Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα"
  • [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια-Πρ.Παυλόπουλου
  • [03] Η Γη γερνάει
  • [04] Τέσσερις γέφυρες, διαφορετικής εποχής και τεχνικής, στον ίδιο ποταμό

  • [01] "Η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα"

    Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο με περισσότερους από 20 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου από το 2003 έως το 2008 τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και ξεπερνούν σήμερα τα 100 δις.ευρώ, αυξημένα κατά 190% σε σχέση με το 2003. Η χώρα μας εμφανίζει για το 2008 τη μεγαλύτερη αύξηση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων σε ποσοστό 6,9% από 6% το 2007.

    Με βάση την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, δίνεται η δυνατότητα μέσα από καθορισμένες διαδικασίες, σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά, εξοφλώντας με ρεαλιστικούς όρους ένα μέρος των χρεών τους, με βάση το εισόδημα τους. Το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης θα προσδιορίζεται από το δικαστήριο και θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και θα τα σταθμίζει με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της περιόδου των 3-5 ετών, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό 10% των συνολικών οφειλών του οφειλέτη. Από εκεί και έπειτα κηρύσσεται η οριστική απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.

    Σκοπός της πρότασης νόμου είναι μεταξύ άλλων να αποκλείσει οποιαδήποτε δυνατότητα ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης στη μελλοντική περιουσία του καταναλωτή για παλαιότερες της ρύθμισης χρεών οφειλές. Επίσης η κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά την διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη προστατεύεται.

    Η κ.Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Οκτώβριο θα αναλάβει και νέα πρωτοβουλία με κατάθεση νέου σχεδίου νόμου στη Βουλή σχετικά με τον Τειρεσία ΑΕ και τους ολοένα και περισσότερους εγκλωβισμένους συμπολίτες μας στα αρχεία του με εξαιρετικά εξοντωτικούς όρους.

    "Η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα"

    "Το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια φθάνει στο τέλος του και αντικαθίσταται από ένα άλλο μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης", ήταν το αισιόδοξο μήνυμα, που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο.

    Το ίδιο αισιόδοξος ήταν ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε ένα ευνομούμενο κράτος με αποτέλεσμα ο πολίτης να βομβαρδίζεται καθημερινά με αποκαλύψεις διαφθοράς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, υπηρετεί μόνο ειδικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, τόνισε, θα το ανατρέψουμε και μάλιστα πολύ σύντομα στις ερχόμενες εκλογές, ώστε η πολιτεία να υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον και κανένα άλλο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε πως αυτή διασφαλίζει πέντε στόχους: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική και πέμπτον, καθιστά την Ελλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.

    [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια-Πρ.Παυλόπουλου

    Για την πορεία της μεταναστευτικής πολιτικής ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος.

    Οπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ύστερα από την υπογραφή το Παρίσι του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, δίνεται πλέον έμφαση από την Ευρώπη στην ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και στην καταπολέμηση της παράνομης.

    Οπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ευρώπη αποκτά, με θεσμικό τρόπο, εσωτερικά σύνορα.

    "Πρωταγωνιστήσαμε στη σύνταξη και υπογραφή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, όπως πρωταγωνιστήσαμε και στη μετεξέλιξη και ενίσχυση του Φρόντεξ, ο οποίος διεξάγει πλέον σε δωδεκάμηνη βάση επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται προς την Τουρκία να εφαρμόσει το σύμφωνο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο ουδέποτε στην πραγματικότητα έχει εφαρμόσει με συνέπεια μέχρι τώρα.

    Ομως, μετά την υπογραφή του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η υποχρέωση αυτή της Τουρκίας αποκτά πανευρωπαϊκή διάσταση, καθώς ο σεβασμός του συμφώνου συνιστά κοινοτικό κεκτημένο.

    Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την προηγούμενη Πέμπτη στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα έχει υπογραφεί σύμφωνο επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

    Η δήλωση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία έχει πλέον αντιληφθεί ότι η ενταξιακή της πορεία, εξαρτάται πλέον από το ρόλο που θα παίξει και από το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανακοπή μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.

