Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική"
  • [02] Σύσκεψη για τη γρίπη
  • [03] Κλιμακώνεται η ένταση

  • [01] "Αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική"

    "Η αγορά βρίσκεται σε ασφυξία και κυβερνητική απάντηση δεν υπάρχει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, επικαλούμενος στοιχεία για αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 228% σε σχέση με τον Μάιο του 2008 και για ύπαρξη ακάλυπτων επιταγών ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαίου 2009.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε επίσης στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η μεγαλύτερη υποχώρηση της απασχόλησης στις χώρες της ευρωζώνης σημειώνεται στην Ισπανία, την Σλοβακία και την Ελλάδα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "το χειρότερο δεν είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, αλλά ότι ακολουθεί αλλοπρόσαλλη πολιτική, καθώς ο πρωθυπουργός στις 5 Ιουνίου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κινδυνολογεί (για την οικονομία), ενώ σε χθεσινή του συνέντευξη στο "Βήμα" ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι ή μειώνουμε το έλλειμμα ή βουλιάζουμε".

    "Το δίλλημα είναι ή αλλάζουμε κυβέρνηση, ή βουλιάζουμε" επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για τη λαθρομετανάστευση

    "Είτε οι ευρωπαίοι ομόλογοί μας δεν τα έλαβαν υπόψη τους αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, είτε κάνει κάτι "στραβά" η ελληνική κυβέρνηση", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς αυτούς και στον Τσέχο προεδρεύοντα της ΕΕ και στις δύο παραγράφους του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την λαθρομετανάστευση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρονται οι λέξεις Ελλάδα και Τουρκία, ενώ δεν αναφέρεται τίποτα περισσότερο από το ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος και μεγαλύτερη προσπάθεια της Frontex."

    Ερωτηθείς τι εννοεί ο κ. Παπανδρέου όταν λέει περί μηδενικής ανοχής στην λαθρομετανάστευση και πως θα το πετύχει, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "εννοεί μια πολιτική που στοχεύει να ενσωματώσει στην ελληνική κοινωνία τους νόμιμους μετανάστες, ενώ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης εννοεί φύλαξη των συνόρων, ύπαρξη κέντρων υποδοχής, ενεργοποίηση υπαρχουσών διμερών συμφωνιών και ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για το ζήτημα αυτό".

    "Θέλουμε μια χώρα στην οποία να υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες που να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία, γιατί είναι πλούτος για την κοινωνία, δεν θέλουμε να υπάρχουν λαθρομετανάστες", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι "η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης δεν γίνεται με μαγικό τρόπο, αλλά με ενεργοποίηση διμερών συμφωνιών, γρήγορη επαναπροώθηση και συγκεκριμένη πολιτική στα κέντρα υποδοχής".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με οποιαδήποτε διαδικασία επαναπροώθησης ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "εμείς συμφωνούμε με οποιαδήποτε διαδικασία σέβεται τον νόμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, δείχνει την απαραίτητη ευαισθησία απέναντι στον μετανάστη και κάνει διάκριση ανάμεσα στον πολιτικό πρόσφυγα και τον λαθρομετανάστη".

    "Δεν συμφωνούμε με αδιάκριτες επιχειρήσεις τύπου "σκούπα", καθώς και μόνο η λέξη δείχνει ότι προσπαθεί να "σπρώξει τα προβλήματα κάτω από το χαλί" και όχι να τα αντιμετωπίσει",πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η λαθρομετανάστευση συζητιέται για λάθος λόγους γιατί το πρόβλημα το έχει η ΝΔ στις σχέσεις της με τον ΛΑΟΣ", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι μετά τις ευρωεκλογές αντί να αναδεικνύονται ζητήματα που προέκυψαν από τις ευρωεκλογές,κυριαρχεί η αντιπαράθεση ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ."

    Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για έγκαιρη εκ μέρους του προειδοποίηση για το θέμα της λαθρομετανάστευσης,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είναι απόδειξη πως η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική και κινείται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους".

