Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] "Προσφυγή στις κάλπες"
  • [03] "Εξέγερση της νεολαίας"

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    "Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον άδικο χαμό του 15χρονου.

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας, που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, των περιουσιών τους, της κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής.

    "Διαβεβαίωνω ότι δεν θα υπάρξει καμιά επιείκια στην απόδοση των ευθυνών.Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας, αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος", ανέφερε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κ. Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 συναντήθηκε με τον κ. Γ. Παπανδρέου και στις 11.15 με την κ. Αλ. Παπαρήγα. Στις 14.30 δέχθηκε τον κ. Αλ. Αλαβάνο και στις 16.45 (αντί για τις 15.15) θα συναντηθεί με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, μετά τα συνεχιζόμενα επεισόδια και τις καταστροφές.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα θέματα της βίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με βίαιες πράξεις.

    Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ακόμη ότι «θεωρείται πως ορισμένες εκδηλώσεις έγιναν επειδή υπήρξε ένα περιστατικό βίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κατέληξε σε βίαιες εκδηλώσεις που στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου και σε καταστροφές περιουσιών».

    «Καλούνται όλοι, ηγεσίες, παιδιά και κοινωνικές δυνάμεις να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας», υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στα πλαίσια του νόμου».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανέφερε πως «σήμερα που είναι η μέρα της κηδείας του Αλέξη, είναι χρέος όλων να αναλογιστούμε πώς θα τιμήσουμε ακόμα καλύτερα τη μνήμη του παιδιού, αλλά και πώς θα διδαχθούμε, ώστε να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο τραγικό συμβάν».

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι οι ένοχοι και οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ υπογράμμισε πώς «κανένας δεν δικαιούται να προσβάλλει με τις βίαιες ενέργειές του την ίδια τη δημοκρατία και να προκαλεί το κοινό αίσθημα».

    Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για ωμή βία, την οποία πρέπει να καταδικάσουν όλοι, σημειώνοντας πως «όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, με την κυβέρνηση να έχει το μεγαλύτερο».

    Το πόρισμα του ιατροδικαστή

    «Ανθρωποκτονία» δείχνει το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό του 15χρονου μαθητή. Η ιατροδικαστική εξέταση έγινε παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας και το πόρισμα παραδόθηκε στην Ασφάλεια, με σκοπό να αποσταλεί στον ανακριτή, ο οποίος ανέλαβε από το πρωί την υπόθεση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λευκίδης για το τραύμα του 15χρονου, πρόκειται για «τυφλό τραύμα θώρακος δια βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος - ανθρωποκτονία». Ενημερωτικά, έγινε γνωστό, ότι το βλήμα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και σφηνώθηκε στο 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

    Η βολίδα παραδόθηκε από τον ιατροδικαστή στην Ασφάλεια για να εξεταστεί βαλλιστικά στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Ο ιατροδικαστής δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για απευθείας βολή ή από εξοστρακισμό. Το ερώτημα θα απαντηθεί από τη βαλλιστική εξέταση στη βολίδα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο το πρωί το αργότερο.

    Εισαγγελική δίωξη στους ειδικούς φρουρούς

    Την Τετάρτη θα απολογηθούν οι δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή μετά από πυροβολισμό στα Εξάρχεια.

    Οι δύο αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον 9ο τακτικό ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

    Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του 37χρονου ειδικού φρουρού που πυροβόλησε τον μαθητή και για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συναδέλφου του που ήταν παρών στο περιστατικό.

    Ο 37χρονος που πυροβόλησε όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, κατετάγη στο Σώμα Ειδικών Φρουρών το 1999 και υπηρετεί από το 2000 στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

    Ειρηνικές διαδηλώσεις μαθητών

    Δυναμικές αλλά ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν χθες μαθητές σε όλη τη χώρα για το χαμό του 15χρονου, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι από το νεκροταφείο Φαλήρου.

    Σε ένδειξη πένθους όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι σήμερα κλειστά. 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και ΟΙΛΕ ενώ κλειστά θα παραμείνουν για τρεις ημέρες τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.Τρίωρες στάσεις εργασίες, ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

    Εκτεταμένα επεισόδια

    Στο χώρο του Πολυτεχνείου περιορίστηκαν τα επεισόδια λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ομάδες νεαρών να επιτίθενται στις δυνάμεις της αστυνομίας. Νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, κτίρια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, καταστήματα και ξενοδοχεία καταστράφηκαν. Κτίρια του πανεπιστημίου Αθηνών υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κίττας παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φθορές.

