Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
  • [02] Καταργείται ο νόμος για την "κουκούλα"
  • [03] Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας
  • [04] Μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή
  • [05] Διαδίκτυο και κινητά στην καθημερινότητα των παιδιών
  • [06] "Νέα λιτότητα"
  • [07] "Αστυνομική αυθαιρεσία"
  • [08] Προς κατάθεση
  • [09] Αναστολή για ημιυπαίθριους

  • [01] Παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

    Την παραίτηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα ζήτησε και έλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αφορμή στάθηκαν τα επεισόδια στα Εξάρχεια και η προσαγωγή ατόμων από πολιτικούς χώρους, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα αργότερα με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη, καθώς σε βάρος τους δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του με αφορμή τα συγκεκριμένα γεγονότα είπε ότι οι λογικές σερίφη και ράμπο οφείλονται σε υπερβάλλοντα ζήλο, ο οποίος δεν είναι καλός οδηγός για την Αστυνομία.

    "Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από όσους προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το ξανακάνω δημοσίως", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και εξήγγειλε ως άμεση προτεραιότητα την ίδρυση ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας και, δεύτερον, νέου σύγχρονου αυστηρού και αποτελεσματικού πειθαρχικού κώδικα στην Αστυνομία.

    "Θέλω -τόνισε- να είμαι σαφής. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ευφημισμός. Ενδεχομένως να γίνουν λάθη. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. ¶λλοι, ίσως να θέλουν να ονειρεύονται αντάρτικα πόλεων και εξεγέρσεις. Όμως, σκοπός μας είναι μία ανοιχτή πόλη, όπου δεν θα έχουν θέση αστυνομικές αυθαιρεσίες, ούτε θα υπάρχουν άβατα για τους πολίτες. Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθειά μας".

    Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Αστυνομίας είπε ότι "δεν θέλουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο. Δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι τρόπος για να εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και ποιότητα ζωής των κατοίκων. Εδώ και δέκα μέρες στα Εξάρχεια και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας είναι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία. Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα ``άβατα``. Επαναφέρουμε τη νομιμότητα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Το μήνυμά μας με πράξεις και όχι δηλώσεις είναι σαφές. Δέχομαι τη φωνή, την οργή των πολιτών για ασφαλείς ανθρώπινες γειτονιές. Δεν δέχομαι ιδεολογήματα που θα καλύπτουν την ανομία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων".

    Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν κρίσεις για να επιλεγεί ο νέος αρχηγός στην Ελληνική Αστυνομία.

    [02] Καταργείται ο νόμος για την "κουκούλα"

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Καστανίδης στο υπουργικό συμβούλιο εισηγήθηκε την κατάργηση της νομοθετικής διάταξης που έχει καταστήσει αυστηρότερη την ποινική μεταχείριση των κουκουλοφόρων, όταν διαπράττουν τα αδικήματα της βιαιοπραγίας σε δημόσιες συναθροίσεις, της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της ληστείας και της διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης περιουσίας.

    Η κατάργηση της κουκούλας ως επιβαρυντικής περίστασης, όπως είπε ο Καστανίδης, ήταν προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης.

    Η σχετική διάταξη (τροπολογία) για την κατάργηση της κουκούλας ως επιβαρυντικής περίστασης θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

    [03] Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας

    Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "A-" από "A", με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε η Fitch Ratings. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο "F1".

    Στην ανακοίνωση της Fitch Ratings σημειώνεται ότι "η υποβάθμιση αντανακλά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7%, στο επικαιροποιημένο, τον Ιανουάριο του 2009, Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

    Η Fitch αναμένει πλέον αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 115% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του '90. Με το έλλειμμα να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% το 2010, εκτιμάται ότι το χρέος θα αγγίξει περίπου το 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010, τα υψηλότερα επίπεδα στην κατηγορία "A", σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

    Το Μάιο του 2009, η Fitch - στην τελευταία εξέταση των αξιολογήσεων της Ελλάδας - είχε προβεί στην εκτίμηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανερχόταν στο 108,4% ως τα τέλη του 2010.

    [04] Μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή

    Τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 25ης Οκτωβρίου 2009, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.

    Έτσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλ. στις 03.00.

    Το μέτρο της θερινής ώρας, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -μέλη της ΕΕ.

