Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Κρίσιμες ώρες για τον Τ.Παπαδόπουλο
  • [03] Κηδεύεται ο Πατριάρχης Αλέξιος Β΄
  • [04] Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στις ΗΠΑ
  • [05] "Πρωτόγνωρο κύμα οργής"
  • [06] "Διακομματική επιτροπή για τη βία"
  • [07] Σημαντική άνοδος
  • [08] Θετικές αναφορές
  • [09] Με στόχο την πρόκριση

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Διάταγμα για άνοιγμα των λογαριασμών των εταιριών Rassadel και Madeus, στις οποίες έχουν επενδυθεί κεφάλαια της Μονής Βατοπαιδίου, εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας, ύστερα από αίτημα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).

    Μέτοχος και διευθυντής των δυο εταιριών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στη Λευκωσία, είναι ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπαιδίου, Αθως Κοιρανίδης. Η ΜΟΚΑΣ κοινοποίησε το διάταγμα του δικαστηρίου σε όλες τις κυπριακές τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Διάταγμα αναμένεται για το άνοιγμα λογαριασμών και τρίτης εταιρίας.

    Ενδεχόμενες ευθύνες των τραπεζών που συναλλάσσονταν με τη Μονή Βατοπεδίου, σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, διέκριναν οι τρεις εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, που συνέταξαν την Έκθεση για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου και των εταιρειών συμφερόντων της - ενώ και ορισμένες από τις καταγραφόμενες συναλλαγές Μονής, παραμένουν «σαφώς ύποπτες».

    Οι κ.κ. Ι. Γούσιος, Θ. Αντωνίου και Κ. Γεωργάρας, στην κατάθεσή τους ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, θεώρησαν σαφώς χρήζουσα διερεύνησης, την ανάληψη ποσών άνω των 6 εκ. ευρώ σε μετρητά μέσα σε μία τριετία εκ μέρους της Μονής. «Αναλήψεις μεγάλου ποσού, που ο καταθέτης έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει με έμβασμα ή με επιταγή, χρήζουν περαιτέρω διερευνήσεως, είτε ως ύποπτες, είτε ως τουλάχιστον ασυνήθεις» ανέφερε ο Ι. Γούσιος. Αποκορύφωμα μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι η ανάληψη 2 εκ. ευρώ σε μετρητά από μοναχό της Μονής, οι επανειλημμένες αναλήψεις μετρητών εκ μέρους του δικηγόρου της Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, για ποσά από 70.000 έως 200.000 ευρώ, ή η ανάληψη 1 εκ. ευρώ εκ μέρους του συναλλασσομένου με τη Μονή, επιχειρηματία Γ. Σαχπαζίδη, στο πλαίσιο συνολικής ανάληψης 6 εκ. ευρώ για πώληση δύο ακινήτων. Υποψίες γεννούν επίσης δύο συμβόλαια αγοραπωλησίας του δικαιώματος ανοικοδόμησης σε οικόπεδο της Μονής, με αγοραστή και πωλητή μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου Πάπιστα και αγοραστή εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο, με τίμημα δεκαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας.

    Δεδομένου ότι για τέτοιου είδους συναλλαγές, οι Τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συναλλασσόμενες με τη Μονή τράπεζες, αντιμετωπίζουν πλέον τον έλεγχο, καθώς εμφανίζονται να έχουν αμελήσει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. «Τη στιγμή αυτή, ο τομέας του «ξεπλύματος» είναι ''full job'' απασχολημένος με το να διερευνήσει τους λογαριασμούς, για να δούμε πού εμπλέκονται οι τράπεζες, τι όφειλαν να κάνουν και δεν έκαναν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Γούσιος. Ο εμπειρογνώμονας της ΤτΕ, ωστόσο, διέψευσε το επιχείρημα του Μ. Καρχιμάκη (ΠΑΣΟΚ), ότι τα δάνεια των Τραπεζών προς τη Μονή ήσαν «χαριστικά και εκτός θεσμικού πλαισίου των τραπεζών, αφού οι Μονές δεν έχουν ως στόχο την εμπορική δραστηριότητα».

    «Το θεσμικό πλαίσιο δεν θέτει πλέον ποσοτικούς περιορισμούς και δεν απαγορεύεται η χρηματοδότηση των Μονών. Η Μονή Βατοπεδίου ζήτησε δάνεια για επενδύσεις, για αγορά μετοχών, βάζοντας ως εξασφαλίσεις πέντε ακίνητα που διέθετε» ανέφερε ο κος Γούσιος. Από την άλλη, το στέλεχος της ΤτΕ, συμφώνησε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πως «πρέπει να κινηθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ανοίξουν και οι χρηματιστηριακοί κωδικοί μέχρι τελικού φυσικού προσώπου».

