Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Σε χαμηλά 4ετίας το πετρέλαιο
  • [03] Μέτρα για τις Ηλεκτρονικές Υπογραφές
  • [04] Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα
  • [05] Απαγωγή γιατρού στη Βάρη

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν για την ερχόμενη Παρασκευή, μέσω του συνηγόρου τους, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, απο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Πιέρο.

    Ο εισαγγελέας διενεργεί έρευνα για την άρνηση των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Σχετικό έγγραφο είχε αποστείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκο, ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Νέα προθεσμία -τη δεύτερη μετά την κλήτευσή του για να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση εκβιασμού- πήρε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος.

    Ο Μ. Κουκουβίνος, που εμφανίζεται σε βίντεο να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα για την υπόθεση ακινήτων, που διεκδικούσαν ακτήμονες στη Νέα Ραιδεστό, επρόκειτο να δώσει σήμερα το πρωί ανωμοτί κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Μαδεμλή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά μέσω του συνηγόρου του, ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία για την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου.

    Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η κατάθεση -στο πλαίσιο της ίδιας εξέτασης- της συντρόφου του Μ. Κουκουβίνου, Σταματίνας Σωτηροπούλου, η οποία κλήθηκε επίσης να καταθέσει ως ύποπτη τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

    Επιστολή Αικ. Πελέκη

    Συνοπτικό κατάλογο των χρημάτων που έχει καταθέσει για τα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου, απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η Αικατερίνη Πελέκη - Βουλγαράκη, προκειμένου να αντιπαραβληθούν με τις εισροές του τραπεζικού της λογαριασμού που ανακοινώθηκαν χθες.

    Σύμφωνα με την κα Πελέκη, τα έξοδα για τα συμβόλαια ανταλλαγής εκτάσεων αντί της λίμνης Βιστωνίδας, ανέρχονται στο ποσό του 1.228.304,19 ευρώ. Το 1,03 εκ. αποτελούν πληρωμές προς τον συμβολαιογραφικό σύλλογο, 118.956 ευρώ έχουν πληρωθεί στο ταμείο νομικών και 79.304 ευρώ έχουν πληρωθεί στο ταμείο των συμβολαιογράφων. «Στα ποσά αυτά, εμπεριέχονται και χρήματα που έχει καταθέσει η ΚΕΔ για την πληρωμή εκ μέρους της, των ποσών που της αναλογούν για τα συμβόλαια της συγκεκριμένης περιόδου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της συμβολαιογράφου.

    Σημειώνεται ότι στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ο συνήγορος της Μονής Βατοπαιδίου, Δ. Πελέκης, αδελφός της κας Πελέκη-Βουλγαράκη, εμφανιζόταν να έχει λάβει άμεσα από τη Μονή, 1,083 εκ. ευρώ από το οποίο, 311.000 δόθηκαν στην αδελφή του.

    Η κα Πελέκη-Βουλγαράκη, εμφανίζεται να έχει λάβει από τη Μονή 972.000 ευρώ, σε κοινό λογαριασμό με τον σύζυγό της, εκ των οποίων οι 311.000 ευρώ μεταφέρθηκαν μέσω του αδελφού της και οι υπόλοιπες 661.000 ευρώ πληρώθηκαν κατβ ευθείαν από τη Μονή.

    Κατάθεση Θ.Ρουσόπουλου

    «Ουδεμία πίεση εδέχθην και ουδεμία άσκησα στον οποιονδήποτε στην υπόθεση αυτή. Αν με ενδιέφερε πραγματικά να κινηθώ και να κάνω αυτά τα οποία με κατηγορούν, δεν θα έπρεπε να κινηθώ αμέσως; Δεν θα έπρεπε να δώσω όλο μου το είναι και να ασχολούμαι απβ το πρωί ως το βράδυ με αυτή την υπόθεση; Δεν θα έπρεπε να είχα κάνει 5-10 τηλεφωνήματα; Το ότι δεν έσπευσα, είναι σαφές», δήλωσε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, στην κατάθεσή του κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχει υποδειχθεί σε δεκάδες δημοσιεύματα ως ο "συντονιστής" μιας κρατικής κινητοποίησης για την εξυπηρέτηση της Μονής του Βατοπαιδίου καθώς και για τις αναφερθείσες καλές σχέσεις του με τη Μονή αυτή, τις επισκέψεις του ηγουμένου της Εφραίμ στην κατοικία του, την τοποθέτηση στο υπουργείο Επικρατείας του κ. Ι. Διονυσόπουλου καθώς και για τις φήμες περί πιέσεών του στους υπουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

    Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Ρουσόπουλου, οι σχέσεις του με τον Ηγούμενο Εφραίμ, ξεκινούν το 1998, όταν ο ίδιος επισκέπτεται τη Μονή Βατοπαιδίου ως δημοσιογράφος, για ένα ντοκιμαντέρ. Με τον ηγούμενο Εφραίμ ξεκινά μια πνευματική σχέση, όχι όμως αποκλειστική, καθώς ο ίδιος έχει επισκεφθεί τουλάχιστον τις μισές Μονές του Αγίου Όρους κατά τις 4-5 επισκέψεις του στο χώρο. Στην αρχή της κατάθεσής του, ανέφερε μία μόνο επίσκεψη του Εφραίμ στο σπίτι του, πριν την εμπλοκή του με την πολιτική, στη συνέχεια πρόσθεσε άλλη μια συνάντηση ως πολιτικός.

    Η επαφή του με την υπόθεση, ήταν καθαρά επιδερμική. Τον Σεπτέμβριο του 2004, τον συναντούν εκπρόσωποι φορέων της Ξάνθης, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Α. Κοντό, για να του εκθέσουν το πρόβλημά τους: «Έχουμε ένα πρόβλημα κοινωνικό, διότι επί δεκαετίες καλλιεργούμε εδάφη στην περιοχή και έχει έρθει η προηγούμενη κυβέρνηση και έχει δώσει την κυριότητα της περιοχής αυτής σε μοναστήρι». Δεν έγινε συζήτηση: ο υπουργός δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στους καθβ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Ερωτηθείς εάν τους υπέδειξε τον παριστάμενο Αλέξανδρο Κοντό, ο κος Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν θυμάται αυτή την λεπτομέρεια.

    Ο κος Ρουσόπουλος, δεν επιβεβαίωσε την κατάθεση του Μητροπολίτη Ξάνθης, πως του ζητήθηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ή την κατάθεση του δημάρχου Ξάνθης, ότι ο ίδιος είχε προτρέψει τον Μητροπολίτη, να συμβάλλει ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις των κατοίκων με τη Μονή Βατοπαιδίου. Δεν επιβεβαίωσε πως οι επισκέπτες του, διαμαρτυρήθηκαν για την παραίτηση του Δημοσίου από την έκδοση δικαστικής απόφασης. «Ούτε ο κος Κοντός μου ανέφερε κάτι τέτοιο, όταν κανονίζαμε την συνάντηση» διευκρίνισε.

    Καθώς την ημέρα εκείνη είχε πέσει το μοιραίο Σινούκ, το οποίο μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ξέχασε την συνάντηση και αργότερα τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο για να του πει ότι ενδεχομένως, θα δεχόταν επισκέψεις και εκείνος. Λίγες μέρες αργότερα, τον κ. Μπασιάκο επισκέφθηκε ο μητροπολίτης - και ο υπουργός ενημέρωσε τον κο Ρουσόπουλο για την συνάντησή του αυτή.

    Στο σημείο εκείνο, σταματά κατά τον κο Ρουσόπουλο η επαφή του με την υπόθεση. Η επιστολή Ψωμιάδη, δεν έφθασε σε κείνον - άλλωστε δεν ήταν και επισήμως αποδέκτης της. Ο κ. Ρουσόπουλος κλήθηκε να απαντήσει στο γεγονός ότι το 2007, το όνομά του αναφέρθηκε αρκετές φορές στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπως το «Έθνος», ή η «Ελευθεροτυπία», με καταγγελίες για χαριστικές ανταλλαγές και φωτογραφίες του πλάι στον Ηγούμενο - ενώ ο εκδότης Δ. Ρίζος, τον κατέταξε «στην παρέα του Εφραίμ», που τηλεφωνούσε σε υπουργούς προωθώντας τα συμφέροντα της Μονής.

