Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομική κρίση και το κλίμα στο επίκεντρο
  • [02] Κορυφώνεται η μάχη των υποψηφίων
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα
  • [05] "Σε... έλλειμμα η αγορά"
  • [06] "Χωρίς πυξίδα"
  • [07] Πρεμιέρα διαλόγου

  • [01] Η οικονομική κρίση και το κλίμα στο επίκεντρο

    Στον 'Αγιο Δομίνικο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποιος προεδρεύει στις τριήμερες εργασίας του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στο Συμβούλιο συζητείται και θα πάρει την οριστική της μορφή η πρόταση της Διεθνούς για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η οποία θα κατατεθεί στην παγκόσμια διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οικονομική κρίση και η διεύρυνση των ανισοτήτων κυρίως μεταξύ βορρά και νότου και η μείωση των εξοπλισμών.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα αποτελέσει μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων ανεπτυγμένων και υπό ανάπτυξη χωρών γύρω από κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις για μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή.

    Ήδη, έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία από τη σχετική Επιτροπή της Διεθνούς, που συντονίζεται από τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για θέματα κλιματικής αλλαγής, Ρικάρντο Λάγκος.

    Το δεύτερο θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην ενίσχυση των μεγάλων ανισοτήτων μεταξύ Βορρά - Νότου και η σύνδεσή της με κοινωνικά προβλήματα, όπως η μετανάστευση, οι πανδημίες, η επισιτιστική κρίση και η ανεργία.

    Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Το τρίτο θέμα αφορά στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, θέμα που συνδέεται άμεσα και με την πιο ωφέλιμη χρήση πόρων, σε αυτή την περίοδο αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της κρίσης.

    Η αρμόδια Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για θέματα Αφοπλισμού, συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Ν.Υόρκη και θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

    [02] Κορυφώνεται η μάχη των υποψηφίων

    Ανεβαίνουν στη ΝΔ οι τόνοι της αντιπαράθεσης ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στις 29 του μηνός.

    Προβάδισμα στον Αντώνη Σαμαρά, που φτάνει έως και τις πέντε μονάδες, δίνουν δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας. Στην τρίτη δημοσκόπηση η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να προηγείται οριακά του αντιπάλου της για το χρίσμα του προέδρου της ΝΔ.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Να επιβραβεύσουν τη συνέπεια και όχι τον καιροσκοπισμό, στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΝΔ, ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε πως «η εκλογή νέου αρχηγού με παλιές ιδέες είναι συνταγή αποτυχίας" για το κόμμα.

    Σε ομιλία της στην κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση,στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως δεν πέρασαν ούτε 50 μέρες κι έχει χάσει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς, από τις Βρυξέλλες μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι καλό μόνο στην επικοινωνία και στα εύκολα λόγια. Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς να ξέρει τι θέλει να κάνει και το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει την αναξιοπιστία και την ανικανότητα του, τόνισε.

    «Μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι μια αδύναμη ΝΔ και ίσως γι αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ, δίνουν τα ρέστα τους εναντίον μου τον τελευταίο καιρό. Αλλά ξεχνάνε κάτι: Τον αρχηγό της ΝΔ δεν θα τον βγάλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, θα τον βγάλουν οι νεοδημοκράτες», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Και πρόσθεσε:

    «Σε μια εβδομάδα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το πάρτυ τελειώνει. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε μια δυνατή, ενωμένη και αποφασισμένη ΝΔ, θα μας βρείτε μπροστά σας».

    Εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τόνισε ότι η ΝΔ δεν δίνει λευκή επιταγή για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το σκοπιανό.

    Επισήμανε ότι η ίδια, ως υπουργός Εξωτερικών, εισηγήθηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ χάραξε τις «κόκκινες γραμμές». Τόνισε ότι μαζί με τον Κ. Καραμανλή παρουσίασαν με θάρρος τις θέσεις της χώρας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη νίκη της ελληνικής διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.

