Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Λοβέρδος για τα σταζ
  • [02] Νέοι αρχηγoί σε ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική
  • [03] Μπαγίς για επίσκεψη Ερντογάν
  • [04] ΕΚΤ: Σταθερά στο 1% το επιτόκιο
  • [05] Αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  • [06] "Δικαίωμα στη δουλειά"
  • [07] "Αντιγραφές μέτρων"
  • [08] "Φοροεπιδρομή και λιτότητα"
  • [09] Κλειστό παραμένει το λιμάνι

  • [01] Α. Λοβέρδος για τα σταζ

    Στην άμεση προκήρυξη θέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΑΣΕΠ προχωρά η κυβέρνηση για την κάλυψη των κενών από τη λήξη των προγραμμάτων stage στο δημόσιο τομέα. Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, στους διαγωνισμούς αυτούς μπορεί να είναι υποψήφιοι όσοι μέχρι σήμερα συμμετείχαν σε αυτά τα προγράμματα.

    Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κοντογιάννη, επισήμανε ότι στους διαγωνισμούς για προσλήψεις ορισμένου χρόνου, όσοι είχαν συμμετάσχει σε προγράμματα μαθητείας, θα υπάρχει μοριοδότηση. Απέκλεισε όμως τη μοριοδότηση και την μεταφορά των εργαζομένων αυτών στις σχέσεις αορίστου χρόνου.

    Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βάζει οριστικό «τέλος στο καθεστώς των stage και στον εργασιακό μεσαίωνα, τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων για προσλήψεις στο δημόσιο, είτε έχουν δουλέψει με καθεστώς μαθητείας στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα».

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση "μέχρις ότου προωθήσει νόμους που να καταργούν αυτό το καθεστώς, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο". Ζήτησε δε την προκήρυξη διαγωνισμών εκεί όπου υπάρχουν χιλιάδες εργασιακά κενά, στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. " Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά, εξοντώνοντας τους σκλάβους» , είπε.

    «Το ΠΑΣΟΚ, με την απόφαση του αυτή, δημιουργεί στρατιά ανέργων και αποκαλύπτει το πραγματικό, ανάλγητο πρόσωπο του», υποστήριξε από την πλευρά του, ο κ. Κοντογιάννης.

    Ο βουλευτής της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, επειδή «ως κυβέρνηση το 1999, νομιμοποίησε τα stage». Μίλησε, όμως, και για κακή διαχείριση από πλευράς ΝΔ, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, δεν εξισώνεται με την ανάλγητη ισοπεδωτική πολιτική, που διχάζει τους Έλληνες».

    [02] Νέοι αρχηγoί σε ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική

    Ο αντιστράτηγος και έως πρότινος επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Οικονόμου, επελέγη από το ΚΥΣΕΑ, ως νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο κ. Οικονόμου καταλαμβάνει τη θέση του αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα.

    Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίσθηκε και η τοποθέτηση του αντιστρατήγου του ΠΣ, Στυλιανού Στεφανίδη, στη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής.

    Ο αντιστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας τοποθετήθηκε ως νέος υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο Αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιανόπουλος τοποθετήθηκε προϊστάμενος του επιτελείου του αρχηγείου, ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Χριστοφιλάκης γενικός επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας και ο Αντιστράτηγος Κώστας Κασαπάκης ως γενικός επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας.

    [03] Μπαγίς για επίσκεψη Ερντογάν

    Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σχεδιάζεται, δίχως να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Μπαγίς, στη δήλωσή του, που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, μίλησε "για επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού».

    Ο κ. Μπαγίς είπε: «Ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις αυτές, αυτή που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός μας των Εξωτερικών στην αρχές Δεκεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα είναι σημαντικά βήματα» και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

    [04] ΕΚΤ: Σταθερά στο 1% το επιτόκιο

    Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στη ευρωζώνη. Αποφάσισε, παράλληλα, τη διατήρηση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,75% και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

    Η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν συνιστά έκπληξη καθώς είχε προβλεφθεί από το σύνολο των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μεταβάλει, μέχρι το τέλος του 2009, το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

    Δηλώσεις Τρισέ

    Σε θετικό έδαφος αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώ αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το 2010. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και χαρακτήρισε κατάλληλα τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων, μετά τη σημερινή απόφαση να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%.

    Στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ - στην οποία παρέστη ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια - ο κ. Τρισέ δήλωσε: "Ενώ ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν -0,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος τους επόμενους μήνες και να παραμείνει σε μετρίως θετικά επίπεδα, στον χρονικό ορίζοντα που σχετίζεται με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ."

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "οι τελευταίες πληροφορίες συνεχίζουν να παρέχουν ενδείξεις για βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2010, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας".

