Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ταύτιση απόψεων"
  • [02] "Ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 28/11/2008
  • [04] "Απαράδεκτη κατάσταση"
  • [05] "Το ΕΣΥ καταρρέει"
  • [06] "Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη"

  • [01] "Ταύτιση απόψεων"

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με το ΕΣΥ και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τους παράνομους μετανάστες αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη σχετικά με την πώληση της ΟΑ και την ιδιωτικοποίηση λιμένων, θα απαντήσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», ο κ. Κ. Καραμανλής καλείται από τον κ. Παπανδρέου να απαντήσει στο «γιατί συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική εγκατάλειψης του ΕΣΥ και του Προνοιακού Συστήματος της χώρας», από τον κ. Καρατζαφέρη στο πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει «τη διαρκώς αυξανόμενη ροή λαθρομεταναστών» και από τον κ. Κουβέλη στο εάν επιμένει στις επιλογές ιδιωτικοποίησης των λιμένων και πώλησης της Ολυμπιακής «ή θα χρησιμοποιήσει εργαλεία δημόσιας και κρατικής παρέμβασης»

    "Ταύτιση απόψεων"

    Πλήρης ταύτιση απόψεων για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, διαπιστώθηκε στη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να συμφωνηθεί λύση, η οποία να συνάδει και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επεσήμανε ότι η απομάκρυνση απο τις αρχές αυτές αντιβαίνει στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα συμφωνηθέντα. Είπε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και η λύση που θα συμφωνηθεί θα επικυρωθεί με δημοψηφίσματα απο τις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις και η λύση του Κυπριακού αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι όποιες εξαιρέσεις απο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι περιορισμένες και προσωρινές,είπε ο κ. Καραμανλής.

    Άναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας και στα πρόσφατα γεγονότα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά δεν συμβάλουν στην προσπάθεια παραγωγικής σχέσης αλλά δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τόνισε δε ότι η πολιτική μας για την επίλυση του Κυπριακού είναι δεδομένη και ισχυρή, στηρίζεται σε ισχυρά όπλα, στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ισχύει ακόμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ισχύει και είναι ισχυρό, όπως ισχυρή είναι η συνεργασία των δύο κρατών.

    Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την αναδιοτελή, όπως είπε, στήριξη στις προσπάθειές του απο τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, την κυβέρνηση και σύσσωμη την ελληνική πολιτεία.

    Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρέπει να εξευρεθεί απο τους Κυπρίους. Όταν λέμε ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι αυτόφωτος, αλλά καθοδηγείται απο την Τουρκία, η απάντησή μας πρέπει να είναι και είναι η συνεργασία δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών της Κύπρου και της Ελλάδος και θέλουμε να τονίσουμε αυτή την ανεξαρτησία, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε επίσης πως το μήνυμα που στέλνει στη διεθνή κοινότητα είναι πως όταν λέμε ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για λύση το εννοούμε. Επανέλαβε κι αυτός ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

    Εχουμε σχέδιο συγκροτημένο, δεν πάμε βλέποντας και κάνοντας, είπε ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ότι θα επιμείνει στον διάλογο και χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας ζήτημα το να μην ξαναμπεί η Κύπρος στην γωνία.

    Οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν να μας εξωθήσουν απο το τραπέζι του διαλόγου. Δεν θα το επιτρέψουμε, είπε ο κ. Χριστόφιας και κατέληξε λέγοντας ότι με τη συνέχιση και τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης βαθαίνουν τα τετελεσμένα.

  • ** Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Κύπριο Πρόεδρο.

