Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης
  • [02] "Ιστορικοί δεσμοί Παλαιστινίων και Ελλήνων"
  • [03] Ηράκλειο - Σε κρίσιμη τρεις πρόσκοποι
  • [04] "Χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ"

  • [01] Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης έχει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα.

    Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Δήμας δήλωσε πως επιδιώκουμε να έχουμε συνολική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να περιορίσουμε τη θερμοκρασία στον πλανήτη, και να αποτραπούν οι καταστροφικές και χωρίς επιστροφή συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Πρόσθεσε επίσης πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διάφορες φάσεις που θα προηγηθούν της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βόννη σε λίγες ημέρες όπως και στις συναντήσεις των ηγετών του πλανήτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Δήμας εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες του κόσμου να βοηθήσουν για μια αποτελεσματική συμφωνία και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως και σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, (πρέπει) "να πετύχουμε αυτό το οποίο η επιστήμη έχει προσδιορίσει ως απόλυτα αναγκαίο, δηλαδή μια συμφωνία που θα μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου".

    Ειδικότερα, ο Έλληνας επίτροπος είπε ότι στόχος είναι το 2020 η μείωση να είναι 25% με 40%, και το 2050 να είναι 80% για τις ανεπτυγμένες χώρες και 50% για το σύνολο του κόσμου. Επίσης τόνισε πως η στήριξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική.

    Τέλος, είπε πως δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. "Εσείς τα ξέρετε καλύτερα", είπε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν για το πολιτικό περιβάλλον.

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου και Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κώστας Καραμανλής.

    Μετά το τέλος της συνάντησης και μετά από ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ.Παπαθανασίου δήλωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει κάθε όριο λαϊκισμού και ανευθυνότητας. "Ενώ αναγνωρίζει πράγματι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κρίση στην ελληνική οικονομία, δεν έχει στηρίξει ούτε ένα μέτρο από αυτά που έχουμε λάβει". Ανέφερε πως ο κ.Παπανδρέου δεν είχε καταθέσει ούτε μία πρόταση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

    Αντίθετα, είπε, έχει καταψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση για την οικονομία και σημείωσε πως "αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι οι αντιφάσεις και οι αοριστολογίες του ΠΑΣΟΚ και του κ .Παπανδρέου αλλά ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και αυτό το σχέδιο εφαρμόζει η κυβέρνηση".

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ.Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να έχουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, και πως οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα βασίζουν την ανάπτυξη της χώρας όχι σε δάνεια και κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις, στην παιδεία και στην καλύτερη λειτουργία του κράτους. "Δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις", επισήμανε, ενώ για την πορεία του προϋπολογισμού εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση θα αναστραφεί γιατί θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση ασχολείται με τον παρόντα χρόνο και τις πραγματικές προοπτικές και πως εκείνοι που δεν ασχολούνται με αυτά, ασχολούνται με εκλογές. Για την πορεία του τουρισμού είπε πως τα καταστροφολογικά σενάρια της αρχής της χρόνου, ευτυχώς δεν έχουν επαληθευθεί και ότι παρά την οικονομική συγκυρία που υπάρχει τα πράγματα βαδίζουν ικανοποιητικά.

    Ανέφερε πως αναμένεται πτώση φέτος για όλες τις χώρες της Μεσογείου και ότι εμείς παλεύουμε μεταξύ μονοψήφιου και διψήφιου αριθμού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που ακούγαμε στην αρχή του χρόνου.

    [02] "Ιστορικοί δεσμοί Παλαιστινίων και Ελλήνων"

    Την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Φάταχ, που άρχισε σήμερα τις εργασίες του στη Βηθλεέμ.

    Το συνέδριο, που θεωρείται ιστορικό, καθώς διεξάγεται για πρώτη φορά μετά το 1989, οπότε είχε πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι και σε αυτό μετέχουν 1500 σύνεδροι.

    Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν για να μιλήσει στο συνέδριο και υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, αλλά και τις σχέσεις του Γιάσερ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη, που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Διατυπώνοντας το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Επίσης υπενθύμισε την ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα.

    Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή.

    Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αμπάς, ο Γιώργος Α.Παπανδρέου σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους ότι "είμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί". Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια ιστορική αναδρομή του παλαιστινιακού προβλήματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα του Λιβάνου το 1982 και γενικότερα στη συμβολή του Γιάσερ Αραφάτ στο παλαιστινιακό κίνημα.

    Επίσης επέμεινε στην ανάγκη ενότητας του παλαιστινιακού λαού και τόνισε ότι και η Χαμάς είναι κομμάτι του Παλαιστινιακού λαού και ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρεί τον άλλον.

    Ο Πρόεδρος Αμπάς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να κοιμάται εν ειρήνη, γιατί τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του συνεχίζουν τον αγώνα στο δρόμο που χάραξε.

  • ** Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα.

    Επίσης μετέφερε στον πρόεδρο Αμπάς τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη".

    Τέλος τόνισε ότι είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    [03] Ηράκλειο - Σε κρίσιμη τρεις πρόσκοποι

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, οι τρεις ανήλικοι πρόσκοποι, ηλικίας 11-13 χρόνων -δύο αγοράκια και ένα κοριτσάκι- που τραυματίστηκαν χθες σε τροχαίο μαζί με οκτώ άλλους προσκόπους και δύο συνοδούς, στον Κουτσουρά του Δήμου Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας.

    Η κατάσταση του κοριτσιού θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού φέρει βαριές εγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο αγόρια φέρουν πολλαπλά κατάγματα. Και τα τρία παιδιά είναι διασωληνωμένα και βρίσκονται υπό καταστολή.

    Το περιστατικό συνέβη χθες, λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα, όταν ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό 20χρονο αλλοδαπό, επιχείρησε να προσπεράσει μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να πέσουν με δύναμη πάνω στη στάση του λεωφορείου έξω από το δασάκι του Κουτσουρά, όπου ομάδα 15 προσκόπων περίμεναν το λεωφορείο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ιεράπετρα. Συνολικά τραυματίστηκαν 11 παιδιά και οι δύο συνοδοί τους.

    Ο 20χρονος οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη από την Αστυνομία.

    [04] "Χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ"

    Για "χρόνια δομικά προβλήματα του ΕΣΥ που σήμερα με την επιδημία της γρίπης γίνονται ακόμα εντονότερα" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη διοίκησή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και με το ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στα θέματα που αφορούν τον ιό της γρίπης αρμόδιοι να μιλήσουν είναι οι υπεύθυνοι γιατροί και επιστήμονες και κατηγόρησε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για στείρα και ανούσια αντιπαράθεση", καθώς "δεν εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα αλλά στο αν υπάρχει ή όχι στα χαρτιά σχέδιο δράσης".

    «Και τώρα δηλαδή που υπάρχει σχέδιο στα χαρτιά, ποιός είναι, αλήθεια, αυτός που θα το εφαρμόσει στη πράξη;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι υπάρχει «τραγική υποστελέχωση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στην έλλειψη ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

    «Εχουμε 25.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και 5.000 ιατρικού προσωπικού και αναρωτιόμαστε γιατί δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μια έκτακτη περίπτωση, όπως αυτή της επιδημίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ζήτησε «να δοθεί βάρος στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας, με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» και «να δοθεί τέλος στην ντροπή των 150 και πλέον κλινών εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα, που είναι σε αχρηστία επειδή δεν υπάρχει προσωπικό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 August 2009 - 12:30:32 UTC