    Κληθείς να σχολιάσει φαινόμενα πολυφωνίας στο ΠΑΣΟΚ με διαφορετικές δηλώσεις στελεχών του, αντί μιας "συντεταγμένης" πορείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν βλέπω τέτοια φαινόμενα, βλέπω στελέχη του ΠΑΣΟΚ που λένε την άποψή τους και καλά κάνουν".

    "Από εκεί και πέρα τα ζητήματα τίθενται από μόνα τους. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της ασφάλειας υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Η ΝΔ το φέρνει στην επικαιρότητα γιατί έχει πρόβλημα με τον κ. Καρατζαφέρη. Εμείς τοποθετούμαστε επί της ουσίας των ζητημάτων", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ -ΛΑΟΣ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "μας φοβίζει η συνέχιση μιας διακυβέρνησης που πάει πίσω τον Έλληνα πολίτη".

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη του Λεωνίδα Κύρκου για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΛΑΟΣ είπε ότι "είναι συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, άρα αναμένουμε κάποιου είδους συμπόρευση είτε γενική, είτε ειδικότερη".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τοποθετούμενος "γενικότερα" με αφορμή την επιστολή του Θ. Ρουσόπουλου προς τον πρωθυπουργό είπε ότι "τον πολίτη τον ενδιαφέρει η αλλαγή πολιτικής.Τα υπόλοιπα αφορούν την ΝΔ".

  • *** "Περιμένουμε την σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες του Νίκου Δένδια, ενώ πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο είχε ζητήσει την σύγκλιση της Επιτροπής για αντίστοιχα θέματα που είχε απορρίψει η κυβέρνηση".

    Η υπόθεση Siemens

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν υπάρχουν προβληματισμoί από την εξέλιξη της υπόθεσης Siemens, καθώς "ανοίγει" το κεφάλαιο των σχέσεων με τον ΟΤΕ, είπε ότι "δεν μας προβληματίζει τίποτα πέρα από το να κάνει η Δικαιοσύνη την δουλειά της, εφόσον δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την σύσταση Εξεταστικής στην Βουλή".

  • ** "Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει συζήτηση πάνω στο είδος του πολιτεύματος", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου για καθιέρωση Προεδρικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, "ενδιαφέρουσα την συζήτηση".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάδειξης του κ. Κ. Σημίτη στην προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι "έχουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας, η συζήτηση είναι άκαιρη. Αν ο κ. Παπούλιας επιθυμεί να είναι ξανά πρόεδρος θα τον στηρίξουμε. Αν δεν επιθυμεί θα αποφασίσουμε εκείνη την στιγμή".

  • ** "Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη, ενώ οι εξηγήσεις της είναι αναντίστοιχες των προβλημάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις πυρκαγιές, κάνοντας λόγο για έλλειψη προσωπικού και υλικών μέσων "καθώς το προσωπικό υπολείπεται κατά 3500 πυροσβεστών, το 30% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πεπαλαιωμένα, υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 3 ελικόπτερα, ενώ τα προβλήματα προσπαθούν να αντιμετωπιστούν με 5500 συμβασιούχους".

  • ** "Όλοι προσβλέπουμε σε ωραία εγκαίνια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ πρόσθεσε ότι "ξεκίνησε ως όραμα της Μελίνας Μερκούρη".

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πρέπει να καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως μοχλός αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας.

    [02] Σύσκεψη για τη γρίπη

    Την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη επιβεβαίωσε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τη χρήση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

    Αυτό συνέβη, γιατί από τη βιβλιογραφία, όπως εξήγησαν, προκύπτει ότι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους, είναι η πνευμονία.

    Οι ειδικοί συνέστησαν, επίσης, να γίνει από το Σεπτέμβριο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το νέο εμβόλιο θα έλθει στην Ελλάδα σε δύο παρτίδες.

