Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 22 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης
  • [02] Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Μάνης
  • [03] "Να υπερβούμε τη δυσπιστία"
  • [04] Σύνοδος των "8"

  • [01] 22 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης

    Είκοσι δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 187.

    Πρόκειται για:

    -" Κορίτσι, 2,5 ετών, που κατάγεται από την Αργεντινή, και ήρθε από Ν. Αμερική.

    -" Γυναίκα, 29 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    -" Γυναίκα 22 ετών, αγγλικής καταγωγής, η οποία ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    -" Άνδρα 19 ετών, αγγλικής καταγωγής ο οποίος ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο

    -" Άνδρα 16 ετών, ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.

    -" Κορίτσι 17 ετών, Αγγλικής Καταγωγής που ήρθε από την Σκωτία.

    -" Γυναίκα 27 ετών, η οποία κατάγεται από Αργεντινή και ήρθε πρόσφατα από την Αργεντινή

    -" Κορίτσι 14 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, μετά από ταξίδι σε περιοχή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    -" Γυναίκα 26 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, που ήρθε σε επαφή

    με επιβεβαιωμένο κρούσμα

    -" Άνδρα 26 ετών, Αγγλικής Καταγωγής που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο,

    -" Άνδρα 51 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

    -" Κορίτσι 15 ετών Αγγλικής καταγωγής που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο,

    -" Γυναίκα 27 ετών Ελληνικής καταγωγής της οποίας ερευνώνται οι επαφές της

    -" Γυναίκα 36 ετών Αλβανικής καταγωγής της οποίας ερευνώνται οι επαφές της

    -" Κορίτσι 18 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, μετά από ταξίδι από τη χώρα της.

    -" Άνδρα 20 ετών, Ελληνικής καταγωγής που ερευνώνται οι επαφές του.

    -" Άνδρα 26 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, ο οποίος ήρθε από την Σκωτία

    -" Άνδρα 30 ετών, Ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.

    -" Γυναίκα , Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    -" Αγόρι 17 ετών Αλβανικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές.

    -" Γυναίκα 34 ετών Ελληνικής καταγωγής η οποία ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο

    -" Άνδρα 18 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, ο οποίος ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Συνολικά, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε εκατόν ογδόντα επτά, από τα οποία ογδόντα δύο έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

    Το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει ότι η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

    Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

    [02] Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της Μάνης

    Η γοητεία που ασκεί το όνομα "Μάνη" είναι μεγάλη για τους ταξιδευτές και τους λάτρεις των απόμακρων περιοχών. Συνώνυμο της αγριάδας, της απομόνωσης αλλά και της ιδιαιτερότητας ανά τους αιώνες, παραμένει ένα αρκετά άγνωστο μέρος, ακόμα. Απλωμένη στους πρόποδες του Ταύγετου, από την Καλαμάτα μέχρι τους βράχους του ακρωτηρίου Ταίναρου και το Γύθειο, η Μάνη έχει πολλά πρόσωπα.

    Η γλυκύτητα του τοπίου με τους πυκνούς ελαιώνες κατεβαίνοντας στα νότια από την Καλαμάτα, στη περιοχή της Καρδαμύλης, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την περισσότερο άνυδρη και άγρια περιοχή μετά την Αρεόπολη, την λεγόμενη Μέσα Μάνη.

    Αυτά τα ανίσκια μέρη, με τον Ταύγετο να κατρακυλά από κορυφή σε κορυφή όλο πέτρες ως την νότια άκρη του, με τους Μανιάτικους πύργους να ξεπετιούνται κάθετα προς τον ουρανό, είναι κατά πολλούς η βπραγματικήβ Μάνη.

    Κι όμως, τα πετρόχτιστα σπίτια της Καρδαμύλης και των άλλων χωριών της επονομαζόμενης βΜεσσηνιακής Μάνηςβ είναι εξίσου αξιόλογα και μαγευτικά κι ας μην είναι τόσο δραματικά όσο οι μεσαιωνικές συστάδες των πύργων που σαν μικροί ουρανοξύστες στεφανώνουν τους λόφους νότια του ομηρικού Οίτυλου και της Αρεόπολης. Καθώς ο δρόμος αφήνει πίσω την Αρεόπολη και κατηφορίζει προς την βΜέσα Μάνηβ, η ξερότητα του τοπίου γίνεται όλο και πιο φανερή.

