Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η συμμετοχή είναι απόφαση εμπιστοσύνης"
  • [02] "Σύγκρουση με τα κατεστημένα"
  • [03] "Να χάσουν ψήφο τα δύο κόμματα"
  • [04] "Πράσινη οικονομία"
  • [05] Ποινική δίωξη για τους "4"
  • [06] Εκλογές στη Γερμανία

  • [01] "Η συμμετοχή είναι απόφαση εμπιστοσύνης"

    Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το Ηράκλειο απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε, σημαίνουν περιπέτεια, περιπέτεια που κοστίζει ακριβά, αυτό δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

    Επίσης ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του σε ένα δεύτερο διάλογο κατηγορώντας τον ότι "επενδύει στο σκοτάδι της ασάφειας και όχι στο φως των καθαρών θέσεων". Παράλληλα ο κ. Καραμανλής έθεσε το δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα τονίζοντας ότι "πίσω από τις κούφιες υποσχέσεις κρύβονται μεγάλοι φόροι", προσθέτοντας ακόμη ότι μπορούμε "να τα καταφέρουμε φθάνει να βάλουμε πλάτη". Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για κούφιες ελπίδες του ΠΑΣΟΚ πάνω σε κινούμενη άμμο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κρήτη, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι και θα είναι κοντά στην Κρήτη.

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους συγκεντρωμένους "να κρατήσουμε τα λάβαρα των κοινών μας αγώνων και αξιών μας", όπως είπε. Η συμμετοχή αυτή είναι απόφαση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι η μεγάλη μου δύναμη, η μοναδική μου δύναμη, ανέφερε. Στείλτε το μήνυμά σας παντού, είπε. Αυτός ο αγώνας αφορά το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας. Συστρατευόμαστε, δυναμώνουμε, συσπειρωνόμαστε. Έτσι κερδίζονται οι αγώνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην άρνηση του Γ. Παπανδρέου για δεύτερη τηλεμαχία λέγοντας ότι "την ζητήσαμε διότι επιβάλλεται η ενημέρωση του πολίτη που έχει κενά". Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η άρνηση του αργηχού του ΠΑΣΟΚ έχει ένα στόχο, να μην δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κρύβεται πίσω από την ασάφεια.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για το που θα βρει ο Γ. Παπανδρέου αυτά τα οποία υπόσχεται και πρόσθεσε "επενδύει στο σκοτάδι της ασάφειας και όχι στο φως των καθαρών θέσεων".

    Απευθυνόμενος στους πολίτες τόνισε ότι τα μεγάλα και σπουδαία δεν χαρίζονται αλλά κατακτώνται και μίλησε για συμφωνία ξεκάθαρη και για την αλήθεια την οποία ο ίδιος λέει στους πολίτες. "Μπορούμε να τα καταφέρουμε φτάνει να βάλουμε όλοι πλάτη", επισήμανε.

    Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο του εξόδου από την κρίση, αναπτύσσοντας αναλυτικά τους τρεις άξονες του και πρόσθεσε: "στις 5 του Οκτώβρη ξεκινάμε με νέα ορμή, με πίστη στην πατρίδα μας και στις δυνατότητες των Ελλήνων".

    Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά απάντησε με συγκεκριμένα στοιχεία για το τί έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κρήτη, τονίζοντας ότι έγινε σημαντικό έργο και αναφέροντας ότι τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ό,τι και αν λέει η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως είπε ο κ.Καραμανλής, οι πόροι που διατέθηκαν για την ανάπτυξη της Κρήτης τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπέρασαν τα δύο δις ευρώ και έγιναν πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα.

    Δημοπρατήθηκε το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι που μαζί με τις οδικές του συνδέσεις φτάνει το ένα δις ευρώ. Την ίδια ώρα γίνονται έργα αναβάθμισης στα αεροδρόμια του νησιού. Επίσης, τόνισε πως κατασκευάζονται νέοι οδικοί άξονες και βελτιώνονται οι υφιστάμενοι με έργα που ξεπερνούν τα 680 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται στον βόρειο οδικό άξονα, στα έργα του νότιου οδικού άξονα, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στους τρεις κάθετους άξονες που γίνονται πράξεις και ήταν αίτημα 40 χρόνων και επισημαίνοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον άξονα που συνδέει το Ηράκλειο με την Μεσαρά και τα έργα που γίνονται, τα οποία ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στα λιμάνια του Ηρακλείου, της Σούδας, της Σητείας και του Ρεθύμνου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του σπάνιου φυσικού πλούτου της Κρήτης με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, φραγμάτων -όπως το φράγμα Αποσελέμι- και μια σειρά άλλων.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κλείσιμο των χωματερών και στην πλήρη αποκατάσταση του Κουρουπητού, που τόσο είχε εκθέσει τη χώρα μας στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

