Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων"
  • [02] "Ενίσχυση εισοδήματος και θέσεων εργασίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ψίχουλα τα μέτρα"
  • [05] Συνεχίζονται οι έρευνες

  • [01] "Ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων"

    Περιοδεία στο νομό Μεσσηνίας πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της περιοχής και θα επιθεωρήσει έργα υποδομής.

    Επίδομα θέρμανσης και στεγαστικό επίδομα προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου με θέμα την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι, λόγω της έντασης, της έκτασης και της τροπής που μπορεί να προσλάβει η κρίση, "απαιτείται να μην εξαντλήσουμε στα πρώτα κύματα της κρίσης τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας".

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αυξάνονται οι κοινωνικές μεταβιβάσεις υπέρ των οικονομικά αδυνάμων, οι οποίες θα φτάσουν στα 48,7 δισεκ. ευρώ το 2009, έναντι 28,8 δισεκ. το 2004, δηλαδή 20 δισεκ. ευρώ περισσότερα. "Παρακολουθούμε την κατάσταση διαρκώς και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όποια πρωτοβουλία χρειαστεί", είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι "η αρχή γίνεται με δύο δράσεις", που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, κόστους 300 εκατ ευρώ.

    Η πρώτη δράση είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και τους εγγεγραμμένους ανέργους. Το επίδομα αυτό διαφοροποιείται με το χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ανέρχεται σε 200 ευρώ για την πρώτη ζώνη, σε 150 ευρώ για τη δεύτερη και σε 100 ευρώ για την τρίτη ζώνη. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, το επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ τον ερχόμενο Ιανουάριο, και "είναι αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε επίδομα θέρμανσης"

    Η δεύτερη δράση είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στεγαστικού δανείου, σε όσους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία που έχει συναφθεί πριν από την αρχή του 2009, το έκτακτο αυτό επίδομα ανέρχεται σε 500 ευρώ και θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2009.

    Δέσμευσή μας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, είναι να συνεχίσουμε με νέους κύκλους δράσεων που προετοιμάζουμε με "σοβαρότητα και υπευθυνότητα", προσθέτοντας ότι η υπουργός απασχόλησης θα εξειδικεύσει συγκεκριμένο κύκλο δράσεων που αφορούν πάνω από ένα εκ πολίτες, με 2 δισεκ. εθνικών και κοινοτικών πόρων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, από αυτά, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο αφορούν στοχευμένες δράσεις με τις οποίες, παρέχεται έως το τέλος του 2009, υποστήριξη σε 200.00 άνεργους να ενταθούν στην αγορά εργασίας: Η πρώτη δέσμη για 53.000 θέσεις έχει ξεκινήσει. (α) Διπλασιάζεται για 300.000 επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές ύψους 70 εκ ευρώ. (β) Μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης 60.000 συμπολιτών μας, με κόστος 310 εκ ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά από τον Ιανουάριο. (γ) Προκηρύχθηκαν από τον Ιανουάριο προγράμματα κατάρτισης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για διατήρηση της απασχόλησης, κόστους 500 εκ ευρώ. (δ) Προκηρύχθηκαν νέα προγράμματα για την προώθηση των ανέργων στην απασχόληση, για δημιουργία ευκαιριών σε νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο και για τη στήριξη νέων επιστημόνων ύψους 380 εκ ευρώ.

    Πρόσθετες δράσεις, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, είναι αντικείμενο επεξεργασίας, και θα ανακοινωθούν από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η διεθνής συγκυρία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή, και "δεν έχει όμως, τη στιγμή αυτή τουλάχιστον, ορατό τέλος. Υπάρχει αβεβαιότητα, τόσο ως προς την ένταση, όσο και ως προς τη διάρκειά της, Δεν μπορεί λοιπόν να εξαντλήσουμε, στην πρώτη δυσκολία, τις αντοχές της οικονομίας μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο, μπροστά στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Δεν μπορεί δηλαδή να τινάξουμε στον αέρα, όσα με θυσίες των Ελλήνων πολιτών πετύχαμε για να φανούμε προσωρινά ευχάριστοι. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε αφόρητα το μέλλον όλης της κοινωνίας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, δήλωσε την απόφαση της κυβέρνησης "να δράσουμε με ευθύνη, ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης". Σε κάθε περίπτωση είπε ο πρωθυπουργός, και ακόμα περισσότερο σε κρίσιμες περιόδους, ο τόπος χρειάζεται στέρεα βήματα, απαιτεί δύναμη που ξεπερνά τις σειρήνες του λαϊκισμού για να αποδώσει το μέγιστο κοινωνικό όφελος.

