Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου"
  • [02] Στο επίκεντρο η οικονομική κρίση
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Τα εννέα γεω-θαύματα της Πίνδου
  • [05] "Ανάπτυξη της πάλης"

  • [01] "Ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου"

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με την εκλεγμένη επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου. Το απόγευμα ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

    "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο διάλογος είναι το πλέον αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών", τόνισε ο κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    Το όραμα ενωμένης ηπείρου δεν έχει καταστεί ακόμα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη. Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα αλλά χρειάζονται μερικά μίλια ακόμη για να φτάσουμε στην "Ιθάκη", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "οι υπουργοί του ΟΑΣΕ είναι εδώ για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα αρχη για μια ευρώπη ενωμένη ελεύθερη και δημιουργική".

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για πολύπλοκες και ταραχωδεις εποχές, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνουν την ασφάλεια και που αναζητούν βαθύτερες συνεργασίες.

    Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

    Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    «Ο ΟΑΣΕ είναι το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση, ως προς το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, που ετέθησαν για μιαν Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του στη ΝΕΤ.

    Αναφερόμενος στη σημασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σβ έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας».

    Ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου

    Μήνυμα εξωστρέφειας και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής απέστειλε η Ελλάδα με τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», η οποία εγκαινιάσθηκε με την ολοκλήρωση το απόγευμα της συνόδου των 56 υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    Στόχος, όπως είπε η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνόδου, είναι η ενίσχυση των μηχανισμών διαλόγου, βήμα-βήμα, για την αντιμετώπιση παλιών και νέων απειλών και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ευημερίας, από τη γειτονιά μας ως το Βανκούβερ και το Βλαδιβοστόκ.

    Χτες είδαμε να συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι Αμερικανούς, Ρώσους και Γεωργιανούς. Σήμερα οι 29 χώρες του Συμβουλίου έγιναν 56 με την προσθήκη και των υπολοίπων χωρών του ΟΑΣΕ , σε μια άτυπη υπουργική σύνοδο, αφιερωμένη στην «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας» και στα αγκάθια της που εστιάζονται στις χώρες του Ν. Καυκάσου της πρώην Σοβιετικής ηγεμονίας.

    Σήμερα το απόγευμα, η αποχωρούσα τσεχική προεδρία της ΕΕ, συγκέντρωσε τους «27» από τους «56» για να συζητήσει το θέμα του εν δυνάμει πυρηνικού Ιράν, ενόψει της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.

    Είδαμε επίσης στο περιθώριο των εργασιών των δύο συνόδων να εξελίσσεται ένα πλέγμα διμερών επαφών.

    Η Ν. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους ομολόγους της, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και τον υπ αριθμόν 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η προγραμματισμένη διμερής με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ εξελίχθηκε σε τριμερή μετά την άφιξη στο νησί του πρωθυπουργού Κ . Καραμανλή, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Σ. Μπερλουσκόνι. Μίλησαν μάλιστα για θέματα αμοιβαίου υψηλού ενδιαφέροντος όπως η λαθρομετανάστευση και η ενεργειακή συνεργασία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Στάινμπεργκ συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Ομπάμα στη Μόσχα στις 6 Ιουλίου.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον αζέρο ομόλογό του ενώ ως την τελευταία στιγμή αναμενόταν επαφή και με τον Αρμένιο, ανταλλάσσοντας απόψεις για τη γειτονιά του Καυκάσου με τις παρατεταμένες συγκρούσεις και τους ενεργειακούς διαύλους.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, του Καναδά και της Κροατίας, τη στιγμή που εξελίσσεται η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

    Επί δύο ημέρες, η Κέρκυρα έγινε εργαστήρι διμερούς και πολυμερούς διπλωματίας που άλλαζε συνεχώς μορφές, αλλά με έναν τελικό στόχο: την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    «Καταθέτουμε την πολιτική βούληση να νικήσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, καθοδηγούμενοι από το πνεύμα της περιεκτικής, συνεργατικής και αδιαίρετης ασφάλειας», είπε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας δύο ακόμη παραμέτρους: «συγκερασμός απόψεων και ισότιμη βάση».

