Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διορισμός νέων γραμματέων
  • [02] Φεστιβάλ Κινηματογράφου-Βραβεία
  • [03] Επίθεση στο γραφείο του Σ.Βαλυράκη
  • [04] Κίνα- Πάνω από 100 νεκροί σε έκρηξη
  • [05] Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική
  • [06] Οι εξελίξεις στη νέα γρίπη

  • [01] Διορισμός νέων γραμματέων

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, και του αρμοδίου Υπουργού αντιστοίχως, ορίζονται οι ακόλουθοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς :

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

    Μπουρδάρας Αριστείδης, Δικηγόρος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα

    Μαντζούφας Νικόλαος, Πολιτικός Μηχανικός, ΜΒΑ

    Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

    Φούρλας Αλέξανδρος, Οικονομολόγος, MBA

    Ειδική Γραμματεία Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης

    Παπαγεωργίου Μαρία, Οικονομολόγος, στέλεχος Αγροτικής Τράπεζας

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    Γενική Γραμματεία Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

    Κουλαϊδής Βασίλης, Καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

    Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας

    Μητσός Αχιλλέας, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης

    Παπάζογλου Βασίλειος, Καθηγητής στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

    Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης

    Μιχαλάκος Στέφανος, Διευθυντής του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

    Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

    Χάλαρης Μιχαήλ, Χημικός PhD, Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων

    Μπαζώτη-Μητσώνη Γεωργία, στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Γενική Γραμματεία Υπουργείου Πολιτισμού

    Μενδώνη Λίνα, Δρ. Αρχαιολόγος

    Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

    Μπιτσαξής Παναγιώτης, Πολιτικός Επιστήμονας - Δικηγόρος

    Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης

    Πυργιώτης Γιάννης, Χωροτάκτης - Πολεοδόμος

    Γενική Γραμματεία Τουριστικής Ανάπτυξης

    Πουσσαίος Γιώργος, Δήμαρχος Ιητών Νομού Κυκλάδων

    Ο Γ. Ζορμπάς Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση, ο Επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Ζορμπάς, αναλαμβάνει Πρόεδρος Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη συγκρότηση Ενιαίου Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τη θέσπιση αντίστοιχης θέσης Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

    [02] Φεστιβάλ Κινηματογράφου-Βραβεία

    Ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων του διεθνούς διαγωνιστικού του τμήματος στο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους, η 50η επετειακή διοργάνωση του Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Το βραβείο Καλύτερης ταινίας (το «Χρυσό Αλέξανδρο» απένειμε στον νικητή, ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσοκ που μόλις χθες ανακοινώθηκε πως θα είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 60ου Φεστιβαλ κινηματογράφου του Βερολίνου) δόθηκε στην ισραηλο-γερμανική παραγωγή με τίτλο «Σταυροδρόμια ζωής». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ.

    Οι σεναριογράφοι της Σκάνταρ Κόπτι και Γιαρόν Σάντι μοιράστηκαν επίσης εξ ημισείας με το Ρουμάνο Τοντόρ Βοικάν (της ταινίας «Μετάλλιο τιμής») και το βραβείο σεναρίου του φεστιβαλ.

    βΆΑργυρός Αλέξανδρος (25.000 ευρώ): Στην ρουμάνικη ταινία «Μετάλλιο τιμής» . Ο πρωταγωνιστής της Βίκτορ Ρεμπέντσιουκ έλαβε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

    βΆΒραβείο Σκηνοθεσίας :Στον Μεξικανό Ριγομπέρτο Περεσκάνο για την ταινία με τίτλο «Προορισμός Βορράς»

    βΆΒραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Ρούθ Νιρερε για την ταινία «Η μέρα που ο θεός έφυγε ταξίδι».

    βΆΚαλλιτεχνικού Επιτεύγματος:Στην ταινία «Αγνοούμενος» του Λί Σεο (Ν.Κορέα).

    βΆ Ειδική Μνεία : Στην ηθοποιό Καταρίνα Σκούτλερ για την ταινία «Θάρθει μια μέρα» και στο θέμα της ταινίας «Τα αγόρια από το Μπακάλ»

    ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Kινηματογράφου ) : Στην ταινία «Μετάλλιο τιμής» από τη Ρουμανία και «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» (15.000 ευρώ) : στην ταινία «Λίβανος» του Σαμιουέλ Μαόζ (συμπαραγωγή Ισραήλ- Γερμανίας- Γαλλίας).

    BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER (4.000 ευρώ) : Στις ταινίες : «Σταυροδρόμια ζωής» του Γιαρόν Σάνι (για το διεθνές) «Μπιλόμα» της Σοφίας Παπαχρήστου (για το Ελληνικό) , για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» (3.000 ευρώ) στην ταινία «Ταξίδια του μέλιτος» του Γκ.Πασκαλιεβιτς και για το τμήμα DigitalWave (3.000 ευρώ) στην ταινία «Το τελευταίο τραγούδι του Ελβις» του Βασίλη Ραίση.

  • Το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ - ΟΤ (της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης - ΟΤ) απονεμήθηκε στην ταινία «Μετάλλιο τιμής» του Κάλιν Πέτερ Νέτσερ από τη Ρουμανία

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ ( Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ) : Με το σκεπτικό πως : «καθώς δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την απονομή βραβείου στην καλύτερη ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» απένειμαν συμβολικά το βραβείο στον «Εξώστη β'» - όαση ελευθερίας και αναζήτησης αξιών σε καιρούς δύσκολους, πριν εκφυλιστεί και παρεκτραπεί»

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απένειμε το βραβείο με τίτλο «Το σινεμά και η πόλη» (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 15.00 ευρώ) στην ταινία του Χόρχε Νάβας από την Αργεντινή με τίτλο « Το αίμα και η βροχή».

    Τα βραβεία «DIGITALWAVE 09» απονεμήθηκαν στις ταινίες:

    Ψηφιακός Αλέξανδρος (15.000 ευρώ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην ταινία:»Το τελευταίο τραγούδι του Ελβις» του Βασίλη Ραίση και το δεύτερο βραβείο (10.000 ευρώ) στην ταινία «το κουτί» των φώτη και Αποστόλη Πάσσου.

    [03] Επίθεση στο γραφείο του Σ.Βαλυράκη

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός (γκαζάκια) εξερράγη χθες το απόγευμα στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη στην οδό Ηγ. Γαβριήλ στα Χανιά. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    ¶γνωστοι δράστες πέταξαν στην είσοδο του πολιτικού γραφείου τα γκαζάκια, τα οποία είχαν τυλίξει με στουπί με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου που βρίσκεται στην οδό Ηγουμένου Γαβριήλ.

    Στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική που κατάφερε να σβήσει την φωτιά που εκδηλώθηκε, πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Μπροστά από την είσοδο του γραφείου υπήρχε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το όποιο υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

    Στο σημείο έσπευσαν και πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία, συλλέγοντας τα υπολείμματα από τα γκαζάκια

    Σε γραπτή του δήλωσή του ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει: "Η τρομοκρατική αυτή επίθεση είναι η έκτη που πραγματοποιείται εναντίον μου. Προηγήθηκαν δύο εμπρησμοί αυτοκινήτων στην Αθήνα, ένας στα Χανιά και δύο εκρήξεις στο πολιτικό μου γραφείο, στην οδό Ομήρου.

    Δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή την επιμονή στο πρόσωπό μου. Εχει να κάνει με την έντονη αντιστασιακή μου δράση κατά της δικτατορίας; Μήπως είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι για πολλά χρόνια οι μηχανισμοί της Νέας Δημοκρατίας με είχαν συκοφαντήσει με πλαστά έγγραφα ως δήθεν ενεχόμενο με την τρομοκρατία;

    Αυτός ή αυτοί που προχωρούν σε τέτοιου είδους ενέργειες δηλώνουν πολιτική και ιδεολογική αντίθεση στη νέα κυβέρνηση και στην επανεκλογή μου ως βουλευτού.

    Είναι ενέργειες που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας και της ομαλής δημοκρατικής εξέλιξης της χώρας μας και δεν μπορούν να έχουν άλλο αποτέλεσμα από την ενίσχυση ης καταστολής. Αυτός που απειλεί να κάψει τον Μίκη Θεοδωράκη, αυτός που προσπαθεί να κάψει τον Βαλυράκη δεν μπορεί νάναι τίποτα άλλο από φασίστας. Ένας εγκληματίας κατά της δημοκρατίας. Ό,τι και αν πιστεύει αυτός για τον εαυτό του στην πράξη πορεύεται το δρόμο του φασισμού".

    [04] Κίνα- Πάνω από 100 νεκροί σε έκρηξη

    Ο τελευταίος απολογισμός από την έκρηξη αερίου σε ορυχείο στη βορειοανατολική Κίνα είναι 104 νεκροί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τις οποίες επικαλείται το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο έγινε το Σάββατο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν κι άλλοι αγνοούμενοι.