    [05] Διαδίκτυο και κινητά στην καθημερινότητα των παιδιών

    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το Ίντερνετ έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα των παιδιών στη χώρα μας. Το 85% των παιδιών 8-15 ετών χρησιμοποιεί Η/Υ, τα παιδιά παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά χρήσης του Διαδικτύου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

    Υψηλή είναι και η διείσδυση των κινητών τηλεφώνων. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά αγγίζει το 72%, σημειώνοντας σημαντική αύξηση με την είσοδό τους στο Γυμνάσιο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην ηλικία 12-15 ετών, όπου το ποσοστό αγγίζει το 94%, έναντι της ηλικίας 8-11 ετών όπου φτάνει το 44%. Η συντριπτική πλειονότητα (89%) των παιδιών διαθέτει καρτοκινητό τηλέφωνο, ενώ το 52% μιλά στο κινητό λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα.

    Αναλυτικότερα, απόλυτα εξοικειωμένα φαίνεται να είναι τα παιδιά ηλικίας 8-15 ετών με τις νέες τεχνολογίες σε πανελλαδικό επίπεδο. Διαπιστώνεται ότι το επίπεδο της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου από τα παιδιά είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους ενήλικες. Τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών που είναι στο Γυμνάσιο, χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τον Η/Υ και το Διαδίκτυο (εννέα στα δέκα) από τα παιδιά ηλικίας 8-11 ετών που φοιτούν στις τάξεις του Δημοτικού.

    Το σπίτι (και ακολούθως το σχολείο) συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο τόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο ενώ τα παιδιά το χρησιμοποιούν για λόγους επικοινωνίας, διασκέδασης, αλλά και για την αναζήτηση πληροφοριών. Οι ηλεκτρονικές τους δεξιότητες αποκτήθηκαν κυρίως με την βοήθεια συγγενών και φίλων.

    Το 85% των παιδιών 8-15 ετών χρησιμοποιεί Η/Υ και, ενώ δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, διαφοροποίηση παρατηρείται ως προς την ηλικία, με τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών να εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης (91%) σε σχέση με τα μικρότερα (75%). Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται εντατικά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από εννέα στους δέκα νεαρούς χρήστες, ενώ οι μισοί από αυτούς τον χρησιμοποιούν σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.

    Από τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον Η/Υ, οκτώ στα δέκα κάνουν χρήση του Διαδικτύου, αναλογία σχεδόν διπλάσια του γενικού πληθυσμού. Διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσοστά χρήσης του Ίντερνετ εμφανίζονται μεταξύ:

    ¶ Μαθητών του Γυμνασίου (89%) έναντι αυτών του Δημοτικού (68%)

    ¶ Αγοριών (82%) έναντι κοριτσιών (79%)

    ¶ Παιδιών από Αθήνα/ Θεσσαλονίκη (86%) και αστικά κέντρα (81%) έναντι αγροτικών περιοχών (71%)

    Η πλειονότητα των νεαρών χρηστών συνδέονται στο Διαδίκτυο σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση (88%), ενώ πολλοί είναι καθημερινοί χρήστες (47%). Η καθημερινή χρήση του Διαδικτύου καταγράφεται σημαντικά υψηλότερη στους χρήστες ηλικίας 12-15 ετών (56%) σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ηλικίας 8-11 ετών (32%), ενώ τα κορίτσια εμφανίζουν ένα ελαφρύ προβάδισμα στην καθημερινή χρήση (49%) έναντι των αγοριών (45%).

    Όσο συχνότερα χρησιμοποιούν τα παιδιά το Διαδίκτυο, τόσο αυξάνονται και οι ώρες απασχόλησής τους με αυτό. Έτσι, οι καθημερινοί χρήστες περνούν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες στο Διαδίκτυο, οι εβδομαδιαίοι τρεις ώρες και οι μηνιαίοι δύο ώρες.

    Τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο κυρίως από το σπίτι (79%) και σε μικρότερο βαθμό από το σχολείο (35%), τα Ιnternet cafe (23%) και τα σπίτια φίλων (22%).

    Ο κύριος λόγος χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά είναι η ψυχαγωγία (παίζουν, κατεβάζουν παιχνίδια, φωτογραφίες κλπ.). Επίσης χρησιμοποιείται για αναζήτηση πληροφοριών για τα μαθήματα (68%) και για αποστολή/ λήψη e-mail (44%). Το 11% των νεαρών χρηστών του Διαδικτύου διαθέτει δικό του ιστολόγιο (blog), ενώ η συμμετοχή τους σε websites κοινωνικής δικτύωσης (όπως πχ. τα Facebook, Youtube, MySpace, Hi5) ανέρχεται στο 42%.

    Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές δεξιότητες , συνολικά τέσσερις στους δέκα νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου του τελευταίου τριμήνου, κυρίως μαθητές του Γυμνασίου, παρακολούθησαν κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο.

    Όσον αφορά στο Διαδίκτυο, η βασικότερη ενέργεια που πραγματοποιούν τα παιδιά, είναι η χρήση μιας "μηχανής αναζήτησης" για να βρουν πληροφορίες (72%). Περίπου τέσσερα στα δέκα στέλνουν e-mail και έχουν προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την προστασία του υπολογιστή από ιούς και επιβλαβή προγράμματα, ενώ τρία στα δέκα στέλνουν μηνύματα σε chat-rooms, newsgroups, ή online συναντήσεις. Οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές δεξιότητες αποκτήθηκαν κυρίως με άτυπη βοήθεια από συγγενείς και φίλους (55%).

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [06] "Νέα λιτότητα"

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Οικονομία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε τα εξής:

    «Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας: στην κυβέρνηση Παπανδρέου θα δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα (εμφανή και μη εμφανή) από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πτωχεύσουμε οικονομικά. Εθνικά παίζεται...!!!».

    Εξάλλου, σχετικά με τα επεισόδια στα Εξάρχεια τόνισε ότι "ο κ. Χρυσοχοϊδης άντεξε μόλις 10 ημέρες. Αναγκάστηκε, τελικώς, να προσκυνήσει την ευρύτερη ομάδα των Εξαρχείων που συνεχίζει να λειτουργεί ως "κράτος εν κράτει". Η πολιτεία - για άλλη μία φορά - εάλω...".

    Τέλος, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης σχετικά με τα στάζ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση - με άλλοθι την υπερμεγεθυμένη κρίση - στερεί το δικαίωμα στη ζωή σε χιλιάδες νέα παιδιά. Αντί να αρχίσει το πρόγραμμα της νέας λιτότητας απ΄ τους έχοντες και κατέχοντες ξεκινά από την μη προνομιούχο νέα γενιά. Αυτή είναι η σοσιαλιστική πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    [07] "Αστυνομική αυθαιρεσία"

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Ββ Πειραιά, Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αβ Πειραιά, Θοδωρή Δρίτσα, θα επισκεφθούν σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    "Ακραίο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας", χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, τη σύλληψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων, οι οποίοι ήταν το βράδυ της Τετάρτης στην παρουσίαση βιβλίου του Χριστόφορου Κασδαγλή στα Εξάρχεια.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ζήτησε ο έλεγχος της αστυνομίας να γίνεται από Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, να γίνει ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, με στόχο να προστατεύουν τους πολίτες και να μην έχουν κατασταλτικό, όπως είπε, ρόλο και ζήτησε την κατάργηση του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα Εξάρχεια σε "λωρίδα της Γάζας" και κατήγγειλε ότι γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένου πολιτικού φόρουμ και των ανθρώπων που σκέφτονται, επισημαίνοντας ότι κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για το συμβάν.

    Σημείωσε ότι παρόμοια περιστατικά είναι συνηθισμένα στα Εξάρχεια το τελευταίο δεκαήμερο και ζήτησε οι αστυνομικοί να μην προχωρούν σε συλλήψεις χωρίς στοιχεία και να μην συλλαμβάνουν όσους διαμαρτύρονται για άδικες συλλήψεις ανηλίκων, επισημαίνοντας ότι κρούσματα βίας υπάρχουν, αλλά δεν οριοθετούνται σε μια περιοχή και αναφέρθηκε στα πρόσφατα επεισόδια στο Παγκράτι.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας χαρακτήρισε επικίνδυνη έως αδιέξοδη την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι προσβάλλει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

    Είπε ότι η χθεσινοβραδυνή "επιχείρηση" έγινε με συγκεκριμένη διαταγή και όχι εν θερμώ, ενώ τόνισε ότι τόσο οι αστυνομικοί διευθυντές και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν από υπερβάλλοντα ζήλο.

    Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός περιέγραψε το περιστατικό και είπε, ότι "η γλυκανάλατη εικόνα της κυβέρνησης στα ΜΜΕ δεν θα περάσει άλλο, όταν αστυνομοκρατείται το κέντρο της Αθήνας".

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν δύο από τους τρεις συλληφθέντες, ο Στέλιος Ελληνιάδης δημοσιογράφος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ο δημοσιογράφος Κώστας Δαματόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην προσωπική τους εμπειρία, ενώ απουσίαζε ο επίσης συλληφθείς χθες το βράδυ, συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος.

