Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Συντριβή αεροσκάφους στη Γαλλία
  • [03] Ημερίδα για την τηλεόραση
  • [04] Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου
  • [05] ΥΠΑΝ: Μειώσεις τιμών
  • [06] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις
  • [07] Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Σε μία δυνατότητα που προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να μην καταθέσει ένας μάρτυρας, κάτι που μπορεί να τον επιβαρύνει μελλοντικά, προσέφυγε ο γέρων Ευδόκιμος, προκειμένου να μην δώσει απαντήσεις για τις οποίες δεν ήταν σίγουρος, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Υπεύθυνος επί των οικονομικών θεμάτων της Μονής, ο μάρτυρας υποχρεώθηκε να καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, καθώς ο νόμος - όπως τόνισε - δεν του δίνει το δικαίωμα να αφήσει υπόμνημα, όπως έπραξαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο γέροντας Αρσένιος. Την Επιτροπή, την παρέπεμψε στον τελευταίο, για διευκρινίσεις που δεν μπορούσε να δώσει ο ίδιος, στις δικές του απαντήσεις.

    Έτσι ο μάρτυρας, επικαλέστηκε το δικαίωμά του να μην απαντήσει σε ερωτήματα, όπως το πόσες επαφές χρειάστηκε να γίνουν με υπουργούς, μέχρι να εξαχθεί η απόφαση για ανταλλαγές, (επιβεβλημένες «ύστερα από τις αντιδράσεις των κατοίκων»), ή ποιος και με ποια διαδικασία, ήταν αυτός που επέλεγε τα ακίνητα, σε μια διαβούλευση «της Μονής με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

    Ο γέρων Ευδόκιμος, παραδέχθηκε πως η Μονή, επέλεξε να ασκήσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου στις αρχές του 2003, «προκειμένου να του αναγνωριστεί η κυριότητα στις παραλίμνιες εκτάσεις», κάτι που οδήγησε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαγεωργίου να συμπεράνει πως «δεν ένοιωθε σίγουρη με τις υπουργικές αποφάσεις» - χωρίς ο μάρτυρας να τον διαψεύσει. «Για την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος της Μονής όλοι βοηθούσανε, διαχρονικά» επίσης. Όχι βεβαίως μβ έναν συγχρονισμό δικαστικών, νομικών, οικονομικών και πολιτικών κέντρων, όπως αναρωτήθηκε η Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ), ούτε με δικό της άνθρωπο στον κρατικό μηχανισμό, αλλά «με το να πηγαίνουμε απλά, στους αντίστοιχους αρμοδίους, να υποβάλουμε τα αιτήματά μας και αναλόγως να προχωρούνε».

    Τις επαφές τις έκανε ο γέροντας Αρσένιος στην Αθήνα. «Με πολιτικούς;» ρώτησε ο Γρ. Νιώτης. «Με τους εκάστοτε αρμοδίους» απάντησε ο μάρτυς. «Αφού υπέγραψε ο υπουργός, με υπουργούς θα συναντιόταν» σχολίασε ο βουλευτής. «Και υπάρχουνε διαχρονικά, αυτές οι υπουργικές αποφάσεις» απάντησε ο μάρτυς. Όσο για την διαδικασία της αμοιβαίας παραίτησης από τη δίκη, ο μοναχός ανέφερε: «Καθυστερεί να βγει η απόφαση γιατί εμείς τα βρήκαμε με το?»

    Επικαλούμενος το δικαίωμά του στη σιωπή, ο γέροντας Ευδόκιμος, επανήλθε πολύ αργότερα, για να πει πως η κατάληξη της φράσης του αφορούσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η συνεννόηση λοιπόν, δεν ήταν με την πρόεδρο του δικαστηρίου που αργοπόρησε να εκδώσει την απόφαση, ή με άλλα πολιτικά πρόσωπα. «Κατανοώ πως θέλετε να πείτε λιγότερα» σχολίασε ο Γρ. Νιώτης.

    Ο οικονομικός υπεύθυνος της Μονής, διευκρίνισε πως ο Άθως Κοιρανίδης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας RASSADEL, η οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά περιουσία της Μονής. Έχει ωστόσο και μια δεύτερη εταιρεία, την MATEUS, με τον ίδιο στόχο. «Το σύνολο των χαρτοφυλακίων της Μονής είναι γύρω στα 95 εκ. ευρώ, τα οποία πάντοτε, είναι μέσα από δανεισμούς». Οι επενδύσεις γίνονται σε funds, σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια - και η Μονή διατηρεί αλληλόχρεους λογαριασμούς, προθεσμιακούς, καταθέσεις ταμιευτηρίου, όψεως. Σε όσες ερωτήσεις δέχθηκε για ύποπτες αναλήψεις ή καταθέσεις ποσών, ο γέροντας Ευδόκιμος επικαλέστηκε την ανάγκη της Μονής να ρευστοποιήσει, είτε προκειμένου να εξοφλήσει επιταγές, είτε για να πληρώσει εργάτες, είτε για να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο - κάποιος Καρυπίδης, εμφανίζεται να λαμβάνει 705.000 ευρώ, «άνθρωπος του μοναστηριού με άρρωστο παιδί που ίσως του δώσαμε να μεταφέρει κάποιο ποσό», είπε.

    Για την έκταση στην Ουρανούπολη, ο γέρων Ευδόκιμος εκτίμησε πως ήταν δασική και «σίγουρα δεν προοριζόταν να αξιοποιηθεί τουριστικά». Σκοπός της Μονής ήταν να αξιοποιήσει την έκταση «πολιτιστικά», με την ίδρυση ενός γηροκομείου και ίσως κάποιου βυζαντινού μουσείου. «Ό,τι κι αν γινόταν, θα γινόταν σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο, αν και η πρότασή μας ήταν να επιστραφεί πίσω η έκταση. Κανείς δεν μας είπε για αλλαγή χρήσης» - μια αλλαγή χρήσης, για την οποίαν ωστόσο η Μονή, επιφυλασσόταν στα συμβόλαια.