    Η ύπαιθρος προς το ακρωτήριο Ταίναρο με τα ερειπωμένα χωριά και τους ατέλειωτους αναβαθμούς δίνει συχνά μια εικόνα εγκατάλειψης. Το υπέροχο χωριό της Βάθειας έχει πια ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Πριν από 10 χρόνια περίπου ο ΕΟΤ ανακαίνισε κάποιους πύργους της που λειτούργησαν για ένα διάστημα ως ξενώνες.

    Αξέχαστη εμπειρία μια διανυκτέρευση σε ένα από αυτά τα φρούρια με τους τεράστιους τοίχους, τις καταπακτές και την μαγική ατμόσφαιρα έξω από τον χρόνο. Το ίδιο ενδιαφέροντα με την Βάθεια είναι και πολλά άλλα μισοερειπωμένα χωριά. Τελευταία, όλο και περισσότεροι κάτοικοι επιστρέφουν και αναπαλαιώνουν τους οικογενειακούς τους πύργους.

    Πύργοι υπάρχουν σκορπισμένοι σε όλο το πόδι της Μάνης, οι περισσότεροι στο νότιο τμήμα του. Οι οικισμοί Νόμια, Κίττα, Κάτω και Ανω Μπουλαριοί και Βάθεια, φαντάζουν σαν δεμάτια από ορθογώνια στον καθαρό ουρανό.

    Η κατάληξη του Ταύγετου στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, αναδίνει μια αίσθηση τέλους του κόσμου που είναι δύσκολο να περιγραφεί. Προκαλούσε από την αρχαιότητα δέος στους ναυτικούς και υπήρχε εκεί κοντά ναός του Ποσειδώνα για εξευμενισμό του θεού της θάλασσας. Μια σπηλιά κάτω από τους βράχους του θαλασσοδαρμένου ακρωτηρίου θεωρείται ότι ήταν η Πύλη του Άδη.

    Όλη η περιοχή του Κάβο-Ματαπά, όπως λέγεται, μαζί με τον μικρό όρμο του Πόρτο Κάγιο λίγο μακρύτερα, ήταν τόποι δύσκολων θριάμβων ενάντια στους Τούρκους αλλά και πειρατικά ορμητήρια. Στην εποχή μας οι άλλοτε πυκνοκατοικημένες περιοχές αυτές μοιάζουν ιδιαίτερα μοναχικές, όπως τα όμορφα χωριά του Άγιου Κυπριανού και της Λάγιας λίγο πιο ανατολικά.

    Οι ιδιότυποι βραχόκηποι που σχηματίζουν οι παρατημένες ξερολιθιές, οι ατέλειωτοι ως τον ουρανό αναβαθμοί γύρω στους λόφους και οι μεσαιωνικοί στην όψη πύργοι που ξεπετιούνται ολόγυρα, επιδρούν στον επισκέπτη με μια αναμφισβήτητη μαγεία.

    Είναι ένα μέρος δυνατό, με σχεδόν αγιογραφική ένταση, λουσμένο με το απαράμιλλο φως των γυμνών πετρωδών περιοχών. Αυτό το φως που μεγεθύνει τα πάντα και τα φέρνει πλησιέστερα, αναδεικνύει την μοναδικότητα των αντικειμένων στο χώρο και τα ανάγει σε αρχέτυπα των μορφών τους.

    Η εικονογράφηση αυτής της σπουδαιότητας και μοναξιάς είναι ένας από τους θριάμβους των Βυζαντινών μωσαϊκών και της εικονογραφίαςβ παρατηρεί εύστοχα ο συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδας Patrick Leigh Fermor στο υπέροχο και πολυδιαβασμένο βιβλίο του για τη Μάνη, μιλώντας ειδικά γι αυτό το γυμνό φως της.