    [08] Προς κατάθεση

    Αλλαγές στη λειτουργία του Τειρεσία, του ΤΕΜΠΜΕ, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των δανειοληπτών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις πρώτες 100 ημέρες σύμφωνα με ανακοινώσεις της υπουργού κας Λ.Κατσέλη. Η κα Κατσέλη παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις των πέντε νομοσχεδίων που προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση γι αυτά.

    Συγκεκριμένα:

    1.Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜΜΕ περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση, τονίστηκε, δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για όσες επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα λόγω συγκυρίας. Στην ίδια λογική, των στοχευμένων ενισχύσεων, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στα κριτήρια ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ όπως και στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία. Στόχος δεν είναι να ενθαρρυνθεί ο "μπαταχτσής", όπως αναφέρθηκε επιχειρηματίας και για το λόγο αυτό η ρύθμιση θα είναι πολύ προσεκτική. Μεταξύ άλλων θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας στον Τειρεσία για υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία ενώ θα προβλέπεται διαγραφή εφόσον πληρώνεται η επιταγή και θα προσδιοριστούν μίνιμουμ κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών.

    2.Το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο ως πρόταση νόμου. Εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη. Για όλα αυτά - όπως και για τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις - τονίστηκε ότι υπάρχει εδώ και μήνες συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    3.Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.

    4.Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, περιορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται, από 14 - 18 σε 4, και αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα τεθούν άμεσα σε διαβούλευση με τα επιμελητήρια. Θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης στο πρότυπο των ΚΕΠ και θέσπιση ειδικού διαμεσολαβητή του επιχειρηματία.

    5.Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών.

    Στον τομέα του εμπορίου οι προτεραιότητες όπως τόνισε η κα Κατσέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (με τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του έργου όταν αλλάζει η σύνθεσή της) και της Γραμματείας Καταναλωτή, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με επίκεντρο την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, κοστολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που κάνουν αυξήσεις τιμών και ίδρυση ειδικής αντιμονοπωλιακής επιτροπής για δράση εκ των προτέρων στις αγορές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση. Η υπουργός τόνισε πως οι τιμές δεν πέφτουν με διοικητικές πράξεις, είναι σύνθετο οικονομικό ζήτημα ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ο ΕΦΕΤ θα κάνει επίσης ελέγχους τιμών είπε ότι όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία. "Δεν είμαστε κυβέρνηση με χωριστά μαγαζιά, αλλά με συνέργειες και κοινές δράσεις", είπε χαρακτηριστικά.

    Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα λειτουργήσει με "πελατοκεντρική φιλοσοφία" και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί σε ορίζοντα διμήνου Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για καταγγελίες αλλά και για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

    Με ειδική εγκύκλιο που εστάλη στις 12 Οκτωβρίου σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις η κα Κατσέλη ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των επιτροπών και ομάδων εργασίας, την πράξη σύστασης, το σκοπό, τη σύνθεση και τις αμοιβές. Από τα πρώτα μέτρα όπως είπε θα είναι η κατάργηση όλων των επιτροπών που δεν είναι σημαντικές ή αποτελεσματικές με στόχο να περικοπεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι. Η υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα διοικήσει με το έμψυχο δυναμικό των υπουργείων και όχι μέσω συμβούλων και για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ειδικό ενδο-υπηρεσιακό δίκτυο (Ίντρανετ) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι. Όλοι εξάλλου θα κληθούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα.

    Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται ακόμη το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ, για το οποίο θα χρειαστεί να γίνουν ενέργειες προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, όπως και η προετοιμασία του ΕΣΠΑ για το οποίο διαπιστώνονται υστερήσεις, πολυπλοκότητα διαχείρισης και εκκρεμμότητες. Ήδη εκκρεμούν 1100 αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών που υπερβαίνουν και τους 15 μήνες σε δικαιούχους, κάτι που "αποτελεί την κρυφή όψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού".

    Η κα Κατσέλη ανέφερε εξάλλου ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του υπουργείου κατατέθηκε σήμερα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προβλέπεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει, άμεσα, ο ορισμός των γενικών γραμματέων.

    Τέλος η υπουργός Οικονομίας σημείωσε με έμφαση πως αν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας σύντομα "θα τσακωνόμαστε για το πώς θα μοιράσουμε τη μιζέρια μας" ενώ αν συνεχιστεί η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όσοι φόροι και αν επιβληθούν τα φορολογικά έσοδα θα μειώνονται.