    Το ολυμπιακό ακίνητο, το πρότεινε η ΚΕΔ, δεν το ζήτησε η Μονή, αλλά «όπου υπάρχει πρόταση, θέλεις και ένα αίτημα». Στην πορεία φάνηκε πως δεν κάνει για την στέγαση του κέντρου αποκατάστασης αναπήρων που ήθελε να δημιουργήσει, οπότε και το πούλησε στην εταιρεία NOLIDEN. Μπορεί να δημοσίευσε μονάχα σε έναν εκδοτικό όμιλο την προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού (που απέβη άκαρπος), αλλά κι αυτό ήταν νόμιμο. Άλλωστε, οι ενδιαφερόμενοι θα το μάθαιναν - και για το ακίνητο είχε ενδιαφερθεί ο όμιλος Λιακουνάκου ή η EUROBANK. Και, όπως είπε, τα 9 εκ. ευρώ, δεν ήταν μίζα: Η NOLIDEN επέμενε να τα δώσει, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαχείριση του γηροκομείου που θα ιδρυόταν στο Γραμματικό.

    Η εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. (στην οποία μετείχε η RASSADEL, με κεφάλαια της Μονής) αγόρασε τα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη αντί 16,7 εκ. ευρώ, «αλλά αν κάποιος μας πρόσφερε περισσότερα, να είστε βέβαιος πως θα του τα δίναμε». Στο ερώτημα, γιατί η Μονή δεν προχώρησε σε σταδιακή εκποίηση των ακινήτων αυτών (αφού η ομαδική τους πώληση, μοιραία θα μείωνε την έκταση των ενδιαφερομένων), ο μάρτυρας απάντησε πως η Μονή, είχε ήδη διερευνήσει την αγορά και γνώριζε τι είδους τίμημα θα έπρεπε να περιμένει γιβ αυτά.

    «Απβ όλη αυτή την ιστορία εσείς ωφεληθήκατε 68,5 εκ. ευρώ. Η εκτίμηση της λίμνης, ήταν στα 62,5 εκατομμύρια. Αυτή η διαφορά δεν είναι ζημία του Δημοσίου;» αναρωτήθηκε ο Ν. Τσούκαλης. «Τι να απαντήσω; Μπορώ να απαντήσω;» παρατήρησε ο μάρτυρας.

    Πολλοί επώνυμοι τιμήσαν τη Μονή - υπογράμμισε ο μάρτυς. «Μια Κυριακή των Βαΐων, θυμάμαι πως ήταν ο κος Βενιζέλος. Μια άλλη Κυριακή των Βαΐων, ήταν ο κος Ρουσόπουλος με τον κο Αγγέλου. Ο κος Προβόπουλος ήρθε δύο ή τρεις φορές στο μοναστήρι - όχι περισσότερες. Μέχρι και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης μας έχει επισκεφθεί. Ο κος Δριβελέγκας δεν θα με ρωτήσει κάτι; Με είχε βοηθήσει για κάτι προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας παλαιότερα».

    «Αν χρειαστεί, θα ξαναέλθω να καταθέσω προφορικά. Ήταν μεγάλη μου χαρά, να δω και αγαπητά πρόσωπα μετά από τόσο καιρό» ανέφερε ο γέροντας Ευδόκιμος.

    Εξηγήσεις στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Εξηγήσεις για το θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις δραστηριότητές του στη Μονή Βατοπαιδίου κλήθηκε να δώσει στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο ηγούμενος της Μονής, Εφραίμ.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Εφραίμ κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις στην τρέχουσα συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες στο Φανάρι και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Δημήτρης Πιέρος, ο οποίος ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα της άρνησης των δύο να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καλεί στις 5 Δεκεμβρίου ενώπιόν του, τον Εφραίμ και τον Αρσένιο.

    Ο κ. Πιέρος ερευνά, κατά εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκου, τη στάση των δύο μοναχών, προκειμένου να κρίνει τις περαιτέρω ενέργειες της εισαγγελίας για το θέμα. Αφορμή για την έρευνα του κ. Πιέρου αποτέλεσε έγγραφο του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον κ. Σακελάκο, στο οποίο αναφέρει όσα συνέβησαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ζητά από την εισαγγελία να πράξει τα δέοντα.

    Στο μεταξύ, φάκελο με στοιχεία από την κίνηση λογαριασμών σε 17 τράπεζες, σχετιζόμενων με τη Μονή Βατοπεδίου και τους γέροντες Εφραίμ, Αρσένιο, Ευδόκιμο και Βαρνάβα απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Εισαγγελέας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος.

    Η Επιτροπή, δια του προέδρου της Χρήστου Μαρκογιαννάκη, εξασφάλισε την συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας με δύο εξειδικευμένους υπαλλήλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τον τεράστιο όγκο των δεδομένων και να συντάξουν μία έκθεση με τις πλέον «ενδιαφέρουσες» συναλλαγές, που να τεθεί υπόψη των Εξεταστικής.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε η πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών της RASSADEL (εφόσον δεν περιλαμβάνονται μέσα στο φάκελο), καθώς και των εταιρειών SP CAPITAL HOLDING CYPRUS και ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ, που κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «βρίσκονται στο μετοχικό κεφάλαιο του Ομίλου Πάπιστα».

    Κατάθεση του μοναχού Αναστασίου

    «Δεν μπορώ να κρίνω τις ενέργειες της Μονής. Μέσα μου πιστεύω πως όλες οι ενέργειες που έκανε η Μονή είναι σωστές. Για να κάνει μερικά πράγματα, σημαίνει ότι έτσι έπρεπε να γίνουν. Η συνείδησή μου μέσα μου, αυτό μου λέει».

    Ο κύπριος μοναχός Αναστάσιος, βοηθός του γέροντα Ευδοκίμου στο λογιστήριο της Μονής, δεν είχε πολλά πράγματα να προσφέρει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με την κατάθεσή του.

    Το καθήκον που του είχε ανατεθεί ήταν απλώς να διεκπεραιώνει πληρωμές με φαξ - ούτε καν να παραλαμβάνει χρήματα.

    Αλλά και επί της ουσίας, δήλωσε άγνοια: «Επίτηδες ασχολούμαστε μονάχα με τα πνευματικά μας, για να είμαστε σε αμεριμνεία - και με τα υπόλοιπα να ασχολείται μόνον η Διοίκηση», ανέφερε.