    Στην Ομόνοια πυρπολήθηκαν μια πολυκατοικία επί της πλατείας και το κατάστημα «Ζάρα» στην Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και δύο καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων καθώς και Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους.

    Στη οδό Σταδίου 60, από πυρκαγιά σε κατάστημα εγκλωβίστηκαν δύο άτομα τα οποία απομακρύνθηκαν από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν επίσης σε φροντιστήριο στην Πλατεία Κάνιγγος - το οποίο πυρπόλησαν στο ισόγειο - και τα οποία κατέφυγαν στην ταράτσα από όπου τους απεγκλώβισαν οι πυροσβέστες με κλιμακοφόρα οχήματα.

    Φωτιές ξέσπασαν σε κατάστημα ρούχων στη Σταδίου 49, ενώ λίγο αργότερα σε παράρτημα του Υπουργείου Οικονομικών επί των οδών Αμαλίας και Ολγας στο Σύνταγμα, στο λόμπι του ξενοδοχείου Αθενς Πλάζα και στο ισόγειο του κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου.

    Οι νεαροί έκαψαν μέχρι και το χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ στην Ομόνοια έσπασαν οπλοπωλείο με όπλα αντίκες και άρπαξαν, σύμφωνα με την αστυνομία, ξίφη, φαρέτρες με βέλη και άλλα αντικείμενα. Στην οδό Πανεπιστημίου σταμάτησαν μικρό πυροσβεστικό όχημα κατέβασαν το πλήρωμα που πήγαινε να σβήσει φωτιές και αφού το οδήγησαν μέχρι την οδό Πεσματζόγλου άρπαξαν όλα τα εργαλεία και του έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, αλλά μέχρι στιγμής η κατάσταση δεν έχει ηρεμήσει στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Ογδόντα επτά άτομα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα για τα επεισόδια.

    Οι συλληφθέντες κατηγορούνται τόσο για φθορές και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, όσο και για λεηλασίες καταστημάτων, που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Συνολικά προσήχθησαν και εξετάσθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια 176 άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις διασπάστηκαν σε μικρότερες ομάδες, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε πολλά διαφορετικά σημεία και άρχισαν να καταστρέφουν κτίρια, αυτοκίνητα και καταστήματα και να επιτίθενται στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μάρμαρα, αλλά και με βαλλίστρες, ξίφη, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα , που άρπαξαν από οπλοπωλείο στην Ομόνοια, που λεηλάτησαν.

    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί. Ο απολογισμός των καταστροφών δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά σύμφωνα με τους αστυνομικούς " δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο στο κέντρο της πρωτεύουσας".

    Η Αθήνα σήμερα θυμίζει κατεστραμμένη πόλη και από το πρωί έχει αρχίσει το καθάρισμα των δρόμων, αλλά ακόμα μέχρι πριν από λίγο παρέμεναν κλειστές η Ακαδημίας, η Σόλωνος και η Πατησίων από την Ιουλιανού έως τα Χαυτεία, όπου κινούνται μόνο κάποια μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Εκτονώθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τα εκτεταμένα και βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδες διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ομάδες κουκουλοφόρων βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων της Τσιμισκή, τα οποία καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν στο πέρασμα των άγνωστων δραστών, μετρούν τις «πληγές» τους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν να σβήσουν φωτιές που προκλήθηκαν από τις ρίψεις βομβών μολότοφ σε υποκαταστήματα τραπεζών και κάδους απορριμμάτων.

    Νωρίτερα και για παραπάνω από μιάμιση ώρα, η Εγνατία οδός, η Αγίας Σοφίας, η Τσιμισκή και η Βενιζέλου παραδόθηκαν στη βία των διαδηλωτών, οι οποίοι -οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα, καδρόνια και εκρηκτικά - κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

    Πέραν των εμπορικών καταστημάτων και των τραπεζών, ζημιές προκλήθηκαν, σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, στις εισόδους πολυκατοικιών, σε περίπτερα, σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και σε στέγαστρα στάσεων του ΟΑΣΘ.

    Στην Πάτρα

    Επιθέσεις κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και κινητής τηλεφωνίας σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας.

