και ο ρόλος του είναι να διεκδικεί, όμως στη σημερινή συγκυρία, ο συνδικαλισμός πρέπει να δεχθεί το φυσικό του μέγεθος και όχι αυτό, το οποίο πήρε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις της κας Παπαρήγα, δήλωσε, ότι τον φόβισαν οι θέσεις της ΓΓ του ΚΚΕ, κάλεσε δε την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και πρότεινε έναν εθνικό διάλογο, λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγα.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την πρόθεση του ΛΑΟΣ να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, εν όψει του Δεκεμβρίου, συνάντηση πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια της εξωτερικής μας πολιτικής.

    Στόχος, όπως είπε, είναι να συζητηθούν όλα τα λεπτά θέματα, όπως η επιστολή Ερντογάν, που δεν δίνεται στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας ότι «η κλειστή διπλωματία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα».

    Επίσης, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ταξίδι των Πρεσπών, αφού, όπως τόνισε, ακόμη και αν η συζήτηση αφορά μόνο οικολογικά θέματα, δίνεται στον κ. Γκρούεφσκι μια αναγνώριση, «την οποία εμείς τουλάχιστον δεν πρέπει να του παραχωρήσουμε».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την έντονη επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας, εξαιτίας των «ανοιγμάτων» της τουρκικής πλευράς σε Ιράν, Αρμενία και Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αποφεύγοντας να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου, καθώς όπως είπε η κατάσταση είναι ρευστή, ανέφερε ότι «ο Α. Σαμαράς φαίνεται να έχει ένα «κλικ» παραπάνω στις δημοσκοπήσεις», ενώ για την Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ακούω, ότι έχει καλύτερους μηχανισμούς».

    Ωστόσο, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αποχή, λέγοντας ότι θα ηττηθούν και οι δυο, σε περίπτωση που τους ψηφίσουν λιγότεροι από εκείνους που ψήφισαν τον Γ. Παπανδρέου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι σημαντικό, όποιος αναδειχθεί από τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, να μπορεί να ελέγξει το κόμμα του και να μην κληρονομήσει τους «βερμπαλισμούς Καραμανλή, περί άκρων, διότι, το ΠΑΣΟΚ για να πολεμηθεί χρειάζεται συντεταγμένες όλες τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ,ο ΛΑΟΣ θέλει συνομιλητή που θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι με τις «πάσες» που έδωσε στον Γ. Παπανδρέου τον έφερε στην εξουσία. Τόνισε δε ότι ο ΛΑΟΣ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΝΔ και πρόσθεσε ότι «εάν έχεις γερή ομάδα δεν φοβάσαι τίποτα».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε το Γ. Παπανδρέου ότι επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα δίνοντας ψήφο στους μετανάστες, και παρατήρησε ότι «δεν έχουμε ασφαλή γειτονιά για να κάνουμε τέτοια «ανοίγματα».

    Επίσης, τόνισε ότι «αν πρόκειται να επιμείνει ο Γ. Παπανδρέου σε αυτό, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίσπευση των εκλογών, βάση των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα, δηλαδή ακριβώς με τον τρόπο που απειλούσε προεκλογικώς ο κ. Παπανδρέου, επβ ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    [08] "Δίχως αντίκρισμα"

    H Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, οργανώνει σήμερα στη Βουλή, συζήτηση με θέμα τις εξαγγελλόμενες αλλαγές στο «Ασφαλιστικό» και τις εναλλακτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

    "Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χθες ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Αποκάλυψε ότι προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής γνώριζαν, τους είχε ενημερώσει για το ύψος του ελλείμματος. Άρα, λοιπόν, όλος ο καυγάς που γινόταν, γινόταν για τα μάτια του κόσμου. Και όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι είναι υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα. Εκτός κι αν η κυβέρνηση πάψει να κρύβεται πίσω από τον κ. Προβόπουλο και αλλάξει ρότα, ακολουθώντας μια πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία, μια πολιτική δημόσιων επενδύσεων, μια πολιτική ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Συνάντηση με εκπαιδευτικούς

    "Ζητούμε να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά και να καταργηθεί αυτό το άθλιο απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας στο χώρο του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τις συντονιστικές επιτροπές ωρομισθίων καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "είναι αδιανόητο η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς που για χρόνια τώρα βρίσκονται στην εργασιακή ομηρία της ωρομισθίας, ως φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό" και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Ο Στάθης Κατσούλας, μέλος του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και ωρομίσθιος εκπαιδευτικός, δήλωσε ότι η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει την ωρομισθία και πρόσθεσε ότι "σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτό που ήθελε πραγματικά ήταν να τη διογκώσει".