    Τα μέλη της Εξεταστικής θέλησαν να διερευνήσουν ακόμα κι αυτό το ελάχιστο: Ερωτηθείς εάν ο Ηγούμενος Εφραίμ συνήθιζε να κυκλοφορεί με ελικόπτερο, ο γέρων Αναστάσιος απάντησε πως δεν υπέπεσε στην αντίληψή του κάτι τέτοιο.

    «Ξέρω ότι έχει έρθει μερικές φορές ελικόπτερο στη Μονή, αλλά αυτό που λέτε δεν το γνωρίζω. Μια φορά θυμάμαι πως είχε έρθει κάποιος, αλλά τώρα, τι να σας πω;».

    Ο μάρτυς δεν εγνώριζε αν ο Ηγούμενος ή ο κ. Αρσένιος απουσίαζαν συχνά απβ τη Μονή.

    «Δεν παρακολουθούμε εμείς αυτά τα πράγματα, να ξέρουμε πότε βγαίνει ο ένας, πότε μπαίνει».

    Με τα οικονομικά ωστόσο, ούτε ο ένας ασχολείτο, ούτε ο άλλος - παρά μονάχα ο π. Ευδόκιμος.

    Σε ερώτηση αν έρχονταν πολιτικοί στη Μονή, ο μάρτυς απάντησε πως «δεν γνωρίζει κανέναν πολιτικό».

    Ήξερε τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος «είχε μια θετική στάση απέναντι στο μοναστήρι», αλλ΄ υπό την έννοια ότι «όλοι οι προσκυνητές που έρχονται στη Μονή και ωφελούνται πνευματικά, νοιώθουν μια θετική εμπειρία».

    Ερωτηθείς αν είχε η Μονή δοσοληψίες με την εταιρεία ΑΝΘΕΜΙΑΣ του Θ. Πάπιστα, ο γέροντας απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο.

    «Πάπιστας, αγοράζουμε κάτι κάρτες - αυτές για τα τηλέφωνα. Είναι κάτι κάρτες που μπαίνουν μέσα σε κινητά και τις αγοράζουν οι εργάτες της Μονής από μια εταιρεία Πάπιστας. Δεν ξέρω τι σχέση μπορεί να έχει αυτό».

    Αργότερα, ωστόσο, θυμήθηκε τον επιχειρηματία: «Τον γνωρίζω ως προσκυνητή. Μερικές φορές ήρθε τα τελευταία δυο χρόνια».

    Ο Άθως Κοιρανίδης απβ την άλλη,«είναι ίσως ο πιο έμπιστος άνθρωπος της Μονής, πέραν του ότι είναι οικονομικός της σύμβουλος, διότι έχει και πνευματική σχέση μαζί της». Είναι η RASSADEL, η Μονή Βατοπεδίου;, ρωτήθηκε. «Δεν το γνωρίζω αυτό», απάντησε.

    «Σας φαίνεται σωστό, ο πιο έμπιστος άνθρωπος να βρίσκεται μες στα οικόπεδα που πουλάει το μοναστήρι, να είναι εργολάβος; Σας φαίνεται ηθικό;», ρώτησε τον μάρτυρα ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ). «Έχετε δώσει εδώ τη διαβεβαίωση στο σχήμα σας. Σας φαίνεται ηθικό;».

    «Δεν γνωρίζω αρκετές λεπτομέρειες για να μπορώ να απαντήσω. Εξωτερικά μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά στην ουσία μπορεί και να μην είναι», απάντησε ο μάρτυς.

    [02] Συντριβή αεροσκάφους στη Γαλλία

    Ένα αεροσκάφος Airbus A320 με πενταμελές πλήρωμα κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα στη Μεσόγειο Θάλασσα γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας στα ανοιχτά του Σεν Σιπριέν (νότια Γαλλία), ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, ανακοίνωσαν οι αρχές της νομαρχίας της περιοχής. Το Airbus A320 είχε ως κυβερνήτες δυο Γερμανούς που εργάζονταν για την γερμανική εταιρεία τσάρτερ XL Airways Germany, ανακοίνωσε η εταιρεία αυτή που εκμεταλλευόταν με λίζινγκ το αεροπλάνο αυτό από το 2006.

    Η άτρακτος του αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από το Περπινιάν (νότια), εντοπίστηκε στη θάλασσα, διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή. Η τύχη των πέντε επιβατών του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, μία ώρα μετά το δυστύχημα.

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασγκερ Σούμπερτ, εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει κοντά στην Φρανκφούρτη.

    Δυο σκάφη της ακτοφυλακής καθώς και ένα αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού και ένα ελικόπτερο της πολιτικής προστασίας εστάλησαν στο σημείο της καταστροφής.

    Το αεροπλάνο που κατασκευάστηκε το 2005, πραγματοποιούσε πτήσεις από το 2006 για λογαριασμό της XL Airways Germany που το νοίκιαζε με λίζινγκ στην εθνική αεροπορική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Air New Zealand.

    Τα πέντε άλλα μέλη του πληρώματος εργάζονταν "για την Air New Zealand ή για την εταιρεία συντήρησης EAS", σύμφωνα με τον Σούμπερτ.

    Η XL Airways Germany είναι μια εταιρεία που κάνει πτήσεις τσάρτερ για λογαριασμό τουριστικών γραφείων, κυρίως στην γερμανική αγορά, διευκρίνισε.

    [03] Ημερίδα για την τηλεόραση

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα "Ευρωπαϊκές ειδήσεις και τηλεόραση", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, διατύπωσε την άποψη ότι δεν είναι σωστό η Ευρωπαϊκή Ενωση να ρυθμίσει με ενιαίους κανόνες το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και ότι θα πρέπει κάθε χώρα να αφεθεί ελεύθερη να απεικονίσει τη διαφορετικότητά της.

    Αναφέρθηκε επίσης, στο ποιοτικό και ποσοτικό σκαμπανέβασμα στην παρουσίαση των ειδήσεων, που παρατηρείται στην Ευρώπη, και χαρακτήρισε πετυχημένο το πείραμα, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '80, του ανοίγματος της Ευρώπης στην ιδιωτική τηλεόραση.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιχειρώντας ερμηνεία στην υφιστάμενη απόσταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της, την απέδωσε, εν πολλοίς, στο έλλειμμα ενημέρωσης για το τι είναι και πώς λειτουργεί η Ένωση.

