Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έτος βαθιών τομών και αλλαγών"
  • [02] "'Οχι" στην τηλεοπτική αναμέτρηση
  • [03] Διαλόγος για την Παιδεία:Το πορίσμα
  • [04] Κατατέθηκε στη Βουλη το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
  • [05] ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων
  • [06] "Απάντηση στις προκλήσεις"
  • [07] "Θα θερίσει θύελλες"

  • [01] "Έτος βαθιών τομών και αλλαγών"

    Προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική και να νοικοκυρέψουμε την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωση που έκανε με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2010.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το επόμενο έτος θα είναι έτος βαθιών τομών και αλλαγών σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και των θεσμών, θέματα για τα οποία, όπως τόνισε θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος τις επόμενες ημέρες.

    Τόνισε επίσης ότι μετά την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καλέσει σε συνάντηση όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς και να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.

    Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέθεσε το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, σε «ψηφιακό μέσο αποθήκευσης» (το γνωστό «στικ» ή «φλας μέμορι»), τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2010. «Κι όμως σ' αυτό περιέχεται ο προϋπολογισμός» χαριτολόγησε, δείχνοντας το «στικάκι» ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του ογκώδους προϋπολογισμού ενώ εξέφρασε την ευχή και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα εξίσου τόσο πολύ.

    Ο νέος προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική συζήτηση του θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο λόγο ως προς το ΑΕΠ και συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους.

    Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 2010 επιδιώκεται η περιστολή της κρατικής σπατάλης και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, η προώθηση μόνιμων μέτρων ενίσχυσης των εσόδων με το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, η αύξηση των δαπανών για επενδύσεις, η αύξηση των θέσεων παραγωγικής απασχόλησης και η στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό.

    Παράλληλα με την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού 2010, η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, και συγκεκριμένα:

    -Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καλύτερης καταγραφής και του ανεξάρτητου ελέγχου των στατιστικών δεδομένων, δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    -Προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των δαπανών, των προσώπων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

    -Προς την κατεύθυνση του συσχετισμού δαπανών με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τις πολιτικές, ώστε να υπηρετούνται οι στόχοι της περιστολής της δαπάνης και της διαφάνειας, και προς την κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής του φορολογικού βάρους με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σχέδιο νόμου τους πρώτους μήνες του 2010 για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ανοδική τροχιά και η εφαρμογή ενός τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

    Από τις αρχές του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημοσίων οικονομικών.

    Εξάλλου, στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα "απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα εγγυάται τη φορολογική δικαιοσύνη.

    Βασικά μεγέθη

    Στον προϋπολογισμό του έτους 2010 τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.560 εκατ. ευρώ (53.700 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 3.860 εκατ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ).

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,6% του ΑΕΠ από το 21,5% του έτους 2009.

    Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες (πριν χρεολυσίων) του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 32,8% του ΑΕΠ από το 33,7% του έτους 2009.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ από το 12,2% του 2009, ενώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης περιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ από το 12,7% του 2009.

    Για τις αποδοχές και τις συντάξεις η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι δαπάνες τους αποτελούν το 46,1% των πρωτογενών δαπανών και ότι κατά τη διάρκεια του 2010 οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με το 2009.

    Αντίθετα, μειωμένες κατά 75 εκατομμύρια ευρώ (ή 7,8 % του ΑΕΠ) θα είναι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές (υπερωρίες συμμετοχής σε επιτροπές και συμβούλια) του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το έτος 2009.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού, ο αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου ανήλθε το 2009 στα 403.033 άτομα, έναντι των 389.735 ατόμων που ήταν το 2008, των 376.340 που ήταν το 2007 και των 370.211 που ήταν το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο ο κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6,9% για το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 4,2%.

    Επίσης, αύξηση κατά 3,1% προβλέπεται στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίθετα, μειώνονται οι δαπάνες κατά 6,3% του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κατά 3,6% του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά 3% του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ μικρότερες μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα υπουργεία.