    Η κα Μπακογιάννη έκανε αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις παρακαταθήκες του, λέγοντας ότι με βάση αυτές η ίδια θέλει μια ΝΔ ανοιχτή και όχι περιχαρακωμένη, ευρωπαϊκή και όχι ευρωσκεπτιστική, πατριωτική και όχι εθνικιστική.

    Τάχθηκε υπέρ του πατριωτισμού, που είναι ανιδιοτελής και ειλικρινής και κατά του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλείας.

    Η ίδια είπε ότι συγκαταλέγεται σε αυτούς που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το προσωπικό, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως σημείωσε, υποτάσσουν το συμφέρον της χώρας στο προσωπικό κι ενώ εμφανίζονται ως πατριώτες στην πραγματικότητα είναι «μοιραίοι και λίγοι».

    Κάλεσε, μάλιστα, όποιον νομίζει ότι είναι πιο πατριώτης από την ίδια να βγει και να το δηλώσει με όνομα και επώνυμο.

    Σχετικά με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είπε ότι η ίδια έδωσε τη μάχη δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, αντί να καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την καταστροφολογία, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που δεν βγήκαν ούτε στα κανάλια για να υπερασπιστούν τη ΝΔ.

    Απευθύνθηκε στον παριστάμενο συνυποψήφιό της Παναγιώτη Ψωμιάδη και είπε ότι τους ενώνουν η κοινή πορεία, οι κοινοί αγώνες στη ΝΔ, παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις. Δεν υπέστειλαν, είπε, ποτέ την κομματική σημαία και δεν μίλησαν για «υπέρβαση» ή προέβλεψαν το «βιοϊστορικό τέλος της ΝΔ».

    Το πρωί η κα Μπακογιάννη παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

    Αντώνης Σαμαράς

    Στο τρίπτυχο ενότητα - οργάνωση και ιδεολογία που θα συγκροτήσει μία δυνατή ΝΔ στάθηκε ο υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος Αντώνης Σαμαράς από την Λάρισα.

    «Όταν έχουμε όλα αυτά δεν υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να μας αντιμετωπίσει και θα νικήσουμε 100% » είπε Μεσσήνιος πολιτικός στην ομιλία του στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

    Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού απηύθηνε προσκλητήριο συμμετοχής στην ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής προς όλους, τονίζοντας ότι όσο περισσότεροι προσέλθουν στις κάλπες τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα προσδώσουν στην νέα ηγεσία του κόμματος.

    «Να πλημμυρίσουμε τις κάλπες», είπε χαρακτηριστικά. «Και, την επόμενη μέρα να είμαστε όλοι μία ενωμένη γροθιά,είτε εκλεγεί η Ντόρα, είτε ο Παναγιώτης, είτε ο Αντώνης», πρόσθεσε.

    Και σημείωσε:

    «Θέλω να το κάνω καθαρό. Η μάχη δεν τελειώνει στις 29 του μηνός,αντίθετα ξεκινάει στις 30,γιατί απέναντι στην ΝΔ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ".

    Ακόμη τόνισε αναφορικά με τους ανθυποψηφίους του ότι «είμαστε ομοϊδεάτες δεν είμαστε αντίπαλοι».

    Αναφερόμενος στο θέμα της οργάνωσης, ο Α. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι υπήρξε αποξένωση του κόμματος από την βάση, που κράτησε καιρό και δημιούργησε μία απαξία.

    Ενώ έκανε και άνοιγμα στους νέους δηλώνοντας:«Να φέρουμε τους νέους να μας πουν όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το μεθαύριο».

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνοντας ότι πρώτο μέλημά του είναι να ενωθεί η παράταξη,τόνισε:«Δεν ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ, οι δικοί μας έφυγαν και πήγαν σπίτι τους. Είναι ανάγκη να τους πούμε συγνώμη. Εσένα τον Νεοδημοκράτη μιλάω, που έμεινες σπίτι σου. Όταν δεις την κίνηση αγάπης που σου κάνω να πεις «ναι», γυρίζω πίσω".

    Ο Α. Σαμαράς επανέφερε τις θέσεις του περί ισχυρής Κεντροδεξιάς αλλά και ότι πρέπει «πρέπει πρώτα να ενώσουμε την οικογένεια μας και μετά να πάμε στον γείτονα και τον απέναντι».