    [02] "Ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας"

    Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί σε μία λαϊκή κοινωνία της Αττικής να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη δημόσια υγεία ενώ υπάρχουν υποδομές και προσωπικό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο στη Νίκαια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "αντί να πηγαίνουμε καλύτερα, πηγαίνουμε χειρότερα" και υπογράμμισε ότι "χρειάζεται μέριμνα και επένδυση της πολιτείας κι ας πάει το έλλειμμα λίγο παραπάνω, κάτι που οι σοσιαλιστές και οι προοδευτικοί λένε σε όλη την Ευρώπη".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι απαράδεκτο να φεύγει το προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία και χαρακτήρισε δικαιολογία την επίκληση των καθυστερήσεων του ΑΣΕΠ στην πρόσληψη προσωπικού.

    Δέσμευσή μας είναι η εγγύηση στο λαό ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας ενώ θα διασφαλίσουμε 3.000 προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού ετησίως, ώστε να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων και του επιστημονικού προσωπικού του νοσοκομείου, οι οποίοι έκαναν λόγο για ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του νοσοκομείου του είπαν ότι αυτή στιγμή δυσχεραίνει το έργο τους ο προβληματικός στεφανιογράφος, ο οποίος ωστόσο αναμένεται να αντικατασταθεί.

    Επίσης του ανέφεραν ότι υπάρχουν προβλήματα στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με αποτέλεσμα να υποαπασχολούνται οι τεχνίτες, ενώ ζήτησαν 50 νοσηλευτές και 50 εργαζόμενους στα παραϊατρικά επαγγέλματα επιπλέον του υπάρχοντος προσωπικού ώστε να λειτουργήσει το νοσοκομείο σωστά καθώς οι εργαζόμενοι, όπως είπαν, έχουν φτάσει στα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση του κ. Μανώλη Σκουλάκη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ότι το χρέος του νοσοκομείου ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ οι εργαζόμενοι είπαν ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στις προμήθειες υλικού, ενώ υπογράμμισαν ότι η μόνη λύση πλέον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι "το έλλειμμα στους προϋπολογισμούς αλλά υπέρ της δημόσιας υγείας", ενώ ζήτησαν να μην απαξιώνεται το ΕΣΥ.

    Συνάντηση με Δ.Χριστόφια.

    «Δεν είναι καθόλου θετική η σημερινή στάση της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είχε «όπως πάντα, μια φιλική και εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τη φάση αυτή, που βρίσκεται το Κυπριακό. Δεν είναι καθόλου θετική η στάση τηςΤουρκίας, ιδιαίτερα η σημερινή της στάση. Δεν μπορεί και δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση, από την Τουρκία, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή του δικαιώματος να εκμεταλλεύεται το θαλάσσιο πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε: «Βεβαίως, είναι καταδικαστέα και δεν είναι αποδεκτή η πρόσφατη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο με τις ενέργειές της, με τις πράξεις της».

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να αναδεικνύει συνεχώς ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η τουρκική κατοχή και ότι «η βούληση του προέδρου Χριστόφια έχει εκφραστεί επανειλημμένως για τη λύση μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, πάντα με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αρχές, με πλήρη σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο».

    «Πρέπει να αλλάξει η αντίληψη της Τουρκίας, να αλλάξει στρατηγική αντίληψη και θα χρειαστεί να υιοθετήσει τις αξίες, που όλοι μας στην Ευρώπη συμμεριζόμαστε, τις βασικές αξίες του Διεθνούς Δικαίου, τις αξίες που μας ενώνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να τις υιοθετήσει αυτές τις αξίες για να εμπεδωθεί η συνεργασία και η ειρήνη στην περιοχή και να μπορεί να προσβλέπει σε μία πορεία ευρωπαϊκή», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση με Νίκολας Στερν

    Η «πράσινη» αναπτυξιακή ατζέντα, η οποία αποτελεί ένα εκ των πυλώνων της οικονομικής πρότασης των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου τους ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου με τον καθηγητή του London School of Economics (LSE), Σέρ Νίκολας Στέρν.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε βεβαίως και το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Στέρν συμφώνησαν στο ότι η «πράσινη» ατζέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του ηλεκτρισμού, του σιδηροδρόμου και της πληροφορικής και η οποία θα προκύψει από την στροφή στο «πράσινο» αναπτυξιακό πρότυπο.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να επενδύσει στην «πράσινη» ανάπτυξη για να βγεί από την κρίση, αλλά και να αποκτήσει προοπτικές.

