Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επόδομα ενοικίου: Από σήμερα η αίτηση
  • [02] "Να πληρώσουν οι έχοντες"

  • [01] Επόδομα ενοικίου: Από σήμερα η αίτηση

    Από σήμερα και μέχρι τις 15 Δεκεμβριου 2009 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι για το νέο νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για το 2009. Οσοι είχαν επιδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση εντός της ανωτέρω προθεσμίας.

    Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα ΚΕΠ.

    Για τις αναλυτικές λεπτομέρειες του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ από όπου και θα παραλαμβάνουν τα σχετικά έντυπα αιτήσεων.

    Όσοι έλαβαν την επιδότηση του 2008, ενημερώθηκαν με επιστολή του ΟΕΚ η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να αποστέλλεται στις διευθύνσεις τους από τις 20 Ιουνίου 2009.

    Στο πρόγραμμα του έτους 2008, που αφορά στα ενοίκια που έχουν καταβληθεί κατά το έτος 2007, υποβλήθηκαν 126.400 αιτήσεις. Στο νέο πρόγραμμα για το 2009, αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 15% ενώ στον προϋπολογισμό του ΟΕΚ έχει προβλεφθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το ποσό των 220.000.000 ευρώ.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ. εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι που μένουν σε ενοίκιο, που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2009 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, για οικογένειες χωρίς παιδιά, και αυξάνεται 2.000 για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    Η επιδότηση αφορά ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το έτος 2008 και θα καταβληθεί εφβ άπαξ και εφόσον βέβαια θα πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

    Ειδικές ρυθμίσεις του προγράμματος δίνουν τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

    1. Σε μακροχρόνια ανέργους.

    2. Σε δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν εντός του έτους 2009 από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών.

    3. Σε δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα του οικονομικού έτους 2009 είναι μέχρι 8.000 β¬.

    Στις περιπτώσεις αυτές, το επίδομα χορηγείται προσαυξημένο κατά 50%.

    Άλλες ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις του προγράμματος είναι:

  • Η παροχή δυνατότητας σε δικαιούχους των οποίων το καθαρό ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα υπερβαίνει τα παραπάνω ανώτατα όρια της κατηγορίας τους, να πάρουν μειωμένη επιδότηση ενοικίου. Στις περιπτώσεις αυτές, το ποσό του επιδόματος που θα λάβουν θα είναι ίσο με τη διαφορά που προκύπτει, όταν από το καθορισθέν για την κατηγορία που ανήκουν όριο εισοδήματος, στο οποίο έχει προστεθεί το ετήσιο ποσό επιδόματος ενοικίου, αφαιρεθεί το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα, αρκεί η διαφορά αυτή που προκύπτει, να μην είναι μικρότερη από το ποσό των 345 β¬, άλλως δεν χορηγείται ποσό επιδόματος.

  • Για τους δικαιούχους του ΟΕΚ που τέλεσαν το γάμο τους το έτος 2009 και κατά το έτος 2008 ήταν μεμονωμένα άτομα και μίσθωναν κατοικία, για τη χορήγηση της επιδότησης ενοικίου έτους 2009, θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδήματα του ενός από τους δύο συζύγους και συγκεκριμένα εκείνου που θα υποβάλλει την αίτηση στο πρόγραμμα.

  • Στους δικαιούχους που η μίσθωση της κατοικίας τους κατά το έτος 2008 είναι μικρότερη των 12 μηνών, ή στους δικαιούχους που το ετήσιο ποσό ενοικίου που έχει καταβληθεί είναι μικρότερο από το ποσό του επιδόματος ενοικίου που αναλογεί στην κατηγορία τους, καταβάλλεται ποσό επιδόματος όσο και οι μήνες μίσθωσης ή όσο και το ποσό του ενοικίου που κατέβαλαν το έτος 2008, αντίστοιχα.

    (Σε οποιαδήποτε περίπτωση που το συνολικό υπολογιζόμενο ποσό επιδόματος προκύπτει μικρότερο των 345 β¬, δεν θα χορηγείται ποσό επιδόματος).

  • Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου μετά την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και πριν την έγκριση ή μετά την έγκριση της επιδότησης, το επίδομα ενοικίου χορηγείται στα προστατευόμενα μέλη.

  • Τέλος, με διάταξη πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου, όσοι έτυχαν ή τυγχάνουν επιδότησης ενοικίου επιτρέπεται να συμμετέχουν και σε άλλα προγράμματα στεγαστικής συνδρομής του ΟΕΚ. Η επιδότηση ενοικίου διακόπτεται όταν στο δικαιούχο παραχωρηθεί κατοικία, σε περίπτωση δε δανειοδότησης ή χορήγησης επιδότησης επιτοκίου, όταν χορηγηθεί στο δικαιούχο ολόκληρο το ποσό του δανείου, δηλαδή όταν πλέον έχει εξασφαλιστεί η στέγαση του.

  • ** Βα σημειωθεί ότι δεν χορηγείται επιδότηση ενοικίου στους δικαιούχους του ΟΕΚ οι οποίοι κατά το έτος 2008 μίσθωναν κατοικία από συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας κατβ ευθείαν γραμμή.

    [02] "Να πληρώσουν οι έχοντες"

    Πολιτική εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ για τις πολιτικές εξελίξεις και το ρόλο της Αριστεράς, με ομιλητή το Φώτη Κουβέλη, το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

    Για «κυνήγι μαγισσών» και «φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες», κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΚΕΠΥΟ.

    Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «έχει γίνει ένα σημαντικό έργο, έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή βάση δεδομένων, που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για μια πιο δίκαιη φορολογική πολιτική» και πρόσθεσε πως «για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει πια τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ακολουθήσει μια φορολογική πολιτική, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη».

    «Δυστυχώς -υποστήριξε- η κυβέρνηση, βλέπουμε να εξαντλείται σε ένα κυνήγι μαγισσών. Σε μια φορολογική επιδρομή στους μη έχοντες και κατέχοντες κι αν δείτε τη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, θα το καταλάβετε. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων φόρων έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Από την υπόθεση των ημιυπαίθριων, τον φόρο στη βενζίνη έως τη φορολογία, που ακολουθείται στα κινητά τηλέφωνα, όλη η φορολογική πολιτική που έχει δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, έχει αυτόν το χαρακτήρα».

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε «διαφορετική φορολογική πολιτική, που θα έχει σα στόχο τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή, «να αυξήσει τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, με κατάργηση του αφορολόγητου στη μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, με μια προσπάθεια να κατανεμηθούν τα βάρη, έτσι ώστε να πληρώσουν αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν και όχι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την υπόθεση».

    «Ας ελπίσουμε πως οι αρνητικές προσδοκίες των πολιτών θα διαψευσθούν. Έχουμε μάθει ποιοι έδωσαν τις μίζες, πρέπει να μάθουμε και ποιοι τις πήραν. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Siemens είναι μια υπόθεση, που αφορά την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, σε μια περίοδο που αυτό βρίσκεται στο ναδίρ και θα περιμένουμε, κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην υπεκφεύγουν της ουσίας και να δώσουν επιτέλους ουσιαστικές απαντήσεις στους πολίτες», κατέληξε.

    Αλ.Αλαβάνος για την έρευνα

    Την εκτίμηση ότι «τα προβλήματα, που εμφανίζει η χώρα μας στον τομέα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σοβαρά» εξέφρασε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας σε ημερίδα, που οργάνωσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Έρευνα στην Ελλάδα (με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη βουλή), με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, μάλιστα, λόγο και για δημιουργία Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, προκειμένου να υπογραμμίσει τη βαρύτητα που αποδίδει το κόμμα του στην έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις, που έρχονται από χώρες, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, είτε οικονομικά, είτε γεωπολιτικά, με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται εύκολος αντίπαλος. Διότι, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και αναδιατάξεων στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα, αντί να βάλει κάποιους στόχους, αντί να μελετήσει τα υπόγεια κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα, αντί να βάλει κάποια θεμέλια, κατασπαταλά όλες τις δυνάμεις της στις υποθέσεις αυτές (σ.σ. υπόθεση Siemens)».

    Αναφερόμενος στο νόμο, που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα, το οποίο αποδείχθηκε αδύνατο να εφαρμοστεί και έτσι, το Μάρτιο του 2009, δύο μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταθέσει την έναρξη ισχύος του για τον Ιανουάριο του 2010» και πρόσθεσε: «Και είναι εντελώς αμφίβολο αν ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον όπως ψηφίστηκε».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, η μόνη, ίσως «συμπαθής» για τον ίδιο, μεταρρύθμιση της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις, είναι αυτή που αφορά τον περιορισμό του καπνίσματος, «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε πως οι βλαβερές συνέπειες για τους καπνιστές σήμερα μπορούν να γίνουν με τον τρόπο, που οργανώθηκε, βλαβερές συνέπειες για χιλιάδες καταστηματάρχες στη χώρα μας».

    Επικρίνοντας περαιτέρω την κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «στο θέμα των Ερευνητικών Κέντρων η κυβέρνηση είναι προκλητική, διότι πώς μπορεί μια κυβέρνηση να μιλάει για πανσπερμία Ερευνητικών Κέντρων, όταν, για παράδειγμα, έχει συμβάλει πάρα πολύ αυτή σ΄αυτό;».

    «Είναι χαρακτηριστικό -πρόσθεσε- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Στυλιανίδη στο υπ. Παιδείας, δημιουργήθηκαν έξι ερευνητικά κέντρα στην ευρύτερη περιφέρειά του και αντίστοιχα στοιχεία βρίσκει κανείς για προηγούμενους υπουργούς Παιδείας ή υπουργούς Ανάπτυξης. Είναι εντυπωσιακό επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωράει χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς κανένα σχέδιο».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει κανένας διάλογος με τα άμεσα εμπλεκόμενα Ερευνητικά Κέντρα», υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης».

    «Όχι να μην αναζητήσουμε και μοντέλο και τρόπο λειτουργίας και μείωση της πανσπερμίας και απόδοση κ.λπ. στον τομέα της έρευνας. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να αποσύρει όλες αυτές τις αθεμελίωτες αποφάσεις, που ανακοίνωσε, και να προχωρήσει, ως οφείλει, σε ουσιαστικό διάλογο με την ερευνητική κοινότητα και τους φορείς με στόχο τον πραγματικό εξορθολογισμό και την ενίσχυση των Ερευνητικών Κέντρων στην κατεύθυνση της χάραξης μιας συνεκτικής εθνικής πολιτικής για την έρευνα».

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε τη σημασία του εθνικού σχεδιασμού στο συγκεκριμένο θέμα, διότι «δεν μπορεί το καράβι με πολλά μποφόρ, που υπάρχουν σήμερα στα πλαίσια μια διεθνούς κρίσης, η οποία δεν έχει εξαλειφθεί, να πλέει χωρίς να έχει σχέδιο».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου επισκέφθηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, στα Βασιλικά Βουτών, και συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και με το Σύλλογο Εργαζομένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2009 - 6:30:19 UTC