Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ"
  • [02] "Η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 20/7/2009
  • [04] "Συνέχεια του νόμου-πλαισίου"
  • [05] Συνάντηση με δήμαρχο Ελληνικού
  • [06] "Μακριά από σκοπιμότητες"
  • [07] Πολιτισμικές διασυνδέσεις
  • [08] Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα
  • [09] Βραζιλιάνικη ..."πρωτιά"

  • [01] "Λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ"

    Το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση στο Κυπριακό, είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Το πλαίσιο, εντός του οποίου αναζητείται η λύση, είναι δεδομένο: Είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συμφωνία, που όλοι μας ευχόμαστε να προκύψει από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων, χωρίς τις παρεμβάσεις τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Βάση της διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    Τριανταπέντε χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία, η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες "δεν ξεχνούν".

    Αγωνιζόμαστε - και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση - για να πέσει το τελευταίο τείχος, που, δυστυχώς, ορθώνεται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος».

    [02] "Η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα"

    Συνέντευξη Τύπου για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ: «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών», η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή θα δώσουν στη 1 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λούκα Κατσέλη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντιστοίχως, και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ντίνος Ρόβλιας, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους αρμόδιους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

    "Το μοντέλο της υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου σε λίγα χέρια φθάνει στο τέλος του και αντικαθίσταται από ένα άλλο μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης", ήταν το αισιόδοξο μήνυμα, που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε εκδήλωση που έγινε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, στη Σκιάθο.

    Το ίδιο αισιόδοξος ήταν ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε ένα ευνομούμενο κράτος με αποτέλεσμα ο πολίτης να βομβαρδίζεται καθημερινά με αποκαλύψεις διαφθοράς. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, υπηρετεί μόνο ειδικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, τόνισε, θα το ανατρέψουμε και μάλιστα πολύ σύντομα στις ερχόμενες εκλογές, ώστε η πολιτεία να υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον και κανένα άλλο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε πως αυτή διασφαλίζει πέντε στόχους: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική και πέμπτον, καθιστά την Ελλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.

    Συζήτηση με δημοσιογράφους

    Σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα συμπεράσματα για την Ελλάδα, τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχεδιάσει το μέλλον της, θα αναλάβει πρωτοβουλίες και δεν θα παραμείνει στη σημερινή ακινησία».

    Σημαντικό ρόλο επίσης, όπως είπε, μπορεί να έχει στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία, «λόγω των παραδοσιακών καλών σχέσεων, που στηρίζονται στην Ορθοδοξία και τις πολιτιστικές παραδόσεις των δύο χωρών, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία με την οποία μπορεί να συνεργαστεί και στα θέματα ενέργειας, εφόσον πρωτοπορήσει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τομέας στον οποίο η χώρα μας μπορεί να είναι πρωτοπόρος».

    Όπως αναφέρθηκε από τους συνέδρους, η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες στις σχέσεις της με την περιοχή και θα μπορούσε να παίζει ρόλο συνθετικό για τη δημιουργία και την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και νέων πολιτικών.

    Αναφορικά με το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία, όπως ειπώθηκε, είναι αναγκαιότητα για όλους, το ερώτημα, που έθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι «αν θα πάμε σε αυτήν με σχεδιασμό και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρέχει για ευρύτερες αλλαγές, ή θα σερνόμαστε πίσω από τις άλλες χώρες με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει κάτι τέτοιο».

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν, έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά θα δεχθεί και αρκετές απειλές, καθώς η Μεσόγειος αναμένεται να είναι περιοχή, που θα πληγεί άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές. «Στην αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό λόγο και ρόλο, ενώ σήμερα είναι απούσα».

    Σχετικά με τα ζητήματα δημοκρατίας, και εκεί, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Αναφέρθηκε δε, ως παράδειγμα, στη δημοσκοπική διαβούλευση, που έγινε πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου στο Μαρούσι.

    Στο θέμα της δημοκρατίας και της συμμετοχής αναφέρθηκε και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία έχει αναπτύξει σχετικές δραστηριότητες στη Γαλλία και μάλιστα πρόσφατα έκανε διαβούλευση με τα σχολεία (μαθητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους στα σχολεία) και το πώς και πού πρέπει να διατίθενται τα χρήματα, που προορίζονται για το σχολείο.