    Είπε ακόμα ότι «μερίδιο ευθύνης έχουν και τα κράτη-μέλη» και ότι «πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και μεταξύ των λαών». Παράλληλα, τόνισε, ότι «η ΕΕ προσφέρει στους πολίτες της ασφάλεια, προστασία της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δίνει τη δυνατότητα προόδου και ευημερίας».

    Η ευρωβουλευτής Κατερίνα Μπατζελή, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο δημοκρατικό έλλειμμα και το έλλειμμα ενημέρωσης, που χαρακτηρίζει -όπως είπε- τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Διευκρίνισε, ότι το δικαίωμα της πληροφόρησης και της δημοκρατικής έκφρασης συνδέεται με τη λειτουργία των φορέων, που διακινούν την ενημέρωση.

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των δημόσιων τηλεοπτικών φορέων και υπογράμμισε πως «η δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει πια να είναι ένας συμπληρωματικός παίκτης, αλλά να διασφαλίζει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία».

    Τέλος, χαρακτήρισε το ρόλο της τηλεόρασης -ιδίως των περιφερειακών καναλιών, στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα σημαντικό για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σε ένα αποκεντρωμένο κράτος.

    [04] Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου

    Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου, μια Αμερικανίδα 115 ετών, πέθανε στο σπίτι της στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό από την Ομάδα Ερευνών Γεροντολογίας.

    Η Έντνα Πάρκερ άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 115 ετών και 220 ημερών στο σπίτι της, στο Σέλμπιβιλ της Ιντιάνα. Είχε γεννηθεί στις 20 Απριλίου 1893.

    Το ρεκόρ του γηραιότερου ανθρώπου κατέχει πλέον η Μαρία ντε Ζεζούς από την Πορτογαλία, η οποία είναι λίγους μήνες μικρότερη από την Πάρκερ, καθώς γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1893.

    [05] ΥΠΑΝ: Μειώσεις τιμών

    Νέες ανακλήσεις ανατιμήσεων ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ανακόπτεται το ανατιμητικό κλίμα στην αγορά και δήλωσε σχετικά με τις προτάσεις που υπάρχουν από εμπόρους για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου ότι "το υπουργείο δεν ανοίγει θέματα αλλά συζητάει με όλους τους ενδιαφερόμενους τις συγκεκριμένες προτάσεις όποτε και αν κατατεθούν στο υπουργείο".

    Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου, 19 εταιρείες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 1517 κωδικούς, 13 εταιρείες μετά από κοστολογικους ελέγχους προχώρησαν σε ανακληση των ανατιμήσεων σε 414 κωδικούς και μια εταιρεία μείωσε το ποσοστό αύξησης κάτω από το όριο του περισινού πληθωρισμού και 2 εταιρείες μείωσαν σημαντικά τα αρχικά ζητηθένητα ποσοστά.

    Οι μειώσεις φτάνουν στο 50% ενώ είχαν ζητηθεί ανατιμήσεις μέχρι 83%. Παράλληλα, για τις 3 εταιρείες που ανακοίνωσαν αυξήσεις χωρίς να έχουν κοστολόγια, που να τις δικαιολογούν, επιβλήθηκαν, συνολικά, πρόστιμα ύψους 87.000 ευρώ.

    Επίσης, η εταιρεία Chevron (λιπαντικά) από τους 250 κωδικούς που διακινεί ζήτησε σε 197 κωδικούς αύξηση έως 10,90%. Μετά τους ελέγχους, που διενήργησε το ΥΠΑΝ η εταιρεία μείωσε την αύξηση σε ποσοστό μέχρι 2,9%, σύμφωνα και το υπβ αριθμ. 13/4593/6-11-2008 σχετικό έγγραφό της.

    Στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπως είπε ο υφυπουργός συνεχιζει την προσπάθεια με συνεχείς παρεμβάσεις για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ενώ με ελέγχους απαιτούμε από όλους σεβασμό στην εφαρμογή του.

    Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι:

    - Η εταιρεία S C Johnson Hellas S.A., που διακινεί προϊόντα καθαρισμού με 384 κωδικούς συνολικά, ανακοίνωσε σε 96 κωδικούς νέες τιμές, τις οποίες κατά τους ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ τεκμηρίωσε. Παράλληλα προχώρησε σε μείωση των τιμών, σε: 20 κωδικούς προϊόντων, που κυμαίνεται από -20% έως -50%, με αναγραφή, μάλιστα, του ποσοστού μειώσεων επί της συσκευασίας, σε 38 κωδικούς προϊόντων, με έκδοση εκπτωτικών κουπονιών αξίας από -0,70β¬ έως -2β¬, σε 64 κωδικούς προϊόντων σε ποσοστό 50%, με προσφορά προϊόντος (1+1) ή δωρεάν επιπλέον ποσότητας (ml). Για τους υπόλοιπους 166 κωδικούς η εταιρεία ανακοίνωσε «πάγωμα» των τιμών, κατ΄ αρχήν, μέχρι την 1ην Μαρτίου 2009.

    - Η εταιρεία Κουρτάκης, Δ., Ελληνικά Κελάρια Οίνων Α.Ε., που διακινεί 111 κωδικούς διατήρησε σταθερές τις τιμές σε 29 κωδικούς και ανακοίνωσε νέες τιμές σε 82 κωδικούς. Μετά τους ελέγχους του ΥΠ.ΑΝ η εταιρεία προχώρησε: σε 11 κωδικούς, σε ανάκληση αυξήσεων και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2007 (όπως αναγράφεται στο σχετικό πίνακα σελ. 3), σε 16 κωδικούς μείωση των ποσοστών αύξησης, που αρχικά κυμαίνονταν από 4,07% έως 12,09%, σε επίπεδα από 3,33% έως 6,9%. Ο υφυπουργός είπε ότι, σε 55 κωδικούς προχώρησε σε αυξήσεις από 3,13% έως 10%, ενώ σε 4 κωδικούς, (συσκευασίες των 10 λίτρων, που προορίζονται για επαγγελματική χρήση) προχώρησε σε αύξηση του 14,81%.

    Σημειώνεται ότι οι ανατιμήσεις αυτές οφείλονται στην άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης (σταφύλια ή γλεύκος), όπως προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς.