    «Η «πράσινη» ανάπτυξη είναι κάτι στο οποίο πιστεύω όχι μόνο προσωπικά, αλλά και το Κίνημά μας. Και βεβαίως, πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα πλεονέκτημα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στον πολιτισμό μας και στο περιβάλλον μας, με σύγχρονες τεχνολογίες, που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.Αλλά πιστεύω ότι, αποτελεί και μια προοπτική για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση, με σοβαρές επενδύσεις στις υποδομές για την «πράσινη ανάπτυξη» δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

    Τις κλιματικές αλλαγές αλλά και τον κίνδυνο ερημοποίησης τεράστιων περιοχών της Νότιας Ευρώπης λόγω της λειψυδρίας που θα προκύψει «αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως σήμερα» επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Στέρν.

    Υπάρχει, ωστόσο, και μια θετική πλευρά του ζητήματος, δηλαδή η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξη μιας οικονομίας με χαμηλή εκπομπή άνθρακα, η οποία θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες και θα αποτελέσει μια καινούργια βιομηχανική επανάσταση» είπε ο καθηγητής του LSE προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να προκύψει στην οικονομική ιστορία τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια».

    «Η Ελλάδα, ιδιαίτερα, κατέχει τέτοια θέση, που μπορεί να αξιοποιήσει μορφές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, καθώς και η γεωθερμία - διάφορες μορφές που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να βρεθεί στην πρωτοπορία» κατέληξε ο Σερ Νίκολας Στέρν.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 28/11/2008

  • 19η συνδιάσκεψη για το Χάρτη Ενέργειας - Ομιλία Χρ. Φώλια - 10:00:00, "Αστέρας" Βουλιαγμένης.

  • Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος και να επιδώσει τα ξίφη - 11:00:00, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

  • Ώρα του πρωθυπουργού - Ερωτήσεις Παπανδρέου, Καρατζαφέρη και Κουβέλη - 11:00:00, Βουλή.

  • Απονομή Βραβείων Ευρωπαϊκών Μελετών της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ενωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών - 13:00:00, Αθήνα/Αμαλίας 8 (GRC).

  • Συνέδριο ΚΕΔΚΕ, Θεσσαλονίκη (GRC).

  • Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, Αθήνα.

    - 10:00 - Συνάντηση με Αλέκα Παπαρήγα (Μεγάλη Βρετανία).

    - 10:30 - Συνάντηση με Τσίπρα και Αλαβάνο (Μεγάλη Βρετανία)

    - 11:00 - Συνάντηση με Γ. Καρατζαφέρη

    - 13:00 - Συνάντηση με Κ. Παπούλια

    - 16:00 - Συνέντευξη στην ΕΞΑΤ

    - 18:30 - Αναχώρηση

  • Επίσκεψη Βαληνάκη στην Τσεχία, Πράγα.

  • Περιοδεία Ευρ. Στυλιανίδη στην Κομοτηνή - Θα εγκαινιάσει σχολεία και θα μιλήσει σε ημερίδα για τη Δια Βίου Μάθηση , Κομοτηνή (GRC).

    Αθλητική Ατζέντα

  • Χάντμπολ-Παγκόσμιο γυναικών (προκριματικά, 1ος όμιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Λιθουανία - 16:30:00, Εμεν (NLD)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (3η ημέρα): Βουλιαγμένη-Ηρακλής - 18:00:00

    [04] "Απαράδεκτη κατάσταση"

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δ. Χριστόφια θα έχει σήμερα το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα.

    Το μεσημέρι, η κα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond στα γραφεία του κόμματος.