    Αναφερόμενος, δε, στη στάση της αντιπολίτευσης, είπε ότι "ανεύθυνες, επιπόλαιες, δημαγωγικές θέσεις και απόψεις, σε δύσκολους καιρούς, δεν συνιστούν απλά και μόνο πολιτική αδυναμία, είναι κάτω από τις σημερινές συνθήκες επικίνδυνες για την πορεία του τόπου και για ολόκληρη την κοινωνία. Όποιες και εάν είναι οι δυσκολίες, το εφήμερο κόστος, είμαι αποφασισμένος να επιμείνω αταλάντευτα στις αρχές που εγγυώνται ασφάλεια και προοπτική" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν απηχούν την πολιτική της κυβέρνησης απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις προτάσεις Μίχαλου, και παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα.

    Ανεύθυνες πολιτικές και ανεύθυνες εξαγγελίες μειώνουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και αυξάνουν ακόμα περισσότερο το κόστος του δανεισμού, τόνισε ο κ. Κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι "θα ήταν πολύ ανεύθυνο, αν ακολουθώντας πρακτικές, που συζητιούνται καμιά φορά, θα δημιουργούσαμε την εντύπωση ρίσκου σε βάρος της οικονομίας". Σημείωσε, μάλιστα, ότι όποιος είναι στην αντιπολίτευση, μπορεί, ανάμεσα στο δρόμο της υπευθυνότητας και της ανευθυνότητας, να διαλέγει τον δεύτερο.

    Η κυβέρνηση, είπε, δεν έχει και δεν δικαιούται να έχει τέτοια διλήμματα. Στον ανεύθυνο δρόμο της δημαγωγίας δεν πρόκειται να μπει. "Δεν θα θυσιάσω τα συμφέροντα του τόπου, δεν θα θυσιάσω τα συμφέροντα των πολιτών, για εφήμερες εντυπώσεις. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω -κατά μείζονα λόγο- τώρα",τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε ευχολόγια και σε μη κοστολογημένες προτάσεις. Αποφύγατε και σήμερα να κάνετε νύξη στο κόστος των εξαγγελιών σας. Δεν μας είπατε ούτε πόσο, ούτε ποιος θα πληρώσει το κόστος των προτάσεών σας, που με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς απαιτούν «εξωφρενικά» ποσά, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Αναφορικά με τις σχέσεις εργασίας και στους ισχυρισμούς για την «τάχα θεσμοθετημένη αυθαιρεσία της εργοδοσίας», ο Κώστας Καραμανλής είπε -επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ- ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ, στην προστασία της απασχόλησης:

    Κεντρική επιδίωξη μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους, είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας μάλιστα ότι "απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, καθόλου δεν απηχούν και δεν εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης".

    Εξ άλλου, απαντώντας στις «γνωστές υπερβολές», όπως είπε, για το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, σημείωσε ότι κάποιοι επιμένουν στην παραπληροφόρηση: "Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό. Με απλά λόγια, το σχέδιο (ρευστότητας), τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στους πολίτες", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο "για να στηρίξουμε την ανάπτυξη, τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη". Όπως είπε, επιδιώξαμε να γίνει αποδεκτή στο ευρωπαϊκό επίπεδο η ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας, ξέρουμε, ωστόσο, όλοι ότι "τα περιθώρια για τη χώρα μας είναι περιορισμένα", διότι (α) τα ελλείμματα, παρά τη δραστική μείωση τους, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, (β) διότι η χώρα επιβαρύνεται από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.

    Είναι, συνέχισε, μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από ανεύθυνες πολιτικές του παρελθόντος: "Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι μια πραγματικότητα που βαραίνει τα βήματα της χώρας. Πληρώνουμε κάθε χρόνο, περισσότερο από 11 δισ. ευρώ μόνο για τόκους, δηλαδή το 5% του ΑΕΠ. Εξαιτίας της πολιτικής ανευθυνότητας, που θυσίαζε το μέλλον για εφήμερες εντυπώσεις και κυρίως ενός δημόσιου τομέα που παράγει μεγάλα ελλείμματα", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Σήμερα στη σκιά της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης, ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα προσλαμβάνουν "χαρακτήρα σοβαρού κινδύνου για την πορεία της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

    Το διακύβευμα σήμερα, είπε ο κ.Καραμανλής, αφορά στη σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και στην ανευθυνότητα,στη σύγκρουση ανάμεσα στη σοβαρότητα και στο λαϊκισμό.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι σήμερα, όλοι κατάλαβαν "ποιος λειτουργεί με υπευθυνότητα, ποιος νοιάζεται για το συμφέρον του τόπου και ποιος κινείται με ανευθυνότητα,θυσιάζοντας το συμφέρον των πολιτών στις μικροκομματικές του σκοπιμότητες".

    Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες όλων των παραγωγικών κοινωνικών ομάδων, καθώς και την πίεση που υφίστανται οι κοινωνικές ομάδες: "Καταλαβαίνουμε πολύ καλά την πίεση που υφίστανται μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες,τον άνεργο,τον εργαζόμενο που φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του. Συναισθανόμαστε όσα βασανίζουν τους συμπολίτες μας,ειδικά εκείνους που δύσκολα τα βγάζουν πέρα", είπε.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ενώ "είναι εύκολο σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να τάζει τα πάντα στους πάντες, το δύσκολο είναι να βγάλει τη χώρα από το εκρηκτικό τοπίο της κρίσης".

    Ο κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε κάθε εφαρμόσιμη δράση που υπηρετεί το συλλογικό καλό και ότι αναπτύσσει κάθε εφικτή πρωτοβουλία,"για να στηρίξουμε τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον χαμηλόμισθο, το χαμηλοσυνταξιούχο και τον άνεργο".

    Κατέστησε, τέλος, σαφές ότι "δεν συμμεριζόμαστε πρακτικές δημαγωγίας. Δεν συμπράττουμε στον εμπαιγμό της κοινωνίας. Δεν καταφεύγουμε σε φθηνά και ανεύθυνα λόγια, που μπορεί να ακούγονται μεν ευχάριστα προσωρινά, αλλά ποτέ δεν λύνουν λύση σε τίποτα. Προχωρούμε με στέρεα βήματα, με σχέδιο ευθύνης που έχει διττό στόχο: Να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της συγκυρίας και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη μέρα. Με ένα λόγο,να μεταβάλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία",είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη

    «Η κρίση είναι σοβαρή, πρωτοφανής για την μεταπολεμική περίοδο, αλλά δεν αποτελεί την συντέλεια του κόσμου. Δεν πρέπει να προωθείται αυτό το κλίμα» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, λόγω της κρίσης.

    «Άκουσα σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς - σίγουρα όχι τον Πρωθυπουργό - να βάζουν ερωτήματα, που δεν δίνουν ωστόσο λύσεις. Δεν ακούσαμε προτάσεις για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις, λύνει προβλήματα. Όπως φάνηκε από την πρωθυπουργική ομιλία, δίνει απαντήσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τους ανέργους, τους πιεζόμενους από την αύξηση των στεγαστικών δανείων» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Η ελληνική οικονομία είναι εξοπλισμένη σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσει την κρίση - τόνισε ο κος Αλογοσκούφης - και έχει επιδείξει μεγαλύτερες αντοχές ως σήμερα, σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Ήδη, ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε περίοδο ταχείας αποκλιμάκωσης. Έχουμε μειώσει το δημόσιο χρέος περίπου 10% από το 2004 που αναλάβαμε την διακυβέρνηση και μειώσαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,5% του ΑΕΠ το 2004 σε κάτω από το 3% φέτος. Έτσι, και από την πλευρά αυτή, είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Συνεχίζεται η πολιτική μας για τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών - ο κεντρικός συντελεστής μειώνεται από το 27% εφέτος στο 25% το 2009 και δίνει μια επιπλέον αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Προχωρούν τα έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έργα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2009. Ενεργοποιούνται τα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, ενώ στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας πάνω από 10 δις. ευρώ. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας μας το 2009».

    Βεβαίως οι εξελίξεις έχουν συντελέσει στην επιβάρυνση του ισοζυγίου πληρωμών τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ, μόνο από τις πρόσθετες δαπάνες για εισαγωγές καυσίμων εξαιτίας της αύξησης της τιμής τους. Μας επηρεάζει επίσης η εξασθένηση της διεθνούς οικονομίας σε κλάδους εξωστρεφείς, όπως είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Μοιραία, η προσπάθεια μηδενισμού των ελλειμμάτων έρχεται σε δεύτερη μοίρα. «Ο στόχος αυτός, πρέπει να αναβληθεί - εκ των πραγμάτων θα αναβληθεί. Νέες προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους, θα γίνουν μετά την ανάκαμψη. Επιστροφή ωστόσο, στην εποχή του κρατισμού, πρέπει να αποκλειστεί» ανέφερε ο κος Αλογοσκούφης.

    «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στον κρατισμό. Το κράτος χρειάζεται - ο κρατισμός δημιουργεί τα προβλήματα, η λογική ότι το κράτος θα λύσει τα πάντα και μάλιστα χωρίς λεφτά. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, λόγω της κρίσης» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ομιλία Φ.Πετραλιά

    Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στο όνομα της κρίσης να αλλοιωθούν οι εργασιακές σχέσεις και να υπάρξει διατάραξη του κοινωνικού ιστού» έστειλε από του βήματος της Βουλής, η υπουργός Απασχόλησης, Φάννη Πάλλη - Πετραλιά.

    «Δεν θα δεχθούμε παράνομες απολύσεις και καταχρηστική καταφυγή σε διαθεσιμότητα» τόνισε η κα Πετραλιά και σημείωσε πως «ορισμένοι προσπαθούν να κλονίσουν τη σχέση μας με τους εργαζόμενους».

