Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση για την πράσινη ανάπτυξη
  • [02] Αιματηρά επεισόδια στη δυτική Κίνα

  • [01] Συνεδρίαση για την πράσινη ανάπτυξη

    Υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι ο επιτελικός κύκλος πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

    «Καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή δίχως αυτονομία της πολιτικής από κάθε είδους συμφέροντα», τονίζει σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, αναφέρεται στο κρίσιμο πρόβλημα της διαφθοράς που «αγκαλιάζει τις κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα», και επισημαίνει ότι, «με την κυριαρχία, τις τελευταίες δεκαετίες, μιας νεοφιλελεύθερης ή νεοσυντηρητικής λογικής, ο μεγάλος πλούτος που παράχθηκε διεθνώς αλλά και σε εθνικό επίπεδο αφέθηκε να συγκεντρωθεί σε πολύ λίγους και ισχυρούς».

    «Το ζήτημα της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος είναι ζήτημα Δημοκρατίας» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου ο οποίος χαρακτηρίζει «ρίζα της συμφοράς» την εξάρτηση από κάθε είδους ανεξέλεγκτα συμφέροντα - επιχειρηματικά, μιντιακά ή όποια άλλα.

    Η αυτονομία της πολιτικής, προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «είναι η αφετηρία για την αλλαγή πορείας της χώρας». Πάνω από όλα, συνεχίζει ο κ. Παπανδρέου «η αυτονομία της πολιτικής χρειάζεται πολιτική βούληση και έναν συνεχή αγώνα. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που αισθάνεται ότι δεν χρωστά σε κανέναν, εκτός από τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν, και πολιτεύεται ανάλογα. Που έχει ως κυρίαρχο μέλημα το καλό του τόπου - το δημόσιο συμφέρον.

    Αυτή δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Θα είναι η αυριανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Είναι προσωπική μου δέσμευση» καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

    Γ.Παπανδρέου: Εκλογές τον Σεπτέμβιο

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, δεσμευόμενος ταυτόχρονα να στηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο προεδρικό αξίωμα, εφόσον το επιθυμεί.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στην κυβέρνηση να συμφωνήσουν από τώρα στην επανεκλογή του κ. Παπούλια, συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε την διενέργεια πρόωρων εκλογών για να μπορέσει, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση να καταρτίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010, που χαράζει μια νέα πορεία ελπίδας και ανάταξης για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέδωσε χαρακτήρα ανένδοτου αγώνα στη μάχη κατά της διαφθοράς, ασκώντας για το θέμα αυτό σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Οι εκλογές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επιβάλλονται από το συμφέρον του τόπου καθώς η νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει νωπή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση.

    Γι΄αυτό, όπως τόνισε, πρώτο βήμα της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, θα είναι η άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των αγορών προς την ελληνική οικονομία και δεύτερο η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της ΟΝΕ. Θα υπάρξει, όπως είπε, ένα νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης το οποίο θα συνδυάζει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας με τις απαραίτητες διαρθρωτικές και μεσοπρόθεσμες αλλαγές.

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα υπηρετείται ο στόχος της στήριξης του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης μέσα από μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ θα κατατείνει στη φορολόγηση του πλούτου εκεί όπου πραγματικά υπάρχει και κατονόμασε τις υπεράκτιες εταιρίες, τα μερίσματα στα υψηλά εισοδήματα, τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ακόμα και την εκκλησιαστική περιουσία που αξιοποιείται οικονομικά.

    Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει δέσμη μέτρων που θα έχουν στο επίκεντρό τους το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον άνεργο, τον αγρότη, τον υπερχρεωμένο πολίτη, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα γιατί όπως τόνισε "εμείς γι΄αυτούς νοιαζόμαστε".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ κρίσιμους τους δέκα επόμενους μήνες για τη χώρα και έθεσε ως βασικά ζητήματα την αλλαγή της κυβέρνησης, την ανάταξη της οικονομίας και την προστασία του εισοδήματος του πολίτη και τον ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα τις εκατό πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.Τόνισε ότι πρώτο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία και την τσέπη του πολίτη και δεύτερο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα.

