Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο
  • [02] Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κούρσα διαδοχής
  • [03] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής
  • [04] "Στήριξη του αναπηρικού κινήματος"
  • [05] Διάλογος για το ασφαλιστικό

  • [01] Μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο

    «Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους-δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που θα καταθέσει η κυβέρνηση, και θα αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία. Πρόσθεσε δε, ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Τόνισε, επίσης, ότι «είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτό το παρελθόν», συμπληρώνοντας πως «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

    Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι μια ανοικτή κυβέρνηση λογοδοσίας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας, δεν είναι υπόθεση ούτε μιας ημέρας, ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

    Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας γενικότερα για το έργο της κυβέρνησης στο διάστημα των 35 ημερών της θητείας της, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται πράξη οι μεγάλες ανατροπές για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ πήρε εντολή από τους πολίτες και πρόσθεσε πως, «η κυβέρνηση πρέπει καθημερινά να διαβεβαιώνει με πράξεις τούς πολίτες, κάνοντας κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά, ότι εφαρμόζουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τέσσερις φορές τον όρο αυτό και τονίζοντας ότι έχει σημασία να πείθονται οι πολίτες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουμε μια απλή ανοχή, αλλά θα έχουμε δυναμική και συμμετοχή, γιατί χωρίς συμμετοχή δεν θα φέρουμε αλλαγή», είπε και σημείωσε: «Μόνο όταν πείθουμε τους πολίτες καθημερινά, ότι γίνεται σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια από την κυβέρνηση για τους ίδιους και τη χώρα, θα διαπιστώσουμε ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν και εκείνοι σε αυτή την πορεία».

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δέσμευση να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών, πρόγραμμα που, όπως είπε, αφορά και την οικονομία και ειδικότερα την αναθέρμανση της αγοράς, την προστασία των αδύναμων, τις επενδύσεις και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος.

    «Ένα κράτος, που πρέπει να στέκει δίπλα στους πολίτες, να διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η χώρα να κάνει το καθοριστικό βήμα προς το μέλλον», κατέληξε.

    Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου

    "Το πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο", χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το σχέδιο νόμου το οποίο από σήμερα θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, τράπεζες, κλπ) θα υπάγονται στο ΑΣΕΠ. Επίσης, μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή και στις ανεξάρτητες αρχές.

    Όπως είχε προαναγγελθεί, καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας στο Δημόσιο, καθώς και η συνέντευξη με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.

    Ακόμα, καταργείται η μοριοδότηση όσων μετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ όπως και η διάκριση της ηλικίας που υπήρχε για τους άνω των 30 ετών.

    Για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιους αγώνες κλπ, καταργείται το δικαίωμα της πρόσληψης στο Δημόσιο για τους επαγγελματίες, ενώ αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα αυτό θα προσλαμβάνονται μόνο όταν σταματούν τον αθλητισμό.

    Για το αν θα επιταχυνθούν οι χρονοβόρες μέχρι σήμερα διαδικασίες στο ΑΣΕΠ, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε η ανεξάρτητη αρχή, θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αν κάνει η ίδια τις προκηρύξεις των διαγωνισμών έναντι των φορέων και έχει τον πλήρη έλεγχο, καθώς τότε θα αποφευχθεί η σωρεία ενστάσεων που υπάρχουν σήμερα.

    Τέλος, για το δραστικό περιορισμό των συμβάσεων έργου ο κ. Ραγκούσης είπε ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο ενός έτους δεν θα επιτρέπεται πρόσληψη με σύμβαση έργου αν υπάρχει κενή οργανική θέση, ενώ επεσήμανε ότι για το Δημόσιο κοστίζει λιγότερο ένας μόνιμος υπάλληλος παρά ένας με σύμβαση χρόνου ή έργου.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο πολλαπλασιαστής του βαθμού του τίτλου σπουδών αυξάνεται σε 110 μόρια, ενώ αυξάνεται και ο διδακτορικός τίτλος σε 400 μόρια και ο αντίστοιχος μεταπτυχιακός σε 200 μόρια. Καταργείται η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ενώ το τεστ δεξιοτήτων μέσω ΑΣΕΠ θα έχει ισχύ για δέκα έτη έναντι τριών που ήταν μέχρι σήμερα.

