Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για το θέμα των στέιτζ
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Ούτε μία μέρα χάριτος"

  • [01] Σύσκεψη για το θέμα των στέιτζ

    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, στις 3 το μεσημέρι.

    Νωρίτερα, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τάσκ. Θα γίνουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Το βράδυ, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα παραστεί στα εγκαίνια του Εθνικού Θεάτρου.

    Για τα στέιτζ

    Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα για το θέμα των απασχαλούμενων στα στέιτζ, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο. Χθες, έγινε άτυπο υπουργικό συμβούλιο , υπό τη προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των στέιτζ (stage) στον δημόσιο τομέα, τα οποία και χαρακτήρισε ως "παράνομη διαδικασία" κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

    "Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις των στέιτζ", τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι για το ζήτημα θα υπάρξει ευρεία δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων, όπως ανέφερε, μπορεί να είναι η ΓΣΕΕ, εκπρόσωποι εργαζόμενων με stage και η οικονομική επιτροπή.

    Ερωτηθείς αν μπορούν να δικεδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους.

    Σε ερώτηση για το αν μπορούν όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες της σύμβασης να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 50% μοριοδότηση, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο εκπρόσωπος είπε ότι "διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο της ΝΔ και με ένα μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης". Τόνισε δε ότι "θα αλλάξουμε τον νόμο.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

    Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "τα προγράμματα stage τα βλέπουμε με τελείως διαφορετική ματιά" και πως "θα βάλουμε εκείνες τις δικλείδες και τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτελούν το ρόλο τους".

    Εξ άλλου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "μέλημα" της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν μόνιμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων stage.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Στο θέμα της μοριοδότησης τόσο για τους συμβασιούχους γενικώς, όσο και για αυτούς των προγραμμάτων stage έδωσε έμφαση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βυθισμένη στο χάος των συναρμοδιοτήτων και στην ασυνεννοησία των υπουργών της εκφράζει τις αντιφατικές προθέσεις της για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων και των προγραμμάτων stage", δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο πρώην Υπουργός δήλωσε επίσης ότι "πρώτο το ΠΑΣΟΚ το 2003 εφάρμοσε προγράμματα stage στο στενό δημόσιο τομέα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση Καραμανλή ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με τη μοριοδότησή του, καθώς επρόκειτο για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων. Αν το ΠΑΣΟΚ ξανανοίξει το θέμα των μοριοδοτήσεων θα είναι ανακόλουθο, ανάλγητο, απέναντι στους ανέργους που θα αφήσει, αλλά θα παραβιάσει και την κοινοτική νομοθεσία, καθώς αυτή αποτελεί στοιχείο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας".

    «Συνθλίβοντας τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων δεν μειώνονται τα δημόσια ελλείμματα, φωτίζεται απλώς το έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αντ. Σαμαράς.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν καταργεί τα στέιτζ. Μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει, και ταυτόχρονα τιμωρεί τους άνεργους που είχαν καταφύγει στα stage του δημοσίου, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα προγράμματα stage είναι υποκριτική, αφού και τα δύο αυτά κόμματα τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων. Ακόμα και οι «πέτρες» γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που πρωτοεφάρμοσε τα προγράμματα στέιτζ το 1996, και κυβερνήσεις της Ν.Δ. ήταν που γενίκευσαν την εφαρμογή τους μετά το 2004, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους», υπογραμμίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνεδριο ΔΕΗ με θέμα "Θεσμικό πλαίσιο, επενδυτικές ευκαιρίες και καινοτομίες στο τομές της ηλεκτρικής ενέργειας" (09:00:00, Αθήνα/Holiday Inn)

  • Ομιλίες καθηγητών για το ζήτημα της νέας γρίπης και την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων εμβολιασμού, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα "Σύγχρονο κλινικό εργαστήριο 2009" (09:00:00, Αθήνα/Divani Caravel)

  • Επίσκεψη Α. Τσίπρα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (09:30:00, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά)

  • Ελληνο-Κινεζικό Συμπόσιο με θέμα: "Η τέχνη της Ιατρικής της Ελλάδας και της Κίνας" - Παρουσία του Κ.Παπούλια (10:00:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Ο ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τιμήν των 22 Ελλήνων Ευρωβουλευτών (10:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ/Ακαδημίας 1, 7ος όροφος)

  • Τελετή μετονομασίας δρόμου σε οδό Πέτρου Σαρόγλου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη και του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Αθηνών Ιωάννη Κολέτσου (11:30:00, Αθήνα/Μαργαρίτη και Αγλαονίικης)

  • Συνέντευξη Τύπου του ευρωπαϊκού συντονιστικού της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, με αφορμή την εξαμηνιαία σύσκεψή του (Κτίριο ΕΔΟΘ) (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Πρ. Κορομηλά )