    Άγνωστοι δράστες εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε υποκαταστήματα τραπεζών στις οδούς Αγίου Ανδρέου, Αράτου και Μαιζώνος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και φωτιές. Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ενώ οι άγνωστοι πέταξαν πέτρες και κατά υποκαταστήματος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες.

    Επίσης άγνωστοι νεαροί κατέλαβαν για περίπου μισή ώρα τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Σούπερ Μπι» και πρόβαλαν τηλεοπτικά και ηχητικά μηνύματα.

    Στο Ηράκλειο

    Νέα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Ηράκλειο όταν αντιεξουσιαστές που εισχώρησαν στις τάξεις των διαδηλωτών προκάλεσαν φθορές σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών, ξεκινώντας από την οδό Αβέρωφ και φθάνοντας μέχρι την 25ης Αυγούστου.

    Από το μένος τους δεν γλίτωσαν τζαμαρίες, κάμερες τραπεζών ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη το κεντρικό κατάστημα της Eurobank, στο οποίο ομάδα νεαρών κατάφερε να σπάσει την πόρτα και να εισέλθει στο εσωτερικό του οδηγώντας στην πυρά έπιπλα, υπολογιστές και ότι άλλο βρήκαν μπροστά τους.

    Φωτιά έβαλαν και στο πίσω μέρος της Εθνικής τράπεζας αλλά και σε διάφορα σημεία από την Πλατεία 18 Άγγλων, μέχρι την πλατεία των λιονταριών καίγοντας κάδους, σήματα του ΚΟΚ και ζαρντινιέρες.

    Στην πλατεία Ελευθερίας ξήλωσαν παγκάκια, καλαθάκια σκουπιδιών, τηλεφωνικούς θαλάμους πριν εκδιωχθούν από την αστυνομία στην οδό Ιδομενέως, παρασύροντας στο διάβα τους δύο μηχανάκια.

    Προσωρινά έδειξε η κατάσταση να εκτονώνεται, όμως οι αντιεξουσιαστές ανασυντάχθηκαν στα Λιοντάρια και άρχισαν το καταστροφικό τους έργο στην 25ης Αυγούστου, στα Λιοντάρια και στην Χάνδακος.

    Στην Κόρινθο

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Κορίνθου οπού διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Κορινθίας και φώναζαν συνθήματα. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σπάζοντας 3 με 4 καταστήματα πλησίον του κτιρίου της αστυνομίας.

    Στη συνέχεια άναψαν φωτιές σε κάδους επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και έγινε ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία. Μία ομάδα περίπου 50 ατόμων πέριξ της κεντρικής πλατείας της πόλης τα "περιβολάκια", προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σπάζοντας περισσότερα από 4 καταστήματα τραπεζών. Αυτή την ώρα επικρατεί σχετική ηρεμία.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη η Κόρινθος είναι σε επιφυλακή. Όλοι οι έμποροι βρίσκονται και έχουν ανοίξει τα καταστήματά τους προσπαθώντας οι ίδιοι, με την παρουσία τους μέσα στα καταστήματα, να τα προφυλάξουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

    [02] "Προσφυγή στις κάλπες"

    H μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στη χώρα είναι η αποχώρησή της, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου τη λύση να δώσει ο λαός.

    Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε ο κ.Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον κ.Καραμανλή είπε ότι η κοινωνία και οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση, κρίση οικονομική, κοινωνική, κρίση αξιών και λειτουργίας των θεσμών και ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, διότι έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    Όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποχωρήσει, η φράση του αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές, οι οποίοι χειροκρότησαν τον πρόεδρο του κόμματος όρθιοι, ενώ αρκετές φορές χειροκρότησαν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα περνά μία πολύ δύσκολη στιγμή, ενώ όλοι θρηνούμε και αισθανόμαστε οργή για τη δολοφονία ενός παιδιού και την εκτεταμένη βία που ακολούθησε. Η κατάσταση, υπογράμμισε, είναι δραματική, κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια και επέρριψε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δημιουργία αυτού του κλίματος.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του κάκιστου τρόπου με τον οποίο ασκεί την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ. Για μας, πρόσθεσε, η εξουσία έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

    Επισης επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει εργαλείο της πολιτικής της την ανασφάλεια και το φόβο,ενώ χρεώνει ευθύνες στους άλλους χωρίς η ίδια να αναλαμβάνει ποτέ τις δικές της.