    "Επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ομως, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει βήματα προς τα μπρος και όχι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση βήματα προς τα πίσω".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην "Κυριακάτικη Καθημερινή", ότι η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας χρησιμοποιείται σαν "σκεύος τεχνάσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών" ο κ. Παυλόπουλος απάντησε:

    "Δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα. Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις συναδέλφων μου συνταγματολόγων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κορυφαίος θεσμός, που συμβολίζει την ενότητα του πολιτεύματος. Και δεν είναι καλό να παίζει κανείς με το θεσμό".

    Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε:

    "Η μη τήρηση του Συντάγματος, συνεπάγεται παραβίαση του Συντάγματος. Ας θυμηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση τι έλεγε την περίοδο της δεύτερης προεδρικής εκλογής Στεφανόπουλου".

    [03] Η Γη γερνάει

    Ο πληθυσμός της Γης γερνάει με τον πιο γρήγορο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία και σε λίγα χρόνια, για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα. Το «κλαμπ των 100άρηδων» θα γίνει πολυπληθέστερο από κάθε άλλη φορά και μεταξύ των χωρών που θα έχουν μεγάλα ποσοστά αιωνόβιων, εκτιμάται ότι θα είναι και η Ελλάδα.

    Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών (η λεγόμενη «τρίτη ηλικία») έφθασαν τα 506 εκατ. το 2008 και προβλέπεται ότι θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2040, φθάνοντας το 1,3 δισεκατομμύριο, δηλαδή περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης και του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών κάτω των πέντε ετών για πρώτη φορά.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι άνω των 80 ετών αποτελούν το ταχύτερα αυξανόμενο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό το τμήμα του πιο ηλικιωμένου πληθυσμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 233% μεταξύ 2008 - 2040.

    Κάθε μήνα 870.000 άνθρωποι της Γης γίνονται 65 ετών. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και 1,9 εκατ. άνθρωποι θα γιορτάζουν κάθε μήνα τα 65ά γενέθλιά τους.

    Κάποτε οι άνθρωποι που περνούσαν τα 100 χρόνια, αποτελούσαν μια σπάνια εξαίρεση. Το 1950 ήσαν μόλις λίγες χιλιάδες και σήμερα υπολογίζονται στις 340.000 διεθνώς (οι περισσότεροι ζουν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία). Όμως μέχρι τα μέσα του αιώνα, το «κλαμπ των αιωνόβιων» θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 6 εκατ. άτομα. Ο αριθμός τους αυξάνεται με ρυθμό 20 φορές μεγαλύτερο από το μέσο ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ταχύτερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

    Το 2050 η Ιαπωνία αναμένεται να έχει 627.000 άτομα άνω των 100 ετών, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει σε άνθηση της βιομηχανίας ρομπότ που θα παρέχουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένους. Σύμφωνα με την έκθεση, επίσης, χώρες του Μεσογειακού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με τη βοήθεια και του ήπιου κλίματος, θα έχουν αυξημένους αριθμούς αιωνόβιων, ιδίως γυναικών.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, που κάνει ακόμα πιο δυσμενή την αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, θα επιβαρύνει περαιτέρω τα ήδη βεβαρημένα συστήματα παροχής υγείας και σύνταξης, οδηγώντας σε νέες αυξημένες δημόσιες δαπάνες, μεγάλα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών και δημόσια χρέη.