    «Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι υπερεπαρκής για να αντιμετωπιστούν όλα» υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται νέοι νόμοι, χρειάζεται δουλειά και νέες θέσεις εργασίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι «τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας θα την κερδίσουμε».

    Επίσης, η υπουργός Απασχόλησης ανακοίνωσε την διάθεση 2 δισ. ευρώ, για την Απασχόληση.

    [02] "Ενίσχυση εισοδήματος και θέσεων εργασίας"

    «Η οικονομική κρίση, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για μια νέα άδικη αναδιανομή του πλούτου. Αντίθετα, χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις που θα στηρίξουν το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «θα ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς εργασίας, αντίθετα στο ρεύμα καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων».

    Ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, δέσμια της νεοσυντηρητικής της πολιτικής, αδυνατεί να κατανοήσει τις αιτίες της κρίσης και την νέα πραγματικότητα στην οποία έχει εισέλθει ο ανεπτυγμένος κόσμος, τις διεξόδους που υπάρχουν για μια νέα αναπτυξιακή πρόταση.

    Στην κρίση είπε ο κ. Παπανδρέου, «μπαίνουμε με την καταστροφική επιλογή της απογραφής που στέρησε απβ την ελληνική οικονομία δυνατότητες για ελιγμούς, με τις συνεχείς φοροεπιδρομές επί δικαίων και αδίκων, με την ανοχή στα καρτέλ που τροφοδότησε την ακρίβεια. Με κακοδιαχείριση των πόρων της νέας ΚΑΠ. Με αντιαναπτυξιακή πολιτική συνεχούς μείωσης των δημοσίων επενδύσεων και συνεχή απαξίωση κάθε δικτύου κοινωνικής προστασίας. Και όλα αυτά τα έχετε ονομάσει υπεύθυνη πολιτική» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    «Την ώρα που άλλες χώρες επενδύουν στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, εμείς μένουμε ουραγοί, χωρίς σχέδιο, να φαλιρίσει η οικονομία μας. Νομίζετε ότι θα γίνουμε ανταγωνιστικοί αν στριμώξουμε και άλλο τους μισθούς, αν κάνουμε τόσο ανασφαλή τον έλληνα εργαζόμενο, ώστε να εργάζεται νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί;» αναρωτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου. «Εμείς έχουμε σχέδιο. Δεν θα επενδύσουμε στη φθηνή εργασία. Δεν θα ανταγωνιστούμε την Κίνα, πιέζοντας προς τα κάτω τον εργαζόμενο. Αντίθετα, θα επενδύσουμε στην ποιότητα και αυτό θα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θα καταργήσουμε, ως επόμενη κυβέρνηση, τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους. Τις άδικες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο ωράριο που επέβαλε η κυβέρνησή σας».

    «Η εκλογή Ομπάμα αποτελεί μια ευκαιρία για ένα νέο ''νιου ντηλ'', με μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Θα πολεμήσουμε την κρίση στην απασχόληση, μόνον αν βάλουμε την οικονομία σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, με συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που θα ενισχύσει το εισόδημα, θα αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος, να εγγυηθούμε επενδύσεις για τις αναπτυξιακές μας προοπτικές, να κατοχυρώσουμε μια άλλη λογική διακυβέρνησης. Δεν έχουμε, ούτε μια μέρα για χάσιμο. Δεσμευόμαστε για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σαφείς δεσμεύσεις των τραπεζών - κάτι που δεν κατάφερε η κυβέρνηση. Έχουμε ήδη προτείνει να εξαιρεθούν από το σύμφωνο σταθερότητας, πράσινες δημόσιες επενδύσεις. Αυτές τις προτάσεις υιοθέτησαν και οι σοσιαλιστές της Ευρώπης».

    «Διαφορά μας κ. πρωθυπουργέ, δεν είναι καν η ερμηνεία των αριθμών, τους οποίους μπορείτε να παρουσιάζετε όπως θέλετε. Είναι ότι δεν θέλετε να δείτε πίσω από τους αριθμούς. Στους νόμους υπάρχει η προστασία των εργαζομένων, αλλά στην πράξη η ασυδοσία. Η παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι συνέργεια και συνενοχή στην μετακύλιση των προβλημάτων της κρίσης στα μικρά και μεσαία εισοδήματα» ανέφερε στη δευτερολογία του ο κ.Παπανδρέου.

    Απαντώντας στον κ. Καραμανλή και τις βολές του για το παρελθόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου είπε προς τον πρωθυπουργό: «να μιλήσουμε για το δικό σας παρόν και να μην προσπαθείτε να βρείτε καταφύγιο στο δικό μας παρελθόν, για το οποίο είμαστε εμείς υπερήφανοι».

