Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο πορείας"
  • [02] "Επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να βγει δυναμωμένο το ΚΚΕ"
  • [05] "Αριστερή αντιπολίτευση"
  • [06] "Να εισρεύσει χρήμα"

  • [01] "Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο πορείας"

    Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη (17:30) και στη Ρόδο (19.30) θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός.

    Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε χθες από το Ηράκλειο ο κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε, σημαίνουν περιπέτεια, περιπέτεια που κοστίζει ακριβά, αυτό δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

    Επίσης ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του σε ένα δεύτερο διάλογο κατηγορώντας τον ότι "επενδύει στο σκοτάδι της ασάφειας και όχι στο φως των καθαρών θέσεων". Παράλληλα ο κ. Καραμανλής έθεσε το δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα τονίζοντας ότι "πίσω από τις κούφιες υποσχέσεις κρύβονται μεγάλοι φόροι", προσθέτοντας ακόμη ότι μπορούμε "να τα καταφέρουμε φθάνει να βάλουμε πλάτη". Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για κούφιες ελπίδες του ΠΑΣΟΚ πάνω σε κινούμενη άμμο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κρήτη, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι και θα είναι κοντά στην Κρήτη.

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους συγκεντρωμένους "να κρατήσουμε τα λάβαρα των κοινών μας αγώνων και αξιών μας", όπως είπε. Η συμμετοχή αυτή είναι απόφαση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι η μεγάλη μου δύναμη, η μοναδική μου δύναμη, ανέφερε. Στείλτε το μήνυμά σας παντού, είπε. Αυτός ο αγώνας αφορά το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας. Συστρατευόμαστε, δυναμώνουμε, συσπειρωνόμαστε. Έτσι κερδίζονται οι αγώνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην άρνηση του Γ. Παπανδρέου για δεύτερη τηλεμαχία λέγοντας ότι "την ζητήσαμε διότι επιβάλλεται η ενημέρωση του πολίτη που έχει κενά". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η άρνηση του αργηχού του ΠΑΣΟΚ έχει ένα στόχο, να μην δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κρύβεται πίσω από την ασάφεια.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για το που θα βρει ο Γ. Παπανδρέου αυτά τα οποία υπόσχεται και πρόσθεσε "επενδύει στο σκοτάδι της ασάφειας και όχι στο φως των καθαρών θέσεων".

    Απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι τα μεγάλα και σπουδαία δεν χαρίζονται αλλά κατακτώνται και μίλησε για συμφωνία ξεκάθαρη και για την αλήθεια την οποία ο ίδιος λέει στους πολίτες. "Μπορούμε να τα καταφέρουμε φτάνει να βάλουμε όλοι πλάτη", επισήμανε.

    Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο του εξόδου από την κρίση, αναπτύσσοντας αναλυτικά τους τρεις άξονες του και πρόσθεσε: "στις 5 του Οκτώβρη ξεκινάμε με νέα ορμή, με πίστη στην πατρίδα μας και στις δυνατότητες των Ελλήνων".

    Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία για το τί έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κρήτη, τονίζοντας ότι έγινε σημαντικό έργο και αναφέροντας ότι τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ό,τι και αν λέει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως είπε ο κ.Καραμανλής, οι πόροι που διατέθηκαν για την ανάπτυξη της Κρήτης τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπέρασαν τα δύο δις ευρώ και έγιναν πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα.

    Δημοπρατήθηκε το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι που μαζί με τις οδικές του συνδέσεις φτάνει το ένα δις ευρώ. Την ίδια ώρα γίνονται έργα αναβάθμισης στα αεροδρόμια του νησιού. Επίσης, τόνισε πως κατασκευάζονται νέοι οδικοί άξονες και βελτιώνονται οι υφιστάμενοι με έργα που ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στον βόρειο οδικό άξονα, στα έργα του νότιου οδικού άξονα, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στους τρεις κάθετους άξονες που γίνονται πράξεις και ήταν αίτημα 40 χρόνων και επισημαίνοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον άξονα που συνδέει το Ηράκλειο με την Μεσαρά και τα έργα που γίνονται, τα οποία ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στα λιμάνια του Ηρακλείου, της Σούδας, της Σητείας και του Ρεθύμνου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του σπάνιου φυσικού πλούτου της Κρήτης με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, φραγμάτων -όπως το φράγμα Αποσελέμι- και μια σειρά άλλων.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κλείσιμο των χωματερών και στην πλήρη αποκατάσταση του Κουρουπητού, που τόσο είχε εκθέσει τη χώρα μας στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

