Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη στο σπίτι του Μ.Ανδρουλάκη
  • [02] Εναρξη 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
  • [03] Απο τη Δευτέρα ο εμβολιασμός
  • [04] ΕΕ-Ρωσία:Συμφωνία για την ενέργεια
  • [05] Περτούλι: Ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες
  • [06] "Πλαφόν στις προκλητικές αμοιβές"
  • [07] "Νεοφιλελεύθερη πολιτική"
  • [08] "Εγγύηση των μισθών"
  • [09] Νέος ηγέτης στο SPD
  • [10] Διεκδικεί την πρόκριση

  • [01] Εκρηξη στο σπίτι του Μ.Ανδρουλάκη

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ως στιγμής την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στο σπίτι του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μίμη Ανδρουλάκη, στον Καρέα.

    Ωστόσο, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν από τη συνδεσμολογία ότι πιθανότατα πρόκειται για τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς- Φράξια Μηδενιστών», η οποία τον τελευταίο καιρό έχει πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις σε σπίτια και άλλων βουλευτών της κυβέρνησης και της ΝΔ, με τελευταία εκείνη στο σπίτι της Μαριέτας Γιαννάκου, στα Πατήσια.

    Ο μηχανισμός, που τοποθετήθηκε στην πολυκατοιία, όπου διαμένει ο κ. Ανδρουλάκης, αποτελείτο από μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης με δύο ηλεκτρονικά ρολόγια, υλικά τα οποία ήταν τοποθετημένα σε χύτρα, μέσα σε πάνινο σακ βουαγιάζ.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή, οι δράστες είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στην είσοδο του διαμερίσματος του βουλευτή, αλλά την βρήκε η καθαρίστρια και χωρίς να ξέρει περί τίνος επρόκειτο κατέβασε την τσάντα και την άφησε στην πυλωτή της πολυκατοικίας, ανάμεσα στις δύο εισόδους, όπου και εξερράγη λίγο αργότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κλήσεων για έκτακτες ανάγκες του ΟΤΕ, με αριθμό 112.

    Η προειδοποίηση έγινε στις 13.47 και ο άγνωστος είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε είκοσι λεπτά. Η έκρηξη, ωστόσο, έγινε στις 14.01 δηλαδή, έξι λεπτά νωρίτερα από τον χρόνο, που προσδιόρισε ο άγνωστος.

    Η αστυνομία, όμως, είχε προλάβει να αποκλείσει την περιοχή και να πάρει μέτρα, ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός.

    Έρευνες για την υπόθεση διενεργούνται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    [02] Εναρξη 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου

    Παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο θα είναι έτοιμο άμεσα και θα τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας τέλος «στις διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες», ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κήρυξε χθες το βράδυ την έναρξη του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2009 θα σηματοδοτήσει «το τέλος της εποχής που η τέχνη σιγούσε» καθώς «αποδεχόμενη το φίμωτρο της κρατικής χρηματοδότησης η τέχνη στην Ελλάδα έπαψε να δαγκώνει. Έπαψε να αμφισβητεί την εξουσία. Έπαψε να διαμαρτύρεται».

    «Βιάζομαι όσο κανένας άλλος να υπογράψω το πρώτο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο μετά τη Μελίνα, αλλά δεν μπορώ να υπογράψω κανένα νομοσχέδιο που αφήνει την τέχνη εξαρτημένη αποκλειστικά από τη χρηματοδότηση του κράτους, που δημιουργεί μονοπωλιακές πηγές χρηματοδότησης, που βάζει τέλος στο διάλογο και την αμφισβήτηση, που δεν εξασφαλίζει τον πλουραλισμό στα βραβεία που δίνει το κράτος», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «είναι σημαντικό να βάλουμε γερές βάσεις, να επενδύσουμε σωστά τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να φτάνουν όλο και περισσότερα στον Έλληνα δημιουργό, για να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

    Σημείωσε πάντως ότι «σήμερα ξεκινούμε την πορεία για τα επόμενα 50 χρόνια και η διαδρομή ξεκινάει με δυσκολίες. Κυρίως οικονομικές. Οι χρονιές που έρχονται θα είναι δύσκολες για κάθε Έλληνα πολίτη. Και ο πολιτισμός θα υποφέρει μαζί με κάθε άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα».