    Επίσης, σε συνέχεια των ερευνών, έπειτα από τον εντοπισμό σε κατάστημα της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» (Λεωφόρος Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι) ηλιέλαιου, με την εμπορική επωνυμία «ΚΟΡΕ SANOLA Ηλιέλαιο», όπου ενυπήρχε παραφινέλαιο, κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. και της Γ.Γ.Ε. του ΥΠ.ΑΝ. διενήργησαν ελέγχους στην παραγωγό εταιρία «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγέα 64, Κορωπί). Διαπιστώθηκε, ότι δεν υπήρχε καταγραφή της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος στα δελτία παραγωγής, ούτε στο ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών.

    Επιπλέον, από τον εντοπισμό του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο προέρχεται από την επιμολυσμένη ποσότητα του φορτηγού πλοίου ΚΑΖΑΝ (που εντοπίστηκε την Άνοιξη του 2007) συμπεραίνεται ότι η εταιρεία εφαρμόζει ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας. Για τους λόγους αυτούς αποφασιστηκε η αναστολή λειτουργίας : του καταστήματος «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ» (Λεωφόρος Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι), για (4) τέσσερις εργάσιμες ημέρες διότι διακίνησε ηλιέλαιο χωρίς τα απαραίτητα στοιχεία χημικής ανάλυσης που απαιτούσε η απόφαση του Ε.Φ.Ε.Τ., της εταιρείας «ΚΟΡΕ Α.Ε.» (Αιγέα 64, Κορωπί) για μία εβδομάδα (7 ημέρες), καθώς και πρόστιμο 200.000 ευρώ για ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας, ενώ παράλληλα διαβιβάζουμε το σχετικό φάκελο στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Παράλληλα, παραπέμπεται η εταιρεία παραγωγής μελιού Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για μη υποβολή στοιχείων, σχετικά με τις συμφωνίες, που είχε με αλυσίδες λιανεμπορίου, σύμφωνα με τις Α.Δ. 7/08 και 12/08. Ταυτόχρονα παραπέμπουμε και τις επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ και Ι. Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. για παράβαση της Α.Δ. 12/08 (γιατί δέχτηκαν συμφωνίες από την εταιρεία Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. που δεν είχαν γνωστοποιηθεί στο ΥΠ.ΑΝ.).Δ. Επιπλέον, παραπέμπουμε την επιχείρηση ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και το ΥΠ.ΟΙ.Ο. για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και στη διοίκηση του οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με πρόταση αποπομπής από το χώρο της Κ.Α.Θ., λόγω σειράς αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων.

    Πιο συγκεκριμένα η συγκεκριμένη επιχείρηση: 1) Διατηρούσε κατάστημα, εκτός των εγκαταστάσεων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (Αγ. Ναυρίνου 3) και σε απόσταση κάτω των 2 χιλ., διενεργώντας χονδρικές πωλήσεις νωπών αγροτικών προϊόντων προς λιανοπωλητές, κατά παράβαση της Υπουργικής Απόφασης Α2-4967/4-12-2007. 2) Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε συσκευαστήριο νωπών αγροτικών προϊόντων χωρίς άδεια. 3) Παρότι της ζητήθηκαν από το κλιμάκιο ελεγκτών του ΥΠ.ΑΝ. οι θεωρήσεις βιβλίων και στοιχείων του υποκαταστήματος δεν τις προσκόμισε κατά παράβαση του Ν. 3668. 4) Παρότι ζητήθηκαν όλα τα σχετικά φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια κτλ) του υποκαταστήματος δεν τα προσκόμισε. 5) Είχε ελλιπή φορολογικά παραστατικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των ποσοτήτων οπωροκηπευτικών, που υπήρχαν στις αποθήκες και σε αυτές που αναγράφονταν στα τιμολόγια πώλησης/αγοράς. 6) Δεν είχε εκδόσει δίγραμμες επιταγές, ούτε είχε κάνει πληρωμές, με καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για πωλήσεις οπωροκηπευτικών, που υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. 7) Διενεργούσε πωλήσεις σε οπωρολαχανικά με υπέρβαση του νομίμου ποσοστού κέρδους. 8) Διέθετε προϊόντα με ελλιπή παραστατικά. Επίσης, παραπέμπεται ο πωλητής λαϊκών αγορών Κ. Σαχινίδη στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσ/κης με πρόταση αφαίρεσης αδείας, γιατί σε έλεγχο που του έγινε, εντοπίστηκαν ελλιπή παραστατικά, ενώ σε αποθήκη του, η οποία δε διέθετε μισθωτήριο συμβόλαιο και λειτουργούσε χωρίς άδεια, βρέθηκαν 25 τόνοι πατάτας με ελλιπή σήμανση.

    ΕΣΑ-Προσφορές για αναθέρμανση αγοράς

    Να προχωρήσουν σε προσφορές καλεί τους εμπόρους μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας προκειμένου να αναθερμανθεί η αγορά.

    Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑ χθες εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι "βιώνουμε μια κρίση με απροσδιόριστες διαστάσεις. Μια κρίση που οφείλεται σε αυτούς τους λίγους που εκμεταλλεύτηκαν την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών με μοναδικό σκοπό τον αθέμιτο πλουτισμό εις βάρος των ομήρων που το σύστημα αυτό δημιούργησε" και συνεχίζει ότι "καθημερινά γινόμαστε θεατές ενός έργου όπου φαίνεται πως η διανομή των ρόλων δεν έχει καμία σημασία, ενώ στις αντίστοιχες παγκόσμιες περιπτώσεις ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα του σκηνοθέτη φέρνει το έργο σε πρεμιέρα.

    Οι διαχρονικά αποσπασματικές Υπουργικές Αποφάσεις και Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, στρέβλωσαν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού".

    Στη συγκυρία αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και καλεί τους εμπόρους, που επιθυμούν να ανταποκριθούν στην έκκληση του, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται για προσφορές με αναγραφή ποσοστού μείωσης τιμών στις προθήκες των καταστημάτων τους, προσβλέποντας σε αναθέρμανση του καθηλωμένου τζίρου και στήριξη της προοπτικής επιβίωσης των επιχειρήσεων και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

    Παράλληλα ζητάει από τις τράπεζες να δείξουν αντίστοιχη συμπεριφορά και υπευθυνότητα τόσο στους πελάτες τους - επιχειρήσεις, όσο και στους πελάτες τους - καταναλωτές, μειώνοντας κατά 20% τα επιτόκια χορηγήσεων πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    Τέλος, ο ΕΣΑ ζητά από την Κυβέρνηση άμεση μείωση του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες του υψηλού συντελεστή (19%) και δραστική μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Για την στήριξη της απασχόλησης και ως επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούμε επιβεβλημένη την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας περίπου των τετρακοσίων τριάντα ευρώ (430,00 β¬).