    Στις νέες αυτές μορφές δημοκρατίας ειπώθηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κέντρο παρόμοιων διαδικασιών.

    Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα θέματα ασφάλειας, που προκύπτουν καθημερινά και δεν σχετίζονται τόσο με τη γνωστή εσωτερική ασφάλεια, όσο κυρίως με τη φύλαξη των συνόρων, το εμπόριο, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά κλπ, όπου η Ελλάδα -επίσης κατά τις εκτιμήσεις των συνέδρων- θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο, ως κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου, αναφορικά με τις έρευνες, που πρέπει να γίνονται για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων.

    Στο Συμπόσιο ανταλλάχθηκαν ευρύτερες απόψεις, προκειμένου να φωτιστούν ορισμένα θέματα ή πλευρές θεμάτων, ενώ έγινε σύνδεση των παγκοσμίων προβλημάτων με τα τοπικά, κυρίως εκείνα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, μιας και -όπως αναφέρθηκε- τα παγκόσμια και τα τοπικά προβλήματα έχουν κοινή ατζέντα με τις διαφοροποιήσεις της.

    Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως λειτουργεί σήμερα, αναφέρθηκε, ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του πλανήτη και έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε τοπικό επίπεδο. Αντίστοιχα, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν δυνατότητες δημοκρατικής έκφρασης και αυτόνομης οργάνωσης, αλλά και διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, ενώ παρατηρήθηκε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας παγκοσμίως και κυρίως σχετικά με το ποιος παίρνει αποφάσεις, με ποιο τρόπο και γιατί παίρνει τις συγκεκριμένες αποφάσεις, και όχι άλλες. Όπως τονίστηκε «σήμερα αποφάσεις παίρνονται από τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή του κράτους σε αυτές μειώνεται».

    Αναφορά έγινε, επίσης, και στα μέσα ενημέρωσης, παλαιά και νέα, στο ρόλο που παίζουν και στην αυτονομία που πρέπει να έχει η πολιτική απέναντι σε αυτά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πράσινη ασφάλεια, ως ζήτημα που αφορά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το μοντέλο της πράσινης οικονομίας. Ανέφερε, ως παράδειγμα, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, π.χ. έλλειψη νερού σε μία πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων. «Τέτοια προβλήματα θα προκαλέσουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και πρέπει κανένας να σχεδιάσει την αντιμτώπιση του προβλήματος εκ των προτέρων, ώστε να υπάρξει ασφάλεια και στην περιοχή, που έχει το πρόβλημα, αλλά και στην περιοχ,ή που πιθανόν να δεχθεί κύματα μεταναστών», είπε.

    Το δεύτερο παράδειγμα, που ανάφερε ο κ. Παπανδρέου, αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει σε μια πόλη σαν την Αθήνα αν προκύψει μια οποιαδήποτε πανδημία και έχει προβλήματα με τα σκουπίδια. Πρόσθεσε δε, ότι, σε τέτοια ζητηματα, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

    Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα αναπτύσσοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προτείνει στην Ευρώπη και την Τουρκία, αντί η γειτονική χώρα να συζητάει για κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, να λυθεί το θέμα από κοινού με την Ελλάδα με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, σχετικά με τις οποίες η χώρα μας έχει τεράστιες δνατότητες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πράσινη ανάπτυξη με την κοινή αγροτική πολιτική, η οποία λήγει το 2013, όταν θα σταματήσουν και οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Υποστήριξε πως «αν η Ελλάδα θέσει ως στόχο την πρωτοπορία στην πράσινη ανάπτυξη, θα έχει πολλά ατού στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα αγροτικής παραγωγής» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει μετά το 2013».

    «Η κυβέρνηση έχει κρίση στρατηγικής, στα εθνικά θέματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έκανε μακρά αναφορά στη συζήτηση, που είχε με τους δημοσιογράφους στη Σκιάθο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου. Διατύπωσε δε, τη διαφωνία του με μια επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, θεωρώντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο».