    «Προσωπικό πρόβλημα δεν είχα με κανένα εκ των εκδοτών ή δημοσιογράφων, ακόμα και αν μου επιτέθηκαν με σκαιό τρόπο» ανέφερε ο κος Ρουσόπουλος. «Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, είχα καθημερινώς δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στο πρόσωπό μου. Δεν απαντούσα πάντοτε σε όλα. Εγράφησαν πάρα πολλά στη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, τα οποία ήταν ψεύδη. Δεν ασχολήθηκα με τα ψεύδη». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επέμειναν σε αυτό το σημείο, ενθυμούμενοι συνέντευξη του πρώην υπουργού, πως πρωτοάκουσε περί ανταλλαγών το 2008. Είναι δυνατόν να μην είχε ερευνήσει τι έχει γίνει, σε μία υπόθεση όπου εμπλεκόταν το όνομά του, ρωτήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Δεν έκανα κανένα τηλεφώνημα προκειμένου να διερευνήσω το ζήτημα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος» ανέφερε ο πρώην υπουργός, απαντώντας στον Γ. Δριβελέγκα. «Δεν θυμάμαι αν με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι στο press room. Αν με ρώτησαν θα έχω απαντήσει». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κος Ρουσόπουλος ανέφερε: «Διερεύνηση υπό την έννοια του ρόλου του κυβερνητικού εκπροσώπου - εάν δηλαδή ερωτηθώ τι απαντώ σε αυτό; - είναι πολύ πιθανόν να έχει γίνει, από τη στιγμή που υπήρχε στην επικαιρότητα το θέμα. Αν έχω μιλήσει με κάποιον, αυτός θα ήταν ο αρμόδιος υπουργός».

    Ο νομικός σύμβουλος του κράτους, Ι. Διονυσόπουλος, διορίστηκε στο υπουργείο Επικρατείας στο πλαίσιο άλλων 19 διορισμών νομικών συμβούλων σε κρατικούς οργανισμούς, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος. «Τον κο Διονυσόπουλο τον συνάντησα και συνεργάστηκα όλο και όλο μια φορά ως υπουργός, στην υπόθεση του βασικού μετόχου, παρόντων συνεργατών μου, του νομικού μου συμβούλου και της γ.γ. Επικοινωνίας. Ουδεμία άλλη συνεργασία είχα με τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

    Για τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που κατηγορούνται σήμερα αναφορικά με την υπόθεση, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «λειτούργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους, βασιζόμενοι σε γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου βασίζεται οπωσδήποτε κάθε υπουργός. Δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος, δεν υπάρχει παράβαση νόμου».

    «Τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για τις δικές του παραλείψεις. Το έργο της Εκκλησίας όμως, εγώ πιστεύω ότι είναι και πρέπει να παραμείνει πνευματικό. Προσωπικώς με προβληματίζει η ζημιά η οποία γίνεται και πολύ περισσότερο η πληγή που θα μείνει στο Σώμα της Εκκλησίας, ένα βασικό πυλώνα του ελληνισμού, όπως είναι η Ορθοδοξία και η θρησκευτική μας πίστη, εφόσον τα περί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Μονών αποδειχθούν. Αυτή είναι η γενική μου τοποθέτηση για την υπόθεση και για τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν σε μένα προσωπικά, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας» ανέφερε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Για το άνοιγμα των λογαριασμών των RASSADEL και MADEUS

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε αρνητικά στο αίτημα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών RASSADEL και MADEUS. Σε απάντηση στον πρόεδρο της Επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Στ. Γκρόζο, του είπαν πως θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να κριθεί από τα στοιχεία τα οποία θα αποσταλούν, εάν συντρέχει λόγος ανοίγματός τους» ανακοίνωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρός της Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Είναι γνωστόν πόσο χρονοβόρες και κατά κανόνα ατελέσφορες είναι οι διαδικασίες της δικαστικής συνδρομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή που ερευνούσε την υπόθεση των TOR-M1 και TPQ-37, πήρε απάντηση μετά παρόδου σχεδόν έτους. Ως εκ τούτου, επιχειρήθηκε να επιτύχουμε το άνοιγμα των λογαριασμών στην Κύπρο ταχύτατα, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο ομολόγων αρχών σε Ελλάδα και Κύπρο. Η απάντηση δυστυχώς δεν ήταν θετική. Ούτως ή άλλως, ήταν αδύνατον μέχρι την 15η/12/2008, ημερομηνία που έχει ταχθεί για έκδοση του πορίσματος, να έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί του εξωτερικού, με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής».