    «Εξοργίζεται, αγανακτεί ο πολίτης, από την κατάρρευση του συστήματος υγείας. Φαρμακοποιοί και γιατροί μένουν απλήρωτοι. Για το χρέος, ούτε να προγραμματίσετε τις ανάγκες σε δανεισμό δεν μπορείτε. Είχατε θέσει στόχο 39 δισ. ευρώ και φτάνουμε στα 44 δισ. ευρώ. Γιβ αυτό σας φταίει το ΠΑΣΟΚ; Ξέφυγε το έλλειμμα του 2007 και 2008 λόγω του ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Ποιος έβαλε την Ελλάδα σε επιτήρηση, όχι μια χρονιά, αλλά ουσιαστικά σε συνεχή επιτήρηση αυτά τα 5 χρόνια, με κίνδυνο σήμερα, να μας αποπέμψουν από την ευρωζώνη, από τη δικιά σας πολιτική; Χρεώσατε ή όχι, με άλλα 7000 ευρώ στο χρέος, ανά πολίτη; Έχετε πια παρόν. Κοιτάξτε τις δαπάνες των υπουργείων που αυξήθηκαν κατά 18%. Αγανακτεί -και δικαίως- από την αυξανόμενη ανισότητα ο πολίτης, όταν βλέπει να κάνετε δισ. ευρώ δωράκια στους μεγαλομετόχους. Αναδιανομή του πλούτου, σημαίνει ότι θα μπορέσουμε, τόσο να βρούμε λεφτά, όσο και να κινήσουμε την ελληνική οικονομία».

    Απαντώντας, τέλος, στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορούσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

    «Δεν ζητάτε την παρέμβαση του κράτους κ.Αλαβάνο; Η παρέμβαση του κράτους δεν σημαίνει ότι, όταν υπάρχει ο άνεργος, η πιθανότητα κλεισίματος μιας επιχείρησης, εγγυώμαι την ασφαλισμένη εργασία το κράτος; Μιλάμε για την ασφαλισμένη εργασία κ.Αλαβάνο. Δεν είναι δώρο σε καμία εργοδοσία, αλλά υποχρέωση στον άνεργο και την επιχείρηση».

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου

    Η στιγμή είναι δύσκολη για τη γεωργία, η κυβέρνηση σας δίνει ασπιρίνες και σας αντιμετωπίζει λες και είσαστε σε αγρανάπαυση, ενώ εσεις είστε σε απόγνωση.

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, σε σύσκεψη που έχει μαζί τους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στις προσπάθειες για αναδιοργάνωση και στήριξη του αγροτικού κόσμου.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Περιοδεία Κ.Καραμανλή στη Μεσσηνία

  • Ημερίδα με θέμα "Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξη". Στόχοι-Σχεδιασμός και Υλοποίηση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων" διοργανώνει το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων του ΣΥΝ (10:00:00, Θεσσαλονίκη/ Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών)

  • "Πολύχρωμο" συλλαλητήριο για την κλιματική αλλαγή οργανώνουν συνεργαζόμενοι φορείς και περιβαλλοντικά κινήματα (12:00:00, Αθήνα/Σύνταγμα )

  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ημερίδα με θέμα: "Νομός Γρεβενών-Πράσινη Ανάπτυξη και οι δυνατότητες του προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ" (18:00:00, Γρεβενά/Νομαρχία Γρεβενών)

  • Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος θα μιλήσει σε συνεστίαση της Νέας Δημοκρατίας (20:30:00, Σέρρες)

  • Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη ΔΕΘ και το Γ΄ Σώμα Στρατού θα δημιουργήσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις της πόλης, ζητώντας να μετατραπούν οι συγκεκριμένοι χώροι σε πάρκα πρασίνου., Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ & Γ' Σώμα Στρατού

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (13η αγωνιστική)

    16:45 Ο.Φ.Η. - ΑΡΗΣ (NOVA)

    16:45 ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Alpha)

    19:00 ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (NET)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (13η ημέρα) - 15:00:00, Διαγόρας-Ιωνικός (ΕΤ-3)

  • Ποδόσφαιρο-Γερμανία (16η ημέρα): Σάλκε-Χέρτα Βερολίνου - 16:30:00

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Α΄ προκριματική φάση, 2ος όμιλος, 5η & 6η ημέρα), Νίκαια (FRA), 10:00 Βρούτκι-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

    19:00 Μάντσεστερ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (9η ημέρα), 19.00 Κηφισιά - Ολυμπιακός

    19.00 ΕΑ Πατρών - Απόλλων Καλ

    19.00 Εθνικός Αλεξ. - Άρης

    19.00 Μίλων - Φοίνικας Σύρου

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (7η ημέρα), 17.00 Πανελλήνιος - ΓΕ Μεσσηνίας

    18.00 Νίκη Αιγινίου - Μεταμόρφωση

    18.00 Ν. Μουδανιά - Επίκουρος

    19.00 Απόλλων Αθηνών - Κόροιβος

    19.00 Παναχαϊκή - Ορεστιάδα

    19.30 ΑΓΕ Κορίνθου - ΑΕΚ

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (9η ημέρα), 17.30 Ηρακλής Θεσ/νικης - Κερατέα