    Η πλειοψηφία των συνολικά 528 εργαζόμενων στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης αερίου, βγήκαν σώοι από τις στοές.

    [05] Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική

    Οι πλημμύρες που θα προκληθούν σε περισσότερες από 100 μεγάλες παράκτιες πόλεις στον κόσμο μετά το λιώσιμο των πάγων μπορούν να προκαλέσουν ζημιές έως και 28.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων (18.840 δις ευρώ) το 2050, δείχνει έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    "Αν η θερμοκρασία αυξηθεί μεταξύ των 0,5 και 2 βαθμών ως το 2050, είναι πιθανό η στάθμη της θάλασσας να ανέβει κατά μισό μέτρο, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές", εξήγησε η υπεύθυνη για το Κλίμα και την Ενέργεια στο WWF Suisse Ουλρίκε Σάουλ.

    Ένα τέτοιο σενάριο ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει ζημιές έως και 28.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 136 πιο σημαντικές παράκτιες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία μετείχε η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz.

    "Αν οι σημερινές πολιτικές όσον αφορά την προστασία του κλίματος δεν αλλάξουν, είναι πιο πιθανό ότι θα έχουμε αύξηση (της θερμοκρασίας) 2 βαθμών το 2050", σημείωσε η Σάουλ.

    Η βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι μία περιοχή που θα επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία μπορεί εκεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 15 εκατοστά σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Στη Νέα Υόρκη "μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επιδεινωθεί από μια αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των θυελλών και των τυφώνων", σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

    Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ένας τυφώνας της κατηγορίας 4 που θα πλήξει την αμερικανική αυτή πόλη μπορεί να προκαλέσει ζημιές άνω των 5.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2050, έναντι 1.000 δισεκατομμυρίων σήμερα, σύμφωνα με το WWF.

    "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουμε μια αύξηση των θερμοκρασιών άνω των 2 βαθμών σε σχέση με τις θερμοκρασίες που είχαμε την προβιομηχανική εποχή", προειδοποιεί ο Ουόλτερ Βέτερλι, ένας από τους διευθυντής της WWF Suisse.

    Για να το επιτύχουμε αυτό, οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 40% ως το 2020, κρίνει η οργάνωση αυτή και καλεί τις κυβερνήσεις που θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη να υιοθετήσουν "μια φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία" για την αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.

    Λιώνουν οι πάγοι

    Οι πάγοι στην ανατολική Ανταρκτική άρχισαν να λιώνουν πιο γρήγορα μετά το 2006, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη του αναμενομένου άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

    Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature's Geoscience οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανατολική Ανταρκτική χάνει κατά μέσον όρο από 5 έως 109 γιγατόνους πάγους το χρόνο, από τον Απρίλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2009, αλλά μετά το 2006 ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι έχει επιταχυνθεί.

    "Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλες απώλειες πάγων στην ανατολική Ανταρκτική, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, μετά το 2006", δήλωσε ο Ζιανλί Τσεν, του κέντρου διαστημικών ερευνών του πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

    "Αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να σημαίνει μία σημαντική αλλαγή στην ανατολική Ανταρκτική, που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες στα επίπεδα των θαλασσών στον κόσμο", πρόσθεσε ο Τσεν.

    Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα at http://www.nature.com/ngeo.

    [06] Οι εξελίξεις στη νέα γρίπη

    Αυξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης σημειώθηκε στη χώρα μας. Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ πολλά σχολεία διακόπτουν τη λειτουργία τμημάτων εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων.

    Τρείς νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, που είχαν νοσήσει και από τον ιό της νέας γρίπης, καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για ένα 70χρονο με ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής πάθησης και πέθανε την Παρασκευή λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Το δεύτερο θύμα είναι ένα 16χρονο αγόρι που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή, συγχρόνως νόσησε από το νέο ιό γρίπης και πέθανε χτες από πολυοργανική ανεπάρκεια. Κατέληξε εντεκάχρονο κοριτσάκι που έπασχε από ενεργό φυματίωση. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα αγοράκι 7,5 ετών.

    Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού, ηλικίας άνω των 6 μηνών, που έχουν προβλήματα υγείας, οι αιμοδότες και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.

    Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και στις 7 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 November 2009 - 7:30:26 UTC