    Το δεύτερο μέλημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης , όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορά τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος, με μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά προϋποθέτουν πολιτική βούληση την οποία διαθέτει το ΠΑΣΟΚ.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά δεν κοστίζουν τίποτα:

    -Η αναμόρφωση του θεσμού του"πόθεν έσχες" ώστε να κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.

    -Η υποχρεωτική δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του δημοσίου που αφορούν προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το δημόσιο, αναθέσεις, χρηματοδοτήσεις και προσλήψεις.

    -Η αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων στο δημόσιο ώστε οι ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία με τους πειθαρχικούς ελεγκτές.

    -Η επιλογή του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης με διαφάνεια και αξιοκρατία.

    -Η μείωση των υπουργείων και η δημιουργία μιας επιτελικής κυβέρνησης.

    -Ελάχιστη θα είναι η επένδυση στη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων η οποία όμως θα αποφέρει τεράστια οφέλη στο δημόσιο.

    -Τίποτα δεν κοστίζει η λήψη σκληρών μέτρων για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς και όλες οι ιδιωτικές εισφορές ονομαστικές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου αυτό ήδη το έχει κάνει πράξη. Και όπως είπε, προτίθεται να καλέσει να συμπαραταχθούν σε όλα αυτά τα μέτρα οι κοινωνικοί εταίροι, οι μαζικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση και ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα και το κράτος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει φιλόδοξους στόχους αλλά έχει τη βούληση, το σχέδιο και τη γνώση για να πετύχει. Για την επιτυχία όμως έθεσε ως βασικό προαπαιτούμενο την ύπαρξη ενός ευνομούμενου κράτους.

    Σχετικά με το ερώτημα που τίθεται για το πού θα βρεθούν τα χρήματα και τη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα το "πού πάνε τα λεφτά" . Και πρόσθεσε ότι η τραγική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα καταχρεώθηκε με εκατό δισ. ευρώ επιπλέον τα τελευταία πέντε χρόνια, χρήματα τα οποία χάθηκαν σε σπατάλες για να βολευτούν "ημέτεροι" και για να μπορέσει να εφαρμοστεί η πελατειακή πολιτική και να αναπτυχθεί η διαφθορά, η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μήνυμα που βγήκε είναι ότι "μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Και επαγγέλθηκε μια πολιτεία η οποία δεν θα αδικεί, δεν θα αγνοεί, δεν θα ευτελίζει, δεν αυθαιρετεί, αντίθετα θα επιβραβεύει την αξία, την πρωτοβουλία, την αξιοσύνη, την προσπάθεια και την προσφορά.

    Στις ευρωεκλογές, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι Έλληνες απέρριψαν τις πολιτικές της ΝΔ και χαρακτήρισε "δημοψηφισματική καταδίκη" το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Η αλήθεια αυτή πρόσθεσε, μας θέτει προ των ευθυνών μας, γιατί όπως τόνισε, εμείς δεν θέλουμε απλά να αντικαταστήσουμε τη ΝΔ στο τιμόνι της χώρας αλλά να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά. Και γι΄αυτό, τόνισε, παλεύουμε να κερδίσουμε όχι μόνο την ψήφο αλλά και την καρδιά του Έλληνα πολίτη.

    Στο σημείο αυτό έκανε άνοιγμα και προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έχει νικητές και ηττημένους πολίτες, προσθέτοντας ότι στη δημοκρατία νικούν και ηττούνται ιδέες και πολιτικές. Παράλληλα ευχαρίστησε όλα τα μέλη, τα στελέχη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μια καθαρή νίκη για το ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η νίκη στις ευρωεκλογές δεν δικαιολογεί καμία αλαζονεία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι δεν ερχόμαστε και δεν διεκδικούμε την κυβέρνηση για να καταλάβουμε καρέκλες, αλλά για να λύσουμε προβλήματα. Και υπογράμμισε ότι όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθειά μας, ούτε σήμερα, ούτε αύριο στην κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Και έδωσε μεγαλύτερη έμφαση τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται δημιουργικούς και ανιδιοτελείς ανθρώπους και με τέτοιους ανθρώπους προτίθεται να κυβερνήσει, απαντώντας έτσι στο ερώτημα που τίθεται συχνά με ποιους θα κυβερνήσει.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι πριν από ένα χρόνο κάποιοι θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ τελειωμένο αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν χειραγωγείται ούτε υπηρετεί αφεντάδες, πίστεψαν ότι μπορεί να διαλυθεί από τις δημοσκοπήσεις. Στο σημείο αυτό απηύθυνε προειδοποίηση προς όσους απεργάζονται παρόμοια σχέδια, τονίζοντας ότι "πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα μας και θα υπάρχει όσο υπηρετεί τους Έλληνες πολίτες και τις ανάγκες τους".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε το κίνημα το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι στέκεται αντάξιο της ιστορίας του. Και δήλωσε "πραγματικά αισιόδοξος" για όσα μπορεί να κάνει από δώ και πέρα χαρακτηρίζοντας καθοριστικής σημασίας για την πορεία του τόπου τους επόμενους μήνες.

