Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός
  • [02] Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο

  • [01] Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέθεσε το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, σε «ψηφιακό μέσο αποθήκευσης» (το γνωστό «στικ» ή «φλας μέμορι»), τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2010. «Κι όμως σ' αυτό περιέχεται ο προϋπολογισμός» χαριτολόγησε, δείχνοντας το «στικάκι» ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του ογκώδους προϋπολογισμού ενώ εξέφρασε την ευχή και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα εξίσου τόσο πολύ.

    Ο νέος προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική συζήτηση του θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο λόγο ως προς το ΑΕΠ και συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους.

    Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 2010 επιδιώκεται η περιστολή της κρατικής σπατάλης και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, η προώθηση μόνιμων μέτρων ενίσχυσης των εσόδων με το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, η αύξηση των δαπανών για επενδύσεις, η αύξηση των θέσεων παραγωγικής απασχόλησης και η στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό.

    Παράλληλα με την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού 2010, η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, και συγκεκριμένα:

    -Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καλύτερης καταγραφής και του ανεξάρτητου ελέγχου των στατιστικών δεδομένων, δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    -Προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των δαπανών, των προσώπων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

    -Προς την κατεύθυνση του συσχετισμού δαπανών με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τις πολιτικές, ώστε να υπηρετούνται οι στόχοι της περιστολής της δαπάνης και της διαφάνειας, και προς την κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής του φορολογικού βάρους με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σχέδιο νόμου τους πρώτους μήνες του 2010 για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ανοδική τροχιά και η εφαρμογή ενός τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

    Από τις αρχές του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημοσίων οικονομικών.

    Εξάλλου, στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα "απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα εγγυάται τη φορολογική δικαιοσύνη.

    Βασικά μεγέθη

    Στον προϋπολογισμό του έτους 2010 τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.560 εκατ. ευρώ (53.700 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 3.860 εκατ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ).

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,6% του ΑΕΠ από το 21,5% του έτους 2009.

    Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες (πριν χρεολυσίων) του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 32,8% του ΑΕΠ από το 33,7% του έτους 2009.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ από το 12,2% του 2009, ενώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης περιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ από το 12,7% του 2009.

    Για τις αποδοχές και τις συντάξεις η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι δαπάνες τους αποτελούν το 46,1% των πρωτογενών δαπανών και ότι κατά τη διάρκεια του 2010 οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με το 2009.

    Αντίθετα, μειωμένες κατά 75 εκατομμύρια ευρώ (ή 7,8 % του ΑΕΠ) θα είναι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές (υπερωρίες συμμετοχής σε επιτροπές και συμβούλια) του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το έτος 2009.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού, ο αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου ανήλθε το 2009 στα 403.033 άτομα, έναντι των 389.735 ατόμων που ήταν το 2008, των 376.340 που ήταν το 2007 και των 370.211 που ήταν το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο ο κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6,9% για το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 4,2%.

    Επίσης, αύξηση κατά 3,1% προβλέπεται στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίθετα, μειώνονται οι δαπάνες κατά 6,3% του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κατά 3,6% του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά 3% του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ μικρότερες μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα υπουργεία.

    Δημόσιες Επενδύσεις

    Ο κρατικός προϋπολογισμός 2010 προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 8,4% σε σχέση με το 2009. Έτσι, οι συνολικές δαπάνες θα φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με τα 9.500 εκατ. ευρώ του 2009.

    Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ έναντι του 3,9% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις χρηματικές ροές από την ΕΕ προβλέπεται ότι οι εισπράξεις κατά το 2010 αναμένεται να ανέλθουν σε 6.856 εκατ. ευρώ έναντι των 4.843 εκατ. ευρώ του 2009.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 στα 326.305 εκατ. ευρώ (133,6%) έναντι των 300.800 εκατ. ευρώ του 2009 (ως ποσοστό του ΑΕΠ 125,3%).

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 294.950 εκατ. ευρώ (120,8% του ΑΕΠ) έναντι των 272.300 εκατ. ευρώ ή ποσοστό επί του ΑΕΠ 113,4%.