    «Ένας πολιτικός μπορεί να μην είναι αλάνθαστος αλλά έχει την υποχρέωση να είναι ακέραιος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην έννοια του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».

    Ο Αντώνης Σαμαράς εστειλε ένα μήνυμα προς τους «νεοφιλελεύθερους», τονίζοντας ότι αυτό που ο ίδιος ζητάει και θα επιδιώξει είναι η διάχυση του εισοδήματος από πάνω προς τα κάτω: «Όχι σαν τους νεοφιλελεύθερους που θέλουν οι πολλοί να δημιουργούν και οι λίγοι να εισπράττουν», είπε.

    Ο υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ αναφέρθηκε και στην Αριστερά, με αφορμή τα θέματα της ιδεολογίας. Η αριστερά, είπε, "νομίζει ότι έχει το αποκλειστικό προνόμιο να κρίνει, λες και είναι αλάνθαστη. Ε', λοιπόν, δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Κοινωνική ευαισθησία έχουμε και εμείς".

    Ωστόσο, δέχθηκε ότι υπάρχει ένας «ιδεολογικός αφοπλισμός» στην ΝΔ.

    «Αισθάνομαι τελευταία διαχειριστής και όχι πολιτικός», είπε και συμπλήρωσε ότι η ιδεολογία γίνεται όπλο για τις δύσκολες στιγμές.

    Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, μίλησε για τα «καρτέλ» αλλά και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με την φθηνή ενέργεια, ενώ έκανε εδική μνεία στο θέμα του Αχελώου, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί,για να πάρει ανάσα η περιοχή, αλλά με σεβασμό στους γενικότερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

    Καταλήγοντας ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε:

    «Στόχος μου είναι να φτιάξουμε μία δυνατή Κεντροδεξιά , να διευρύνουμε την επιρροή μας, να μην κρύβουμε τις ιδέες μας. Δεν μπορεί ο αριστερός να λέει «είμαι αριστερός» και μείς να κρυβόμαστε. Κάνουμε ένα ταξίδι άμιλλας, ελπίδας, μία πορεία προς τον λαό. Θέλουμε να κάνουμε την ΝΔ ελπίδα της Ελλάδας για να φτιάξουμε την Ελλάδα της ελπίδας».

    Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Θανάση Κοκκινούλη και λοιπά μέλη της διοίκησης.

    Ο Θ. Κοκκινούλης έκανε την ίδια δήλωση που έκανε προ ημερών και για την Ντόρα Μπακογιάννη:

    «Σου εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στον στόχο που έβαλες. Στις 29 Νοεμβρίου εύχομαι να εκλεγεί αρχηγός στην ΝΔ, γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή πάνω από όλα αντιπολίτευση στην Βουλή».

    Ο κ. Κοκκινούλης όταν ρωτήθηκε ποίον τελικά θα υποστηρίξει απάντησε: «Δεν αγωνιά ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση μου, γιατί αγωνιάτε εσείς;».

    Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ενήμερος για τα αγροτικά προβλήματα, καθώς και η δική του περιφέρεια στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημ, επικαλέσθηκε δε την εμπειρία του ως ευρωβουλευτή για την ΚΑΠ και τόνισε την αναγκαιότητα «από τώρα να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το 2013 την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση του αγρότη».

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε την Νομαρχία, τον Δήμο και τα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας.

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Στην Θράκη περιόδευσε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι αγωνίζεται γιατί είναι η καθαρή φωνή της Νέας Δημοκρατίας, μακριά από μηχανισμούς και επικοινωνιακά τρικ, ενώ κάλεσε τη βάση του κόμματος να πάει στις κάλπες για να ενδυναμώσει την υποψηφιότητά του.

    «Καλώ τον κόσμο να πάει στην κάλπη, να στηρίξει την υποψηφιότητά μου, να ψηφίσει την καθαρή δυνατή φωνή της περιφέρειας. Να ψηφίσει Παναγιώτη Ψωμιάδη. Γιατί με ένα ισχυρό ποσοστό, θα μπορούμε την επόμενη μέρα πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά, να διεκδικούμε και να ελέγχουμε την όποια ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου γύρου μεταξύ Μπακογιάννη και Σαμαρά, τόνισε ότι δεν θα δώσει "γραμμή" στους ψηφοφόρους του, ενώ θα στηρίξει όποιον κι αν εκλεγεί πρόεδρος.