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκςο Καρούτσος αναμένεται να αποστείλει, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές αρχές για την παροχή στοιχείων, μετοχολογίων και τραπεζικών λογαριασμών,των εταιριών Rassadel και Madeus που εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαμαρτυρηθεί γιατί το αίτημα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί επισήμως από την Ελλάδα.

    Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα εκδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου, έτσι όπως «έχει συναποφασιστεί από όλα τα κόμματα», αποσαφήνισε σήμερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, αναφερόμενος στη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιστροπής.

    «Είναι σαφές το τι έχει αποφασιστεί», είπε και έκανε λόγο για «άσφαιρες πολιτικές εντυπώσεις».

    «Αν κάποιοι, και αναφέρομαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρίνουν ότι μπορούν με την αθρόα κλήτευση μαρτύρων, που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, να παρατείνουν ή να ευτελίσουν ή να κάνουν την επιτροπή να αποκλίνει από το καθήκον της, που είναι να ολοκληρώσει τις εργασίες και να βγάλει πόρισμα, τότε αυτό δείχνει ποια είναι τα κίνητρα πίσω από αυτές τις κινήσεις. Δεν έχουν καμία ουσία. Έχουν κίνητρα πολιτικού εντυπωσιασμού", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι οι βουλευτές των ΠΑΣΟΚ είχαν κανει λόγο για «ουσιαστική διακοπή του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, 12 ημέρες πριν την συμφωνημένη της λήξη», καταγγέλοντας την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί την εξέταση έξι νέων μερτύρων.

    Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος

    Κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η 24σέλιδη Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, επί των συναλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με τους τρεις εμπειρογνώμονες της Τράπεζας, η Έκθεσή τους αποτελεί την ελάχιστη δυνατή συνεισφορά στο έργο της Εξεταστικής, καθώς μια ικανοποιητική παρουσίαση της κίνησης των λογαριασμών της Μονής, θα απαιτούσε περίπου ένα μήνα, ενώ η καταγραφή των τελικών παραληπτών των κεφαλαίων της, θα χρειαζόταν περί τους 6-7 μήνες. «Σε κάθε περίπτωση, για την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα πρέπει να συσχετισθούν οι χρηματικές ροές προς και από την Μονή Βατοπαιδίου, προς τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων, με τις προσφερθείσες υπηρεσίες των τελευταίων προς την Μονή και με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους» αναφέρεται στην Έκθεση.

    Οι εντεταλμένοι της Τράπεζας της Ελλάδος, επεξεργάστηκαν στοιχεία που τους στάλθηκαν εκ μέρους της Επιτροπής, από την 25η Νοεμβρίου μέχρι προχθές.

    Στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται αναλήψεις μετρητών εκ μέρους των μοναχών, ύψους μέχρι και 2 εκ. ευρώ, καθώς και μία συναλλαγή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: η αγορά εταιρείας με ακίνητο στο Βελιγράδι, αντί περίπου 700.000 ευρώ και η μεταπώληση της εταιρείας μετά από δύο χρόνια αντί 2,4 εκ. ευρώ. «Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστά τα περιουσιακά στοιχεία της πωληθείσας εταιρείας, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί, εάν το υπερτίμημα από την αγοραπωλησία οφείλεται σε πραγματική υπεραξία» επισημαίνεται στην Έκθεση.

    Ο λογαριασμός του Δημητρίου Πελέκη, αδελφού της συμβολαιογράφου και δικηγόρου της Μονής, έχει πιστωθεί με 1.083.415 ευρώ, εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κοινός λογαριασμός του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του, Αικατερίνης Πελέκη, που συνέταξε τα συμβόλαια μεταξύ ΚΕΔ και Μονής Βατοπαιδίου, έχει πιστωθεί από τις 23/5/2007 μέχρι την 4/9/2008 με 972.000 ευρώ, προερχόμενα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «άμεσα ή έμμεσα» από τη Μονή Βατοπαιδίου.