    Το τελείωμα της οροσειράς του Ταύγετου καθώς βυθίζεται σε αυτές τις ξερές και άνυδρες περιοχές έχει μια πνευματικότητα και μια σαφήνεια στη δομή του. Οι τεράστιες πέτρες είναι παντού, ακόμα και ανάμεσα από τις ελιές και τα μοναχικά δένδρα.

    Και μέσα σε αυτή την αγριάδα και την μοναξιά οι πύργοι αυτοί, μοιάζουν σαν να ανήκουν σε αυτό το μέρος όσο και οι βράχοι και οι πτυχώσεις των βουνών ολόγυρα. Πραγματικά, αυτοί οι πύργοι είναι ιδιαίτερα ταιριαστή αρχιτεκτονική μορφή γι' αυτά τα αφιλόξενα μέρη.

    Οι οικισμοί της Βάθειας, της Κίττας, της Νόμιας και άλλων κάνουν πολύ αισθητή αυτή τη συνέπεια χώρου και αρχιτεκτονικής. Το ύψος τους συμπληρώνει το τοπίο που ξεδιπλώνεται προς τα πάνω σαν μια μεγάλη κλίμακα από αναβαθμούς με κορύφωση τις απολήξεις των ορθογώνιων σχηματισμών τους.

    Οι σποραδικοί κάκτοι και οι φραγκοσυκιές τα πλαισιώνουν. Η απουσία σκιάς είναι κάποιες φορές βασανιστική, αλλά είναι αυτή η γυμνότητα του μέρους τελικά που τέρπει το μάτι όσο και την ψυχή με την ασκητική της σαφήνεια.

    Σύμφωνα με το βιβλίο βοι Νυκλιάνοιβ του Μανιάτη συγγραφέα και εκδότη Δημήτρη Δημητράκου-Μεσίκλη, οι μανιάτικοι πύργοι άρχιζαν να κτίζονται με την πυργοειδή όψη τους γύρω στα 1600, από την φεουδαρχική αριστοκρατία της περιοχής, τους Νυκλιάνους. Αυτή η περίεργη στρατιωτική κάστα γαιοκτημόνων, έχει τις ρίζες της ακόμα πιο παλιά.

    Το 1295, ο Ανδρόνικος ο Ββ ο Παλαιολόγος ίδρυσε την πόλη Νύκλι, στην Αρκαδία, στη θέση που είναι η σημερινή Τρίπολη. Μετά την κατάληψή του από τους Φράγκους, το Νύκλι έγινε κέντρο της περιοχής. Όταν οι Βυζαντινοί επανακατέλαβαν το Νύκλι, κάποιοι από τους κατοίκους, εγκαταστάθηκαν στην τότε αραιοκατοικημένη Μάνη. Επίκεντρό τους έγινε η Κίττα, ένα από τα χωριά της Μέσα Μάνης.

    Σιγά-σιγά άρχισαν να έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή και ξέσπασαν έριδες για την ντόπια κυριαρχία από τις οποίες οι νικητές ονομάστηκαν Νυκλιάνοι. Οι έχθρες και οι αγώνες κράτησαν από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα και ήταν ιδιαίτερα βίαιοι. Σε αυτές τις διαμάχες σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πύργοι, σαν εργαλείο πολέμου αλλά και εκφοβισμού. Οι Νυκλιάνοι ήταν οι μόνοι που είχαν το δικαίωμα να κτίζουν τέτοιους πύργους και ήταν εκείνοι που κατείχαν τις ψηλές τοποθεσίες των περιοχών.

    Οι Νυκλιάνικες οικογένειες συχνά κατοικούσαν σε κοινά χωριά και κάθε μια πολεμούσε να έχει την κυριαρχία. Οι πύργοι άρχισαν να ψηλώνουν ως μάχιμα φρούρια και ως πρόκληση στους γειτονικούς πύργους των άλλων οικογενειών.

