Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων
  • [02] Σε τροχιά ανάδειξης νέας ηγεσίας
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

    Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία στην ολομέλεια του Σώματος.

    Με 168 ψήφους εξελέγη ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, ο έβδομος από τη μεταπολίτευση, ο βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος, που υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εξασφάλισε οκτώ επιπλέον ψήφους από την αντιπολίτευση. Επί 299 ψηφισάντων βρέθηκαν ακόμη στην κάλπη - η ψηφοφορία είναι μυστική- 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.

    «Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με όλους σας, να είμαι πρόεδρος όλων, προσβλέποντας σε αρμονική και παραγωγική συνύπαρξη με πρόθεση να λειτουργήσω με υπευθυνότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα», τόνισε ο νέος πρόεδρος στην εναρκτήρια εθιμοτυπική ομιλία του. Δηλώνοντας βαθιά συγκινημένος, αλλά και με τρακ παρά τα 25 χρόνια του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε την εκλογή του μεγίστη τιμή για τον ίδιο, αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά εκλέγεται πρόεδρος από τη Βόρειο Ελλάδα και μάλιστα από παραμεθόριο περιοχή.

    Ο πρόεδρος μίλησε για παγιωμένη αντίληψη δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι του πολιτικού βίου και των πολιτικών, κρίνοντας ως αναγκαία τη μετατροπή της Βουλής σε χώρο δημόσιας διαβούλευσης και εποικοδομητικών συζητήσεων με στόχο την αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού και του ρόλου των βουλευτών.

    Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στο εποικοδομητικό έργο των προκατόχων του στο προεδρείο και έσπευσε να συνηγορήσει στις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη σύνοδο της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος για «ένα κοινοβούλιο ανοιχτό στην κοινωνία και τους πολίτες».

    Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους, αλλά καλύτερους νόμους, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας στον τρόπο νομοθέτησης και της ποιότητας του νομοθετικού έργου, όπου κυριαρχεί, όπως είπε, η πολυνομία και το δυσνόητο των διατάξεων. Αναφέρθηκε στις σκέψεις για τη δημόσια διαβούλευση πριν την κατάθεση των νόμων και την ανάγκη να πάψει το φαινόμενο της κατάθεσης τροπολογιών την τελευταία στιγμή και μετά την επεξεργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, κάτι που θα ρυθμιστεί με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ μέχρι τότε κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τον κανόνα.

    Εκανε επίσης λόγο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί ενεργού συμμετοχής της Βουλής στις σημαντικές συμβάσεις και μάλιστα στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και την υπόδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Τάχθηκε κατά των φαινομένων να αποστέλλουν οι υπουργοί υφυπουργούς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ προανήγγειλε αναμόρφωση του θεσμού της Ώρας του Πρωθυπουργού και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του «πόθεν έσχες» στην κατεύθυνση εξασφάλισης του μέγιστου ελέγχου και γνώσης του πολίτη.

    Τελετή παράδοσης - παραλαβής

    "Έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχετε και σας δίνω την καλύτερη ευχή: Να έχετε τη χαρά να παραδώσετε στο διάδοχό σας, μια ισχυρότερη και λειτουργικότερη Βουλή για το καλό του λαού και της Δημοκρατίας", τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, παραδίδοντας στο νέο πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Η εκλογή μου με επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες που αυξάνονται από την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, απάντησε από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι μια ανοικτή Βουλή στο λαό και στην κοινωνία και ενίσχυση της διαφάνειας στο νομοθετικό έργο.

    Στο τέλος της τελετής ρωτήθηκε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας αν αληθεύει ότι μέχρι και χθες έκανε διορισμούς, καθώς και ο νέος πρόεδρος για το τι θα πράξει εκείνος για τις καταγγελίες αυτές.

    Ως πρόεδρος της Βουλής και ασκώντας ως σήμερα τα καθήκοντά μου ενήργησα κατά τρόπο θεσμικά υπεύθυνο, ήταν η απάντηση του Δημήτρη Σιούφα.

    Δεν θα αμφισβητήσω οποιαδήποτε ενέργεια έγινε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής. Δεν έχω υπόψη μου τις καταγγελίες που λέτε, απάντησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Οι αντιπρόεδροι

    Εξελέγησαν από την Βουλή, οι επτά αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου, οι τρεις κοσμήτορες και οι έξι γραμματείς, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, στην οποία συμμετείχαν 295 βουλευτές.