    Στην κατάθεσή του, ο Δ. Πελέκης, είχε αναφέρει ότι στον λογαριασμό του είχαν πιστωθεί οι αμοιβές οι δικές του (μόνο τα γραμμάτια του δικηγορικού συλλόγου), τα γραμμάτια της ΚΕΔ και του δικηγόρου της κ. Ζερβουδάκη, καθώς και τα ποσά που αντιστοιχούν στα δικαιώματα του συμβολαιογραφικού συλλόγου από την εργασία της συμβολαιογράφου.

    Τα δεδομένα της Έκθεσης, αναμένεται να εκτιμηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή, σε συνεδρίασή της την Δευτέρα.

    [02] Σε χαμηλά 4ετίας το πετρέλαιο

    Κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2005- επηρεασμένη από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,81 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 41,86 δολάρια, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 41,77 δολάρια.

    Εξάλλου, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έπεσε σήμερα κάτω από τα 40 δολάρια στο Λονδίνο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, λίγες ώρες μετά και από την ανακοίνωση των καταστροφικών δεδομένων για την αμερικανική αγορά εργασίας, που μάλλον οδηγούν στην επιβεβαίωση του σεναρίου ότι η ζήτηση πετρελαίου θα είναι εξαιρετικά μειωμένη το 2009.

    Συγκεκριμένα στις 18.00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ ήταν 39,50 δολάρια, τιμή που είχαμε συναντήσει μόνο τον Ιανουάριο του 2005.

    Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει χάσει πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι , δηλαδή τα δύο τρίτα της αξίας του από τον Ιούλιο, οπότε η τιμή του είχε φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι.

    Πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι η τιμή θα υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολαρίων το βαρέλι αρκετά σύντομα καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

    ΗΠΑ: Αύξηση της ανεργίας

    Η αμερικανική οικονομία έχασε το Νοέμβριο 533.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί σε 6,7%, φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο των τελευταίων τουλαχιστον 15 χρόνων, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα 10 εκατομμύρια. Το υπουργείο Εργασίας κατέγραψε το Νοέμβριο 10,3 εκατομμύρια, αριθμό μεγαλύτερο κατά 2,7 εκατομμύρια σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί στις αρχές του χρόνου.

    Ο αριθμός των μακροχρόνια άνεργων (άνω των 27 εβδομάδων) ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια, πράγμα που μεταφράζεται σε μία αύξηση μεγαλύτερη του 65% σε σχέση με τις αρχές του χρόνου.

    Ομπάμα: Επείγοντα μέτρα

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα για να βοηθηθούν οι Αμερικανοί στην εξεύρεση εργασίας και για να αναζωογονηθεί η οικονομία, μετά τη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων που μαρτυρούν ανησυχητική αύξηση της ανεργίας, της μεγαλύτερης των τελευταίων 15 χρόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Δεν υπάρχει γρήγορη ή εύκολη γιατρειά στην κρίση αυτή, η οποία εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια και που οπωσδήποτε θα επιδεινωθεί πριν αρχίσει να βελτιώνεται", αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

    "Είναι όμως καιρός να αντιδράσουμε επειγόντως και αποφασιστικά για να ξαναβρουν οι άνθρωποι δουλειά και για να δώσουμε ώθηση στην οικονομία μας", πρόσθεσε.

    Μπους: Η αμερικανική οικονομία διέρχεται περίοδο ύφεσης

    Ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους δήλωσε, σήμερα, ότι "θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ριζικό τρόπο τα βαθιά αίτια της σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, πριν αυτή επανέλθει σε μία υγιή κατάσταση". Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι τα πολύ απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία του Νοεμβρίου καταδεικνύουν ότι "η αμερικανική οικονομία διέρχεται περίοδο ύφεσης".

    Οι αναλυτές σημειώνουν ότι πρώτη φορά ο Μπους είπε δημόσια τον όρο "ύφεση" για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ απομένουν μέρες μέχρι να "παραδώσει" στον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου.