    Προσθέτοντας πατώματα σε περιόδους ανακωχής εδραίωναν την ισχύ αλλά και την κοινωνική τους θέση, η οποία εξαρτιόταν από το ύψος των πύργων τους, ακριβώς όπως στο Σαν Τζιμινιάνο και την Μπολόνια στην Ιταλία. Οι ονομαστές βεντέτες της Μάνης εδώ έχουν τις ρίζες τους και έχουν να κάνουν περισσότερο με το σόι, την οικογένεια. Είναι κάπως εξωπραγματικό στην εποχή μας να φανταστούμε μάχες και κανονιοβολισμούς από πύργο σε πύργο μέσα σε ένα μικρό χωριό, αλλά φαίνεται πως έτσι συνέβαινε.

    Ωστόσο η τουρκική απειλή έδινε τέλος - έστω και πρόσκαιρο - σε όλες αυτές τις διαμάχες. Η αντίσταση και τα πολεμικά τους κατορθώματα ενάντια στους Τούρκους έγραψαν ιστορία. Άλλωστε η Μάνη μαζί με τα Σφακιά στην Κρήτη και κάποιες ορεινές περιοχές της Ηπείρου ήταν τα μόνα μέρη στην υπόδουλη Ελλάδα που έχαιραν μιάς επισφαλούς πλην όμως υπαρκτής ημιανεξαρτησίας.

    Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της περιοχής όμως δεν σταματάει στις οικίες και τους πύργους της. Σε όλη την χερσόνησο συναντάμε πλήθος σημαντικότατους Βυζαντινούς ναούς του 11ου και του 12ου αιώνα αλλά και παλαιότερων εποχών.

    Η περιοχή είναι διάσπαρτη με μονόχωρα εκκλησάκια προγενέστερα του 11ου αιώνα και μεταγενέστερους σταυροειδείς ναούς. Τα εξαιρετικά δείγματα της βΣχολής της Ελλάδοςβ είναι συχνά μικροί σταυρόσχημοι ναοί με τρούλο και είναι υπέροχα ενσωματωμένα στο τοπίο.

    Το κομψότατο και συμπαγές σχήμα τους, η προσεγμένη και βπλινθοπερίκλειστηβ λιθοδομή τους με τα κεραμικά στοιχεία, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, οι σωζόμενες σημαντικές τοιχογραφίες τους τις καθιστούν κορυφαία δείγματα αυτής της Σχολής που, σε αντιδιαστολή με την Σχολή της Χώρας (Κωνσταντινούπολης), δημιούργησε κάποιες αλλαγές στον τύπο των ναών. Μια από αυτές είναι ότι μείωσε τις αναλογίες τους με αποτέλεσμα ένα μέγεθος σε αρμονική συνομιλία με το τοπίο.

    Αθέατα πολλές φορές, σε απομονωμένες και δασώδεις ρεματιές του Ταύγετου, αυτά τα μικρά αριστουργήματα είναι από μόνα τους λόγος για μια περιήγηση στη Μάνη. Σε ένα από τα άγρια και δυσπρόσιτα φαράγγια πάνω από το χωριό Άνω Μπουλαριοί, βρίσκεται η πιο αξιόλογη ίσως από τις εκκλησίες αυτές, με σπανιότατες τοιχογραφίες του 11ου αιώνα.

    Κοντά στον Γερολιμένα, στο χωριό Φραγκούλια, υπάρχει η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Δρυαλού. Ο ναός είναι μονόχωρος, κεραμοσκέπαστος, χτίστηκε το 1079 και ανακαινίστηκε από τον Ανδρόνικο το 1322-1323.

    Ο ναός των Ταξιαρχών στη Χαρούδα έχει εκπληκτική τοιχοποιία από κομμάτια ναού της κλασσικής εποχής και ο Άγιος Γεώργιος στο Νικάνδρι είναι γεμάτος εξαιρετικές τοιχογραφίες. Ήταν έξω από την εκκλησία των Ταξιαρχών που, στις 23 Μαρτίου του 1821 οι Μανιάτες ευλόγησαν τα όπλα τους και άρχισαν τον απελευθερωτικό αγώνα.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός των Αγίων Σέργιου και Βάκχου του 12ου αιώνα στην Κίττα. Στην περιοχή, εκτός από τους πολλούς σταυροειδείς με τρούλο, συναντάμε και μερικές πολύ σημαντικές βασιλικές.