    Αναφέρθηκε ακόμα στον προγραμματισμό νέων έργων προστασίας του περιβάλλοντος ενώ για το ενεργειακό τόνισε ότι κατασκευάστηκαν δύο μονάδες του Αθερινόλακου και προγραμματίστηκε νέα μονάδα με συνολικές επενδύσεις 335 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επίσης είπε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία στην Κορακιά ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα της χώρας, το κόστος του οποίου φθάνει 1,2 δις και θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας καθώς και στη στήριξη προς τους αμπελουργούς με την δίκαιη λύση, όπως ανέφερε, μετά τις πρόσφατες ζημιές στα σταφύλια. Η κακοποίηση της πραγματικότητας ,ανέφερε, δεν περνά. Η προπαγάνδα δεν πιάνει τόπο. Η κυβέρνηση αυτή ήταν και θα είναι κοντά στην Κρήτη.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μοιράζει εξωπραγματικές υποσχέσεις τονίζοντας ότι πίσω από τις κούφιες αυτές υποσχέσεις κρύβονται μεγάλοι φόροι. Πού θα βρουν πάνω από 20 δις, από ποιον θα τα πάρουν και έως πού θα φτάσουν οι φόροι; Έως πού θα φτάσουν τα χρέη διερωτήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ ,είπε, μιλάει για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα δεν λέει όμως ούτε πιο είναι το δίκαιο, ούτε ποιο το άδικο. Θα καταργούσε τον ασφαλιστικό νόμο που τόσο λυσσαλέα πολέμησε; Θα διασπούσε και πάλι τα ταμεία; Θα εξίσωνε τα όρια ηλικίας στο δημόσιο; διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ ,πρόσθεσε, προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα. Προσπαθεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και αυτό γιατί φοβάται την πραγματική σύγκριση. Η αλήθεια είναι δεν έχει κανένα σχέδιο, καμιά συγκεκριμένη πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε εάν η χώρα αφεθεί στα ευχολόγια η κρίση θα παρασύρει την οικονομία. Εάν η χώρα αφεθεί σε έκθέση ιδεών το κόστος για κάθε οικογένεια, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο θα είναι πολύ μεγάλο. Η οικονομία μας, ανέφερε, θα βρεθεί σε περιπέτεια. Το συμπέρασμα είναι ένα: οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ σημαίνουν περιπέτεια, περιπέτεια που κοστίζει ακριβά και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Όλοι μαζί να μην το αφήσουμε να συμβεί, είπε.

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στις 4 του Οκτώβρη αποφασίζετε εσείς, κρίνετε ποιος έχει ρεαλιστικό σχέδιο. Αποφασίζετε για το ποιος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση. Επιλέγετε ποιος πραγματικά εξασφαλίζει την ελπίδα, είπε. Αυτοί κρύβουν τα χαρτιά τους, εμείς τα ανοίγουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες.

    Τέλος, κάλεσε τους πολίτες την επόμενη Κυριακή να μην λείψει κανείς από τις κάλπες, λέγοντας ότι ο αγώνας είναι κοινός, είναι αγώνας για τον τόπο, την ασφάλεια και την προοπτική όλων. Στο αγώνα αυτό ανέφερε, πάμε όλοι και όλες μαζί. Όλοι παρόντες, όλες παρούσες.

    Η νίκη είναι στα δικά μας χέρια, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί στις 12.00, βιοτεχνία στο Περιστέρι, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με εργαζομένους, βιοτέχνες και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, για τα προβλήματα και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Στις 4 Οκτώβρη οι Έλληνες δίνουμε τη μάχη της ζωής μας, τόνισε στην πλατεία Ελευθερίας της Λάρισας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και ζήτησε η μάχη αυτή να δοθεί από όλους μαζί γιατί ,όπως ανέφερε, δεν είναι μια μάχη που μας χωρίζει αλλά μια μάχη που μας ενώνει.