    Το κείμενο που εξεδόθη από την Προεδρία και αποτελεί έναν τέτοιο συγκερασμό, λέει ότι «μια ενωμένη Ευρώπη με αδιαίρετη ασφάλεια παραμένει ζητούμενο» και καλεί τους συμμετέχοντες στον ΟΑΣΕ «να επαναβεβαιώσουμε το κεκτημένο μας, να επανεξετάσουμε την παρούσα κατάσταση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και να αναμορφώσουμε τους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε παλιές και νέες προκλήσεις».

    Η υπουργική κατέληξε επίσης στη διαπίστωση ότι «ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατεξοχήν κατάλληλο φόρουμ για να αναπτυχθεί ένας πολύπλευρος διάλογος, διότι είναι ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συνενώνει όλα τα κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ σε ισότιμη βάση».

    Αναφέρει επίσης ότι «η Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τα κείμενα του ΟΑΣΕ που ακολούθησαν θα παραμείνουν τα θεμέλια της ασφαλείας στην περιοχή των χωρών του» οι οποίες «δεν βλέπουν άλλη λύση από την αποκατάσταση του ιδεώδους της αδιαίρετης συνεργατικής και περιεκτικής ασφάλειας , η οποία διαφυλάσσεται στα κείμενα του ΟΑΣΕ».

    Όλοι δηλαδή επιθυμούν την ενίσχυση του ΟΑΣΕ και «κανείς δεν πρότεινε αλλαγή των υπαρχόντων μηχανισμών ευρωπαϊκής ασφάλειας», ούτε κατάργηση του ΝΑΤΟ, όπως διαβεβαίωσε και η υπουργός, ερωτηθείσα σχετικά με την ρωσική πρόταση για τη «νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας».

    «Οι περισσότεροι εταίροι είναι ικανοποιημένοι με τους υφιστάμενους μηχανισμούς ασφαλείας και συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη εντατικού διαλόγου για θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και αυτό θα ετοιμάσουμε και ενόψει της συνόδου των Αθηνών», πρόσθεσε. Αναφερόμενη στη Ρωσία είπε ότι συμφώνησε και εκείνη ότι μέσα στον ΟΑΣΕ υπάρχουν και οι τρεις βασικές πτυχές ασφάλειας (στρατιωτική ασφάλεια, ανθρωπιστική διάσταση, περιβάλλον, περιλαμβανομένης και της ενέργειας).

    Στη «σκληρή ατζέντα» που ανάγεται το πρόβλημα της παραμονής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, οι σύνεδροι του ΟΑΣΕ δεν έκαναν ούτε ένα βήμα προόδου, παρά τις άοκνες προσπάθειες όλων και πρωτίστως της ελληνικής προεδρίας, αλλά η προστιθέμενη αξία είναι ότι όλες οι πλευρές ανέπτυξαν με ειλικρίνεια τις διαφορετικές απόψεις τους , αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του διαλόγου «με μοντέλο την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε σε συνέντευξή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Εδώ δεν ήρθαμε για να λύσουμε προβλήματα αλλά για να εμπεδώσουμε τον διάλογο και τη συνύπαρξή μας, οδηγούμενοι από το μοντέλο της ΕΕ και κυρίως από το μοντέλο που έχει χτίσει μεταπολεμικά η Γαλλία και η Γερμανία, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

    Το ταξίδι για την υπουργική των Αθηνών τον Δεκέμβριο, θα είναι μακρύ, δέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών, γι αυτό και για την προετοιμασία της συμφώνησαν όλοι, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βιέννη «να διερευνήσει τρόπους για τη διαμόρφωση ενός πιο δομημένου διαλόγου, με συγκεκριμένες θεματικές περιοχές στις οποίες θα πρέπει να εστιαστεί ο διάλογος, καθώς και τρόπους διεξαγωγής του».

    Στην πρώτη πεντάδα των προκλήσεων που ζητούν απάντηση είναι η Γεωργία, οι λοιπές παρατεταμένες συγκρούσεις στον Καύκασο και την Υπερδνειστερία, η εκκρεμούσα συμφωνία για τα συμβατικά όπλα, η ενεργειακή ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

    Στις νέες απειλές περιλαμβάνονται η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, το κυβερνοέγκλημα.