    Από την συμπολίτευση εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι:

    - Αβ, ο Γρηγόρης Νιώτης, με 233 ψήφους (υπήρξαν 62 λευκά)

    - Ββ η Ροδούλα Ζήση, με 233 ψήφους (υπήρξαν 62 λευκά)

    - Γβ ο Ευάγγελος Αργύρης, με 233 ψήφους (υπήρξαν 62 λευκά)

    Οι Κοσμήτορες

    - Χρήστος Αηδόνης, με 230 ψήφους (υπήρξαν 65 λευκά)

    - Βασίλης Κεγκέρογλου, με 230 ψήφους (υπήρξαν 65 λευκά)

    Οι Γραμματείς:

    - Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, με 230 ψήφους (υπήρξαν 65 λευκά)

    - Ευδοξία Καϊλή, με 230 ψήφους (υπήρξαν 65 λευκά)

    - Φραγκίσκος Παρασύρης, με 230 ψήφους (υπήρξαν 65 λευκά)

    - Άγγελος Τόλκας, με 230 ψήφους, (υπήρξαν 65 λευκά)

    Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, Δβ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Βύρων Πολύδωρας με 232 ψήφους (υπήρξαν 63 λευκά), κοσμήτορας ο Γιώργος Καρασμάνης με 246 ψήφους (υπήρξαν 49 λευκά) και γραμματέας η Τσαμπίκα Ιατρίδη, με 246 ψήφους (υπήρξαν 49 λευκά).

    Από το ΚΚΕ (δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης) Εβ αντιπρόεδρος εξελέγη η Βαρβάρα Νικολαϊδου με 213 ψήφους (υπήρξαν 82 λευκά) και γραμματέας ο Ιωάννης Γκιόκας με 204 ψήφους (υπήρξαν 91 λευκά).

    Από τον ΛΑΟΣ (τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης) Στβ αντιπρόεδρος, εξελέγη ο Βαϊτσης Αποστολάτος με 195 ψήφους (υπήρξαν 100 λευκά).

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ (τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης) Ζβ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αθανάσιος Λεβέντης με 226 ψήφους (υπήρξαν 69 λευκά).

    [02] Σε τροχιά ανάδειξης νέας ηγεσίας

    'Εκλεισε το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της ΝΔ με την επίσημη δήλωση του Αν. Σαμαρά, ότι μαζί με τους Δ.Αβραμόπουλο, Ντ.Μπακογιάννη και Π.Ψωμιάδη, θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

    Την τελευταία στιγμή προέκυψαν άλλες τρεις υποψηφιότητες, εκ των οποίων η απορρίφθηκε. Η εγκυρότητα των άλλων δύο υποψηφίων εξετάζονται.

    Όλοι οι διεκδικητές φαίνεται να συγκλίνουν για εκλογή ηγεσίας από τη βάση και αναμένουν να ξεκαθαρίσει ο κ. Κ. Καραμανλής εάν αποδέχεται την πρόταση να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής.

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Σιούφας δήλωσε ότι συνεχίζεται η πρωτοβουλία της επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι απόψεις του Δ. Αβραμόπουλου, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή αρχηγού της ΝΔ τελούν υπό διαβούλευση.

    Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του

    Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ.Σαμαράς είπε ότι πρέπει να αναδείξει η παράταξη τα ιδανικά της, για να ξαναφέρει κοντά της αυτούς που πίκρανε.

    «Να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, για να κάνουμε τις ιδέες μας μαγνήτη της κοινωνίας. Να τολμήσουμε φυγή προς τα εμπρός, για να γίνουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό κόμμα», είπε.

    Τόνισε ότι απαιτείται ενότητα στην κορυφή του κόμματος χωρίς υπονομεύσεις και ενότητα στη βάση χωρίς φατριασμούς, και πρόσθεσε:

    «Καταθέτω, λοιπόν, σήμερα την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

    Ο κ.Σαμαράς επισήμανε ότι η ιδεολογία της ΝΔ, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι δύο λέξεις που απλά βολεύουν. Δένει τις παραδοσιακές μας αξίες με τις πιο σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις, είπε και πρόσθεσε:

    «Ελευθερία, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Όμως, Ελευθερία σημαίνει και Πατρίδα. Και Πατρίδα σημαίνει υπερηφάνεια και Πολιτισμός».

    Προσδιόρισε ως κοινωνική αναφορά της ΝΔ την μεσαία τάξη, την οποία πίκρανε η ΝΔ τον τελευταίο καιρό, όπως είπε και τόνισε:

    «Μιλάω για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες μας, τους εργαζόμενους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν, τους νέους που έχουν όνειρα. Όλους αυτούς πρέπει να υπερασπιστούμε. Αυτούς πρέπει να βάλουμε μπροστά, για να ανασάνει η κοινωνία, για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, για να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα όλων των Ελλήνων».

    Ο κ.Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι ένωσε τις δυνάμεις του με όσους ζήτησαν να εκλεγεί ο Πρόεδρος του Κόμματος από τη βάση κάτι που επετεύχθη.

    «Πετύχαμε μιαν ανοικτή δημοκρατική εκλογή που θα δώσει ρόλο στα μέλη και δύναμη στα όργανα του Κόμματος. Δεν με ενδιαφέρουν οι «λεπτές ισορροπίες» και οι «συσχετισμοί». Πρέπει να ακούσουμε τους νεοδημοκράτες, να θεραπεύσουμε ότι τους πλήγωσε, να σεβαστούμε τη θέλησή τους, να απελευθερώσουμε την ορμή τους, να μετατρέψουμε την οργή τους σε ενωτική ανάταση και κίνηση προς τα μπρός» τόνισε.