    «Η παρουσία μας εδώ εκφράζει τη διάθεσή μας για απαντήσεις και επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν», τόνισε στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη.

    Αναφερόμενος στην απουσία της πλειοψηφίας των Ελλήνων δημιουργών από τη φετινή διοργάνωση, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Γιώργος Χωραφάς, είπε ότι «οι Έλληνες κινηματογραφιστές σκηνοθετούν για μας μια ταινία καταστροφής και μας θυμίζουν πώς θα ήταν αν ξυπνούσαμε μία μέρα με τον κινηματογράφο να έχει στερέψει».

    Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη, υπογράμμισε ότι «σε μέρες δύσκολες και σε εποχές κρίσης ο κινηματογράφος αποτελεί πηγή ελπίδας».

    Η τελετή έναρξης, άρχισε με την παρουσίαση των 50 αφισών που σφράγισαν καλλιτεχνικά τα ισάριθμα Φεστιβάλ, από τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη. Στη συνέχεια προβλήθηκε στερεοσκοπική ταινία, φτιαγμένη ειδικά για την περίσταση, που αποτελούσε περιήγηση στη μαγεία του σινεμά. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του Φατίχ Ακίν «Soul Kitchen».

    Στην τελετή έναρξης του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν παρόντες μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ενδιαφέρον προκάλεσε, εξάλλου, η «μεταμόρφωση» της πρόσοψης του «Ολύμπιον» σε επιφάνεια προβολής, πάνω στην οποία προβλήθηκε βίντεο της γερμανικής καλλιτεχνικής ομάδας «Urban Screen».

    [03] Απο τη Δευτέρα ο εμβολιασμός

    Ξεκινά επίσημα τη Δευτέρα ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ από τις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

    Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, έδωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι και η ίδια θα εμβολιαστεί, αν και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    «Θα το κάνω το εμβόλιο. Δεν είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά θα το κάνω προκειμένου ακριβώς να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και είναι και επωφελές για όλους μας», δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκπαιδευτικής ημερίδας, με θέμα «Εμβολιασμός κατά της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1», που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης.

    Από το βήμα της ημερίδας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε συμπτώματος πανδημίας, που μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση στα νοσοκομεία της χώρας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές, όπως πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι κλίνες των νοσοκομείων, που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, είπε:«Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός. Πρέπει να λάβουμε, και αυτό κάνουμε, τα μέτρα που χρειάζονται για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο εμβολιασμού είναι ένα γενικό σχέδιο σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, σε 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και γνωρίζετε ότι εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, πρέπει να ακούμε τους επιστημονικούς φορείς που έχουν και την ευθύνη όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία, και για το εμβόλιο υπάρχει η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και βέβαια η έγκριση από τον ΕΟΦ. Το χρονοδιάγραμμα έχει συγκροτηθεί και υλοποιείται με βάση τις προτάσεις του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ετοιμότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία, απάντησε: «Πιστεύω ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που χρειάζονται και σίγουρα όπου υπάρχουν ανάγκες. Εμείς, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε περαιτέρω. Ξέρουμε ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κενά, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και ξέρετε ότι έχουμε θέσει ως μεγάλη μας προτεραιότητα να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό».

    Στη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης θα αναστραφούν, διότι τώρα έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης. Τόνισε ακόμη ότι η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε ποσοστό 1/10.000, ενώ ακόμη σπανιότεροι είναι οι θάνατοι από εμβόλιο που δυνητικά μπορεί να είναι 1/1.000.000.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού παρακολούθησε την ημερίδα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Παιδοογκολογικού Τμήματος της B' Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, που κατασκευάστηκε με δωρεά από το σύλλογο "Λάμψη", στη μνήμη του εκλιπόντος Γεωργίου Παντελάκη.