    Δημόσιες Επενδύσεις

    Ο κρατικός προϋπολογισμός 2010 προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 8,4% σε σχέση με το 2009. Έτσι, οι συνολικές δαπάνες θα φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με τα 9.500 εκατ. ευρώ του 2009.

    Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ έναντι του 3,9% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις χρηματικές ροές από την ΕΕ προβλέπεται ότι οι εισπράξεις κατά το 2010 αναμένεται να ανέλθουν σε 6.856 εκατ. ευρώ έναντι των 4.843 εκατ. ευρώ του 2009.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 στα 326.305 εκατ. ευρώ (133,6%) έναντι των 300.800 εκατ. ευρώ του 2009 (ως ποσοστό του ΑΕΠ 125,3%).

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 294.950 εκατ. ευρώ (120,8% του ΑΕΠ) έναντι των 272.300 εκατ. ευρώ ή ποσοστό επί του ΑΕΠ 113,4%.

    Για το ασφαλιστικό σύστημα

    Η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών, είναι ο βασικός άξονας της κοινωνικής πολιτικής που απεικονίζει ο προϋπολογισμός 2010.

    Στόχος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

    -Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

    -Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

    -Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.

    -Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    -Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

    -Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

    -Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

    -Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

    [02] "'Οχι" στην τηλεοπτική αναμέτρηση

    Σε 370.000 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, η Οργανωτική Επιτροπή του Έκτακτου Συνεδρίου - Εκλογών και Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, απέστειλε διά του Προέδρου της Δημήτρη Σιούφα, επιστολές με τις οποίες τα ενημερώνει για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος στις 29 Νοεμβρίου και για το πού μπορούν να ψηφίσουν, ενώ περιέχουν και την αίτηση επαναβεβαίωσης εγγραφής ή νέας εγγραφής μέλους.

    Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «μετέχουμε στην εκλογική διαδικασία όλοι όσοι είμαστε εγγεγραμμένοι ως μέλη της ΝΔ, αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη, κατά την ημέρα των εκλογών. Όλοι όσοι είμαστε μέλη του Κόμματος, προσερχόμενοι στις κάλπες, θα ανανεώσουμε την εγγραφή μας καταθέτοντας συμπληρωμένη την αίτηση επαναβεβαίωσης. Την αίτηση αυτή μπορεί, επίσης, να την προμηθευτεί κάποιος, είτε από τις οργανώσεις του Κόμματος, είτε στα εκλογικά κέντρα, είτε να την εκτυπώσει από την ιστοσελίδα της ΝΔ www.nd.gr. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι την ημέρα των εκλογών, στις 29 Νοεμβρίου, μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, να εγγραφούν ως μέλη και να μετάσχουν στις εκλογές όλοι όσοι αποδέχονται τις αρχές του Κόμματός μας. Τόσο για τα μέλη που ανανεώνουν την εγγραφή τους, όσο και για τους πολίτες που θα εγγραφούν για πρώτη φορά αρκεί η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου ή Άδειας Οδήγησης, καθώς και η καταβολή δύο (2) Ευρώ.»

    Όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκλογικά Τμήματα θα υπάρχουν σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο.

    Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάλπες θα τοποθετηθούν στα σημεία που αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα. Σε περίπτωση κατά την οποία ουδείς από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

    Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα εκλέγειν έχουν μόνον όσοι ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα μόνον στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία, που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με τον Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη, η εκλογή, τόσο την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, όσο και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου (εφόσον χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία) θα γίνει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

    Στη Σπάρτη η Ντ. Μπακογιάννη

    Στην ομιλία της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σπάρτης χθες, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ονειρεύεται μια Νέα Δημοκρατία ισχυρή, με ανοδική πορεία. "Τα αποτελέσματα της 4ης Οκτωβρίου ήταν επώδυνα και οδυνηρά όμως, δεν διαλυθήκαμε και σύντομα θα είμαστε ξανά δυνατοί" ανέφερε.

