Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργούν σήμερα οι τράπεζες
  • [02] Συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ
  • [03] Νέο ένταλμα για Μ.Χριστοφοράκο
  • [04] Σήμερα η κηδεία του Σπ.Καλογήρου
  • [05] "Χωρίς προοπτική"
  • [06] Υπερπτήση για τα "περάσματα"
  • [07] Προβάδισμα Μπερίσα
  • [08] ΕΕ:Διάλογος με το Ιράν

  • [01] Απεργούν σήμερα οι τράπεζες

    Προβλήματα στις συναλλαγές του με τις τράπεζες θα αντιμετωπίσει σήμερα το κοινό, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΟΤΟΕ.

    Βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, με την αποχώρηση 1500 υπαλλήλων, γεγονός που κατά την ΟΤΟΕ, θα στερήσει από το ταμείο της περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.

    [02] Συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης τακτικής συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό από τον Διευθυντή Υπηρεσίας Αποδήμων και Παλιννοστούντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Πρέσβη Χαράλαμπο Ιωαννίδη, ο οποίος μετέφερε τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαχρονικά σταθερή στήριξη, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, του ΣΑΕ και όλου του Ελληνισμού στις προσπάθειές για επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και της Υπηρεσίας Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ. Εμπεριστατωμένη ενημέρωση επί του θέματος έγινε από τον ο Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ Ιωάννη Κυπαρισσίδη.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκε στην προσήλωση και ενεργό συμμετοχή της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ στους στόχους και τις δράσεις του ΣΑΕ και εξέφρασε τη βαθειά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη των δύο μεγάλων οργανώσεων για τη σταθερή και συνεχή στήριξη του ΣΑΕ στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση. Αναφέρθηκε επίσης στις δραστηριότητες και τη στήριξη της ΠΣΕΚΑ σε όλα τα εθνικά θέματα του Ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Μακεδονικό και το Πατριαρχείο. Ο κ. Κρίστοφερ προσκάλεσε το Προεδρείο του ΣΑΕ να επισκεφθεί την Κύπρο με την ευκαιρία των εργασιών του 16ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), από 24-28 Αυγούστου 2009.

    Το Προεδρείο του ΣΑΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για το Κυπριακό, στο οποίο εκφράζει την στήριξη του για τη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και την επανένωση της Κύπρου χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. Η συμφωνία που θα επιτευχθεί, τονίζεται στο ψήφισμα, θα πρέπει να βασίζεται στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

    Πρόγραμμα «Μητέρες του Απανταχού Ελληνισμού»

    Ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη ελληνίδων μητέρων της διασποράς, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ξεκινάει το ΣΑΕ. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Προγράμματος, Γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μητέρες, ελληνικής καταγωγής, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, οι οποίες είτε είναι άνεργες, είτε μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

    «Μέσα από το πρόγραμμα στοχεύουμε να δώσουμε σε ελληνίδες της διασποράς να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και να βελτιώσουν τη ζωή τους και συνεπώς τη ζωή της οικογένειάς τους», τόνισε η κα Σαραντοπούλου.

    Πρωτοβουλία για τα μάρμαρα

    Πρωτοβουλία για την προώθηση του αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναλαμβάνουν τα Δίκτυα Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), απ΄ όλο τον κόσμο.

    Όπως ανακοίνωσαν οι Συντονιστές των Δικτύων, που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνονται τρεις πρωτοβουλίες. Αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι νέοι ομογενείς θα δημιουργήσουν κατ΄ αρχήν μια ηλεκτρονική αίτηση, η οποία θα απευθύνεται όχι μόνο στους νέους έλληνες ομογενείς, ανά τον κόσμο, αλλά και στις νεολαίες των χωρών που ζούνε.

    «Αισθανόμαστε υπερήφανοι για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τα πολλά καλά λόγια που γράφτηκαν στο διεθνή Τύπο, με αφορμή τα εγκαίνια του. Ξεκινούμε αυτή την προσπάθεια στοχεύοντας κυρίως στους νέους και τις νέες των χωρών όπου ζούμε, να τους ενημερώσουμε για τις διαστάσεις του προβλήματος, ώστε να δημιουργήσουμε μια δυναμική και να τους φέρουμε κοντά μας», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Συντονιστής Νεολαίας ΣΑΕ Ευρώπης Κώστας Συμεωνίδης.

