Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τους υπ. Οικονομίας και Τουρισμού
  • [02] "Ωρα για μεγάλες τομές και αλλαγές"
  • [03] Τοποθετήσεις εεισαγγελικών λειτουργών
  • [04] Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ
  • [05] Ατζέντα 3/8/2009
  • [06] Ενας "παράδεισος" σπάνιων φυτών και ζώων, στον Ασπροποτάμο Τρικάλων
  • [07] Στάχτη δασικές εκτάσεις

  • [01] Συνεργασία με τους υπ. Οικονομίας και Τουρισμού

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο.

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής που συνήλθε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι κατ' εντολήν του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας, δηλαδή όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι, ακόμα και εκείνοι που παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Οι δαπάνες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος, ο δε αριθμός των δόσεων θα είναι περί τα 24 εκατομμύρια.

    Ανέφερε ότι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτούν το εμβόλιο και τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει όταν υπάρξει τυπικά έγκριση από την Ευρώπη.

    Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός δια νόμου και θα γίνεται αφού πρώτα θα έχει συμπληρωθεί σχετική αίτηση, ενώ ο πληθυσμός θα εμβολιαστεί με κάποια ιεράρχηση, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να έχει προτεραιότητα.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε στον πρωθυπουργό και στα μέλη της Επιτροπής το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα.

    Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα, σύμφωνα δε με το ακραίο σενάριο μπορεί να νοσήσει παγκοσμίως το 30% ή το 40% του πληθυσμού, προσθέτωντας πως "η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή" και για αυτό "δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ανησυχίας. Δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας".

    "Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Μέλημα μας η διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκρύψουμε στοιχεία" πρόσθεσε ο υπουργός και στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου το οποίο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος η άμεση ενημέρωση είναι ο πρώτος άξονας δράσης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ξεκινάει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού.

    "Η καλλιέργεια πανικού κι η ανεύθυνη πολιτικολογία που παρατηρήθηκε πριν από λίγο καιρό γύρω από τη νέα γρίπη, υπονομεύουν την υγειονομική ασφάλεια της χώρας και την παραγωγική διαδικασία του τόπου", τόνισε.

    Ο δεύτερος άξονας αφορά το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Σχετικά με το ζήτημα των σχολείων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας βρισκεται σε στενή συνεργασία με τον Υπουργείο Παιδείας και η κατάσταση θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση την εξέλιξη του προβλήματος, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση εάν χρειαστεί.

    Ο τρίτος άξονας είναι η προμήθεια του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το εμβόλιο, επαναδιαβεβαίωσε ο υπουργός, σημειώνοντας όπως ότι το εμβόλιο δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν από την επίσημη ευρωπαϊκή και διεθνή έγκριση χρήσης του.

    Επίσης ανέφερε ότι χώρα έχει παραγγείλει επιπλέον αντιικά φάρμακα και υλικό.

    Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία και ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση κατά 100 των κλινών εντατικής θεραπείας. Επίσης δημιουργείται δίκτυο ιδιωτικών γιατρών και φαρμακοποιών που συστρατεύονται στον εθνικό στόχο.

    Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στη χώρα μας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουμε και τέσσερα σοβαρά περιστατικά και τόνισε πως το 95% των συνολικών κρουσμάτων έχει ιαθεί.

    "Η κυβέρνηση κι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση επί 24ώρου βάσεως", υπογράμμισε.

    "Η πολιτεία οφείλει να έχει σχέδιο ακόμη και για το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνει Η κυβέρνηση επαγρυπνεί. Η ζωή στην κοινωνία συνεχίζεται κανονικά" τόνισε ο υπουργός Υγείας.

    Σε άλλο δε σημείο της ενημέρωσής του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως έστω και τώρα είναι θετικό που η αξιωματική αντιπολίτευση ενεργοποιήθηκε σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας.

    Παράλληλα ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και τόνισε ότι "εμείς δεν θα παρασυρθούμε από αυτή την αντιπαράθεση", ενώ πρόσθεσε πως το Εθνικό Σχέδιο θα δοθεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου και στην περίπτωση που κάποιο κόμμα θελήσει περαιτέρω ενημέρωση, θα την έχει.

    Σε ό,τι αφορά το διοικητή του νοσοκομείου της Ρόδου που είπε ότι του έχει τελείωσει το επίχρισμα, ο Δημ. Αβραμόπουλος απάντησε πως "όφειλε ο ίδιος ο διοικητής να έχει φροντίσει γι'αυτό" και πρόσθεσε ότι "οι διοικητές δεν τοποθετούνται εκεί για να λένε τον πόνο τους,αλλά για να λύνουν προβλήματα και είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχουν δοθεί".

    Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1135, για πληροφορίες σε πολίτες και φορείς.