    Ο ίδιος τόνισε ότι μπαίνει μπροστά σ' αυτή την μάχη και στην νέα πορεία τονίζοντας ότι όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.

    Την επόμενη Κυριακή κάνουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου το πιο κρίσιμο βήμα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά και γι' αυτό καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    Μόνο μία κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, μία κυβέρνηση με σταθερή αυτοδυναμία, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα διλήμματα της επόμενης Κυριακής είναι ζωτικά για την Ελλάδα. Επιλογή, τόνισε, μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες. Τώρα, τόνισε, είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια

    Ζήτησε την συστράτευση όλων των πολιτών από όπου και αν προέρχονται ό,τι και αν ψηφίζουν. Πάμε μαζί, τόνισε, να κατακτήσουμε το σεβασμό, να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας, να κερδίσουμε το μέλλον.

    Το μήνυμα που στέλνει από τη Λάρισα, όπως είπε, είναι ότι θα συγκρουστεί με όσα κατεστημένα χρειαστεί όποιο κόστος και αν χρειαστεί να καταβληθεί.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι ακόμα και μία βδομάδα πριν τις εκλογές παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες με ψέματα, με υπεκφυγές και πόλωση.

    Στις 4 Οκτωβρίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ψηφίζουμε εναντίον όλων εκείνων που μας θέλουν ανήμπορους, να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Δεν ψηφίζουμε, πρόσθεσε, ούτε για το αν ούτε για το που θα βρούμε τα λεφτά. Στα ερωτήματα αυτά ,είπε, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά. Ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο κρίσιμο για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, για την απελευθέρωσή μας από το πελατειακό κράτος, ψηφίζουμε ενάντια σε εκείνο το κράτος που έμεινε ανεξέλεγκτο και παραδόθηκε στην διαφθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας και τόνισε ότι ο κάμπος βιώνει εδώ και έξι χρόνια την απουσία της κυβέρνησης και στο διάστημα αυτό ο νομός της Λάρισας μετατράπηκε σε φθίνουσα περιοχή.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φοβίσει τους αγρότες ότι δήθεν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα τους επιβαρύνουν περισσότερο.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει την φορολογία των αγροτών και κατηγόρησε τη ΝΔ για καπηλεία όταν υποστηρίζει το αντίθετο.

    Ανέφερε επίσης ότι στη Λάρισα υπάρχουν δεκάδες μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο από την έλλειψη ρευστότητας και την ασφυξία της αγοράς, λόγω της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών.

    Όλα αυτά ,τόνισε, οφείλονται στον άδικο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κράτος τα κονδύλια αλλά και στην έλλειψη ειλικρίνειας, διαφάνειας, σεβασμού, έλλειψη κανόνων ήθους και ελέγχου.

    Όλα αυτά ,τόνισε, ερχόμαστε να ανατρέψουμε από τις 5 Οκτωβρίου κάνοντας το αυτονόητο.

    Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η οικονομία δεν είναι αριθμοί αλλά είναι οι άνθρωποι.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα απλώσει δίχτυ ασφαλείας και για τις επιχειρήσεις γιατί όπως επισήμανε, υγιείς επιχειρήσεις σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Πρόσθεσε ότι θα παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση για ένα χρόνο τονίζοντας ότι κανένας δεν είναι δυνατόν να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό. Επίσης τόνισε ότι θα δοθούν όλα τα κίνητρα που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    Δέσμευση ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, στηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και εκείνες που κάνουν νέες προσλήψεις.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην δημιουργία νέου πλούτου και στη δίκαιη κατανομή του.

    Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα των αγροτών δεσμεύθηκε για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, για ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα οι ενισχύσεις.

    Για τις συντάξεις των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση τους στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών. Η βασική σύνταξη ,τόνισε, θα βελτιωθεί, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ο έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα ταμεία.

