Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] ΟΑΕΔ- Δυο νέα προγράμματα
  • [03] Από 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο
  • [04] "Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση"
  • [05] Επιστροφή στο πρωτάθλημα

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ δεσμεύθηκε να θέσει στην αδελφότητα της Μονής την πρόθεσή του να αποσυρθεί εκ των διοικητικών και διαχειριστικών του ευθυνών και την απόφαση της αδελφότητας να την υποβάλλει στο Πατριαρχείο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

    Αυτό ανακοινώθηκε από το Φανάρι, όπου είχε συγκροτηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ιεράς Συνόδου και του ηγουμένου Εφραίμ καθώς και του Μοναχού Αρσένιου.

    Στο μεταξύ, σε μία δυνατότητα που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να μην καταθέσει ένας μάρτυρας, κάτι που μπορεί να τον επιβαρύνει μελλοντικά, προσέφυγε ο γέρων Ευδόκιμος, προκειμένου να μην δώσει απαντήσεις για τις οποίες δεν ήταν σίγουρος, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Υπεύθυνος επί των οικονομικών θεμάτων της Μονής, ο μάρτυρας υποχρεώθηκε να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, καθώς ο νόμος - όπως τόνισε - δεν του δίνει το δικαίωμα να αφήσει υπόμνημα, όπως έπραξαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο γέροντας Αρσένιος. Την Επιτροπή, την παρέπεμψε στον τελευταίο, για διευκρινίσεις που δεν μπορούσε να δώσει ο ίδιος, στις δικές του απαντήσεις.

    Έτσι ο μάρτυρας, επικαλέστηκε το δικαίωμά του να μην απαντήσει σε ερωτήματα, όπως το πόσες επαφές χρειάστηκε να γίνουν με υπουργούς, μέχρι να εξαχθεί η απόφαση για ανταλλαγές, (επιβεβλημένες «ύστερα από τις αντιδράσεις των κατοίκων»), ή ποιος και με ποια διαδικασία, ήταν αυτός που επέλεγε τα ακίνητα, σε μια διαβούλευση «της Μονής με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

    Ο γέρων Ευδόκιμος, παραδέχθηκε πως η Μονή, επέλεξε να ασκήσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου στις αρχές του 2003, «προκειμένου να του αναγνωριστεί η κυριότητα στις παραλίμνιες εκτάσεις», κάτι που οδήγησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου να συμπεράνει πως «δεν ένοιωθε σίγουρη με τις υπουργικές αποφάσεις» - χωρίς ο μάρτυρας να τον διαψεύσει. «Για την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος της Μονής όλοι βοηθούσανε, διαχρονικά» επίσης. Όχι βεβαίως μβ έναν συγχρονισμό δικαστικών, νομικών, οικονομικών και πολιτικών κέντρων, όπως αναρωτήθηκε η Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ), ούτε με δικό της άνθρωπο στον κρατικό μηχανισμό, αλλά «με το να πηγαίνουμε απλά, στους αντίστοιχους αρμοδίους, να υποβάλουμε τα αιτήματά μας και αναλόγως να προχωρούνε».

    Τις επαφές τις έκανε ο γέροντας Αρσένιος στην Αθήνα. «Με πολιτικούς;» ρώτησε ο Γρ. Νιώτης. «Με τους εκάστοτε αρμοδίους» απάντησε ο μάρτυς. «Αφού υπέγραψε ο υπουργός, με υπουργούς θα συναντιόταν» σχολίασε ο βουλευτής. «Και υπάρχουνε διαχρονικά, αυτές οι υπουργικές αποφάσεις» απάντησε ο μάρτυς. Όσο για την διαδικασία της αμοιβαίας παραίτησης από τη δίκη, ο μοναχός ανέφερε: «Καθυστερεί να βγει η απόφαση γιατί εμείς τα βρήκαμε με το?»