    [04] ΕΕ-Ρωσία:Συμφωνία για την ενέργεια

    Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις συνάπτοντας μια συμφωνία για την δημιουργία ενός νέου και βελτιωμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για συναφή προβλήματα στη σύνοδό τους στη Στοκχόλμη την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές έχουν στόχο μην επιτρέψουν να επαναληφθούν οι διενέξεις που προκάλεσαν ελλείψεις φυσικού αερίου στην ΕΕ δύο φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ως σήμερα οι προσπάθειές τους να βελτιώσουν την κατάσταση δυσχεραίνονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης και πληροφόρησης.

    "Η ιδέα [να δημιουργηθεί] ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης καταρχήν έχει στόχο να αποτραπούν οιεσδήποτε διακοπές, και η έγκαιρη πληροφόρηση συμβάλλει στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα", δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Βλαντίμιρ Κίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ.

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από την Δευτέρα, πάντως αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές λένε πως ελπίζουν ότι η συμφωνία θα είναι έτοιμη ως τη σύνοδο της Στοκχόλμης και θα την υπογράψουν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ.

    Η Σουηδία έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

    Η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα ήταν το 2007, ένα χρόνο μετά την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία που προκάλεσε ελλείψεις, επί τρεις ημέρες, φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το σύστημα βασίστηκε στον διορισμό ενός αξιωματούχου σε κάθε πλευρά που θα αποτελούσε ενδιάμεσο για την επίλυση της κρίσης. Όμως, μετά την παρόμοια -αλλά μεγαλύτερη σε διάρκεια- κρίση που προέκυψε νωρίτερα εφέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε να επεκταθεί και να ενισχυθεί το υπάρχον σύστημα.

    "Δε θα έχουμε απλώς μια σύνδεση με 'κόκκινο τηλέφωνο' ανάμεσα στην Μόσχα και στις Βρυξέλλες: θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνουν την άμεση πληροφόρηση όσον αφορά οποιοδήποτε πρόβλημα στην παροχή ενέργειας [. . .και] την πληροφόρηση για πιθανά μέτρα και ρυθμίσεις".

    Οι Μεντβιέντεφ και Ράινφελτ θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της προσπάθειας της Ρωσίας να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η ΕΕ ανησυχεί για τον "προστατευτισμό" της Ρωσίας εν όψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κατηγορεί την Μόσχα ότι επιβάλει άδικα δασμούς σε ξένα οχήματα και άλλα αγαθά.

    Ακόμη οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εν όψει των συνομιλιών του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, και διεθνή θέματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    [05] Περτούλι: Ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες

    Το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο της περιοχής μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Ο λόγος, για το Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι, που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων και ανήκουν στο δήμο Αιθήκων, που απλώνεται στη βορειοδυτική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου, καταλαμβάνοντας μια έκταση 279.825 στρεμμάτων.

    Η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων του δήμου Αιθήκων στηρίζεται στην κτηνοτροφία και τον αγροτουρισμό και εποχιακά στην υλοτομία. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια ο αγροτουρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία, γεγονός που οφείλεται στη γεωγραφική θέση και την ομορφιά του φυσικού τοπίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού Τρικάλων, που αποτελεί προϊόν δουλειάς της σχολής Γεωπονικών Επιστημών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Περτούλι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ν. Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.090μ. και απέχει 50χλμ από την Πόλη των Τρικάλων.

    Το Περτούλι είναι περιτριγυρισμένο από τα βουνά της Νεράιδας, τον Κόζιακα, τη Λουπάτα, Μαρόσα και το Αυγό. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά στον κώδικα 221/8α της Μονής Βαρλαάμ, στις αρχές του 10ου αιώνα. Το όνομα Περτούλι είναι καταγεγραμμένο το 1741 σε κατάστιχο του Μεγάλου Μετεώρου και το 1841 σε αναφορά των κατοίκων του Ασπροποτάμου, στον Πασά των Τρικάλων.

    Η τύχη του χωριού ήταν ίδια μ' αυτή των υπολοίπων χωριών της περιοχής και έτσι καταστράφηκε και αυτό δυο φορές. Για πρώτη φορά κάηκε από τον Αρβανίτη Σελιχτάρ το 1823 για να χτιστεί από τον Χατζηγάκη (εγγονό του Χατζή Μπέρτα), το 1829. Το 1943 κάηκε για δεύτερη φορά από τις δυνάμεις κατοχής.