    [02] "Ωρα για μεγάλες τομές και αλλαγές"

    «Η ΝΔ - είναι ξεκάθαρο - οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωση του στην ιστοσελίδα του κόμματος για την πορεία της οικονομίας, εκτιμώντας ότι "αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής».

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «το δίλημμα των εκλογών - "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" - είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι χειρότεροι εφιάλτες γίνονται σήμερα πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αριθμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή πορείας».

    «Είναι επείγον μία νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η ανασυγκρότηση της χώρας, επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει «με ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας, το οποίο παρέχει ρευστότητα στην αγορά και αυξάνει τις δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, επενδύει στην παιδεία και την έρευνα, στην πράσινη ανάπτυξη, αίρει τα αντικίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Με τη στήριξη της απασχόλησης - επιδότηση της εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Με ένα σχέδιο αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές».

    «Δεδομένου του σημερινού δημοσιονομικού εκτροχιασμού», συνεχίζει, «θα χρειαστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας της Ε.Ε. ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών, θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου, αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων και ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης. Μία χρηστή διαχείριση, ώστε να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης ότι τα χρήματά του δαπανώνται σωστά και του επιστρέφονται σε υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους».

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ «θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία - αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, και επιβαρυμένη τόσο από τη διεθνή κρίση όσο και από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας» και καταλήγει:

    «Στεκόμαστε με ευθύνη απέναντι στις προκλήσεις αυτές. Δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αλλά δεν θα υποστείλουμε τις φιλοδοξίες μας. Γιατί δεν είναι ο καιρός απλώς για μία καλύτερη διαχείριση. Είναι ώρα για μεγάλες τομές και αλλαγές. Έχουμε τη βούληση, το σχέδιο, τα στελέχη να τις κάνουμε».

  • ** Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τριτης για τη Βηθλεέμ, προκειμένου να παραστεί στο συνέδριο της Φατάχ, προσκεκλημένος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής από την πλευρά των προσκεκλημένων. Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμουντ Αμπάς.

    [03] Τοποθετήσεις εεισαγγελικών λειτουργών

    Συνέρχεται σήμερα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης προκειμένου να προβεί σε τοποθετήσεις εισαγγελικών λειτουργών και προαγωγές.

    Ειδικότερα, το ΑΔΣ θα καλύψει τη θέση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κυρ. Καρούτσου, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που κατείχε, όπως και τη θέση του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε από επιβλέπων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ για να αναλάβει καθήκοντα διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

    Παράλληλα, το ΑΔΣ, θα επιλέξει έναν εισαγγελέα, ο οποίος θα αποσπαστεί για τρία χρόνια στην ΕΥΠ. Η θέση αυτή προβλέφθηκε για πρώτη φορά από το νέο νόμο για την ΕΥΠ και τον νέο κανονισμό της.

    Ακόμη, θα καλυφθούν δύο θέσεις αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου μία θέση αρεοπαγίτη, δύο προέδρων Εφετών και δύο εισαγγελέων Εφετών.

    Τέλος, ένας ακόμη Εφέτης θα αποσπαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να ασχοληθεί με το νομοθετικό έργο του υπουργείου.

    [04] Εργατικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

    Ενας 36χρονος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απανθρακώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ελαφρά, σε εργατικό ατύχημα στην υψικάμινο του εργοστασίου.

    Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

    Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη χθες λίγο πριν τις 7 το πρωί, στο τμήμα του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, όπου γίνεται η πήξη του μεταλλεύματος, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το μετάλλευμα, που εκείνη τη στιγμή είχε θερμοκρασία περισσότερο από 3.000 βαθμούς, ξέφυγε από τη σιδηροτροχιά στην οποία μεταφερόταν.

    [05] Ατζέντα 3/8/2009

  • Αντικατοχικές εκδηλώσεις 2009 από την Ενωση Κυπρίων - 10:00:00, Αθήνα/πλατ. Ευαγγελικής Σχολής (Συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας) τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

  • Συγκέντρωση εργαζομένων της ΑΜΑΣΑ μπροστά από το ΥΜΑ-Θ. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη

  • Συνέντευξη Τύπου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για την παρουσίαση της παράστασης «Τρωάδες» του Ευριπίδη - 12:00:00, Αθήνα/Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10)

  • Συνάντηση πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Τουριστικής Ανάπτυξης - 12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό κορασίδων (ΣΤ΄ όμιλος, 1η ημέρα): Πολωνία-Ελλάδα - 16:45:00, Νάπολη (ITA)

  • Ποδόσφαιρο-Παναθηναϊκός-Συνέντευξη Τύπου Τεν Κάτε ενόψει του αγώνα με τη Σπάρτα - 19:30:00, Αθήνα/αιθ. Τύπου ΟΑΚΑ

    [06] Ενας "παράδεισος" σπάνιων φυτών και ζώων, στον Ασπροποτάμο Τρικάλων

    Έναν μικρό "παράδεισο", κατάφυτο, με σπάνια είδη πουλιών και ζώων να κατοικούν εκεί, ανακαλύπτει ο επισκέπτης στο δασικό σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου αλλά και στον Κόζιακα του νομού Τρικάλων.