    "Οι εκτιμούμενες τάσεις του πληθωρισμού, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, παραμένουν σταθερά σύμφωνες με τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρήσει, μεσοπρόθεσμα, τα επίπεδα των επιτοκίων κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Τα αποτελέσματα της νομισματικής ανάλυσης επιβεβαιώνουν την αποτίμηση για χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα, καθώς η ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος και της πιστωτικής επέκτασης εξακολουθεί να επιβραδύνεται", είπε ο κ. Τρισέ.

    "Δεδομένων όλων αυτών, αναμένουμε διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα, παρέχοντας κατά συνέπεια στήριξη στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στην ευρωζώνη", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    [05] Αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

    Τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση που δημιουργείται ενώ αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης η μετανάστευση προς τον ανεπτυγμένο κόσμο παρουσιάζει κάμψη και ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αύξηση. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Το φαινόμενο της ενίσχυσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας προβληματίζει τις κυβερνήσεις, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους, ενώ οι αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί συνέστησαν την «πρόληψη» και «καταπολέμηση» του φαινομένου.

    Τα κράτη θα πρέπει προληπτικά να διεξάγουν συστηματικά εκστρατείες για τον θετικό ρόλο των μεταναστών, τόνισε η Μισέλ Κλάϊν Σόλομον εκπροσωπώντας τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Συγχρόνως, είπε, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εκπαιδευτική «αναβάθμιση» των μεταναστών.

    Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα δυο χρόνια που διαρκεί η κρίση. Πανευρωπαϊκά το 50% των μεταναστών είναι εκτός της αγοράς εργασίας. «Εχουν εξελιχθεί στους αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης, των οποίων παραβιάζονται τα δικαίωματα», τόνισε η κ. Σόλομον.

    Η ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών εκπαίδευσης και κατάρτισης των μεταναστών και των παιδιών τους τονίσθηκε ιδιαιτέρως στο Φόρουμ. Ο γενικός διευθυντής του τμήματος Διεθνούς Μετανάστευσης του ΟΟΣΑ Ζαν Κριστόφ Ντιμόντ σημείωσε ότι «υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης συνιστάται να μην διακοπούν τα προγράμματα ένταξης και στήριξης των μεταναστών. Αντιθέτως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τέτοια προγράμματα. Διαφορετικά θα βρεθούμε με μια γενιά μεταναστών που θα είναι εκτός αγοράς εργασίας για καιρό μετά την κρίση και τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα».

    Οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να αμβλυνθούν και σε καμία περίπτωση να μη σκληρύνουν, τονίσθηκε στο Φόρουμ.

    Οι μετανάστες που χάνουν την εργασία τους θα πρέπει να έχουν «περίοδο χάρητος» και να μην απελαύνονται από τις χώρες όπου έχουν διαθέσει για χρόνια την εργατική τους δύναμη. «Η νομιμοποίηση θεωρείται προβληματική από κάποια κράτη, αλλά ίσως είναι αναπόφευκτη», τονίσθηκε από τον Νοτιοαφρικανό Γιόχαν Φικ στα συμπεράσματα της στρογγυλής τράπεζας που ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην εποχή οικονομικής κρίσης.

    Στο κυβερνητικό φόρουμ -προηγήθηκε το διήμερο φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών- διαπιστώθηκε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων που ασχολούνται με τη μετανάστευση και να καλλιεργηθούν σχέσεις μεταξύ των κρατών προέλευσης και προορισμού μεταναστών. Ως κύρια μεταναστευτική πολιτική, οι ανεπτυγμένες χώρες επιλέγουν την κυκλική μετανάστευση (νόμιμη μετανάστευση για εργασία, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που στερεί τον εργαζόμενο από κάθε ασφαλιστικό ή άλλο δικαίωμα). Στο επιχείρημα ότι η κυκλική μετανάστευση σημαίνει λιγότερα δικαιώματα για τους μετανάστες, αντιπαρατάχθηκε η θέση ότι «για τους ανειδίκευτους η κυκλική μετανάστευση προσφέρει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την μακροχρόνια μετανάστευση», η οποία ωστόσο συνεπάγεται συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα για τον μετανάστη. Ως ιδιαίτερο πλεονέκτημα της κυκλικής μετανάστευσης για τον αλλοδαπό, αναφέρθηκε η δυνατότητά του να μεταναστεύει με ασφάλεια και μικρότερο κόστος. Το «άνοιγμα» του ανεπτυγμένου κόσμου στην κυκλική μετανάστευση δίνει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να φθάσουν στη Δύση χωρίς να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος και τους κινδύνους της παράνομης εισόδου.

    Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των μεταναστών, σημειώθηκε ότι οι μέσης και υψηλής εξειδίκευσης μετανάστες επαναπατρίζονται στη χώρα καταγωγής τους διότι κάποια στιγμή συγκεντρώνουν αποταμιεύσεις ικανές για να τους εξασφαλίσουν μια άνετη ζωή. Αντιθέτως, οι ανειδίκευτοι εργάτες -που αδυνατούν να αποταμιεύσουν- δεν εγκαταλείπουν τις χώρες της Δύσης που τους παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας που δεν υπάρχουν στις χώρες καταγωγής τους. Αρα είναι προς όφελος και των κρατών μετανάστευσης και των κρατών καταγωγής, οι μετανάστες να έχουν εκπαίδευση που θα τους προσφέρει καλό βιοτικό επίπεδο.

    Ειδικά για την πολιτική επαναπατρισμού που προωθεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα λεγόμενα «χαμηλότοκα δάνεια αναχώρησης» και τα προγράμματα επαναπατρισμού.

    Κείμενο: Μ. Δεληθανάση

    [06] "Δικαίωμα στη δουλειά"

    «Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα σταζ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Γιατί το δικαίωμα στη δουλειά το έχουν όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι νέοι, όλα τα παιδιά, είτε είναι απόφοιτοι λυκείου, είτε απόφοιτοι πανεπιστημίου. Πρέπει να υπάρχει σταθερή δουλειά για όλους. Η δουλειά δεν είναι θέμα αξιοκρατίας, είναι το πρώτο κοινωνικό δικαίωμα για μια προοδευτική κοινωνία, για μια φιλολαϊκή πολιτική», δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρέστη στη συγκέντρωση εργαζομένων στα σταζ.

    Σε ερώτηση ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα κάτι τέτοιο ακούγεται ανέφικτο η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

    «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κλέψει το κράτος, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο. Τα ταμεία του κράτους τα άδειασε η πλουτοκρατία. Τα άδειασαν οι εξοπλιστικές δαπάνες και δε μπορεί να πληρώσει ο λαός. Λένε ψέματα αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν αλλά τα έχουν λίγοι».

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επέρριψε πολιτικές ευθύνες "στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στα κόμματα εκείνα που κάνουν πως δε βλέπουν που οδηγεί τους εργαζόμενους ο ευρωμονόδρομος".

    Ευθύνες καταλόγισε και στην "πλουτοκρατία, η οποία θέλει τώρα να πάνε τα stage στον ιδιωτικό τομέα για να ξεκοκκαλίσουν τα κοινοτικά ποσά. Ήδη υπάρχουν κρατικά κίνητρα για να ξεζουμίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους".

    Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτικήΤο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί άλλη πολιτική από της ΝΔ, αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά. Στο όνομα της «ανάταξης της οικονομίας» ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "...Η κυβέρνηση στο όνομα της «δίκαιης αναδιανομής» εμπαίζει τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα με προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα πτωχοκομείου. Προσπαθεί να συγκαλύψει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους μισθωτούς, αλλά και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

    Δίκαιη αναδιανομή στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά αποτελεί το άλλοθι για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος για να μη διεκδικεί το σύνολο του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου".

    [07] "Αντιγραφές μέτρων"

    «Με αντιγραφές των μέτρων Αλογοσκούφη που ήταν αντιγραφές των μέτρων Χριστοδουλάκη προσπαθεί το «νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ» με τον κ. Παπακωνσταντίνου να ορθοτομήσει τα οικονομικά. Ποτά, τσιγάρα και ακίνητα πληρώνουν τις διαχρονικές ανικανότητες του Υπουργείου Οικονομικών. Καμία κουβέντα δεν γίνεται για παραγωγή, για ανάπτυξη, για ανταγωνιστικότητα. Το «σωσίβιο» του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τελικά, είναι τρύπιο⦻, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Για τις εξελίξεις στο μέτωπο των σταζ, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα είναι να δοθεί έξι μήνες παράταση σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προσαρμόσει εγκαίρως ο καθένας τη ζωή του».

    Εξάλλου, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, εκτίμησε ότι «οι μεθοδεύσεις των λιμενεργατών και τα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν τέτοια τρικυμία που δεν θα βρίσκουμε απάνεμο λιμάνι να κρυφτούμε⦻.

    [08] "Φοροεπιδρομή και λιτότητα"

    Με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλεχ, θα συναντηθεί, στις 11.30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    "Το προσχέδιο προσανατολίζει σε έναν προϋπολογισμό για το 2010 συνέχειας, φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών τακτοποιήσεων, αδιαφάνειας και ύφεσης", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι "η χώρα, όσο ποτέ, χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή για μια προοδευτική πορεία ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό, η οποία θα έχει ως στρατηγικό προσανατολισμό έναν νέο σοσιαλιστικό ορίζοντα".