    Επικαλούμενος το δικαίωμά του στη σιωπή, ο γέροντας Ευδόκιμος, επανήλθε πολύ αργότερα, για να πει πως η κατάληξη της φράσης του αφορούσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η συνεννόηση λοιπόν, δεν ήταν με την πρόεδρο του δικαστηρίου που αργοπόρησε να εκδώσει την απόφαση, ή με άλλα πολιτικά πρόσωπα. «Κατανοώ πως θέλετε να πείτε λιγότερα» σχολίασε ο Γρ. Νιώτης.

    Ο οικονομικός υπεύθυνος της Μονής, διευκρίνισε πως ο Άθως Κοιρανίδης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας RASSADEL, η οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά περιουσία της Μονής. Έχει ωστόσο και μια δεύτερη εταιρεία, την MATEUS, με τον ίδιο στόχο. «Το σύνολο των χαρτοφυλακίων της Μονής είναι γύρω στα 95 εκ. ευρώ, τα οποία πάντοτε, είναι μέσα από δανεισμούς». Οι επενδύσεις γίνονται σε funds, σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια - και η Μονή διατηρεί αλληλόχρεους λογαριασμούς, προθεσμιακούς, καταθέσεις ταμιευτηρίου, όψεως. Σε όσες ερωτήσεις δέχθηκε για ύποπτες αναλήψεις ή καταθέσεις ποσών, ο γέροντας Ευδόκιμος επικαλέστηκε την ανάγκη της Μονής να ρευστοποιήσει, είτε προκειμένου να εξοφλήσει επιταγές, είτε για να πληρώσει εργάτες, είτε για να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο - κάποιος Καρυπίδης, εμφανίζεται να λαμβάνει 705.000 ευρώ, «άνθρωπος του μοναστηριού με άρρωστο παιδί που ίσως του δώσαμε να μεταφέρει κάποιο ποσό», είπε.

    Για την έκταση στην Ουρανούπολη, ο γέρων Ευδόκιμος εκτίμησε πως ήταν δασική και «σίγουρα δεν προοριζόταν να αξιοποιηθεί τουριστικά». Σκοπός της Μονής ήταν να αξιοποιήσει την έκταση «πολιτιστικά», με την ίδρυση ενός γηροκομείου και ίσως κάποιου βυζαντινού μουσείου. «Ό,τι κι αν γινόταν, θα γινόταν σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο, αν και η πρότασή μας ήταν να επιστραφεί πίσω η έκταση. Κανείς δεν μας είπε για αλλαγή χρήσης» - μια αλλαγή χρήσης, για την οποίαν ωστόσο η Μονή, επιφυλασσόταν στα συμβόλαια.

    Το ολυμπιακό ακίνητο, το πρότεινε η ΚΕΔ, δεν το ζήτησε η Μονή, αλλά «όπου υπάρχει πρόταση, θέλεις και ένα αίτημα». Στην πορεία φάνηκε πως δεν κάνει για την στέγαση του κέντρου αποκατάστασης αναπήρων που ήθελε να δημιουργήσει, οπότε και το πούλησε στην εταιρεία NOLIDEN. Μπορεί να δημοσίευσε μονάχα σε έναν εκδοτικό όμιλο την προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού (που απέβη άκαρπος), αλλά κι αυτό ήταν νόμιμο. Άλλωστε, οι ενδιαφερόμενοι θα το μάθαιναν - και για το ακίνητο είχε ενδιαφερθεί ο όμιλος Λιακουνάκου ή η EUROBANK. Και, όπως είπε, τα 9 εκ. ευρώ, δεν ήταν μίζα: Η NOLIDEN επέμενε να τα δώσει, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαχείριση του γηροκομείου που θα ιδρυόταν στο Γραμματικό.

    Η εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. (στην οποία μετείχε η RASSADEL, με κεφάλαια της Μονής) αγόρασε τα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη αντί 16,7 εκ. ευρώ, «αλλά αν κάποιος μας πρόσφερε περισσότερα, να είστε βέβαιος πως θα του τα δίναμε». Στο ερώτημα, γιατί η Μονή δεν προχώρησε σε σταδιακή εκποίηση των ακινήτων αυτών (αφού η ομαδική τους πώληση, μοιραία θα μείωνε την έκταση των ενδιαφερομένων), ο μάρτυρας απάντησε πως η Μονή, είχε ήδη διερευνήσει την αγορά και γνώριζε τι είδους τίμημα θα έπρεπε να περιμένει γιβ αυτά.