    [03] Μέτρα για τις Ηλεκτρονικές Υπογραφές

    Πρόγραμμα δράσης για τις ηλεκτρονικές υπογραφές και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή διασυνοριακών, δημόσιων υπηρεσιών στην ενιαία, ευρωπαϊκή αγορά.

    Όπως επισημαίνεται από τους συντάκτες του Προγράμματος τα σημαντικότερα εμπόδια για τη διασυνοριακή πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των δημόσιων υπηρεσιών συνδέονται, σήμερα με τη χρήση ηλεκτρονικού προσδιορισμού της ταυτότητας και ηλεκτρονικών υπογραφών. Όπως συμβαίνει στο μη ψηφιακό περιβάλλον, ορισμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες μπορεί να απαιτούν ταυτοποίηση και υπογραφές. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές διαδικασίες των δημόσιων υπηρεσιών προϋποθέτει συχνά την ανάγκη εξακρίβωσης της ταυτότητας των σχετικών ατόμων (δηλαδή να έχει τη δυνατότητα η διοίκηση να βεβαιώνεται ότι ένα πρόσωπο είναι αυτό που υποστηρίζει ότι είναι, με τον έλεγχο των προσωπικών πιστοποιητικών τους) και την ανάγκη να υπάρχει μια ηλεκτρονική υπογραφή που επιτρέπει στη διοίκηση να εξακριβώνει την ταυτότητα του υπογράφοντος καθώς επίσης και να διασφαλίζει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία δεν αλλοιώνονται κατά τη διάρκεια της μετάδοσης).

    Εξάλλου, επισημαίνεται η οδηγία για τις υπηρεσίες υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν, έως το τέλος του 2009, ότι οι φορείς παροχής υπηρεσιών θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εύκολα από απόσταση και με ηλεκτρονικά μέσα όλες τις διαδικασίες και τις διατυπώσεις για την άσκηση δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα διασυνοριακής ταυτοποίησης των φορέων παροχής υπηρεσιών και επαλήθευσης των αποβληθέντων στοιχείων.

    Ακόμη, οι οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις επιδιώκουν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στις διαδικασίες αγορών του δημοσίου, με ουσιαστική μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις,

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος δράσης για τις ηλεκτρονικές υπογραφές και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναπτύξει ,μεταξυ άλλων, το 2009 τις ακόλουθες δράσεις:

    1) Έως το τρίτο τρίμηνο 2009, η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει την απόφαση 2003/511/EK , που καταρτίζει τον κατάλογο των γενικά αναγνωρισμένων προτύπων για τα προϊόντα ηλ-υπογραφής, και θα διερευνήσει την πιθανή επέκταση της απόφασης σε άλλα προϊόντα ηλ-υπογραφών εκτός από αυτά που καλύπτονται από αυτήν την απόφαση της Επιτροπής (π.χ. χαρακτηριστικά των αναγνωρισμένων πιστοποιητικών και των ασφαλών διατάξεων δημιουργίας υπογραφής). Αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα περίπλοκη κατάσταση όσον αφορά την τυποποίηση και θα βοηθήσει τους ενδιαφερομένους να εφαρμόζουν τα πρότυπα με διαλειτουργικό τρόπο.

    2) Έως το δεύτερο τρίμηνο 2009: η Επιτροπή θα συντάξει «έμπιστο κατάλογο εποπτευομένων αναγνωρισμένων φορέων παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στον κατάλογο αυτό θα συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους υπάρχοντες και εποπτευόμενους αναγνωρισμένους φορείς παροχής υπηρεσιών πιστοποίησης προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επικύρωσης των ηλ-υπογραφών που βασίζονται σε αναγνωρισμένα πιστοποιητικά.

    3) Έως το δεύτερο τρίμηνο 2009: η Επιτροπή θα μελετήσει τη δυνατότητα συγκρότησης (από την άποψη των νομικών, λειτουργικών και τεχνικών απαιτήσεων) μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υπηρεσιών επικύρωσης.