    «Όταν πηγαίνεις ιδιαίτερα στην Αγκυρα, πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να πας. Αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να πάει. Αντίθετα, οι Τούρκοι ξέρουν πού θέλουν να πάνε», είπε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αντίδραση της ελληνικής πλευράς επί των δηλώσεων Νταβούτογλου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή αποκάλυψε πόσο απουσιάζει μια συνεκτική, συνεπής και αποτελεσματική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει αντιφατικά τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

    Ως παράδειγμα αυτής της αντιφατικότητας, επικαλέσθηκε την «εγκατάλειψη» από την κυβέρνηση της παραπομπής του θέματος της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη, όπως αναφερόταν στη συμφωνία του Ελσίνκι του 1999, διότι όπως ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης, η Χάγη δεν είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα.

    Πρόσφατα, η κυβέρνηση ξαναανακλύπτει τη Χάγη. Έτσι δεν μπορεί να έχει καμία αξιοπιστία απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και την ίδια την Τουρκία. Με ποια αξιοπιστία θα διαπραγματευτεί η Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση δεν ξέρει τι λέει και αυτό το ξέρουν και οι Τούρκοι;», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, επίσης, ότι το 1999 υπήρξε οδικός χάρτης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση που δεν μπορούσε το θέμα αυτό να επιλυθεί από τις δύο χώρες.

    «Στη Χάγη θα φθάνανε μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, που ήταν η πιο σωστή διαδικασία, καθώς θα διασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η λύση θα δινόταν χωρίς πιέσεις και παζάρια για ανόμοια πράγματα και η διαδικασία θα ήταν απολύτως ειρηνική», υπογράμμισε.

    Επέκρινε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα το 2004 και πρόσθεσε πως τουλάχιστον ο κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε κρατήσει τη δυνατότητα της σημαντικής επιφύλαξης του βέτο σε περίπτωση που ηΤουρκία δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι «όσο δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, θα μπούμε σε άλλες λογικές, όπου οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λένε να δώσουμε κάτι στην Τουρκία, αλλά αυτό το κάτι θα προέρχεται από τα δικά μας θέματα, τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα. Παράλληλα, η Τουρκία, αν δεν κάνουμε κάτι, θα προσθέτει ζητήματα και θα θέτει και άλλες διεκδικήσεις για να παζαρεύει την αφαίρεσή τους από τον κατάλογο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως για το Κίνημα και για την Ελλάδα, το θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «είναι ένα θέμα αποκλειστικά ελληνικό και δεν το συζητάμε με κανέναν». Σε σχέση, εξάλλου, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ότι «μπορεί να αφορά την Ελλάδα η τύχη του, δεν πρόκειται όμως για ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά για μία υποχρέωση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαίκή Ενωση» και πρόσθεσε πως «αν συζητήσουμε τέτοια θέματα με την Τουρκία, αυτό δεν θα γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Και σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ελλάδα δεν κέρδισε ποτέ και ούτε προκειται να κερδίσει».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα βέτο από την πλευρά της Ελλάδας, τον Δεκέμβριο, όταν θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «είναι λάθος της κυβέρνησης, που είπε και πάλι ότι δεν θα προβάλει αντιρρήσεις τον Δεκέμβριο». Ανέφερε δε, ότι το βέτο που είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ επί γερμανικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 1999, είχε ως αποτέλεσμα, επί φινλανδικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο, να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αν οι εκλογές στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν διπλές, στο εξάμηνο που μεσολαβεί μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια άλλη πολιτική και να μπουν νέες προϋποθέσεις για την Τουρκία». Πρόσθεσε πως «αν, για παράδειγμα, οι εκλογές στην Ελλάδα γίνουν τον Νοέμβριο, τότε η κατάσταση θα είναι διαφορετική», αποφεύγοντας αξιολογήσει τι θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την περίπτωση.

    Είπε, όμως, ότι «αν τεθεί βέτο από την Ελλάδα, χωρίς η χώρα μας να έχει κάνει τίποτα για την δική της προετοιμασία και για την προετοιμασία των εταίρων, τότε οι εταίροι θα ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό θα γίνει, λόγω της απραξίας που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση».

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, τις οποίες συνέδεσε με την εν γένει διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

    Όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «συμμορίας των 16» και άλλα γεγονότα, όπως η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ως Ελλάδα, δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης της χώρας, με τέτοια εγκληματικότητα, διαφθορά, ανομία και συγκάλυψη».