  • Συνέντευξη Τύπου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την παρουσίαση της παράστασης "Βαβυλωνία" (φουαγιέ του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του ραδιοφωνικού σταθμού "9,84" και του Διεθνούς Ραδιοφώνου της Κίνας, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της ελληνόγλωσσης ιστοσελίδας του Διεθνούς Ραδιοφώνου της Κίνας (13:00:00, Αθήνα/"Τεχνόπολις"-Πειραιώς 100 )

  • Επίσκεψη πρωθυπουργού Πολωνίας Ντόναλντ Τούσκ

    - 13:15:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

    - 13:15 με πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου

    - 14:15 Δηλώσεις

    -14:30 γεύμα με πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου

  • Ομιλία πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο (15:00:00, Φάληρο/ΣΕΦ-αίθουσα Μερκούρη)

  • Συμπόσιο του ΣΕΒ με θέμα το Βιώσιμη Ανάπτυξη και Νερό (18:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου πρακτικών με τίτλο "Το δικαίωμα στην τροφή: Παγκόσμια Επισιτιστική κρίση και περιβάλλον" οργανώνει το Κέντρο ΟΥΝΕΣΚΟ Ελλάδας (19:00:00, Ποσειδώνος 18,Βούλα)

  • Ο Κάρολος Παπούλιας, θα εγκαινιάσει το ανακαινισμένο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου (19:30:00, Αθήνα/Αγ. Κωνσταντίνου 22-24). Θα παραστεί και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου

  • Πανσπουδαστικό συνέδριο ΕΦΕΕ 23-25/10 (Αθήνα)

  • Επίσκεψη ΥΦΕΞ Σπ. Κουβέλη στο Αζερμπαϊτζάν

  • Συναντήσεις εργασίας της διοίκησης του ΣΒΒΕ με τους υφυπουργούς Μ. Μπολάρη και Θ. Τζάκρη (Θεσσαλονίκη).

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (6η αγωνιστική)

    - 15:00:00, Καλαμάτα-Δόξα Δράμας

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Α΄ προκρ. φάση), Δ΄ Ομιλος (Αμερσφόορτ/Ολλανδία)

    2η ημέρα: 13:10 Ντοφίν Σετ-ΝΕ Πατρών

    3η ημέρα: 21:50 ΝΕ Πατρών-Πριμόριε Ριέκα

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (2η ημέρα), 20:00 Πανελλήνιος-Μαρκόπουλο

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (3η ημέρα), 19:00 Ολυμπιακός-ΑΟ Κηφισιάς

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Β΄ προκριματική φάση, 1η ημέρα)

    Α΄ ΟΜΙΛΟΣ (Έγκερ, Ουγγαρία)

    20:00 Πανιώνιος-Μπρέσια

    Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (Αθήνα, κλειστό κολυμβητήριο ΟΑΚΑ)

    18:15 Χόνβεντ-Βουλιαγμένη

    [03] "Ούτε μία μέρα χάριτος"

    "Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που είπε και στη Βουλή ότι δεν δίνει ούτε μία μέρα χάριτος στην κυβέρνηση και ότι αγωνίζεται για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, στα αστικά κόμματα, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εδώ βρίσκεται και η διαχωριστική γραμμή της πολιτικής του ΚΚΕ από των άλλων κομμάτων", δήλωσε ο κ. Μ. Μαίλης και κάλεσε "τους εργαζόμενους που ψήφισαν και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να ακούσουν τη φωνή των προβλημάτων τους και όχι τη φωνή της ψήφου που έδωσαν είτε στο ένα είτε στο άλλο κόμμα, διότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χτυπήσει ανελέητα. Αυτή είναι η ουσία και ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί και το Κόμμα μας είναι έτοιμο, είναι στη θέση του, όπως ήταν και προεκλογικά και όπως πάντα".

    Για "ταξική συσπείρωση και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος", κάνει λόγο το ΚΚΕ και ζητά την κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ και τονίζει ότι "υπεύθυνες για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και της ανεργίας είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όμως βαριές ευθύνες είχε και έχει η εργατική αριστοκρατία".

    O λαός δεν πρέπει να καταπιεί τη χοντροκομμένη και επικίνδυνη κοροϊδία που από κοινού διαπράττουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και η ΕΕ σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Τα ίδια κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, τονίζει σε άλλη ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Και προσθέτει:

    "Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει για κανένα λόγο και με καμία δικαιολογία να δεχθούν τα νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν έτοιμα από καιρό ανεξάρτητα από τα ελλείμματα. Μια πρέπει να είναι η απάντηση και μόνο: Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος να τα πληρώσει η πλουτοκρατία εδώ και τώρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 October 2009 - 4:30:20 UTC