Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ολα έτοιμα για τα εγκαίνια"
  • [02] Αποδοχή με όρους
  • [03] Κλιμακώνεται η ένταση

  • [01] "Ολα έτοιμα για τα εγκαίνια"

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς τόνισε, ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει σε λίγες μέρες μια μοναδική στέγη πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο.

    Ηδη, πρόσθεσε, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης με πολύ θετικό τρόπο ρίχνουν το φως τους πάνω στην Ελλάδα, πάνω στην Ακρόπολη και πάνω στα αριστουργήματα του Μουσείου.

    Εχουμε κάνει, είπε, όλη την προετοιμασία που απαιτείται και γι'αυτήν ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά, το Σάββατο.

    Ο κ. Παντερμαλής από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα είναι λαμπρά, αλλά συγχρόνως θα είναι οικεία, αφού εκτός από τους επίσημους, τρεις ημέρες θα δέχεται τον ανώνυμο πολίτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα Μάρμαρα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και αν θα έρθουν κάποια μέρα στο Μουσείο, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του, ενώ σε άλλο ερώτημα για την κρίση στη ΝΔ, ο υπουργός Πολιτισμού είπε, "είναι πολύ σημαντικό το θέμα για να πούμε ο,τιδήποτε άλλο".

    Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος ανακοίνωσε ότι αύριο στις 12.00 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Σε ερώτηση αν το ΚΥΣΕΑ θα πάρει αποφάσεις για τη λαθρομετανάστευση απάντησε πως δεν έχει αυτή την εντύπωση.

    Ο κ. Αντώναρος ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί ο πρωθυπουργός είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Φίσερ.

    Το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Φίσερ και κάλυψε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής έθεσε στη συνομιλία θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την ελληνική πλευρά.

    Ο Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστες

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επανέλαβε σήμερα πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών.

    Η Ελλάδα, είπε, επέμεινε ώστε να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για την λαθρομετανάστευση στο προσεχές Συμβούλιο και αυτό οριστικοποιήθηκε με την επιστολή προς τον κ. Φίσερ.

    "Το θέμα τίθεται πλέον στον ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατες μεταναστευτικές πιέσεις, δυσανάλογες προς το μέγεθος της χώρας και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτούς τους πολύ μεγάλους, συνεχώς αυξανόμενους, αριθμούς παρανόμων, ως επί τω πλείστον, οικονομικών μεταναστών", σημείωσε.

    Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυτά αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Φίσερ και σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2004 έχουν γίνει κινήσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να αποσαφηνιστεί η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

    Το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, γίνεται αντιληπτό σε μακρινές χώρες, που είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς την ιδιαιτερότητά του.

    Για την κριτική που γίνεται περί "στρατοπέδων συγκέντρωσης", αλλά και για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών,ο κ.Αντώναρος είπε ότι χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις.

    Αφού επεσήμανε ότι έχουν φτάσει στα άκρα οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τόνισε πως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να δημιουργούνται κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

    "Θα θυμάστε ότι πριν 2,5 χρόνια δεχόμασταν κριτική από φορείς του εξωτερικού γιατί διαθέταμε σχεδόν μηδενικό αριθμό τέτοιων κέντρων υποδοχής", συμπλήρωσε και είπε, επίσης, ότι "γινόταν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν - δεν ήταν αλήθεια - ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές παράνομους μετανάστες".

    Επεσήμανε ότι τίποτα από αυτά που οργανώνονται, με πλήρη σεβασμό στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχύουν για κάθε πολίτη, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξυπνά κάποιες άλλες μνήμες.

    "Άλλες εποχές. Δεν ισχύουν βεβαίως σε καμία περίπτωση όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία είναι αποδεδειγμένη η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους", τόνισε.

    Παράλληλα είπε ότι τα θέματα αυτά είναι φυσικό να συζητούνται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

    Είναι πρόωρο, είπε, κάποιοι να προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις,που θα δώσουν λύση σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ίδιες κοινωνίες που κάποιοι προσπαθούν τις κινητοποιήσουν εναντίον αυτών των λύσεων. Στόχος, ανέφερε, είναι η άμβλυνση του προβλήματος και υπενθύμισε ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ότι δήθεν δεν γινόταν τίποτα.

    "Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα που χθες κατέκριναν την Πολιτεία και τις αρχές ότι δήθεν δεν έχουν κάνει τίποτα, τώρα να κάνουν άλλου είδους κριτική γιατί δήθεν οι επεξεργασμένες λύσεις κάποιον θα βλάψουν. Η κριτική πολλές φορές προέρχεται από κατ' επάγγελμα διαμαρτυρόμενους", κατέληξε.