    Μάλιστα, οι δύο αυτές περιοχές περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού Τρικάλων, που εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Τμήματος Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

    Στο συγκεκριμένο σχέδιο επιχειρείται η καταγραφή των δυνατοτήτων αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων, των ευκαιριών και των προοπτικών ανάπτυξης του νομού, όπως διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.

    Δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου

    Στην περιοχή- αναφέρεται στο σχέδιο- δίνεται ο χαρακτηρισμός σύμπλεγμα, επειδή αποτελείται από 8 δάση, το ένα κοντά στο άλλο, ώστε να απαρτίζουν ένα μοναδικό σε έκταση και ομορφιά δάσος, κυρίως ελάτης.

    Το δασικό σύμπλεγμα εκτείνεται σε 280.000 στρέμματα και η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια. Από την έκταση αυτή, τα 125.000 στρέμματα καλύπτονται από δάση, 36.000 στρέμματα είναι μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις, 76.000 στρέμματα είναι υποαλπικές περιοχές (θερινοί βοσκότοποι) και τα υπόλοιπα 43.000 στρέμματα είναι άγονες εκτάσεις, θαμνότοποι, οικισμοί κ.λπ.

    Κυρίαρχα είδη δένδρων, εκτός από την ελάτη, είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές.

    Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο λαγός, ο αγριόχοιρος, η αγριόγατα, το αγριοκάτσικο και το ζαρκάδι.

    O Ασπροπόταμος- επισημαίνεται στο ίδιο σχέδιο- σχηματίζεται από δύο παραπόταμους, που συγκλίνουν σ' ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι).

    Η ξεχωριστή ομορφιά του συμπλέγματος οφείλεται στις υψηλές κορυφές, όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια, σε ποικιλία δένδρων, δάση (όπως ελάτης), και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (πηγές του Αχελώου).

    Το δασικό σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου, που θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα τμήματα της Πίνδου, εκτείνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, στις αρχές της λεκάνης απορροής του ποταμού Αχελώου. Η περιοχή προσφέρει προϊόντα ξύλου αλλά και διάφορα δευτερεύοντα προϊόντα, που δεν υστερούν, ωστόσο, σε αξία από τα προϊόντα ξύλου.

    Ο Ασπροπόταμος, οφείλει το όνομά του στα διαυγή και ορμητικά νερά του. Στις πηγές του Ασπροποτάμου και σε όλους τους παραποτάμους και τα ρέματα που ενώνουν τα νερά τους σχηματίζοντας τον Αχελώο, ζει ένας μικρός πληθυσμός από άγριες πέστροφες.

    Δεκάδες ορεινά μονοπάτια οδηγούν μέσα από το δάσος, από το χωριό Μαλακάσι στο Στεφάνι, το Μέτσοβο και τους Καλαρύτες έως την Πολυθέα, το Γαρδίκι και την Άρτα. Τα δάσος πήρε την ονομασία του από τον ίδιο τον Ασπροπόταμο, ενώ λίγο πιο πέρα, στο δρόμο για τα Τρία Ποτάμια, στην "καρδιά" του δασικού συμπλέγματος βρίσκεται η Πολυθέα, ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό.

    Οι εναλλαγές χαραδρών και ραχών, αλλά και οι γυμνές κορυφές της Πίνδου, δίνουν στην περιοχή μια επιβλητική ομορφιά, που μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Εκτός από την πλούσια φυσική ομορφιά, η περιοχή μπορεί να προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στους επισκέπτες της, όπως πεζοπορία, ορεινές διαδρομές, ποδήλατο βουνού (mountain bike), ράφτινγκ, κανόε - καγιάκ κ.λπ.

    Η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου κατέχει ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό επειδή συνδυάζει την παρθένα ομορφιά με τις μακραίωνες παραδόσεις.

    Έχει, μάλιστα, ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) με την Κοινοτική οδηγία 92/43.

    Κόζιακας

    Στο νότιο τμήμα της Πίνδου βρίσκεται ο Κόζιακας, με υψόμετρο 1.901 μέτρα. Παλιότερα, αναφέρεται στο παραπάνω στρατηγικό σχέδιο, το βουνό ονομάζονταν Κερκέτιο και αποτελεί ένα μικρό σχετικά και μακρόστενο βουνό, αποκομμένο από την οροσειρά της Πίνδου.