    Αναφέρθηκε ακόμα στον προγραμματισμό νέων έργων προστασίας του περιβάλλοντος ενώ για το ενεργειακό τόνισε ότι κατασκευάστηκαν δύο μονάδες του Αθερινόλακου και προγραμματίστηκε νέα μονάδα με συνολικές επενδύσεις 335 εκατομμυρίων ευρώ.

    Επίσης είπε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία στην Κορακιά ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα της χώρας, το κόστος του οποίου φθάνει 1,2 δις και θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας καθώς και στη στήριξη προς τους αμπελουργούς με την δίκαιη λύση, όπως ανέφερε, μετά τις πρόσφατες ζημιές στα σταφύλια. Η κακοποίηση της πραγματικότητας ,ανέφερε, δεν περνά. Η προπαγάνδα δεν πιάνει τόπο. Η κυβέρνηση αυτή ήταν και θα είναι κοντά στην Κρήτη.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μοιράζει εξωπραγματικές υποσχέσεις τονίζοντας ότι πίσω από τις κούφιες αυτές υποσχέσεις κρύβονται μεγάλοι φόροι. Πού θα βρουν πάνω από 20 δις, από ποιον θα τα πάρουν και έως πού θα φτάσουν οι φόροι; Έως πού θα φτάσουν τα χρέη διερωτήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ ,είπε, μιλάει για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα δεν λέει όμως ούτε πιο είναι το δίκαιο, ούτε ποιο το άδικο. Θα καταργούσε τον ασφαλιστικό νόμο που τόσο λυσσαλέα πολέμησε; Θα διασπούσε και πάλι τα ταμεία; Θα εξίσωνε τα όρια ηλικίας στο δημόσιο; διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ ,πρόσθεσε, προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα. Προσπαθεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και αυτό γιατί φοβάται την πραγματική σύγκριση. Η αλήθεια είναι δεν έχει κανένα σχέδιο, καμιά συγκεκριμένη πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε εάν η χώρα αφεθεί στα ευχολόγια η κρίση θα παρασύρει την οικονομία. Εάν η χώρα αφεθεί σε έκθέση ιδεών το κόστος για κάθε οικογένεια, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο θα είναι πολύ μεγάλο. Η οικονομία μας, ανέφερε, θα βρεθεί σε περιπέτεια. Το συμπέρασμα είναι ένα: οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ σημαίνουν περιπέτεια, περιπέτεια που κοστίζει ακριβά και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Όλοι μαζί να μην το αφήσουμε να συμβεί, είπε.

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στις 4 του Οκτώβρη αποφασίζετε εσείς, κρίνετε ποιος έχει ρεαλιστικό σχέδιο. Αποφασίζετε για το ποιος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση. Επιλέγετε ποιος πραγματικά εξασφαλίζει την ελπίδα, είπε. Αυτοί κρύβουν τα χαρτιά τους, εμείς τα ανοίγουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες.

    Τέλος, κάλεσε τους πολίτες την επόμενη Κυριακή να μην λείψει κανείς από τις κάλπες, λέγοντας ότι ο αγώνας είναι κοινός, είναι αγώνας για τον τόπο, την ασφάλεια και την προοπτική όλων. Στο αγώνα αυτό ανέφερε, πάμε όλοι και όλες μαζί. Όλοι παρόντες, όλες παρούσες.

    Η νίκη είναι στα δικά μας χέρια, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Σύγκρουση με τα κατεστημένα"

    Στις 4 Οκτώβρη οι Έλληνες δίνουμε τη μάχη της ζωής μας, τόνισε στην πλατεία Ελευθερίας της Λάρισας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε προεκλογική συγκέντρωση και ζήτησε η μάχη αυτή να δοθεί από όλους μαζί γιατί ,όπως ανέφερε, δεν είναι μια μάχη που μας χωρίζει αλλά μια μάχη που μας ενώνει.