    Το δάσος του Περτουλίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά ελατοδάση της Ελλάδας. Το δασικό σύμπλεγμα του Περτουλίου έχει έκταση 32.970 στρεμμάτων, ενώ η συνολική δασοσκεπής έκταση είναι 25.300 στρέμματα. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του επιλέχθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την πρακτική άσκηση των φοιτητών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

    Η περιοχή είναι γνωστή από τα Περτουλιώτικα λιβάδια και από το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί εκεί. Στα Περτουλιώτικα λιβάδια γίνεται το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων και η συνάντηση των Σαρακατσαναίων των Βαλκανίων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου λειτουργεί στη θέση "Λιβάδια Περτουλίου", ενώ είναι εξοπλισμένο με σκι-λιφτ και διαθέτει τελεφερίκ. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί σύγχρονο σαλέ ως καφετερία και εστιατόριο.

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με υψηλής ποιότητας και αισθητικής καταλύματα, εναρμονισμένα στη φυσιογνωμία της περιοχής.

    Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδιαίτερα όμορφο και η περιοχή διαθέτει πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

    Το Περτούλι μπορεί να είναι πόλος έλξης τόσο τη χειμερινή όσο και τη θερινή περίοδο. Σήμερα, μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, ιππασία, ποδηλασία, αποδράσεις για πικ-νικ κ.ά. Υπάρχουν διαδρομές, τις οποίες ακολουθώντας ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην κορυφή του Κόζιακα (τη Φουρκα ή Χατζηπέτρος ή Αστραπή, 1.901 m), στο καταφύγιο της περιοχής στα 1.738m.

    Το δάσος του Περτουλίου είναι από τα πιο παραγωγικά προσφέροντας δασικά προϊόντα (ξύλο, καρπούς κ.λπ.) αλλά και απασχόληση στους κατοίκους της περιοχής.

    Νεραϊδοχώρι

    Το Νεραϊδοχώρι βρίσκεται 4χλμ από το Περτούλι (μια διαδρομή που πολλές φορές οι επισκέπτες της περιοχής επιλέγουν να την κάνουν με τα πόδια για περίπατο) σε υψόμετρο 1.140μ. Η παλιά ονομασία του οικισμού ήταν Βέτερνικ. Από το Νεραϊδοχώρι κατάγονταν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ήρωας της επανάστασης κατά των Τούρκων.

    Το χωριό, όπως δείχνει και το όνομά του, είναι χτισμένο κάτω από την κορυφή Νεράιδα. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδιαίτερα όμορφο και η περιοχή περιβάλλεται από μνημεία.

    Το Νεραϊδοχώρι καταστράφηκε πολλές φορές από τους Τούρκους, ενώ μετέπειτα και από τις δυνάμεις κατοχής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή με εύκολη πρόσβαση. Σημαντικότερα είναι η τρίκλητη λιθόκτιστη Βασιλική του Αγίου Νικολάου (1763), που διαθέτει θαυμάσιες αγιογραφίες. Ακόμη, η Αγία Παρασκευή, στη θέση Τσούκα είναι συνδεδεμένη με θρύλους που θέλουν την κούφια στέγη της εκκλησίας να αποτελεί το κρυφό σχολείο της περιοχής.

    Σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το 1535 όλη η Θεσσαλία καταλαμβάνεται απ' τους Τούρκους. Την εποχή αυτή, τα ορεινά της Πίνδου γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη εξαιτίας της ενδυνάμωσης του πληθυσμού τους, που προκλήθηκε λόγω της μαζικής μετακίνησης των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας στα ορεινά.

    Την εποχή αυτή, η κτηνοτροφία, η υφαντουργία των μάλλινων ειδών αλλά και η λαϊκή αρχιτεκτονική έδωσε στα χωριά του Δήμου Αιθήκων έξοχης αρχιτεκτονικής σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια, και γεφύρια στα οποία είναι έντονη η επίδραση των Ηπειρωτών μαστόρων.

    Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, σε όλα σχεδόν τα χωριά της Νότιας Πίνδου, χτίζεται τουλάχιστον από μια νέα και λαμπρή εκκλησία. Σήμερα, αυτές οι εκκλησίες, αλλά και τα πολυάριθμα και πλούσια άλλοτε μοναστήρια της περιοχής στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες εκείνης της ένδοξης εποχής.

    Στη διάρκεια του 18ου αιώνα έχει διαμορφωθεί η κοινωνική διαστρωμάτωση: η άρχουσα τάξη, που αποτελείται αποκλειστικά από τις τάξεις των αχιτσελιγκάδων - κοτζαμπάσηδων, η δεύτερη βαθμίδα, στην οποία ανήκε το στρώμα των τεχνιτών, των υφαντών, των ραφτάδων, των χαλκωματάδων κ.ά και η τρίτη βαθμίδα, στην οποία βρισκόταν η λαϊκή τάξη των κτηνοτρόφων, που εξαρτιόταν από τα τσελιγκάτα.

    Σε κάποια χωριά, η βιοτεχνική παραγωγή των μάλλινων ειδών πήρε σημαντική διάσταση, όπως στο Δροσοχώρι και στο Νεραϊδοχώρι, όπου αναπτύσσουν δραστηριότητες με την εμπορία των μάλλινων, μέχρι τις Σέρρες και την Βιέννη.

    Στα τέλη του 18ου αιώνα, Νεραϊδοχωρίτες έμποροι μάλλινων, δραστηριοποιούνται και εγκαθίστανται στο Μοναστήρι, ενώ πολλοί κάτοικοι της Πύρρας ήταν περιφερόμενοι κασσιτερωτές, χαλκωματάδες και γανωτές.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] "Πλαφόν στις προκλητικές αμοιβές"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναπτύσσοντας στη Βουλή ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για τις αμοιβές των στελεχών του δημοσίου, σημείωσε ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης αν κάνει πράξη τις εξαγγελίες για νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπει "τέλος στη καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και στο προκλητικό καθεστώς της αναιτιολόγητης κατασπατάλησης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων", ενώ ζήτησε να μπει πλαφόν στις προκλητικές αμοιβές των «γκόλντεν μπόις», που ξεπερνούν, όπως είπε, ακόμα και αυτές του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να αναρτηθούν άμεσα και στο διαδίκτυο.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε φραστικά στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, κατηγορώντας τον ότι «ενθυλακώνει 1 εκ ευρώ το χρόνο, όσα δηλαδή παίρνουν 200 παιδιά των stage, ή ένα ολόκληρο χωριό».

    «Πρέπει να καταργήσουμε αυτό το εξωφρενικό καθεστώς, που συμβαίνει με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και που έκοψε το χαμόγελο του υπουργού Οικονομίας από τον κ. Αλμούνια. Είναι απαράδεκτο την ώρα, που εμείς πτωχεύουμε, να έχουμε στελέχη με ένα εκ. ευρώ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «επιτέθηκε» και στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, προτείνοντας να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνήσει όλα όσα συνέβησαν στη Δημόσια Τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια.

    Μίλησε ακόμα, για προκλητικές αμοιβές των κυρίων Π. Βουρλούμη (ΟΤΕ), Αθ. Αθανασόπουλου (ΔΕΗ) και Χρ. Χατζηεμανουήλ (ΟΠΑΠ).

    Τέλος, άσκησε έντονη κριτική για τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό του ελληνικού λαού» και «δημιουργία ψεύτικων ελπίδων».

    Αναφορικά με την περιστολή της φοροδιαφυγής, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    "Η φοροδιαφυγή είναι το δεύτερο θέμα. Το πρώτο είναι οι δαπάνες. Εάν οι δαπάνες δεν περιορισθούν συστηματικά, αποκλείεται να ελεγχθούν το έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος. Δουλεύουμε όλοι οι Έλληνες για τους τόκους των δανειστών και για μισθούς υπέρμετρους σε σχέση με τις ανάγκες του τόπου. Ο φοροφυγάς είναι σαν τον κλέφτη: όσα συστήματα ασφαλείας και αν βάλεις, μπορεί και τα αποφεύγει. Τον συλλαμβάνεις μόνο όταν αρχίζει και χαλάει τα λεφτά...".