    Το πρόβλημα ουσιαστικά επηρεάζει κάθε μια χώρα του πλανήτη, καθώς -παρά τις επιμέρους διαφορές των χωρών- αποτελεί διεθνή τάση. Όσο βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο της υγείας και διατροφής στον κόσμο και ανάλογα μειώνεται η θνησιμότητα, με ανάλογη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τόσο θα εντείνεται η γήρανση του πληθυσμού. Γενετικοί λόγοι και αλλαγές στον τρόπο ζωής παίζουν επίσης το δικό τους ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

    [04] Τέσσερις γέφυρες, διαφορετικής εποχής και τεχνικής, στον ίδιο ποταμό

    Μια σπάνια -ίσως μοναδική σε πανελλαδικό επίπεδο- και συνάμα πανέμορφη εικόνα αντικρίζει ο επισκέπτης στον Πορταϊκό ποταμό, στο ύψος της Πύλης του νομού Τρικάλων. Τέσσερις γέφυρες, διαφορετικών εποχών (1541 έως 1981) και τεχνικής (πέτρινη τοξωτή, κρεμαστή και δύο από μπετόν) στέκουν η μία δίπλα στην άλλη, "μαρτυρώντας" την ιστορία του τόπου.

    Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας, προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά Κόζιακας και Ίταμος, που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό, σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, από όπου πήρε και το όνομά της η κωμόπολη.

    Την Πύλη χωρίζει από το συνοικισμό της Πόρτα-Παναγιάς ο Πορταϊκός ποταμός. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, καθώς βρίσκεται στο κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αλλά κι επειδή αποτελεί πέρασμα για τα γραφικά χωριά του Ασπροποτάμου και την Άρτα.

    Σήμερα, η Πύλη είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου και αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους, ενώ ολόκληρος ο Δήμος φτάνει τους 5.000 κατοίκους.

    Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, ένα νοητό περίπατο κατά μήκος του ποταμού και των τεσσάρων γεφυρών:

    Η τοξωτή γέφυρα. Βρίσκεται περίπου 1 χλμ. δυτικά της Πύλης και έχει κτιστεί το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα. Η γέφυρα αυτή ήταν η μοναδική ως το 1936, που συνέδεε τον κάμπο με την περιοχή Ασπροποτάμου. Είναι μονότοξη, με μήκος 67 μ., πλάτος 2,05 μ., μέγιστο ύψος 30,50 μ. και ύψος στηθαίων 0,70 μ.

    Η γέφυρα Κονδύλη: οι ανάγκες της εποχής οδήγησαν στην κατασκευή νέας γέφυρας για την αμαξιτή σύνδεση των Τρικάλων με τα ορεινά χωριά. Έτσι, ένα χλμ. δυτικότερα της παλιάς τοξωτής γέφυρας κατασκευάστηκε μια νέα, σύγχρονη για την εποχή εκείνη, γέφυρα από μπετόν. Η κατασκευή της άρχισε τον Νοέμβριο του 1934 και τελείωσε τον Ιούνιο του 1936. Η γέφυρα αυτή, που μοιάζει με σαΐτα, έχει μήκος 45,30 μ., πλάτος 6 μ. και ύψος 22 μ. Στις 9 Ιουνίου 1943 οι αντάρτες, για να παρεμποδίσουν τα μηχανοκίνητα κατοχικά στρατεύματα, ανατίναξαν το αριστερό της βάθρο. Η γέφυρα έπεσε χωρίς να σπάσει. Αργότερα, ανασηκώθηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική της θέση, όπου παραμένει έως σήμερα και εξυπηρετεί την επικοινωνία με τα χωριά της Πίνδου, αλλά και την Άρτα.

    Η γέφυρα Γκίκα κατασκευάστηκε το 1960-'61 από οπλισμένο σκυρόδεμα και εξυπηρετεί μέχρι σήμερα πολλά χωριά στα ριζά του Κόζιακα. Έχει μήκος 170 μ.

    Η κρεμαστή πεζογέφυρα κατασκευάστηκε το 1981 για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ομώνυμης βυζαντινής εκκλησίας. Έχει μήκος 120 μ, και στηρίζεται σε δύο πυλώνες ύψους 16 μ. Η ανάρτηση του καταστρώματος γίνεται με ευθύγραμμα προτεταμένα καλώδια και είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με αυτή την τεχνική. Το πλάτος της είναι 2 μ. και το ύψος από την κοίτη του ποταμού 7μ.