    Συνέντευξη Μπακογιάννη - Σαμαρά στο "Βήμα"

    Σε ένα ιδιότυπο debate από τις στήλες της εφημερίδας «Το Βήμα» ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε κοινές ερωτήσεις, οι δύο υποψήφιοι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους: Η κα Μπακογιάννη επέκρινε τον κ. Σαμαρά ότι κρύφτηκε την ώρα της μάχης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού την επέκρινε για υπόγειους μηχανισμούς, οι οποίοι διαιρούν τις κομματικές οργανώσεις και απωθούν τους ψηφοφόρους.

    Οι δύο υποψήφιοι διαφωνούν για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ:

    Η κα Μπακογιάννη σημειώνει ότι πρώτος και βασικότερος λόγος της ήττας ήταν «η συμπεριφορά κάποιων στελεχών μας τα οποία έπληξαν την εικόνα της παράταξης. Χάσαμε το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό ήταν καταστροφικό. Ένας δεύτερος λόγος είναι οι καθυστερήσεις και ολιγωρίες στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα. Και ένας τρίτος έχει να κάνει με τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία μας ανάγκασε τον τελευταίο χρόνο να πάρουμε δυσάρεστα μέτρα, τα οποία ήταν μεν αναγκαία, αλλά είχαν πολιτικό κόστος».

    Ο δε Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι «μας έφυγαν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι από το 2004. Υπήρξε μαζική φυγή από το ένα μεγάλο κόμμα χωρίς ουσιαστικά να επωφεληθεί το άλλο (β¦). Τους απογοητεύσαμε από την έλλειψη επαφής μαζί τους (β¦). Τους απογοητεύσαμε διότι όταν ξέσπασε η κρίση, ενώ στηρίξαμε τη ρευστότητα των τραπεζών, δεν φροντίσαμε η ρευστότητα να φθάσει στην πραγματική οικονομία (β¦). Και κάναμε εκλογές τη λάθος στιγμή. Επίσης ορισμένα στελέχη μας προσέβαλαν το δημόσιο ήθος της παράταξης».

    Στο ερώτημα αν επί του θέματος έχουν κάνει προσωπικά λάθη, η κα Μπακογιάννη δηλώνει:

    «Ως κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ασφαλώς έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης. Ωστόσο ποτέ δεν κρύφτηκα. Ποτέ δεν προσπάθησα να διαχωρίσω τη θέση μου. Εγώ στα δύσκολα για το κόμμα βγήκα μπροστά και ξέρω ότι από αυτό είχα κόστος. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την ασφάλεια της απόστασης για να προστατεύσουν το προφίλ τους».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:

    «Ποιος δεν έχει κάνει; Κάποια στιγμή διαφώνησα και για τις πρόωρες εκλογές. Δεν ήμουν σε θέση να επηρεάσω τα πράγματα πιο καθοριστικά. Στήριξα τον Καραμανλή και δεν μετανιώνω γιβ αυτό».

    Ο Α. Σαμαράς και η Ντ. Μπακογιάννη συμφωνούν ότι μετά την εκλογική μάχη ο ηττημένος θα πρέπει να στηρίξει τον νικητή και ο νικητής να εμπιστευθεί τον ηττημένο και ακόμη ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα σύμβολα του κόμματος.

    Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, η κα Μπακογιάννη δηλώνει πως η υποψηφιότητά της μπορεί να διασφαλίσει πως η ΝΔ θα παραμείνει μεγάλο κόμμα. Κόμμα εξουσίας που μπορεί να κερδίσει εκλογές. «Ισχυρή ΝΔ είναι η μεγάλη ΝΔ. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Και, παράλληλα, να απευθυνθούμε με σύγχρονο πολιτικό λόγο στην κοινωνία. Το τελευταίο που χρειάζεται η ΝΔ είναι λογικές περιχαράκωσης και ιδεολογικής καθαρότητας, οι οποίες είναι συνταγή αποτυχίας. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που πιστεύω ότι έχω είναι ότι η υποψηφιότητά μου ενώνει την παράταξη».