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε, επίσης, αν θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο προταθεί ως υποψήφιο και τι θα κάνει στην περίπτωση, που προταθεί ο πρώην πρωθυπουργος, Κώστας Σημίτης. Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου εστίασε στην πολιτική, που ασκεί, τονίζοντας ότι «σήμερα, το μόνο που δεν εξυπηρετείται είναι το δημόσιο συμφέρον. Εξυπηρετούνται πολλά άλλα συμφέροντα, η ανομία και η αδιαφάνεια. Η αλλαγή πορείας της χώρας προέχει οποιωνδήποτε προσώπων».

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 20/7/2009

  • Συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού της χειμερινής περιόδου 2009-2010, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Σ. Χατζάκη. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

  • Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη. - 12:00:00, Αθήνα/Βουλή.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο - 12:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνέντευξη Τύπου των πολιτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοΐδη, και του μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ντ. Ρόβλια,για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ: «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» - 13:00:00, Αθήνα/Κεντρικά Γραφεία ΠΑΣΟΚ.

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κάρολος Παπούλιας θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης «Γυναικών Λατρείες: Τελετουργίες και Καθημερινότητα στην Κλασική Αθήνα» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - 19:30:00, Αθήνα/Πατησίων 44, Θα παραστεί ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντώνης Σαμαράς.

  • Αντικατοχικές εκδηλώσεις 2009 από την Ενωση Κυπρίων Ελλάδας -Συγκέντρωση στο Σύνταγμα - 20:30:00, Αθήνα/Σύνταγμα.

    10:00-Λ. Κατεχάκη (Αλσος Στρατού)-Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων στην Κύπρο.

    10:30-Πλατεία Μαδρίτης(πίσω από Χίλτον) Τρισάγιο στη Στήλη Πεσόντων

    Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 20:30.

  • 33ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας για την Ψυχολογία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης: "Προς αναζήτηση θεωριών στη Μαθηματική Εκπαίδευση", Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο συνεχίζεται έως τις 24/7.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Παναθηναϊκός-Γκλάντμπαχ - 19:00:00.

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών (Β΄ φάση, Ε΄ όμιλος, 1η ημέρα): Ελλάδα-Ρωσία - 21:15:00

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    11:00 3μ. (Γ) (Προκριματικά)

    15:00 10μ. (Α) (Προκριματικά)

    19:00 3μ. (Γ) (Ημιτελικά)

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    12:00 Σόλο-τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    18:00 Ντουέτο-τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικά)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

    10:30 Ν. Αφρική-Γερμανία (Α΄ όμιλος)

    11:50 Καναδάς-Ουγγαρία (Α΄ όμιλος)

    13:10 Μαυροβούνιο-Κίνα (Β΄ όμιλος)

    14:30 Κροατία-Βραζιλία (Β΄ όμιλος)

    18:00 Καζακστάν-Αυστραλία (Γ΄ όμιλος)

    19:20 Σερβία-Ισπανία (Γ΄ όμιλος)

    20:40 ΠΓΔΜ-Ρουμανία (Δ΄ όμιλος)

    22:00 ΗΠΑ-Ιταλία (Δ΄ όμιλος)

  • Ιστιοπλοϊα-46ο Ράλι Αιγαίου.

    [04] "Συνέχεια του νόμου-πλαισίου"

    "Βασική κατεύθυνση (του νομοσχεδίου) είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών «απασχόλησης», στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία που θα προκύπτουν από μια «σούπα» μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση πανεπιστημιακών θεμάτων.

    "Το νομοσχέδιο κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η απαίτηση του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το νέο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται εντονότερη και πιο σχεδιασμένη.

    Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του αντιδραστικού νόμου πλαισίου, του νόμου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, της αναγνώρισης των Κ.Ε.Σ, των εξαγγελιών για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    "Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται η λεγόμενη αξιολόγηση ως αναγκαίος μοχλός του αστικού συστήματος και των αστικών κομμάτων για να περάσει η διαβάθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, η ταξική διαφοροποίηση του σχολείου, η είσοδος των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επιχειρώντας παράλληλα να παραπλανήσουν και να ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς τους λαϊκές μάζες και νεολαία."

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο "ενισχύονται πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως η κινητικότητα και η κατάρτιση, προετοιμάζεται το έδαφος για τη λεγόμενη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, την πιστοποίηση του επαγγέλματος μέσω της αγοράς και της κατάρτισης.