    Ξεκινά από την κοιλάδα του Πηνειού και έπειτα από 25 χιλιόμετρα χωρίζεται από τον Ίταμο, με την κοιλάδα του Πορταϊκού. Από τον Κόζιακα πηγάζουν οι ποταμοί Πορταϊκός και Κεφαλοπόταμος, που καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό.

    Οι σημαντικότερες πηγές μόνιμης ροής βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα. Είναι οι πηγές Λάκκα, Καρυές, Κουκουνάρι, Γαύρος, Γούρνες, του Αγίου Βησσαρίωνα και της Πύλης.

    Η μορφολογία του είναι έντονη, λόγω της έντονης διάβρωσης που έχουν υποστεί τα ασβεστολιθικά του κυρίως πετρώματα. Η πορεία του νερού έχει δημιουργήσει σπηλιές και φαράγγια. Το βουνό, σε πολλά του σημεία είναι δυσπρόσιτο, προσφέροντας έτσι καταφύγιο σε μικρό πληθυσμό από καφέ αρκούδες, λύκους, αγριόγιδες, λαγούς, αγριογούρουνα και άλλα ζώα.

    Το Κερκέτιο σε πολλά του σημεία αποτελεί ένας πρώτης τάξεως βοσκοτόπι, ενώ πυκνή βλάστηση καλύπτει τις πλαγιές του, φτάνοντας πολλές φορές μέχρι και την κορυφή του.

    Ο Κόζιακας διαθέτει πλούσια βλάστηση και φημολογείται ότι, από τις πλαγιές του, ο Ασκληπιός μάζευε τα βότανά του. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής ήταν ο λόγος για τον οποίο η περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο Natura 2000, ενώ έντονο είναι και το ορνιθολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

    Στο βουνό υπάρχει ο χείμαρρος της Χουτιάνας, κοντά στο χωριό Γλυκομηλιά, που σχηματίζει καταρράκτες, που σε πολλά σημεία είναι κατάλληλοι για βουτιές. Η ανάβαση του Κόζιακα μπορεί να γίνει από διάφορες διαδρομές, είτε από την Πύλη είτε από την Ελάτη. Στη διαδρομή της Ελάτης συναντά ο επισκέπτης το καταφύγιο "Χατζηπέτρος", δυναμικότητας 15 ατόμων.

    Σε δύο κορυφές του βουνού Ίταμος, νοτιοδυτικά της Πύλης, σώζονται τα ερείπια δύο φρουρίων των ελληνικών χρόνων. Απ' αυτά ελέγχονται όλα τα περάσματα των Αγράφων και της Πίνδου. Τα συγκεκριμένα φρούρια κατελήφθησαν από τον Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας το 189 π.Χ. και καταστράφηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Στην περιοχή αυτή τοποθετείται και η αρχαία πόλη Αθήναιον.

    [07] Στάχτη δασικές εκτάσεις

    Δύο δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός ελέγχου στην Ισπανία, ιδίως αυτή που σαρώνει τη νήσο Λα Πάλμα του συμπλέγματος των Καναρίων.

    Υποβοηθούμενη από τους δυνατούς ανέμους, η πυρκαγιά αυτή έχει απανθρακώσει «1.500 με 2.000 εκτάρια» πευκοδάσους, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Γουαδαλούπε Γκονθάλεθ Τάνιο. Το Σάββατο, περίπου 4.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, για προληπτικούς λόγους.

    Εντούτοις, οι αρχές ευελπιστούν πως οι 500 πυροσβέστες, δασοφύλακες, στρατιώτες και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς (το Σάββατο ήταν τρια) θα καταφέρουν να περιορίσουν την έκτασή της, συνεπικουρούμενοι και από τους ανέμους, οι οποίοι πλέον πνέουν σε αντίθετη κατεύθυνση από την προέλαση της φωτιάς. Επιπλέον, ένα από τα μέτωπα κατευθύνεται προς μία ηφαιστειογενή περιοχή, όπου τα πετρώματά της δεν ευνοούν την εξέλιξή της.

    Μία άλλη πυρκαγιά, που επίσης εξερράγη το Σάββατο, στην Αραγώνα της βορειοανατολικής Ισπανίας, κοντά στο Καλαταγιούδ, μεχρι χθες είχε κατακάψει περίπου 700 εκτάρια δασικής έκτασης.

    Περίπου 75.000 εκτάρια δασικής έκτασης έχουν πυρποληθεί στην Ισπανία από τις αρχές του έτους, με τα 45.000 από αυτά μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ήδη έχει καεί η διπλάσια έκταση δάσους από πέρυσι (39.900 εκτάρια), τόνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 August 2009 - 4:30:29 UTC