    Ερωτηθείσα για τη λαθρομετανάστευση που «καίει» την Ελλάδα, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι το συζήτησε με πολλούς καλεσμένους της «και αναφέρθηκε ως ένα από τα θέματα που πρέπει να ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ».

    «Συμφωνήσαμε», είπε, «ότι πρώτα από όλα χρειάζεται μια πιο στενή συνεργασία των κρατών, να υπάρξουν συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες που δεν έχουν συνάψει και τήρηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί ».

    Ερωτηθείσα επίσης γιατί δεν είδε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι , εξήγησε ότι «είχε πολύ πιεστικό πρόγραμμα, αλλά είναι στο πρόγραμμά μου ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ να επισκεφθώ τη χώρα».

    Καταλήγοντας η υπουργός είπε «Οι εταίροι μας μας εμπιστεύτηκαν. Στήριξαν την πρωτοβουλία μας να εγκαινιάσουμε τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Επί δύο ημέρες μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένας καινούργιος άνεμος που μας οδηγεί να ουσιαστικοποιήσουμε αυτόν τον διάλογο. Συμφωνήσαμε ότι είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε βήματα εμπρός. Και το επόμενο βήμα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να έχουμε συμφωνημένο κείμενο στην Αθήνα».

    Στην έναρξη της συνόδου, η κ.Ντ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στους ομολόγους της, σημείωσε ότι οι εθνικές εντάσεις και «οι άλυτες διαφορές επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν συνθήκες ανακύκλωσης της έντασης κι επαύξησης της δυσπιστίας».

    «Χρειάζεται λοιπόν να ανανεώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο, που είναι ο διάλογος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρεία δεσμεύεται πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, που επιδιώκει να υπάρξει μια συλλογική δέσμευση για τα θέματα της ασφάλειας στον ορίζοντα της προσεχούς δεκαετίας».

    Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η γεφύρωση των διαφορών θέλει χρόνο, η Ελληνίδα υπουργός υπενθύμισε ότι για να φτάσουμε στη συμφωνία του Ελσίνκι, απαιτήθηκαν 2.500 συναντήσεις και 660 προτάσεις.

    «Για να ξεφύγουμε, συνεπώς, από τις χρόνιες προκαταλήψεις και τις συγκρουσιακές λογικές 35 χρόνια μετά το Ελσίνκι, απαιτείται συστηματική προσπάθεια "και η Οδύσσειά μας μόλις ξεκίνησε"», κατέληξε.

    Συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου

    Για «νέο αέρα» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών, μίλησε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τ. Στάινμπεργκ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διμερή συνάντησή τους στην Κέρκυρα με την υπογραφή δύο συμφωνιών.

    Πρόκειται για ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος, δύο κείμενα, που συνδέονται με την προώθηση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας.

    «Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Στάινμπεργκ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, τονίζοντας ότι αναμένει αυτή την εξέλιξη πριν το τέλος του έτους.

    «Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών», δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός και σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ελλάδα και ΗΠΑ θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσβλέποντας στη θετική επίδραση, που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών».

    Αναφερόμενη στις τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

    Απευθυνόμενη στον Αμερικανό αξιωματούχο, εξέφρασε τις ευχές της για «ταχεία ανάρρωση στη Χίλαρι» και πρόσθεσε «να της πεις ότι την περιμένουμε το Δεκέμβριο -στην καταληκτική σύνοδο του ΟΑΣΕ για την ελληνική προεδρία- για να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε σήμερα στην Κέρκυρα».

    Ο κ. Στάινμπεργκ μίλησε για «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την υπογραφή των δύο συμφωνιών, λέγοντας ότι «προωθείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της Γεωργίας. Είπε ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων από την τρομοκρατία και τη μη διάδοση όπλων, ως τα πρακτικά βήματα για την ασφάλεια και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

    «Το νόημα του ΟΑΣΕ συνοψίζεται στη συλλογικότητα, ότι καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και ενσαρκώνει το όραμα μιας ενιαίας και ελεύθερης Ευρώπης», είπε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν και άλλα διμερή θέματα, «την εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης στα Βαλκάνια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», όπως ανέφερε ο κ. Στάινμπεργκ.