    [07] "Νεοφιλελεύθερη πολιτική"

    Για «υποχωρητικότητα» της κυβέρνηση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρώμης και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαιοδοσία ελέγχου των κυβερνήσεων σχετικά με το έλλειμμα, αλλά όχι για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος.

    «Ο λαός δεν σας έφερε στην εξουσία για να συνεχίσετε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για να την ανατρέψετε. Κάθε μέρα που περνάει, ωστόσο, είναι σαν να έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Κομμάτι-κομμάτι και υπό το πρόσχημα των όντως υπαρκτών πιέσεων που δέχεστε από τις Βρυξέλλες, βλέπουμε μια τακτική "τραβάτε με κι ας κλαίω". Η διαφορά είναι, ότι ο κ. Καραμανλής υπερασπιζόταν προεκλογικά την πολιτική αυτή, ως αναγκαία και αποτελεσματική, ενώ εσείς την ακολουθείτε συρόμενος από τον σύντροφό σας, τον κ. Αλμούνια», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

    «Καμία Κομισιόν, κανείς κ. Τρισέ, ή Αλμούνια, δεν μπορεί να επιβάλει όρια συνταξιοδότησης, ή αυξήσεις εισφορών, προς όφελος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με ποιο δικαίωμα ο υπουργός σας εκχώρησε το δικαίωμα αυτό στις Βρυξέλλες; Τι είδους αναμόρφωση είναι αυτή που έχει τις υψηλότερες εισφορές και τις χαμηλότερες συντάξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά πως η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν οδηγεί σε βιωσιμότητα του Συστήματος».

    Κληθείς δε, από τον πρωθυπουργό να καταθέσει τις δικές του προτάσεις, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ του για χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και της ανασφάλιστης εργασίας, ένταξη μεγάλου κύματος μεταναστών στο ασφαλιστικό, παύση των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους εργοδότες, αξιοποίηση της περιουσίας των εργαζομένων και των ταμείων.

    Από κει και πέρα, «δεν υπάρχουν περιθώρια ανταλλαγών με την Κομισιόν, στον στόχο να κερδίσουμε χρόνο για το τριετές πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο», τόνισε.

  • Συνεδριάζει, αύριο, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, στο ξενοδοχείο «Athens Imperial» (Πλ. Καραϊσκάκη), με θέμα: Η πρόταση του ΣΥΝ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με εισήγηση του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

    [08] "Εγγύηση των μισθών"

    Το ελληνικό δημόσιο εγγυάται την ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το χρονικό διάστημα, που απαιτείται ως την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη γερμανική πλευρά, για το μέλλον των Ναυπηγείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι έλαβε την επιστολή από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Thyssen Group Marine Systems, Ηans Cristof Atzpodien, με την οποία επιβεβαίωνε το περιεχόμενο της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στις 4 Νοεμβρίου, και ζητούσε «ορισμένες αυτονόητες εξειδικεύσεις». Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα θα αποσταλεί η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου είχαν συμφωνηθεί:

    - Η γερμανική πλευρά να αναλάβει την υποχρέωση να αναζητήσει και να προτείνει υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις για τα Ναυπηγεία, λύσεις με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος. Να καταρτιστεί έτσι, μία λίστα προτάσεων που θα αξιολογηθεί από διεθνή οίκο, ο οποίος θα επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Οίκο Λαζάρ, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο κ. Βενιζέλος και

    - Στο μεταξύ χρονικό διάστημα να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των Ναυπηγείων και να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι εν πλω δοκιμές των τριών νέων υποβρυχίων.

    Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία από γερμανικής πλευράς θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου και, όπως είπε, η τελική συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσό της μισθοδοσίας, που ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, θα καλυφθεί με συμψηφισμό των δαπανών, που απορρέουν από ενεργές συμβάσεις με τη Γερμανία, όπως είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα διακινδυνέψουμε τα υποβρύχια για 4 εκατομμύρια ευρώ», διεμήνυσε.