    «Απβ όλη αυτή την ιστορία εσείς ωφεληθήκατε 68,5 εκ. ευρώ. Η εκτίμηση της λίμνης, ήταν στα 62,5 εκατομμύρια. Αυτή η διαφορά δεν είναι ζημία του Δημοσίου;» αναρωτήθηκε ο Ν. Τσούκαλης. «Τι να απαντήσω; Μπορώ να απαντήσω;» παρατήρησε ο μάρτυρας.

    Πολλοί επώνυμοι τιμήσαν τη Μονή - υπογράμμισε ο μάρτυς. «Μια Κυριακή των Βαΐων, θυμάμαι πως ήταν ο κος Βενιζέλος. Μια άλλη Κυριακή των Βαΐων, ήταν ο κος Ρουσόπουλος με τον κο Αγγέλου. Ο κος Προβόπουλος ήρθε δύο ή τρεις φορές στο μοναστήρι - όχι περισσότερες. Μέχρι και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης μας έχει επισκεφθεί. Ο κος Δριβελέγκας δεν θα με ρωτήσει κάτι; Με είχε βοηθήσει για κάτι προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας παλαιότερα».

    «Αν χρειαστεί, θα ξαναέλθω να καταθέσω προφορικά. Ήταν μεγάλη μου χαρά, να δω και αγαπητά πρόσωπα μετά από τόσο καιρό» ανέφερε ο γέροντας Ευδόκιμος.

    Εξηγήσεις στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Στο Φανάρι βρίσκεται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ προκειμένουν να δώσει εξηγήσεις για το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις δραστηριότητές του στη Μονή.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Εφραίμ κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις στην τρέχουσα συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες στο Φανάρι και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Πιέρος, ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα της άρνησης των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καλεί στις 5 Δεκεμβρίου ενώπιόν του, τον Εφραίμ και τον Αρσένιο.

    Ο κ. Πιέρος ερευνά, κατά εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκου, τη στάση των δύο μοναχών, προκειμένου να κρίνει τις περαιτέρω ενέργειες της εισαγγελίας για το θέμα. Αφορμή για την έρευνα του κ. Πιέρου αποτέλεσε έγγραφο του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον κ. Σακελάκο, στο οποίο αναφέρει όσα συνέβησαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ζητά από την εισαγγελία να πράξει τα δέοντα.

    Στο μεταξύ, φάκελο με στοιχεία από την κίνηση λογαριασμών σε 17 τράπεζες, σχετιζόμενων με τη Μονή Βατοπεδίου και τους γέροντες Εφραίμ, Αρσένιο, Ευδόκιμο και Βαρνάβα απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Η Επιτροπή, δια του προέδρου της Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εξασφάλισε την συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας με δύο εξειδικευμένους υπαλλήλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων και να συντάξουν μία έκθεση με τις πλέον «ενδιαφέρουσες» συναλλαγές, που να τεθεί υπόψη των Εξεταστικής.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε η πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών της RASSADEL (εφόσον δεν περιλαμβάνονται μέσα στο φάκελο), καθώς και των εταιρειών SP CAPITAL HOLDING CYPRUS και ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, που κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «βρίσκονται στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Πάπιστα».

    Κατάθεση του μοναχού Αναστασίου

    «Δεν μπορώ να κρίνω τις ενέργειες της Μονής. Μέσα μου πιστεύω πως όλες οι ενέργειες που έκανε η Μονή είναι σωστές. Για να κάνει μερικά πράγματα, σημαίνει ότι έτσι έπρεπε να γίνουν. Η συνείδησή μου μέσα μου, αυτό μου λέει».

    Ο κύπριος μοναχός Αναστάσιος, βοηθός του γέροντα Ευδοκίμου στο λογιστήριο της Μονής, δεν είχε πολλά πράγματα να προσφέρει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με την κατάθεσή του.