    "Αξιοποιούνται και τα ΤΕΙ για τη σύνδεση της έρευνας με το κεφάλαιο, εξωθούνται ιδιαίτερα τα περιφερειακά ΤΕΙ, αν θέλουν να επιβιώσουν, να αναζητήσουν γνωστικό αντικείμενο με βάση τις ανάγκες της αγοράς ,να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στη βάση της αγοράς και της χρηματοδότησης από αυτή.

    Χωρίς να αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ σε υπάρχον διδακτικό προσωπικό (στη συντριπτική πλειοψηφία έκτακτο), σε υποδομή και εξοπλισμό, σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς να τίθενται κριτήρια πραγματικού επιστημονικού αντικειμένου, δίνεται η δυνατότητα να συγχωνεύονται ή να μετονομάζονται, να ιδρύουν ερευνητικά εργαστήρια-εταιρίες, ώστε απλά να αποτελούν δομές απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και βαθύτερης πρόσδεσης της εκπαίδευσης με το κεφάλαιο και τους τρόπους που αυτό σχεδιάζει την αύξηση της κερδοφορίας του.

    Καμιά κρατική οικονομική ενίσχυση των υποδομών και της ακαδημαϊκής δραστηριότητας των ΤΕΙ δεν προβλέπεται, αντίθετα τα εξωθούν προς την αναζήτηση ιδιωτικών πόρων, πιο βαθιά προς την εμπορευματική-επιχειρηματική λειτουργία. Όλες δε οι δραστηριότητες, από την πρόσληψη και εξέλιξη προσωπικού μέχρι τη διαχείριση κονδυλίων, παραπέμπονται στον τετραετή ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό προγραμματισμό του ιδρύματος, που σηματοδοτεί την πίεση για εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια o ασφυκτικότερος έλεγχος των συλλογικών αποφάσεων, το χτύπημα της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας έχει απομείνει σήμερα στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ο δρόμος για να θωρακιστεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ευθύνες, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ίδρυαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς διδακτικό προσωπικό και προσωπικό στήριξης, χωρίς υποδομές σπουδών και στέγασης, με στόχο τις περισσότερες φορές να ικανοποιήσουν τοπικές πελατειακές ανάγκες τους.

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σήμερα, όπως και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, διατηρούν και διαιωνίζουν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ και οξύνουν τα αδιέξοδα των σπουδαστών που είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά της λαϊκής οικογένειας και που κατά 60% εργάζονται.

    Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που, μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συναινούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Μπολόνια, για την αξιολόγηση, τον τετραετή προγραμματισμό, δεν αμφισβητούν την επιχειρηματική λειτουργία στο χώρο της παιδείας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Συνάντηση με δήμαρχο Ελληνικού

    Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρ. Κορτζίδη θα έχει στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Σε δέκα σημεία, για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, την πολιτική κατάσταση της χώρας και τα λειτουργικά του κόμματος, κωδικοποίησε την ομιλία του στη σύσκεψη του πανελλαδικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος έθεσε το ερώτημα "γιατί να μην είμαστε τρίτο κόμμα στις Ευρωεκλογές" και υποστήριξε ότι ήταν δύσκολη αποστολή, αλλά όχι έξω από τις δυνατότητές μας".

    "Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ κάμφθηκε σε μεγάλο βαθμό", ανέφερε και τόνισε ότι «ωστόσο, δεν πρόκειται για "ναυάγιο"».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καταλόγισε τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα στο καθοδηγητικό όργανο του Σώματος και στον εαυτό του.

    Αναφερθείς στο θέμα των ανανεωτικών του ΣΥΝ, είπε ότι "οι διαφορές μεταξύ συνιστωσών σε μερικά θέματα δεν είναι τόσο έντονες, όσο οι διαφορές ανάμεσα σε ρεύματα σε μια συνιστώσα". Πρόσθεσε, όμως, ότι «είναι δυνατό να ενωθούμε, φτάνει να μπορούμε να αναδεικνύουμε την προοπτική μας».

    Επιπλέον, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι πιστεύει "βαθιά" στην αναστρεψιμότητα της κατάστασης "φτάνει να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με τόλμη", εξηγώντας ότι η κοινωνία ζητά έκφραση.

    "Βλέπουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, έχει φορέσει τα κοστούμια των υπουργών, συνδέεται και έχει συνδεθεί με τα μεγάλα συμφέροντα", ανέφερε ο κ. Αλαβάνος και επισήμανε ότι οι μεγάλοι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ, αλλά "η δική μας ικανότητα και σε πιο βαθμό φτάνει".

