Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων"
  • [02] "Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των πολιτών"
  • [03] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
  • [05] "Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων"
  • [06] "Χρειάζεται αλλαγή πορείας"
  • [07] Επιδείνωση του καιρού

  • [01] "Ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω απο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει κάμψη, με ιδιαίτερες επιπτώσεις για όλες τις χώρες.

    Επεσήμανε ότι ωφείλουμε να ανταποκριθούμε συλλογικά, να ενισχύσουμε τον συντονισμό μας των εθνικών δράσεων και παρεμβάσεων και σημείωσε ότι προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατόν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας.

    Ο πρωθυπουργος ανακοίνωσε ότι μας απασχόλησαν ακόμη οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το ζήτημα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    Η Σύνοδος Κορυφής

    Άρχισε στις 16:15 ώρα Ελλάδος η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στην οποία καλούνται οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της να επικυρώσουν ένα σχέδιο δράσης για την προστασία του κλίματος.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών θα πρέπει επίσης να δώσουν την τελευταία ώθηση στο σχέδιό τους για την ανάκαμψη της οικονομίας, το οποίο αναμένεται να φτάσει σε συνολικό ποσό 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στο 1,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ αναμένεται επίσης να διευκρινίσουν ποιές εγγυήσεις είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ιρλανδία για να επιτύχουν τη διοργάνωση ως το Νοέμβριο του 2009 ενός νέου δημοψηφίσματος στη χώρα αυτή για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    Πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι είναι πιθανό να δοθούν στην Ιρλανδία νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις όσον αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των ιρλανδών ψηφοφόρων πάνω σε διάφορα θέματα, όπως αυτό της άμβλωσης.

    Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει τώρα τη συνθήκη, η οποία είχε απορριφθεί από τον ιρλανδικό λαό σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Μπαρόζο στον δημόσιο ιρλανδικό ραδιοσταθμό RTE.

    "Αυτό που είναι πιθανό, νομίζω, είναι να δοθούν νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις στους Ιρλανδούς ότι ορισμένοι από τους λόγους ανησυχίας που εκφράστηκαν από τον ιρλανδικό λαό κατά το δημοψήφισμα ελήφθησαν υπόψη", σημείωσε.

    "Έχουν όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με αυτούς τους λόγους ενάντια στη θέληση των Ιρλανδών", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε εξάλλου ότι ο ίδιος μπορεί να ζήσει με "περισσότερους ή λιγότερους" επιτρόπους. Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι είχαν ζητήσει να διατηρήσει η χώρα τους τον επίτροπό της.

    "Νομίζω ότι αν αυτό το σημείο είναι σημαντικό για την Ιρλανδία, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ιρλανδικές ανησυχίες", κατέληξε.

    [02] "Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των πολιτών"

    «Βιώνουμε αυτές τις μέρες την απουσία ενός ευνομούμενου κράτους, ενός κράτους-δικαίου που θα έπρεπε να προστατεύει τις ζωές, τις περιουσίες και τα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και είχε δίωρη συνομιλία με το προεδρείο του.

    Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τους κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και Α. Κατσιφάρα.

    «Η βία των τελευταίων ημερών έχει πλήξει πολλούς, έχει πλήξει και τους εμπόρους, γι' αυτό βρεθήκαμε σήμερα εδώ, για να συμπαρασταθούμε στο δικό τους αγώνα και στη δικιά τους προσπάθεια, να ξανανοίξουν οι αγορές και να υπάρξει μια ασπίδα φωτός μέσα στις γιορτές», δήλωσε και πρόσθεσε: «θέλω να τονίσω ότι το μέλλον δεν χτίζεται με βία, αλλά με διάλογο, δημοκρατία και ανθρωπιά και ένα κράτος, που σέβεται την αξιοπρέπεια των πολιτών».

    Εκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση και τέλος στη βία, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ για την ανάπτυξη των ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και ο θρήνος για τη δολοφονία του 15χρονου υπήρξε η αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

    Απευθυνόμενος σε πάνω από 150 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο εξέφρασε την "αγωνία του" για την πατρίδα.

    Και διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι δημοσιογράφοι φεύγοντας από αυτό το φόρουμ να μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους "όχι μόνο την εικόνα του θανάτου, της απαράδεκτης βίας και της αλαζονείας της εξουσίας, αλλά και της βούλησης του ελληνικού λαού για ένα κράτος δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και ευημερίας".