    Το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής, ιδίως αυτήν που αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου.

    Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Εξήγησε, ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για το μήνα Σεπτέμβριο που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.

    Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι είκοσι. Πάντως, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρατήρησης μελετά να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό του κρούσματος και όπως είπαν σήμερα και οι επιστήμονες, να συστήσει αυστηρή χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων μόνο σε εκείνους που πραγματικά θα τα χρειαστούν, καθώς η κατάχρησή τους μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό.

    Η Ελλάδα, λαμβάνει μέτρα, σαν να ήταν στη φάση 6, παρ' ότι προς το παρόν έχει μόνο εισαγόμενα κρούσματα. Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο κύμα τουριστών από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είπε, ότι τα ξενοδοχεία θα είναι υποχρεωμένα να επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, όταν κάποιος από τους πελάτες τους εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νέας γρίπης.

    Ωστόσο, από την πλευρά των ξενοδόχων έγινε κατανοητό, ότι συμφέρει όλους να συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νέας γρίπης στον ελληνικό χώρο.

    [03] Κλιμακώνεται η ένταση

    Η σημερινή διαδήλωση υποστηρικτών του υποψηφίου για την ιρανική προεδρία Μιρ Χοσέιν Μουσαβί, στο κέντρο της Τεχεράνης είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί επακριβώς αφού όλο το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί από ένα παλλόμενο πλήθος τουλάχιστον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές.

    Αστυνομικοί που επιτηρούν την ογκώδη συγκέντρωση ερωτηθέντες για τον αριθμό των συγκεντρωμένων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν αλλά σίγουρα είναι "τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες", "μπορεί και δύο εκατομμύρια", ανέφερε ένας άλλος συνάδελφός τους.

    Η συγκέντρωση έχει πλάτος πάνω από 50 μέτρα και μήκος τουλάχιστον τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας.

    Το μεγαλύτερο πλήθος βρίσκεται στη μεγάλη λεωφόρο Αζάντι, εκεί που γίνονται οι συγκεντρώσεις μνήμης για την ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Στο τέλος του πρωινού σήμερα λόγω της κατάληψης των κεντρικών δρόμων της ιρανικής πρωτεύουσας από τους διαδηλωτές οι συγκοινωνίες και οι δραστηριότες στην πόλη είχαν παραλύσει.

    Σημειώνεται ότι η ιρανική τηλεόραση δεν έδειξε ούτε μια εικόνα των αντικαθεστωτικών συγκεντρωμένων, ενώ αντίθετα ασχολήθηκε για πολλές ώρες με τη χθεσινή συγκέντρωση οπαδών του επανεκλεγμένου προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Ο Μουσαβί, απευθυνόμενος σε πλήθος συγκεντρωμένων οπαδών του, δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε νέες εκλογές.

    "Η ψήφος του λαού είναι πιο σημαντική από το πρόσωπο του Μουσαβί ή οποιουδήποτε άλλου", πρόσθεσε.

    Την ακύρωση των προεδρικών εκλογών ζήτησε νωρίτερα και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, σύμφωνα με δήλωση του αδελφού του Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας ως την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας", είπε ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί.

    Ερευνα ζητάει η ΕΕ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα το Ιράν να διερευνήσει τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και καταδίκασαν "τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών".

    Επισημαίνοντας τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί υποψήφιοι αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι 27 εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα θέμα "το οποίο οι ιρανικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν".

    Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

    Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, η καγκελάριοις εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν και καταδίκασε το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει η ιρανική κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε "δυσάρεστη είδηση" την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν.

    "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών", είπε ο Μπαράκ μιλώντας με τους δημοσιογράφους στην έκθεση αεροναυτικής στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.

    "Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν", πρόσθεσε.

    Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του.

    Το συγχαρητήριο μήνυμα απεστάλη χθες Κυριακή και μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2009 - 16:30:24 UTC