    Το απομονωμένο Βυζαντινό δεσποτάτο που περιλάμβανε τα κάστρα της Μάνης, του Μυστρά και της Μονεμβασιάς, μας έχει αφήσει πολλά δείγματα της ακμής της εποχής των Παλαιολόγων.

    Η μεγάλη συγκέντρωση βυζαντινών ναών στην περιοχή της Μάνης είναι, μαζί με τους μοναδικούς στην Ελλάδα μακρόστενους πύργους της, λόγος για να κηρυχθεί ολόκληρη η χερσόνησος προστατευόμενη αρχιτεκτονικά περιοχή, να αναδειχθεί ο πλούτος της και να περιοριστούν οι δομικές αυθαιρεσίες. Σίγουρα θα το άξιζε, αυτός ο τόσο ιδιαίτερος χώρος της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

    [03] "Να υπερβούμε τη δυσπιστία"

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για την υπέρβαση της δυσπιστίας του Ψυχρού Πολέμου και την οικοδόμηση μιας συνολικής σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Νέα Οικονομική Σχολή της Μόσχας.

    "Η Αμερική επιθυμεί μια ισχυρή, ειρηνική και ευημερούσα Ρωσία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. "...ως προς τα θεμελιώδη ζητήματα που θα διαμορφώσουν τον αιώνα αυτόν Αμερικανοί και Ρώσοι μοιράζονται κοινά συμφέροντα που συγκροτούν μια βάση συνεργασίας", πρόσθεσε.

    "Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν μια παγκόσμια σύμπραξη και η σύμπραξη αυτή θα είναι ισχυρότερη εάν η Ρωσία καταλαμβάνει τη θέση της μεγάλης δύναμης που της ανήκει", είπε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος αντιπαρέβαλε αυτήν την ιδέα με αυτήν που επικρατούσε κατά τον 20ό αιώνα, οπότε "οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήταν ταγμένες στον μεταξύ τους ανταγωνισμό", ή στην ιδέα του 19ου αιώνα, οπότε οι δύο χώρες ήταν καταδικασμένες "να ανταγωνίζονται για τις σφαίρες επιρροής και οπότε οι μεγάλες δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να συγκροτούν ανταγωνιστικά μπλοκ για να εξισορροπούν η μία την άλλη".

    Αν και προσεκτικός ώστε να μην επικρίνει ευθέως την ηγεσία του Κρεμλίνου και αφού επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να επιβάλουν οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να σεβασθεί τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

    "Η ιστορική διαδρομή μάς δείχνει ότι οι κυβερνήσεις που τίθενται στην υπηρεσία του λαού επιβιώνουν και ευημερούν, όχι οι κυβερνήσεις που δεν υπηρετούν παρά τη δική τους εξουσία...Οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τη λαϊκή βούληση διακινδυνεύουν λιγότερο να αποτύχουν, να τρομοκρατήσουν τους πολίτες τους ή να κηρύξουν πόλεμο εναντίον άλλων. Οι κυβερνήσεις που προωθούν τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που ελέγχονται για ό,τι πράττουν και επιτρέπουν τη λειτουργία ανεξάρτητων θεσμών είναι οι πιο αξιόπιστοι εμπορικοί εταίροι", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να επιβάλει τον σεβασμό των νόμων στον οικονομικό τομέα.

    Η επιτυχία μιας χώρας "εξαρτάται από το αν η οικονομία της λειτουργεί βάσει των κανόνων του κράτους δικαίου...Οπως είπε σωστά ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ένα δικαιικό σύστημα, αποτελεσματικό και ώριμο, αποτελεί προϋπόθεση για μια συνεχή οικονομική ανάπτυξη. Παντού πρέπει κανείς να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα ή να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να πρέπει να δωροδοκεί", είπε.

