Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοσχέδια για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας
  • [02] Συμπαράσταση στην ΟΤΟΕ
  • [03] Εισήγηση για κανονική έναρξη
  • [04] Μακελειό στη Βαγδάτη

  • [01] Νομοσχέδια για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

    Με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, που διήρκεσε δύο ώρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει δύο νομοσχέδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

    Το πρώτο, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα, θα αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα και το δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, θα αφορά την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης μιας εταιρίας.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τάξη στις βιομηχανικές περιοχές, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων είναι ξεπερασμένο, όπως είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συμφιλιώσουμε το περιβάλλον με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι σήμερα απαιτούνται από 14 έως 18 διαφορετικά βήματα για να ιδρυθεί μια εταιρία και αυτό πέρα από την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να περιοριστούν τα βήματα σε τέσσερα, είπε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε ότι αυτά δεν είναι λόγια αλλά είναι συγκεκριμένα βήματα που κάνει η κυβέρνηση, για να βελτιώσει την καθημερινότητα.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα για την ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι μόνο το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο 2009 ρίχνει στην αγορά 11,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις.

    Για Χριστοφοράκο

    Ο Υπουργός Ανάπτξης απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση Χριστοφοράκου, είπε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Το ΠΑΣΟΚ θέτει ερωτήματα, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ θα έπρεπε να απαντήσει το ίδιο πρώτα σε ερωτήσεις, όπως το τι γίνεται με τον Τσουκάτο και γιατί υπέγραψε τις συμβάσεις με τη Siemens.-

    [02] Συμπαράσταση στην ΟΤΟΕ

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος ζήτησε σήμερα τη συμπαράσταση του ΣΥΝ εν όψει της αυριανής δίκης, που θα εξετάσει την προσφυγή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου,όπως είπε,να προχωρήσουν στη διαδικασία μπλοκαρίσματος της φετινής συλλογικής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

    Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α.Τσίπρα ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ότι ο στόχος των τραπεζών είναι εμφανής, θέλουν να καταργήσουν τον κυρίαρχο θεσμό που αποτελεί την ομπρέλα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την κλαδική συλλογική σύμβαση, πράγμα που αν γίνει τότε θα επεκταθεί αυτή η διαδικασία της κατάργησης του θεσμού των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του στην ΟΤΟΕ, τόνισε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και σ' ένα μεγάλο σκάνδαλο και πρόσθεσε ότι η αυριανή δίκη είναι ένα πρόκριμα για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

    Και,όπως είπε,θα σταθούμε δίπλα στους αγώνες των τραπεζικών υπαλλήλων,θα σταθούμε δίπλα στην κοινωνία που αγωνίζεται να διατηρήσει κεκτημένα δικαιώματα απέναντι στην κερδοσκοπική, επιθετική, στάση των τραπεζών και στην ανοχή,αν όχι συνενοχή,της κυβέρνησης, η οποία κάνει τα στραβά μάτια σε αυτήν την λαίλαπα,σ΄ αυτήν την επέλαση απέναντι στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

    Αναταραχή μετά τις δηλώσεις Κοροβέση

    Οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής το 1989 του ενιαίου τότε Συνασπισμού στην υπόθεση της Siemens απασχολούν τόσο τον ΣΥΝ, όσο και το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αποδοκιμάσει τις δηλώσεις αυτές.

    Ωστόσο, ο Π. Κοροβέσης με σημερινή του δήλωση σημειώνει ότι η σχετική παρέμβασή του, με αφορμή δημοσιεύματα, "ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος, που «ανήκει» ...δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού".

    Ο δε Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως η υπόθεση Siemens είναι σκάνδαλο του δικομματισμού, πρόσθεσε δε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκφυλιστικά. Κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να μπει ένα τέλος".

    Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι την προσεχή Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τακτική συνεδρίασή της με θέμα τον προγραμματισμό δράσης εν όψει της επανέναρξης των εργασιών του θερινού τμήματος της Ολομέλειας της Βουλής, η ΚΟ θα συζητήσει το ζήτημα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση και θα υπάρξει τοποθέτησή της, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Αποδοκιμάζει ο ΣΥΝ

    Εξ άλλου, συνήλθε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις δηλώσεις Κοροβέση για την υπόθεση Siemens τονίζει:

    "Η απαράδεκτη και ακατανόητη δήλωση του Π. Κοροβέση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεμάτη από ανυπόστατες κατηγορίες και ανακριβείς αναφορές. Είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν διανοηθεί να ισχυριστούν πολιτικοί μας αντίπαλοι, ακριβώς επειδή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι βουλευτές της Αριστεράς οφείλουν να σέβονται τους αγώνες και τις αγωνίες των αριστερών αγωνιστών και αγωνιστριών, που πρώτα απβ όλα τους χαρακτηρίζει μια ανιδιοτελής στάση ζωής. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι το σκάνδαλο SIEMENS είναι σύμφυτο με το πολιτικό σύστημα εξουσίας, αφορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η ΠΓ του ΣΥΝ καλεί τον Π. Κοροβέση να ανακαλέσει, ειδάλλως είναι εκτεθειμένος στον κόσμο της Αριστεράς και πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες απέναντι στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ".