    Το καθήκον που του είχε ανατεθεί ήταν απλώς να διεκπεραιώνει πληρωμές με φαξ - ούτε καν να παραλαμβάνει χρήματα.

    Αλλά και επί της ουσίας, δήλωσε άγνοια: «Επίτηδες ασχολούμαστε μονάχα με τα πνευματικά μας, για να είμαστε σε αμεριμνεία - και με τα υπόλοιπα να ασχολείται μόνον η Διοίκηση», ανέφερε.

    Τα μέλη της Εξεταστικής θέλησαν να διερευνήσουν ακόμα κι αυτό το ελάχιστο: Ερωτηθείς εάν ο Ηγούμενος Εφραίμ συνήθιζε να κυκλοφορεί με ελικόπτερο, ο γέρων Αναστάσιος απάντησε πως δεν υπέπεσε στην αντίληψή του κάτι τέτοιο.

    «Ξέρω ότι έχει έρθει μερικές φορές ελικόπτερο στη Μονή, αλλά αυτό που λέτε δεν το γνωρίζω. Μια φορά θυμάμαι πως είχε έρθει κάποιος, αλλά τώρα, τι να σας πω;».

    Ο μάρτυς δεν εγνώριζε αν ο Ηγούμενος ή ο κ. Αρσένιος απουσίαζαν συχνά απβ τη Μονή.

    «Δεν παρακολουθούμε εμείς αυτά τα πράγματα, να ξέρουμε πότε βγαίνει ο ένας, πότε μπαίνει».

    Με τα οικονομικά ωστόσο, ούτε ο ένας ασχολείτο, ούτε ο άλλος - παρά μονάχα ο π. Ευδόκιμος.

    Σε ερώτηση αν έρχονταν πολιτικοί στη Μονή, ο μάρτυς απάντησε πως «δεν γνωρίζει κανέναν πολιτικό».

    Ήξερε τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος «είχε μια θετική στάση απέναντι στο μοναστήρι», αλλ΄ υπό την έννοια ότι «όλοι οι προσκυνητές που έρχονται στη Μονή και ωφελούνται πνευματικά, νοιώθουν μια θετική εμπειρία».

    Ερωτηθείς αν είχε η Μονή δοσοληψίες με την εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ του Θ. Πάπιστα, ο γέροντας απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    «Πάπιστας, αγοράζουμε κάτι κάρτες - αυτές για τα τηλέφωνα. Είναι κάτι κάρτες που μπαίνουν μέσα σε κινητά και τις αγοράζουν οι εργάτες της Μονής από μια εταιρεία Πάπιστας. Δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχει αυτό».

    Αργότερα, ωστόσο, θυμήθηκε τον επιχειρηματία: «Τον γνωρίζω ως προσκυνητή. Μερικές φορές ήρθε τα τελευταία δυο χρόνια».

    Ο Άθως Κοιρανίδης απβ την άλλη,«είναι ίσως ο πιο έμπιστος άνθρωπος της Μονής, πέραν του ότι είναι οικονομικός της σύμβουλος, διότι έχει και πνευματική σχέση μαζί της». Είναι η RASSADEL, η Μονή Βατοπεδίου;, ρωτήθηκε. «Δεν το γνωρίζω αυτό», απάντησε.

    «Σας φαίνεται σωστό, ο πιο έμπιστος άνθρωπος να βρίσκεται μες στα οικόπεδα που πουλάει το μοναστήρι, να είναι εργολάβος; Σας φαίνεται ηθικό;», ρώτησε τον μάρτυρα ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ). «Έχετε δώσει εδώ τη διαβεβαίωση στο σχήμα σας. Σας φαίνεται ηθικό;».

    «Δεν γνωρίζω αρκετές λεπτομέρειες για να μπορώ να απαντήσω. Εξωτερικά μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά στην ουσία μπορεί και να μην είναι», απάντησε ο μάρτυς.

    [02] ΟΑΕΔ- Δυο νέα προγράμματα

    Ξεκίνησε από σήμερα Παρασκευή, η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή σε δυο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο προγραμμάτων ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να δημιουργηθούν συνολικά 10.000 θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.