    «Η ανησυχία είναι κοινή για όλους τους Έλληνες, όπου και αν ζουν. Οι νέοι ομογενείς απ΄ όλο τον κόσμο θέλουμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας και να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην προώθηση του δίκαιου αιτήματος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές», τόνισε από την πλευρά του ο Μορίς Γκρίτζαλης, Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας ΗΠΑ.

    Τον προσεχή Δεκέμβριο, μετά τη συνάντηση που θα έχουν στη Θεσσαλονίκη, τα Συντονιστικά Συμβούλια των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ θα επισκεφθούν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παραδώσουν τις πρώτες υπογραφές που θα έχουν συγκεντρώσει. Αποκορύφωση της κινητοποίησης των Δικτύων θα αποτελέσουν οι ταυτόχρονες εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν, σε διαφορετικές πόλεις σε όλες τις ηπείρους, για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

    [03] Νέο ένταλμα για Μ.Χριστοφοράκο

    Ένταλμα σύλληψης για την κατηγορία της απάτης κατά συναυτουργία εξέδωσε σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός σχετικά με την υπόθεση της υπογραφής της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας C4I το 2003.

    Το ένταλμα αναμένεται σήμερα να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό και να αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, οι οποίες ήδη έχουν το προηγούμενο ένταλμα που αφορά τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Δένδιας, ενέκρινε το αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίου Σανιδά, να μεταβούν με δαπάνη του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Μόναχο o προϊστάμενος του Τμήματος Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ευάγγελος Παντιώρας, και ο ανακριτής της υπόθεσης της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Oι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα μεταβούν στο Μόναχο -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού- «προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος συνελήφθη στη Βαυαρία, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές».

    Ο κ. Χριστοφοράκος, ήδη βαρύνεται με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Την Τετάρτη απολογείται ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δβ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Ζήμενς, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Ζήμενς.

    Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

    Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

    Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί σήμερα και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [04] Σήμερα η κηδεία του Σπ.Καλογήρου

    Ο «καλύτερος κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, ο Σπύρος Καλογήρου, έφυγε το Σάββατο το βράδυ από τη ζωή, πλήρης ημερών, στα 87 του χρόνια, ενώ νοσηλευόταν από τις αρχές του Μαϊου, εξαιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 11 το πρωί, στον Αγιο Μελέτιο στα Σεπόλια, ενώ η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο του Ωρωπού. Η οικογένειά του ζήτησε αντί στεφάνων, όσοι επιθυμούν, να καταθέσουν χρήματα στο "Σπίτι του Ηθοποιού".

    Ο Σπύρος Καλογήρου ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1955 παίζοντας στην ταινία "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας". Από τότε πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες, με τελευταία αυτή του Νίκου Περάκη "Η Λίζα και οι άλλοι".

    Στο θέατρο έπαιξε σε ένα μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου έργα κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, αλλά και θέατρο του παραλόγου και επιθεώρηση. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτοεμφανίστηκε το 1955 με το έργο "Ερωτόκριτος". Το 1956 τού απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία "Τζίμης ο τίγρης".

    Με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη, επίσης ηθοποιό, ήταν παντρεμένος από το 1952 και απέκτησαν ένα γιό.

    [05] "Χωρίς προοπτική"

    ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, θα συναντηθεί σήμερα με αντιπροσωπεία εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο".

    "Ατελέσφορα και επικίνδυνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας", χαρακτηρίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ τα νέα φορολογικά μέτρα.

    "Η κυβέρνηση ρουφά χρήμα από την αγορά και διατηρεί το κράτος σε ιδιαίτερα σπάταλα επίπεδα. Εάν η κυβέρνηση Καραμανλή επιμένει σε θυσίες -χωρίς προοπτική- από τον Ελληνικό λαό, τότε τουλάχιστον ας δεχθεί την άμεση μείωση κατά 50% του μισθού του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των βουλευτών, όπως κατ' επανάληψη έχει προτείνει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης", τόνισε ο κ.Αϊβαλιώτης.