    [09] Σήμερα ο διάλογος

    Με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρ.Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, αρχίζει σήμερα και επισήμως ο διάλογος για το ασφαλιστικό, ο οποίος αναβλήθηκε την περασμένη Δευτέρα μετά το μπλοκάρισμα των συναντήσεων από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

    Το απόγευμα θα γίνουν οι συναντήσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να οργανώσουν απεργία στις 17 Δεκέμβρη σχετικά με το ασφαλιστικός τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την εισοδηματική πολιτική.

    [10] "Δεσμευτικές αποφάσεις"

    Σαφείς και ξεκάθαρες δεσμευτικές αποφάσεις που δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, επιδιώκει η Ελλάδα στη Διάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, όπως δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

    Παράλληλα, στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, επεσήμανε ότι θα υπάρξει εντός του 2010 πρόταση σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ και ότι την ίδια χρονιά θα συζητηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία το θέμα των τελών τα οποία καταβάλουν οι καταναλωτές υπέρ της ΕΡΤ.

    Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι λήφθηκαν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της επανάληψης των χθεσινών υψηλών συγκεντρώσεων σωματιδιακών ρύπων στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας-Κοζάνης. Σχετικά με τη εκτροπή του Αχελώου, η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε τη θέση του και τη δημοσιοποίησε για λόγους διαφάνειας.

    Οσον αφορά την επέκταση της Αττικής οδού, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση από τα δύο συναρμόδια υπουργεία, δίνοντας τέλος σε φημολογίες για διάσταση απόψεων μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Παρουσίασε, τέλος, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τους ειδικούς γραμματείς και τον εθνικό εκπρόσωπο για το κλίμα.

    Ειδικά για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος, η υπουργός είπε ότι η Ελλάδα συντάσσεται με το στόχο της ΕΕ για μείωση 30% των εκπομπών ρύπων το 2020 ως διαπραγματευτικό εργαλείο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, επιδιώκοντας νομικά δεσμευτική συμφωνία, η οποία θα εμπεριέχει τον Οδικό Χάρτη του Μπαλί και το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ζήτησε τη συμβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ενημέρωση των πολιτών και τόνισε ότι στην περίπτωση πολιτικής συμφωνίας θα επιδιωχθεί να καταγραφεί ότι "εντός του 2010 θα προχωρήσουμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε νομικά δεσμευτική συμφωνία". Η κ. Μπιρμπίλη γνωστοποίησε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στις χώρες της Μεσογείου για προώθηση, σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία, συγκεκριμένων δράσεων, μετά τη Κοπεγχάγη, στις χώρες αυτές, οι οποίες θα δεχθούν από την κλιματική αλλαγή πλήγματα ανάλογα με αυτά που θα δεχθεί η Ελλάδα.

    Οι εργασίες της επιτροπής για τον στόχο 20-20-20 έχουν ήδη ξεκινήσει, είπε η υπουργός, με στόχο να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το προσχέδιο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου το τελικό σχέδιο για το ποιες δράσεις θα επιτύχει η Ελλάδα μέχρι το 2020. Επανέλαβε, επίσης, η κ. Μπιρμπίλη, ότι σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, "ελπίζουμε μέχρι τα Χριστούγεννα".