    "Απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία"

    Αντί να απολογηθούν, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική και τα έργα τους στην Υγεία, εμπαίζουν το λαό. Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και γενικά στην Υγεία θα γίνει ακόμα χειρότερη, αν τα λαϊκά στρώματα δεν ξεσηκωθούν κατά της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στο φάρμακο, κατά της εμπορευματοποίησής της, που αποδέχονται και στηρίζουν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».

    "Ιδεολογικά και πολιτικά έτοιμοι"

    Την ιδεολογικοπολιτική ετοιμότητα του ΚΚΕ να προβλέψει την οικονομική κρίση, αλλά και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα των οποίων οι προτάσεις δεν ξεπερνούν τις δοκιμασμένες συνταγές, υπογραμμίζει η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος σε μακροσκελή απόφασή της για την κρίση και την παρέμβαση του ΚΚΕ στις πολιτικές εξελίξεις.

    Η Κεντρική Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν ξεπερνούν τις αναγκαίες, δοκιμασμένες και ξεπερασμένες για το σύστημα, κεϋνσιανές συνταγές για ενίσχυση της ζήτησης και την διασφάλιση της κερδοφορίας, προτάσεις που τελικά δεν προσφέρουν ανακούφιση στο λαό, ούτε αναστέλλουν τις συνέπειες της κρίσης.

    Ειδικότερα για το ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "με τη λεγόμενη αριστερή εναλλακτική του πρόταση αναδεικνύεται ως δύναμη κρούσης στον αποπροσανατολισμό λαϊκών στρωμάτων που αναζητούν διέξοδο και είναι σε διαδικασία απεγκλωβισμού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ" και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "με τη στάση του αντικειμενικά οδηγεί στον ευνουχισμό του κινήματος,στην παρεμπόδιση της χειραφέτησής του από την κυρίαρχη πολιτική και τα ψεύτικα διλήμματα της δικομματικής εναλλαγής".

    Για την κυβέρνηση της ΝΔ, η ΚΕ επισημαίνει ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις συνέπειες της κρίσης στην "παγκοσμιοποίηση", στην αναγκαιότητα εφαρμογής των επιλογών της ΕΕ, ενώ με τη σειρά τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάνε τις αιτίες των προβλημάτων στην αντίθετη άκρη: Αποδίδουν ευθύνες μόνο στη ΝΔ, με κύριο στόχο να βγάλουν "λάδι" την ΕΕ και την ευθύνη που έχουν και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ.

    Εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση και μελέτη των εξελίξεων, γιατί δεν είναι δυνατό σήμερα να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η διεθνής κρίση, πόσο βάθος θα πάρει, τι ανακατατάξεις θα σημειωθούν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τον ανταγωνισμό τους, αφού ξεπεραστεί η φάση της ύφεσης και της συρρίκνωσης της παραγωγής.

    Για την κρίση στην Ελλάδα, η ΚΕ εκτιμά ότι συνδέεται και με την κρίση στα Βαλκάνια και γενικά στην ΝΑ Ευρώπη, θα είναι βαθειά και σχετικά μακρόχρονη.

    Για τις πολιτκές εξελίξεις, η ΚΕ αναφέρει στην απόφασή της ότι νέο σχετικά στοιχείο στον πολιτικό συσχετισμό στη χώρα μας είναι η τάση ενδυνάμωσης της δικομματικής εναλλαγής με την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, με βάση τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πολιτικής της ΝΔ, επίσης και λόγω μείωσης της εκλογικής της επιρροής εξ αιτίας των σκανδάλων.

    "Η επιλογή είναι μια", αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ, "να απογαλακτισθούν οι εργαζόμενοι από την πολιτική και τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να δώσουν όσο γίνεται χτύπημα στην δικομματική εναλλαγή με ενίσχυση του ΚΚΕ. Να απορρίψουν τη συστηματική παραπλάνηση και τα τρομοκρατικά διλήμματα περί ασταθούς κυβέρνησης, περί των κινδύνων της μη αυτοδυναμίας, περί του "μικρότερου κακού".