    18.00 Άρης - Πανιώνιος

    19.00 Μαρκόπουλο - Ηρακλής Κηφισιάς

    19.00 Ίωνες - Ολυμπιακός

    19.00 Κτησιφών - Παναθηναϊκός

    19.30 ΕΑ Λαρίσης - Πανελλήνιος

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (4η ημέρα), 14.30 Ηρακλής-Πανιώνιος

    17.00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    18.20 Χανιά-ΠΑΟΚ

    18.30 Εθνικός-Παλ.Φάληρο

    19.00 ΝΕ Πατρών-ΝΟ Πατρών

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-9η Αγωνιστική, 17:00 ΑΕΚ-Ολύμπια Λάρισας

    17:00 Καβάλα-ΠΑΟΚ

    17:00 ΑΕΛ-Ολυμπιακός

    19:00 Μαρούσι-Τρίκαλα

    21:00 Πανιώνιος-Πανελλήνιος

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-9η Αγωνιστική, 17:30 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Ηρακλής

    17:30 Παγκράτι-Πανερυθραϊκός

    17:30 Ολυμπιάδα Πάτρας-Ηλυσιακός

    17:30 Δάφνη-Ερμής Λαγκαδά

    17:30 ICBS-ΜΕΝΤ

    17:30 Περιστέρι-ΚΑΟ Δράμας

    17:30 Ξάνθη-Απόλλων Πάτρας

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (Α΄ προκρ. φάση, 1ος όμιλος, 5η & 6η ημέρα), Τσέχοφ (RUS), 10:30 Εθνικός-Μπορντό

    17:15 Νόικολν Βερολίνου-Εθνικός

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (9η ημέρα), 15.00 ΑΣΕ Δούκα-Διομήδης Άργους

    17.00 Ζαφειράκης Νάουσας-Μινώταυρος Π.

    18.00 Απόλλων Καλαμ.-Φίλιππος Βερ.

    18.00 Ιωνικός Ν.Φ.-ΓΑΣ Κιλκίς

    18.30 Θερμαϊκός-ΠΑΟΚ

    19.30 Βριλήσσια-ΑΕΚ

    19.30 Πανελλήνιος-ΓΣ Κορωπίου

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (7η ημέρα), 13.00 Αρης Θεσ.-ΑΣΕ Ορμή (Μιχαηλίδης-Κατσίκης)

    18.00 Μ.Αλέξανδρος Γιαννιτσών-Ελπίδες Δράμας

    18.00 Αναγέννηση Άρτας-ΑΕΠ Ξάνθης

    18.00 Εθνικός Κοζ.-Αναγέννηση Βύρωνα

    18.00 Νέα Ιωνία-Άρης Νικ.

    [04] "Ψίχουλα τα μέτρα"

    "Οι εργατοϋπαλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μετανάστες δεν μπορούν να έχουν καμιά συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης", ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή στην προ ημερίσιας συζήτηση για την οικονομία. "Η απάντησή τους πρέπει να είναι διεκδικήσεις με σαφή αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, την αλλαγή αφορολόγητου όριου κ.ά." υπογράμμισε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε "ψίχουλα" τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

    Η κα Παπαρήγα ανέδειξε σε μείζον θέμα των ημερών τις «καινούργιες αντιδραστικές αλλαγές», που προωθούνται με «λαγό» το ΕΒΕΑ και τον κ. Κ. Μίχαλο, ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ακολουθούν τις ίδιες «προκλητικές» πολιτικές, με μικρές διαφορές και το ΣΥΡΙΖΑ πως θίγει ακροθιγώς πλέον το θέμα του εργάσιμου χρόνου.

    «Το θέμα των ημερών που συζητούμε δεν είναι το Βατοπαίδιο - είναι σοβαρό, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχεί. Το θέμα που συζητιέται είναι ένα: Οι καινούργιες αντιδραστικές αλλαγές που θα έρθουν στον εργάσιμο χρόνο, διότι ο εργάσιμος χρόνος καθορίζει το μισθό. Και βέβαια ο λαγός είναι το ΕΒΕΑ και ο Μίχαλος» είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως απέναντι σβ αυτά «δεν είπε τίποτα» και αναφερόμενη στα όσα περί «πράσινης οικονομίας» τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημείωσε λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν η πράσινη οικονομία θα αλλάξει τον εργάσιμο χρόνο», χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τα λεγόμενά του «να μην γίνουν αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε σχέση με αυτό που έχουμε κατοχυρώσει».

    Κατέθεσε - προς επίρρωση των λεγομένων της - τον νόμο του ΠΑΣΟΚ 2639 του 1998, που, όπως είπε, βασίζεται σε νόμο της ΝΔ και ο οποίος ρυθμίζει «τι θα κάνουν οι εργοδότες σε περίπτωση κρίσης» και, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει αυτά που σήμερα προτείνει ο κ.Μίχαλος.

