Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική για το μεταναστευτικό
  • [02] "Κοινωνικό έλλειμμα"

  • [01] Πολιτική για το μεταναστευτικό

    Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την αστυνομία στο υπ. Εσωτερικών, την υποστήριξη των αστυνομικών τμημάτων στις ευαίσθητες περιοχές με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, την πρόσληψη, στα αστυνομικά τμήματα, μεταναστών, που θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς, τη συμμετοχή, στο πολιτικό προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων, μεταναστών 2ης γενιάς, τη σύσταση Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την τιμωρία όσων αστυνομικών «υποθάλπτουν φασιστικά στοιχεία», προκειμένου να ελεχθούν οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας ανακοίνωσε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασισιστική απειλή».

    Ο υπουργός, το μεσημέρι συναντήθηκε με εκπροσώπους της οργάνωσης, προκειμένου να συζητηθούν οι καταγγελίες για χρήση βίας κατά την προσαγωγή αλλοδαπών και οι καταγγελίες για κακομεταχείριση - βασανισμό αλλοδαπών κατά την κράτησή τους σε αστυνομικά τμήματα.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε την πρόταση του, για αποδέσμευση της Αστυνομίας από την αρμοδιότητα του πολιτικού ασύλου, «συμβολική κίνηση δεδομένου ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες στο θέμα του πολιτικού ασύλου». Πρόσθεσε ότι η πρόταση πρόκειται άμεσα να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

    Οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασισιστική απειλή» έθεσαν τέσσερα ζητήματα στον υπουργό.

  • Το πρώτο αφορά την απόδοση δικαιοσύνης στο θέμα του θανάτου του Πακιστανού Μοχάμεντ Καμράν. Σύμφωνα με την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, που διενεργήθηκε με ευθύνη της αστυνομίας, ο αλλοδαπός πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Η δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση, που έγινε εκ μέρους της «Κίνησης», απέρριψε τον ισχυρισμό του πνευμονικού οιδήματος. Επιπλέον εντοπίσθηκαν κακκώσεις, εκδορές και εγκαύματα. Η εσκεμμένη ταρίχευση του σώματος δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση, αλλά θα ακολουθήσει ιστολογική εξέταση.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Αρείου Πάγου στο θέμα του θανάτου του Καμράν. Όπως είπε «δεν επιλέγω να κάνω άλλη μια ΕΔΕ, διότι έτσι συνήθως τα ζητήματα ξεχνιούνται και γίνονται εσωτερικά της αστυνομίας».

  • Το δεύτερο ζήτημα, που έθεσαν οι εκπρόσωποι της «Κίνησης», αφορά την υπόθεση της απαγωγής των 28 Πακιστανών, η οποία έχει «κολλήσει» στον Εισαγγελέα, ενώ συγχρόνως -όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της οργάνωσης- Πακιστανοί έχουν «τιμωρηθεί», άλλοι με αφαίρεση διαβατηρίων κι άλλοι με μη δυνατότητα επανεισόδου στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός απάντησε ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε, όμως, ότι στο πλαίσιο της ανοικτής μεταναστευτικής πολιτικής, που σκοπεύει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται και η ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού της οικογενειακής συνένωσης. Όπως σημείωσε «είναι τραγικό το σημερινό καθεστώς με χωρισμένες και εγκλωβισμένες οικογένειες».

  • Το τρίτο ζήτημα, που τέθηκε, ήταν η αντιμετώπιση των προσφύγων, η δράση της FRONTEX και τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Παγανής». Η οργάνωση ζήτησε από τον υπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δημιουργήσει άλλα «στρατόπεδα» του ιδίου τύπου και ότι θα καταργήσει όσα υπάρχουν.

  • Τελευταίο τέθηκε το θέμα της «συνεργασίας αστυνομικών με φασίστες και τη Χρυσή Αυγή και το θέμα της αδράνειας της αστυνομίας στα τεκταινόμενα από τους φασίστες στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα».

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι εξετάζει το θέμα και τόνισε ότι «όποιος αστυνομικός έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή και φασιστικές οργανώσεις θα πάει σπίτι του».

    Επίσης, δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον τα αστυνομικά τμήματα στις ευαίσθητες περιοχές θα υποστηρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, μετανάστες, ενώ μελλοντικά σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων θα συμμετέχει και η δεύτερη γενιά. Η αρχή θα γίνει με το τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα, που άμεσα θα «υποστηριχθεί» από κοινωνικούς επιστήμονες και αλλοδαπούς, οι οποίοι θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους. Ο υπουργός θα συννενοηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων για το άνοιγμα της παιδικής χαράς.

    Σε ό,τι αφορά εν γένει τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, θα συσταθεί Ειδικό Γραφείο Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη.

    [02] "Κοινωνικό έλλειμμα"

    Για «τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ποσοστό της ανεργίας, το οποίο -όπως είπε- «έχει φτάσει στο 15%» αλλά «φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν» και τόνισε ότι «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση με τους ανέργους στη χώρα μας να διευρύνονται δραματικά».

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις μονόδρομες πολιτικές, έτσι όπως έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν όλοι όσοι είχαν προσδοκίες ότι από την κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπάρξει και μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής".

    "Χθες οι 20 από, τις 27 χώρες είπαν, έστω και σε ημιεπίσημο ύφος, ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον στενό βραχνά του Συμφώνου Σταθερότητας. Όταν εμείς, πριν από έναν χρόνο, λέγαμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, μας κατήγγειλαν ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές κι ότι θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ. Σήμερα αυτό είναι μια πραγματικότητα για τις 20 από τις 27 χώρες", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, να διεκδικήσει η χώρα την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, προκειμένου να μας δοθεί παράταση ένα ή δύο χρόνια για τους όρους του Συμφώνου, να διαλύσουμε πλήρως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις μέσα σε 24 ώρες αναγκάστηκε ο Υπουργός Εργασίας να πάρει πίσω τις εξαγγελίες που είχε κάνει σε σχέση με το ασφαλιστικό των γυναικών.

    Αυτή η κοροϊδία των απογραφών και των καταγραφών πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί. Εμείς προτείνουμε μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή ελέγχου στη Βουλή, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε αυτή η κοροϊδία κάποια στιγμή να λάβει τέλος, είπε ο κ. Τσίπρας..

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα stage ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "η αίσθηση που έχουμε εμείς είναι ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι αισθάνονται όμηροι πελατειακών σχέσεων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα και σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουν σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.Από κει και πέρα, η υπόθεση των stage για μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, γιατί αναδεικνύει το έλλειμμα αξιοκρατίας και αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος. Και έχουμε πει ότι ό,τι δεν είναι νόμιμο και ηθικό για το δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμο και ηθικό στον ιδιωτικό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2009 - 16:30:30 UTC