Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [02] Ομπάμα: Πρόσωπο της χρονιάς
  • [03] Κράισλερ: διακόπτει την παραγωγή
  • [04] Στον Πρόεδρο η "Γενιά των 700 ευρώ"
  • [05] "Συνεχής επαγρύπνηση"
  • [06] "Κοινωνική και πολιτική απάντηση"
  • [07] "Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός"

  • [01] Νέο κύμα κακοκαιρίας

    Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πλήττουν από τα ξημερώματα τη Δυτική Ελλάδα, επεκτείνονται στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, αλλά το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

    Οι νοτιάδες στα πελάγη φθάνουν τα 9, και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο τα 10 μποφόρ.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων μόνο με κλειστού τύπου πλοία εκτελούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π. και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    Οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    [02] Ομπάμα: Πρόσωπο της χρονιάς

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακηρύχθηκε "προσωπικότητα της χρονιάς" για το 2008 από το περιοδικό Time.

    "Για τη βεβαιότητα που προσέφερε με τον σχεδιασμό ενός φιλόδοξου μέλλοντος στη διάρκεια αυτής της ζοφερής περιόδου και για την ικανότητά του να δείξει αρετές που δίνουν την ελπίδα στους Αμερικανούς ότι θα μπορέσει να το κάνει πραγματικότητα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι η προσωπικότητα της χρονιάς του Time", σχολιάζει το περιοδικό.

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον, ο συντάκτης του σχεδίου διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κρίση με τη διάθεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του Time.

    Τον Πόλσον ακολουθούν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν και ο κινέζος κινηματογραφιστής Ζανγκ Γιμού ο οποίος εμπνεύστηκε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    [03] Κράισλερ: διακόπτει την παραγωγή

    Σε μία προσπάθεια να αποφύγει την χρεωκοπία, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Κράισλερ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει όλες τις μονάδες παραγωγής για τουλάχιστον ένα μήνα, εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων.

    Η ανακοίνωση της Κράισλερ έγινε λίγες μέρες μετά την αποτυχία των αμερικανών βουλευτών να συμφωνήσουν επί ενός σχεδίου ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Η Κράισλερ και η Τζένεραλ Μότορς έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να επιβιώσουν αν δεν λάβουν βοήθεια από τα ομοσπονδιακά ταμεία. Σύμφωνα με την Κράισλερ, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες περίπου κατά 35%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 χρόνων.

    [04] Στον Πρόεδρο η "Γενιά των 700 ευρώ"

    Συνάντηση με την κίνηση πολιτών "Γενιά των 700 ευρώ" έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    [05] "Συνεχής επαγρύπνηση"

    Σε επαγρύπνηση καλεί το ΚΚΕ τους εργαζόμενους σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Είναι ψέμα ότι το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο του Συμβουλίου υπουργών για την οργάνωση του εργάσιμου χρόνου. Αυτό που καταψήφισε είναι η πρόταση του KKΕ και της GUE να απορριφθεί αυτό το αντεργατικό έκτρωμα στο σύνολό του, καθώς και οι τροπολογίες που ανέτρεπαν αντιδραστικές αλλαγές.

    Το ευρωκοινοβούλιο με πρωταγωνιστές τους φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες συνυπέγραψε τις βασικές αντιδραστικές αλλαγές, όπως αυτές του διαχωρισμού του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου σε 12μηνη βάση, την εργασία μέχρι 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, μέχρι και 78 ώρες την εβδομάδα. H ρήτρα αυτοεξαίρεσης όπως και όλο το κείμενο που διαμορφώθηκε παραπέμπεται για διαβούλευση με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Η ΕΕ πρωταγωνιστεί και οργανώνει την επίθεση κατά των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Συνεχίζει, βαθαίνει και γενικεύει την ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου. Στόχος της είναι να ικανοποιηθεί η διαρκής ανάγκη - απαίτηση του κεφαλαίου για διεύρυνση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου", καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Εύκολη μετάθεση ευθύνης"