    «Αυτά ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Το εκ περιτροπής σύστημα. Αυτά συζητήθηκαν και στην σοσιαλιστική διεθνή», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    "Είναι η ίδια πρόκληση με τα ψίχουλα της κυβέρνησης», τόνισε σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

    «Αυτό που κρατώ από τον πρωθυπουργό και που είναι μέσα στην κυρίαρχη αντίληψη μια κλασικής συντηρητικής κυβέρνησης που κινείται μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι τα ψίχουλα που δίνει στα θύματα της κρίσης. Είναι πρόκληση και χαστούκι. Και μακάρι να ήταν τέτοιο το επίπεδο του κινήματος που να μην τα δεχθούν, αλλά δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε», σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Πρόκληση χαρακτήρισε, επίσης, η κα Παπαρήγα το γεγονός ότι «και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε μιλούσε για το 35ωρο, τώρα το θίγει ακροθιγώς».

    Επικεντρώνοντας την κριτική της τόσο στους χειρισμούς της ΝΔ, ως κυβέρνηση, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προτάσεις του ως αντιπολίτευση, απέναντι στην διεθνή κρίση, η κα Παπαρήγα ανέφερε πως οι πολιτικές είναι ίδιες:

    «Στον ένα δρόμο ανάπτυξης, τον κυρίαρχο, υπάρχουν διαφορές αποχρώσεων, διαφορετικά μείγματα πολιτικής, διαφορετικές τακτικές, αλλά, επί της ουσίας, υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης και εξέλιξης και δύο δρόμοι αντιμετώπισης της κρίσης»:

    «Η προοδευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν είναι ούτε στο μέγεθος της κρατικής παρέμβασης, ούτε αν τα 28 δισ. θα τα πάρουν οι τράπεζες, ή αν θα τα πάρουν οι βιομήχανοι, ούτε σβ αυτό που λένε να πάνε στην πραγματική οικονομία. Γιατί, ποια είναι η πραγματική οικονομία; Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια και μάλιστα διεθνικά», συμπλήρωσε.

    Η Αλέκα Παπαρήγα διαφοροποιήθηκε πλήρως από την «λογική των ιδιωτικοποίησεων», τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της κρίσης, από την πολιτική των επιδοτήσεων των επιχειρήσεων, καθώς παρόλα αυτά δεν αποφεύγονται οι απολύσεις, αλλά και με την στρατηγική της κυβέρνησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και χαρακτήρισε μη αποδοτικά τα μέτρα για τους αγρότες.

    Τόνισε πως το ζήτημα που μπαίνει τούτη την ώρα, δεδομένης της κρίσης, είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργατουπάλληλοι, οι μετανάστες και δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης.

    Κάνει προτάσεις με σαφεις κατευθύνσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, τους μισθούς, την αλλαγή του αφορολόγητου στα 20.000 ευρώ το άτομο, την μείωση των επιτοκίων.

    «Δεν μπορούμε να μπαλώνουμε» πάνω στην κρίση, τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί στο όνομα της κρίσης να παραγραφούν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν με την Συνθήκη του Μάαστριχτ».

    Και κατέληξε τονίζοντας πως δεν έχει σημασία τώρα αν θα φθαρεί η ΝΔ, όπως εφθάρη το ΠΑΣΟΚ, δεν απασχολεί η φθορά των δύο κομμάτων «δεν μπαίνει εδώ νερό στο κρασί μας».

    Η δευτερολογία

    Στη δευτερολογία της η κα. Παπαρήγα σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής,είναι αντικειμενικό γεγονός και πρόσθεσε λέγοντας ότι «η κρίση έγινε και θα γίνει ανεξάρτητα από το αν έχουμε τον Αλογοσκούφη σήμερα ή τον Παπαντωνίου χθες».

    Έθεσε μάλιστα ζήτημα να ξεκαθαρίσουν οι εργαζόμενοι πού οφείλεται η κρίση,γιατί, όπως είπε,αν την αποδώσουν σε λάθος αιτίες δεν θα ξέρουν τι να διεκδικήσουν.

    Καταλόγισε συμφέρον στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να απομονώνουν το θέμα της κρίσης και να κρύβουν την ουσία «της κρίσης του καπιταλισμού», η οποία«είναι σκέτη κρίση, ανεξάρτητα που εκδηλώνεται".

