Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας"
  • [02] "Σύμβολο αξιοπρέπειας το σύστημα υγείας"
  • [03] SOS για Ολυμπιακή - λιμάνια
  • [04] "Οι πολίτες δεν αντέχουν"

  • [01] "Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας"

    Τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα ισχυρό και ποιοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου.

    "Στόχος μας είναι είναι ένα ισχυρό, ποιοτικό σύστημα υγείας, ώστε να μη χρειάζεται η προσφυγή στην ιδιωτική πρωτοβουλία", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Η υγεία χρειάζεται συνεργασία και μόνιμες προτάσεις. Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας".

    Ο πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Παπανδρέου για τα προβλήματα του ΕΣΥ, στεκόμενος ιδιαίτερα στον τρόπο των προμηθειών που "αλλάζει ριζικά: Το σύστημα που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ τερματίζεται οριστικά. Φαίνεται μάλιστα ότι η πλήρης κατάργησή του ενόχλησε κάποιους και τους οδήγησε σε αντιδράσεις. Είναι κρίμα που - είμαι βέβαιος ακούσια - ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γίνεται αρωγός τους. Βεβαιώνω λοιπόν ότι, παρά τα εμπόδια, παρά την αντίδραση, το νέο σύστημα προμηθειών που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, από τις αρχές του χρόνου" δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, που δεν επισήμανε τις δυσκολίες "εξαιτίας των χρεών του παρελθόντος, αλλά και της πίεσης που ασκεί η διεθνής συγκυρία", είπε ότι γίνονται σημαντικά βήματα τα οποία αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Ήδη έχουν εξοικονομηθεί δεκάδες εκατομμύρια από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του νέο συστήματος προμηθειών και πρόκειται να εξοικονομούνται πολλαπλασίως περισσότερα με την πλήρη εφαρμογή του είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ για τις λίστες αναμονής είπε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την καθιέρωση ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. "Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθούμε τώρα. Είμαστε έτοιμοι να το φέρουμε και αυτό στη Βουλή" προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας για τις ελλείψεις που διαπίστωσε ο κ. Παπανδρέου κατά τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα, ότι, οι πολίτες δικαιούνται ακόμη καλύτερα". Με τις επισκέψεις του, ωστόσο, δεν μπορεί να μη διαπιστώνει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο σήμερα και το χτες σημείωσε ο κ. Καραμανής θυμίζοντας -όπως είπε- ότι το "ΑΤΤΙΚΟΝ" Νοσοκομείο εγκαινιάστηκε χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, χωρίς στόχευση, ενώ λειτουργούσε μόνο το 25% της δυναμικότητάς του: "Αυξήσαμε κατακόρυφα πέρα από το 90% τη λειτουργικότητά του και προχωρούμε σταδιακά στην πλήρη λειτουργία του" ενώ για το νοσοκομείο Νίκαιας είπε ότι "την αφήσατε το 2004 χωρίς εξοπλισμό, χωρίς επιπλέον προσωπικό. Κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες για εξοπλισμό. Κόλλησαν πράγματι. Γιατί; Κόλλησαν στις διαδικασίες με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Σήμερα που αυτό ολοκληρώθηκε, όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει από την 1η /1/2009. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

    Καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ινδία

    Ο κ. Καραμανλής στην αρχή της ομιλίας του καταδίκασε τις στιγνές τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι και υπογράμμισε ότι "τίποτα δεν είναι υπεράνω της ανθρώπινης ζωής". Και είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει βοήθεια στην Ινδία.

    Καταδικάζω και από αυτό εδώ το βήμα, απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο, τις στυγνές και εγκληματικές επιθέσεις στην Ινδία είπε ο κ. Καραμανλής σημειώνοντας ότι (οι επιθέσεις) προκαλούν σε όλους μας αισθήματα αποτροπιασμού, αγανάκτησης και θυμού. Όπως τόνισε, "τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει άνανδρες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, τίποτα δεν είναι πιο πάνω από το αγαθό της ανθρώπινης ζωής".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στην κυβέρνηση και το λαό της Ινδίας. Δήλωσε, δε, την ετοιμότητα της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει, εάν χρειαστεί, τραυματίες στη χώρα μας.