    Πρόσθεσε δε ότι "είμαστε έτοιμοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πράσινη οικονομία, είμαστε έτοιμοι για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ αλλά και την διάκριση των εξουσιών".

    Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι "θέλουμε να αποκαταστήσουμε την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά στο τέλος του βρίσκεται μία Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφής, με λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στο πλαίσιο των επαφών που έχει με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην πόλη.

    Οπως είπε ο κ.Κακλαμάνης έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 366 καταστήματα και πέντε περίπτερα, ενώ ως το βράδυ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή, ο αριθμός τους θα προσεγγίσει τα 400.

    Αυτή τη στιγμή, είπε, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των υλικών καταστροφών σε δρόμους,πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια,καθώς αν ξεσπάσουν επεισόδια στο ίδιο σημείο,αλλάζει η εικόνα.

    Ο δημαρχος Αθηναίων ενημέρωσε επίσης το Γ. Α. Παπανδρέου για τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος για τους εμπόρους, τη Δευτέρα θα εισηγηθεί δύο νέα μέτρα που θα αφορούν τους ξενοδόχους, που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων και θα προβλέπουν απαλλαγή τους από το τέλος παρεπιδημούντων το μήνα Δεκέμβριο. Το άλλο μέτρο θα αφορά τους καταστηματάρχες, για τους οποίους πέραν της απαλλαγής των δημοτικών τελών, δεν θα ισχύει η απαίτηση άδειας επισκευών και η απαίτηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παπανδρέου ο οποίος του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στην προσπάθεια του δήμου και των εργαζομένων σε αυτό, στους οποίους, όπως είπε, ανήκει το μπράβο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στο δήμαρχο ότι είναι στη διάθεση του δήμου για ό,τι χρειαστεί, ακόμα και για μεσολάβηση, αν χρειαστεί, για έκτακτη οικονομική βοήθεια στο δήμο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφική παρατήρηση ότι υπουργοί εκτοξεύουν βολές κατά υπουργών για ευθύνες για τα γεγονότα αυτά, ενώ έχει αναζωπυρωθεί και η διαδοχολογία στη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι έχω σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ και αν ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν λέω ότι δεν ασχολούμαι με αστειότητες.

    [03] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής

    Τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί του πορίσματος προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης, 16 Δεκεμβρίου.

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα συζήτησης του πορίσματος από τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2009 θα αρχίσει την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Βουλγαράκης: Στη διάθεση της Εξεταστικής οι λογαριασμοί μου

    Στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, έθεσε ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης τους λογαριασμούς του "για οποιοδήποτε έλεγχο", προκειμένου, όπως σημειώνει σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, "να αποφευχθεί το 'παιχνίδι εντυπώσεων' που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου".

    Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει ότι οι λογαριασμοί που συμμετέχει ως συνδικαιούχος έχουν ελεγχθεί από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα "χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση" καθώς και ότι στους λογαριασμούς του "δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ".

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 11/12/2008, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει τα εξής:

    "Είναι σαφές ότι ως Υπουργός Πολιτισμού, δεν είχα και δε θα μπορούσα -εκ των αρμοδιοτήτων μου να έχω ,κανενός είδους ανάμιξη η εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Όπως άλλωστε δεν είχαν και ούτε μπορούσαν να έχουν οι Υπουργοί Πολιτισμού πριν από τη δική μου θητεία -όπου συντελεσθεί η αναγνώριση της κυριότητας των περιοχών από το κράτος -χωρίς παρέμβαση του ΥΠΠΟ, και μετά από αυτήν -όπου είχε επισυμβεί η ανταλλαγή, επίσης χωρίς καμία παρέμβαση του ΥΠΠΟ. Γι αυτό, υποθέτω, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν εκλήθησαν από την επιτροπή σας.