    Πιο συγκεκριμένα:

    -Το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας 2008 προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία 6.500 θέσεων εργασίας που θα απευθύνονται σε ανέργους 31-44 ετών με προϋπολογισμό 64,8 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010.

    -Το πρόγραμμα αυταπασχόλησης αφορά 3.500 ανέργους από 33-64 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους ατομική επιχείρηση, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης το 2008 και 2009.

    Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει από τον ΟΑΕΔ η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας και του δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους, καθώς και η προπληρωμή μισθού Δεκεμβρίου και δώρου Χριστουγέννων στις νέες μητέρες που αξιοποιούν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, μετά από πρόταση του διοικητή Γιώργου Βερναδάκη.

    Σημειώνεται ότι, το ύψος του τακτικού επιδόματος ανεργίας ανέρχεται στα 430,75 το μήνα, ενώ για κάθε εξαρτώμενο από τον άνεργο μέλος της οικογενείας του το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.

    [03] Από 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο

    Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεκινάει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προς τα μέλη του, θα είναι δευρημένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου που προτείνεται λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Τις καθημερινές προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βραδυ ενώ μόνο για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και τις Τετάρτες 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου επίσης προτείνεται λειτουγία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008.

    Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

    [04] "Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση"

    Μια ομάδα ινδών κομάντος αποχώρησε σήμερα από το εβραϊκό κέντρο της Βομβάης και τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε πως η επιχείρηση τελείωσε, καθώς οι ένοπλοι που κρατούσαν ξένους ομήρους σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

    Πέντε ισραηλινοί όμηροι, που κρατούνταν από τους ισλαμιστές στο εβραϊκό πολιτιστικό κέντρο, σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στην Ινδία.

    Χθες, Πέμπτη, η ισραηλινή πρεσβεία είχε ανακοινώσει ότι 10 ως 20 Ισραηλινοί έχουν συλληφθεί όμηροι στις επιθέσεις που έγιναν στη Βομβάη.

    Ο αρχηγός των ινδών Φρουρών Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε στην ινδική τηλεόραση ότι οι κομάντος σκότωσαν δύο ενόπλους στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στο εβραϊκό κέντρο.

    Οι ένοπλοι κρατούσαν ομήρους στο κέντρο επί σχεδόν 48 ώρες.

    Οι ινδικές ειδικές δυνάμεις ελέγχουν το ξενοδοχείο Trident-Oberoi στη Βομβάη αφού σκότωσαν δύο τρομοκράτες, ανακοίνωσε επίσης, ο επικεφαλής των επίλεκτων Φρουρών Εθνικής Ασφάλειας.

    Το πρωί, ανταλλαγές πυρών, που διήρκεσαν δέκα λεπτά, ακούστηκαν από το εσωτερικό του ξενοδοχείου Taj Mahal, όπου οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εξουδετερώσουν έναν ένοπλο ισλαμιστή, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Νωρίτερα ο αντιστράτηγος Σ. Ταμπουράζ του ινδικού στρατού είχε δηλώσει ότι ένας ένοπλος είναι πιθανόν να κρατά ακόμη ομήρους στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

    Από τις επιθέσεις στη Μουμπάι εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ενός καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 300.

    Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται τουρίστες και ξένοι επιχειρηματίες.

    Δύο Γάλλοι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Βομβάης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Επίσης, δύο Αμερικανοί, ο Άλαν και η 13χρονη κόρη του Ναόμι Σερ, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ινδία στο πλαίσιο προγράμματος διαλογισμού, έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα του το Synchronicity Foundation, που είναι το ίδρυμα που διεξήγαγε το πρόγραμμα αυτό.

    Παράλληλα ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον επιβεβαίωσε ότι ένας Καναδός σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

    Συλλήψεις

    Τρεις από τους ενόπλους που εξαπέλυσαν επιθέσεις στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας ομολόγησαν ότι είναι μέλη της πακιστανικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Hindu.

    Η Λασκάρ-ε-Τάιμπα, μια από τις μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις στη Νότια Ασία, διέψευσε την Πέμπτη ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις αυτές.