    Αναφερόμενος στην λειτουργία του κόμματος, είπε ότι θέλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα με λόγο στα οργανωμένα μέλη και αλληλεγγύη ανάμεσά τους, όπου οι υποψηφιότητες όλων θα αξιολογούνται εκ των προτέρων και οι θητείες τους θα αξιολογούνται εκ των υστέρων. Όπου η κριτική δεν θα εκλαμβάνεται ως «υπονόμευση» και δεν θα υπάρχουν προσωπικά «φέουδα», ούτε προσωπικοί «μηχανισμοί».

    «Ένα κόμμα, όπου δεν θα συγχωρούνται πρακτικές που πληγώνουν τα μέλη μας. Όπου το δημόσιο ήθος θα είναι το στοίχημα που πρέπει καθημερινά να κερδίζουμε» είπε.

    Η Ντ. Μπακογιάννη

    Και επίσημα η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε σήμερα στην Οργανωτική Επιτροπή την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της ΝΔ ενόψει του εκτάκτου συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου.

    Την ίδια ώρα 1000 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα υπογράφουν κείμενο υποστήριξης στην υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη.

    Πρόκειται για εκπροσώπους εργαζομένων, αγροτών και εμπορικών συλλόγων, γυναικείων οργανώσεων, επιστημονικών φορέων, εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και πολιτικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κομματικών οργανώσεων οι οποίοι και σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως η κα Μπακογιάννη είναι αδιαμφισβήτητα η καταλληλότερη για την ηγεσία του κόμματος.

    "Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία που να συνδυάζει το σύγχρονο πολιτικό λόγο, με την μαχητικότητα, την πολιτική εμπειρία, τη συνεχή και αδιάλειπτη πολιτική προσφορά στο κόμμα και την πολιτική καταξίωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Μια ηγεσία που να συνθέτει απόψεις μέσα στο κόμμα αλλά και να διεισδύει αποτελεσματικά στους άλλους πολιτικούς χώρους", επισημαίνουν στη δήλωσή τους.

    Ο Π.Ψωμιάδης

    Την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΝΔ κατέθεσε επισήμως ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα.

    Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι εντός της προθεσμίας θα καταθέσει και τις υπογραφές 50 συνέδρων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, όπως απαιτείται για να είναι κάποιος υποψήφιος.

    Είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υποψηφιότητά του και σημείωσε πως η πρωτοβουλία που ανέλαβε υπηρετεί την ενότητα της ΝΔ. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του γιατί το συνέδριο της ΝΔ θα είναι ανοιχτό και δεν θα είναι απλώς ένα συνέδριο διαδοχής, όπως είπε.

    Τη Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Την προσεχή Δευτέρα, 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Στην συνεδρίαση, η οποία θα γίνει στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής.

    Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα της ΚΟ και των πέντε αναπληρωτών του, θέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - μέχρι την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου και ώρα 10 μ.μ.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέδριο στο ΑΠΘ με θέμα: "Το Σωφρονιστικό Σύστημα, η Αντεγκληματική Πολιτική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα" (09:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ )

  • Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την Περιβαλλοντική Διπλωματία και την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (09:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ). Στη σύσκεψη συμμετέχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη , ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες

  • Συνάντηση της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα τους εργαζόμενους στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ (10:00:00, Πειραιάς)

  • Τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλλάς" (11:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους)

  • Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες των σωματείων της Wind και της Vodafone (11:00:00, Κουμουνδούρου)

  • Συναντήσεις ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Τσχικβισβίλι (11:00) και με τον πρέσβη της Ρουμανίας Γκεόργκε Τσιάμπα (11:30)

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΕ.Π.ΚΑ., στα γραφεία του, για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με θέμα: «Προβλήματα καταναλωτών με τα τρόφιμα» (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου 32)

  • Συνέντευξη Τύπου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την παρουσίαση δύο εκθέσεων για τον Μιρό, στους χώρους του Μουσείου. (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Φεστιβάλ γάλακτος και τυριού στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ (18:00:00, Πειραιάς/Ακτή Μιαούλη 10

  • Ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων νέας κυβέρνησης από πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου (18:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παρουσιάζει τη νέα έκδοσή της "Οι Μακεδονομάχοι Αδελφοί Δογιάμα", στην αίθουσα διαλέξεών της (19:30:00, Θεσσαλονίκη/Εθνικής Αμύνης 4 )

  • 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Διαβήτη, με θέμα, "Ποιότητα ζωής με το διαβήτη. Δικαίωμα και Αναγκαιότητα", στο ξενοδοχείο Capsis (Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Προαγγελία Προκριματικού Γύρου EuroCup

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (2η αγωνιστική) - 18:30:00, Θεσσαλονίκη/Βασιλικά (GRC), 18.30 Αρης-Ολυμπιακός

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (1η ημέρα) - 21:00:00, Πειραιάς/Ρέντης (GRC), 21:00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2009 - 4:30:25 UTC