    Πρόταση ΕΒΕΑ για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου

    Nα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου ζητάει με επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος.

    Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας στην επιστολή του, σχετικά με τις ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υπέβαλλε πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, 28/12/2008.

    Το επιμελητήριο αναφέρει στην επιστολή του ότι η πρόταση "θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο το καταναλωτικό κοινό και κατά δεύτερο θα ωφελήσει τόσο τις μικρές όσο και τις μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας μας. Πιστεύουμε η πρότασή μας αυτή να σας βρει σύμφωνο και αναμένουμε τη ρύθμιση του εν λόγω θέματος».

    [06] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

    Επιθέσεις εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ενός καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού στη Μουμπάι (Βομβάη) εξαπέλυσαν προχθές, Τετάρτη, ένοπλοι σκοτώνοντας τουλάχιστον 130 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 300.

    Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται τουρίστες και ξένοι επιχειρηματίες, ενώ επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, που είχαν εγκλωβισθεί στο ξενοδοχείο Taj Mahal, κατόρθωσαν να διαφύγουν από το ξενοδοχείο.

    "Οι ευρωβουλευτές και οι συνοδοί τους διέφυγαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί, αυτήν την ώρα βρίσκονται στην κατοικία του Γάλλου προξένου στη Βομβάη και προσπαθούμε να δούμε πως θα τους επαναπατρίσουμε " δήλωσε η υπεύθυνη γιά τον Τύπο στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Μάρτζορι Βαν ντεν Μπρόκεν. Στην αποστολή δεν συμμετείχε Ελληνας ή Κύπριος ευρωβουλευτής.

    Τα Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον απολογισμό, με την εφημερίδα Times of India να αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε έως και 900.

    Οι ένοπλοι που πραγματοποίησαν την σειρά των επιθέσεων προέρχονται από το Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ένας ινδός ανώτερος αξιωματούχος.

    Εν τω μεταξύ, άνδρες των ειδικών δυνάμεων του ινδικού στρατού εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Ομπερόι/Τράιντεντ της Μουμπάι, όπου ισλαμιστές κρατούν ομήρους, δήλωσε αυτόπτες μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ισλαμιστές βρίσκονται ακόμη οχυρωμένοι στο γειτονικό ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, κρατώντας αδιευκρίνιστο αριθμό ομήρων.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ δήλωσε νωρίτερα ότι οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από οργανώσεις που έχουν την έδρα τους σε γειτονικά κράτη της Ινδίας, υπονοώντας το Πακιστάν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μιας αναζωπύρωσης της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών χωρών.

    Ο ινδός πρωθυπουργός προειδοποίησε για το "κόστος", αν τα κράτη αυτά δεν αναλάβουν δράση ώστε από το έδαφος τους να σταματήσουν να εξαπολύονται τέτοιες επιθέσεις.

    Τουλάχιστον επτά από ενόπλους αυτούς σκοτώθηκαν και εννέα φερόμενοι ως ύποπτοι κρατούνται, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Στο μεταξύ, ένας ένοπλος που έχει οχυρωθεί σε εβραϊκό κέντρο τηλεφώνησε σήμερα σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ινδίας για να προτείνει συνομιλίες με την κυβέρνηση για την απελευθέρωση ομήρων, αλλά επίσης και για να διαμαρτυρηθεί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ινδικό Κασμίρ.

    "Ζητήστε από την κυβέρνηση να μας μιλήσει και θα αφήσουμε ελεύθερους τους ομήρους", δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο India TV ως Ιμράν.

    "Γνωρίζετε πόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ; Γνωρίζετε ότι ο στρατός σας έχει σκοτώσει μουσουλμάνους; Γνωρίζετε πόσοι πολλοί απ' αυτούς έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ αυτήν την εβδομάδα;" πρόσθεσε.

    Επιχείρηση διάσωσης ομήρων

    Όλοι οι ισλαμιστές που βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ της Μομπάϊ σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς και τους ινδούς κομάντος και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε ένα δεύτερο ξενοδοχείο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της περιοχής.

    Δεν υπήρχαν όμηροι στο Taj Mahal" , δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

    Ινδοί κομάντος διέσωσαν 39 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο ξενοδοχείο Ομπερόι/Τράιντεντ, στην πόλη Μουμπάι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν εξτρεμιστές, ενώ οι επιχειρήσεις στο ξενοδοχείο αυτό συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

    Σύμφωνα με το βοηθό του αστυνομικού διευθυντή της πόλης, Α. Ν. Ρόι, ορισμένοι από τους απελευθερωθέντες είναι ξένοι. Πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά κρύβονταν στα δωμάτιά τους αφότου ξεκίνησε η επίθεση, το βράδυ της Τετάρτης.

    "Οι δυνάμεις μας πραγματοποιούν επιχειρήσεις εκκαθάρισης και ψάχνουν για άτομα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη μέσα (στο ξενοδοχείο). Ερευνούμε κάθε δωμάτιο", είπε, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία δεν μπορεί μέχρι στιγμής να πει εάν στο ξενοδοχείο υπάρχουν ακόμη τρομοκράτες.

    Το Ομπερόι/Τράιντεντ είναι ένα από τα δύο ξενοδοχεία που μπήκαν στο στόχαστρο των ενόπλων το βράδυ της Τετάρτης. Το άλλο ξενοδοχείο, το Ταζ Μαχάλ, έχει ερευνηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους Ινδούς κομάντο που εντόπισαν μόνο έναν από τους δράστες, τραυματισμένο και ταμπουρωμένο στο εσωτερικό του.

    Περίπου 10 έως 20 Ισραηλινοί συγκαταλέγονται στους ομήρους των ενόπλων στη Μουμπάϊ, αναφέρθηκε σήμερα από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Δελχί.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο βεβαίωσε για "έναν Γερμανό όμηρο", πιθανολογώντας όμως ότι "υπάρχουν κι άλλοι".