    Απάντηση σε Γ.Καρατζαφέρη

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και θα εξαντλήσει κάθε κοινοτικό πόρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού, πολύπλευρου και μεγάλου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, μέσα από μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, που εκτίμησε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης συνεχώς θα κλιμακώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα μας

    Μόνο με μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η λαθρομετανάστευση τόνισε ο κ.Καραμανλής και ανέφερε ότι «η λαθρομετανάστευση είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο πρόβλημα, και αντιμετωπίζεται μόνο με υπευθυνότητα εκτιμώντας τις διαστάσεις του, και αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση».

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έδωσε έμφαση στην σημαντική πρωτοβουλία και συμβολή της χώρας μας στη τελική διαμόρφωση της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής διαχείρισης της λαθρομετανάστευσης που υπογράφηκε σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η ευρωπαϊκή προσπάθεια είναι ένα στοίχημα για όλους

    «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρει από μετανάστευση, αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και καταλαβαίνει την αγωνία όλων των συνανθρώπων μας που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή. Πρέπει ωστόσο και αυτοί να υπακούουν σε κανόνες και καμία ανοχή δεν μπορεί να έχουμε σε δουλεμπόρους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε κομβικό σημείο το ευρωπαϊκό σύμφωνο που υπεγράφη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και έδωσε έμφαση στο θέμα του επαναπατρισμού.

    Ακόμα, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση σε ό,τι αφορά τους λαθρομετανάστες φυλακισμένους προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να συνδεθεί με την αύξηση της εγκληματικότητας.

    Ο πρωθυπουργός απέρριψε τους υπαινιγμούς για αδράνεια της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα λόγω του γεωμορφολογίας της έχει ιδιαίτερο πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η χώρα μας συμμορφούμενη με τη συμφωνία Σέγκεν προχωρά στην εφαρμογή ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

    «Είναι ένα στοίχημα για όλους. Μια ουσιαστική πρόκληση και μόνο μέσα από μια ενιαία και αποτελεσματική πολιτική με παράλληλη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε.

    Έμφαση έδωσε τέλος ο πρωθυπουργός και στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ενώ κλείνοντας τόνισε ότι στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία και να αντλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους κοιοτικούς πόρους.

    Απάντηση σε Φ.Κουβέλη

    Η εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων θα συνιστούσε «τεράστιο στρατηγικό λάθος», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη, για την Ολυμπιακή και τους μεγάλους λιμένες της χώρας.

    «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με εντατικότερους ρυθμούς. Εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων -και μάλιστα στη φάση αυτή- θα συνιστούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος σε βάρος του τόπου. Και το λάθος αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

    Επικαλούμενος στίχο του Μ. Κατσαρού, ο κ. Κουβέλης διατύπωσε το φόβο, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτή την ένταση τις ιδιωτικοποιήσεις, «το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία».

    Ειδικότερα για τον λιμένα Πειραιώς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύμβαση που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη χώρα μας, είναι καθοριστικής σπουδαιότητας: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και, ίσως, τη μοναδική επένδυση τέτοιας έκτασης, που πραγματοποιείται διεθνώς, στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    «Σηματοδοτεί -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- ένα καινούριο κεφάλαιο στη διμερή συνεργασία, με μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Ενισχύει την πολιτική θέση της Ελλάδας, ενισχύει την οικονομία μας σε τομείς, που πλήττονται ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη αυτή συγκυρία. Είναι σταθμός στη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε γέφυρα Ανατολής και Δύσης». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι από όλα αυτά, «η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Η αρχή που έγινε με τα λιμάνια, θα έχει συνέχεια για τη χώρα μας. Συνέχεια προοπτικής».

    Για την Ολυμπιακή, ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, που «αναδεικνύει το σχέδιό μας ως πρότυπο και για άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες» και υπογράμμισε ότι από την προωθούμενη λύση «οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα συνολικό όφελος, που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο». Επιπλέον, τόνισε ότι τα σημερινά ελλείμματα μπορούν να μετατραπούν σε χρήματα υπέρ των νοσοκομείων, των σχολείων και της κοινωνικής πολιτικής. «Όποιος πραγματικά νοιάζεται για στέρεες πολιτικές κοινωνικής προστασίας, αναλαμβάνει το κόστος, που χρειάζεται, για την εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων. [..] Συντήρηση του παρελθόντος και διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν πάνε μαζί. Η άσκηση πραγματικά κοινωνικής πολιτικής απαιτεί, πρώτ' απ' όλα, υπεύθυνες και τολμηρές αποφάσεις. Ο καθένας οφείλει να κάνει τις επιλογές του», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    "Ταύτιση απόψεων"

    Πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, διαπιστώθηκε στη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να συμφωνηθεί λύση, η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επεσήμανε ότι η απομάκρυνση απο τις αρχές αυτές αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και η λύση που θα συμφωνηθεί θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα απο τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του Κυπριακού αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι όποιες εξαιρέσεις απο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές,είπε ο κ. Καραμανλής.

    Άναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και στα πρόσφατα γεγονότα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά δεν συμβάλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης αλλά δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τόνισε δε ότι η πολιτική μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι δεδομένη και ισχυρή, στηρίζεται σε ισχυρά όπλα, στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύει ακόμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ισχύει και είναι ισχυρό, όπως ισχυρή είναι η συνεργασία των δύο κρατών.

    Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την αναδιοτελή, όπως είπε, στήριξη στις προσπάθειές του απο τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, την κυβέρνηση και σύσσωμη την ελληνική πολιτεία.

    Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρέπει να εξευρεθεί απο τους Κυπρίους. Όταν λέμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος, αλλά καθοδηγείται απο την Τουρκία, η απάντησή μας πρέπει να είναι και είναι η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών της Κύπρου και της Ελλάδος και θέλουμε να τονίσουμε αυτή την ανεξαρτησία, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε επίσης πως το μήνυμα που στέλνει στη διεθνή κοινότητα είναι πως όταν λέμε ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση το εννοούμε. Επανέλαβε κι αυτός ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

    Εχουμε σχέδιο συγκροτημένο, δεν πάμε βλέποντας και κάνοντας, είπε ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ότι θα επιμείνει στον διάλογο και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας ζήτημα το να μην ξαναμπεί η Κύπρος στην γωνία.

    Οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν να μας εξωθήσουν απο το τραπέζι του διαλόγου. Δεν θα το επιτρέψουμε, είπε ο κ. Χριστόφιας και κατέληξε λέγοντας ότι με τη συνέχιση και τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης βαθαίνουν τα τετελεσμένα.

    [02] "Σύμβολο αξιοπρέπειας το σύστημα υγείας"

    Για μία ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα γίνει "σύμβολο αξίας και αξιοπρέπειας". Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη Βουλή είπε ότι "το ΕΣΥ θα μπορούσε να συμβολίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη στη δωρεάν Υγεία. Συμβολίζει την αξία στον κάθε άνθρωπο. Σήμερα συμβολίζει τη διαφθορά, την υποβάθμιση, την αναξιοκρατία, την αναξιοπρέπεια".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι οι απαντήσεις του κ. Καραμανλή συμβολίζουν την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ "διότι ακούσαμε επί πέντε χρόνια υποσχέσεις ότι όλα καλυτερεύουν και ότι για όλα φταίνει κάποιοι άλλοι, οι συνδικαλιστές, οι γιατροί, το ΠΑΣΟΚ. Καταντήσατε το ΕΣΥ ένα σύμβολο φτηνών δικαιολογιών" είπε ο κ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό: Είπατε ότι το 2007 θα εξοικονομούσατε 500 εκ ευρώ το χρόνο. (Αυτό) δεν προκύπτει από πουθενά. Ούτε το νέο σύστημα προμηθειών έχει εφαρμοστεί, μετά από 18 μήνες από την ψήφισή του" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί μαζί του τα νοσοκομεία για "να δείτε τα χάλια τα δικά σας, για να μην παριστάνετε ότι δεν γνωρίζετε τα προβλήματα".

    Μεταξύ άλλων μίλησε για τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Νίκαιας που προμηθεύτηκε το ΠΑΣΟΚ και που παραμένει μετά από πέντε χρόνια "στα πλαστικά" αλλά και το ακτινοθεραπευτικό τμήμα των νοσοκομείων Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" και "Αγία Σοφία", για το οποίο, επί πέντε χρόνια, "δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να προμηθευτεί ένα βασικό μηχάνημα ακτινοθεραπείας για τα παιδιά με καρκίνο! Απαράδεκτο, κ. πρωθυπουργέ". Επισήμανε, δε, ότι από τις 24 κλίνες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Αττικό Νοσοκομείο λειτουργούν μόνον οι τέσσερις: "Πεθαίνει ο κόσμος, επειδή δεν βρίσκει Εντατικές Μονάδες Θεραπείας ανοιχτές".

    Με αφορμή την έλλειψη προσωπικού παρατήρησε είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τακτοποίησε "άμεσα τους κομματικούς φίλους με την Αγροφυλακή" σε αντίθεση με το ΕΣΥ.