    Διαπιστώνω ωστόσο ότι στην επιτροπή σας έγινε πολύς λόγος για τον λογαριασμό της συζύγου μου, στον οποίο εμφανίζομαι τυπικά ως συνδικαιούχος. Η ίδια, με αναλυτική της δήλωση, εξήγησε ότι από το σύνολο των χρημάτων που καταβλήθηκαν, εισέπραξε τελικά προ φόρων το ποσό των 29.126,41 β¬ . Κατέστησε δε απολύτως σαφές, ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού, αφορά άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις - άσχετες με την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Επιθυμώ ωστόσο να διευκρινίσω στην επιτροπή σας - προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι όλοι οι λογαριασμοί στους οποίους συμμετέχω -είτε ως δικαιούχος, είτε ως συνδικαιούχος, ελέγχτηκαν όπως ιδιοποιήθηκα από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση. Στους λογαριασμούς μου δε, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ. Παρ όλα αυτά, και προκειμένου να αποφευχθεί το "παιχνίδι εντυπώσεων" που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου, σας γνωρίζω ότι οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεση σας για οποιοδήποτε έλεγχο και οποτεδήποτε το θελήσετε .''

    [04] Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

    Σε 830.000 υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε διάφορα δυστυχήματα, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που συντάχθηκε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Unicef.

    Τα συνηθέστερα από τα ατυχήματα αυτά που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή παιδιών από 0 έως 19 ετών είναι τα τροχαία (260.000 θάνατοι), οι πνιγμοί (175.000), τα εγκαύματα (96.000), οι πτώσεις (τουλάχιστον 46.000) και οι δηλητηριάσεις (τουλάχιστον 45.000), διευκρινίζει η έκθεση.

    Οπως επισημαίνει το σχετικό ντοκουμέντο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, από την ηλικία των 9 ετών, τα δυστυχήματα αναδεικνύονται σε πρώτη αιτία παιδικής θνησιμότητας, ξεπερνώντας σε συχνότητα τις μολυματικές ασθένειες, τον υποσιτισμό, ακόμα και τους πολέμους.

    Ωστόσο ο κοινωνικός παράγοντας αποδεικνύεται καθοριστικός. "Είτε πρόκειται για πλούσιες χώρες είτε για αναπτυσσόμενες, τα παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να πέσουν θύματα δυστυχημάτων", διευκρινίζει η Μάρτζι Πίντεν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ: Το 95% των θυμάτων καταγράφονται σε φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ειδικά στη Μαύρη Ήπειρο η έκταση, που έχει λάβει στις ημέρες μας ο θάνατος παιδιών από λογής-λογής ατυχήματα, παρουσιάζεται, πλέον, 10πλάσια του μέσου όρου προηγμένων κρατών του υπολοίπου κόσμου, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία ή η Νέα Ζηλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία. Σε χώρες όπως οι προηγούμενες η παιδική θνησιμότητα από ατύχημα είναι πολύ περιορισμένη. Από ποσοτική πλευρά, σχεδόν το 95% της παιδικής θνησιμότητας από ατύχημα καταγράφεται επίσης στην Αφρική.

    Στις προηγμένες χώρες στα φτωχά κοινωνικά στρώματα η αναλογία των θανατηφόρων ατυχημάτων με παιδιά είναι συντριπτικά ανώτερη των αντίστοιχων συμβάντων, που αφορούν παιδιά εύπορων οικογενειών.

    Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από δυστυχήματα με αυτοκίνητα σκοτώνονται, βασικά, οκτώ χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, όπως αναφέρεται στην ξεχωριστή έκθεση του Κέντρου Πρόληψης και Πρόληψης ασθενειών.

    Γενικά, σε όλον τον κόσμο 260 χιλιάδες παιδιά χάνουν τη ζωή τους από ένα αυτοκίνητο, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια τραυματίζονται...Έπονται, κατά σειράν πυκνότητας, πνιγμοί, εγκαύματα, πτώσεις, αθέλητες δηλητηριάσεις.

    Όμως περίπου οι μισοί από τους θανάτους αυτούς μπορεί να είχαν προληφθεί : με την πλέον συστηματική χρήση ζωνών ασφάλειας, την κάλυψη όλων των "ανοικτών" χώρων, των υπαίθριων πισίνων, των πηγαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους παιδότοπους, καθώς επίσης και τα φράγματα κοντά σε κατασκευαζόμενους αυτοκινητόδρομους, όλα αυτά αποτελούν τις καλύτερες θεραπείες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παιδική ασφάλεια, συμφωνούν η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία και ο ΠΟΥ.