    4) Έως το δεύτερο τρίμηνο 2009: η Επιτροπή θα επικαιροποιήσει τα χαρακτηριστικά περιγράμματα των χωρών της μελέτης IDABC (διαλειτουργική παροχή πανευρωπαϊκών υπηρεσιών ηλ-διακυβέρνησης στις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες) σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των ηλ-υπογραφών για εφαρμογές ηλ-διακυβέρνησης.

    5) Έως τα τέλη του 2009: Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα προωθήσει ειδικές έρευνες για τη χρήση της ηλ-ταυτότητας στα κράτη μέλη, που θα συμπληρώνουν και θα υποστηρίζουν το σχέδιο STORK (π.χ. υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης κοινών προδιαγραφών για τη διαλειτουργικότητα της ηλ-ταυτοποίησης).

    [04] Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα

    Εκδόθηκε σήμερα το με αριθμό 5/2008 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα έχει ισχύ από 08/12/2008 και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος με αφορμή την έκδοση του νέου δελτίου: «Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ένα ακόμη Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, χωρίς ανατιμήσεις. Η προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών και στα φάρμακα, γίνεται πραγματικότητα προς όφελος των συμπολιτών μας».

    Στο νέο Δ.Τ.Φ. περιλαμβάνονται:

    - 187 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέχρι και την 24/11/2008, βάσει της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου Α3-993/23/2/2007.

    Από το σύνολο των τιμών αυτών οι 134 αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 53 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα εκ των οποίων οι 19 αναφέρονται σε τελείως νέα φάρμακα - με νέες δραστικές ουσίες - που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά (BRIDION, GAMINEX, VIMPAT, XARELTO, INTELENCE, THALIDOMIDE/PHARMION).

    Το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τιμές στα νεοκυκλοφορούντα σκευάσματα πρωτότυπα και όμοιας δραστικής ουσίας (αντίγραφα) σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας υπβ αριθμ. 6/05 Α.Δ. και με διαδικασίες που προβλέπονται από την Κοινοτική Νομοθεσία και μετά από γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ. και εισήγηση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

    Οι τιμές όλων των ανωτέρω νέων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προσδιορίστηκαν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ε.Ε., εκ των οποίων δύο από τις 15 χώρες της Ε.Ε. πλέον της Ελβετίας και μια από τις 10 χώρες που προσχώρησαν την 1/5/2004 στην Ε.Ε., στον οποίον προστέθηκαν τα έξοδα εισαγωγής και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, οι δε τιμές των αντιγράφων στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους.

    - 11 μειώσεις τιμών, αντιγράφων φαρμάκων, λόγω ευθυγράμμισής τους στο 80% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, σε ποσοστό από 2,97% έως 42,17%

    - Διαγραφές 318 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. και

    - 18 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας, και όχι τιμές.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στο Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων περιλαμβάνονται φάρμακα για τη θεραπεία της λευχαιμίας εκ τριχωτών κυττάρων (ορφανό φάρμακο), για την αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού, για την επιληψία, αντιθρομβωτικά, αντιρετροϊκά, για την αντιμετώπιση αιμορραγικών επεισοδίων, αντικαρκινικό (ορφανό φάρμακο). Συνημμένα: το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://www.gge.gr/37/index.asp

    [05] Απαγωγή γιατρού στη Βάρη

    Φόβους για τη ζωή του 51χρονου γιατρού που έπεσε θύμα απαγωγής τη νύχτα στη Βάρη εκφράζουν οι αξιωματικοί της αστυνομίας.

    Οι αστυνομικοί στηρίζουν τις ανησυχίες τους στο γεγονός ότι στην είσοδο του γκαράζ βρέθηκε αρκετή ποσότητα αίματος γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δράστες χτύπησαν άγρια το γιατρό και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τον πυροβόλησαν με όπλο που είχε σιγαστήρα γιατί δεν ακούστηκε πυροβολισμός.

    Μυστήριο παραμένει γιατί τον πήραν μαζί τους αν έγιναν έτσι τα γεγονότα. Θεωρείται πιθανό, πάντως, να τον πήραν τραυματισμένο για να τους αποκαλύψει πού μπορεί να είχε χρήματα ή για να σκηνοθετήσουν απαγωγή, ώστε να κερδίσουν χρόνο μέχρι να εξαφανιστούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 19:30:34 UTC