    Επίσης, η διάρκεια σύμβασης προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι στο εξής ίση με τη διάρκεια του σχολικού έτους.

    Αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών

    Αλλάζει ριζικά το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθηση και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η υπουργός τόνισε ότι οι μόνιμοι διορισμοί, όπως και εκείνοι των αναπληρωτών, θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ. Δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι σε υπηρεσίες ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία και μάλιστα να παίρνουν και τα σχετικά μόρια των σχολείων, όπου υποτίθεται ότι διδάσκουν. Επιπλέον, ουδεμία απόσπαση θα γίνεται αν πρώτα δεν βρεθεί ο αντικαταστάτης.

    «Επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα μοριοδότησης και κινήτρων, έτσι ώστε, όταν μετακινείται ο εκπαιδευτικός δεν θα τον ακολουθούν τα μόρια. Κύριο κριτήριο μεταθέσεων θα είναι οι ανάγκες των σχολείων. Είναι ανάγκη να αλλάξει το όλο σύστημα και να πάμε σε ένα άλλο, με διαφάνεια και αξιοκρατία», πρόσθεσε η υπουργός και σημείωσε: «Υφίστανται αδικίες εις βάρος των εκπαιδευτικών, που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη, καθώς πρυτανεύουν τα "κονέ" και τα βίσματα».

    Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα το νέο πλάνο θα δοθεί για διαβούλευση, μέσω Ίντερνετ, στο πλαίσιο των προτάσεων του υπουργείου, ούτως ώστε να γίνει το νομοθέτημα, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.

    Η υπουργός ζήτησε συγγνώμη από γονείς και μαθητές, διότι υπάρχουν ακόμη κενά στα σχολεία, ο αριθμός των οποίων είναι μονοψήφιος και «οπωσδήποτε αντιμετωπίσιμος».

    Αναφερόμενη στο θέμα της γρίπης, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, τα σχολεία που κλείνουν λειτουργούν ως ανάχωμα για τη μη μετάδοση της γρίπης» και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν.

  • ** Σήμερα, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντιπροσωπεία Ορθοδόξων Μητροπολιτών και ανωτάτων κληρικών, καθώς και Εβραίων ανωτάτων θρησκευτικών λειτουργών, οι οποίοι συμμετέχουν στην Ζ' Ακαδημαϊκή Συνάντηση του Διμερούς Διαλόγου Ορθοδοξίας και Ιουδαϊσμού, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Στις 3:30 μ.μ., θα δεχθεί τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Τιτόφ.

    -

    [02] Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κούρσα διαδοχής

    Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ, ενόψει της εκλογής της 29ης Νοεμβρίου.

    Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Όχι με ευκαιριακές συμμαχίες και με κινήσεις τακτικής, αλλά με συστηματική εξωστρεφή δράση. Κάνοντας ανοίγματα στα σύγχρονα, στα νέα ρεύματα σκέψης. Βρίσκοντας τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία, η οποία μοιάζει να κινείται πιο γρήγορα από μας, τόνισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της σε συγκέντρωση οπαδών της στο Περιστέρι.

    «Η μάχη για την ηγεσία του κόμματος δεν είναι προσωπική αντιδικία. Είναι μια καθαρά πολιτική μάχη. Από την μία μεριά έχετε μια πρόταση περιχαράκωσης η οποία αλλάζει από ημέρα σε ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες για να εξυπηρετήσει μια ευκαιριακή συμμαχία προσώπων. Βεβαίως όμως πρέπει να ακούσετε τι προτείνουν. Προτείνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας και μετά με το καλό να δούμε ποιους θα μπορέσουμε να τραβήξουμε στη ΝΔ. Αλλά έχει σημασία και ποιοι το προτείνουν. Ποια ήταν η δική τους πορεία», υπογράμμισε.

    Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη αύριο και μεθαύριο και θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε συγκεντρώσεις Νεοδημοκρατών στους τέσσερις νομούς του νησιού.

    "Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση πέραν εκείνης που οδήγησε στην κοινή διακήρυξη αρχών", δήλωσε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στη συμπόρευση με τον Αντώνη Σαμαρά, σε συνέντευξή του στο MEGA, και τόνισε ότι "η πρότασή μας είναι άνοιγμα στην κοινωνία και όχι περιχαράκωση".