    "Η ήττα δεν ήταν το ποσοστό στις Ευρωεκλογές, αλλά η απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας, στην οποία είχαμε κάνει πολλά βήματα, ανέφερε και εκτίμησε ότι "το κόμμα έχει μεγάλες δυνατότητες για να εξαπολύσει τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, αν στηριχτεί στις κινηματικές του δράσεις".

    Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει με το κλίμα της εποχής, υπογραμμίζοντας πως "όταν θα δώσουμε τις κόκκινες κάρτες, δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να φοβηθεί να τις δώσει και στους μετανάστες".

    Αναφορικά δε, με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε θετική στάση απέναντι στο σύστημα, αλλά "δεν κατάφερε να δώσει πολιτική συνέχεια".

    Ακόμη, κατήγγειλε τη σύμπραξη στελεχών της αριστεράς με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ για το ζήτημα των συμμαχιών, τόνισε πως "είναι σαφές ότι καμιά δυνατότητα συμμαχίας δεν μπορεί να υπάρξει με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα γενικό επίπεδο, δεδομένου ότι είμαστε σε άλλες όχθες" και πρόσθεσε ότι η αριστερά "δεν ψαρεύει", όμως πρέπει να μπει στη "μεγάλη θάλασσα".

    Μιλώντας για τα θέματα ηγεσίας, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ανάγκη για ανάκτηση ενός ηθικού πλεονεκτήματος με το "να μιλάμε ανοιχτά και συγκεκριμένα".

    Για το θέμα της συλλογικής ηγεσίας, τόνισε ότι πήρε πρωτοβουλίες "καλές και άλλες χειρότερες" και επισήμανε ότι "προσωπικά δεν φιλοδοξώ και δεν θέτω υποψηφιότητα να είμαι ηγέτης ενός χώρου, που έχει τον Μ. Γλέζο, τον Γ. Μπανιά και τον Γ. Θεωνά".

    Επιπλέον, επανέφερε την πάγια πρότασή του για δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία γραφείου Τύπου, γραμματείας, καθώς επίσης και τη λήψη αποφάσεων πριν την πανελλαδική συνδιάσκεψη και πανελλαδικών αποφάσεων, γενικότερα.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι το κεντρικό σύνθημα, που εξέλαβε από τη σύσκεψη του πανελλαδικού Σώματος, είναι πως οι συνθήκες είναι "εξαιρετικά ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ". "Να ανοίξουμε το δρόμο όχι για επιστροφή, αλλά για μεγάλη έφοδο του ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβρη", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    [06] "Μακριά από σκοπιμότητες"

    "Χαιρόμαστε που τις απόψεις μας, σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα τεχνάσματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμμερίζεται και ο καθηγητής κ. Τσάτσος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Τσάτσου. "Κάποιοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες", πρόσθεσε.

    [07] Πολιτισμικές διασυνδέσεις

    Τη βάση για μελλοντικές έρευνες, αναφορικά με τις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ανατολικού Αιγαίου, από την Πρώιμη Χαλκοκρατία ως το τέλος της Αρχαϊκής περιόδου, θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα Πρακτικά -που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες- του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συμποσίου, με θέμα: "Κύπρος και Ανατολικό Αιγαίο: Διαπολιτισμικές σχέσεις 25 αιώνων".

    Ο διακεκριμένος Κύπριος αρχαιολόγος και καθηγητής Βάσος Καραγιώργης υπογραμμίζει ότι το θέμα του Συμποσίου της Σάμου "βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας, σαν μέρος της ευρύτερης έρευνας, που σχετίζεται με τις διαχρονικές πολιτισμικές διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Μεσόγειο".

    Το Συμπόσιο είχε οργανωθεί τον περασμένο Οκτώβριο στη Σάμο με χορηγούς το ΄Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και το ΄Ιδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου.

    Στις 264 σελίδες των Πρακτικών δημοσιεύονται μελέτες από 22 επιστήμονες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Ορισμένες από τις μελέτες προσφέρουν νέες ιδέες και νέο αδημοσίευτο υλικό ανασκαφών.