    "Βασιζόμενοι στις μαρτυρίες των υπόπτων οι ανακριτές πιστεύουν ότι μια ή περισσότερες ομάδες μελών της Λασκάρ έφυγαν από το Καράτσι με ένα εμπορικό πλοίο νωρίς την Τετάρτη", γράφει η εφημερίδα. Οι δράστες αποβιβάστηκαν στη Βομβάη με ένα ταχύπλοο και κατόπιν χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες για να επιτεθούν σε πολλά σημεία.

    Χθες, το ινδικό πρακτορείο PTI μετέδωσε ότι ένας από τους τρεις συλληφθέντες ήταν Πακιστανός, που κατάγεται από το Φαριντκότ του Πακιστάν. Το πρακτορείο υποστήριξε επίσης ότι οι εξτρεμιστές είναι μέλη της Λασκάρ-ε-Τάιμπα. Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Πακιστανός δήλωσε στους Ινδούς ανακριτές ότι η 12μελής ομάδα στην οποία ανήκε έφτασε με εμπορικό πλοίο σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων από τα ινδικά χωρικά ύδατα. Από εκεί, με εξωλέμβιο, προσέγγισαν τη Βομβάη.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Μουτζαχεντίν της Ντέκαν, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Η Ντέκαν είναι μια περιοχή της νότιας Ινδίας. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από μια παρόμοια οργάνωση, τους Ινδούς Μουτζαχεντίν.

    Η οργάνωση Ινδοί Μουτζαχεντίν, είχε αναλάβει με μήνυμα στο Ιντερνετ την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί "στο όνομα του Αλλάχ" , εναντίον των επιχειρηματικών και πλούσιων συνοικιών του κέντρου της ινδικής πρωτεύουσας με 20 νεκρούς.

    Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν, που αυτοαποκαλούνται επίσης "μαχητές του ισλάμ", δηλώνουν ότι βρίσκονται "σε ανοικτό πόλεμο με την Ινδία". Αυτός ο τοπικός ισλαμικός πυρήνας έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη σειράς επιθέσεων τον Ιούλιο στο Αχμενταμπάντ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, βομβιστικών επιθέσεων τον Μάιο στο Τζαϊπούρ και συντονισμένων επιθέσεων τον Νοέμβριο 2007 εναντίον τριών πόλεων του Ουτάρ Πραντές.

    Αλλη οργάνωση, η "Ισλαμική Δύναμη Ασφαλείας-Ινδοί Μουτζαχεντίν " είχε αναλάβει την ευθύνη για δώδεκα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στη βορειο-ανατολική Ινδία με 80 νεκρούς στις 30 Οκτωβρίου.

    Καταδικάζει το Πακιστάν

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, με σημερινό τηλεφώνημά του προς τον ινδό ομόλογό του, για άλλη μία φορά "καταδίκασε κατηγορηματικά" τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι.

    Ο κ. Γκιλάνι είχε ήδη "καταδικάσει κατηγορηματικά" τις επιθέσεις από την Πέμπτη, όπως εξάλλου και ο πακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, υπενθυμίζοντας και οι δύο ότι το Πακιστάν, που μετρά 1.500 νεκρούς μέσα σε 16 μήνες από επιθέσεις ισλαμιστών, είναι επίσης θύμα της τρομοκρατίας.

    Ο Ζαρντάρι, χήρος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, τηλεφώνησε επίσης στον κ. Σινγκ και του εξέφρασε "τον αποτροπιασμό και την κατάπληξή του για την τραγωδία αυτή".

    "Μη κρατικοί παράγοντες θέλουν να επιβάλουν στις κυβερνήσεις τη δική τους ατζέντα, αλλά δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν", φέρεται να είπε ο Ζαρντάρι στον ινδό πρωθυπουργό.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μεχμούντ Κιουρέσι δήλωσε σήμερα ότι η Ινδία και το Πακιστάν θα πρέπει να ενώσουν τα χέρια για την καταπολέμηση του κοινού εχθρού, και κάλεσε το Νέο Δελχί να μην παίξει πολιτικά παιχνίδια με τις επιθέσεις στη Μουμπάι.