    Ο ίδιος τόνισε ότι μπαίνει μπροστά σ' αυτή την μάχη και στην νέα πορεία τονίζοντας ότι όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.

    Την επόμενη Κυριακή κάνουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου το πιο κρίσιμο βήμα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά και γι' αυτό καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    Μόνο μία κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, μία κυβέρνηση με σταθερή αυτοδυναμία, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα διλήμματα της επόμενης Κυριακής είναι ζωτικά για την Ελλάδα. Επιλογή, τόνισε, μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες. Τώρα, τόνισε, είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια

    Ζήτησε την συστράτευση όλων των πολιτών από όπου και αν προέρχονται ό,τι και αν ψηφίζουν. Πάμε μαζί, τόνισε, να κατακτήσουμε το σεβασμό, να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας, να κερδίσουμε το μέλλον.

    Το μήνυμα που στέλνει από τη Λάρισα, όπως είπε, είναι ότι θα συγκρουστεί με όσα κατεστημένα χρειαστεί όποιο κόστος και αν χρειαστεί να καταβληθεί.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι ακόμα και μία βδομάδα πριν τις εκλογές παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες με ψέματα, με υπεκφυγές και πόλωση.

    Στις 4 Οκτωβρίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ψηφίζουμε εναντίον όλων εκείνων που μας θέλουν ανήμπορους, να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Δεν ψηφίζουμε, πρόσθεσε, ούτε για το αν ούτε για το που θα βρούμε τα λεφτά. Στα ερωτήματα αυτά ,είπε, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά. Ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο κρίσιμο για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, για την απελευθέρωσή μας από το πελατειακό κράτος, ψηφίζουμε ενάντια σε εκείνο το κράτος που έμεινε ανεξέλεγκτο και παραδόθηκε στην διαφθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας και τόνισε ότι ο κάμπος βιώνει εδώ και έξι χρόνια την απουσία της κυβέρνησης και στο διάστημα αυτό ο νομός της Λάρισας μετατράπηκε σε φθίνουσα περιοχή.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φοβίσει τους αγρότες ότι δήθεν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα τους επιβαρύνουν περισσότερο.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει την φορολογία των αγροτών και κατηγόρησε τη ΝΔ για καπηλεία όταν υποστηρίζει το αντίθετο.

    Ανέφερε επίσης ότι στη Λάρισα υπάρχουν δεκάδες μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο από την έλλειψη ρευστότητας και την ασφυξία της αγοράς, λόγω της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών.

    Όλα αυτά ,τόνισε, οφείλονται στον άδικο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κράτος τα κονδύλια αλλά και στην έλλειψη ειλικρίνειας, διαφάνειας, σεβασμού, έλλειψη κανόνων ήθους και ελέγχου.

    Όλα αυτά ,τόνισε, ερχόμαστε να ανατρέψουμε από τις 5 Οκτωβρίου κάνοντας το αυτονόητο.

    Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η οικονομία δεν είναι αριθμοί αλλά είναι οι άνθρωποι.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα απλώσει δίχτυ ασφαλείας και για τις επιχειρήσεις γιατί όπως επισήμανε, υγιείς επιχειρήσεις σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Πρόσθεσε ότι θα παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση για ένα χρόνο τονίζοντας ότι κανένας δεν είναι δυνατόν να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό. Επίσης τόνισε ότι θα δοθούν όλα τα κίνητρα που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    Δέσμευση ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, στηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και εκείνες που κάνουν νέες προσλήψεις.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην δημιουργία νέου πλούτου και στη δίκαιη κατανομή του.

    Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα των αγροτών δεσμεύθηκε για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, για ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα οι ενισχύσεις.

    Για τις συντάξεις των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση τους στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών. Η βασική σύνταξη ,τόνισε, θα βελτιωθεί, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ο έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα ταμεία.

    Δεσμεύθηκε ότι η Λάρισα θα γίνει ένα πρότυπο και σύγχρονο αγροτικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στην κατεύθυνση αυτή θα ιδρυθεί η πρώτη υψηλού επιπέδου σχολή εκπαίδευσης των αγροτών

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας καθώς το θέμα της άρδευσης στο θεσσαλικό κάμπο είναι σημαντικό.