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς των δικηγόρων του κ. Χριστοφοράκου για την έκδοσή του στην Ελλάδα, δήλωσε:

    «Ο κ. Χριστοφοφοράκος μιλά για κίνδυνο της ζωής του. Ας πρόσεχε με ποιους συναναστρεφόταν όλα αυτά τα χρόνια. Στον χώρο των κακοποιών υπάρχει ο "χρυσός κανόνας": αν κάνεις δουλειά με την ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ ανά πάσα στιγμή κινδυνεύεις».

    [06] Υπερπτήση για τα "περάσματα"

    Υπερπτήση, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, κυρίως του Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ζακ Μπαρό.

    Το στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο θα επιβιβασθούν οι δύο άνδρες, θα «σηκωθεί» στις 11 από την Ελευσίνα, και θα πετάξει πάνω απ΄όλα τα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, απ΄όπου εισέρχονται στη χώρα και μέσω αυτής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετανάστες.

    Στις 12.30 μ.μ. θα περιηγηθούν στο γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Βαθύ της Σάμου και συμμετέχει στις περιπολίες.

    Αμέσως μετά, θα επισκεφθούν το χώρο παραμονής μεταναστών Σάμου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

    Το απόγευμα, θα μεταβούν στον Κυπρίνο Έβρου όπου θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

    [07] Προβάδισμα Μπερίσα

    Ενώ τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία αναμένονται, τα exit polls δίνουν σαφές προβάδισμα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Σύμφωνα με αυτά ο Σαλί Μπερίσα κερδίζει μια άνετη νίκη. Συγκεκριμένα το exit poll της εταιρίας GANY BOBI πρόβλεψε 47,6% στο Δημοκρατικό Κόμμα, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 38% και στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης 6,5%.

    Επίσης το exit poll της εταιρίας ZOGBY έδωσε στο Δημοκρατικό Κόμμα 69 έδρες, 55 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και 16 παραμένουν, σύμφωνα με το exit poll, αδιευκρίνιστες.

    Ωστόσο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπογράμμισε ότι τα exit poll "είναι εκτιμήσεις και δεν αποτελούν το επίσημο αποτέλεσμα".

    Το ΚΕΑΔ εξασφαλίζει έδρα στην Αυλώνα, όπου εκλέγεται ο Πρόεδρος του Κόμματος Βαγγέλης Ντούλες. Ακόμη εκλέγονται οι Ελληνικής καταγωγής Σπύρος Ξέρρας με το Δημοκρατικό Κόμμα και Βαγγέλης Τάβος με το Σοσιαλιστικό. Να σημειωθεί ότι η αποχή ήταν σε υψηλά επίπεδα και ξεπέρασε το 50%.

    Πάντως οι κρίσιμες αυτές βουλευτικές εκλογές, διεξήχθησαν χωρίς "παρατράγουδα" και κυρίως δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

    [08] ΕΕ:Διάλογος με το Ιράν

    Την ανάγκη για την γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και όχι την εστίαση στις αναταραχές που συμβαίνουν στην χώρα αυτήν την περίοδο, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.

    "Θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε γρήγορα τις πολυμερείς συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με την πυρηνική ενέργεια" δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.

    Ερωτηθείς για την εκλογική αναμέτρηση στο Ιράν, ο κ. Σολάνα υπογράμμισε ότι δε θέλει να αμιχθεί σε ένα εσωτερικό ζήτημα του Ιράν.

    Στο μεταξύ, η αρμόδια συνταγματική επιτροπή στο Ιράν ξεκίνησε σήμερα την επιμέρους επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων των προεδρικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αλάμ, στην Τεχεράνη.

    Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επανεξελέγη στην αναμέτρηση της 12ης Ιουνίου με ποσοστό 63%,αλλά οι αντίπαλοί του κάνουν λόγο για εκτεταμμένη νοθεία και ζητούν την ακύρωση των εκλογών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 6:30:30 UTC