    Η Νέα Δημοκρατία, είπε, υπέστη μια μεγάλη ήττα την οποία προκάλεσαν απαράδεκτες συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών που ξεσήκωσαν την οργή και την αγανάκτηση των οπαδών μας. Την προκάλεσαν η πολιτική ατολμία, οι παλινωδίες σε αποφάσεις που δεν μείναμε σταθεροί και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθώς και η απομάκρυνσή μας από την κοινωνία.

    Δεν είναι δυνατό, ανέφερε, να αναβιώσουμε λογικές της δεκαετίας του 80 και τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα στις εσωκομματικές εκλογές είναι ξεκάθαρο και έχει τεθεί. Η μια πρόταση, είπε, είναι περιχαράκωση και συρρίκνωση και η δική μας πρόταση είναι πρόταση δυναμική, προοπτικής και νίκης και κάλεσε τους Λάκωνες νεοδημοκράτες την επόμενη Κυριακή να δώσουν δυναμικά το παρών στην εκλογική διαδικασία.

    Στη συγκέντρωση πολλά στελέχη της ΝΔ έδωσαν το "παρών": ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο πρώην υφυπουργός Κωστής Γιατράκος.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Πάτρα

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα μίλησε χθες ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα του κόμματος τονίζοντας ότι «την επόμενη μέρα από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, θα είμαστε όλοι μια γροθιά». Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν έχω εσωκομματικό αντίπαλο» και πρόσθεσε: «Αντίπαλός μου είναι η ήττα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο ιδεολογικός πολέμιος».

    Όσον αφορά στην οργάνωση του κόμματος της ΝΔ, εφ όσον εκλεγεί πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η οργανωμένη βάση θα έχει λόγο και ρόλο μετά την εκλογή νέας ηγεσίας, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη ΝΔ σε προσυνεδριακό διάλογο και στη συνεχεία σε συνέδριο αρχών.

    Σχετικά με την πραγματοποίηση πιθανής τηλεμαχίας ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι ανήκει στη «σχολή σκέψης» των αείμνηστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ που τον έχει μάθει, όπως είπε, ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις γίνονται με τον πολιτικό αντίπαλο και όχι με τον συμμαχητή. Και πρόσθεσε: «Τη Ντόρα και τον Παναγιώτη τους θεωρώ συμμαχητές».

    Όσον αφορά την ιδεολογία , ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «σήμερα, ζούμε μια θολούρα, δεν μιλάμε για την ιδεολογία μας», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρηθούν και να προβληθούν οι βασικές αρχές της κεντροδεξιάς παράταξης».

    Ακόμη, αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση του κόμματος, σημείωσε ότι «πρέπει να φέρουμε τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που έμειναν στο σπίτι τους στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου» Και πρόσθεσε: «Αυτούς πρέπει να φέρουμε μαζί. Πρώτα την οικογένεια και μετά τον γείτονα».

    Δηλώσεις Π. Ψωμιάδη

    Δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε να αποχωρήσει από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ, δήλωσε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Μπήκα για να μείνω και όχι για να φύγω. Δεν κάνω παζάρια με κανέναν. Υπηρετώ αξίες, που πήρα από το Θεό, από τους γονείς μου και τους δασκάλους μου. Στο κάτω-κάτω δεν μπήκα σ' αυτό τον αγώνα για να είμαι με τη μια ή με την άλλη πλευρά. Μπήκα για τη ΝΔ, για την ενότητα, για την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    Αποδοκίμασε κινήσεις που οδηγούν σε κλίμα πόλωσης στο εσωτερικό της ΝΔ και είπε πως "όσοι σηκώνουν τείχη διχασμού ξιφουλκώντας κάθε βράδυ στα τηλεοπτικά κανάλια, προκαλούν απογοήτευση και αηδία στα μέλη του κόμματος".

    Στο ενδεχόμενο δευτέρου γύρου επισήμανε ότι ο ίδιος θα στηρίξει τη ΝΔ.