    Γενικά, εξάλλου, "τα φτωχά παιδιά δεν μοιράστηκαν τα κέρδη των παιδιών, που ζουν σε πλούσια κράτη", σχολίασε από την πλευρά της η εμπειρογνώμονας σε θέματα παιδικής υγείας, Ελίζαμπεθ Τάουνερ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αγγλίας. "Αυτή η κοινωνική αδικία ασφαλώς πρέπει να θεραπευθεί" πρόσθεσε. Η συνεργάτης του ΠΟΥ Ετιέν Κρουγκ παρατηρεί ότι τυχόν δυστύχημα συνεπάγεται τη "βύθιση" μιάς φτωχής οικογένειας σ ενα ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά και την αναπαραγωγή ενός (φαύλου) "κύκλου της φτώχειας".

    "Κάθε ανάπηρος επιβαρύνει για πολύ καιρό τα δημόσια οικονομικά", διαπιστώνει η ίδια και προτείνει ταυτοχρόνως την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης, απ'όλους τους συναρμόδιους φορείς.

    [05] "Επιτροπή διαχείρισης κρίσεων"

    Συνέντευξη με αφορμή τις εξελίξεις στη χώρα παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας πως διανύουμε την πιο κομβική εβδομάδα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα.

    "Έχουμε ένα 15χρονο νεκρό, από βολή αστυνομικού, έναν αστυνομικό σε ρόλο ράμπο, νέους να διαδηλώνουν για μια κατάσταση ετών, να έχουν επηρεαστεί από την δική μας συμπεριφορά και τη διαχρονική διαφθορά και εμείς παριστάνουμε ότι δεν ακούμε τις κραυγές, επειδή δεν έχουμε αξιόπιστες απαντήσεις", δήλώσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ακόμη ότι οι νέοι έχουν αθωότητα και αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα, εκτίμησε ότι πράκτορες, προβοκάτορες και παράσιτα εκμεταλλεύονται αυτή την αθωότητα των νέων.

    Όπως το 1973 ο Ιωαννίδης εκμεταλλεύτηκε την εξέγερση των παιδιών του Πολυτεχνείου για να έρθει στα πράγματα, έτσι και τώρα κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αθωότητα και την ορμή των νέων παιδιών, είπε.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης παρέπεμψε σε ανάλογα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στη Χιλή επί Σαλβαδόρ Αλιέντε και στις Φιλιππίνες επί Προεδρίας Κοραζόν Ακίνο και είπε ότι είδαμε προβοκάτορες να δρουν και αγανακτισμένους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, φαινόμενο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημοκρατία, όπως είπε, ενώ τόνισε ότι μέσα σε αυτούς, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Πατρέων Α.Φούρα, όπως είπε, παρεισέφρυσαν και "χρυσαυγήτες" για δικούς τους σκοπούς.

    Η Ελλάδα παραδόθηκε σε κουκουλοφόρους και "χρυσαυγήτες", αν δεχθούμε τις δηλώσεις του κ.Α.Φούρα,είπε.

    Χαρακτήρισε πανικόβλητη τη στάση της κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως να είχε πυροβολήσει ο ίδιος τον μικρό Αλέξη.

    Έκανε λάθος να διαμηνύσει τα περί "αμυντικής" διάταξης της αστυνομίας και αυτό το εκμεταλλεύθηκαν άριστα οι κουκουλοφόροι, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Είδαμε, είπε, μια άναρχη χώρα να διασύρεται διεθνώς από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, τα οποία μιλούν με μελανά χρώματα για την Ελλάδα και εξέφρασε φόβους για μείωση των τουριστών το καλοκαίρι, καθώς, όπως είπε, τα τουριστικά πακέτα κλείνονται αυτή την περίοδο.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και εκτίμησε ότι υπάρχει αδυναμία επανασυγκρότησης της κοινωνίας.

    Υποστήριξε, επίσης, ότι είναι εμφανής ο κίνδυνος επωάσεως φαλαγγιτών, όπως στο Λίβανο, κάτι που θα ήταν ολέθριο, όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσουν ιδιωτικοί στρατοί.

