Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση ροδακινοπαραγωγών με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [02] Εκδηλώσεις μνήμης εισβολής στην Κύπρο
  • [03] "Θετικά μηνύματα" για την Α. Μέρκελ
  • [04] Φονικές πλημμύρες στην Ινδία
  • [05] Ξεραίνονται τα δάση της Ελάτης

  • [01] Συνάντηση ροδακινοπαραγωγών με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

    Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ή στελέχη του υπουργείου, θα έχουν στις 12.30 το μεσημέρι, στην Αθήνα, εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας, οι οποίοι παρέμειναν και χθες παραταγμένοι σε τρία από τα τέσσερα σημεία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν στηθεί «μπλόκα», προειδοποιώντας για μεγάλη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από αύριο, αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη στήριξη της παραγωγής και της τιμής του συμπύρηνου ροδάκινου (είναι η ποικιλία που χρησιμοποιείται στην κονσερβοποιία-χυμοποιία).

    Μισή ώρα νωρίτερα, στις 12, αναμένεται να γίνει συνάντηση του υπουργού με τους βουλευτές των νομών Πέλλας και Ημαθίας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Κώστας Παπαδόπουλος, στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστας Αποστόλου, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, δήμαρχοι της Πέλλας και της Ημαθίας και στελέχη επιμελητηρίων.

    «Ο όγκος των μπλόκων μας αυξάνεται διαρκώς. Παραμένουμε στον κόμβο Μελισσίου (σ.σ. στην παλαιά εθνικό Θεσσαλονίκης-Εδεσσας, λίγο μετά τα Γιαννιτσά), στην περιοχή κοντά στο εργοστάσιο της ΚΟΝΕΞ (Σκύδρα) και στο Μαυροβούνι. Και τα τρία μπλόκα ανοιγοκλείνουν», διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Στη συνάντηση αναμένεται να εκπροσωπηθούν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας (οι οποίοι όμως έχουν ήδη λύσει τα μπλόκα τους), όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Αντώνης Νεστορόπουλος.

    Η φετινή παραγωγή υπολογίζεται σε 400.000 τόνους, εκ των οποίων οι κονσερβοποιίες δηλώνουν ότι μπορούν να απορροφήσουν 170.000-200.000, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τη διεθνή αγορά, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

    Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή τα 25 λεπτά/κιλό βιομηχανικού ροδακίνου στον παραγωγό, πλήρη αποζημίωση «στο χωράφι» των περίπου 200.000 τόνων συμπύρηνου, που δεν θα απορροφηθεί από τη βιομηχανία, και 4,5 λεπτά ανά κιλό στις ομάδες παραγωγών για τα λειτουργικά τους έξοδα, μέσω ΛΑΕΚ.

  • Οι ροδακινοπαραγωγοί κρατούν την ώρα αυτή, κλειστό τον κόμβο του Μελισσίου, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, λίγο μετά τα Γιαννιτσά.

    Οι ροδακινοπαραγωγοί παραμένουν στην περιοχή κοντά στο εργοστάσιο της ΚΟΝΕΞ (Σκύδρα), αλλά και στο Μαυροβούνι, στα δύο αυτά σημεία, η διέλευση των οχημάτων γινόταν χωρίς προβλήματα, στη διάρκεια της νύχτας.

    [02] Εκδηλώσεις μνήμης εισβολής στην Κύπρο

    Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, τίμησαν χθες το πρωϊ τις εκδηλώσεις μνήμης αντικατοχικής δράσης, ενόψει της 35ης επετείου της τουρκικής εισβολής στη νήσο, στις 20 Ιουλίου 1974. Διάχυτη μεταξύ των ομιλητών ήταν η αγωνία πως «η καθυστέρηση επίλυσης του Κυπριακού, απλά μονιμοποιεί την κατοχή της βόρειας Κύπρου».

    Οι εκδηλώσεις, που συνεχίζονται και σήμερα, συνδιοργανώθηκαν από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Οι σημερινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Αγ. Διονύσιο Αεροπαγίτη, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και «άνοιγμα» μιας άκρως ενδιαφέρουσας διήμερης έκθεσης στον ειδικό εκθεσιακό χώρο του μετρό, στην Πλ. Συντάγματος.