    Σήμερα στις 8 το βράδυ, ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

    [03] Διαλόγος για την Παιδεία:Το πορίσμα

    Τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Μπαμπινιώτης, σε ειδική τελετή στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Σύμφωνα με το 25σέλιδο πόρισμα προτείνονται: διετές υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, αλλαγές των σχολικών βιβλίων με χρησιμοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, λιγότερα μαθήματα, αλλαγή του τρόπου εξέτασης, ολοήμερο σχολείο μέχρι και το λύκειο, πιστοποίηση των ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια: θεσπίζεται ειδικός κρατικός φορέας εξετάσεων στον οποίο θα προσφεύγει ο τελειόφοιτος λυκείου περισσότερο από μία φορές και θα εισάγεται στις σχολές με βάση την επίδοσή του στις εξετάσεις αυτές και το βαθμό του εθνικού απολυτηρίου.

    Για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται η προφορική και γραπτή εξέταση των μαθητών στις τρεις τελευταίες τάξεις του λυκείου.

    Επίσης, προτείνονται ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ανάπτυξη βιβλιοθηκών.

    Η υπουργός Παιδείας δήλωσε αμέσως μετά την παραλαβή του πορίσματος ότι οι προτάσεις είναι ένα σημαντικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο, τόνισε ιδιαίτερα ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο και όσον αφορά το πότε θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων δεν έδωσε μεν χρονοδιάγραμμα, τόνισε όμως ότι δεν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές.

    Ανακοίνωσε ακόμη, ότι θα συγκροτηθεί το νέο συμβούλιο με νέα δομή και πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής διαβούλευσης.

    Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, τόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί να ξεκινήσει από τώρα η μελέτη αρκετών ζητημάτων όπως για παράδειγμα μπορεί να ξεκινήσει η σύνταξη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

    Το κυριότερο μήνυμα από τις δεκαέξι πολύωρες συνεδριάσεις του Συμβουλίου τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, είναι να ανεβάσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης και αυτό επιτυγχάνεται με την πλήρη ανασύνθεση των αναλυτικών προγραμμάτων, αναδιάρθρωση της ύλης κλπ.

    Ο τελικός στόχος είναι να αγαπήσει ο μαθητής το σχολείο. Το δε λύκειο να επανακτήσει το χαρακτήρα του αποδεσμευμένο από τις εισαγωγικές εξετάσεις.

    Από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, ζητήθηκε να διευκρινίσει το επίπεδο συνεργασίας που έχει με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

    Η υπουργός απάντησε ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία τους, υπάρχει ενιαία γραμμή και σε κάθε υπουργείο τη γραμμή αυτή τη δίδει ο υπουργός σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

    [04] Κατατέθηκε στη Βουλη το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, μετά από δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου "οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις των υπουργείων οικονομικών, εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης".

    Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, πρόκειται για εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη των οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

    Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης υπολογίζονται σε 2.527.000 άτομα και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ.

    Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ ανά δικαιούχο.

    Δικαιούχοι είναι μισθωτοί, αγρότες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με αναπηρίες, οι νεφροπαθείς, οι μεταμοσχευμένοι, τα απροστάτευτα τέκνα, οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι ή επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, καθώς και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

    Με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με την οποία επιβαρύνονται συνολικά 300 επιχειρήσεις, αναμένεται να εισπραχθούν 870 εκατ. ευρώ, ενώ με την επιπλέον φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που αφορά 60.285 υπόχρεους αναμένεται να εισπραχθούν 180 εκατομμύρια ευρώ.

    Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο διήρκεσε από τις 3-8 Νοεμβρίου και κατατέθηκαν συνολικά 886 σχόλια και απόψεις.

    [05] ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων

    Θα συνεχιστούν και αυτό το Σαββατοκύριακο τα προβλήματα με τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των έργων που γίνονται για ανακαίνισης της γραμμής.

    Σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ, αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργεί στο τμήμα Ειρήνη-Κηφισιά, ενώ από το Σάββατο, 21 του μηνός, έως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου δεν θα λειτουργεί στο τμήμα Φάληρο-Ταύρος.