    Δεσμεύθηκε ότι η Λάρισα θα γίνει ένα πρότυπο και σύγχρονο αγροτικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στην κατεύθυνση αυτή θα ιδρυθεί η πρώτη υψηλού επιπέδου σχολή εκπαίδευσης των αγροτών

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας καθώς το θέμα της άρδευσης στο θεσσαλικό κάμπο είναι σημαντικό.

    Το νερό για μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εθνικό θέμα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά για τη χώρα και τις περιφέρειές της. Στόχος μας ,πρόσθεσε, είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής με έργα υποδομής και σύγχρονα δίκτυα διανομής για να τεθεί οριστικά τέλος σε μια χρόνια και σπάταλη διαχείριση.

    Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα χρειαστεί να μεταφερθούν πρόσθετοι υδάτινοι πόροι εκεί που πραγματικά είναι αναγκαίο.

    Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας της θέση του για το θέμα του Αχελώου, τόνισε ότι το φράγμα του Σμοκόβου και τα δίχτυα διανομής νερού, η λίμνη Πλαστήρα, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Γυρτώνης, τα φράγματα στον Πηνειό και στον Ενιπέα, συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, την προώθηση της οικο-ανάπτυξης και την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τους Θεσσαλούς ότι δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα. Αυτό τόνισε το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που όλοι έχουμε μπροστά μας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τώρα είναι ή ώρα της συστράτευσης και της κοινής πορείας, για αυτό "πάμε όλοι μαζί".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Αλ Τσίπρα στο Β' ΚΑΠΗ Καισαριανής (10:00:00, Καισαριανή/Πανιωνίου 13 )

  • Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο ΙΚΑ Ηλιούπολης (11:00:00, Ηλιούπολη)

  • Συνέντευξη Τύπου της προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνης Μήττα, στα γραφεία του Συλλόγου. (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Εγνατίας 65)

  • Συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Πινακοθήκη για την παρουσίαση έκθεσης (12:00:00, Αθήνα)

  • Συνέντευξη Τύπου, στο Μέγαρο Μουσικής, από το συγκρότημα μοντέρνου χορού Elisa Monte Dance, που θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και εργαζόμενους σε βιοτεχνία στο Περιστέρι (12:00:00, Αθήνα/Περιστέρι)

  • Συνεντεύξεις Τύπου για την έκθεση αρχιτεκτονικής "Δημήτρης Φατούρος" και την έκθεση του Τζέιμς Ενσορ (12:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς)

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στ. Παπαθεμελή (12:30:00, Αθήνα/Ζάππειο)

  • Συνέντευξη τύπου της επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων Μαρίας Πίνιου Καλλή, στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη (Πλάτωνος 1) (13:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για το φορολογικό σύστημα (13:30:00, Αθήνα/Athens Imperial)

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή (17:30:00, Μυτιλήνη)

  • Προεκλογική ομιλία Γ. Καρατζαφέρη στην Κομοτηνή (19:00:00, Κομοτηνή/Ξενοδοχείο Φιλία)

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή (19:30:00, Ρόδος/Ρόδος- Πλατεία Κύπρου )

  • Προεκλογική ομιλία Αλ. Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη (20:00:00, Θεσσαλονίκη/πλ. Αριστοτέλους)

  • Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας παρουσιάζει το βιβλίο του "οι Αγωνίες της βΜέσης Πολιτείας", στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Θεσσαλονίκη - Μορκεντάου 1)

  • Μπάσκετ-ΕΣΑΚΕ-Κλήρωση Α1 Ανδρών - 21:00:00, Η κλήρωση θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «The Westin Athens Astir Palace Beach Resort» (Απόλλωνος 40, Astir Palace Complex, Βουλιαγμένη)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (3η ημέρα): Θρασύβουλος-Κέρκυρα - 18:00:00, Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΤ-3

  • Βόλεϊ-ΕΣΑΠ-All Star Game ανδρών - 19:00:00, Το All Star Game θα διεξαχθεί στο νέο κλειστό των Μελισσίων.