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός σε αυτούς τους μήνες θα σφραγίσει με την ψήφο του την ξεκάθαρη απάντηση που έδωσε στις ευρωεκλογές και στο δίλημμα "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Ο λαός στις ευρωεκλογές δεν ψήφισε επιτάχυνση της ίδιας άδικης και πελατειακής πολιτικής, όπως κατάλαβε μόνο ο κ. Καραμανλής, μιας πολιτικής η οποία μεγαλώνει το κενό εξουσίας στη χώρα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Χαρακτήρισε επίσης την κυβέρνηση καράβι που σέρνεται από τους συγκυριακούς ανέμους των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Και είναι, όπως είπε, μια κυβέρνηση που σέρνεται από την ομηρία της , από τους εκβιασμούς κάθε κατηγορούμενου που η ίδια συγκαλύπτει. Η Ελλάδα τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να περιμένει.

    [02] Αιματηρά επεισόδια στη δυτική Κίνα

    Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν σε αιματηρά που σημειώθηκαν χθες Κυριακή στην πόλη Ουρούμτσι της επαρχίας Σιντζάν της δυτικής Κίνας, ανάμεσα σε πολίτες της εθνότητας Χαν και Ουιγούρους, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα την τοπική αστυνομία.

    Η αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες διαδηλωτές και αναζητεί περισσότερους από 90, που θεωρούνται "άνθρωποι-κλειδιά", μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Σήμερα το πρωΐ, «η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο», μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ωστόσο, η τοπική ηγεσία διέταξε να διακοπεί η κυκλοφορία σε εκτεταμένα τμήματα της πρωτεύουσας Ουρούμτσι, με πληθυσμό 2,3 εκατ. κατοίκους, ώστε να διασφαλισθεί πως δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια.

    Κάτοικοι της πόλης-σε απόσταση 3.270 χλμ δυτικά από το Πεκίνο-κατέλαβαν τους δρόμους και σπάζοντας και καίγοντας αυτοκίνητα, διαμαρτυρήθηκαν για τον χειρισμό των αρχών της σύγκρουσης, που είχε προηγηθεί ανάμεσα σε κινέζους Χαν και Ουϊγούρους εργάτες στη νότιο Κίνα, στα τέλη του περασμένου μηνός, κατά την οποία δύο Ουϊγούροι είχαν χάσει τη ζωή τους.

    Η κυβέρνηση της Κίνας επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στις ομάδες των εξορίστων Ουϊγούρων, οι οποίες αξιώνουν την ανεξαρτησία από την Κίνα, την οποία κατηγορούν ότι αλλοιώνει την κουλτούρα τους και εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.

    «Τα γεγονότα τεκμαίρουν πως η στάση ελεγχόταν και εκπορευόταν από το εξωτερικό», τόνισε στο Νέα Κίνα κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως «η εξέγερση μηχανεύθηκε από το Παγκόσμιο Κογκρέσο των Ουϊγούρων».

    «Αυτό ήταν ένα βίαιο έγκλημα, το οποίο είχε προετοιμασθεί και οργανωθεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Αντιπρόσωποι των εξορίστων Ουϊγούρων διέψευσαν με απόλυτο τρόπο τους ισχυρισμούς της Κίνας και τόνισαν πως η εξέγερση αποτέλεσε το ξέσπασμα της οργής που υπέβοσκε στον πληθυσμό από την πολιτική που ακολουθούν οι κινέζοι Χαν στη διαχείριση των οικονομικών ευκαιριών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2009 - 8:30:20 UTC