    Διευκρινίσεις Κοροβέση

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής Περικλής Κοροβέσης σε δήλωσή του σημειώνει:

    "Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πολιτικού οργανισμού που, όπως είναι γνωστό, έχει δώσει μάχες κατά του πολιτικού χρήματος και υπέρ της διαφάνειας στη πολιτική ζωή, θεώρησα ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι να μιλήσουμε και για τα «του οίκου μας». Η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens (Ελευθεροτυπία 13/7/2009,Γ.Βότσης και άρθρο Κ. Μπέη, Ελευθεροτυπία, Ιούλιος 2009) προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα. Χαίρομαι που με μια δήλωση που ανακύκλωνε ήδη πολυδημοσιευμένες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα. Θεωρώντας ότι το «ηθικό κεφάλαιο» είναι για την Αριστερά το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της, εξέφρασα δημόσια την απορία γιατί δεν το υπερασπίζεται από τέτοιους δημόσιους υπαινιγμούς. Η παρέμβαση μου ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος που «ανήκει» ... δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού. Για ό,τι δε με αφορά, διευκρινίζω , ότι μέσα από τη μακρά μου πορεία , παραμένω καταρχήν πολίτης , με πλήρη δικαιώματα , μεταξύ των οποίων, τον Σεπτέμβριο του 2007, προέκυψε και η βουλευτική μου ιδιότητα".

    Δηλώσεις Τσίπρα

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις Κοροβέση τόνισε:

    "Βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκφυλιστικά. Κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να μπει ένα τέλος. Σε ό,τι αφορά στις χθεσινές δηλώσεις υπάρχει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και φαντάζομαι ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν και τα συλλογικά όργανα. Το μόνο που εγώ έχω να δηλώσω είναι ότι η υπόθεση της Siemens είναι ένα δικομματικό σκάνδαλο. Ένα δικομματικό σκάνδαλο το οποίο ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου και που έχει να κάνει με την ίδια την φύση του πολιτικού μας συστήματος. Η Αριστερά βρισκόταν και βρίσκεται απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής, διαφθοράς και μιζέριας γιατί θέλει να το ανατρέψει και θα το ανατρέψει".

    Σε ερώτηση αν μετά τις δηλώσεις Κοροβέση δυσκολεύονται οι ήδη δυσχερείς σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας απάντησε:

    "Δεν έχω να κάνω κανένα παραπάνω σχόλιο. Τούτη η ώρα, είναι ώρα ευθύνης. Θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα τόσο του ΣΥΝ, φαντάζομαι και του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει κανείς να σκέφτεται πρώτα και μετά να μιλά".

    [03] Εισήγηση για κανονική έναρξη

    Την κανονική έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των γιατρών, των νοσηλευτών και των εγκύων, εισηγήθηκαν τα μέλη του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

    Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου.

    H τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

    Όσον αφορά την προτεραιότητα με την οποία θα γίνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της νέας γρίπης, η επιτροπή βάζει πρώτους στη λίστα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους που βρίσκονται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών.

    Ειδικότερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η επιτροπή εισηγήθηκε τον εμβολιασμό τους μόνο στις περιπτώσεις που συντρέχει λόγος, όταν δηλαδή υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδης διαβήτης, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

    [04] Μακελειό στη Βαγδάτη

    Επιθέσεις με όλμους και εκρηκτικούς μηχανισμούς σημειώθηκαν σήμερα με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη, κοντά σε στρατηγικούς στόχους, στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 75 άνθρωποι και να τραυματιστούν 300, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η μία έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο ιρακινό κοινοβούλιο, στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη, με συνέπεια να σπάσουν τα τζάμια του κτιρίου, όπως έδειξε η τηλεόραση.

    Άλλη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ, λίγο έξω από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πρεσβείες.

    Φρουροί ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας όλμος έπληξε σημείο κοντά στο συγκρότημα που στεγάζονται τα Ηνωμένα Έθνη, επίσης στην Πράσινη Ζώνη.

    Άλλες εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο υπουργείο Οικονομικών και στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης της Βαγδάτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2009 - 12:30:24 UTC