    "Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο δημοσιονομικό πρόβλημα και πολύ περισσότερο δεν είναι πρόβλημα προσαρμογής στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. Το πρόβλημα και η τραγωδία της χώρας είναι η χρεοκοπία του δικομματικού πελατειακού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια και συνεχίζει να διαχειρίζεται η παρούσα κυβέρνηση", υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης.

    [09] Κλειστό παραμένει το λιμάνι

    Κλιμακώνεται η ένταση στο λιμάνι, το οποίο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Κυριακή. Οι λιμενεργάτες απεργούν και σήμερα ενώ θα απέχουν από την υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο. Σε νέα συνεδρίαση σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους.

    "Στην επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων, η απάντηση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μόνο ότι ανοιχτός διάλογος σημαίνει ανοιχτά λιμάνια" δήλωσε η κ. Κατσέλη και κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να κατανοήσουν το κόστος των αποφάσεών τους για την οικονομία, τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τις παραγωγικές τάξεις.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει νομιμοποιητική βάση για αυτές τις κινητοποιήσεις. Η άμεση έναρξη του διαλόγου, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για κομβικά ζητήματα της Σύμβασης, η συνέχιση της τιμολόγησης από τον ΟΛΠ ΑΕ μέχρι τις 2 Νοεμβρίου και η τοποθέτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΛΠ ΑΕ αποτελούν το πλαίσιο των δεσμεύσεων, που η Κυβέρνηση είχε αναλάβει και οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί ήδη από τις 16 Οκτωβρίου".

    Στη δήλωση της υπουργού, η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ εξέδωσαν δελτίο Τύπου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

    «Η δήλωση της υπουργού κας Κατσέλη, αντί να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λιμάνι του Πειραιά, συντείνει στην πόλωση και το αδιέξοδο.

    Η νομιμοποιητική βάση των εργαζομένων, την οποία επικαλείται η κα υπουργός είναι οι αγώνες που διεξάγουν εδώ και τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της Σύμβασης Παραχώρησης του Σ. ΕΜΠΟ του ΟΛΠ και των παρεπόμενων χαριστικών διατάξεων, που συνθέτουν ένα αποικιοκρατικό καθεστώς.

    Η σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε συμπαρασταθεί στον αγώνα αυτόν, δεσμεύτηκε για διαπραγμάτευση επί του συνόλου της σύμβασης παραχώρησης με γνώμονα το Δημόσιο και Κοινωνικό Συμφέρον και την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Η συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, προϋπόθετε τον διάλογο για τη δεσμευτική διαμόρφωση ενός πλαισίου διαπραγμάτευσης με αιχμή την κατοχύρωση των Εργασιακών Σχέσεων και του Δημόσιου Ελέγχου του Λιμανιού.

    Ο διάλογος αυτός δεν έγινε με ευθύνη της κας υπουργού και φυσικά καμία δέσμευση δεν υπήρξε. Η μια και μοναδική συνάντηση δεν αποτελεί, φυσικά, διάλογο.

    Η αναγκαιότητα διαλόγου με ανοικτά λιμάνια προϋποθέτει δεσμευτικό πλαίσιο από την πλευρά της Κυβέρνησης σε πεδίο χωρίς νέα τετελεσμένα.

    Αυτό σημαίνει επέκταση του καθεστώτος λειτουργίας του Σ. ΕΜΠΟ, που συμφωνήθηκε στις 17/10/2009, μέχρι τις 15/1/2010, δηλ. όσο χρόνο θα απαιτηθεί για να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος.

    Σήμερα απαιτείται υπευθυνότητα και συνέπεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, έχουν αποδείξει και την υπευθυνότητα και τη συνέπεια. Το ίδιο αναμένουμε και από την Κυβέρνηση».

    Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γ.Ανωμερίτης

    Την επομένη Τρίτη συγκαλείται το ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ ΑΕ), προκειμένου να εκλέξει ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον τέως υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιώργο Ανωμερίτη σε αντικατάσταση του νυν διευθύνοντος συμβούλου κ. Νίκου Αναστασόπουλου.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ορισμός του κ. Ανωμερίτη ως διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και προέδρου του Οργανισμού θα επιβεβαιωθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, η οποία θα συνέλθει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 20 ημερών και θα αντικαταστήσει και τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι με την τοποθέτηση του Γιώργου Ανωμερίτη η ΟΛΠ ΑΕ ξεκινάει άμεσα το διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ. Όπως έχει συμφωνηθεί, από τις 9 Οκτωβρίου 2009 τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2009. Με την έναρξη του διαλόγου η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον.

    Με την ευκαιρία των αλλαγών στη διοίκηση του ΟΛΠ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την απερχόμενη διοίκηση, το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νίκο Αναστασόπουλο και τον πρόεδρο κ. Διονύσιο Μπεχράκη για τη σύντομη, αλλά ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 November 2009 - 7:30:33 UTC