Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος η θητεία σε Ναυτικό - Αεροπορία
  • [02] Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας

  • [01] Τέλος η θητεία σε Ναυτικό - Αεροπορία

    Την κατάργηση της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία από το 2012 και τη διασύνδεση της, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, με την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Παράλληλα διευκρίνισε ότι η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.

    Εξάλλου γνωστοποίησε ότι:

    -Από τις 9 Νοεμβρίου κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις θα καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και θα αποκτά ατομική μερίδα, με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης, ώστε τη στιγμή της απόλυσης του να έχει προετοιμαστεί έγκαιρα, με τη βοήθεια της Πολιτείας, για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

    -Ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.

    Ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τα εξής:

    -Ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία θα βαίνει διαρκώς μειούμενος, ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους. Στο μεταξύ θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους. (π.χ γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Πολεμική Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό). Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.

    - Η επιλογή των κατατασσόμενων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους, τυπικά αλλά όπου αυτό είναι εμφανές και ουσιαστικά. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατεξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων.

    Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία των υπηρετούντων σήμερα στον Στρατό Ξηράς, το 2.7% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 10% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 4.6% απόφοιτοι ΤΕΙ. Για παράδειγμα, υπηρετούν 522 πτυχιούχοι διαφόρων τμημάτων ΑΕΙ που έχουν ως αντικείμενο την πληροφορική, 290 νομικοί, κ.ο.κ. Είναι απολύτως λογικό, όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα της θητείας τους, οι νέοι αυτοί άνθρωποι να ασχοληθούν με θέματα που άπτονται του επιστημονικού τους αντικειμένου προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

    -Μετά από συμφωνία με τον υπουργό Απασχόλησης Ανδρέα Λοβέρδο αποφασίσθηκε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης. Το μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται στις 9/11. Με τον τρόπο αυτό θα καταβάλλεται εγκαίρως κάθε αναγκαία προσπάθεια, ώστε τη στιγμή της απόλυσής του ο κάθε νέος να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

    -Μετά από συμφωνία με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου λαμβάνονται τα εξής μέτρα για την ενίσχυση των προσόντων των στρατευσίμων:

    α. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ).

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων λειτουργούν δύο ΚΕΚ, ένα στη Σπάρτη (για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς και μάγειρες) και ένα στον Πύργο Ηλείας (για τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής)

    β. Όσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα διευκολύνονται από τη στρατιωτική υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το ΥΠΕΘΑ για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας, σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων.

    -Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα ληφθεί μέριμνα ώστε:

    α. Να υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για τους στρατεύσιμους Ι1(Γιώτα 1) που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρίες ή υπηρεσίες φύλαξης

    β. Να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες, ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης)

    γ. Να υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων)

    δ. Να υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών, κ.ο.κ)

    ε. θα ζητηθεί από τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και από τα τμήματα των ΙΕΚ που προβλέπουν πρακτική άσκηση, να μπορεί να θεωρηθεί η προσφορά υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της θητείας ως χρόνος πρακτικής άσκησης και να χορηγείται σχετική βεβαίωση

    στ. ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι:

    -Δόθηκαν ήδη οι σχετικές οδηγίες, ώστε στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών καταστημάτων, να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές, προκειμένου να είναι εφικτή η διάθεση του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης

    -Δόθηκαν ήδη σαφείς οδηγίες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες, καθώς και για τον σεβασμό της προσωπικότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των στρατευσίμων.

    [02] Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας

    Ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες του κόσμου είναι ο "Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας", ο οποίος διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ την Κυριακή 8 Νοεμβρίου για 27η φορά από το 1983 και την παράλληλη διεξαγωγή των αγώνων 5 & 10 χλμ, των 700μ παιδιών και των 1.000μ για αθλητές Special Olympics. Οι αγώνες γίνονται με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

    Παράλληλα με την αγωνιστική αναβάθμιση του αγώνα που γίνεται στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, θα έχουμε και ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο ΣΕΓΑΣ, όπως την βράβευση σπουδαίων προσωπικοτήτων της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, την λειτουργία της αθλητικής έκθεσης "ACM EXPO 2009" για το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 6-7/11 στο Ζάππειο Μέγαρο, το Συμπόσιο των AIMS-IAAF για 3η χρονιά φέτος στο Μαραθώνα με τη συμμετοχή 80 εκπροσώπων από 45 διεθνείς Μαραθωνίους όλου του κόσμου και άλλες πολλές εκδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί ο ΣΕΓΑΣ και η οργανωτική επιτροπή του 27ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με την παρουσία κορυφαίων Ελλήνων αθλητών που θα συμμετάσχουν στον αγώνα, καθώς και δύο Κενυατών, του περσινού νικητή Πολ Νίκολας Λεκουράα που θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του και του Βίκτορ Κίπλαγκατ Κίγκεν.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου Κώστας Παναγόπουλος, καθώς και ο μάνατζερ αγώνων της ομοσπονδίας και υπεύθυνος για τις κλήσεις των αθλητών Χρήστος Παλλάκης έδωσαν στους εκπροσώπους του Τύπου δίνοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον αγώνα.

    Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε στο Ζάππειο και η λειτουργία του Κέντρου Εγγραφών και Διανομής Υλικού στους συμμετέχοντες δρομείς, ενώ παράλληλα με τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε έγινε και η επίσημη έναρξη της «ACM EXPO 2009», όπου θα λειτουργήσουν τα διπλάσια περίπτερα σε σχέση με πέρυσι, αφού ο αριθμός τους ανέρχεται στα 50. Η λειτουργία του Κέντρου Εγγραφών αλλά και της EXPO θα είναι σήμερα και αύριο (6-7 Νοεμβρίου) από 09.00-20.00.

    Στη εκδήλωση της βράβευσης προσωπικοτήτων, που θα πραγματοιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου), και την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη και θα τιμηθούν μέλη της οικογένειάς του.

    Ακόμη θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν με το "Αριστείο" του ΣΕΓΑΣ, ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, οι οποίοι ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη μέσα από την πνευματική και καλλιτεχνική τους δημιουργία.

    Ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας του περίφημου βιβλίου "Ζ", αναφέρεται στη ζωή, τη δράση και τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο Κώστας Γαβράς μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο έργο, που προβλήθηκε και γνώρισε τεράστια επιτυχία επί σειρά ετών σε όλο τον κόσμο. Ο Μίκης Θεοδωράκης επένδυσε μουσικά την ταινία, ενώ ήταν και ο ιδρυτής της "Νεολαίας Λαμπράκη".

    Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό μέρος των εκδηλώσεων θα πάρουν μέρος συνολικά πάνω από 10.600 δρομείς που είναι νέο ρεκόρ συμμετοχών από 70 και πλέον χώρες του κόσμου, ενώ ο Κλασικός Μαραθώνιος υπάγεται στη 2η κατηγορία της IAAF των χαρακτηρισμένων και ως "ασημένιων".

    Η δικαίωση των προσπαθειών για τους διοργανωτές και τους κόπους που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια, ήρθε από την IAAF, η οποία πριν από λίγες ημέρες γνωστοποίησε στον ΣΕΓΑΣ την αναβάθμισή του στην κατηγορία των "χρυσών" Μαραθωνίων, από τους λίγους που απονέμει κάθε χρόνο αυτό το σήμα σε όλο τον κόσμο.

    Ο χαρακτηρισμός του σε "χρυσό" Μαραθώνιο θα γίνει από του χρόνου, σύμφωνα με την απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας και ο αγώνας θα λάβει εορταστικό χαρακτήρα, αφού το 2010 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια (490 π.Χ.) από τη μάχη του Μαραθώνα και την ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στους Αθηναίους.

    Το τελετουργικό έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 8/11, παράλληλα με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, καθώς και τους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ, 700μ παίδων και 1.000μ Special Olympics Hellas, θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 11.00 στον Τύμβο του Μαραθωνίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Αμέσως μετά (12.00) ο πρώτος πολίτης της χώρας θα τελέσει τα εγκαίνια του νέου Μουσείου του Μαραθωνίου που φιλοξενεί περισσότερα από 3.000 ιστορικά εκθέματα, σπουδαίων μορφών του αγωνίσματος στον Μαραθώνα. Θα ακολουθήσει (12.15) με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τελετή αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου στο Βωμό της ιστορικής αφετηρίας του Κλασικού Μαραθωνίου δρόμου.

    Νωρίτερα το πρωινό του Σαββάτου (09.00) αρχίζει το 3ο Συμπόσιο των AIMS-IAAF που ολοκληρώνεται το απόγευμα στις 19.00 και το οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με την ευκαιρία διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου στην αφετηρία του αγώνα στο Μαραθώνα. Την έναρξη του Συμποσίου θα κηρύξει η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Η οργανωτική επιτροπή ζητά την κατανόηση όλων των οδηγών για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν την Κυριακή από την τροχαία στους Δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Παλλήνης, Ραφήνας, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Αθήνας καθώς και στην κοινότητα Πικερμίου.

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τους δρόμους που θα διέλθουν οι αθλητές και θα ισχύσουν από το πρωί μέχρι και τη λήξη των αγώνων, που υπολογίζεται στις 15.30. Σταδιακά όμως μετά το πέρασμά τους στη Μαραθώνια διαδρομή, θα δίνονται από την τροχαία οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

    Η διαδρομή των αθλητών στο Μαραθώνιο: Μαραθώνας, Λ. Μαραθώνος, είσοδος στον Τύμβο (αριστερό ρεύμα), έξοδος από Τύμβο (δεξιό ρεύμα), Λ. Μαραθώνος, ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, Λ. Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, κόμβος Κηφισίας/Αλεξάνδρας, Β. Σοφίας, Ηρώδου του Αττικού, Παναθηναϊκό στάδιο.

    Η διαδρομή των αθλητών στα 5 χλμ: Β. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό στάδιο), Ριζάρη, Β. Σοφίας, Λ. Αμαλίας, Στύλοι Ολυμπίου Διός, Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή), Β. Όλγας, Παναθηναϊκό στάδιο.

    Η διαδρομή των αθλητών στα 10 χλμ: Β. Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκό στάδιο), Β. Σοφίας, Λ. Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Μεσογείων, ανισόπεδος κόμβος Κατεχάκη, Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή), Λ. Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου, Φειδιππίδου, κόμβος Λ. Κηφισίας/Αλεξάνδρες,Β. Σοφίας, Ηρώδου του Αττικού, Παναθηναϊκό Στάδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 November 2009 - 11:30:24 UTC