    Γ.Παπανδρέου: "Μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης"

    Για μια μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας με την επιλογή του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον πρωθυπουργό του Βελγίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "μπορεί να εκφράσει τη συνοχή των ευρωπαίων εταίρων και να συμβάλει στην ενότητα της ΕΕ". Για τη Βρετανή επίτροπο Κάθριν Άστον η οποία ορίστηκε εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται "για έναν άνθρωπο προοδευτικό, με μεγάλες εμπειρίες στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις που γνωρίζει πολύ καλά τις οικονομικές και κλιματικές κρίσεις και η οποία θα συμβάλει στη ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης παγκοσμίως".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις αποφάσεις αυτές η Ευρώπη θα μπορεί να μιλάει πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά με ισχυρή φωνή στο διεθνή στίβο προασπίζοντας τα συμφέροντα των λαών και των πολιτών της ΕΕ.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην επιλογή της κ. Μαρίας Δαμανάκη ως νέας Επιτρόπου της Ελλάδας ο πρωθυπουργός δήλωσε: "Έχω επιλέξει ένα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλη προσφορά στην ελληνική πολιτική ζωή με πολλούς αγώνες για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρος ότι θα προσφέρει ιδιαίτερα και στην Ευρώπη, σε όποια θέση και αν αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους και αναφερόμενος ειδικότερα στην επιλογή του Βέλγου πρωθυπουργού για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση που εξασφάλισε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση με πολύ καλές συστάσεις και υποστήριξη. Αναφερόμενος εξάλλου στην επιλογή της Κάθριν Άστον ως εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα φιλοευρωπαϊκή και προοδευτική, με εμπειρίες σε διεθνή οικονομικά ζητήματα και η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στη Βουλή των Λόρδων. Τόνισε ότι η επιλογή της σηματοδοτεί τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η οποία εκφράζει την Ευρώπη των "27" ενώ σημαντικό γεγονός είναι πως πρόκειται για γυναίκα.

    Αναφερόμενος, τέλος, στον επίτροπο Σταύρο Δήμα ο πρωθυπουργός είπε ότι τιμά και εκτιμά το έργο και την συνεισφορά του.

    -

    [02] Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο

    Εκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο οργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Μουσείο Γουναρόπουλου.

    Η έκθεση, που ονομάστηκε από τον ίδιο τον Νίκο Κούνδουρο, stop carre, με την ελπίδα πως ο αναγνώστης θα θελήσει να πατήσει κάποιο αόρατο κουμπί και να βάλει σε κίνηση τις εικόνες που παρουσιάζονται ακίνητες στους τοίχους ενός φιλόξενου μουσείου, πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ το συνολικό αφιέρωμα στο μεγάλο καλλιτέχνη θα γίνει σε τρεις χώρους στην Αθήνα (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου).

    Η έκθεση stop carre φιλοξενεί φωτογραφίες επεξεργασμένες, έτσι ώστε, ξεπερνώντας το αρχικό μέγεθος των 35mm του κινηματογραφικού negatif, να αποτελούν αυτόνομα έργα φωτογραφικής τέχνης.

    Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση stop carre ανοίγει σήμερα και θα διαρκέσει έως και 6 Δεκεμβρίου 2009, ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν για πρώτη φορά τρεις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένες σε κλασικά θεατρικά έργα.

    Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει, με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών stop carre, ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ασπρόμαυρη περίοδο του δημιουργού, που θα διαρκέσει από την 1η έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

    Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα περιλαμβάνει, εκτός από τις φωτογραφίες, και κοστούμια από έργα του Νίκου Κούνδουρου, καθώς και προβολές ταινιών, κάποιες από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στo πλαίσιο του αφιερώματος. Η συγκεκριμένη έκθεση θα διαρκέσει από 25 Νοεμβρίου 2009 έως 16 Ιανουαρίου 2010.

    Την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη συνοδεύει ένα λεύκωμα, αφήνοντας την επιλογή του θεατή να προεκτείνει τον χρόνο μιας σχετικά σύντομη επίσκεψης στο μουσείο, ξαναβρίσκοντας μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου το φανταστικό ταξίδι της εικόνας παγιδευμένης από τα μικρά ή μεγάλα συμβατικά σχήματα

    Ο Νίκος Κούνδουρος, ευχαρίστησε τους φίλους του που τον βοήθησαν, όπως είπε, να νοικοκυρευτεί και να καταθέσει μπροστά σε όλους τους θεατές τα κατακερματισμένα κομμάτια της ζωής του στον κινηματογράφο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2009 - 11:30:32 UTC