    [09] Αναστολή για ημιυπαίθριους

    Την αναστολή, επί εξάμηνο, του νόμου Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα αυτό θα εκπονηθεί συνολική ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση στην πόλη. Ταυτόχρονα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφή Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), τονίζοντας ότι το Γραμματικό θα φιλοξενήσει μόνον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

    Ενημέρωσε, παράλληλα, ότι θα δημοσιοποιηθεί, τη Δευτέρα, η πρόταση του υπουργείου για τα καμένα στην Αττική και θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι συναρμόδιοι φορείς για διαβούλευση. Εντός της επόμενης εβδομάδος θα ανακοινωθεί, επίσης, η ρύθμιση για την απόσυρση των αυτοκινήτων, η οποία θα έχει "περιβαλλοντικό χαρακτήρα", όπως υπογράμμισε η υπουργός και η ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα έχει "κοινωνικό χαρακτήρα".

    Αναφερόμενη, τέλος, στο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, η κ. Μπιρμπίλη γνωστοποίησε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία ικανοποίησε αίτημα των ελλήνων εφοπλιστών, εξασφαλίζοντας ότι θα αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο ο στόχος μείωσης κατά 20% το 2050, σε σχέση με το 2005, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας.

    Ειδικότερα, όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία κύρωση για όσους τους έχουν τακτοποιήσει, διευκρινίζοντας ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα "παγώσουν" οι αιτήσεις για τακτοποίηση ημιυπαίθριων οι οποίες έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες και εκκρεμούν. Οι πολίτες που έχουν ήδη πληρώσει το παράβολο στις πολεοδομίες και η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να περιμένουν την ανακοίνωση, μετά από έξι μήνες, των νέων μέτρων, είπε η κ. Μπιρμπίλη. Κάλεσε, ταυτόχρονα, τους πολίτες να μην δηλώσουν στο μεσοδιάστημα, ημιυπαίθριους χώρους. Οσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα στο μεσοδιάστημα θα ισχύει το παλαιό καθεστώς, είπε η υπουργός. "Ο νόμος Σουφλιά είχε μόνον εισπρακτικό χαρακτήρα και όχι πολεοδομική λογική", κατέληξε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Η ίδια ενημέρωσε ότι πραγματοποιείται διαβούλευση για τις καμένες εκτάσεις στην Αττική, τοποθετώντας τη διάρκεια της σε πέντε ημέρες, για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη κατάθεση νομοσχεδίου για την αποτροπή καταπατήσεων σε αυτές τις εκτάσεις. Το νομοσχέδιο για τις καμένες εκτάσεις στην Αττική θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την υπόλοιπη Ελλάδα, διευκρίνισε η κ. Μπιρμπίλη.

    Στο Γραμματικό "θα θάβεται υπόλειμμα και όχι απόβλητο", είπε η υπουργός και τόνισε ότι "μιλάμε για ταφή μόνον υπολειμμάτων". Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στους πρώτους μήνες του 2010 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας. Επεσήμανε, επίσης, τη μεγάλη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα των απορριμμάτων, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια και ότι τα πρόστιμα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν "μπορεί να τινάξουν όλον τον προϋπολογισμό για το θέμα των απορριμμάτων".

    Για το ρυθμιστικό, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. "Δεν θέλουμε να ακυρώσουμε το έργο που έχει ήδη γίνει, θέλουμε να χτίσουμε σε αυτό, βάσει των δικών μας πολιτικών κατευθύνσεων", είπε η υπουργός.

    Σχετικά με τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη επεκτάσεις της Αττικής οδού, η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί οι κυκλοφοριακοί όγκοι να καθορίζουν τους οδικούς άξονες και οι οδικοί άξονες δεν μπορούν να καθορίζουν το μέλλον της πόλης. Πρώτα σχεδιάζουμε το μέλλον της Αθήνας και μετά τους οδικούς άξονες".

    Προέβη, τέλος, στην εκτίμηση ότι το κείμενο στο οποίο κατέληξε το Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ "δεν είναι όσο φιλόδοξο θα επιθυμούσαμε αλλά είναι αρκετά φιλόδοξο για να πάμε στην Κοπεγχάγη". Γνωστοποίησε, επίσης, ότι επίκειται διμερής συνάντηση με τη Βουλγαρία για διασυνοριακά προβλήματα που έχουν ανακύψει στη διαχείριση υδάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 October 2009 - 6:30:31 UTC