    "Μην εμπλέκετε την πολιτική σ' αυτό το θέμα. Αυτό είναι είναι ένα συλλογικό θέμα. Αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό και πρέπει να ενώσουμε τα χέρια για να τον νικήσουμε", δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από οργανώσεις που έχουν την έδρα τους σε γειτονικά κράτη της Ινδίας, υπονοώντας το Πακιστάν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών χωρών.

    Ο ινδός πρωθυπουργός προειδοποίησε για το "κόστος", αν τα κράτη αυτά δεν αναλάβουν δράση ώστε από το έδαφος τους να σταματήσουν να εξαπολύονται τέτοιες επιθέσεις.

    [05] Επιστροφή στο πρωτάθλημα

    Επιστροφή εντός των συνόρων για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, μετά τις μεγάλες επιτυχίες τους στα κύπελλα Ευρώπης, καθώς θέλουν να συνεχίσουν με νίκη και στις υποχρεώσεις τους στην Σούπερ Λίγκα, στο πλαίσιο της 12ης ημέρας της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός, μετά τη μεγάλη νίκη με 5-1 επί της Μπενφίκα, καλείται να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Πανιωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που ο Τάκης Λεμονής επισκέπτεται, από πέρσι που απολύθηκε από τον Ολυμπιακό, ως φιλοξενούμενος το Καραϊσκάκη.

    Η αυλαία της αγωνιστικής θα ανοίξει αύριο με τρεις συναντήσεις. Στη Φυλή ο Θρασύβουλος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, ενώ την ίδια ώρα η Λάρισα παίζει με τον Ηρακλή. Αργότερα ο αγώνας του άλλου Ευρωπαίου θριαμβευτή, Παναθηναϊκού, κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Την Κυριακή, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει και η συνάντηση του Λεβαδειακού με την ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να επιδιώκουν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη. Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής: ΣΑΒΒΑΤΟ

    (Φυλή) Θρασύβουλος-ΠΑΟΚ (16:45/NOVA)

    (Αλκαζάρ) Λάρισα-Ηρακλής (16:45/Alpha)

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης (19:00/NET)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    (Βικελλίδης) Αρης-Πανσερραϊκός (15:00)

    (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-Ξάνθη (16:45/NOVA)

    (Λειβαδιά) Λεβαδειακός-ΑΕΚ (16:45/Alpha)

    (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Πανιώνιος (19:00/NET)

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-ΟΦΗ (19:00/NOVA)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Ολυμπιακός 11 8-2-1 6-0-0 2-2-1 19-3 26

    2. ΠΑΟΚ 11 6-4-1 4-2-0 2-2-1 12-5 22

    3. Ξάνθη 11 5-5-1 2-2-1 3-3-0 9-4 20

    4. Παναθηναϊκός 11 5-4-2 3-2-1 2-2-1 18-10 19

    5. ΑΕΚ 11 3-7-1 3-2-0 0-5-1 14-13 16

    6. Εργοτέλης 11 4-3-4 2-2-2 2-1-2 15-17 15

    . Πανθρακικός 11 4-3-4 2-1-2 2-2-2 7-10 15

    . Άρης 11 4-3-4 3-2-1 1-1-3 10-11 15

    9. Πανιώνιος 11 4-2-5 2-2-3 2-0-2 13-14 14

    10. Λάρισα 11 3-4-4 2-1-2 1-3-2 15-11 13

    11. Αστέρας Τρίπολης 11 2-6-3 1-4-0 1-2-3 10-10 12

    . Λεβαδειακός 11 3-3-5 3-2-0 0-1-5 6-11 12

    13. Ηρακλής 11 2-5-4 1-4-2 1-1-2 8-11 11

    14. Πανσερραϊκός 11 2-3-6 0-1-4 2-2-2 8-15 9

    15. ΟΦΗ 11 1-5-5 0-2-3 1-3-2 12-19 8

    16. Θρασύβουλος 11 2-1-8 0-1-3 2-0-5 9-19 7


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 15:30:39 UTC