    Οσον αφορά το σύστημα καταγραφής ρύπων, η υπουργός, υπογράμμισε την επιθυμία του ΥΠΕΚΑ να είναι διαφανές και αποδοτικό και πρόσθεσε ότι θα συμπληρωθεί με το σύστημα καταγραφής των δασών, του φυσικού ταμιευτήρα διοξειδίου του άνθρακα.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποσό με το οποίο είναι διατεθειμένη η ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις δράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο εθνικός εκπρόσωπος για το κλίμα πανεπιστημιακός κ. Δημήτρης Λάλας διευκρίνισε ότι η εκτίμηση για το ποσό της άμεσης εκταμίευσης κάνει λόγο για 500 εκατ. ευρώ με 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από το 2011, με τη συμμετοχή της Ελλάδας να τοποθετείται κατ' αναλογία του ποσοστού του ελληνικού ΑΕΠ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ (4%).

    Πριν από τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για τον ενεργειακό κανονισμό κτιρίων και για το προεδρικό διάταγμα σχετικά με του επιθεωρητές, είπε η υπουργός, γνωστοποιώντας, παράλληλα, τη φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ να ανακοινώσει πριν από τα τέλη του 2009 ένα πρώτο πακέτο ενεργειακής εξοικονόμησης κατ' οίκον. "Σε ελάχιστες εβδομάδες θα δώσουμε εικόνα για τις δράσεις", είπε ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του ότι απαιτείται εσωτερική αναδιανομή κονδυλίων.

    Σχετικά με το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, η υπουργός τόνισε ότι βασική επιδίωξη παραμένει η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στη Θεσσαλία και ότι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου θα είναι οι πρώτοι που θα ενταχθούν στο σχεδιασμό μέσω διαβούλευσης. Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας Υδάτινων Πόρων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης υπογράμμισε ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί συγκεκριμένα η ανάγκη και το έλλειμμα νερού στη Θεσσαλία.

    "Εχουμε την αίσθηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα σχετικά απαραίτητα μέτρα για τη μη επανάληψη του χθεσινού φαινομένου υψηλών συγκεντρώσεων σωματιδιακών ρύπων" στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, είπε ο κ. Μανιάτης. Από την πλευρά της, η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρθηκε στην τάση εγκατάλειψης δυο χωριών στο λεκανοπέδιο. Μας ενδιαφέρει η συμμόρφωση των επιχειρήσεων είπε η κ. Μπιρμπίλη, αναφερόμενη στις ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι "στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των λιγνιτικών μονάδων". "Δεν κλείνουμε επιχειρήσεις. Θα αντιμετωπίσουν το κόστος της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς", είπε ο κ. Μανιάτης.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε, τέλος, τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστα Μαθιουδάκη και τη γενική γραμματέα Χωροταξίας και Αστικών Αναπλάσεων κ. Μαρία Καλτσά.

    Ψήφισμα από το ΕΚ

    Ψήφισμα με φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής της Κοπεγχάγης, υιοθέτησε σήμερα το ΕΚ με σημαντική πλειοψηφία 516 ψήφους υπέρ, 92 κατά κι 70 αποχές.

    Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν να επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη «συμφωνία νομικά δεσμευτική και συνολική που να ενσωματώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως σήμερα και να περιέχει ποσοτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις και για την μείωση των εκπομπών».

    «Δεν θα πρέπει να αποκλίνουμε από αυτόν τον στόχο στην Κοπεγχάγη» δήλωσε ο Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας κατά την συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Ο ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης ως «ιστορική ευκαιρία για την λήψη μιας Παγκόσμιας, συνολικής, βασισμένης στην επιστήμη συμφωνίας».

    Υπογράμμισε ότι αυτήν την χρονική στιγμή η ΕΕ καλείται να δώσει το παράδειγμα και να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, είπε ο κ. Δήμας.

    Στην Κοπεγχάγη οι βασικοί στόχοι κατά τον κ. Δήμα είναι:

    - Να μην υπερβούμε τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε ότι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας

    - Να εξασφαλισθεί ότι όλες οι χώρες θα αναλάβουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις σύμφωνα με την αρχή των διαφοροποιημένων ευθυνών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, οκτώ χρόνια μετά την αποχώρηση τους από το Κιότο.

    - Να καθορισθούν οι χρηματοδοτήσεις για την ταχεία εκκίνηση και την ανάληψη άμεσης δράσης, χωρίς να περιμένουμε το 2013, ιδιαίτερα για την περίοδο προσαρμογής στις ευαίσθητες περιοχές και τις πολύ φτωχές χώρες.