    Αναφέρθηκε στη Βουλή, η οποία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη, ως όφειλε να πράξει, όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά σημείωσε ότι έπρεπε να το πράξει και πριν, όταν π.χ. σκοτώσανε τον ειδικό φρουρό, έξω από την πρεσβεία της Αγγλίας ενώ εκτελούσε υπηρεσία.

    Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε πως ωφελεί τη δημοκρατία όταν δημόσια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι είναι υπέρ της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.

    Κάλεσα από τον κ. Αλαβάνο να το διαψεύσει, είπε ο κ. Καρατζαφέρης και περιμένω απάντηση.

    Πρότεινε όποιος θέλει να διοργανώσει διαδήλωση να αναλαμβάνει και το κόστος των ζημιών που θα προκληθούν, ενώ αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ είπε πως όποτε το κόμμα οργανώνει διαδηλώσεις τις περιφρουρεί στο ακέραιο, χωρίς να συμβεί και δεν συμβαίνει το παραμικρό έκτροπο.

    Κάλεσε την πολιτεία να ξεκαθαρίσει το χώρο της κοινωνίας, όπου υπάρχουν νονοί της νύχτας και αρκετοί άλλοι που δεν τιμούν τον όρκο τους. Αυτοί είναι λίγοι. Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία την αστυνομία να αυτοκαθαρθεί, είπε.

    Από τη στιγμή που η πατρίδα δίνει όπλο σε κάποιο όργανό της, πρέπει να το περνάει συνεχώς από ελέγχους και αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε αλκοτέστ στον ράμπο αστυνομικό που πυροβόλησε τον μικρό Αλέξη.

    Είπε επίσης ότι πρέπει να έχουμε τη δύναμη να πούμε αλήθειες και τόνισε ότι δεν σεβαστήκαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών του αστυνομικού, τη στιγμή που δεν δίνονται καν τα στοιχεία βιαστών μικρών παιδιών.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από φοβικό σύνδρομο και πρέπει να το αποβάλει και πρέπει η δημοκρατία να συνεχίσει να λειτουργεί.

    Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε να γίνει συζήτηση με τους πρωταγωνιστές, δεν προτείνουμε, είπε, την κατάργησή του, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από μη φοιτητές ως καταφύγιο και χώρος εξοπλισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε κόμμα που με τη στάση του μπορεί να όπλισε το χέρι των κουκουλοφόρων, ο κ. Καρατζαφέρης αναρωτήθηκε γιατί οι κουκουλοφόροι δεν μπήκαν στην διαδήλωση του ΚΚΕ και μπήκαν στη διαδήλωση του Συνασπισμού.

    Επικαλέστηκε το ΚΚΕ το οποίο μιλά, όπως είπε, για χαϊδέματα αυτιών και τόνισε ίσως να γνωρίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι γειτονιά.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρξαν και προβοκάτορες κουκουλοφόροι και δεν απέκλεισε να υπήρχαν προβοκάτσιες από μη ελεγχόμενες δυνάμεις της κρατικής εξουσίας.

    Σε ερώτηση για το πως έπρεπε να χειριστεί η κυβέρνηση την κρίση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι η κυβέρνηση εξαφανίστηκε, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, είπε ότι είναι έξυπνος και πιστεύει ότι θα ωφεληθεί δια της προκλήσεως.

    Δεν προσυπογράφω σε καμία περίπτωση τα όσα λέει, είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους "μετανάστες που συμμετείχαν στο πλιάτσικο", ο κ.Καρατζαφέρης είπε ότι είναι οι μόνοι που θα κάνουν καλά Χριστούγεννα.

    Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι δεν πρέπει να παίρνονται εν θερμώ αποφάσεις, αλλά μόλις κάνει το κύκλο του πρέπει να αναθεωρήσει ο πρωθυπουργός πτυχές του κυβερνητικού σχήματος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για τα όσα έγιναν, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν είπε ποτέ ότι καθοδηγούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ταραχές. Είπα, απλά, ότι στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έμπαιναν μέσα οι κουκουλοφόροι και όχι σε αυτές του ΚΚΕ, ενώ αναφερόμενος στη βαλλιστική έρευνα είπε ότι ίσως έπρεπε να κληθεί ειδικός από το εξωτερικό για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στην κοινή γνώμη.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρχουν ξένα κέντρα πίσω από τις ταραχές, ο κ. Καρατζαφέρης είπε "είμαι σίγουρος ότι δεν είμαστε μόνοι. Έχουν έρθει προστάτες απ' έξω".