    Ομιλία σε φίλους και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Πολυκέντρο Νέου Ηρακλείου θα απευθύνει το απόγευμα ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέχεια, θα μιλήσει σε εκδήλωση στα Μέγαρα.

    Επαφές με κομματικά στελέχη και φίλους θα έχει σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης στους νομούς Δράμας και Καβάλας.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, είπε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους, στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, και σημείωσε:

    «Εγώ τα δαχτυλίδια τα έχω καταγγείλει γιατί δαχτυλίδια φοράνε οι πρίγκιπες και έχω καταγγείλει τους πρίγκιπες στη ΝΔ. Εγώ δεν είμαι με τους γαλαζοαίματους, είμαι με τον απλό Νεοδημοκράτη. Δεν κατέβηκα να στηρίξω τη μία ή την άλλη πλευρά. Κατέβηκα να εκφράσω το λόγο, τη φωνή του απλού Νεοδημοκράτη, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Τη δεύτερη Κυριακή θα προτείνω στον κόσμο, που δεν είναι πρόβατα, να ψηφίσουν ΝΔ, την ενότητα και μία καλύτερη μέρα σύσφιγξης των σχέσεων».

    [03] Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής

    Με διακομματική επίθεση εναντίον όλων όσοι ασκούν κακόπιστη κριτική κατά των πολιτικών και του Κοινοβουλευτισμού, ψηφίστηκε το απόγευμα ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, ο πρώτος, που -μετά 34 χρόνια- προβλέπει μείωση των δαπανών σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

    Ο νέος προϋπολογισμός, που υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ (κατεψήφισε το ΚΚΕ, λευκό δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ), προβλέπει δαπάνες 218 εκ ευρώ έναντι 221,9 εκ του τρέχοντος προϋπολογισμού (ήτοι, μείωση 3,9εκ ή 1,75%), που αντιπροσωπεύουν το τέσσερα τοις χιλίοις του κρατικού προϋπολογισμού.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, έκανε λόγο, στην ομιλία του, για «μία πολύ δύσκολη δημοσιονομική περίοδο, στην οποία η Βουλή θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα του νοικοκυρέματος και της διαφάνειας», συνεχίζοντας -όπως είπε- τη λελογισμένη και συνετή διαχείριση των προκατόχων του.

    Ο κ. Πετσάλνικος στάθηκε αρκετά στις «άδικες επιθέσεις», που δέχονται ο κοινοβουλευτισμός και οι βουλευτές, αναφερόμενος στις πραγματικές τους αποδοχές (περί τα 7.000 ευρώ), αλλά και τις πολύ μεγάλες ανελαστικές τους υποχρεώσεις: «Δεν δίνουν οι αποδοχές αυτές τη δυνατότητα πλουτισμού μέσα από τη συναρπαστική περιπέτεια της πολιτικής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Κατά τα άλλα, μίλησε και πάλι για την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού του «πόθεν έσχες», με δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για προσλήψεις εφεξής μονίμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και εξομοίωσης του καθεστώτος των μετακλητών με αυτών του Δημοσίου. Ο κ. Πετσάλνικος είπε ακόμη ότι οι βουλευτές που θέλουν να αλλάξουν το αυτοκίνητό τους, μπορούν να το κάνουν με μικρότερου κυβισμού.

    Στις δικές του προσπάθειες «συνετής διαχείρισης», αλλά και «αναβάθμισης της Βουλής και του έργου της», αναφέρθηκε ο τ. πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Σιούφας, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2010, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κινούνται μέσα στο γενικότερο κλίμα της δημοσιονομικής συγκυρίας. Έκανε, επίσης, απολογισμό του επί διετία έργου του σε όλους τους τομείς.

    Ιδιαίτερα οξύς κατά όλων αυτών, που λοιδορούν τους πολιτικούς και τον κοινοβουλευτισμό, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κρίνοντας ότι το ίδιο το κοινοβούλιο, ως το μοναδικό φόρουμ ελεύθερης έκφρασης, θα πρέπει «να αναλάβει να απαντά σε αυτά τα φαινόμενα απόπειρας επιβολής ενός καθεστώτος, που επιχειρεί να απαξιώσει τη Βουλή».