    Ολοκλήρωσε, δε, την τοποθέτησή του λέγοντας ότι σε όποιον τομέα λειτουργίας του κράτους και αν σταθούμε, το συμπέρασμα είναι ένα: "Δεν λειτουργεί τίποτα, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Οι τεράστιοι πόροι κατασπαταλήθηκαν υπέρ συμφερόντων, γιατί το καράβι είναι ακυβέρνητο. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, γιατί είναι δραματικά επιζήμια για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας".

  • ** Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις επιθέσεις στην Ινδία εκφράζοντας την αποτροπή, τη λύπη και τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στις οικογένειες των θυμάτων και βεβαίωσε ότι στηρίζει κάθε ελληνική προσπάθεια για ανθρωπιστική συμπαράσταση.

    Ο κ. Παπανδρέου έστειλε εκ μέρους του Κινήματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προσωπικές επιστολές στην κυβέρνηση της Ινδίας και στην πρόεδρο του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου της Ινδίας Σόνια Γκάντι.

    Συνάντηση με Δ.Χριστόφια.

    «Δεν είναι καθόλου θετική η σημερινή στάση της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε «όπως πάντα, μια φιλική και εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τη φάση αυτή, που βρίσκεται το Κυπριακό. Δεν είναι καθόλου θετική η στάση τηςΤουρκίας, ιδιαίτερα η σημερινή της στάση. Δεν μπορεί και δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση, από την Τουρκία, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή του δικαιώματος να εκμεταλλεύεται το θαλάσσιο πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε: «Βεβαίως, είναι καταδικαστέα και δεν είναι αποδεκτή η πρόσφατη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο με τις ενέργειές της, με τις πράξεις της».

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να αναδεικνύει συνεχώς ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η τουρκική κατοχή και ότι «η βούληση του προέδρου Χριστόφια έχει εκφραστεί επανειλημμένως για τη λύση μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, πάντα με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές, με πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο».

    «Πρέπει να αλλάξει η αντίληψη της Τουρκίας, να αλλάξει στρατηγική αντίληψη και θα χρειαστεί να υιοθετήσει τις αξίες, που όλοι μας στην Ευρώπη συμμεριζόμαστε, τις βασικές αξίες του Διεθνούς Δικαίου, τις αξίες που μας ενώνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να τις υιοθετήσει αυτές τις αξίες για να εμπεδωθεί η συνεργασία και η ειρήνη στην περιοχή και να μπορεί να προσβλέπει σε μία πορεία ευρωπαϊκή», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση με Νίκολας Στερν

    Η «πράσινη» αναπτυξιακή ατζέντα, η οποία αποτελεί ένα εκ των πυλώνων της οικονομικής πρότασης των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου τους ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου με τον καθηγητή του London School of Economics (LSE), Σέρ Νίκολας Στέρν.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε βεβαίως και το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Στέρν συμφώνησαν στο ότι η «πράσινη» ατζέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του ηλεκτρισμού, του σιδηροδρόμου και της πληροφορικής και η οποία θα προκύψει από την στροφή στο «πράσινο» αναπτυξιακό πρότυπο.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να επενδύσει στην «πράσινη» ανάπτυξη για να βγεί από την κρίση, αλλά και να αποκτήσει προοπτικές.

    «Η «πράσινη» ανάπτυξη είναι κάτι στο οποίο πιστεύω όχι μόνο προσωπικά, αλλά και το Κίνημά μας. Και βεβαίως, πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα πλεονέκτημα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στον πολιτισμό μας και στο περιβάλλον μας, με σύγχρονες τεχνολογίες, που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.Αλλά πιστεύω ότι, αποτελεί και μια προοπτική για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση, με σοβαρές επενδύσεις στις υποδομές για την «πράσινη ανάπτυξη» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

    Τις κλιματικές αλλαγές αλλά και τον κίνδυνο ερημοποίησης τεράστιων περιοχών της Νότιας Ευρώπης λόγω της λειψυδρίας που θα προκύψει «αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως σήμερα» επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Στέρν.

    Υπάρχει, ωστόσο, και μια θετική πλευρά του ζητήματος, δηλαδή η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξη μιας οικονομίας με χαμηλή εκπομπή άνθρακα, η οποία θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες και θα αποτελέσει μια καινούργια βιομηχανική επανάσταση» είπε ο καθηγητής του LSE προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να προκύψει στην οικονομική ιστορία τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια».