    Τα Πρακτικά του Συμποσίου εκδόθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και επιμέλεια του διευθυντή του, καθηγητή Βάσου Καραγιώργη, και της Ουρανίας Κουκά, Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Όπως αναφέρει ο καθηγητής Καραγιώργης, οι πολιτισμικές επαφές μεταξύ Κύπρου και Ανατολικού Αιγαίου άρχισαν κατά την πρώϊμη 3η χιλιετηρίδα π.Χ., όταν οι Κύπριοι δανείσθηκαν από τη νοτιοανατολική και τη νότια ακτή της Ανατολίας μεθόδους παραγωγής ορειχάλκου (με κράμα χαλκού και κασσιτέρου). Οι επαφές αυτές έγιναν στενότερες κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα, όταν η χαλκοπαραγωγός Κύπρος κατέστη η κατ΄έξοχήν πηγή προμήθειας χαλκού στην Μεσόγειο. Είναι σ΄αυτό το γεγονός που οφείλεται η πρώτη επαφή της Κύπρου με τον Μυκηναϊκό κόσμο, που κατέληξε στον αποικισμό της Κύπρου από τους Έλληνες γύρω στα τέλη της 2ης χιλιετηρίδας π.Χ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετηρίδας π.Χ., οι επαφές μεταξύ Κύπρου και Ανατολικού Αιγαίου γίνονται ακόμη πιο στενές, όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και γενικότερα στον πολιτισμό, μια και το Ανατολικό Αιγαίο, ιδίως το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αποτελούσε την πύλη επικοινωνίας με την Ανατολία και την Περσική Αυτοκρατορία. Επί πλέον, σημειώνει ο κ. Καραγιώργης, το Ανατολικό Αιγαίο αποτελούσε στρατηγικό σημείο στον θαλάσσιο δρόμο μεταξύ Κύπρου και ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Οι επαφές με τα Δωδεκάνησα ήσαν έντονες και διαρκείς καθ΄όλη τη διάρκεια της ΄Υστερης Χαλκοκρατίας και το πρώτο μισό της πρώτης χιλιετηρίδας, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια ενός άλλου Διεθνούς Συμποσίου που οργανώθηκε στην Ρόδο τον περασμένο Μάϊο.

    Ο καθηγητής Β. Καραγιώργης αναφέρει σχετικά ότι από τον 16ον αι. π.Χ. αφθονούν τα Κυπριακά αγγεία ανάμεσα στα ταφικά κτερίσματα της Ιαλυσού και σε πολλές περιπτώσεις οι Ρόδιοι κεραμείς αντιγράφουν τα σχήματα και τον διάκοσμο της Κυπριακής κεραμικής. Το φαινόμενο αυτό συνεχίζει και κατά την πρώτη χιλιετηρίδα, τόσο στην Κώ όσο και στην Ρόδο.

    Από τον 8ο ως τον 6ον αιώνα π.Χ., όταν τα Κυπριακά βασίλεια φθάνουν στο ζενίθ της δύναμης τους και όταν ακμάζουν στην Σάμο και στην Ρόδο τα ιερά της Ήρας και της Αφροδίτης αντίστοιχα, μεγάλες ποσότητες Κυπριακών πήλινων και ασβεστολιθικών αγαλμάτων και ειδωλίων βρέθηκαν σαν αναθήματα και στα δυο αυτά ιερά, ακόμη και ντόπιες απομιμήσεις. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τα ιερά της Ιωνίας, κυρίως της Κνίδου και της Μιλήτου.

    Στον πρόλογο της έκδοσης ο καθηγητής Β. Καραγιώργης υπογραμμίζει τα εξής:

    "Το περιεχόμενο του τόμου του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συμποσίου της Σάμου βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις νέες τάσεις της αρχαιολογίας, που θεωρεί την Μεσόγειο σαν μια ενιαία πολιτιστική λίμνη, στην οποία η Κύπρος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο για χίλια περίπου χρόνια, από το 1500 π.Χ. ως το 500 π.Χ. Τα διαχωριστικά τείχη που έκτισαν οι μελετητές του πρώτου μισού του 20ου αιώνα έχουν τώρα γκρεμισθεί, και αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των διαπολιτισμικών σχέσεων που διαμόρφωσαν τους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής, του Αιγαίου και της δυτικής Μεσογείου. Σ' αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων η Κύπρος διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, όχι μόνο σαν τόπος που δέχεται ξένες επιδράσεις, αλλά και σαν τόπος που παράγει πολιτισμό και επηρεάζει τους γειτονικούς πολιτισμούς".