    Κατά τα άλλα, όπως υπολόγισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης, η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής κατά 1,5%, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ το μήνα.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, χαιρέτισε την εξαγγελία για προσλήψεις, μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ υπερψήφισε, ως συνετό, τον νέο προϋπολογισμό.

    Αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ, αφού κατά τον αγορητή του Αντώνη Σκυλλάκο θα έπρεπε να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών.

    Θετικός δήλωσε ο Βαΐτσης Αποστολάτος του ΛΑΟΣ, ενώ λευκή ψήφο έδωσε ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας απορία για τη μεγάλη αύξηση (κατά 34%) των μετακλητών, τα δύο τελευταία χρόνια, και άνω του 20% των προσληφθέντων με σχέση αορίστου χρόνου.

    [04] "Στήριξη του αναπηρικού κινήματος"

    Να μην είναι διαχειριστές του συστήματος, αλλά μεταρρυθμιστές και θεσμικοί ανανεωτές του, ζήτησε σήμερα από την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Γιάννης Βαρδακαστάνης.

    Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, οι οποίες επισκέφθηκαν τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εξέφρασαν τη θέλησή τους να στηρίξουν το αναπηρικό κίνημα και δεσμεύτηκαν να δουν με προσοχή όλα τα ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, που αποτελούν προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως είπαν.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της, τόνισε ότι ο στόχος μας είναι μια κοινωνία πραγματικά και ουσιαστικά προσβάσιμη, με δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία και στη δημιουργία για όλα τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα τα νέα άτομα.

    Η κ. Γεννηματά είπε ότι το υπουργείο λέει "όχι" στο φιλάνθρωπο κράτος, αλλά λέει "ναι" στην κοινωνική αλληλεγγύη, "όχι" στην ιδρυματοποίηση, "ναι" στην αξιοπρέπεια.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις δεσμεύσεις και της ζήτησε να μπουν άμεσα οι βάσεις για διάλογο και διαβούλευση θεμάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία.

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα παραδίδεται με εντολή της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου, σχετικά με την υπόθεση των δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ στο νομό Κιλκίς.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, κατά τη διετία 2007- 2008 σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο με ποσό μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Ταυτόχρονα, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [05] Διάλογος για το ασφαλιστικό

    Συνεργασία για θέματα που απασχολούν τα δύο υπουργεία αλλά κυρίως για το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2009 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και μαζί με τον κ. Λοβέρδο δρομολογούνται μία σειρά από πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συνολικά.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2009 διευρύνθηκε η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό καθώς και η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα με τεράστια προβλήματα και τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης πέραν από τη νομοθετημένη.

    Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο ήδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συνολικά.

    Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο είναι έτοιμα και δεν θα καθυστερήσουν καθόλου.

    Νέο "πόθεν έσχες"

    Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον επόμενο Μάρτιο και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων αλλά σε ένα νέο "πόθεν έσχες" και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

    Ο κ. Παπακωσνταντίνου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας πολύ μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει ενώ ειδικά για τις φοροαπαλλαγές τόνισε ότι θα καταργηθούν όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος αλλά μόνο ατομικό και δεν εντάσσονται στη λογική του δημοσίου συμφέροντος.

    Παράλληλα με το ίδιο σχέδιο νόμου θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

    Ερωτηθείς για τις μεταχρονολογημένες επιταγές είπε ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή τους καθώς αυτές αποτελούν και κρυφό χρέος.

    Τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να μην ξεχνούν και την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Γ.Πεταλωτής για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει έκθεση του Ecofin για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, είπε ότι «για την κυβέρνηση, τα εργασιακά δικαιώματα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες ως προς την υπεράσπισή τους».

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "δεν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για μισθούς έξω από τις συλλογικές συμβάσεις».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε δεν τίθεται για την κυβέρνηση θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, είπε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα, ούτως ή άλλως, δεν είναι δίκαιο και βιώσιμο, είναι μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και θ' αντιμετωπισθεί με νόμο».

    Για την εξίσωση ορίων ανδρών και γυναικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήδη υπάρχει καταδικαστική απόφαση για την ΕΕ και ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου με σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατά την έκθεση του Ecofin, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «ακούμε τις προτάσεις των εταίρων μας. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εθνική πολιτική, ενώ έχουμε αρχές, ιδεολογία και αξίες, τις οποίες δεν απεμπολούμε».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει υπογράψει το κείμενο του Ecofin με τις διάφορες συστάσεις, χωρίς ενστάσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «οι συστάσεις του Ecofin είναι συστάσεις και οι υπεύθυνες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες πολιτικές».