    Συνολικότερα, τα στελέχη της ΤτΕ, ανέφεραν πως τα χρονικά περιθώρια που είχαν προκειμένου να συντάξουν την Έκθεσή τους μέχρι την περάτωση των εργασιών της Επιτροπής, ήσαν σχεδόν απαγορευτικά. Αποτέλεσμα ήταν, η Έκθεση να εμπεριέχει ασάφειες και λάθη - στο ίδιο δε, πλαίσιο, οι τρεις εμπειρογνώμονες ''διασκέδασαν'' τις υποψίες του ΠΑΣΟΚ, περί συγκάλυψης της αλήθειας σε σχέση με τις συναλλαγές της Μονής με την Εμπορική Τράπεζα.

    Σχετικά με τις αναλήψεις σε μετρητά που έκανε για λογαριασμό της Μονής, ο δικηγόρος της Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, διευκρίνισε σήμερα, εμφανιζόμενος για δεύτερη φορά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπή, πως επρόκειτο για ποσά επιμεριζόμενα από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκεκριμένα έργα, για τα οποία θα έπρεπε να διατηρεί ξεχωριστό λογαριασμό. Για την ανάληψη μέσα σε μία τριετία 6 εκ. ευρώ περίπου σε μετρητά εκ μέρους των μοναχών, ο κος Χατζηαλεξάνδρου προσκόμισε έγγραφο της Μονής, σύμφωνα με το οποίο «τα χρήματα αυτά τα πήραν για τις ανάγκες της Μονής».

    Δεύτερος επανεξεταζόμενος μάρτυρας, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπαζίδης, ελέγχθηκε για την ανάληψη 1 εκ. ευρώ σε μετρητά, ενόψει αγοράς κτηρίου στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. «Σε΄ένα ακίνητο έτρεχαν υποχρεώσεις - κτιζόταν ακόμη - είχαμε και κάποιες υποχρεώσεις από το 2006, χρωστούσαμε και έπρεπε να πληρωθούν οι διάφοροι φόροι» ανέφερε ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεσμεύθηκε να ενημερώσει αναλυτικότερα την Επιτροπή.

    Τέλος, ο κος Σαχπαζίδης διέψευσε την αναφορά της Έκθεσης της ΤτΕ, ότι εξέδωσε επιταγή στο όνομα της off-shore εταιρείας του TORCASO, την ώρα που αυτή είχε διακόψει τις εργασίες της. Από την άλλη, ωστόσο, εμφανίστηκε να αγνοεί το ένα από τα δύο πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την εν λόγω εταιρεία του στην Αθήνα (τον Παντελή Ζαχαριάδη), ενώ για την λογίστρια, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, «έμαθε εκ των υστέρων», καθώς - όπως διευκρίνισε - την off-shore εταιρεία αγόρασε, μόνον για να αποκτήσει δύο ακίνητα που εκείνη κατείχε. Τις σχετικές διεργασίες της αγοραπωλησίας δε, ανέλαβε δικηγορικό γραφείο της Ιταλίας.

    «Δεν υπάρχει τίποτα που να κρύβω. Όλη την αλήθεια σας λέω. Τι να κάνω; Είχα δύο εταιρείες, βάλαμε μία off-shore, την χρησιμοποίησα για να αγοράσω δύο ακίνητα, τα πούλησα και έχω βρει το μπελά μου;» αναρωτήθηκε ο κος Σαχπαζίδης.

    [02] Κρίσιμες ώρες για τον Τ.Παπαδόπουλο

    Στο Θεό εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι θεράποντες ιατροί για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας,με καρκίνο του πνεύμονα και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε ιατρικό συμβούλιο,αλλά δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση. Οι ιατροί αντιμετωπίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης χορηγώντας στον πρώην πρόεδρο οξυγόνο και παυσίπονα για να ανακουφίζεται. Πέραν αυτού,οι ιατροί λένε πως "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο".

    [03] Κηδεύεται ο Πατριάρχης Αλέξιος Β΄

    Η κηδεία του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου Β΄, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 79 ετών, ξεκίνησε σήμερα με τη νεκρώσιμη ακολουθία που τελείται στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Η σορός του πατριάρχη εκτίθεται από το Σάββατο σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό αυτό. Περισσότεροι από 50.000 πιστοί συνέρρευσαν, επί τρεις ημέρες, για να αποχαιρετήσουν τον πρωτεργάτη της αναγέννησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία μετά τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ.

    Ο Αλέξιος Β΄ θα ενταφιαστεί το μεσημέρι στον καθεδρικό των Θεοφανίων, στη Μόσχα, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

    [04] Πτώση μαχητικού αεροσκάφους στις ΗΠΑ

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας αγνοείται μετά τη συντριβή ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους πάνω σε σπίτια, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

    Και τα τρία θύματα βρίσκονταν μέσα στο ένα από τα δύο σπίτια που καταστράφηκαν από την πτώση του αεροσκάφους, τύπου F/A-18, λίγο πριν το μεσημέρι, τοπική ώρα. Αγνοείται επίσης άλλος ένας ένοικος του ίδιου σπιτιού.