  • ** Την Παρακευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    [02] Αποδοχή με όρους

    Ετοιμος να δεχτεί την ίδρυση ενός αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίσει το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

    "Αν λάβουμε διεθνείς εγγυήσεις για την αποστρατικοποίηση και οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, τότε θα πετύχουμε μια λύση βασισμένη σε ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ", τόνισε.

    "Ο καθένας με τη σημαία του, με τον εθνικό του ύμνο. Το έδαφος που θα δοθεί στους Παλαιστίνιους θα είναι χωρίς στρατό, χωρίς έλεγχο του εναερίου χώρου, χωρίς την προώθηση σε αυτό όπλων, χωρίς τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συμμαχίες με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου", πρόσθεσε.

    "Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις, νωρίτερα ή αργότερα, θα έχουμε ένα νέο Χαμαστάν εδώ", είπε υποδηλώνοντας την κυριαρχία της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Οι αποχωρήσεις που το Ισραήλ διεξήγαγε κατά το παρελθόν δεν άλλαξαν αυτήν την πραγματικότητα", τόνισε αναφερόμενος στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ μετά την αποχώρηση από το Λίβανο το 2000 και εκείνες της Χαμάς μετά την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

    Ο Νετανιάχου απέκλεισε επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι το πρόβλημά τους πρέπει να επιλυθεί "εκτός των συνόρων" του εβραϊκού κράτους. "Η επιστροφή τους δεν συνάδει με τη διατήρηση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέκλεισε το πάγωμα του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα.

    "Δεν επιθυμώ την κατασκευή νέων οικισμών ή την κατάσχεση εδαφών, αλλά πρέπει να επιτραπεί στους κατοίκους των (εβραϊκών) οικισμών να ζουν φυσιολογικά", τόνισε αποκλείοντας συνεπώς το πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της "φυσικής ανάπτυξης" του πληθυσμού, όπως δήλωσε.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι "τορπιλίζει" όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

    "Η ομιλία του τορπιλίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. "Εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αψηφώντας την αμερικανική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, επέκρινε έντονα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού. Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος", δήλωσε ο Ράμπο.

    "Θέλει να επιβάλλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας", τόνισε.

    "Χρησιμοποίησε τις λέξεις `παλαιστινιακό κράτος΄ αλλά στην ουσία θέλει ένα ισραηλινό προτεκτοράτο", επισήμανε.

    Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε τη "ρατσιστική και εξτρεμιστική ιδεολογία" του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

    Ομπάμα: Σημαντικο βήμα - ΕΕ: Προς τη σωστή κατεύθυνση

    Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υποδέχθηκαν σήμερα με ικανοποίηση τις δηλώσεις του ισραηλινούη πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου για την υπό όρους δημιουργία ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν αρκεί για μία αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ.

    Οι υπουργοί που πρόκειται αργότερα σήμερα να συναντηθούν με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, αμφισβήτησαν τους όρους που επικαλέστηκε ο Νετανιάχου για να υποστηρίξει την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους καθώς την ευνοϊκή του θέση για τους εβραϊκούς καταλισμούς στα κατεχόμενα εδάφη.

    "Είναι καλό, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, που αναλαμβάνει τον άλλο μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πριν από τις συνομιλίες στο Λουξεμβούργο.

    Ο γάλλος ΥΠΕΞ Μερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι "δεν είναι αρκετό", ενώ για τους καταυλισμούς είπε ότι ο Νετανιάχου "δεν ανέφερε τίποτα".

    Ερωτηθείς εάν η ενέργεια του Νετανιάχου είναι αρκετή για να αναβαθμίσει η ΕΕ τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, απάντησε με ένα "όχι".

    Οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθούν με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, για συνομιλίες, σήμερα το βράδυ στο Λουξεμβούργο.

    Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ, απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι οι δηλώσεις του Νετανιάχου αποτελούν μία "θετική εξέλιξη" προς τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους. Παρατήρησε όμως ότι "περαιτέρω πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει παρά μόνο εάν οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για εντατικές διαπραγματεύσεις".

    Για "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" μίλησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού.

    "Ο πρόεδρος χαιρέτισε τοι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που διαφαίνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί υπέρ της λύσης για δύο κράτη, ένα εβραικό κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαίστινιακό κράτος, στην ιστορική γή και για τους δύο λαούς", πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς.

