Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση"
  • [02] "Μονιμοποίηση των εκτάκτων"

  • [01] "Το κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση"

    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, η αλλαγή του "τοπίου" στα ΜΜΕ και το κράτος διαφάνειας, αποτελούν τις 4 τομές στις οποίες θα προχωρήσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Πολιτικό σύστημα και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκλεισε την Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα, ενώ, σε αντίθεση, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον ιστορικό χώρο της Παλαιάς Βουλής για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια.

    «Ο συμβολισμός μιλά καθαρά. Εκπροσωπούμε δύο κόσμους αντίθετους και όσο και αν οι της ΝΔ θέλουν να εθελοτυφλούν, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές τους, της ανομίας και της ατιμωρησίας, βυθίζουν την χώρα στην βαρβαρότητα της κοινωνικής αδικίας και της πόλωσης», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «το κράτος της ελληνικής Δεξιάς καταρρέει εξαιτίας των πράξεών του, αλλά και της ανικανότητάς του να διασφαλίσει δικαιώματα των πολιτών», συνοψίζοντας δε τους στόχους των σοσιαλιστών για «δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, πράσινη ανάπτυξη, εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την βάση και πολιτική ένωση της Ευρώπης», ζήτησε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και νίκη και αυτοδυναμία του στις εθνικές εκλογές.

    «Το ζήτημα του κράτους είναι κομβικό: οι σοσιαλιστές είναι αντίθετοι τόσο στον κρατισμό, όσο και στον φονταμενταλισμό της αγοράς θέτοντας το ερώτημα "ποιο κράτος και ποια αγορά;"», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι "στην ποιότητα και την ισχύ της δημοκρατίας».

    «Στην Νορβηγία, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια, αλλά τα κέρδη τους, ή μέρος αυτών, διοχετεύονται στο δημόσιο συμφέρον, στην Αφρική τα κέρδη διοχετεύονται σε τσέπες υπουργών», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας είναι που κάνει την διαφορά».

    «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δίνει οξυγόνο και δύναμη στους θεσμούς, η αποκατάσταση του κύρους των οποίων αποτελεί για μας χρέος πολιτικής τιμής», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η αυτονομία της πολιτικής» αποτελεί για τον ίδιο «πολιτικό στόχο ζωής και όχι σημαία ευκαιρίας».

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε εν συντομία τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους και επέκρινε ιδιαίτερα την ΝΔ ότι «μας οδήγησε στην πιο βαθιά απαξίωση θεσμών», τονίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

    Αναλύοντας τις 4 τομές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο εισηγήθηκε την προσαρμογή, στα ελληνικά δεδομένα, του "γερμανικού μοντέλου", λέγοντας ότι έτσι «δίνεται ένα γερό χτύπημα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα».

    Η δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου και ο αποκλεισμός κατάθεσης τροπολογιών μετά την συζήτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις κύριες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά το "τοπίο" των ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας τους, της διαφάνειας στην λειτουργία τους και του ελέγχου των οικονομικών της δημόσιας τηλεόρασης, του τερματισμού της "ομηρίας" με τις άδειες, του ελέγχου της βιωσιμότητας των ΜΜΕ και της στήριξης της ψηφιοποίησης των εντύπων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο κράτος διαφάνειας τόνισε κατβ αρχήν ότι η διαφάνεια δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και έκανε λόγο για λογοδοσία και διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

    Στην ίδια ενότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «εμφανείς πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων» και «αναμόρφωση του πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του δημοσίου των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων».

    Η ανάρτηση των υπουργικών "υπογραφών" στο Διαδίκτυο, η καθιέρωση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών του Δημοσίου, ο έλεγχος από την Βουλή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η καθιέρωση "προϋπολογισμού προγραμμάτων" και η σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αν είχαν γίνει αυτά σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το Βατοπέδι, τα ομόλογα και τις άγονες γραμμές».

    Υπογράμμισε δε ότι η διαφάνεια στο κράτος είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει και τους υπόλοιπους στόχους του προγράμματός της.

    Μιλώντας πάντα για το κράτος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις πάγιες προτάσεις του για «μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος που επικεντρώνεται στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την δημόσια τάξη και τις μεγάλες υποδομές», ενώ, μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, μια σειρά ζητημάτων θα επιλύονται από την τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα υπάρξει «νέο κύμα συνενώσεων δήμων» ενώ θα «γίνει πράξη και ο μητροπολιτικός δήμος στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και έκανε λόγο για επένδυση στην ευρυζωνικότητα που θα εξασφαλίσει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

    «Κράτος χωρίς Δικαιοσύνη, είναι κράτος ανομίας και βαρβαρότητας», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την «εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή», ενώ αναφερόμενος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, με κύριο σημείο να «μην μπορεί μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίζει την διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή».