    [08] Ένα ασυνήθιστο πρόβλημα

    Ένα ασυνήθιστο και αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν από σήμερα οι αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς η βασική τουαλέτα... χάλασε και οι ίδιοι, αν και ειδικοί στην υψηλή τεχνολογία και εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν κάθε απρόοπτο, δεν κατάφεραν να την επισκευάσουν.

    Καθώς μάλιστα αυτήν την εποχή στο Σταθμό επικρατεί πολυκοσμία (συνολικά διαβιούν εκεί 13 άτομα) οι αστροναύτες κάνουν ουρά για να χρησιμοποιήσουν τις εφεδρικές εγκαταστάσεις της ρωσικής πλευράς και την τουαλέτα του διαστημικού λεωφορείου "Εντίβορ".

    "Βάλε μια πινακίδα με την ένδειξη 'Εκτός λειτουργίας' στο WHC (τμήμα αποβλήτων και υγιεινής)", είπε ο Χαλ Γκέτσελμαν, από τον Έλεγχο Αποστολής, σε ένα μέλος του πληρώματος του ISS, μετά την αποτυχημένη απόπειρα επισκευής της τουαλέτας.

    Η τουαλέτα αυτή, που συνδέεται με το σύστημα λυμάτων και ανακύκλωσης του σταθμού, ήταν η κυριότερη του ISS. Η NASA έχει περιορίσει τη χρήση της τουαλέτας του διαστημικού λεωφορείου γιατί δεν μπορεί να αδειάσει τα λύματα έξω, όπως συνηθίζεται στις πτήσεις. Και αυτό γιατί τα λύματα μπορεί να μολύνουν την ολοκαίνουρια εξέδρα επιστημονικών πειραμάτων του σταθμού. Η εξέδρα τοποθετήθηκε το Σάββατο και θα χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που θα γίνουν στο ανοιχτό διάστημα.

    Σύμφωνα με το διευθυντή πτήσης του σταθμού, Μπράιαν Σμιθ, προς ώρας δεν αποτελεί πρόβλημα η χρήση της τουαλέτας του διαστημικού λεωφορείου. Εάν όμως η βασική τουαλέτα δεν επισκευαστεί μέσα σε έξι ημέρες, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση του προβλήματος", είπε ο Σμιθ.

    [09] Βραζιλιάνικη ..."πρωτιά"

    Η Βραζιλία, με 42 οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων νεκρούς σε επεισόδια βίας τα τελευταία 10 χρόνια, είναι η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού καταλόγου, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες Κυριακή.

    Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι οι αριθμοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ειδικά διότι η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της FIFA το 2014.

    Στην μελέτη καταγράφονται θάνατοι που σημειώθηκαν μέσα ή γύρω από στάδια σε συγκρούσεις οπαδών αντίπαλων ποδοσφαιρικών ομάδων, δήλωσε ο Μαουρίσιου Μουράντ, του Πανεπιστημίου του Ρίου ντε Ζανέιρου (UERJ).

    Όταν άρχισε η καταγραφή, η Βραζιλία βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Αργεντινή, σύμφωνα με τον Μουράντ, ο οποίος επισήμανε ότι η Ιταλία ενέκρινε αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της γηπεδικής βίας, αντίθετα με τη Βραζιλία, όπου "δυστυχώς υπήρξαν ανεπαρκείς, προσχηματικές αντιδράσεις".

    Ο ίδιος επιστήμονας σημείωσε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε με τα χρόνια. Κατά μέσον όρο την δεκαετία στα γήπεδα της Βραζιλίας καταγράφηκαν 4,2 θάνατοι ανά έτοςΒ· μεταξύ 2004 και 2008 ο μέσος όρος έφθασε τους 5,6 θανάτους σε ετήσια βάσηΒ· ωστόσο, το 2007 και το 2008, οι θάνατοι έφθασαν τους 7 το χρόνο.

    "Η βία στα γήπεδα μεγεθύνεται διότι η βία συνολικά στην κοινωνία μεγεθύνεται", σημείωσε ο Μουράντ.

    Η έρευνα βασίστηκε σε δημοσιεύματα εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, κι επαληθεύτηκε από την αστυνομία και ιατροδικαστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 July 2009 - 4:30:33 UTC