    Επίσης στις εκτιμήσεις της για τις πολιτικές εξελίξεις, η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ακόμη ότι η ΝΔ επέστρεψε στην διακυβέρνηση ως απάντηση και εναλλακτική λύση στα δεινά που συσσώρευσε η κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ένα μεγάλο μέρος της αστικής τάξης, επιχειρηματικοί όμιλοι με τα μέσα προπαγάνδας και επηρεασμού που διαθέτουν, ρίχνουν το βάρος προτίμησης στο ΠΑΣΟΚ, που το εμφανίζουν ως την εναλλακτική λύση στη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική της ΝΔ.

    Τέλος, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η άρχουσα τάξη εξακολουθεί να προτιμά τη δικομματική εναλλαγή, καθώς εξασφαλίζει πιο συμπαγείς κυβερνητικές λύσεις που εξυπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία. Παράλληλα προετοιμάζεται στο ενδεχόμενο μη ανάκαμψης του δικομματικού συστήματος εναλλαγής για τη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνεργασίας, αξιοποιώντας τις θέσεις και τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ. Αυτή η προετοιμασία γίνεται ανεξαρτήτως τι ισχυρίζονται και τα δύο κόμματα σε συνθήκες αναμενόμενων εκλογών,εθνικών και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    [05] "Το ΕΣΥ καταρρέει"

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια, στο ξενοδοχείο «Μεγ. Βρετάνια».

    Επίσκεψη Τσίπρα στη Σάμο

    "Το εθνικό σύστημα υγείας καταρρέει εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ τώρα και του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη περίοδο" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από την Σάμο, όπου πραγματοποίησε περιοδεία.

    "'Ηταν οι κυβερνήσεις που αποφάσισαν να περάσουν τα ΣΑΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, ήταν οι κυβερνήσεις που φέρανε τους μάνατζερ να λύσουν τα προβλήματα, ήταν οι κυβερνήσεις που στοχευμένα απαξίωσαν τη δημόσια υγεία προκειμένου να έχουν αυξηθεί δραματικά οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία" δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε θέματα υγείας και συμπλήρωσε:

    "Κάθε επενδυτής που θέλει να έχει ασφαλείς επενδύσεις, επενδύει στην υγεία στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση του εθνικού συστήματος υγείας. Χρειάζονται μαζικές προλήψεις προκειμένου να στηριχτούν τα δημόσια νοσοκομεία και χρειάζεται κυρίως μια άλλη πολιτική που θα έχει σαν βάση τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη".

    Επίσκεψη Αλαβάνου στο Ηράκλειο Κρήτης

    Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο κ. Αλαβάνος επισκέφτηκε το Πανεπιστημιακό Γεινκό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι " Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την αποχώρηση, μέσα από τις αλλαγές που γίνονται στους ειδικούς λογαριασμούς, δεκάδων εργαζομένων".

  • ** Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα, θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη που διοργανώνει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Γερμανία 28-30 Νοεμβρίου, για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2009.

    [06] "Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη"

    Τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο σχετικά με την ελληνική οικονομία σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι "ο κ. Μπαρόζο δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που όλοι γνωρίζουμε και λέμε εδώ και πολύ καιρό. Ότι η Ελλάδα, είναι χρεοκοπημένη μέχρι το λαιμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ζητούμενο είναι ποιος χρεοκόπησε την Ελλάδα; Και κανείς δεν αμφιβάλλει πως οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χρεοκόπησαν την Ελλάδα.

    Από εδώ και πέρα τι γίνεται; Η πρότασή μας είναι σαφής και δεδομένη. Φιλολαϊκή πολιτική και άνοιγμα προς τα μικρομεσαία στρώματα, αλλιώς τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν καθημερινά", τόνισε ο κ. Βελόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 5:30:36 UTC