    [04] "Να βγει δυναμωμένο το ΚΚΕ"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει το βράδυ στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

    βΑυτή η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μεγάλη επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Ελλάδα το ΕΑΜ. Καθοδηγητής και αιμοδότης αυτού του αγώνα ήταν το ΚΚΕ, χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε το γεγονός ότι στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ μπήκε ο απλός λαός και μία σειρά άνθρωποι οι οποίοι δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να δώσουν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώραςβ.

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, από το Βόλο, η κ. Αλέκα Παπαρήγα, χθες στο πλαίσιο κεντρικής ομιλίας που πραγματοποίησε στην παραλία της πόλης. Ακόμα και η σιγή που κράτησε πολλά χρόνια, τόνισε στη συνέχεια η κα Παπαρήγα, ή και η αλλοίωση του μηνύματός της δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει αυτή τη μεγάλη αντίσταση στην Ελλάδα, που μαζί με την αντίσταση του σοβιετικού και γιουγκλοσλάβικου λαού κρατήθηκε και τοποθετήθηκε στις τρεις πιο ηρωϊκές και πιο μαζικές αντιστάσεις στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, υπογράμμισε, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα και συμπεράσματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχαστούν.

    Τι έκανε ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, οι γνωστοί παράγοντες και της συντηρητικής παράταξης και του, τότε, κέντρου; Ορισμένους απβ αυτούς μάλιστα, τους γνωρίσαμε και ως πρωθυπουργούς σε κατοπινές περιόδους. Το έσκασαν, άλλοι στο Κάιρο, άλλοι στην Αλεξάνδρεια, άλλοι στο Λονδίνο, υπογράμμισε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη σύγχρονη πραγματικότητα κάνοντας λόγο για σκληρή και περισσότερο βάρβαρη, τηρουμένων των αναλογιών, όπως διευκρίνισε, ίδια με τη βαρβαρότητα που γνωρίσαμε στα χρόνια της κατοχής. Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης λέγοντας πως εδώ και 20 χρόνια σταδιακά οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πολλά από τα δικαιώματα τους, έχουν αδειάσει οι τσέπες τους, έχουν χάσει δικαιώματα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, παντού. Η αγορά για να λειτουργήσει με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς πρέπει να υπάρχει πολιτικό προσωπικό, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρχει μία κυβέρνηση, και στην Ελλάδα τέτοιες κυβερνήσεις υπήρξαν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

    Ακόμα η κα Παπαρήγα ανέφερε πως βδεν λυπούμαστε τον εργαζόμενο λαό, είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε θυμωμένοι και πάνω από όλα ξέρουμε όχι μόνο ότι έχει δίκιο, αλλά ξέρουμε και τον δρόμο μέσα από τον οποίο μπορεί να βρει το δίκιο τουβ, τονίζοντας πως αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Παραδέχονται τη σαπίλα, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως ο ένας την πετάει στη μούρη του άλλου, αλλά δεν θέλουν να πουν ένα πράγμα: Ότι ο καπιταλισμός είναι η νόμιμη εκμετάλλευση και ληστεία, ότι είναι απλήρωτη δουλειά.

    Επίσης η κα Παπαρήγα ανέφερε πως ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων χωρίς να τους ταυτίζουμε μεταξύ τους είναι καταγγελτικός, λαϊκίστικος σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά φτάνουν να κρίνουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    «Αυτό που ζητάει το ΚΚΕ είναι τη Δευτέρα το πρωί, στις 5 Οκτώβρη τα δύο κόμματα της αστικής τάξης να αλληλοσυγχαίρονται μεταξύ τους - το ένα θα είναι περισσότερο ή λιγότερο στεναχωρημένο - αλλά και τα δύο να υπολογίζουν ότι έχουν χάσει ψήφους σε εργατογειτονιές, σε φτωχές αγροτικές περιοχές, έχουν χάσει ψήφους από τους ανθρώπους που αγκομαχούν στα μικρομάγαζα, τόνισε η κ. Παπαρήγα για να καταλήξει:

    β Να αισθάνονται φόβο, έστω κι αν δεν το δείξουν, να αισθάνονται πανικόβλητοι, για το πόσο γρήγορα μπορούν να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα. Και στη κάλπη, ένα πράγμα μπορεί να τους φοβίσει: Ένα δυναμωμένο ΚΚΕ. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι αυτή τη φορά μπόρεσαν να κοροϊδέψουν πολύ λιγότερους».