    Σε ερώτηση αν ισχύει η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ανεβούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, καθώς «τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να το μελετά και κυρίως για τις γυναίκες ύστερα από απαίτηση της ΕΕ», ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «είναι άλλο θέμα η αύξηση των ορίων ηλικίας γενικώς και άλλο η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών -γυναικών. Εμείς μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, ως προς το πρώτο θέμα. Ως προς το δεύτερο απάντησα».

    Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, από την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών και πρόσθεσε ότι «χωρίς να θιχτούν δικαιώματα, θα πρέπει σε βάθος χρόνου να υπάρχει ένα νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να είμαστε συνεπείς και με τις υποχρεώσεις μας προς την ΕΕ».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα αμφισβητήσει τις υποδείξεις του κ. Αλμούνια για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «η ΕΕ θέλει να πετύχουμε κάποιους στόχους. Το πώς θα τους επιτύχουμε είναι δικό μας θέμα».

    «Το υπουργείο Απασχόλησης θα φέρει νόμο, που θα ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, και εκεί, με τη γνωστή διαδικασία θα λυθούν τα ζητήματα αυτά, έτσι τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε, ως κυβέρνηση», είπε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Η κυβέρνηση ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, εκ μέρους της Ελλάδος. Εδώ δεν υπάρχει επίπληξη της ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει επίπληξη της Ελλάδος στην ΕΕ, όταν αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία, τα οποία στέλναμε, ήταν ψευδή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα είναι λογικό ότι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν. Ήδη υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομικών για ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να αναδείξει πού υπάρχουν ευθύνες, έτσι ώστε το πόρισμά της να διαβιβαστεί στη Βουλή και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της».

    Διευκρίνισε δε, ότι η εν λόγω επιτροπή δεν συστάθηκε ύστερα από απαίτηση της Κομισιόν και υπογράμμισε ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει ένας απλός καταλογισμός ευθυνών, αλλά η αξιοπιστία της χώρας».

    Ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής «από τη στιγμή που έχουν έρθει στοιχεία στη Βουλή ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για την πολύ μεγάλη ζημιά, που γίνεται στην ελληνική πολιτεία, με την εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι θέμα της Βουλής.

    «Δεν υπάρχει καμία άλλη σκοπιμότητα πολιτική, πέρα από το να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη και η αλήθεια», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε πως «αν υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών, το πόρισμα θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να αξιολογηθεί από την ίδια τη Βουλή».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «δεν υπάρχει στοιχείο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» και πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει διαδικασία, που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Αν υπάρχουν ενδείξεις για μη πολιτικά πρόσωπα, θα μπορεί να επιληφθεί εισαγγελέας».

    «Το κύριο θέμα είναι να προκύψει ένα πόρισμα, που να δείχνει αν υπάρχουν ευθύνες και αν μπορούν να προσωποποιηθούν κιόλας», είπε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς πόσο βλάπτει τη χώρα «η εσωτερική διαμάχη με τη ΝΔ για το ζήτημα αυτό» και κατά πόσον η κυβέρνηση δυσκολεύεται μετά τις εξελίξεις αυτές να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η χώρα δυσφημείται όταν αποδεικνύεται πως τα στοιχεία, που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν τόσο παραποιημένα, που καθιστούν την χώρα αναξιόπιστη. «Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας», είπε.

    «Εσωτερική διαμάχη με τη ΝΔ δεν υπάρχει στο επίπεδο, που κινούμαστε εμείς», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας αφ' ενός ότι ο καταλογισμός ευθυνών έχει πορεία, που την ακολουθεί η κυβέρνηση, αφ' ετέρου ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι τα στοιχεία, που τους δίνουμε σήμερα, είναι αξιόπιστα, όπως αξιόπιστα είναι ο προϋπολογισμός, που καταρτίζουμε, και η οικονομική μας πολιτική».

    Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κρίση είναι ευκαιρία για πολύ μεγάλες ανατροπές στο κράτος και την οικονομία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 November 2009 - 17:30:40 UTC