    Είπε ακόμη ότι δεν είναι σίγουρος ότι όλος ο πολιτικός κόσμος θέλει να υπάρξει μία διέξοδος και αναρωτήθηκε τί είναι εκείνο που οδηγεί ένα παιδί σαν τον άτυχο Αλέξη στις ατραπούς των Εξαρχείων.

    Πρότεινε να γίνει διακομματική επιτροπή διαχειρίσεως τέτοιων κρίσεων, γιατί όλοι υπηρετούμε την δημοκρατία και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, διαφορετικά πάμε για αυτοκατάργηση, όπως είπε.

    Είπε ότι την ημέρα που γίνονταν τα επεισόδια, το Σάββατο το βράδυ, ο ίδιος συνέτρωγε με τον πατέρα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος του είπε ότι ο γιος του από τέτοια γεγονότα έγινε πρόεδρος στη Γαλλία και εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής είναι εγκλωβισμένος πάνω σε ράγες και το τρένο, όπως είπε, πάει εκεί που οδηγούν οι ράγες.

    Χαρακτήρισε ψίχουλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και επανέλαβε την πρότασή του να δοθεί ένα δισ. ευρώ από τα 28 δισ. που προορίζονται για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.

    Κάλεσε τον κ.Κ.Καραμανλή να αναλάβει από τον Ιανουάριο πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει καλύτερος βηματισμός της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα το Βατοπαιδίου είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον εκπρόσωπο του Κόμματος στην Εξεταστική, έχουμε φτάσει σε πολιτικές ευθύνες και σε υπόνοιες ποινικών ευθυνών.

    [06] "Χρειάζεται αλλαγή πορείας"

    Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας, την οποία το ΠΑΣΟΚ εγγυάται και είναι έτοιμο να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Και προσθέτει ότι οι εκλογές δεν πρέπει και δεν μπορεί να καθυστερήσουν για πολύ ακόμα, διότι "η χώρα είναι ακυβέρνητη".

    Βεβαίως, όπως αναφέρει, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει παραγραφή αδικημάτων και ευθύνες πολιτικών προσώπων για υποθέσεις σκανδάλων.

    Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και προσδιορίζει ως πρώτη κίνηση του ΠΑΣΟΚ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, τη συγκρότηση ενός ελπιδοφόρου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι στο ΠΑΣΟΚ "είμαστε όχι μόνο ανοικτοί σε συνεργασίες, αλλά τις επιδιώκουμε και θα τις επιδιώξουμε και ως αυριανή κυβέρνηση". Αρκεί οι συνομιλητές μας να έχουν ανάλογη γνήσια πρόθεση και όχι να κωφεύουν ή να προβάλλουν προσχηματικά απαγορευτικούς όρους προκειμένου να μην υπάρξει τελικά συνεργασία, τονίζει.