    Το νερό για μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εθνικό θέμα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά για τη χώρα και τις περιφέρειές της. Στόχος μας ,πρόσθεσε, είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής με έργα υποδομής και σύγχρονα δίκτυα διανομής για να τεθεί οριστικά τέλος σε μια χρόνια και σπάταλη διαχείριση.

    Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα χρειαστεί να μεταφερθούν πρόσθετοι υδάτινοι πόροι εκεί που πραγματικά είναι αναγκαίο.

    Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας της θέση του για το θέμα του Αχελώου, τόνισε ότι το φράγμα του Σμοκόβου και τα δίχτυα διανομής νερού, η λίμνη Πλαστήρα, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Γυρτώνης, τα φράγματα στον Πηνειό και στον Ενιπέα, συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, την προώθηση της οικο-ανάπτυξης και την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τους Θεσσαλούς ότι δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα. Αυτό τόνισε το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που όλοι έχουμε μπροστά μας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τώρα είναι ή ώρα της συστράτευσης και της κοινής πορείας, για αυτό "πάμε όλοι μαζί".

    [03] "Να χάσουν ψήφο τα δύο κόμματα"

    βΑυτή η εκδήλωση είναι σήμερα αφιερωμένη στην μεγάλη επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ. Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Ελλάδα το ΕΑΜ. Καθοδηγητής και αιμοδότης αυτού του αγώνα ήταν το ΚΚΕ, χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε το γεγονός ότι στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ μπήκε ο απλός λαός και μία σειρά άνθρωποι οι οποίοι δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να δώσουν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώραςβ.

    Αυτά ανέφερε ,μεταξύ άλλων, απόψε από το Βόλο, η γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο κεντρικής ομιλίας που πραγματοποίησε στην παραλία της πόλης. Ακόμα και η σιγή που κράτησε πολλά χρόνια, τόνισε στη συνέχεια η κα Παπαρήγα, ή και η αλλοίωση του μηνύματός της δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει αυτή τη μεγάλη αντίσταση στην Ελλάδα, που μαζί με την αντίσταση του σοβιετικού και γιουγκλοσλάβικου λαού κρατήθηκε και τοποθετήθηκε στις τρεις πιο ηρωϊκές και πιο μαζικές αντιστάσεις στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, υπογράμμισε, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα και συμπεράσματα τα οποία δεν πρέπει να ξεχαστούν.

    Τι έκανε ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος, οι γνωστοί παράγοντες και της συντηρητικής παράταξης και του, τότε, κέντρου; Ορισμένους απβ αυτούς μάλιστα, τους γνωρίσαμε και ως πρωθυπουργούς σε κατοπινές περιόδους. Το έσκασαν, άλλοι στο Κάιρο, άλλοι στην Αλεξάνδρεια, άλλοι στο Λονδίνο, υπογράμμισε η γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη σύγχρονη πραγματικότητα κάνοντας λόγο για σκληρή και περισσότερο βάρβαρη, τηρουμένων των αναλογιών, όπως διευκρίνισε, ίδια με τη βαρβαρότητα που γνωρίσαμε στα χρόνια της κατοχής. Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης λέγοντας πως εδώ και 20 χρόνια σταδιακά οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πολλά από τα δικαιώματα τους, έχουν αδειάσει οι τσέπες τους, έχουν χάσει δικαιώματα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, παντού. Η αγορά για να λειτουργήσει με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς πρέπει να υπάρχει πολιτικό προσωπικό, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρχει μία κυβέρνηση, και στην Ελλάδα τέτοιες κυβερνήσεις υπήρξαν, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

    Ακόμα η κα Παπαρήγα ανέφερε πως βδεν λυπούμαστε τον εργαζόμενο λαό, είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε θυμωμένοι και πάνω από όλα ξέρουμε όχι μόνο ότι έχει δίκιο, αλλά ξέρουμε και τον δρόμο μέσα από τον οποίο μπορεί να βρει το δίκιο τουβ, τονίζοντας πως αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα. Παραδέχονται τη σαπίλα, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως ο ένας την πετάει στη μούρη του άλλου, αλλά δεν θέλουν να πουν ένα πράγμα: Ότι ο καπιταλισμός είναι η νόμιμη εκμετάλλευση και ληστεία, ότι είναι απλήρωτη δουλειά.