    Την άλλη εβδομάδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

    Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

    Εν όψει των σημαντικών συνεδριάσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, συνήλθε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έλαβε ομόφωνες αποφάσεις, όσον αφορά την αποσαφήνιση των εθνικών θέσεων, σχετικά με την παρουσία της χώρας μας - πολιτική και στρατιωτική- σε διεθνείς αποστολές που τελούν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το ΚΥΣΕΑ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

    -Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μία φρεγάτα στην επιχείρηση της ΕΕ με τον κωδικό "Αταλάντα", για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

    -Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μονάδα του Στόλου και πτήσεις αεροσκαφών στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον κωδικό Ενεργή Προσπάθεια (Active endeavour).

    -Ανάληψη της Διοίκησης από το 2012 της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που θα έχει ως Στρατηγείο το Γ' Σώμα Στρατού (Γ΄ΣΣ / NDC - GR). Η δύναμη αυτή είναι διαθέσιμη και σε πλήρη ανάπτυξή της θα ανέρχεται σε 2.900 άνδρες. Στο πλαίσιο αυτό διατίθεται το 2010, ένα αερομεταφερόμενο τάγμα και Έλληνες επιτελείς υπό τη δανική διοίκηση της, σε αντιστοιχία ανάλογης απόφασης της Δανίας το 2012.

    Όσον αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, από ΗΠΑ έως Μάλτα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη, την επιμονή πολλών χωρών για διατήρηση των εθνικών περιορισμών, τις ανάγκες ασφαλείας και τη διεθνή αμηχανία που αναδεικνύει την πολιτική διάσταση για επίλυση του προβλήματος, αποφάσισε τα εξής:

    -Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης (ΤΕΣ) 122 στελεχών που αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, δύο ομάδες των 8 στελεχών υγειονομικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας να παραμείνει στην Καμπούλ καθώς βρίσκεται σε ισχύ ο εθνικός περιορισμός,

    -Τη χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανασυγκρότησης του αφγανικού Στρατού, δεδομένου ότι δεν θα απαιτηθεί η καταβολή του κόστους μετακίνησης του υφιστάμενου Τάγματος. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει 600.000 ευρώ στη γαλλοαγγλική πρωτοβουλία για τα ελικόπτερα της ISAF και άλλα 800.000 ευρώ στην ουγγρική πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδας ανασυγκρότησης. Η κίνηση αυτή αποτελεί πολλαπλά χρήσιμη χειρονομία, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

    -Την αποστολή επιπλέον 19 εκπαιδευτών που θα ενταχθούν σε ΝΑΤΟϊκή δομή - όπου η Συμμαχία αναλαμβάνει την ασφάλειά τους όπως και των άλλων 3 που έχουν αποσταλεί ήδη - για την εκπαίδευση του 201ου Σώματος του Αφγανιστάν.

    -Την ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν σήμερα 2 Επιτελείς και 4 Στρατονόμοι.

    - Την αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών υγειονομικού, εφόσον ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF, για την επάνδρωση συμμαχικών νοσοκομείων.

    Τον Ιανουάριο του 2009 είχε ληφθεί απόφαση για πιθανή μετακίνηση του ΤΕΣ από την Καμπούλ δυτικά της Χεράτ υπό προϋποθέσεις, ενώ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ μελετούσε και το ενδεχόμενο μετακίνησης του ΤΕΣ στη Φαράχ, περιοχή υψηλότερου κινδύνου. Η συγκεκριμένη μετακίνηση απαιτούσε υποδομή θωρακισμένων οχημάτων. Η τότε απόφαση, όπως διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, αφορούσε το Δεκέμβριο του 2009 και τελούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που δεν είχαν πληρωθεί, εκτίμηση που επαναβεβαίωσε το ΚΥΣΕΑ, κατά τη συνεδρίασή του.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι όλες οι αναχωρήσεις των στρατιωτικών θα ξεκινήσουν εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και παρέχονται οι εγγυήσεις ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, αφού επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, πολιτικά και στρατιωτικά, στα διεθνή πράγματα, σχολίασε ότι σήμερα το ΚΥΣΕΑ επαναβεβαίωσε τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της χώρας. Θα υπερασπιστούμε την ισχυρή θέση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς με μόνη μας πυξίδα την υπεράσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, κατέληξε.

