Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης"
  • [02] Μέτρα για τη νέα γρίπη στις φυλακές

  • [01] "Επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης"

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Συζήτησαν για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και εκείνες που είναι έτοιμη η κυβέρνηση να πάρει, καθώς και για θέματα που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως δέχθηκε τις οδηγίες του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση του έργου στο υπουργείο.

    Σε ερώτηση για τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τις κάμερες και το DNA, ο κ. Ν. Δένδιας απάντησε πως η κυβέρνηση σέβεται την Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας.

    Εξ άλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι το πρωϊ είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη με τον οποίο συζήτησαν διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και αυτό της έκδοσης του κ.Χριστοφοράκου.

    "Είναι θέμα που αφορά τις δικαστικές αρχές, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή άλλης διαδικασίας μεταξύ κυβερνήσεων", τόνισε.

    Για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ και το προεκλογικό κλίμα ο κ. Δένδιας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως θα ήταν ωφέλιμο το ΠΑΣΟΚ να μην υψώνει τους τόνους αλλά να καταθέτει προτάσεις.

    Συνάντηση με Στ.Δήμα

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Δήμας δήλωσε πως επιδιώκουμε να έχουμε συνολική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να περιορίσουμε τη θερμοκρασία στον πλανήτη, και να αποτραπούν οι καταστροφικές και χωρίς επιστροφή συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Πρόσθεσε επίσης πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διάφορες φάσεις που θα προηγηθούν της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βόννη σε λίγες ημέρες όπως και στις συναντήσεις των ηγετών του πλανήτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Δήμας εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες του κόσμου να βοηθήσουν για μια αποτελεσματική συμφωνία και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως και σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, (πρέπει) "να πετύχουμε αυτό το οποίο η επιστήμη έχει προσδιορίσει ως απόλυτα αναγκαίο, δηλαδή μια συμφωνία που θα μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου".

    Ειδικότερα, ο Έλληνας επίτροπος είπε ότι στόχος είναι το 2020 η μείωση να είναι 25% με 40%, και το 2050 να είναι 80% για τις ανεπτυγμένες χώρες και 50% για το σύνολο του κόσμου. Επίσης τόνισε πως η στήριξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική.

    Τέλος, είπε πως δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. "Εσείς τα ξέρετε καλύτερα", είπε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν για το πολιτικό περιβάλλον.

    [02] Μέτρα για τη νέα γρίπη στις φυλακές

    Μέτρα για τους κρατούμενους των φυλακών της χώρας αλλά και για το προσωπικό σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας.

    Τα μέτρα και οι σχετικές οδηγίες προς τους διευθυντές των 33 σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. Δένδια στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί πριν από ένα μήνα στο υπουργείο και στην οποία συμμετέχουν τρία στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ένας επιδημιολόγος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους διευθυντές το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων. Εκτός από τα γενικά μέτρα πρόληψης-υγιεινής στο προσωπικό και στους κρατούμενους (όπως περιορισμός των χειραψιών, συστηματικός καθαρισμός επιφανειών και άλλα, το υπουργείο προχωρεί και στον περιορισμό της εισαγωγής και της διασποράς του ιού στις φυλακές καθώς:

    - Θα υπάρχει διαλογή και περιορισμός των επισκεπτών με βάση ιστορικό πρόσφατης ή συνεχιζόμενης γριπώδους συνδρομής.

    - Θα εντοπίζονται συστηματικά κρατούμενοι που έχουν παρουσιάσει κρούσμα γρίπης και θα απομονώνονται σε ατομικά κελιά ή θα ομαδοποιούνται

    - Το προσωπικό των φυλακών θα χρησιμοποιεί ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, χειρουργικές μάσκες) για να προσεγγίζει τους ασθενείς κρατούμενους.

    - Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο τότε προβλέπεται να παραμένει στο σπίτι για επτά ημέρες.

    - Εξασφαλίζεται επαρκής χώρος στο νοσοκομείο κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού για την αντιμετώπιση νοσηλείας κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν.

    - Θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό τόσο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και για τους κρατούμενους αλλά και για τους επισκέπτες τους.

    Υπεύθυνοι για την πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων οδηγιών ορίζονται οι διευθυντές των φυλακών οι οποίοι:

    -Πρώτον, θα ορίσουν συγκεκριμένους υπαλλήλους, ενώ θα ενημερώνουν παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης για την υλοποίηση των οδηγιών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα εποπτεύουν επίσης την κατά γράμμα εφαρμογή των οδηγιών.

    -Δεύτερον, θα μεριμνήσουν για τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στις φυλακές για την παραμονή των κρατουμένων που ενδέχεται να νοσήσουν.

    -Τρίτον, μεριμνούν για την προμήθεια υλικών στις φυλακές, καθώς και για την ενημέρωση του προσωπικού και των κρατουμένων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του ιού προς αποφυγή πανικού και

    -Τέταρτον, θα φροντίζουν για την άμεση μεταφορά ασθενών που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές, αφού προηγουμένως έχουν ενημερώσει το υπουργείο και το νοσοκομείο που θα υποδεχθεί το κρούσμα της γρίπης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο. Χαρακτήρισε την πανδημία πρωτοφανή πρόκληση για το σωφρονιστικό σύστημα. Οπως δήλωσε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σειρά προκλήσεων, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν εφεδρείες στο σωφρονιστικό σύστημα που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας, αλλά και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, δήλωσε ότι θα πει ψέματα αν πει ότι έχει απαντήσεις και ότι υπάρχουν έτοιμες λύσεις για όλα, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 2009 - 14:30:31 UTC