    «Δεν δεχόμαστε αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής ότι υποτίμησε το ζήτημα. Μπορεί να είναι ειλικρινής - και κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα λεπτομερειακά. Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου όμως, είναι ζήτημα του γενικού πολιτικού προσανατολισμού σε σχέση με την εκκλησιαστική γη. Και γιβ αυτό, ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε ο κ. Παπανδρέου ήσαν ανύποπτοι» ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Ακόμα και αν κάποιος υπουργός υπερτίμησε, ή υποτίμησε τη συμβολή κάποιου άλλου διοικητικού παράγοντα, στο σκαμνί θα πάνε πάλι υπάλληλοι. Αυτό είναι απαράδεκτο - και δεν το λέω από λαϊκισμό. Θα πρόκειται για εύκολη μετάθεση ευθύνης» σημείωσε η κα Παπαρήγα. «Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες. Αυτές υπάρχουν στην ιδιωτικοποίηση της γης, στην στρατηγική, στον χαρακτήρα του συστήματος που ζούμε, στη γενική πολιτική που ακολουθείται. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Όμως, με το αντικειμενικό, ασχολείται η Βουλή, ή ο λαός. Όταν ανοίγει η συζήτηση για το Κτηματολόγιο, δεν βρέθηκε ένας υπουργός που να μην σκεφτεί ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο; Κανείς δεν σκέφτηκε να προτείνει την αλλαγή των νόμων; Κανείς δεν σκέφθηκε ότι δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να διεκδικείται από τις Μονές; Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν λειτουργεί με βάση τους κείμενους νόμους;».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, η κα Παπαρήγα πρότεινε να καταργηθούν, όλοι εκείνοι οι νόμοι που επιτρέπουν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια, να κατέχουν γη, που δεν τους έχει δοθεί οικειοθελώς από ιδιώτες: «Δεν είναι δυνατόν, δάση, δασικές εκτάσεις, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ακτές, να ανήκουν στην Εκκλησία, σε μοναστήρια, ή σε επιχειρηματίες. Ακόμα και αν έχουν αποκτήσει νομίμως, να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν».

    «Ιδιοκτησία τέτοιας γης, συνεπάγεται την εμπορευματοποίηση. Ακούμε και από ηγέτες της Εκκλησίας διαχρονικά, πως θέλουν να εμπορευτούν τη γη για να κάνουν γηροκομεία, ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία κλπ. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Αν θέλουν, ας παραχωρήσουν δωρεάν το μέρος αυτό της περιουσίας τους στο κράτος, απαιτώντας να διατεθούν αυτά προς όφελος των κατοίκων. Εδώ διεκδικούν και άλλα, εκτός των όσων κατέχουν. Πού θα πάμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΚΚΕ.

    [06] "Κοινωνική και πολιτική απάντηση"

    "Κατανοούμε ότι έχετε συναίσθηση των δικαιωμάτων σας, έχετε αποφασίσει να τα διεκδικήσετε και φυσικά έχετε συναίσθηση των ευθυνών σας", δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 15μελών Συμβουλίων Γυμνασίων και Λυκείων.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε ότι "αυτό που είδαμε όμως είναι ότι οι νέοι και οι νέες θέλουν να έχουν φωνή. Θέλουν να έχουν τη δική τους Βουλή. Την έχετε στους δρόμους σήμερα, έχετε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, οι οποίες είναι εντυπωσιακές κι έχετε κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Είναι εντυπωσιακό μέσα σε τόσο λίγες μέρες πόσο διαφορετικές μορφές πήρε αυτό το κίνημα, το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα απβ αυτή τη βαριά αφορμή, τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και πόσο πια επηρεάζει όχι μόνο όλη την κοινωνία, αλλά θα έλεγε ότι έχει βγει από τα σύνορα της χώρα μας".

    Ακόμη, πρόσθεσε: "Έχετε ήδη αποτελέσματα. Είναι εντυπωσιακό αυτό που γίνεται. Κινητοποιηθήκατε εσείς, μαθητές - μαθήτριες γυμνασίων λυκείων, μαζί σας οι φοιτητές - οι φοιτήτριες, μαζί σας πάρα πολλοί γονείς, μαζί σας πάρα πολλοί ευαίσθητοι άνθρωποι, μαζί σας μεγάλα κομμάτια του εργατικού κινήματος. Βλέπουμε αποτελέσματα. Βλέπουμε στη Γαλλία του Σαρκοζί να αναγκάζονται, μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουν μαζικές κινητοποιήσεις στο μαθητικό και φοιτητικό χώρο, να αποσύρουν το νομοσχέδιο για τα δύο εξάμηνα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και όλη τη σχετική αντιμεταρρύθμιση, την οποία ετοιμάζανε. Βλέπουμε στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, κάτω από κινητοποιήσεις που έγιναν κάτω απβ αυτό το μήνυμα, το οποίο σαν ηλεκτρισμός περνάει σβ όλη την Ευρώπη, και σβ όλο τον κόσμο, να αναδιπλώνεται σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και λυπόμαστε, που ο μόνος ο οποίος δεν έχει δείξει μια ανταπόκριση πολιτική, είναι η ελληνική κυβέρνηση. Σβ ένα πολιτικό, κοινωνικό ζήτημα, η απάντηση θα είναι κοινωνική και πολιτική δεν θα είναι αστυνομική και δεν θα είναι αυταρχική. Γιβ αυτό θέλουμε νβ ακούσουμε τους προβληματισμούς σας, τα αιτήματα σας".

    Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής

    Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Όπως ανέφερε ο κ Αλαβάνος, η άποψη του κόμματος του είναι ότι «θα έπρεπε δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να εξεταστούν από προανακριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε τυχόν ποινικές ευθύνες, που δυστυχώς έχουν παραγραφεί, όπως και για 5 υπουργούς από την ΝΔ, για αυτό τασσόμαστε υπέρ της Προανακριτικής».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει τη πολιτική ευθύνη σημείωσε ότι το έκανε αργά και χαρακτήρισε λάθος της ΝΔ αν πιστεύει ότι μπορεί να αναληφθούν τόσο φθηνά ευθύνες όταν από το 2003 ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έθετε το ζήτημα του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Μπορεί να έρχεται καθυστερημένος ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει ευθύνες, αλλά έρχεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη γιατί ανεχθήκατε, συμμετείχατε και οργανώσατε ένα μεγάλο σκάνδαλο που ξεπλένετε μόνο με ένα τρόπο. Να φύγει η ΝΔ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, ο κ Αλαβάνος επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κριτική του δεν είναι αξιόπιστη.

    «Ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι καυστικό και τεκμηριωμένο στο κριτική του δεν επισημαίνει ευθύνες μόνο στη ΝΔ και δεν μιλά για τις δικές ευθύνες γιατί η ιστορία του σκανδάλου δεν ξεκινά από το 2004. Και έχετε μια ευκαιρία, με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβετε το μερίδιο των δικών σας ευθυνών χωρίς να λέμε ότι είναι ίδιες με τη ΝΔ», σημείωσε.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η έρευνα και προοπτική δίωξης ενάντια σε μέλη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης τα οποία έχουν παρανομήσει, να διεξάγονται από τη δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή που οδηγεί σε κλείσιμο την υπόθεση.

    Ακόμα επανέλαβε την αντίθεση του στην παραγραφή των αδικημάτων πολιτικών προσώπων, που δημιουργούν, όπως είπε, πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, ενώ επανέφερε την πρόταση του για διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των νέων, τις οποίες χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίες, αλλά με αφορμή την δολοφονία του νεαρού Αλέξη, ζητούν έμπρακτα μέτρα από τους πολιτικούς λέγοντας φτάνει πια, σε ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.

    «Εμείς, το κάνουμε σαφές, παρά τις πιέσεις, τις διαβολές, τις συκοφαντίες θα στηρίξουμε αλλά και ελπίζουμε, σε αυτό το μοναδικό κίνημα της νέας γενιάς» τόνισε ο κ Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «το έκτο πόρισμα είναι το πιο σημαντικό γιατί μπορεί να είναι αποτελεσματικό».

    [07] "Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός"

    O Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, μετά από συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του εργοταξίου του Βοτανικού, που διαδήλωναν την αντίθεσή τους για το σταμάτημα των εργασιών ανάπλασης του Ελαιώνα δήλωσε: "Σε αντίθεση με την επιθυμία του Συμβουλίου Επικρατείας εγώ προτιμώ από το βάλτο να προέλθει ένα έργο αξιοποίησης της Αθήνας.

    Δεν με ενδιαφέρει ποιος κάνει το έργο, ας φροντίσει η Πολιτεία να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό. Αρκεί να αναπλάσουμε τον Ελαιώνα. Το απαιτούν οι καιροί. Κυρίως όμως πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση πως δεν μπορεί να μείνετε χωρίς μεροκάματο τα Χριστούγεννα.

    Εγώ δεσμεύομαι να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησε η Κοινοβουλευτική μου ομάδα με επερώτηση της στον αρμόδιο Υπουργό και θα βρίσκομαι στο πλευρό σας για να αξιοποιηθεί ένας χώρος που έμεινε αναξιοποίητος για εκατοντάδες χρόνια.

    Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να αναπλάσουμε τα Δυτικά προάστια, να αλλάξουμε χρώμα στον Ελαιώνα", κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Για τον προϋπολογισμό

    "Αντιλαϊκό" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

    "Ένας αντιλαϊκός και ωμός στη μέθοδο και στην ουσία προϋπολογισμός που φανερώνει ξεκάθαρα τις επιλογές της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε: "Στο μέσο μιας κρίσης που σαρώνει σαν λίβας εργασία, εισοδήματα και απασχόληση, ο κ. Καραμανλής επιλέγει για μία ακόμη φορά την ανακατανομή των πόρων υπέρ των τραπεζών και του κεφαλαίου. Η ΝΔ συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα προς την οικονομική κατάρρευση δεμένη με τους κεφαλαιοκράτες και την ασυδοσία της αγοράς. Όλοι το ξέρουν, στις περιόδους των πιο καταστροφικών οικονομικών κρίσεων πάνω στα ανθρώπινα συντρίμμια χτίζονται οι πιο μεγάλες περιουσίες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 December 2008 - 11:30:44 UTC