    Η Ρωσία πρέπει να σεβασθεί την κυριαρχία της Γεωργίας και της Ουκρανίας, είπε. "Η κυριαρχία των κρατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς τάξης. Με τον ίδιο τρόπο που όλα τα κράτη πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την ηγεσία τους, πρέπει να έχουν και το δικαίωμα να ζουν εντός ασφαλών συνόρων και να εφαρμόζουν τη δική τους εξωτερική πολιτική", είπε.

    "Αυτό ισχύει για τη Ρωσία όπως και για τις ΗΠΑ. Κάθε σύστημα που εγκαταλείπει αυτά τα δικαιώματα οδηγεί στην αναρχία. Για τον λόγο αυτόν η αρχή αυτή πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Γεωργίας και της Ουκρανίας", είπε υπενθυμίζοντας ότι η λογική των σφαιρών επιρροής ανήκει στον 19ο αιώνα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να συνταχθεί με τις αμερικανικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελούν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Η Αμερική επιδιώκει να ανατρέψει τη διασπορά των πυρηνικών όπλων και να εμποδίσει τη χρήση τους...Είναι ευθύνη δική μας, ημών που είμαστε οι δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις ...Ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσία έχουν κάτι να κερδίσουν από μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Βόρεια Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη και για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει την ατομική βόμβα", είπε.

    [04] Σύνοδος των "8"

    Χιλιάδες άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν δραστηριοποιηθεί για να εγγυηθούν την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, ενόψει της διάσκεψης της Ομάδας των Οκτώ (G8) που ξεκινά αύριο στην Λβ Άκουϊλα.

    Η σεισμόπληκτη πόλη που θα φιλοξενήσει την διεθνή συνάντηση, έχει ήδη μετατραπεί σε «αστακό»: στην περιοχή του Κοππίτο, γύρω από το στρατώνα της οικονομικής αστυνομίας, όπου και θα συνεδριάσουν «οι ισχυροί του πλανήτη» η διέλευση απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία μικρών πούλμαν, που έχουν νοικιασθεί από την ίδια την οργάνωση της G8. Μεταφέρουν αποκλειστικά τα μέλη των αντιπροσωπειών και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, ενώ πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα και για τους σεισμοπαθείς που συνεχίζουν να ζουν στους καταυλισμούς. Για να εξέλθουν και να εισέλθουν στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους την ειδική ταυτότητα που τους έχει χορηγηθεί.

    Σε ό,τι αφορά τη Ρώμη, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των καραμπινιέρων και της αστυνομίας ελέγχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, τις ξένες πρεσβείες, τις γέφυρες του Τίβερη, τα γνωστότερα μνημεία. Για σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματισθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας των «εχθρών της παγκοσμιοποίησης» στην κεντρική πλατεία Μπαρμπερίνι.

    Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Οι «πρώτες κυρίες» των ισχυρών του πλανήτη, πρόκειται να επισκεφθούν το αρχαιολογικό μουσείο του Καπιτωλίου και να γευματίσουν στην ιστορική Terrazza Caffarelli από την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει το μοναδικό πανόραμα της Αιώνιας Πόλης.

    Προτάσεις για της ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανήγγειλε λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο της G8 στη σεισμόπληκτη Λ' Ακουϊλα, ότι η χώρα του θα προτείνει ένα ποσό της τάξης των 10-15 δισ.δολαρίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της διατροφικής "αλυσίδας" και τα τρόφιμα να επαρκέσουν εν μέσω κρίσης και για τους φτωχούς ανά τον πλανήτη.

    Η G8 συνενώνει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά.

    ", τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στις δηλώσεις του.

    Καλά πληροφορημένες πηγές για τις εργασίες της συνόδου ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον από την πλευρά της δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει περισσότερα από 3-4 δισ.δολάρια, για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.

    Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐθ Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα επισήμανε, πρόσφατα, ότι "αυτήν την κρίση μπορεί να την χειριστεί μόνον η G20--στην οποία και η χώρα του ανήκει--και όχι η G8".