    Ειδικότερα για την ενέργεια, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στον ενεργειακό χώρο με διαφάνεια και ότι «προωθούμε την πολυμορφία των ενεργειακών πόρων και αυτό προσπαθούμε και στην Ελλάδα».

    Στο περιθώριο των εργασιών, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε, επίσης, με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Λαβρόφ , με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κ. Γιαντρόκοβιτς.

    Στη συνάντηση γνωριμίας με τον κ Νταβούτογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόσκλησή του στην κα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Άγκυρα, η οποία την αποδέχθηκε.

    [02] Στο επίκεντρο η οικονομική κρίση

    Αρχίζουν σήμερα στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου οι εργασίες του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα διεξαχθούν υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου.

    Χθες το βράδυ συναντήθηκε σε δείπνο εργασίας το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το οποίο προτεοίμασε την συνεδρίαση του συμβουλίου που θα γίνει σήμερα και αύριο.

    Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το Μαυροβούνιο για να γίνει η συνεδρίαση του Συμβουλίου προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων.

    Άλλωστε όπως δήλωσε το Σάββατο μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά έξω τη Σερβία.

    Στη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της Διεθνούς μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "GREENPEACE" Γκέρτ Λέϊπολντ παρουσίασε στα μέλη του προεδρείου ένα κείμενο με την μορφή "non paper" για τις σχέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τα "πράσινα κινήματα".

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς θα αρχίσει στις 10 το πρωί με ομιλία του κ. Παπανδρέου και ομιλίες του πρωθυπουργού και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ράνκο Κριβόκαπιτς.

    Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τέσσερα θέματα με βασικότερο όλων την οικονομική κρίση η οποία, όπως είπε στον κ. Παπανδρέου χθες ο κ. Τάντιτς, έχει αρχίσει να κτυπά την πόρτα της χώρας του, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης" των Βαλκανίων για την έξοδο για την κρίση.

    Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί θα αφορά τις κλιματικές αλλαγές ενόψει και της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη όπου θα διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις τις οποίες θα υποβάλει η Διεθνής το Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Σύνοδο για τις "κλιματικές αλλαγές" που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.

    Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία τα δύο αυτά θέματα "οικονομική κρίση" και "κλιματικές αλλαγές" συζητούνται μαζί εδώ στο Μαυροβούνιο σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα γίνεται συγκερασμός των θεμάτων της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών.

    Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές συγκρούσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Ιράν, θέμα για το οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει αυτό το διάστημα επαφές τόσο με παράγοντες της χώρας όσο και με παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.

    Τέταρτο θέμα που θα συζητηθεί στην Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης, θέμα το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει σε όλα τα διεθνή φόρα. Ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ζήτημα αυτό τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα που αποτελεί μια σημαντική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

    "Στρατηγικής σημασίας συνεργασία"

    Οι σχέσεις Αθηνών - Βελιγραδίου, η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και η ένταξή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας στη Σοσιαλιστική Διεθνή ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάτσιτς.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, ενώ οι Σέρβοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Σερβία με το σχηματισμό της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, αλλά και για την υποστήριξή του για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος πολιτικός που επισκέφθηκε τη Σερβία μετά τη δημοκρατική αλλαγή και στήριξε τις προσπάθειες της χώρας να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Σερβία έχουν πολύ καλές σχέσεις, καθώς βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, έχουν κοινούς στόχους και κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Παπανδρέου ήταν πάντα πρόθυμος και διαθέσιμος να βοηθήσει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχουν σχέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης της Σερβίας. Η συνεργασία, πρόσθεσε, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, καθώς οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι οι σοσιαλιστικές πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων πρέπει να χαράξουν το δικό τους οδικό χάρτη απέναντι στα αδιέξοδα της κρίσης.

    Τόνισε, επίσης, ότι με τη νέα κυβέρνηση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κρατά εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας τη Σερβία, η οποία δικαιούται να ενταχθεί και το έχει αποδείξει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος και σήμερα αλλά και αύριο ως κυβέρνηση θα στηρίξει την πορεία ένταξης της Σερβίας με όλες του τις δυνάμεις.

    Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, πέραν των διμερών ελληνοσερβικών σχέσεων συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ντάτσιτς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει στη Διεθνή το τριήμερο που ακολουθεί, καθώς θα συνεδριάσει στο Μαυροβούνιο το συμβούλιο της Οργάνωσης υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του γιατί υπάρχει τελικά σταθερότητα στη Σερβία και τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να ενδυναμωθούν οι σοσιαλιστικές φωνές στη Σερβία απέναντι στο άδικο οικονομικό σύστημα, το οποίο τιμωρεί χώρες όπως η Σερβία, η οποία δεν ευθύνεται για όσα της καταλογίζονται. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να ισχυροποιηθεί η φωνή των σοσιαλιστών γενικά για να μπορέσουμε, όπως είπε, να επιβάλλουμε κανόνες και αρχές στο πολιτικό σύστημα και διαφάνεια στην οικονομία.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Συνέδριο διοργανώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα: Συνεργατικοί Σχηματισμοί (Clusters) Επιχειρήσεων στους Τομείς Βιο-Αγροδιατροφής, Βιοτεχνολογίας & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Ένα Ευρωπαϊκό Εργαλείο για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας" (09:00:00, Αθήνα/Divani Caravel). Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό η ηγεσία του ΥΠΑΝ

  • Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών διοργανώνουν διαβούλευση για τον επανασχεδιασμό του δικτύου Αστικών Συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου (10:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Μεταφορών )

  • Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό της (10:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ) Κατά τη συνάντηση θα υπογραφεί Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Καναδά

  • Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Φορέων για την Πυροπροστασία και την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΕΚΘ, 7ος όροφος). Σημείωση - Η συνέντευξη διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή

  • Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο" (11:00:00, Αθήνα/Καλλιρρόης 52)

  • Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης 2008, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Αρεοπαγίτη ε.τ.Λέανδρο Ρακιτζή (11:00:00, Αθήνα/Κηφισίας 1-3 )

  • Συνέντευξη Τύπου από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. (11:30:00, Αθήνα/King George Palace-Σύνταγμα)

  • Συνέντευξη Τύπου από το Δήμο Αθηναίων με θέμα "ΑΝΤΙΣΤΙΓΜΑ ΑΘΗΝΑ - Πόλη χωρίς διακρίσεις" (11:30:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο)

    Την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΙΣΤΙΓΜΑ ΑΘΗΝΑ» θα κάνουν:

    Η κα Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος,

    Ο κ. Παύλος Θεοδωράκης, Σύμβουλος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δημάρχου Αθηναίων και Υπεύθυνος εκπόνησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, και

    Η κα Άντζελα Σταθοπούλου, Research Director και Αντιπρόεδρος της METRON ANALYSIS, που είχε την ευθύνη της σχετικής έρευνας.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη (11:30:00, Θεσσαλονίκη). Στις 11.30 συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων στον Οργανισμό 'Υδρευσης - Δηλώσεις στα ΜΜΕ.Στις 18.00 - θα μιλήσει στη σύσκεψη των ΝΕ Α' και Β' Θεσσαλονίκης στο Πολιτιστικό Κέντρο "Χρ. Τσακίρης"

  • Συνάντηση της γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων και της διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (11:30:00, Αθήνα/Περισσός)

  • Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με την εκλεγμένη επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου (11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον κ. Μάριο Μάουρο, προσωπικό εκπρόσωπο της προεδρίας του ΟΑΣΕ (11:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου με τον Πρέσβη του Ιράν (12:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Παρουσίαση από τον ΟΤΕ και το conn-x TV του νέου αθλητικού καναλιού (12:30:00, Μαρούσι/Μέγαρο ΟΤΕ)

  • Συνέντευξη Τύπου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για την παράσταση "ΝΕΦΕΛΕΣ" (12:30:00, Αθήνα/Ηρακλείτου 10-Κολωνάκι )

  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφτεί η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (13:30:00, Αθήνα/Προεδρικό). Η κ. Πετραλιά θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για την πορεία της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης καθώς και για τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Κυβέρνηση κατά της ανεργίας και το σχέδιο δράσης για την προάσπιση των θέσεων εργασίας

  • Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (14:30:00, Αθήνα/Astir Palace Hotel)

    15:00 Χαιρετισμοί Γ. Νταλ, Ι. Βαρβιτσιώτη, Κ. Καραμανλή, Δ. Σιούφα, Μ. Γιαννάκου

  • Απολογισμός των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης από τον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά (15:00:00, Αθήνα/Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης)

  • Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης θα εγκαινιάσει το βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου Νέας Μηχανιώνας.Στις 19.00 θα παραστεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πανοράματος

  • Διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιρανική πρεσβεία από την "Παγκόσμια Πορεία Γυναικών-Ελληνικό Δίκτυο Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας" (18:00:00, Αθήνα/Φάρος Ψυχικού)

  • Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στον Κυπρίνο Έβρου θα επισκεφθούν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Jacques Barrot (18:00:00, Αλεξανδρούπολη/Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών)

  • Εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα ""Προκλήσεις οικονομικής πολιτικής" (18:30:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου). Κύριοι ομιλητές: υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Παπαθανασίου, Εκπρόσωπος τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ Λ.Κατσέλη,

  • Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Οδοιπορικού "Οι Δρόμοι της Ελιάς" που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα (15 Ιουνίου - 19 Ιουλίου 2009). Θα ακολουθήσει στις 19.00 συνάντηση Μεσσήνιων και Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών (18:30:00, Θεσσαλονίκη/ΕΒΕΘ)

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Αλογοσκούφη "Η Ελλάδα μετά την κρίση" (19:00:00, Αθήνα/Μεγάλη Βρετανία). Ομιλίες Κ. Χατζηδάκη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Δραγασάκη, Ν. Νικολάου

  • Εκδήλωση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας alert! με θέμα "Εφηβοι και κάπνισμα - Απλά, μην το αρχίσεις". Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Α' Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Το Κέντρο Ιστορίας βρίσκεται στην πλατεία Ιπποδρομίου)

  • Επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στην Λιθουανία

  • Επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζάκ Μπαρό Jacques Barrot στη Σάμο. Στις 12.30 μ.μ. θα περιηγηθούν στο γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Βαθύ και συμμετέχει στις περιπολίες.

    Αμέσως μετά θα επισκεφθούν το χώρο παραμονής μεταναστών Σάμου παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.Στις 18.00 μ.μ. θα μεταβούν στον Κυπρίνο Έβρου όπου θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Προαγγελία α` προκριματικού γύρου Τσάμπιονς Λιγκ (α` αγώνες)

  • Μεσογειακοί Αγώνες-Πεσκάρα 2009, Πεσκάρα

    [04] Τα εννέα γεω-θαύματα της Πίνδου

    Γεννήθηκαν πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια από το διαχωρισμό της αρχαίας ηπείρου Παγγαίας και τη δημιουργία της Ευρώπης και της Αφρικής. Βυθίστηκαν στον ωκεανό της Τηθύος που σχηματίστηκε ανάμεσά τους και ένωνε τη σημερινή Αγγλία με την Κίνα. Ο λόγος για τα πετρώματα της Δεσκάτης Γρεβενών που προσελκύουν το ενδιαφέρον της γεωλογικής έρευνας παγκοσμίως καθώς μαρτυρούν τη γεωλογική ιστορία του κόσμου και αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της θεωρίας των τεκτονικών πλακών.

    Η Δεσκάτη και η ευρύτερη περιοχή της Βουνάσας είναι το ένα μόνο από τα εννέα γεω-θαύματα της Πίνδου που αποτελούν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Γρεβενών με σκοπό την ανάδειξη και την τουριστική τους αξιοποίηση.

    «Στην ίδια περιοχή μετά από αρκετά εκατομμύρια χρόνια άρχισε η σύγκρουση Ευρώπης και Αφρικής που είχε αποτέλεσμα το σχηματισμό των Άλπεων. Ο ωκεανός της Τηθύος καθόρισε τη μορφολογία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και μια από τις υποθαλάσσιες οροσειρές του σχημάτισε το όρος Βούρινος στα Γρεβενά, το δεύτερο γεω-θαύμα της περιοχής» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Γεωλόγος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Άννα Ράσσιου.