    Επίσης η κα Παπαρήγα ανέφερε πως ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων χωρίς να τους ταυτίζουμε μεταξύ τους είναι καταγγελτικός, λαϊκίστικος σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά φτάνουν να κρίνουν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    «Αυτό που ζητάει το ΚΚΕ είναι τη Δευτέρα το πρωί, στις 5 Οκτώβρη τα δύο κόμματα της αστικής τάξης να αλληλοσυγχαίρονται μεταξύ τους - το ένα θα είναι περισσότερο ή λιγότερο στεναχωρημένο - αλλά και τα δύο να υπολογίζουν ότι έχουν χάσει ψήφους σε εργατογειτονιές, σε φτωχές αγροτικές περιοχές, έχουν χάσει ψήφους από τους ανθρώπους που αγκομαχούν στα μικρομάγαζα, τόνισε η κ. Παπαρήγα για να καταλήξει:

    β Να αισθάνονται φόβο, έστω κι αν δεν το δείξουν, να αισθάνονται πανικόβλητοι, για το πόσο γρήγορα μπορούν να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα. Και στη κάλπη, ένα πράγμα μπορεί να τους φοβίσει: Ένα δυναμωμένο ΚΚΕ. Γιατί αυτό θα σημαίνει ότι αυτή τη φορά μπόρεσαν να κοροϊδέψουν πολύ λιγότερους».

    [04] "Πράσινη οικονομία"

    Τη δική τους πολιτική πρόταση για στροφή στην πράσινη οικονομία, παρουσίασαν απόψε, οι Οικολόγοι Πράσινοι, στην κεντρική τους προεκλογική εκδήλωση, στην Αθήνα.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν αντί για συγκέντρωση να πραγματοποιήσουν μια ανοικτή συζήτηση σε καφέ της πλατείας Κοτζιά, όπου οι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του συνδυασμού Νίκος Χρυσόγελος και Γιάννα Κοντούλη, απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών που βρέθηκαν εκεί ή έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Οι επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις τοποθετήσεις τους επανέλαβαν τις θέσεις του κόμματος για μια συνολική και συνεκτική πολιτική, η οποία συνδυάζει την οικολογία με την οικονομία και την κοινωνία.

    Τόνισαν την ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας στην πράσινη οικονομία για να βγούμε από την οικονομική κρίση, καθώς ,όπως είπαν, μπορούν να δημιουργηθούν 100.000 νέες θέσεις εργασίες που θα συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Αναφέρθηκαν αναλυτικά στις θέσεις τους για τη δασοπροστασία, για τη στροφή στη βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Παράλληλα μίλησαν για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκοινωνιακή κάλυψη όλης της χώρας, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής.

    Τέλος κάλεσαν τους πολίτες να ψηφίσουν με συνείδηση και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων, τονίζοντας ότι πρέπει να αναρωτηθούμε τι μέλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

    Την εκδήλωση συντόνισε ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

    Στο μεταξύ σήμερα οι Οικολόγοι- Πράσινοι επισκέφθηκαν τη Χαλκίδα για να καταδείξουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την καταστροφή του περιβάλλοντος στο νομό Ευβοίας. Ο κ. Χρυσόγελος μίλησε με τους πολίτες της Χαλκίδας για τα προβλήματα που δημιουργεί η καταστροφή του περιβάλλοντος στο νομό και τόνισε ότι το κόμμα του θα θέσει στη διάθεση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες του δήμου Ληλαντίου, νομική και επιστημονική κάλυψη.

    [05] Ποινική δίωξη για τους "4"

    Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, άσκησε η Εισαγγελέας σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι τέσσερις, οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου η οποία έχει εκδόσει διάταξη για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων αλλά και των προσώπων τους. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Χατζιμιχελάκη, Εμμανουήλ Γιόσπα, Μυρτώ Παντέλογλου και Παναγιώτη Μασούρα, όλοι ηλικία 20 έως 21 ετών.

    Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα τής:

    Συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, έκρηξης από κοινού από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, διακεκριμένων φθορών, παραβάσεων του νόμου περί εκρηκτικών, περί κροτίδων και φωτοβολίδων και προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

    Η κατηγορία της έκρηξης αφορά τις επιθέσεις στις οικίες του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη.

    Οι τέσσερις θα απολογηθούν την Τρίτη 29/9 ενώπιον της 32ης τακτικής ανακρίτριας, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία. Και οι τέσσερις, που παραμένουν υπό κράτηση, αρνούνται τις κατηγορίες. Έξω από τα δικαστήρια, προς συμπαράστασή τους, είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι νεαροί.