    "Η σκέψη μας είναι στα θύματα και στη συνοικία Γιουνιβέρσιτι Σίτι", όπου συνέβη το δυστύχημα, δήλωσε ο δήμαρχος του Σαν Ντιέγκο, Τζέρι Σάντερς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA), ο πιλότος του τζετ, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, χρησιμοποίησε το αυτόματο σύστημα εκτίναξης καθώς το αεροπλάνο του πλησίαζε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της στρατιωτικής βάσης Μιραμάρ, που απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από το Γιουνιβέρσιτι Σίτι. Ο πιλότος προσγειώθηκε με το αλεξίπτωτό του σε ένα δέντρο. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αλλά σύμφωνα με έναν μάρτυρα που μίλησε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι είναι καλά στην υγεία του και κατάφερε να κατεβεί μόνος του από το δέντρο.

    [05] "Πρωτόγνωρο κύμα οργής"

    Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέκος Αλαβάνος θα κάνει δηλώσεις.

    «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «δύο μέρες τώρα σε όλη τη χώρα, ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγανάκτησης πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, σχολεία και σχολές» και προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ακόμα ότι «μια ιδιότυπη αυθόρμητη νεανική εξέγερση μετασχηματίζει σε κραυγή τα λόγια που τούτες τις ώρες είναι στο στόμα κάθε σκεπτόμενου δημοκρατικού πολίτη. Δεν πάει άλλο» και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το να είσαι νέος και να αμφισβητείς, το να είσαι νέος και να ονειρεύεσαι, είναι μεγάλο παράπτωμα σε αυτή τη χώρα. Τώρα μαθαίνουμε ότι το παράπτωμα ενίοτε τιμωρείται με την αφαίρεση της ίδιας της ζωής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Αντί όμως να την αναλάβει, αρνείται τις παραιτήσεις ευθιξίας των αρμόδιων υπουργών, υιοθετεί την εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού και οχυρώνεται πίσω από σπασμένες τζαμαρίες».

    «Η δική μας αριστερά, ούτε υιοθετεί, ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές. Αρνείται όμως το συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους. Είμαστε όλοι κομμάτι αυτής της αυθόρμητης εξέγερσης, που ζητά αξιοπρέπεια και δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο. Ή θα σταματήσουμε την πολιτική, που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο».

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας", δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σ΄ όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.

    Στην Ελλάδα της Ν.Δ. το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής. Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.

    Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.

    Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είναι πάλι στην επικαιρότητα.

    Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας", αναφέρει στη δήλωση του ο κ.Αλαβάνος.

    [06] "Διακομματική επιτροπή για τη βία"

    Θλίψη και διάχυτη πίκρα ξεχειλίζουν από την δολοφονία του νεαρού 16χρονου στα Εξάρχεια το Σάββατο το βράδυ. Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα από τη μια η την άλλη πλευρά.Η πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί υπεύθυνα ούτως ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά.Πρέπει να υπάρξει πρόνοια και αποτελεσματικός σχεδιασμός, δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης με αφορμή το θάνατο του 15χρονου.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ πρότεινε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής αναζητήσεως των βαθύτερων αιτιών που τροφοδοτούν την αμφίδρομη βία.

    Η κλιμάκωση της βίας σε συνδυασμό με την ενοχική αντιμετώπιση από τα όργανα τάξης αποτελούν την ιδανική φύτρα ανάπτυξης προβοκατόρικων παρεμβάσεων όπως έχουμε ζήσει στο παρελθόν στον τόπο μας αλλά και στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης και ανέφερε ότι πρέπει "να φροντίσουμε όλοι μας με σύνεση και υπευθυνότητα τα αγριότερα να είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας".

    Ο κ.Γ.Καρατζαφέρης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα: "Αντιμετώπιση των συνεπειών του θανάτου του 16χρονου νέου", στην οποία ρωτά την κυβέρνηση "πως βρίσκεται το όριο όριο ανάμεσα στη προστασία της έννομης τάξης και στο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται;" και ποια μέτρα προτίθεται να πάρει " προκειμένου να μην υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα - θανάτων, διαμαρτυριών και καταστροφών- στο μέλλον;"

    [07] Σημαντική άνοδος

    Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με το ηθικό των επενδυτών αναπτερωμένο από το μαζικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομία που προτείνει ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 298,76 μονάδων, σημείωσε άνοδο 3,46% κι έκλεισε στις 8.934,18 μονάδες, αφού είχε ξεπεράσει και τις 9.000 κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με κέρδη 62,43 μονάδες, κατέγραψε άνοδο 4,14%, κλείνοντας στις 1.571,74 μονάδες.