    [09] Νέος ηγέτης στο SPD

    Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, εξελέγη δι΄ανατάσεως της χειρός επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με αποστολή να το ξαναστήσει στα πόδια του έπειτα από την ιστορική ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Απευθυνόμενος στους 525 αντιπροσώπους που συμμετέχουν στο συνέδριο του κόμματος στη Δρέσδη (ανατολική Γερμανία), ο Γκάμπριελ, που εξελέγη με ποσοστό 94,2% των ψήφων, τους ζήτησε "μία προκαταβολή εμπιστοσύνης" προκειμένου να "επιτύχουμε μαζί μία νέα αρχή".

    Ηλικίας 50 ετών, ο νέος πρόεδρος του SPD απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι τσακωμοί ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του κόμματος και νέες σκέψεις να τύχουν επεξεργασίας τους επόμενους δώδεκα μήνες.

    Το SPD, που κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό ποσοστό του (23%) στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βάση του και σε ένα εκλογικό σώμα στερημένο και αποπροσανατολισμένο.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου του, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, το παλαιότερο κόμμα στη Γερμανία θα αναλύσει τα αίτια της εκλογικής καθίζησής του.

    Το SPD έχει αλλάξει πέντε φορές πρόεδρο στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων και από το 1998 ο αριθμός των ψηφοφόρων του έχει μειωθεί στο μισό, στα 10 εκατομμύρια.

    [10] Διεκδικεί την πρόκριση

    Ο πρώτος αγώνας μπαράζ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010 θα διεξαχθεί σήμερα στο ΟΑΚΑ στις 8 το βράδυ.

    Η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την Ουκρανία μια θέση στην τελική φάση του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά το παιχνίδι δεν είναι το μοναδικό, στο οποίο ομάδες θα διεκδικήσουν, μέσω μπαράζ, τα τελευταία «εισιτήρια» από την ευρωπαϊκή ζώνη για τη σπουδαία ποδοσφαιρική γιορτή.

    Σκληρή «μάχη» θα δώσουν επίσης η Πορτογαλία κόντρα στην Βοσνία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Λουζιτανών, Κάρλος Κειρόζ, δεν θα έχει στην διάθεση του τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά υπολογίζει στους υπόλοιπους αστέρες της ομάδας, όπως τον Ντέκο, τον Νάνι και τον Σιμάο, ενώ στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο Εντίνιο, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ.

    Το ματς της Ιρλανδίας με την Γαλλία παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Οι Ιρλανδοί είναι μια σκληροτράχηλη ομάδα και το απέδειξαν στον προκριματικό όμιλο, που τερμάτισαν αήττητοι. Διαθέτουν παίκτες που αγωνίζονται στην Αγγλία και φυσικά έναν πολύ έμπειρο τεχνικό, όπως είναι ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, που έχει εμπειρίες από τέτοια παιχνίδια. Οι Γάλλοι δεν είναι η ομάδα του παρελθόντος, αλλά παραμένουν έμπειροι και έχουν τον πρώτο λόγο για πρόκριση.

    Τέλος, οι Ρώσοι είναι το φαβορί κόντρα στους Σλοβένους και δύσκολα ο Αρσάβιν και η παρέα του θα μείνουν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρκεί βέβαια να εκμεταλλευτούν το πρώτο ματς στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, γιατί οι αντίπαλοι τους έχουν δείξει πως δύσκολα χάνουν στην έδρα τους.

    Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα:

    Στη Μόσχα : Ρωσία-Σλοβενία

    Στην Αθήνα : Ελλάδα-Ουκρανία

    Στο Δουβλίνο: Ιρλανδία-Γαλλία

    Στη Λισαβόνα: Πορτογαλία-Βοσνία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 November 2009 - 7:30:36 UTC