    Ακόμα, στη θέση του συνοικισμού Πόρτα-Παναγιά βρισκόταν η βυζαντινή πόλη Μεγάλαι Πύλαι ή Μεγάλη Πόρτα, που στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν Πόρτα-Παζάρ.

    Ο Άγγλος περιηγητής W. M. Leak (Ληκ), ο οποίος πέρασε από εκεί το 1810, την αναφέρει ως Απάνω Πόρτα ή Πόρτα Παναγιά, σε αντίθεση με τον καινούργιο οικισμό της Πόρτας, που είχε ήδη αναπτυχθεί στη δεξιά όχθη του ποταμού Πορταϊκού και που τον αναφέρει ως Κάτω Πόρτα ή Πόρτα-Νικόλα. Και τα δύο ονόματα (Πύλη και Πόρτα) έχουν σχέση με τη γεωγραφική θέση της κωμόπολης.

    Στο συνοικισμό Πόρτα-Παναγιά γεννήθηκε ο μητροπολίτης Λαρίσης Βησσαρίων Β΄ (1490-1540), ο οποίος ανακηρύχτηκε άγιος και πολιούχος των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης.

    Η Πύλη υπήρξε πολλές φορές πεδίο σοβαρών μαχών εξαιτίας της θέσης της. Καταστράφηκε επανειλημμένα από τους κατακτητές. Τελευταία φορά πυρπολήθηκε από τα ιταλικά στρατεύματα, την 8η Ιουνίου 1943.

    Η Πύλη, σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών μνημείων αλλά εκείνο που έχει ταυτισθεί και έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, στη βυζαντινή ιστορία και τέχνη, είναι ο ναός της Πόρτα Παναγιάς, άλλοτε καθολικό της Ι. Μ. Μεγάλων Πυλών.

    Ο ναός περιήλθε το 1843 στην κυριότητα της γειτονικής Ι Μ. Δουσίκου. Το καθολικό αυτής, συνεχίζει την πορεία του με συμμάχους τους κατοίκους του μικρού οικισμού, που αναπτύσσεται δειλά - δειλά δίπλα του.

    Ο ναός- σταυρεσπίστεγη τρίκλιτη βασιλική- έχει κτισθεί πάνω σε αρχαίο ναό. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι κίονες που βρίσκονται στο χώρο γύρω από το ναό και η ύπαρξη πολλών αρχιτεκτονικών μελών, εντοιχισμένων στην τοιχοποιϊα του, όπως και η περισυλλογή πολλών αρχιτεκτονικών τμημάτων, που φυλάσσονται μέσα στο ναό.

    Ο γλυπτός, ψηφιδωτός και γραπτός διάκοσμος του ναού δημιουργεί ένα σύνολο μοναδικό- κόσμημα όχι μόνον για το μνημείο αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο- αυτήν την εποχή. Ο γλυπτός διάκοσμος, δυστυχώς, καταστράφηκε από πυρκαγιά του 1855, που ήταν και η πλέον καταστροφική για το ναό.

    Από τον ψηφιδωτό διάκοσμο έχουμε τις δύο ψηφιδωτές εικόνες (1285), μοναδικές για την τεχνική και τεχνοτροπία τους, όπως και για την ιδιόρρυθμη ανάστροφη θέση, που είναι τοποθετημένες.

    Στον εξωνάρθηκα, το εικονογραφικό πρόγραμμα ακολουθεί τις εικονογραφικές αρχές του 15ου αι., που- δυστυχώς- υπέστησαν μεγάλες ζημιές στο χρώμα τους, εξαιτίας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το 1980.

    Τέλος, σε δύο κορυφές του βουνού Ίταμος, νοτιοδυτικά της Πύλης, σώζονται τα ερείπια δύο φρουρίων των ελληνικών χρόνων. Από αυτά ελέγχονται όλα τα περάσματα των Αγράφων και της Πίνδου. Τα φρούρια κατελήφθησαν από το Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας το 189 π.Χ. και καταστράφηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Στην περιοχή αυτή τοποθετείται η αρχαία πόλη Αθήναιον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2009 - 12:30:28 UTC