    -Στην G20 υπάγονται: ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Αργεντινή, Μεξικό, Ισπανία, Νότια Αφρική και Τουρκία.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Tην ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση σε θέματα, όπως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ανεργία, το παγκόσμιο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), που συνέρχεται από σήμερα έως τις 10 Ιουλίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι στη Σύνοδο θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διευκρινιστούν τα μέτρα ενίσχυσης προς τους φτωχότερους πληθυσμούς του πλανήτη.

    Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, και θα καλέσει όλες τις χώρες να επιβεβαιώσουν το στόχο για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, κατά 50%, ως το 2050.

    Επιπλέον, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 80% τουλάχιστον και να καλύψουν σημαντικό μέρος της απόστασης με την επίτευξη σοβαρών μεσοπρόθεσμων μειώσεων, ενώ ανάλογες προσπάθειες πρέπει να καταβάλουν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.

    «Στόχος είναι, να δοθεί ώθηση στις αναδυόμενες οικονομίες, ώστε να είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για να μειώσουν από κοινού τις εκπομπές αερίων κάτω από το επίπεδο της συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος, κατά τη διάσκεψη θα τονίσει, επίσης, τις οικονομικές προοπτικές, που υπάρχουν για μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

    Για την παγκόσμια οικονομία, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα καλέσει την Ομάδα των Οκτώ να στείλει ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη αντίστασης στις πιέσεις εφαρμογής πολιτικής προστατευτισμού στις συναλλαγές και τις επενδύσεις σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

    Λόγω των σοβαρών κοινωνικών επιπτώσεων, που έχει η παρούσα κρίση, ο Μ. Μπαρόζο είπε πως θα απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον πολίτη και να χαραχθούν κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας με προοπτική την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τον Μ. Μπαρόζο, «οι κοινωνικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση αναμένεται να διαρκέσουν και για το λόγο αυτό απαιτούνται μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία σημειώνει αύξηση».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εκπονηθούν στρατηγικές εξόδου από την κρίση με στόχο την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών που, λόγω της κρίσης, παρουσιάζουν επιδείνωση.

    Επιστρέφει στο Πεκίνο ο Πρόεδρος της Κίνας

    Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο επιστρέφει στο Πεκίνο από την Ιταλία, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στη σύνοδο των G8, για να χειριστεί το θέμα των ταραχών στη δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    " Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο περιέκοψε την επίσκεψη του στην Ιταλία αφού ολοκλήρωσε το μέρος της επίσημης επίσκεψης στη χώρα και αναχώρησε νωρίς σήμερα για την Κίνα εξ αιτίας της κατάστασης στην περιοχή στα βορειοδυτικά, στο Σιντζιάνγκ στην Αυτόνομη περιοχή του Ουιγούρων", μετέδωσε το Νέα Κίνα.

    Πρώτες διαδηλώσεις στη Ρώμη

    Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε δρόμους της Ρώμης κατά της συνόδου κορυφής της G8 και οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περί τα 40 άτομα κυρίως Ιταλούς, ανακοίνωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και κράνη, υποχώρησαν προς το πανεπιστήμιο της Ρώμης και άρχισαν να πετούν μπουκάλια και πέτρες προς τους αστυνομικούς που είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το πανεπιστήμιο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 36 άτομα συνελήφθησαν στην ιταλική πρωτεύουσα. Από αυτούς, 27 ήταν Ιταλοί, 4 Σουηδοί, δύο Γερμανοί, ένας Ελβετός, ένας Γάλλος και ένας Πολωνός.

    "Ολοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, να ακουστεί η φωνή τους, αλλά χωρίς την δημιουργία επεισοδίων και σεβόμενοι τους νόμους", δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

    Νωρίτερα πέντε Γάλλοι, από 25 μέχρι 35 ετών, συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους ρόπαλα στην Λ'Ακουϊλα, όπου θα αρχίσει αύριο η σύνοδος κορυφής της G8. Απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες για κατοχή όπλων αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 July 2009 - 6:30:23 UTC