    Η ανακρίτρια αναμένεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ακόμη έξι άτομα, πέντε Έλληνες και έναν Αλβανό υπήκοο. Ήδη η κ. Ράικου έχει εκφράσει σύμφωνο γνώμη για την έκδοση ενταλμάτων ώστε οι έξι να καταστούν καταζητούμενοι.

    [06] Εκλογές στη Γερμανία

    Ενα άνευ προηγουμένου "βατερλό" επιφύλαξε στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα η σχετική εκτίναξη του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) στα ύψη, εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο λεγόμενο αστικό στρατόπεδο και στην Ανγκελα Μέρκελ μία δεύτερη θητεία στο αξίωμα της καγκελαρίου,επικεφαλής μιας "μαυροκίτρινης" συμμαχικής κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων του Γκίντο Βέστερβέλε.

    Σύμφωνα με τα exit polls αλλά και τις πρώτες προβολές επί των πραγματικών αποτελεσμάτων, τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης συγκεντρώνουν γύρω στο 33,5 % (σημειώνοντας απώλειες σε σχέση με το 35,2 % των εκλογών του 2005, που αποτελούσε τότε μία από τις χειρότερες επιδόσεις των CDU/CSU) ενώ το SPD του υποψηφίου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και του προέδρου του κόμματος Φραντς Μύντεφέρινγκ φαίνεται ότι "καταβαραθρώνεται" με περίπου ένα 23 % (από 34,2 % το 2005), στο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας των Σοσιαλδημοκρατών από το 1949.

    Πραγματικός νικητής της εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που καρπώθηκε την αντίδραση της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών στην "εκσοσιαλδημοκρατικοποίηση" της Μέρκελ στο πλαίσιο της μέχρι τώρα συγκυβέρνησης με το SPD και με ένα εντυπωσιακό 14,5 % περίπου (το υψηλότερο στην ιστορία του και 5 μονάδες πάνω από το 2005), αφενός μεν "διέσωσαν" την Μέρκελ και αφετέρου επανέρχονται ύστερα από ένδεκα χρόνια αποχής στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με πάνω από 12,5 % και οι Πράσινοι με πάνω από 10 % ανήκουν επίσης στους κερδισμένους των εκλογών, ανεβάζοντας τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2005 (8,7 % και 8,1 % αντίστοιχα) και αναβαθμίζοντας το ρόλο τους ενόψει του μετεκλογικού σκηνικού στην αντιπολίτευση.

    Οι μετεκλογικές διεργασίες βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, όπου Στάινμάιερ και Μύντεφέρινγκ ,εμφανιζόμενοι και πάλι ως δίδυμο, παραδέχθηκαν ήδη το "πικρόν της ήττας" χωρίς ωστόσο να την ερμηνεύσουν και ανακοίνωσαν ότι το κόμμα θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση για την υπεράσπιση των κοινωνικά ασθενέστερων. "Δεν πρόκειται να λιποτακτήσω", δήλωσε ο Στάινμαίερ ανακοινώνοντας οτι θα προτίθεται να ηγηθεί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι περισσότεροι πάντως πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στο SPD αναμένονται σοβαρές αναταράξεις - οι "σρεντερικοί", στους οποίους συγκαταλέγονται Μύντεφέρινγκ και Στάινμάιερ, θεωρείται ότι "έφαγαν τα ψωμιά τους" και ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης στην ηγεσία του κόμματος.

    Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε μεν περιχαρής αλλά και μετρημένη, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας δεξιάς στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, λόγω της συμμετοχής στην κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. "Ειμαι χαρούμενη που θα κυβερνήσουμε με το FDP, αλλά θέλω να συνεχίσω να είμαι καγκελάριος όλων των Γερμανών, κοινωνική αναλγησία δεν είναι η πολιτική μας...", είπε η Μέρκελ.

    Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βέστερβέλλε θα αναλάβει, ως είθισται για τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο σε κυβερνήσεις συνασπισμού, το υπουργείο εξωτερικών πατώντας στα ιστορικά χνάρια του Βάλτερ Σελ και του Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, αλλά το βάρος της πολιτικής του FDP θα εστιαστεί στην οικονομική πολιτική με κύριο σύνθημα τη μείωση των φόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 September 2009 - 20:30:28 UTC