    Ο δε Αντώνης Σαμαράς τονίζει: «Ότι απευθύνομαι ταυτόχρονα τόσο σε αυτούς που επιθυμούν την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών μας όσο και σε εκείνους που ζητούν να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα μπρος στις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις που κερδίζουν έδαφος παντού στην Ευρώπη. Δεν το αφήνω το κόμμα να διαιρεθεί ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς «δεξιούς» και στους πιο σύγχρονους «φιλελεύθερους»».

    Στο ερώτημα αν θα στηρίξουν πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επώδυνα μέτρα, η Ντόρα Μπακογιάννη λέει:

    «Αν είναι σωστό και αναγκαίο ένα μέτρο, θα προτάξουμε το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό. Πιστεύω ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας συνεπάγονται τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση. Αν εκλεγώ αρχηγός, θα επιδιώξω να υπάρξει μια εθνική συμφωνία σε ορισμένα πολύ μεγάλα θέματα, στα οποία απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει:

    «Θα στηρίξω τα χρήσιμα μέτρα. Αυτά που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Όχι αυτά που τιμωρούν την κοινωνία για να διασώσουν τις στρεβλώσεις που μας έφεραν στην τωρινή κρίση. Ούτε αυτά που προστατεύουν τους ισχυρούς και τιμωρούν τους αδυνάτους. Το μυστικό είναι η ανάπτυξη. Και δεν πρόκειται να πνίξουμε την οικονομία για να τη... σώσουμε».

    Εξ άλλου στο ερώτημα αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου για συνεργασία στην επίλυση του Ασφαλιστικού, η κα Μπακογιάννη σημειώνει:

    «Η τελική επιλογή μας θα διαμορφωθεί από την ουσία τού τι θα προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Γιατί μετρά βεβαίως και η ουσία. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποφασιστικό, χωρίς να πλήξουμε τις διαμορφωμένες, ώριμες ασφαλιστικές προσδοκίες. Καθαρές κουβέντες».

    Και ο Αντώνης Σαμαράς λέει:

    «Θα συνεργαστώ σε οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα. Αλλά και θα εμποδίζω οτιδήποτε υποθηκεύει το μέλλον της. Το αν θα συνεργαστώ ή όχι, λοιπόν, να μου το ρωτήσετε όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ( Άγιος Δομήνικος)

  • Συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης, με θέμα τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου στο νομό, στα γραφεία του κόμματος (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Μητρ. Ιωσήφ 8)

  • Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με πρέσβεις των ΗΠΑ, (11:00), πρέσβυ της Ολλανδίας (12:15), πρέσβυ της Τσεχίας (12:30), πρέσβυ του Βελγίου (13:00), πρέσβυ της Αυστρίας (13:30) (Αθήνα /ΥΠΕΞ)

  • Συνάντηση υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας-Γαλλίας (11:45:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΑ )

  • Συνέντευξη Τύπου του Μουσείου Ηρακλειδών για την έκθεση "Η πλήρης συλλογή γλυπτών του Edgar Degas" (12:00:00, Αθήνα/Ηρακλειδών 16-Θησείο)

  • Συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της 7ης Διεθνούς Εκθέσεως Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου-Κοινωνικού Τομέα & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων "POLIS, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ )

  • Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα για το Ασφαλιστικό, την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (12:00:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους)

  • Συνάντηση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) (12:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Υγείας)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου (12:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου από το Ιδρυμα Φουλμπράιτ, την πρεσβεία των ΗΠΑ και το Ιδρυμα "Στ. Νιάρχος", με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Τζιμ Γιανόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της FOX (Fox Filmed Entertainment (12:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία" )

  • Συνέντευξη Τύπου του δήμαρχου Αθηναίων και του ΔΣ της Εταιρείας Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων - Θέμα: "Δράσεις του Athens Convention Bureau - Παρουσίαση Προγράμματος Μελών" (12:30:00, Αθήνα/Πανεπιστημίου 12)

  • Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. Κωνσταντίνος Μίχαλος -- Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη που αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό (13:00:00, Αθήνα/ΕΒΕΑ)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φ. Γεννηματά (13:00:00, Αθήνα/υπουργείο Υγείας)

  • Συνάντηση υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (13:30:00, Αθήνα/Σταδίου 29 )

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο (14:00:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνάντηση υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ (16:00:00, Αθήνα/Σταδίου 29 )

  • Συνάντηση της υπουργού Γεωργίας Κ Μπατζελή με Ένωση Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος-Συμβούλων επιχειρήσεων (17:00:00, Αθήνα/Αριστοτέλους)

  • Συνάντηση της υπουργού Γεωργίας Κ Μπατζελή με Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας (18:00:00, Αθήνα/Αριστοτέλους)

  • Παρουσίαση των βιβλίων του Ανδρέα Χ. Ζούλα με τις μεταφράσεις της αρχαίας κωμωδίας (18:30:00, Αθήνα/Αίθουσα Αντιγόνη)

  • Εκδήλωση με θέμα "Κύπρος: Γεωπολιτικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα"- Ομιλητές: Γ. Βαληνάκης, Γ. Κασιμάτης, Ν. Κατσουρίδης, Β. Στυλιανίδης, Γ. Αρσένης, Γ. Ομήρου (18:30:00, Αθήνα/Κέκροπος 3-Κυπριακή Εστία)

  • Διάλεξη του του Τζιμ Γιανόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της FOX (Fox Filmed Entertainment, με θέμα "Hellenism and Holywood: from Aristotle to Alexander (Payne)" (19:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης και ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, θα παραστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΘ (στα γραφεία του) (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την έκθεση "Στης Βουλής τα πέριξ: το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ο Εθνικός Κήπος" (19:30:00, Αθήνα/Μητροπόλεως 1, Σύνταγμα)

  • Συνάντηση της υπουργού Γεωργίας Κ Μπατζελή με Παμφθιωτικό Αγροτικό Σύλλογο (19:30:00, Αθήνα/Αριστοτελους)

  • Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αξιός:Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του ποταμού Αξιού και η προστασία του από τους πολίτες», στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Α΄θέσεως) (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Σιδηροδρομικός Σταθμός)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Ολυμπιακός-Συνέντευξη Τύπου Ζίκο - 18:45:00, Αλκμααρ/DSB Στάντιον

  • Ποδόσφαιρο-Αλκμααρ-Συνέντευξη Τύπου Ρόναλντ Κούμαν - 14:30:00, Αλκμααρ/DSΒ Στάντιον (NLD),

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (10η αγωνιστική) - 18:00:00, Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Αστέρας

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-4η Ημέρα: ΑΕΚ-Καβάλα - 17:00:00, Κλειστό Αγίου Θωμά

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (7η αγωνιστική), 19.00 Ηρακλής - Παναθηναϊκός --Νovasports3--

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 18:00 Τιμισοάρα-Ντιναμό Βουκ.

    [04] Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα

    Συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα παραχωρήσει, το μεσημέρι, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση» τονίζει σε ανακοίνωση το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα είναι ακόμα πιο επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα σε σχέση με το προσχέδιο» καθώς «αυξάνει περισσότερο τα φορολογικά βάρη για το λαό, συνεχίζει τη μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ψαλιδίζει πιο πολύ τις εναπομείνασες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μεταφέρει νέα ασφαλιστικά βάρη στους εργαζόμενους».

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «πολυχρησιμοποιημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα για δήθεν φοροκυνηγητό σε μεγαλογιατρούς και άλλους φοροφυγάδες» που στοχεύουν στη συγκάλυψη της «νέας σφοδρής επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα» και σημειώνει ότι η κυβέρνηση «αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και σε όλους τους τομείς, επικεντρώνοντας στους αυτοαπασχολούμενους και σε όλους τους εργαζόμενους».

    Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνει λόγο για "παχιά λόγια" λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου είπε για όλα φταίνε η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά, προκειμένου να καλύψει ότι υπερασπίζεται τα καπιταλιστικά κέρδη. Ονόμασε και πάλι αξιόπιστους εταίρους τους βιομήχανους και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που υποστηρίζουν το κεφάλαιο» και κάλεσε τον λαό «να μην πιστέψει ο λαός τίποτα από όσα είπε ο πρωθυπουργός» και «να δώσει άμεση απάντηση στις προκλήσεις».

    [05] "Σε... έλλειμμα η αγορά"

    «Κυνηγώντας το έλλειμμα είναι προφανές ότι θα οδηγήσουμε σε "έλλειμμα" την αγορά. Το δίλημμα της κυβέρνησης είναι από ποιο δρόμο θα οδηγηθεί στην πτώχευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 «ημίμετρα στα ημίμετρά τους»

    «Φοβούνται να φτάσουν στο μεδούλι του προβλήματος. Το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα φοβικά σύνδρομα που έδειξε στις προτάσεις Σπράου και Γιαννίτση, όταν ακόμη υπήρχε διαθέσιμος χρόνος. Τώρα - για άλλη μια φορά - δείχνει ατολμία. Ας περιμένουν χαστούκια από Ε.Ε, από ΟΟΣΑ, από ΔΝΤ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Αϊβαλιώτης, επίσης, ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ "καλοδέχεται" την πρόταση του πρωθυπουργού για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τα θέματα της διαφάνειας και της διαφθορά, σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ από πέρυσι» και πρόσθεσε: «Πέρα από τη διαφάνεια στα θέματα της Οικονομίας περιμένουμε να δούμε διαφάνεια και στα εθνικά θέματα».

    [06] "Χωρίς πυξίδα"

    «Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν συνεχίσει έτσι «πολύ γρήγορα θα φάει τα μούτρα της».

    «Η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σήμερα είναι η λέξη ανεμόμυλος. Αλέθει ανέμους, σπέρνει ανέμους, πολύ γρήγορα θα θερίσει και θύελλες. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς, μέσα σε 24 ώρες, φαίνεται να αλλάζουν στρατηγικές», είπε για το ζήτημα «παγώματος» μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και σημείωσε: «Ας μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας ο πρωθυπουργός και αν η στρατηγική της κυβέρνησης είναι το πάγωμα μισθών και συντάξεων, τότε ας μας πει ότι με έναν μήνα καθυστέρηση βρήκε ταύτιση με όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής και καταποντίστηκε. Εάν οι αντιδράσεις για το πάγωμα μισθών και συντάξεων ήταν ισχυρές και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, οι αντιδράσεις που θα συναντήσει, αν προχωρήσει στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, θα είναι τόσο μεγάλες, που οι προχθεσινές θα φαντάζουν ως μηδαμινές».

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, είπε ότι είναι «προϋπολογισμός αδιεξόδων».

    Σχετικά με την ανάδειξη προέδρου και υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι με βασική ευθύνη των δύο κυρίαρχων ομάδων, των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών, «η Ε.Ε. επιλέγει να είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ταυτόχρονα και πολιτικός νάνος».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του θεσμού των ωρομισθίων, διότι η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία αποτελεί «μεγάλη ντροπή» για το εκπαιδευτικό σύστημα, και πρότεινε μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση στα αιτήματα και τους αγώνες τους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «κάνει λάθος αν νομίζει πως θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί τους, με το να τους πετάξει στο δρόμο».

    [07] Πρεμιέρα διαλόγου

    Την πρώτη κρίσιμη συνάντηση για το θέμα του ασφαλιστικού, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του υπουργού με τους επαγγελματοβιοτέχνες και εκπροσώπους του ΣΕΒ και των εμπόρων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και εξέφρασε την αισιοδοξία για θετική έκβαση των συζητήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας προτεραιότητα της κυβέρνησης στον διάλογο, είναι η μείωση της σπατάλης στις δαπάνες υγείας και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.

    «Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος σε επιστολές που απέστειλε προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με τις οποίες τις προσκαλεί στη συνάντηση «για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 November 2009 - 5:30:30 UTC