    Για το τμήμα ΕΙΡΗΝΗ - ΚΗΦΙΣΙΑ οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από την λεωφορειακή γραμμή X5 & στο τμήμα ΦΑΛΗΡΟ - ΤΑΥΡΟΣ από την λεωφορειακή γραμμή Χ6 με στάση στους ενδιάμεσους σταθμούς.

    [06] "Απάντηση στις προκλήσεις"

    «Με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση» τονίζει σε ανακοίνωση το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα είναι ακόμα πιο επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα σε σχέση με το προσχέδιο» καθώς «αυξάνει περισσότερο τα φορολογικά βάρη για το λαό, συνεχίζει τη μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ψαλιδίζει πιο πολύ τις εναπομείνασες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μεταφέρει νέα ασφαλιστικά βάρη στους εργαζόμενους».

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «πολυχρησιμοποιημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα για δήθεν φοροκυνηγητό σε μεγαλογιατρούς και άλλους φοροφυγάδες» που στοχεύουν στη συγκάλυψη της «νέας σφοδρής επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα» και σημεειώνει ότι η κυβέρνηση «φήνει στο απυρόβλητο την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και σε όλους τους τομείς, επικεντρώνοντας στους αυτοαπασχολούμενους και σε όλους τους εργαζόμενους».

    Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνει λόγο για "παχιά λόγια" λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου είπε για όλα φταίνε η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά, προκειμένου να καλύψει ότι υπερασπίζεται τα καπιταλιστικά κέρδη. Ονόμασε και πάλι αξιόπιστους εταίρους τους βιομήχανους και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που υποστηρίζουν το κεφάλαιο» και κάλεσε τον λαό «να μην πιστέψει ο λαός τίποτα από όσα είπε ο πρωθυπουργός» και «να δώσει άμεση απάντηση στις προκλήσεις».

    [07] "Θα θερίσει θύελλες"

    «Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν συνεχίσει έτσι «πολύ γρήγορα θα φάει τα μούτρα της».

    «Η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σήμερα είναι η λέξη ανεμόμυλος. Αλέθει ανέμους, σπέρνει ανέμους, πολύ γρήγορα θα θερίσει και θύελλες. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς, μέσα σε 24 ώρες, φαίνεται να αλλάζουν στρατηγικές», είπε για το ζήτημα «παγώματος» μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και σημείωσε: «Ας μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας ο πρωθυπουργός και αν η στρατηγική της κυβέρνησης είναι το πάγωμα μισθών και συντάξεων, τότε ας μας πει ότι με έναν μήνα καθυστέρηση βρήκε ταύτιση με όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής και καταποντίστηκε. Εάν οι αντιδράσεις για το πάγωμα μισθών και συντάξεων ήταν ισχυρές και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, οι αντιδράσεις που θα συναντήσει, αν προχωρήσει στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, θα είναι τόσο μεγάλες, που οι προχθεσινές θα φαντάζουν ως μηδαμινές».

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, είπε ότι είναι «προϋπολογισμός αδιεξόδων».

    Σχετικά με την ανάδειξη προέδρου και υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι με βασική ευθύνη των δύο κυρίαρχων ομάδων, των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών, «η Ε.Ε. επιλέγει να είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ταυτόχρονα και πολιτικός νάνος».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του θεσμού των ωρομισθίων, διότι η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία αποτελεί «μεγάλη ντροπή» για το εκπαιδευτικό σύστημα, και πρότεινε μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση στα αιτήματα και τους αγώνες τους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «κάνει λάθος αν νομίζει πως θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί τους, με το να τους πετάξει στο δρόμο».

  • ** Σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύει στην Πιερία. Το μνεσημέρι επισκέφθηκε το Πεδίο Βολής Ολύμπου (Λιτόχωρο) και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε σύσκεψη με περιβαλλοντικούς φορείς του νομού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2009 - 13:30:41 UTC