Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μοναδική εγγύηση"
  • [02] Πρόγραμμα εξυγίανσης

  • [01] "Μοναδική εγγύηση"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δήλωσε:

    «Χαιρετίζουμε την απόφαση του σώφρονα και γενναίου Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, να είναι υποψήφιος Πρόεδρος για δεύτερη θητεία. Η απόφασή του αυτή, χαλάει τα σχέδια των σιαμαίων της πολιτικής σκηνής, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Ο ΛΑ.Ο.Σ με ιδιαίτερη ευθύνη "ξεμπρόστιασε" διαθέσεις. Η παραμονή του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρεία της Δημοκρατίας, αποτελεί μοναδική εγγύηση σ΄ αυτά τα οποία έρχονται».

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις επαφές του υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

    «Η ΝΔ κατήγγειλε το 2004 ως "αναξιόπιστα" τα στοιχεία της Οικονομίας που είχε ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ καταγγέλλει ως "αναξιόπιστα" τα στοιχεία της Οικονομίας που ανακοίνωσε η ΝΔ! Οι δύο αναξιόπιστοι εταίροι της εξουσίας συνεχίζουν τη γνωστή χρεωκοπημένη τακτική τους.

    Απβ το τέλμα μπορούμε να βγούμε μόνο με τρία πράγματα: Παραγωγή, παραγωγή, παραγωγή».

    [02] Πρόγραμμα εξυγίανσης

    Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αφενός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αφετέρου θα βάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη βάση είναι η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε από το Λουξεμβούργο όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι χθες, μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ενημέρωσε το Συμβούλιο των χωρών της ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη σημαντική επιδείνωση που σημείωσαν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση που αντιμετωπίζει, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ανέφερε, ακόμη ότι καταγράφηκε πτώση των επενδύσεων κατά 20%, πτώση στον τουρισμό κατά 15% και στη ναυτιλία κατά 20%.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι το διπλάσιο από αυτό που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου η μεγάλη απόκλιση των δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα τόσο στο χθεσινό Συμβούλιο Eurogroup, όσο και στο σημερινό Συμβούλιο Ecofin, προσπάθησε να παρουσιάσει με πειστικό τρόπο ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί το 2010 σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή, τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αυτούς τους τρόπους είναι αναγκαία και απολύτως συμβατή με το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους, θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες όπως για παράδειγμα, η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί και να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα. Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ο υπουργός, η ανεξαρτητοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτελεί προτεραιότητα.

    Ανησυχία για την ελληνική οικονομία

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί αυτή να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασαν χθες από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρός του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ.

    Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαν με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και για την απόλυτη - όπως ανέφεραν - διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Με αφορμή τέλος την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια εξέδωσε την κάτωθι γραπτή ανακοίνωση: «Συναντήθηκα σήμερα για πρώτη φορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία για τις δύσκολες υποχρεώσεις του. Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας. Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο».

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2009 - 14:30:28 UTC