Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστήλωση ελαιοτριβείου στη Λέσβο

  • [01] Αναστήλωση ελαιοτριβείου στη Λέσβο

    Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, της πολιτικής , της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθους κόσμου, «ξαναζωντάνεψε» το Σάββατο 1η Αυγούστου το βράδυ με την τελετή των επίσημων εγκαινίων, το παλιό «Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Παπάδο της Λέσβου, το οποίο αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Αρχιπέλαγος».

    Από πολύ νωρίς οι χώροι του ιστορικού αυτού αρχιτεκτονικού μνημείου - που αναστηλώθηκε για να λειτουργήσει ως «Μουσείο της Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου», ξαναθυμίζοντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του λαδιού - πλημμύρισαν από κόσμο που περιηγήθηκε στο μηχανοστάσιο με τα αποκατεστημένα μηχανήματα, τις λαδαποθήκες με τα παμπάλαια κιούπια, τη βιβλιοθήκη με τα συντηρημένα παλιά κατάστιχα και τη μικρή πινακοθήκη, στην οποία εκτίθενται έργα κορυφαίων εικαστικών καλλιτεχνών που είναι εμπνευσμένα από την ιστορία και την αποκατάσταση του ελαιοτριβείου.

    Στις 9 το βράδυ άρχισε η τελετή των εγκαινίων του αναστηλωμένου συγκροτήματος που δημιούργησε το 1887 ο Νικόλαος Βρανάς, παππούς του Λέσβιου Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Αρχιπέλαγος ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος και το ιδρυτικό μέλος της, βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης καλωσόρισαν το κοινό και αναφέρθηκαν στη σημασία της προσπάθειας για την αποκατάσταση του ελαιοτριβείου.

    Το έργο εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας και ο Πρόεδρος της εταιρείας Αρχιπέλαγος διακεκριμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος που έθεσαν σε λειτουργία τις παμπάλαιες μηχανές του εργοστασίου. Ο καπνός που ξεπήδησε από την καμινάδα του συγκροτήματος μετά από σαράντα ολόκληρα χρόνια, σηματοδότησε συμβολικά το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ζωής για το ιστορικό αυτό βιομηχανικό μνημείο που το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αρχιπέλαγος με σκοπό να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου και αποκαταστάθηκε χάρη στη χρηματοδότηση του έργου της αναστήλωσης από το Γβ ΚΠΣ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ), την Εθνική Τράπεζα, τη Βουλή των Ελλήνων, την Cosmote και άλλους χορηγούς.

    Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο φιλόξενος χώρος της αυλής του ελαιοτριβείου πλημμύρισε από τους ήχους του ρεμπέτικου, καθώς οι προσκεκλημένοι και το κοινό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική γιορτινή μουσική παράσταση «Ονείρου Ελλάς» με το συγκρότημα «Caf? Aman του Φέρρη» που δημιουργήθηκε το 2001 από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και τη Θέσια Παναγιώτου.

    Τα εγκαίνια του Ελαιοτριβείου - Μουσείου στον Παπάδο ήταν μια πραγματική γιορτή αντάξια, ενός μεγάλου πολιτιστικού έργου που ολοκληρώθηκε. «β¦γιατί γιορτή θέλαμε να είναι η σημερινή μέρα που η εταιρεία «Αρχιπέλαγος» παραδίδει στους φυσικούς του αποδέκτες του το νεκραναστημένο αυτό εργοστάσιο⦻, όπως είπε επιγραμματικά στο χαιρετισμό του, ο Νίκος Κούνδουρος.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας , στο δικό του σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τους συντελεστές και εμπνευστές αυτού του έργου, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «β¦ζήσαμε όλοι συγκλονιστικές στιγμές με το να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανές και η εγκατάσταση⦻, ενώ πρόσθεσε πως όταν είδε το σύνολο της δουλειάς και του έργου που συντελέστηκε στο παλιό ελαιοτριβείο του Παπάδου «έμεινε άφωνος». Σημείωσε ακόμα πως «η Βουλή εμπράκτως υποστηρίζει τέτοιου τύπου δράσεις⦻.

    Ο δήμαρχος Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε θερμά την ομάδα του Αρχιπελάγους για την «εξαιρετική και σημαντική δουλειά που έγινε» , ενώ σημείωσε πως «παρακολουθούσε τόσο ο ίδιος όσο και οι δημότες με μεγάλο ενδιαφέρον, όλα αυτά τα χρόνια, την προσπάθεια που έγινε».

    Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τ. υπουργός Κώστας Λαλιώτης, οι βουλευτές Γιάννης Γιανέλης (Ν.Δ), Ηλίας Μπεριάτος και Κατερίνα Περλεπέ - Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) και ο τ. υπουργός Φραγκλίνος Παπαδέλης.

    Παρόντες επίσης ήταν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιάννης Λέκκας , ο νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, Μηθύμνης Στέλιος Καραντώνης, Ευεργέτουλας Μιχάλης Πολυπαθέλης, Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, της τουρκικής πόλης Καραμπουρνού Σερντάρ Γιασά κ.ά.

    Από τον χώρο της τέχνης και του Πολιτισμού , τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων, οι γνωστοί ζωγράφοι Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, και Νίκος Στρατάκης - που φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το Βιομηχανικό Μνημείο και την Ελιά -, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 August 2009 - 20:30:20 UTC