    Ακόμη χαρακτήρισε εικονικές τις παραιτήσεις που έχουν υποβληθεί από μέλη της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, ή αναγκαστικές, ύστερα από ξέσπασμα της λαϊκής οργής.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στη νέα γενιά, όπως πρέπει να είμαστε όλοι,για να μπορεί η νεολαία να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και να μη βιώνει τη βία,την αυθαιρεσία και τον ευτελισμό της προσωπικότητάς της.

    Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι καλλιέργησε την αντίληψη της βίας, με τον τρόπο που χειρίστηκε διάφορες υποθέσεις, όπως η βία κατά μεταναστών,η υπόθεση της "ζαρντινιέρας" αλλά και η δημιουργία θυλάκων παρακράτους στα Σώματα Ασφαλείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας, είτε αυτές προέρχονται από όργανα του κράτους, είτε και από διαφόρους κουκουλοφόρους και τόνισε ότι η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στη βία θα διατρανωθεί στις ειρηνικές εκδηλώσεις που θα γίνουν το απόγευμα σε όλους τους δήμους με πρωτοβουλία του Κινήματος.

    Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ασύμμετρες απειλές και ότι αυτό που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση είναι οι ίδιες οι πολιτικές της, καθώς προέταξε το δικό της καλό και των λίγων φίλων της, που θησαυρίζουν από τις πολιτικές της, αντί να προτάξει το κοινό καλό.

    Η κυβέρνηση,ανέφερε,απέτυχε να διαχειριστεί το σήμερα, όπως δείχνει και ο προϋπολογισμός που έχει φέρει στη Βουλή και δεν μπορεί να διαχειριστεί το μέλλον.

    Με αυτή την κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν υπάρχει μέλλον.

    Στο μέλλον, τόνισε, μπορεί να μας πάει μία άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση της αλλαγής και σε μια τέτοια κυβέρνηση προσβλέπει ο κόσμος.

    "Κοινή εκστρατεία ενάντια στη βία"

    Η χώρα δεν διαθέτει κυβέρνηση, που να μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη, τα δικαιώματά του και την ασφάλειά του, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι "είπα στον κ. Καραμανλή ότι οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση, κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση θεσμών, κρίση αξιών και αδυνατεί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει".

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και τώρα και αύριο ως κυβέρνηση, εγγυόμαστε ένα κράτος δικαίου, που θα προστατεύει τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

    Ολοι συμμερίζονται, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την αγανάκτηση και την οργή της νέας γενιάς της χώρας για το θάνατο του Αλέξανδρου και πρόσθεσε ότι αυτή η οργή δεν ταυτίζεται με τις εικόνες αγριότητας, τις οποίες και καταδικάζουμε.

    Καλούμε, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, σε κοινή εκστρατεία ενάντια στη βία, για μια κοινωνία ανθρώπινη. Σε κάθε δημοκρατία, κατέληξε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τη λύση θα δώσει ο λαός.

    [03] "Εξέγερση της νεολαίας"

    Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέκος Αλαβάνος θα κάνει δηλώσεις.

    «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δύο μέρες τώρα σε όλη τη χώρα, ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγανάκτησης πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, σχολεία και σχολές» και προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμα ότι «μια ιδιότυπη αυθόρμητη νεανική εξέγερση μετασχηματίζει σε κραυγή τα λόγια που τούτες τις ώρες είναι στο στόμα κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη. Δεν πάει άλλο» και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το να είσαι νέος και να αμφισβητείς, το να είσαι νέος και να ονειρεύεσαι, είναι μεγάλο παράπτωμα σε αυτή τη χώρα. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παράπτωμα ενίοτε τιμωρείται με την αφαίρεση της ίδιας της ζωής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Αντί όμως να την αναλάβει, αρνείται τις παραιτήσεις ευθιξίας των αρμόδιων υπουργών, υιοθετεί την εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού και οχυρώνεται πίσω από σπασμένες τζαμαρίες».

    «Η δική μας αριστερά, ούτε υιοθετεί, ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές. Αρνείται όμως το συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους. Είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης, που ζητά αξιοπρέπεια και δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο. Ή θα σταματήσουμε την πολιτική, που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο».

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.

    Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής. Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.

    Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

    Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.

    Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 2008 - 13:30:43 UTC