    "Πιστεύει (ο αμερικανός πρόεδρος) ότι αυτή η λύση μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί τόσο την ισραηλινή ασφάλεια όσο και την εκπλήρωση των νόμιμων επιθυμιών των Παλαιστίνιων για ένα δικός τους βιώσιμο κράτος και καλοσωρίζει την ενθάρυνση προς την κατεύθυνση αυτή που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι καλούνται οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν τον εβραϊκό χαρακτήρια του Ισραήλ "καταστρέφει τις πιθανότητες της ειρήνης".

    "Η έκκληση να αναγνωρισθεί το Ισράηλ ως εβραϊκό κράτος περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και καταστρέφει τις πιθανότητες για ειρήνη", δήλωσε ο Μουμπάρακ στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής, σύμφωνα με το πρακτορείο MENA.

    "Ουδείς θα υποστηρίξει αυτή την έκκληση, ούτε στην Αίγυπτο ούτε αλλού", προσέθεσε.

    Στη Μόσχα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η δήλωση του Νετανιάχου, "δεν ανοίγει το δρόμο για μια διευθέτηση" της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

    "Η δήλωση αυτή δείχνει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο, αλλά δεν ανοίγει το δρόμο για μια διευθέτηση του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος", δήλωσε η πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

    Ο Νετανιάχου έθεσε μια "προϋπόθεση απαράδεκτη για τους Παλαιστίνιους" για τη δημιουργία ενος παλαιστινιακού κράτους, προσέθεσε η πηγή αυτή.

    Στη Λωρίδα της Γάζας Ο Μπλέρ

    Ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί σήμερα την δεύτερη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Επέστρεψα σήμερα στη Γάζα για να πληροφορηθώ απευθείας από τους Παλαιστινίους την δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν", τόνισε ο Μπλερ ο οποίος θα συναντηθεί και με εκπροσώπους μη ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε να δίνουμε προσοχή στα πραγματικά ανθρωπιστικά προβλήματα που υπάρχουν στη Γάζα", είπε ο Μπλερ.

    "Για παράδειγμα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα επισκευαστούν οι κατοικίες και οι υποδομές, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και θα αναπτυχθεί η οικονομία της Γάζας", πρόσθεσε.

    "Στόχος είναι", διαβεβαίωσε ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός, "να μπορέσουν να πιστέψουν οι άνθρωποι εδώ πως υπάρχει προοπτική για το μέλλον με δύο κράτη που θα συνυπάρχουν ειρηνικά".

    [03] Κλιμακώνεται η ένταση

    Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του μεταρρυθμιστή υποψήφιου προέδρου Μιρχοσεΐν Μουσαβί παίρνουν μέρος σε ογκώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Τεχεράνης, αψηφώντας την αστυνομική απαγόρευση και κραυγάζουν συνθήματα με τα οποία αμφισβητούν την επανεκλογή του προέδρου Αχμαντινεζάντ.

    Ο Μουσαβί, απευθυνόμενος σε πλήθος συγκεντρωμένων οπαδών του, δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε νέες εκλογές.

    "Η ψήφος του λαού είναι πιο σημαντική από το πρόσωπο του Μουσαβί ή οποιουδήποτε άλλου", πρόσθεσε.

    Την ακύρωση των προεδρικών εκλογών ζήτησε νωρίτερα και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, σύμφωνα με δήλωση του αδελφού του Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας ως την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας", είπε ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί.

    Ερευνα ζητάει η ΕΕ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα το Ιράν να διερευνήσει τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών και καταδίκασαν "τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών".

    Επισημαίνοντας τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί υποψήφιοι αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι 27 εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα θέμα "το οποίο οι ιρανικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν".

    Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις για παρατυπίες στον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και ζήτησε τη διαφανή διερεύνηση του αποτελέσματος.

    Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, η καγκελάριοις εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν και καταδίκασε το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει η ιρανική κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ χαρακτήρισε "δυσάρεστη είδηση" την επανεκλογή του Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν.

    "Ο θρίαμβος των εξτρεμιστών είναι δυσάρεστη είδηση, όπως πρέπει να θεωρείται κάθε νίκη των εξτρεμιστών", είπε ο Μπαράκ μιλώντας με τους δημοσιογράφους στην έκθεση αεροναυτικής στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.

    "Είναι κακή είδηση διότι θα συνεχίσουν να οικοδομούν ένα πυρηνικό και στρατιωτικό Ιράν", πρόσθεσε.

    Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα συνεχάρη τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, εκτιμώντας ότι αυτή αντανακλά την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού στο πρόσωπό του.

    Το συγχαρητήριο μήνυμα απεστάλη χθες Κυριακή και μεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2009 - 14:30:21 UTC