    [05] "Αριστερή αντιπολίτευση"

    Το Β΄ΚΑΠΗ Καισαριανής και στη συνέχεια το ΙΚΑ Ηλιούπολης θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας.

    «Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η είσοδός του στη Βουλή για να δώσει, μετά τις εκλογές, νέους και αποτελεσματικούς αγώνες. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και με συνείδηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική του συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο.

    Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αποτιμώντας τις εξελίξεις μετά την εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «οι δύσκολες ημέρες ανήκουν στο χθες» και σημείωσε πως «και την επομένη των εκλογών με δημοκρατικό τρόπο θα λυθούν τα οποια προβλήματα προκύψουν».

    Έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτίμησε ότι η ΝΔ «οδεύει σε διαφαινόμενη συντριβή», υποστηρίζοντας ότι «αυτό της αξίζει», διότι «ακόμη και σήμερα ζητάει ψήφο ομαδικής αυτοκτονίας» (σσ. αναφερόμενος στις θέσεις του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική).

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ξέρουμε από τώρα το αποτέλεσμα των εκλογών».

    «Αντίδοτο της ΝΔ στη φτώχεια είναι περισσότερη φτώχεια», εκτίμησε ο κ.Τσίπρας, ως προς τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, ενώ για την πολιτική και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ζητά λευκή επιταγή και θα δούμε μετά για το φορολογικό, τις αυξήσεις, τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.

    Επιπλέον, διερωτήθηκε «πόση μπορεί να είναι η απόσταση μεταξύ του σοσιαλισμού και της βαρβαρότητας;» και πρόσθεσε: «Μήπως είναι 0,8%, όσο και οι αυξήσεις, που υπόσχεται ο κ. Παπανδρέου;».

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από τώρα το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, δηλαδή «για να πάρει πίσω όσα έχει υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο» και διατύπωσε την άποψη πως οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα κάνει απογραφή, όπως η ΝΔ, αλλά καταγραφή της καταστασης, που θα παραλάβει, «έχουν αυτήν ακριβώς την έννοια».

    «Γι αυτό», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «επειδή είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει ισχυρή δεξιά αντιπολίτευση από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, το ζήτημα είναι να υπάρξει και ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέκλεισε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και υποστήριξε ότι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν κατεύθυνση, που δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας. «Επομένως, την επομένη των εκλογών εμείς θα πιέσουμε προς διαφορετική κατεύθυνση, δεδομένου ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία διάθεση για συνεργασία με την Αριστερά», τόνισε.

    Στην ερώτηση ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν μπει στη βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, ίσως, η πιο δημοκρατική δύναμη, καθώς ποτέ δεν έκρυψε τις διαφωνίες, ακόμη και αν αυτό είχε κόστος. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε διαφωνίες ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων. Με δημοκρατικό τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την επομένη των εκλογών, όσα προβλήματα πιθανόν υπάρξουν».

    Απαντώντας σε ερώτηση περί των επικρίσεων που δέχεται η παράταξη από το ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κ. Παπαρήγα, αντί να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που εγκαθίδρυσαν τον εργασιακό μεσαίωνα, κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, που ανέδειξε τα προβλήματα. Υπάρχει εμμονή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο».

    [06] "Να εισρεύσει χρήμα"

    Την Κομοτηνή επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης. Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση.

    Κριτική στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, άσκησε από την Πάτρα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, με αφορμή την επίσκεψη του στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «οι δύο μονομάχοι δεν έχουν πει κουβέντα στην προεκλογική περίοδο για τα εθνικά θέματα, την υπόθεση "Ζήμενς" και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης» και επιπλέον ότι «δεν έχουν πει τίποτα για την τρομοκρατία, που υφίσταται η Αθήνα» με αφορμή την ληστεία, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Καλλιθέα, στη διάρκεια της οποίας τραυματίσθηκαν πατέρας και ανήλικη κόρη.

    Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι «το όνομα "Μακεδονία" έχει τελειώσει μετά την άδεια, που δόθηκε για την προσγείωση του αεροσκάφους στην Κέρκυρα» και ότι «το ελληνικό βέτο έχει να κάνει πλέον μόνο με το πρόθεμα».

    Είπε ακόμη ότι «το τουρκικό κράτος κάνει ό,τι θέλει στη Θράκη», επικαλούμενος σχόλια τουρκικών μέσων ενημέρωσης για την υποψηφιότητά του στη Ροδόπη και συμπλήρωσε ότι «οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών φθάνουν μέχρι την Σκύρο». Ζήτησε, μάλιστα, «να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων από την απειλή της Τουρκίας», διότι «οι εξοπλισμοί κοστίζουν στον ελληνικό προϋπολογισμό».

    Ακόμη, ζήτησε τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και από τους λαθρομετανάστες, για το θέμα των οποίων, υπενθύμισε ότι κατέθεσε πρόταση «για ύπαρξη ποσόστωσης στον αριθμό παραμονής τους στην Ελλάδα».

    Για την οικονομία και τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζονται χρήματα» και «αυτά μπορούν να βρεθούν, γιατί υπάρχουν στην παραοικονομία. Πρόσθεσε δε, ότι «με την μείωση του ΦΠΑ θα γυρίσει η αγορά».

    Σχετικά με τους εκλογικούς στόχους του ΛΑΟΣ στην Αχαΐα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε ότι στόχος είναι να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματός του και να καταφέρει να εκλέξει έναν βουλευτή στο νομό.

    Εκδήλωση ΛΑΟΣ για Βορειοηπειρώτες

    «Στη δική μου καρδιά, η Ήπειρος είναι μία. Έχω τα ίδια αισθήματα για τη Β. Ήπειρο με αυτά που έχω για τη Β. Κύπρο. Όποιος πιστεύει ότι η πάροδος του χρόνου θα αλλοιώσει την Ιστορία, πλανάται πλάνην οικτράν. Η Ιστορία στέκεται πάνω από το χρόνο», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του, προς τιμήν των Βορειοπειρωτών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Αναφερόμενος γενικότερα στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί ορατοί, πολλοί πραγματικοί κίνδυνοι.

    Στη Θράκη - ανέφερε - ότι το τουρκικό προξενείο και οι ψευτο-μουφτήδες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Μάλιστα - όπως είπε ο Γ. Καρατζαφέρης - υπάρχει προσπάθεια να καλυφθούν οι αφίσες του ΛΑ.Ο.Σ. που έχουν σύνθημα «Σκόπια και Τουρκία απειλούν την Ελλάδα».

    Στην Κύπρο υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει μόνο του τον Χριστόφια να τα βγάλει πέρα, όχι τόσο με τον Ταλάτ, αλλά με τον Ερντογάν.

    Στο Αιγαίο - όπως είπε - πάει να δημιουργηθεί μία de jure κατάσταση επικυριαρχίας της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος.

    Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καταλόγισε στην υπουργό Εξωτερικών «εκχώρηση του ονόματος» ενώ ανέφερε ότι το «κολοβό» βέτο ήταν μόνο για το πρόθεμα.

    Αφού ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως είναι ο τελευταίος που θα επιθυμούσε μία αναμέτρηση, συμπλήρωσε ότι επιθυμεί μία αξιοπρεπή ειρήνη, «που δεν θα βασίζεται σε κουμπαριές, σε γελάκια και σε ζεϊμπέκικα»

    Εστίασε «το πρόβλημα της Ελλάδας» στο ότι «δεν έχουμε πείσει τον Αμερικανό να έχει μία διαφορετική, ισότιμη σχέση προς εμάς».

    Σε σχέση με την οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να καταλάβουν όλοι ότι, εκτός των άλλων, δεν πρέπει να παρακαλάμε συνέχεια γονατιστοί για μία παράταση και επανέλαβε την θέση του να εισρεύσει το χρήμα της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία. Καταληκτικά ζήτησε «να έχουμε εκλογικούς αντιπροσώπους παντού, ώστε να εκλεγούν πραγματικά οι βουλευτές που επιθυμεί ο λαός».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2009 - 4:30:27 UTC