    Με το σημερινό τους ψήφισμα οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να χαράξει εξωτερική πολιτική στον τομέα του κλίματος και να εκφρασθεί με ενιαία φωνή, με στόχο την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

    Βάσει του κειμένου του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές ζητούν:

    - Οι συλλογικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει το 2020 να φτάσουν στο επίπεδο του 25-40% σε σχέση με το 1990.

    - Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα περιορίσουν την αύξηση των εκπομπών τους από 15% στο 30% κάτω από τις συνηθισμένες πρακτικές. Οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία πρέπει να δεσμευτούν σε στόχους παρόμοιους με αυτούς των βιομηχανικών χωρών, δεδομένης της οικονομικής βαρύτητάς τους.

    - Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν «επαρκή, βιώσιμη και προβλέψιμη οικονομική και τεχνική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εν λόγω στήριξη θα πρέπει να είναι νέα και συμπληρωματική της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας».

    Περίπου 5-7 δισ. από τα χρήματα αυτά θα πρέπει να είναι δημόσια στήριξη "ταχείας εκκίνησης" για την περίοδο 2010-2012.

    - Η συλλογική συνεισφορά της ΕΕ για τις προσπάθειες μετριασμού και τις ανάγκες προσαρμογής των αναπτυσσομένων χωρών δεν θα είναι μικρότερη από 30 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020.

    - Υιοθετείται σύστημα κυρώσεων για την μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε σχέση με την μείωση εκπομπών.

    - Η διεθνής αεροπορία και ναυτιλία θα ενσωματωθούν σε μια συμφωνία στο πλαίσιο της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC) με δεσμευτικούς στόχους, ίδιους με αυτούς που έχουν θεσπίσει οι άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι.

    [11] Μελετά τους ωκεανούς

    Ένα ασυνήθιστο πλοίο θα προσαράξει στη μαρίνα Φλοίσβου Αθηνών από τις 25 ως τις 29 Νοεμβρίου, με επιβάτες μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα από ωκεανογράφους, βιολόγους, γενετιστές και άλλους ειδικούς από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα. Πρόκειται για το γαλλικό ερευνητικό σκάφος "Τάρα" (Tara), με 15μελές πλήρωμα, που πραγματοποιεί ένα τριετές ταξίδι με σκοπό τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Η τριετής αποστολή του πλοίου "Τάρα", σε όλους τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου, "Τάρα Όσιανς" (Tara Oceans), ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2009 με τον απόπλου του σκάφους από το Λοριάν της Βρετάνης στη Γαλλία και θα ολοκληρωθεί το 2012. Το ταξίδι θα καλύψει συνολικά περίπου 150.000 χλμ. (81.000 ναυτικά μίλια), σε όλους τους ωκεανούς της Γης (Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό), από τους πόλους μέχρι τους τροπικούς, κάνοντας στάσεις σε περίπου 50 χώρες.

    Το κοινό στη χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να δει το σκάφος (που ήδη έχει διαπλεύσει το μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου) κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη μαρίνα του Φλοίσβου, ενώ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου (στις 11 το πρωί) θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, μέλη της αποστολής Tara Oceans και Έλληνες επιστήμονες σε μια συζήτηση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

    Η επόμενη προγραμματισμένη στάση του σκάφους θα γίνει στη Λάρνακα της Κύπρου, στις 4 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το πλοίο θα κατευθυνθεί προς το Λίβανο και την Αίγυπτο, ενώ το 2010 θα εισέλθει πλέον στον Ινδικό ωκεανό.

    Η Tara Oceans αποτελεί μια τριετή διεθνή ωκεανογραφική αποστολή, η οποία διοργανώνεται από το πρόγραμμα "Τάρα Εξπεντίσιονς" (Tara Expeditions) και μια διεθνή επιστημονική κοινοπραξία, υπό την αιγίδα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE). Για τρία συνεχή χρόνια, θα συγκεντρώνει μετρήσεις και δείγματα διασχίζοντας όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου. Πρόκειται για μια παγκόσμια μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που παρόμοιά της δεν έχει διεξαχθεί έως τώρα με τα σημερινά σύγχρονα μέσα.