    Η συνέντευξη

    Η συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και στον πολιτικό συντάκτη Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ:Ο κ.Γ.Παπανδρέου ζήτησε την απομάκρυνση της κυβέρνησης και εκλογές.Σημαίνει, αυτό, ότι το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Πολύ περισσότερο στις παρούσες κρίσιμες συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ θα πράξει με υπευθυνότητα και στο ακέραιο το καθήκον του απέναντι στους Έλληνες πολίτες και τη χώρα, τόσο ως σημερινή αντιπολίτευση, όσο και ως αυριανή κυβέρνηση. Είναι πια σαφές σε όλους πως η χώρα μας χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την αλλαγή πορείας. Είμαστε ο φορέας του μόνου εναλλακτικού, φιλόδοξου αλλά και ρεαλιστικού σχεδίου διακυβέρνησης της χώρας. Η χώρα μας χρειάζεται μια νέα ελπίδα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τη δώσει. Μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα προόδου για τη χώρα και τους Έλληνες.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε τοποθετείτε τις εκλογές που ζητήσατε; Και το ρωτώ διότι υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτο, τι θα γίνει με τις υποθέσεις που έχετε χαρακτηρίσει σκάνδαλα και,δεύτερο,οι εκλογές να γίνουν με λίστα ή με σταυρό;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως γνωστόν, η επιλογή του χρόνου των εκλογών δεν είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω πως είναι χρήσιμο να κάνουμε εικασίες για το χρόνο διενέργειας των εκλογών. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως οι εκλογές δεν πρέπει, αλλά μάλλον ούτε μπορεί, να καθυστερήσουν ακόμη πολύ. Η χώρα είναι ακυβέρνητη. Η ακυβερνησία και τα αδιέξοδα της Ελλάδας, μας κατέστησαν πρώτο θέμα των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχουμε πια μια κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί με το κύρος που θα έπρεπε τα διεθνή συμφέροντα της χώρας μας. Μπρος στην κρισιμότητα της κατάστασης, το αν οι εκλογές θα γίνουν με λίστα ή σταυρό προτίμησης συνιστά λεπτομέρεια. Όμως έχει ζωτική σημασία να ολοκληρωθεί άμεσα η διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη προκειμένου να μην υπάρξουν παραγραφές τυχών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια πρέπει να είναι η πρώτη πράξη του ΠΑΣΟΚ εφόσον κερδίσει τις εκλογές;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πρώτη πράξη του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές θα είναι να συγκροτήσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα γεννά στους πολίτες την ελπίδα της μεγάλης αλλαγής που αναμένουν και προσδοκούν. Ένα σχήμα βασισμένο στην εμπειρία και την ανανέωση, αποτελεσματικό, μάχιμο, συνεκτικό και με του κύρος που απαιτείται προκειμένου να αναλάβει να φέρει σε πέρας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμευτήκαμε. Να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την κρίση, να ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης, να ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, να εμπεδώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποια είναι η βασική κατηγορία που απευθύνετε στην κυβέρνηση για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών; Για την επέμβαση ή την μη επέμβαση της Αστυνομίας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα εντεταλμένα από την κυβέρνηση όργανα της δημόσιας τάξης απέτυχαν διπλά. Κορυφαία εγκληματική πράξη στα χρονικά της μεταπολίτευσης αποτελεί η εν ψυχρώ αφαίρεση της ζωής ενός παιδιού από τις δυνάμεις εκείνες που είναι ταγμένες στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια επήλθε το χάος. Η κυβέρνηση επέδειξε προκλητικό ζήλο εκεί που δεν έπρεπε και πρωτοφανή ανικανότητα εκεί που πράγματι κινδύνευαν οι ζωές ή οι περιουσίες των πολιτών. Υπάρχουν προφανείς πολιτικές ευθύνες για τις αλυσιδωτές αποτυχίες αυτές.

    Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Για άλλη μια φορά, προσπάθησαν στην αρχή να συγκαλύψουν και στη συνέχεια να κατασκευάσουν εικονικούς εχθρούς για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα, λειτούργησαν με πολιτικάντικα και επικοινωνιακά κριτήρια.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα βίας στη χώρα και τι είναι αυτό που την προκαλεί;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο ευρύτερο πρόβλημα βίας στη χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, των μαθητών και των πολιτών εκδήλωσε απολύτως ειρηνικά την οργή και αγανάκτησή της για το αποτρόπαιο έγκλημα. Αυτό όμως που υπάρχει στη χώρα είναι ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα αγωνίας, απαισιοδοξίας -ή και απελπισίας θα τολμούσα να πω- για το αύριο. Για αυτό το κλίμα έχει καθοριστικές ευθύνες η ΝΔ. Διότι ανέκοψε τις ελπίδες ενός λαού που επευφημήθηκε από τη διεθνή κοινότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τότε είχαμε ελπίδα και αισιοδοξία πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όχι μόνο πήγε χαμένη η ευκαιρία, αυτή αλλά η χώρα διολίσθησε πολύ γρήγορα στα χειρότερα φαινόμενα διαφθοράς, σφετερισμού της εξουσίας, αυθαιρεσίας και εν τέλει στην οικονομική κρίση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε λίγες μέρες η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου,ολοκληρώνει τις εργασίες της. Θεωρείτε ότι έχουν εδραιωθεί οι κατηγορίες εναντίον των υπουργών για τους οποίους είχατε προτείνει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα αποτελούσε σφάλμα μου να εξάγω συμπεράσματα για τα ευρήματα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και να προδικάζω τα πορίσματά της. Θα περιοριστώ σε ένα μόνο σχόλιο. Κάθε μέρα γίναμε μάρτυρες καταθέσεων και πρόσθετων στοιχείων που επιβάρυναν τη θέση των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο αυτό αλλά και που ενίσχυσαν αυτό που η κοινή γνώμη είχε ήδη καταλάβει: για να οργανωθεί ένα τέτοιο γιγαντιαίο σχέδιο καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας, χρειάζεται κάλυψη και συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:Θα σας κάλυπτε το ενδεχόμενο ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή θα επιμείνετε στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις ρηχές και προσχηματικές αυτοκριτικές. Δεν πείθουν κανένα διότι δεν είναι ειλικρινείς. Αν ήταν ειλικρινείς, η κυβέρνηση θα είχε από την πρώτη στιγμή προβεί στην πλήρη αποκάλυψη όλων των στοιχείων και των εμπλεκομένων στην πρωτοφανή αυτή υπόθεση. Έκανε όμως ό,τι περνούσε από το χέρι της στην αντίθετη κατεύθυνση. Σας θυμίζω πως είχαμε άρνηση της ύπαρξης σκανδάλου στην αρχή, ολιγωρία στην διερεύνησή του, προσπάθεια προκαταβολικής αθώωσης των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, κωλυσιεργία στη διαβίβαση της υπόθεσης στο κοινοβούλιο, αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή προκειμένου να μη συσταθεί προανακριτική επιτροπή, κοκ? Και το κυριότερο, προσπάθεια διατήρησης των πρωταγωνιστών της υπόθεσης στη θέση τους και πλήρη άρνηση ανάληψης της οποιασδήποτε ευθύνης. Με τέτοιο βαρύ ιστορικό, ποιον θα πείσουν με μια εκ των υστέρων και εκ του πονηρού αυτοκριτική; Οι πολίτες θέλουν να αποδοθούν οι ευθύνες και όχι να υπάρχει κουκούλωμα. Διαφορετικά, το κύρος του πολιτικού συστήματος θα υποστεί κι άλλα πλήγματα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ξεχάσαμε την οικονομική κρίση. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική οικονομία;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική οικονομία είναι η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ. Παρέλαβε μια οικονομία στη καλύτερη κατάστασή της σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες και κατάφερε να μας υποβιβάσει και πάλι στην δεύτερη κατηγορία των χωρών της ΕΕ. Η ΝΔ εφάρμοσε μια καταστροφική οικονομική πολιτική που οδήγησε σε ανακατανομή του πλούτου υπέρ των ολίγων και υπονόμευση των αναπτυξιακών προοπτικών μας. Τώρα, με τη διεθνή κρίση, όχι μόνο αδυνατεί να λάβει μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεών της αλλά την εντείνει με την πρωτοφανή φορολογική αφαίμαξη και την κατακόρυφη μείωση των Δημοσίων Επενδύσεων. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγής οικονομικής πολιτικής, χρειάζεται συνολική αλλαγή πορείας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα δεχόσασταν τη στήριξη ενός κόμματος, π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,μεν,χωρίς αυτοδυναμία,δε,ή θα προτιμούσατε την προσφυγή σε νέες εκλογές;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει την απαιτούμενη αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές. Πέραν όμως και ανεξαρτήτως αυτού, έχουμε δηλώσει πως επιθυμούμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες με τα κόμματα της υπόλοιπης αριστεράς με στόχο τη δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συμμαχιών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικότερα οι μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Εμείς είμαστε όχι μόνο ανοικτοί σε συνεργασίες, αλλά τις επιδιώκουμε και θα τις επιδιώξουμε και ως αυριανή κυβέρνηση. Αρκεί οι συνομιλητές μας να έχουν ανάλογη γνήσια πρόθεση και όχι να κωφεύουν ή να προβάλλουν προσχηματικά απαγορευτικούς όρους προκειμένου να μην υπάρξει τελικά συνεργασία.

    [07] Επιδείνωση του καιρού

    Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα και αύριο στη χώρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης θα είναι οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

    Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα είναι το Ιόνιο, η Ηπειρωτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. ΄Υφεση της κακοκαιρίας αναμένεται σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 December 2008 - 15:30:51 UTC