    Στις 10 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Άλσος Στρατού, στη λεωφόρο Κατεχάκη, και αμέσως μετά, τρισάγιο στη στήλη πεσόντων στην πλατεία Μαδρίτης, πίσω από το Χίλτον. Για τις 8.30 το βράδι οργανώνεται συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

    Στις χθεσινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος επισήμανε ότι «μοναδική διέξοδο αποτελεί ο δρόμος της συμφιλίωσης» και πως «η συλλογική ασφάλεια και ευημερία του κυπριακού λαού και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι προϋπόθεση στην όποια επίλυση του προβλήματος». Κατέληξε δε, ότι «προσδοκούμε μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη, όπου θα ζουν ισότιμα όλοι οι κάτοικοί της, ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνότητα και θρησκεία».

    Εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Αναστάσιος Νεράτζης, σημείωσε πως «οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αποδεικνύουν ότι η τουρκική πρακτική παραμένει αθεράπευτη» και ότι αυτό «θα ληφθεί υπόψη από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα».

    Για λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Πάνος Τριγάζης, ενώ, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Λομβέρδος -κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση- υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή».

    Ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει πως η ένταξή της περνά μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Στηρίζουμε τις προσπάθειες συνομιλιών του Κύπριου πρόεδρου Χριστόφια».

    Ερωτώμενος -στο περιθώριο της εκδήλωσης- για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τραγάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι «αν η αξιωματική αντιπολίτευση προκαλέσει βουλευτικές εκλογές, παράλληλα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να αναλάβει το κόστος».

    [03] "Θετικά μηνύματα" για την Α. Μέρκελ

    Οι Γερμανοί πιστεύουν σε ποσοστό 80% ότι η καγκελάριός τους Αγγελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί στο αξίωμά της στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας Μπιλντ αμ Ζόνταγκ.

    Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εμνιντ δημοσιεύεται μόλις 10 εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες η κυρία Μέρκελ, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, θα αντιμετωπίσει τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της και υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ για το αξίωμα της καγκελαρίας.

    Από τους ερωτηθέντες, 13% πιστεύουν ότι ο Στάινμαϊερ θα είναι νικητής. Είναι μια πεποίθηση η οποία, ακόμα και στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δεν συμμερίζεται, παρά μόνον το 16% των ψηφοφόρων, βεβαιώνει η δημοσκόπηση.

    "Εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε μετρήσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό για εν ενεργεία καγελάριο", δηλώνει ο επικεφαλής της Εμνιντ Κλάους-Πέτερ Σέπνερ στη Μπιλντ αμ Ζόνταγκ.

    [04] Φονικές πλημμύρες στην Ινδία

    Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των μουσώνων της τελευταίας εβδομάδας στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 36 ανθρώπων στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Ορίσα της Ινδίας και πλημμύρισαν περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια, ανέφεραν αξιωματούχοι και αυτόπτες σήμερα Δευτέρα.

    Ποτάμια υπερχείλισαν, βυθίζοντας εκατοντάδες χωριά σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές καλλιέργειες ρυζιού χιλιάδων εκταρίων σε οκτώ από τις 30 περιφέρειες του κρατιδίου.

    Μεγάλο μέρος της Ινδίας πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα της εποχής των μουσώνων, με ξηρασία σε ορισμένα κρατίδια και πλημμύρες αλλού.

    Οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο τα νερά να μην υποχωρήσουν στο κρατίδιο Ορίσα, το οποίο πλήττεται συχνά από πλημμύρες και στο οποίο αναμένονται νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες 48 ώρες. Στο κρατίδιο ζουν πάνω από 36 εκατ. άνθρωποι.

    [05] Ξεραίνονται τα δάση της Ελάτης

    Ο συνδυασμός παθογόνων, παρασίτων, κλιματικών συνθηκών και άλλων, ανάλογων φαινομένων, προκαλούν τη νέκρωση αρκετών δέντρων, που, όσο παραμένουν στο δάσος, αποτελούν εστία μόλυνσης και για τα υπόλοιπα δέντρα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με το πρόβλημα της ξήρανσης δέντρων ελάτης που παρουσιάσθηκε σε αρκετά ελατοδάση του Νομού Τρικάλων.

    Το πρόβλημα παρουσιάστηκε με ένταση κυρίως σε δάση των περιοχών Καστανιάς, Ελαφίου (Κουρνιάτα-Φίλιππα), Κλεινού και Αηδόνας και λιγότερο έντονο στα δάση Βροντερού, Νεραϊδοχωρίου, Πύρρας και Δέσης.

    Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η Διεύθυνση δασών και τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας δραστηριοποιήθηκαν άμεσα, γνωστοποιώντάς το στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. και στα Δασικά Ερευνητικά Ινστιτούτα, με την αποστολή δειγμάτων από τα προσβεβλημένα δέντρα. Όπως αναφέρει η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, ύστερα από τα εργαστηριακά αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης, η ξήρανση αποδίδεται στους εξής παράγοντες: ως πρωτογενής αιτία που καταπονεί τα δένδρα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ξηρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ετών, που ευνόησε την υπεραύξηση του πληθυσμού των εντόμων.

    Τα φλοιοφάγα έντομα Pityokteines curvidens και Cryphalus picea που βρέθηκαν στα δείγματα, σε κανονικές συνθήκες λειτουργούν ως δευτερογενή, όμως σε περίπτωση έξαρσης του πληθυσμού τους, όπως στην παραπάνω περίπτωση, προσβάλλουν ακόμη και υγιή δένδρα. Το βέβαιον είναι- διαπιστώνεται από την έρευνα- ότι ο συνδυασμός παθογόνων, παρασίτων, κλιματικών συνθηκών κλπ. προκαλούν τη νέκρωση αρκετών δέντρων, που όσο παραμένουν στο δάσος αποτελούν εστία μόλυνσης και για τα υπόλοιπα δέντρα.

    Ως άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προτάθηκε η απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων μέχρι το Μάρτιο ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση των υπόλοιπων δέντρων και η επέκταση της μόλυνσης σε άλλες περιοχές.

    Ο ορεινός όγκος των Τρικάλων

    Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το έδαφος του Νομού Τρικάλων είναι στη μεγαλύτερη έκτασή του ορεινό, Β΅ε όλα τα στοιχεία του ορεινού τοπίου, όπως απότομες κλίσεις, έντονη χιονοκάλυψη και αραιοκατοίκηση. Το υψόμετρο του συνόλου του Νομού ξεπερνά τα 200 μ., σε ορισμένες μάλιστα περιοχές είναι μεγαλύτερο των 2.000 μ. (περιοχή της Πίνδου). Οι ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καταλαμβάνουν τα 8/10 του Νομού. Οι πεδινές εκτάσεις φτάνουν σε 555,7 τετραγωνικά χλμ, οι ημιορεινές σε 378 τετραγωνικά χλμ και οι ορεινές σε 2.440.

    Λόγω της γεωμορφολογίας του, ο Νομός καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από δάση (30%) ή από βοσκότοπους (42%) και μόνο το 20% αποτελείται από γεωργικές εκτάσεις, ενώ το υπόλοιπο 8% είναι διάφορες άλλες μορφές (οικισμοί 3,51%, υδάτινες εκτάσεις 1,66% και λοιπές εκτάσεις 3,30%). Οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής έκτασης του Νομού, που- στην πλειοψηφία τους- είναι ορεινοί (δασικοί).

    Η οξιά, η δρυς, το έλατο και το πεύκο είναι τα δασικά είδη που συναντιόνται κυρίως στο Νομό, ενώ η παραγόμενη ξυλεία θεωρείται από τις καλύτερες της χώρας μας.

    Τα κυριότερα όρη του Ν. Τρικάλων είναι τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά (2.429 μ.) και ο Λάκμος ή Περιστέρι (2.295 μ.), που χωρίζουν το Νομό από τους Νομούς Άρτας και Ιωαννίνων αντίστοιχα, η οροσειρά της Ν. Πίνδου (2.148 μ.), ο Κόζιακας (1.901 μ.), τα Χάσια (1.554 μ.) και τα όρη του Ζάρκου.

    Το κεντρικό, νότιο και ανατολικό τμήμα του Νομού είναι πεδινό. Η πιο ορεινή περιοχή είναι η δυτική, όπου υψώνονται τα Αθαμανικά όρη και τα όρη της νότιας Πίνδου. Στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού υπάρχει το διάσελο (αυχένας) της Κατάρας ή Ζυγού, απ' όπου επικοινωνεί η Θεσσαλία με την Ήπειρο. Ο Νομός χαρακτηρίζεται από του περίφημους βράχους των Μετεώρων, που υψώνονται ανάμεσα στα όρη Αντιχάσια, Χάσια και Κόζιακα, βόρεια της Καλαμπάκας.

    Η μοναδική πεδινή περιοχή του Νομού εκτείνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του και αποτελεί προέκταση και τμήμα της μεγάλης πεδιάδας της Θεσσαλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2009 - 6:30:26 UTC