    Το "Tara" θα εξερευνήσει όλες τις θάλασσες του πλανήτη, ζώνες υψηλής οικολογικής σημασίας, μοναδικά οικοσυστήματα και φαινόμενα. Το ταξίδι θα επιτρέψει τη μελέτη των οικοσυστημάτων των ωκεανών - τα οποία οι άνθρωποι συχνά παραμελούν, αν και είναι απαραίτητα για τη ζωή στη Γη - προκειμένου να δοθεί στην ανθρώπινη κοινότητα μια καλύτερη ευκαιρία να τα προστατέψει.

    Για την αποστολή έχουν επιστρατευτεί οι επιστημονικοί κλάδοι που σχετίζονται με τη μελέτη των ωκεανών. Ωκεανογράφοι, βιολόγοι, γενετιστές και φυσικοί από διακεκριμένα εργαστήρια συνεργάζονται σε περισσότερους από 12 τομείς έρευνας. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες συμμετέχουν από ξηράς στη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων και των δειγμάτων.

    Το σκάφος "Τάρα", το οποίο καθοδηγείται μέσω δορυφόρου κατά το ερευνητικό του ταξίδι, διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παρατήρησης και ανάλυσης. Εκτός από μια εξελιγμένη συσκευή μετρήσεων και δειγματοληψιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο και με μια πλατφόρμα πειραματικής απεικόνισης, που επιτρέπει τόσο στους επιστήμονες όσο και στο κοινό να βλέπουν αυτούς τους αόρατους θαλάσσιους οργανισμούς (όπως το πλαγκτόν) που είναι απαραίτητοι για τη ζωή.

    Στόχος του θα είναι κυρίως η μικροσκοπική χλωρίδα και πανίδα που παράγει το 50% του οξυγόνου της Γης. "Χωρίς αυτούς τους μικροοργανισμούς, ποτέ δεν θα είχαμε υπάρξει. Αν εξαφανιστούν, το ίδιο κι εμείς", όπως δήλωσε ο κυτταρικός βιολόγος Ερίκ Καρσεντί, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής, που είναι και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Βιο-Μοριακού Εργαστηρίου.

    Για να κοινοποιήσει και να αξιοποιήσει τα πορίσματά της, η Tara Oceans θα δημιουργήσει μία δημόσια βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση για τον καθένα: τη «Βίο-τράπεζα» (Bio-bank). Η Bio-bank θα επιτρέψει στο σύνολο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να εμπλουτίσει με στοιχεία θεμελιώδους σημασίας την εικόνα που έχει για τους ωκεανούς, καθώς και για την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Η Bio-bank αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πηγή μελέτης για πολλές γενιές ερευνητών.

    Το δικάταρτο 60χρονο σκάφος, μήκους 36 μέτρων, "Tara" έχει μια μακρά προϊστορία από επτά αποστολές που έχει πραγματοποιήσει στην Αρκτική, την Ανταρκτική, την Παταγονία, τη Γροιλανδία και τη Νότια Γεωργία. Κατά την προηγούμενη αποστολή του, την περίοδο 2006-2008, το "Tara" πραγματοποίησε ένα ταξίδι 507 ημερών κατά μήκος των παγόβουνων του Αρκτικού Ωκεανού, για τη χαρτογράφηση της υποχώρησης των πάγων στις αρκτικές θάλασσες μεταξύ της Σιβηρίας και της Γροιλανδίας. Τα επιστημονικά πορίσματα της αποστολής θα παρουσιαστούν στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης στο τέλος του 2009.

    Η πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί προτεραιότητα για την Tara Oceans. Όπως συνέβη και με τις προηγούμενες αποστολές, η Tara Oceans θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, μέσω ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών εκπομπών, άρθρων, δημοσιεύσεων, εκθέσεων, καθώς επίσης και μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων και σχολικών δραστηριοτήτων.

    Link: http://oceans.taraexpeditions.org/


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 November 2009 - 7:30:43 UTC