    Μεγάλη άνοδος στην Ευρώπη

    Εντινάχθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, ενώ με μεγάλα κέρδη έκλεισε η Ασία και ο Dow Jones κινείται ανοδικά, μετά τη δέσμευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προχωρήσει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές από τη δεκαετία του '50, για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE100 σημείωσε κέρδη 5,83%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο 8,68% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax30 άνοδο 7,09%.

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.845,91 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,21%.

    Με μεγάλη άνοδο 5,20% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έφτασε τις 8.329,05 μονάδες.

    Με σημαντική άνοδο 8,66% έκλεισε και το χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ, εν αναμονή των μέτρων των κινεζικών αρχών για την ενίσχυση της οικονομίας.

    15 δισ. δολάρια στην αυτοκινητοβιομηχανία

    Οι επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακοίνωσαν πως είναι πρόθυμοι να εκταμιεύσουν το ανώτατο έως 15 δις δολάρια ως άμεση βοήθεια προς την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, στα πλαίσια του σχετικού νομοσχεδίου που σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση.

    "15 δις είναι το ανώτατο όριο που μπορούμε ν΄αποσπάσουμε" από το σχέδιο των 25 δις δολάρια, που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία για την ανάπτυξη λιγότερο ενεργοβόρων οχημάτων, τόνισε χθες ο Μπάρνι Φρανκ, σημαντικό στέλεχος των Δημοκρατικών, που συμμετείχε το Σαββατοκύριακο στις συνομιλίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου.

    Οι Δημοκρατικοί, αρχικά, θέλησαν ν' αποσπάσουν τα χρήματα από το ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 700 δις δολαρίων, που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο, όμως απέναντι στην αντίδραση των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου δέχθηκαν να υποχωρήσουν και να εγκρίνουν τα 25 δις για την αυτοκινητοβιομηχανία.

    [08] Θετικές αναφορές

    Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά την Τουρκία και την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται η παρότρυνση του Συμβουλίου προς την Τουρκία, να αποφεύγει οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Συμβούλιο εκφράζει απογοήτευση καθώς κατά το 2008, οι μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένες και καλεί την Τουρκία να τις επισπεύσει, ειδικότερα στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Το Συμβούλιο εκφράζει ακόμη τη λύπη του για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτά τα θέματα το Συμβούλιο επισημαίνει ότι αναμένεται επείγουσα πρόοδος από την πλευρά της Τουρκίας.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου έχουν συμπεριληφθεί αναφορές που υπογραμμίζουν την ανάγκη «επείγουσας εκπλήρωσης» των υποχρεώσεων της Τουρκίας και δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι οι αναφορές στο κείμενο ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις είναι ενισχυμένες σε σχέση με προηγούμενα κείμενα συμπερασμάτων.

    Σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Το Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι η ΠΓΔΜ θα είναι σε θέση να κάνει πρόσθετα βήματα στην ευρωπαϊκή της προσέγγιση μόλις ικανοποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2005, στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις βασικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στην εταιρική σχέση. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων και ελεύθερων εκλογών μέσα στο 2009.

    [09] Με στόχο την πρόκριση

    Με τις αναμετρήσεις της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής, ολοκληρώνεται το επόμενο διήμερο, η φάση των ομίλων στο τσάμπιονς λιγκ. Ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει το βράδυ για τον 2ο όμιλο την Ανόρθωση και με ισοπαλία θα προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης.

    Ο Χενκ Τεν Κάτε, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και αναμένεται να παρατάξει το καλύτερο δυνατό σχήμα, έτσι ώστε οι «πράσινοι» να πανηγυρίσουν την πρόκριση στην επόμενη φάση.

    Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι, προκρίνονται μόνο με νίκη, ενώ ανάλογα με το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα ανάμεσα στην Βέρντερ Βρέμης και την Ιντερ (που έχει προκριθεί), θα προκύψει η ομάδα που θα συνεχίσει στο κύπελλο UEFA.

    Χωρίς εκπλήξεις είναι η αποστολή του Παναθηναϊκού.Ο Χενκ Τεν Κάτε άφησε εκτός τους τραυματίες Γκάμπριελ, Μουν, Νίλσον και Λεοντίου, καθώς και τους Πετρόπουλο, Σόουζα, Χριστοδουλόπουλο και Σιόντη.

    Ανακοίνωση με την οποία συνιστά... ψυχραιμία, εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με την Ελλάδα να βρίσκεται σε συναγερμό, οι "πράσινοι" καλούν τους οπαδούς τους να "περιφρουρήσουν το φίλαθλο πλαίσιο διεξαγωγής" του κρίσιμου ματς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 2008 - 7:30:43 UTC