Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πόροι με διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση"
  • [02] "Η οικονομία βουλιάζει"
  • [03] Επικίνδυνο τo σολάριουμ

  • [01] "Πόροι με διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή και ενέκρινε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση "ΘΗΣΕΑΣ 2".

    Ο Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ 1" έδωσε με διαφάνεια πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οδήγησε στο να κάνει αναπτυξιακά έργα, με πλήρη διαφάνεια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ εμφανίζεται στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στην περίοδο 2005 -2009 έδωσε 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί για τα έτη 2010 -2014, που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ.

    Με την ίδια λογική θα είναι το ύψος περίπου 3,7 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μπορούν να μπουν μέσω του ΘΗΣΕΑ και να βοηθήσουν τους ΟΤΑ.

    Μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 1 έχουν συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος και έχουν τελειώσει 7 χιλιάδες έργα.

    Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια.

    Το 2004, είπε ο κ. Παυλόπουλος, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή, ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια, το οποίο καταβαράθρωσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί και ελλιπές ήταν και δόθηκε κατά τρόπο εντελώς ανορθόδοξο και με κομματικά κριτήρια, ενώ για πάρα πολλά από τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν παραστατικά στο υπουργείο Εργασίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, γιατί αφιέρωσε το περισσότερο καιρό της υπουργικής θητείας του σε αυτόν τον τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα οδηγήσει και τον ΘΗΣΕΑ 2 στην ίδια επιτυχή πορεία.

    Εξ άλλου, ο κ. Νάκος στις δηλώσεις του τόνισε ότι μία καινούργια γενιά έργων θα αρχίσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και περισσότερα από 25 χιλιάδες έργα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσει και την αγορά, σε μία περίοδο η οποία είναι δύσκολη από οικονομική άποψη.

    Με το "ΘΗΣΕΑ 2", τόνισε ο κ. Νάκος θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο κυρίως σε έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές αλλά και έργα που γεφυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις με το ΕΣΠΑ, καθώς από αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτούνται μελέτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του υπευθύνου το ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν προσληφθεί 65 χιλιάδες άτομα στο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι και μόνιμοι, έναντι 48 χιλιάδων το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο κ. Νάκος είπε ότι δεν έχει το σύνολο των στοιχείων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι είναι ψευδή, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ χρησιμοποιούσε 12,5 χιλιάδες συμβασιούχους τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα χρησιμοποιήσει 10 χιλιάδες.

    [02] "Η οικονομία βουλιάζει"

    Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη σήμερα στη Βουλή, θα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές.

    Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η γενικότερη παρουσία του Κινήματος στη συμπρωτεύουσα.

    Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, θα αφορά το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, με ποιά σειρά και πώς όλα αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη, λέγοντας όλη την αλήθεια στο λαό με σαφήνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ και αυτοί αφορούν:

    1.- Ενα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας.

    2.- Τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    3.- Τη δίκαιη αναδιανομή.

    4.- Ενα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και

    5.- Τη δημιουργία μιας αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι στις πρόσφατες εκλογές, οι πολίτες έδωσαν σαφές μήνυμα για αλλαγή, ψηφίζοντας αλλαγή πορείας για τη χώρα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας, ασφάλειας, ευνομίας και κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι η οικονομία βουλιάζει και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και σοβαρότατης δημοσιονομικής εκτροπής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση στον τουρισμό, την οικοδομική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ υπάρχει και σημαντική επιβράδυνση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Ανέφερε επίσης ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε πλήρη εκτροχιασμό, καθώς το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο έφτασε στα 18 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο.

    Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα και επιβάλλει σκληρή φορολόγηση σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, όπως έκανε με τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία έκρυψε επιμελώς προεκλογικά.

    Και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά διευρύνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολίτη προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη του δημόσιου χρήματος και κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

    Συνέντευξη Μ.Χρυσοχοΐδη

    Στα 1,125 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πρόσθετο κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική για τις τιμές των φαρμάκων που εφαρμόζεται τα τελευταία 4 χρόνια το ΥΠΑΝ. Τα στοιχεία για το μέγεθος της σπατάλης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Πολ. Εκπρόσωπος Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φ. Σαχινίδης, και ο Εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Α. Κατσιφάρας, με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ για ριζική αναθεώρηση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, από το 2004 μέχρι το 2008 η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ ή 60,44%: από 5,008 δισ. ευρώ σε 8,035 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η νοσοκομειακή σπατάλη, από το 2004 μέχρι το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε, από 837,5 εκατ. ευρώ έφτασε στα 1,5 δισ. ευρώ ενώ και στη λιανική η δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ περίπου 50%. Το δε κόστος της τιμολογιακής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια για τους καταναλωτές και τα ταμεία ανέρχεται σε 1,125 δισ. ευρώ επιπλέον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΠΑΣΟΚ, οι 40 μεγάλες ελληνικές εταιρίες φαρμάκων είχαν αύξηση 21,73% των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 και 12,22% του τζίρου. Επίσης, οι 49 εταιρίες φαρμακαποθηκών είχαν αύξηση 16,71% των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 και 15% του τζίρου.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αντί να έχουμε βελτίωση της ποιότητας παρέμβασης του κράτους στη φαρμακευτική αγορά, είδαμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είδαμε τη σταδιακή απορρύθμιση σημαντικών κανόνων που διέπουν τη συνταγογράφηση και την τιμολόγηση του φαρμάκου. Ως αποτέλεσμα είχαμε :α) τη δραστική άνοδο της επιθετικής συνταγογράφησης από πλευράς γιατρών γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού οδήγησε σε έναν ανεξέλεγκτο όγκο πωλούμενων φαρμάκων. Μόνο αυτός ο παράγοντας συνέβαλε κατά 41% για την αύξηση της ετήσιας συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, και β) την αύξηση των τιμών σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα, παράγοντας που συμβάλει κατά 25% στη διαμόρφωση της τελικής φαρμακευτικής δαπάνης. Μιλάμε αν μη τι άλλο για μία πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο.»

    Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

    Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε κατ' αρχήν την ικανοποίησή του που το ΥΠΑΝ υιοθετεί ένα μικρό έστω κομμάτι της συνολικής πρότασής που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης έχει εισηγηθεί για την πράσινη ανάπτυξη. Παρότι όμως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το ΥΠΑΝ προτρέχουν επικοινωνιακά χωρίς να έχουν διασφαλίσει κρίσιμες παραμέτρους για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Η κριτική του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

    Η κυβέρνηση προχωρεί σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα τη στιγμή που δεν έχει ενεργοποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία με την οποία ενσωματώθηκε η κοινοτική Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, καθυστερώντας προκλητικά την έκδοση του γνωστού ΚΕΝΑΚ. Συνεπώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε νομοθετικό κενό.

    Η τιμή ζώνης δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για τον υποτιθέμενο επιδιωκόμενο στόχο της κοινωνικής συνοχής. Τέτοιος στόχος για την κυβέρνηση δεν υπάρχει αφού ο υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει ότι και για όσους μείνουν έξω από το πρόγραμμα (από την ίδια την κυβέρνηση θεωρούνται οικονομικά εύρωστοι) θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις επεμβάσεις βάσει φορολογικών κινήτρων (που θα ανακοινωθούν κι αυτά στο μέλλον).

    Η δυνατότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έναρξης εργασιών από τον Νοέμβριο είναι ουσιαστικά πλασματική αφού οι εν λόγω εργασίες δεν μπορούν να γίνουν σε κτίριο που κατοικείται μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Η αγωνία της κυβέρνησης να δείξει ότι παράγει έργο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες και σε αυτόν τον τομέα καθώς μόνο πρόχειρο σχεδιασμό με τεράστια κενά και υπηρεσίες που δε θα είναι έτοιμες για την υλοποίηση μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο.

    ΔΕΗ

    Οσον αφορά στη ΔΕΗ και την ακύρωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων της επιχείρησης ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε:

    «Η ανίκανη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προσθέσει ούτε ένα Μεγαβάτ τα τελευταία χρόνια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές μας χώρες προς δόξαν της ανικανότητας της κυβέρνησης και του Διοικητή της, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τις τιμές των τιμολογίων και να κατεβάζει προγράμματα μεγαλόπνοα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την κυβέρνηση, λοιπόν, τώρα να κινητοποιήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες, για να γίνουν επενδύσεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, να προστεθούν τα αναγκαία Μεγαβάτ, έτσι ώστε το ηλεκτρικό μας σύστημα να είναι ασφαλές, να εξασφαλίζει επάρκεια και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.»

    [03] Επικίνδυνο τo σολάριουμ

    Οι επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα καρκίνου διεθνώς, αναβάθμισαν τον κίνδυνο των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ) και άλλων συναφών πηγών εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας και τις τοποθέτησαν στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου, θεωρώντας τες τόσο θανατηφόρες όσο το δηλητήριο αρσενικό και το αέριο μουστάρδας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Από το 1992 οι επιστήμονες θεωρούσαν τα σολάριουμ ως "πιθανώς καρκινογόνα". Όμως μια νέα μετα-ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών, η οποία έγινε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (μονάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", συμπεραίνει πλέον οριστικά ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ, όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα (ποντίκια), πράγμα που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα. Προηγουμένως, μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος.

    Η νέα κατάταξη, από πλευράς κινδύνου, φέρνει πλέον τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, μεταξύ άλλων, με το τσιγάρο, τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β. Οι ερευνητές συστήνουν ειδικά στους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος, καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές, εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.

    Στη νέα αυστηρότερη ταξινόμηση αντέδρασε η ευρωπαϊκή ένωση εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η επικεφαλής της οποίας, Κάθι Μπανκς, επέμεινε ότι "δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος".

    Όμως ήδη επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν τακτικά τα σολάριουμ, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο φονική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει τους νέους κάτω των 18 ετών να μείνουν μακριά από τα σολάριουμ, ενώ η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου συμβουλεύει το ίδιο.

    Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, αν και απέφυγε να ζητήσει την πλήρη κατάργηση των σολάριουμ, προτείνοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, τον περιορισμό της χρήσης τους στους ενηλίκους και την πλήρη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος στα παιδιά. Το σκεπτικό της είναι ότι αφού και άλλοι γνωστοί καρκινογόνοι παράγοντες δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα με τα σολάριουμ.

    Τα σολάριουμ έχουν μεγάλη εξάπλωση στη Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι 14 εκατ. Γερμανοί 18-45 ετών τα χρησιμοποιούν, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο κ.α.) κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 July 2009 - 12:30:27 UTC