    Σε ό,τι αφορά τις διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η εξέτασή τους από την Βουλή δεν είναι «τεχνικό ζήτημα», αλλά «αν υπήρχε η πολιτική βούληση δεν θα υπήρχε παραγραφή».

    «Η ΝΔ έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά.

    Η κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών, η πάταξη της λαθραίας και "μαύρης" εργασίας, η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όποιον την επιθυμεί και έχει συμπληρώσει έναν ορισμένο χρόνο νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα και η απόδοση της ιθαγένειας στη "δεύτερη γενιά" μεταναστών, συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για το θέμα αυτό.

    «Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση. Εγγυώμαι την αξιοκρατία παντού. Θα στελεχώσουμε την Δημόσια Διοίκηση με τα καλύτερα στελέχη από όλους τους χώρους και με πυξίδα αυτές τις δεσμεύσεις θα κυβερνήσουμε την χώρα γιατί έχουμε θάρρος, βούληση, εμπειρία και ικανότητα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [02] "Μονιμοποίηση των εκτάκτων"

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε το πρωί τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με το Σωματείο των εργαζομένων και μίλησε στους υπαλλήλους.

    «Πρέπει να τιμωρηθούν όσοι έπαιξαν στις πλάτες των εργαζομένων, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όσοι τους υποσχέθηκαν ότι η ΕΕ προβλέπει τη μονιμοποίηση των εκτάκτων» τόνισε η κα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Εδώ, 268 άτομα, νέοι άνθρωποι, δουλεύουν χωρίς βιβλιάριο ασφάλισης, χωρίς ένσημα, και κάνουν, οι περισσότεροι, πάνω από 45.000 δακτυλισμούς την ημέρα, υπερεντατικά, και ακόμη θεωρούνται έκτακτοι. Δηλαδή, δουλεύουν σε συνθήκες δουλεμπορίου. Εμείς είμαστε υπερ της μονιμοποίησης όλων των εκτάκτων, καθώς τόσα χρόνια δουλειάς αποδεικνύουν ότι ικανοποιούν μόνιμες και πάγιες ανάγκες. Ούτε ένας άνθρωπος σε ηλικία παραγωγική χωρίς δουλειά».

    Αναφερομένη στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι "αν δεν σκεφτόμαστε ότι θα θεωρηθεί από το λαό ότι φυγοδικούμε, θα άξιζε και να μην πάμε".

    Εξήγησε ότι το debate θα είναι «παράλληλοι μονόλογοι. Εμείς ζητήσαμε να κάνουν την ίδια ερώτηση σε όλους. Τι λέτε για το φορολογικό, τι λέτε για εκείνο, για το άλλο, ούτως ώστε να συγκρίνει ο κόσμος απαντήσεις, έστω αυτές τις μονόλεπτες. Τώρα θα έχουμε διαφορετικές ερωτήσεις».

    «Προσωπικά ξέρω τι θα με ρωτήσουν, γνωστές ερωτήσεις. Θα ξεκινήσουν από την οικονομία και θα φτάσουν στο 1917. Όπως την άλλη φορά με είχαν ρωτήσει για το αν πήγε ή όχι η κόρη μου σε ιδιωτικό σχολείο. Καταλάβατε; Θα είναι ένας παράλληλος μονόλογος. Και ανάλογα με τη συμπάθεια που θα έχει ο δημοσιογράφος στον κάθε αρχηγό, θα την κάνει. Θα πάμε, δεν φοβόμαστε. Γιατί εμείς κρινόμαστε κυρίως αλλού. Κρινόμαστε στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στον τόπο δουλειάς. Θα πάμε, αλλά δεν θα βγάλετε και πολλά. Θα γίνονται συζητήσεις τι φόραγε ο καθένας, αν ταίριαζε με το φόντο κλπ. Ανακαλέστε στη μνήμη σας όλη την πορεία. Εκεί θα βρείτε όλες τις απαντήσεις», σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.

    Σχετικά με την ΕΕ, η κα Παπαρήγα τόνισε: «Είπαμε όχι στη συνθήκη του Μααστριχτ γιατί αυτή γκρεμίζει σύνορα, επιτρέπει στα κεφάλαια να βγαίνουν έξω, ενώ επιτρέπει αθρόες εισαγωγές προϊόντων που εμείς παράγουμε. Γκρεμίζει τα σύνορα άλλων χωρών προκειμένου να μπει ο ευρωστρατός και το ΝΑΤΟ και δυστυχώς δικαιωθήκαμε, επιβεβαιωθήκαμε για αυτό το μεγάλο και σημαντικό μοναδικό ΟΧΙ στην Ελλάδα».

  • ** Στη συνέχεια, η κα Παπαρήγα αναχώρησε για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2009 - 12:30:14 UTC