Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση

  • [01] Φονική κακοκαιρία στην Ιταλία

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και τις θύελλες που σάρωσαν σήμερα την Ιταλία.

    Ένας άνδρας 81 ετών πνίγηκε όταν η υπόγεια διάβαση την οποία διέσχιζε με το σπορ αυτοκίνητό του κατακλύστηκε από νερά στο Λέτσε, στα νότια της χώρας. Στο Καβαλίνο, μια κοινότητα κοντά στο Λέτσε, μια 63χρονη γυναίκα πνίγηκε μέσα στο ασανσέρ που βρισκόταν στο υπόγειο του κτηρίου όπου διέμενε, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Εξάλλου, δύο 35χρονες Μολδαβές πνίγηκαν στη θάλασσα προσπαθώντας να βοηθήσουν τα τρία παιδιά τους που έκαναν μπάνιο κοντά στη Βενετία. Στην περιοχή επικρατούσαν σφοδροί άνεμοι και η θάλασσα ήταν πολύ ταραγμένη. Τα παιδιά σώθηκαν αλλά οι δύο γυναίκες παρασύρθηκαν και έχασαν τη ζωή τους.

    Αγνοείται τέλος η τύχη δύο ανδρών στο νησί Έλβα - ο ένας είναι ο καπετάνιος ενός τουριστικού σκάφους που παρασύρθηκε στη θάλασσα προσπαθώντας να συγκρατήσει μια σωστική λέμβο και ο δεύτερος έπεσε στο νερό ενώ προσπαθούσε να ξεμπλέξει το πανί ενός ιστιοπλοϊκού.

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση

    Εβδομάδα πυκνών, όσο και κρίσιμων διεργασιών για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει με την αυριανή συνεδρίαση της Γραμματείας της παράταξης, κατά την οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παραίτηση ή όχι του κ. Α. Αλαβάνου.

    Με επίκεντρο το θέμα της παραίτησης του κ. Αλαβάνου και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνεται η συζήτηση αλλά και η αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων τάσεων με τελευταίο παράδειγμα την ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση της ΚΟΕ, βασικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι η ανάκληση της παραίτησης του κ. Αλαβάνου είναι μονόδρομος, ενώ ζητάει ενιαία ηγεσία, ουσιαστικά την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα και παράλληλα καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, να συγκεντρωθούν αύριο έξω από τα γραφεία όπου θα συνεδριάζει η Γραμματεία προς υποστήριξη του κ. Αλαβάνου.

    Απάντηση σε όλα αυτά αναμένεται να δώσει από την πλευρά της η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού σε συγκέντρωση που οργανώνει την Τρίτη και η οποια ζητάει επίσημα αλλαγή πολιτικής αλλά προς την αντίθετη κατευθυνση από αυτή που π.χ. ζητάει η ΚΟΕ.

    Ειδικότερα σήμερα ο Γραμματέας του ΣΥΝ Ν. Χουντής δήλωσε ότι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση και η κοινή δράση των ευρύτερων αριστερών δυνάμεων ήταν και παραμένει βασική προϋπόθεση:

    -Για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο και να σταματήσει η δικομματική εναλλαγή,

    και για να ανατραπούν οι συντηρητικές πολιτικές και να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο

    Η ΚΟΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της επανέρχεται με μια εφόλης της ύλης τοποθέτηση που προδιαγράφει την ένταση των εξελίξεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας με τη υποβολή παραίτησης του Αλέκου Αλαβάνου θέτουν -με καλό ή κακό τρόπο- στο κέντρο του προβλήματος το πώς και από ποιους καθορίζεται η πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και άρα και το πρόβλημα της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του και ειδικά με τη μεγαλύτερη.

    Η ΚΟΕ υπογραμμίζει ότι είναι φανερό και αυτονόητο, τουλάχιστον για μας, ότι σημασία δεν έχουν τα προσωπικά στοιχήματα, αλλά οι συγκεκριμένες ανατροπές στην πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορέσουν να ξανακάνουν την ενωτική και ριζοσπαστική Αριστερά πρωταγωνίστρια δύναμη και προσθέτει:

    "Η απαίτηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραιτηθεί ο σ. Αλαβάνος σημαίνει ταυτόχρονα και απαίτηση να προσδιοριστούν η πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδικασίες και οι οργανωτικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος, κάτω από όρους, να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά και να μετατρέψουμε την εκλογική ήττα σε μια νίκη για το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ". Ειδικότερα η ΚΟΕ προτείνει:

    -Να μπει στο κέντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της αριστεράς στην κρίση. Να μπει τέρμα στην επικοινωνιακή διαχείριση - διαστρέβλωση του λόγου και της δράσης της ενωτικής αριστεράς,

    -Να μετατεθεί το κέντρο βάρους στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις γραφειοκρατικές, απαρχαιωμένες και ιντριγκαδόρικες λειτουργίες και ισορροπίες μηχανισμών, άτυπων ηγετικών ομάδων, τάσεων ή συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σχήμα εκλογικής υποστήριξης, είναι ένα ριζοσπαστικό και πρωτότυπο εγχείρημα πολιτικής ενότητας της αριστεράς. Η παραμονή του Α. Αλαβάνου, ως επικεφαλής του εγχειρήματος, αντικειμενικά θα βοηθήσει στην κατοχύρωση αυτής της ταυτότητας,

    -Να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία και ενιαία ηγεσία, κόβοντας μαχαίρι τα πολλαπλά κέντρα, τα καπελώματα, την αντιφατική και αλλοπρόσαλλη εκφώνηση, την αντιδημοκρατική πρακτική των τετελεσμένων, τις αιφνιδιαστικές ηγετικές ανακοινώσεις από τα μικρόφωνα ή τα μεγάφωνα,

    -Να αποκτηθεί κοινή λειτουργία σε επίπεδο βάσης, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της πολιτικής γραμμής της ενότητας της αριστεράς και του μετώπου στον νεοφιλελευθερισμό.

    Η ΚΟΕ αναφέρει ότι η συγκέντρωση φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, έξω από τη συνεδρίαση της γραμματείας, μπορεί να αποδειχθεί απολύτως προωθητική, αν πέρα από τις εκκλήσεις ενότητας, πετύχει την ενότητα όχι με όρους ήττας, αλλά με όρους ανατροπής των αιτιών της ήττας. Να μην προχωρήσουμε όπως πριν. Η ανάκληση της παραίτησης του Α. Αλαβάνου είναι αυτή τη στιγμή μονόδρομος για έναν πραγματικό, ισχυρό, ενωτικό, αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, είναι μονόδρομος για να διατηρηθεί και να φουντώσει η ελπίδα για μια μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

    Τέλος ο Χρήστος Λάσκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, σε δήλωσή του, τονίζει ότι "εκεί που θα έπρεπε να πρυτανεύει η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο δημοκρατικός διάλογος εμφανίζεται ως εάν συγκρούονται "αρχηγοί" με προσωπικά, μάλιστα, και όχι πολιτικά διακυβεύματα" και προσθέτει ότι "αυτό θα πρέπει να τελειώσει αμέσως", καθώς "η συνέχισή του μπορεί να αποβεί καταστροφική για μια πολιτική προσπάθεια, που ακόμη έχει τις προϋποθέσεις να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη για τους πολλούς".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 June 2009 - 18:30:19 UTC