    Δέκα Ιάπωνες περιλαμβάνονται μεταξύ των ατόμων που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα στα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης και δεν μπορούν να διαφύγουν εξαιτίας της εκεί παρουσίας ενόπλων, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

    Ενας Ιάπωνας, ο Χισάσι Τσούντα, 38 ετών, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των επιθέσεων, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

    Συλλήψεις

    Εννέα ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Μουτζαχεντίν της Ντέκαν, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Η Ντέκαν είναι μια περιοχή της νότιας Ινδίας. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από μια παρόμοια οργάνωση, τους Ινδούς Μουτζαχεντίν.

    Η οργάνωση Ινδοί Μουτζαχεντίν, είχε αναλάβει με μήνυμα στο Ιντερνετ την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί "στο όνομα του Αλλάχ" , εναντίον των επιχειρηματικών και πλούσιων συνοικιών του κέντρου της ινδικής πρωτεύουσας με 20 νεκρούς.

    Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν, που αυτοαποκαλούνται επίσης "μαχητές του ισλάμ", δηλώνουν ότι βρίσκονται "σε ανοικτό πόλεμο με την Ινδία". Αυτός ο τοπικός ισλαμικός πυρήνας έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη σειράς επιθέσεων τον Ιούλιο στο Αχμενταμπάντ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, βομβιστικών επιθέσεων τον Μάιο στο Τζαϊπούρ και συντονισμένων επιθέσεων τον Νοέμβριο 2007 εναντίον τριών πόλεων του Ουτάρ Πραντές.

    Αλλη οργάνωση, η "Ισλαμική Δύναμη Ασφαλείας-Ινδοί Μουτζαχεντίν " είχε αναλάβει την ευθύνη για δώδεκα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στη βορειο-ανατολική Ινδία με 80 νεκρούς στις 30 Οκτωβρίου.

    Άνδρες των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν τρεις εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων και ένας Πακιστανός, σε ένα από τα ξενοδοχεία που δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους στην πόλη Μουμπάι, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο PTI.

    Επικαλούμενο επίσημες πηγές το πρακτορείο διευκρινίζει ότι οι συλλήψεις έγιναν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ. Ο Πακιστανός φέρεται ότι ονομάζεται Ατζμαλ Αμιρ Κάμαλ και κατάγεται από το Φαριντκότ του Πακιστάν.

    Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι εξτρεμιστές είναι μέλη της Λασκάρ-ε-Τάιμπα, μιας ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης που εδρεύει στο Πακιστάν και έγινε γνωστή με την επίθεση που εξαπέλυσε στο ινδικό κοινοβούλιο το 2001.

    Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Πακιστανός δήλωσε στους Ινδούς ανακριτές ότι η 12μελής ομάδα στην οποία ανήκε έφτασε με εμπορικό πλοίο σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων από τα ινδικά χωρικά ύδατα. Από εκεί, με εξωλέμβιο, προσέγγισαν τη Μουμπάι.

    Ενας Ελληνοκύπριος μεταξύ των θυμάτων

    Ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάϊ της Ινδίας.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες.

    Τις συνθήκες εκτέλεσης του Ανδρέα Λιβέρα περιέγραψε στη Λευκωσία ο αδελφός του Θεοφάνης Λιβέρας. Όπως είπε, ο Ανδρέας βρισκόταν στο εστιατόριο του Ταζ Μαχάλ, στο οποίο διέμενε και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλα άτομα.

    Οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν τους ομήρους σε ένα δωμάτιο, από όπου ο Ανδρέας Λιβέρας τηλεφώνησε στο γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευε. Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες ζήτησαν από τους ομήρους να δείξουν τα διαβατήριά τους. Ο Λιβέρας ο οποίος είχε αγγλικό διαβατήριο πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

    Ο Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο από το 1963, καταλείπει τέσσερα παιδιά.

    Βρισκόταν ένατος στη λίστα με τους εκατόν πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου.

    Υπήρξε ο ιδρυτής των ομώνυμων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο, η αξία των οποίων μαζί με τα οικογενειακά ακίνητα, ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Λιβέρας πήγε από την Κύπρο στη Βρετανία το 1963 και εργάστηκε ως πωλητής και διανομέας σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξαγορά της εταιρείας, την οποία πούλησε το 1986 έναντι 130 εκατομμυρίων λιρών.

    Η οικογένεια Λιβέρα συνέστησε επίσης εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών.

    Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Ωστόσο, δύο Ελληνες πολίτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι - αλλά δεν κρατούνται όμηροι - στο ξενοδοχείο Taj Mahal, ενώ μεταξύ των ομήρων δεν υπάρχουν Έλληνες. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους δύο Έλληνες, ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί κατευθύνεται προς την Βομβάη.

    "Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας", τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

    Ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Ινδό ομόλογό του κ. Manmohan Singh. Μεταξύ άλλων, εκφράζει τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες πράξεις.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις επιθέσεις. "Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη", είπε η εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. "Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον πολιτών".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ καταδίκασε την "δειλή", όπως την χαρακτήρισε, τρομοκρατική επίθεση στη Μουμπάι.

    "Καταδικάζω με τον πιο δριμύ τρόπο τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι. Η επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων, τουριστών και ασθενών σε νοσοκομεία είναι αποτροπιαστική και δειλή", αναφέρει ο ντε Χοπ Σέφερ σε δήλωση που εξέδωσε.

    Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπάθειά του προς τα θύματα και δήλωσε πως η συμμαχία "δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας".

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως οι επιθέσεις "δείχνουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παραμείνει η διεθνής κοινότητα ενωμένη εναντίον της τρομοκρατίας και να την πολεμήσει με αποφασιστικότητα.

    Προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει δήλωση στην οποιά καταδίκαζε "με τον πιο δριμύ τρόπο τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις".

    "Η τρομοκρατία ουδέποτε δικαιολογείται ούτε αποτελεί μέσο για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Υποστηρίζουμε την ινδική κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες", αναφέρεται στη δήλωση της Επιτροπής.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών. Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση", δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    Ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε κατεπείγουσα σύσκεψη ο Λευκός Οίκος στην οποία αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, των μυστικών υπηρεσιών και της Άμυνας θα εξετάσουν το θέμα των επιθέσεων στη Βομβάη, ανακοινώθηκε. Παράλληλα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στις ινδικές αρχές.