    «Η Ελλάδα, ιδιαίτερα, κατέχει τέτοια θέση, που μπορεί να αξιοποιήσει μορφές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, καθώς και η γεωθερμία - διάφορες μορφές που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να βρεθεί στην πρωτοπορία» κατέληξε ο Σερ Νίκολας Στέρν.

    [03] SOS για Ολυμπιακή - λιμάνια

    «Η Ολυμπιακή και οι λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είναι στρατηγικής σημασίας και ότι δεν μπορεί να παραδίδονται οι πύλες του αέρα και της θάλασσας σε ιδιώτες» τόνισε στη Βουλή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

    Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό πέκρινε την κυβέρνηση ότι παραχωρεί δημόσια υπηρεσία στα λιμάνια, «χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αποτελεσματικών όρων εποπτείας του ιδιώτη», ενώ επιτρέπει τη διαμόρφωση συνθηκών μονοπωλιακής συμπεριφοράς, όταν μάλιστα, σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια υπάρχουν πλέον των δύο πάροχοι. «Τα λιμάνια στα χέρια του ελληνικού δημοσίου με πράξεις στήριξης θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

    Για την Ολυμπιακή, είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά στην εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός, ότι οι απόδημοι προτιμούν την ΟΑ, έχει τους πιο πιστούς επιβάτες και είναι από τις ασφαλέστερες διεθνώς».

    Συνάντηση Αλαβάνου- Χριστόφια

    Εχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος, τόνισε ότι είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση με τον κ. Χριστόφια και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Κύπρου για λύση. Και ο ίδιος και η πολιτική που ακολουθεί είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που συνιστούν εμμονή σε αξίες και αρχές, ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεγγύη και συμβίωση των πολιτών, σημασία στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδίως του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ο ρεαλισμός.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως πρέπει να στηρίξουμε ένα πρόβλημα που τόσα χρόνια είναι αδύνατον να λυθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει ώθηση για τη λύση του.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    [04] "Οι πολίτες δεν αντέχουν"

    Η λαθρομετανάστευση είναι ένα μεγάλο, υπαρκτό πρόβλημα στη χώρα μας που συνεχώς δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι επισημαίνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που υπάρχει στη χώρα μας, όχι στο πλαίσιο ξενοφοβικών συνδρόμων ούτε και ρατσιστικών διαθέσεων.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο κ Καρατζαφέρης, του Ινστιτούτου Πολιτικής Μεταναστών, έχουν συλληφθεί 400.000 λαθρομενάστες από το 2001 μέχρι σήμερα, ενώ υπολογίζονται να φθάνουν ακόμα και στα 2 εκ αν προστεθούν και τα προηγούμενα χρόνια.

    Ακόμα, έκανε λόγο για «γκέτα» που έχουν δημιουργηθεί, τόσο στην καρδιά της Αθήνας, ειδικότερα στη περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα όσο και στη Πάτρα, όπου, όπως είπε, «χιλιάδες άνθρωποι, μια ολόκληρη πόλη, ζει σε παραπήγματα.»

    «Αν αφήσουμε αυτή την κατάσταση να κλιμακώνεται θα περάσουμε στην αυτοδικία και είναι ότι χειρότερο για τη δημοκρατία μας να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ Καρατζαφέρης.

    Κλείνοντας, υποστήριξε ότι υπάρχει αύξηση τα τελευταία χρόνια στους μετανάστες που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές και πρότεινε τον επαναπατρισμό τους.

    "Υπάρχουν περιοχές που οι πολίτες μας δεν εντέχουν. Δεν μπορούν να ζουν. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σε πολίτες που εργάζονται, πληρώνουν φόρους και υπηρετούν την πατρίδα", τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Συνάντηση με Δ.Χριστόφια

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δίνει μια σημαντική μάχη για το Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

    Ειδικότερα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε: "Ο κ. Χριστόφιας δίνει μια σημαντική μάχη για το Κυπριακό. Ολοι μας πρέπει να βοηθήσουμε τον πρόεδρο Χριστόφια να διεκπεραιώσει τη μεγάλη του αποστολή. Οταν ο δικός σου μποξέρ βρίσκεται στο ρινγκ δεν μπορείς να του τραβάς το σορτσάκι, γιατί μέχρι να γυρίσει να δει τί γίνεται μπορεί να δεχθεί ένα κροσέ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 13:30:31 UTC