    Συνολικά σε όλη την περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Βάλιας Κάλντα συναντώνται πετρώματα - τμήματα του αρχαίου μανδύα της γης που βρέθηκαν στην επιφάνεια με τη σύγκρουση της Ευρώπης με την Αφρική.

    Σύμφωνα με τη Γεωλόγο του ΑΠΘ Άννα Μπατσή, τον κατάλογο των εννέα γεω-θαυμάτων της Πίνδου συμπληρώνουν οι ισχυρά παραμορφωμένοι ασβεστόλιθοι του όρους Τσούργιακα όπου σχηματίζονται μικροί καταρράκτες, το φαράγγι της Πορτίτσας, η Τρυπημένη Πέτρα που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των πετρωμάτων, η Βασιλίτσα με τα πολύχρωμα πετρώματα, τα χωριά Δοτσικό και Μεσολούρι όπου σχηματίζεται ένας κοραλλιογενής ύφαλος 30 εκατομμυρίων ετών και τέλος το χωριό Μοναχίτι όπου βρίσκονται κατακόρυφα πετρώματα πλάτους 50 μέτρων που μοιάζουν σαν λέπια από τα κόκαλα της γης.

    Ιδιαίτερα η περιοχή του φαραγγιού του Αλιάκμονα προσελκύει το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική προσπάθεια για την καταγραφή των γεωλογικών του δεδομένων. Το φαράγγι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα πλημμυριστεί με την ολοκλήρωση από τη ΔΕΗ του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνα.

    Στο επιστημονικό έργο της μελέτης του φαραγγιού συμμετέχουν ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, την Ιταλία και την Ελλάδα οι οποίοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος, ένα πολύ σημαντικό πείραμα, «που θα δείξει τα αποτελέσματα των διαδικασιών στη γη, είτε αυτά είναι φυσικά, είτε έργα του ανθρώπου» υπογραμμίζουν οι κ.κ. Ράσσιου και Μπατσή.

    [05] "Ανάπτυξη της πάλης"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων και της διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

    "Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα για πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έκανε και στο παρελθόν. Πολύ περισσότερο δεν θα έθετε υποψηφιότητα στέλεχος του ΚΚΕ, όταν είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει αντιλαϊκούς νόμους", δήλωσε ο κ.Μ.Μαίλης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. και τον κατηγόρησε για "προβοκάτσια".

    Η γγ. της ΚΕ του ΚΚΕ, με δήλωσή της, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιώντας το γνωστό αντιδραστικό ρόλο του κ. Σανιδά», πήρε την απόφαση, «που δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία να χρησιμοποιεί χειροβομβίδες, με θραύσματα καουτσούκ, εναντίον διαδηλώσεων, εναντίον καταλήψεων σε χώρους, που πρέπει να γίνονται καταλήψεις, όταν οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά χτυπιούνται από την εργοδοσία ή και από το ίδιο το κράτος».

    "Η κυβέρνηση πρόσθεσε άλλο ένα οπλοστάσιο στα μέσα που έχει για να χτυπήσει, να τσακίσει το λαϊκό κίνημα, όπως είναι ο γνωστός ρόλος των ΜΑΤ, τα γκλόμπς, οι πυροβολισμοί στον αέρα και μια σειρά άλλα μέτρα και μέσα", αναφέρε σε δηλώσεις η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    "Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν και αυτό το οποίο και δικαιολογημένα φοβούνται είναι η ανεργία, η ανασφάλεια και θα ξεπεράσουν όσους φόβους προσπαθούν να τους καλλιεργήσουν για να μην αγωνίζονται. Όμως η κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς είναι υπόλογη και εδώ θα πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και ας αφήσουν τους διάφορους αποπροσανατολισμούς. Το μείζον ζήτημα σήμερα είναι η ανάπτυξη των ταξικών αγώνων, η ανάπτυξη της πάλης και αυτή είναι βέβαιο ότι θα φουντώσει αργά ή γρήγορα", τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 June 2009 - 4:30:27 UTC