    «Για την κρίση φταίει ο Ρήγκαν και η Θάτσερ,για την κρίση φταίνε κάποιοι ανήθικοι τραπεζίτες,για την ΝΔ φταίει το ΠΑΣΟΚ και για το ΠΑΣΟΚ φταίει η ΝΔ,εν πάση περιπτώσει το θέμα της κρίσης είναι θέμα διαπάλης, διαχείρισης των κρατικών ταμείων»,ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Και διερωτήθηκε:

    «Το 1929 και το 1973, το 1998, 1999 που οφειλόταν η κρίση;»

    Και πρόσθεσε λέγοντας ότι «τώρα πυροβολούν τις τράπεζες, την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος,αλλά έτσι πυροβολούν την καρδιά τους".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανήλθε στο θέμα για να συμπληρώσει ότι η κρίση αντιμετωπίζεται σαν ένα ζήτημα «φταίει η σοσιαλδημοκρατία, φταίνε οι φιλελεύθεροι» και να σχολιάσει «ούτε οι μεν,ούτε οι δε,μπορούν να κάνουν κρίση, είναι άλλο πράγμα:ότι με την πολιτική τους υπηρετούν το σύστημα, γιατί είναι κρίση του ίδιου του συστήματος.Και στο πολιτικό επίπεδο τα κόμματα αυτά,καλούνται να διαχειριστούν την κρίση. Εμφανίζεται η κρίση σαν ένα ζήτημα πολιτικής επιλογής.Όχι είναι αντικειμενικό γεγονός».

    Επανέλαβε ότι αυτό που απαιτείται είναι να ηττηθεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,γιατί αν δεν γίνει αυτό η κρίση θα γυρίσει από το παράθυρο με άλλη μορφή και τότε το σύστημα θα έχει πολλές δυνατότητες.

    Η κα Παπαρήγα παρ' ότι είπε πως «δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την αντίσταση που εκφράζουν οι εργαζόμενοι»,τόνισε ότι η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στους εργαζόμενους δίνει την ελπίδα ότι θα καθαρίσει η σκόνη.

    Συνάντηση με εργαζόμενους του ΗΛΠΑΠ

    «Θα ανταποκριθούμε και μάλιστα άμεσα, στο δίκαιο αίτημα των συνεργαζόμενων σωματείων του ΗΛΠΑΠ, τα οποία διεκδικούν να υπάρξει από την πλευρά της διοίκησης διάθεση συζήτησης για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και η οποία βεβαίως πρέπει να πάρει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων", τόνισε η κ.Παπαρήγα κατά τη συνάντησή της με το σωματείο.

    Κατά τη δική μας σταθερή άποψη πρέπει να υπογραφεί σύμβαση στο χώρο, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι "αν καταργηθεί και η ιδέα της σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών. Δε δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχουν χρήματα για τους εργαζόμενους, μόνο που διατίθενται αλλού. Επομένως θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, και στη Βουλή και έξω από τη Βουλή, για να ασκήσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση, σε συνδυασμό με τον αγώνα που κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

    [05] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Φόβους για τη ζωή του 51χρονου γιατρού που έπεσε θύμα απαγωγής τη νύχτα στη Βάρη εκφράζουν οι αξιωματικοί της αστυνομίας.

    Οι αστυνομικοί στηρίζουν τις ανησυχίες τους στο γεγονός ότι στην είσοδο του γκαράζ βρέθηκε αρκετή ποσότητα αίματος γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δράστες χτύπησαν άγρια το γιατρό και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον πυροβόλησαν με όπλο που είχε σιγαστήρα γιατί δεν ακούστηκε πυροβολισμός.

    Μυστήριο παραμένει γιατί τον πήραν μαζί τους αν έγιναν έτσι τα γεγονότα. Θεωρείται πιθανό, πάντως, να τον πήραν τραυματισμένο για να τους αποκαλύψει πού μπορεί να είχε χρήματα ή για να σκηνοθετήσουν απαγωγή, ώστε να κερδίσουν χρόνο μέχρι να εξαφανιστούν.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δύο άγνωστοι εισέβαλαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο σπίτι του γιατρού στη Βάρη, έδεσαν και φίμωσαν τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) και αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους πήραν χρυσαφικά, χρήματα και άλλα τιμαλφή, καθώς και τον 51χρονο και διέφυγαν με τα δύο αυτοκίνητα της οικογένειας.

    Η γυναίκα κατάφερε να λυθεί γύρω στις 4 τα ξημερώματα και ειδοποίησε τον αδελφό της και την αστυνομία.

    Από τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των αστυνομικών αρχών σε όλη την Αττική για την ανεύρεση των δραστών και του γιατρού.

    Σύμφωνα με αστυνομική πηγή το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε καμένο το ένα αυτοκίνητο στην Εκάλη, αλλά κανένα ίχνος των απαγωγέων και του απαχθέντος, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και το δεύτερο αυτοκίνητο του γιατρού καμένο στα λιμανάκια της Βάρκιζας, μεταξύ Βάρκιζας και Βουλιαγμένης.

    Τα κίνητρα της απαγωγής δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία από πλευράς των δραστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 December 2008 - 5:30:36 UTC