    "Ο πρόεδρος Μπους εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό της Ινδίας και στις οικογένειες των αθώων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στη Μουμπάι", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    "Οι επιθέσεις στη Μουμπάι, με πολλά αθώα θύματα, μας θυμίζουν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή των βίαιων εξτρεμιστών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

    "Τα τερατώδη εγκλήματα των τρομοκρατών στην πόλη Μουμπάι προκαλούν θυμό, αγανάκτηση και την απόλυτη καταδίκη", γράφει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συλληπητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας.

    "Οι απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ξενοδοχείων και άλλων δημοσίων χώρων, που στοχεύουν στη δολοφονία και την ομηρεία πολιτών είναι εγκλήματα εναντίον των θεμελίων μίας πολιτισμένης κοινωνίας", υπογραμμίζει ο Ρώσος Πρόεδρος και συμπληρώνει ότι οι ένοχοι "πρέπει να τιμωρηθούν με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο".

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή τρομοκρατικής επίθεσης", τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του για τα θύματα και την αλληλεγγύη της στην οικογένειές τους και τους τραυματίες.

    "Καταδικάζω αυτήν την παράλογη τρομοκρατική πράξη", δήλωσε ο σύμβουλος για εξωτερικές υποθέσεις της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, Ιφτεκάρ Αχμεντ Τσοντούρι και τόνισε πως "η τρομοκρατία δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό".

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα, τονίζοντας πως "φέρνουν στο προσκήνιο την άμεση ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση από όλες τις χώρες για την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας".

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένεις των θυμάτων, στην κυβέρνηση και τον λαό της Ινδίας.

    "Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν πως συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε και σήμερα την απειλή της τρομοκρατίας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως ανάμεσα στους ομήρους που κρατούν οι τρομοκράτες είναι και ένας από την Σιγκαπούρη.

    Εκπρόσωπος της προεδρίας των Φιλιππίνων καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές εναντίον της ανθρωπότητας και θα παραμείνουμε ενωμένοι μαζί με την Ινδία και τον υπόλοιπο κόσμο στον αγώνα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας το συντομότερο δυνατόν", υπογράμμισε ο Αντονι Γκόλεζ.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ καταδίκασαν τις επιθέσεις.

    "Πρόκειται για ένα απεχθές και φρικτό έγκλημα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντάλα Μπεν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν και διαβεβαίωσε τις ινδικές αρχές για την "απόλυτη αλληλεγγύη" της χώρας του.

    Εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ επισήμανε πως "η ινδική κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές πράξεις εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ινδίας".

    [07] Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού

    Μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ευρωπαϊκή ιστορία του πέτυχε απόψε ο Ολυμπιακός, που του ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA. Η πειραϊκή ομάδα «συνέτριψε» στο γήπεδο Καραϊσκάκη 5-1 την Μπενφίκα, σε αγώνα για την 3η ημέρα του 2ου ομίλου. Δύο γκολ σημείωσε ο Ντιόγκο (24', 55') και από ένα οι Γκαλέτι (1'), Πατσατζόγλου (18'), Μπελούτσι (44'΄), ενώ για τους «αετούς» σκόραρε ο Νταβίντ Λουίς (33').

    Ο Ολυμπιακός πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή το γρήγορο γκολ, και στη συνέχεια το πρώτο μισάωρο εξελίχθηκε σε μαγικό γι' αυτόν και «εφιαλτικό» για την ομάδα του Κίκε Φλόρες, ο οποίος κράτησε τον Κώστα Κατσουράνη στον πάγκο. Μόλις στο 1ο λεπτό και από μπαλιά του Άντζα, ο Γκαλέτι με σουτ σε διπλή προσπάθεια άνοιξε το σκορ. Κι ενώ στο 9΄ ακυρώθηκε γκολ της Μπενφίκα ως επιθετικό φάουλ, ήρθε στο 18΄ ο Πατσατζόγλου με «ξερό» σουτ να διπλασιάσει τα τέρματα και στο 24' ο Ντιόγκο με ωραία προσπάθεια να κάνει το 3-0.

    Κάπου εκεί οι γηπεδούχοι χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα να δεχθούν επιθέσεις και, ενώ στο 32' ο Νικοπολίδης εξουδετέρωσε το σουτ του Ριμπέιρο, αμέσως μετά (33') και σε κόρνερ ο Νταβίντ Λουίς με σουτ μείωσε σε 3-1. Πάντως, η λήξη του ημιχρόνου βρήκε τους «ερυθρόλευκους» να πανηγυρίζουν, αφού στο 44' και σε οργανωμένη προσπάθεια, ο Γκαλέτι γύρισε την μπάλα και ο Μπελούτσι από κοντά έκανε το 4-1.

    Ανάλογα ξεκίνησε και το β' ημίχρονο. Στο 55' και από πάσα του Γκαλέτι, ο Ντιόγκο βρέθηκε μέσα στην περιοχή και με άψογο πλασέ έκανε το 5-1. Με την είσοδό του ο Κοβάσεβιτς είχε δύο καλές στιγμές για γκολ (71', 76'), όμως και στις δύο περιπτώσεις ο Κιμ αντέδρασε σωστά και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε ο θρίαμβος των «ερυθρολεύκων», αφού το υπόλοιπο του αγώνα ήταν... διαδικαστικού χαρακτήρα.

    Διαιτητής: Στεφάν Λανοϊ (Γαλλία)

    Κίτρινες: Πάντος - Μπίνια

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Πάντος, Ντομί, Α. Παπαδόπουλος, Άντζας, Πατσατζόγλου, Γκαλέτι (59' Λέτο), Ντουντού, Ντιόγκο (69' Κοβάσεβιτς), Μπελούτσι (76' Όσκαρ), Τζόρτζεβιτς.

    ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Κίκε Σάντσεθ Φλόρες): Κιμ, Ρέγες, Μάξι Περέιρα, Αμορίμ (59' Μπαλμπόα), Μπίνια, Νούνο Γκόμες (56' Ουρέτα), Νταβίντ Λουίς, Ριμπέιρο, Γεμπντά (76' Μάρτινς), Σίντνεϊ, Σουάσο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 7:30:39 UTC