Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για νέες παροχές
  • [02] "Χριστουγεννιάτικο δώρο" Μπράουν
  • [03] Οστά κατά παραγγελία

  • [01] Προτάσεις για νέες παροχές

    Η οικονομική κρίση αργά ή γρήγορα θα περάσει και οι οικονομίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που θα υπάρξουν, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα της εφημερίδας "Απογευματινή" με τίτλο "Ελλάς-Γαλλία:Θεσμοί και Πολιτικές", που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και στις προοπτικές τους.

    Όπως είπε η Γαλλία αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτή για τη χώρα μας, ενώ κατέχει μία απο τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πελατών και των προμηθευτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι προσπάθειες να διατηρηθούν οι ανοιχτές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιοχή που αναπτύσσεται πολύ δυναμικά. Επίσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, στον ενεργειακό τομέα, στις μεταφορές, την τεχνολογία, τη βιομηχανία τροφίμων κλπ.

    Προτάσεις για νέες παροχές

    Το "πράσινο φως" των Βρυξελλών αναμένει η κυβέρνηση για νέο πακέτο παροχών προς στους ασθενέστερους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφης μιλώντας στη ΝΕΤ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον αυξημένες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει στις 26 Νοεμβρίου προτάσεις που της έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν όψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται εκεί να υπάρξουν κάποιες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

    «Αν υπάρξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι παραπάνω, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα κάνουμε κάτι παραπάνω. Είτε θα φέρουμε μπροστά κάποιες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που έχουμε προγραμματίσει μετά το 2010 ή θα ενισχύσουμε κάποια άλλα στοιχεία του προϋπολογισμού που απευθύνονται είτε στην ανάπτυξη είτε στην κοινωνική συνοχή», τόνισε.

    Αυξήσεις της τάξης του 3,5% στους μισθούς του δημοσίου τομέα και περίπου 4% στις συντάξεις, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2009 που κατατέθηκεστη βουλή. Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη 2,7%, ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 3%, η ανεργία θα κυμανθεί στο 7,5%, ενώ το έλλειμμα θα φτάσει στο 2,5%.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, ούτε ο ΦΠΑ, αλλά ούτε και οι συντελεστές του ενιαίου τέλους ακινήτων. Ο κ. Αλογοσκούφης ανήγγειλε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και για το λόγο αυτό θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέσω του Ταμείου κατά της Φτώχειας.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσό του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που πρόκειται να παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη δεν θα είναι κάτω από το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Θα υποβάλουμε προτάσεις την Τετάρτη, όμως σίγουρα δεν θα είναι κάτω από τον αριθμό αυτό", είπε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό SIC.

    "Δεν θέλω ακόμη να αναφέρω συγκεκριμένο αριθμό διότι εργαζόμαστε ακόμη για την προετοιμασία αυτού του πακέτου" των μέτρων, πρόσθεσε.

    Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Μίχαελ Γκλος, είχε δηλώσει ότι το σχέδιο θα είναι ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

    "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνέστησε σε όσες χώρες έχουν το περιθώριο να τονώσουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις μέσω των δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων και αυτό θα πράξουμε", εξήγησε ο Μπαρόζο.

    [02] "Χριστουγεννιάτικο δώρο" Μπράουν

    Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να κάνει "χριστουγεννιάτικο δώρο" στους βρετανούς καταναλωτές και μάλιστα σήμερα Δευτέρα καθώς αναμένεται να μειώσει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (VAT) σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση, αναφέρουν δημοσιεύματα.

    Ο φόρος κατανάλωσης αναμένεται να μειωθεί από το 17.5% στο 15%, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικής ενίσχυσης, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ.

    Αυτή η μείωση στον ΦΠΑ αναμένεται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 12.5 δισεκατομμύρια δολάρια (18.5 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Αναμένονται επίσης και μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φοροελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι Συντηρητικοί απορρίπτουν το σχέδιο αυτό ως επαχθές, ριψοκίνδυνο και απίθανο να λειτουργήσει. «Πράγματι έχω σοβαρή ανησυχία για μία κυβέρνηση που προχωρά τώρα σε όργιο δανεισμού, το οποίο αργότερα θα οδηγήσει σε υψηλούς φόρους», δήλωσε στο BBC ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον.

    Στήριξη της Citigroup

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι επενδύει 20 δις δολάρια στον όμιλο Citigroup Inc., ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συμβάλλει στην επίλυσή τους και να αποκτήσει μετοχές της τράπεζας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, η Federal Deposit Insurance Corp. θα εγγυηθεί δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δις δολαρίων, για λογαριασμό της Citigroup.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων παρέχοντας δάνεια στην τράπεζα με προνομιακούς όρους, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

    Συο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου ετοιμάζουν ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που είναι πιθανόν να ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί το σχέδιο, θα πρόκειται για το ευρύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από το New Deal του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ στη δεκαετία του ΄30.

    Τόσο ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Τζον Κόρζιν, όσο και ο Λόρενς Σάμερς, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ομπάμα επέλεξε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα ενός πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Washington Post αναφέρει επίσης ότι τόσο ο Ρόμπερτ Ράιχ, σύμβουλος του Ομπάμα και πρώην υπουργός Απασχόλησης στην κυβέρνηση Κλίντον, όσο και ο Τσαρλς Σάμερ έκαναν λόγο για δαπάνες ύψους 500-700 δις δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους οικονομικούς του συμβούλους να ετοιμάσουν σχέδιο ανάκαμψης ικανό να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

    Ο Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να βάλει τους ανθρώπους στη δουλειά με την ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, ενθαρρύνοντας την εκλογική, την ηλιακή ενέργεια και τα οικονομικής κατανάλωσης αυτοκίνητα.

    Σκοπεύει να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις ΗΠΑ από την σημερινή τους εξάρτηση από τον ξένο πετρέλαιο και να επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον.

    [03] Οστά κατά παραγγελία

    Τα ιαπωνικά νοσοκομεία άρχισαν τις κλινικές δοκιμές των πρώτων στον κόσμο οστών κατά παραγγελία που θα σχεδιάζονται σε κομπιούτερ, θα ταιριάζουν απόλυτα στα κρανία των ασθενών και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα πραγματικά οστά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από το Τόκιο.

    Αν αποδειχτεί επιτυχής, η ιαπωνική μέθοδος θα ανοίξει το δρόμο, ώστε οι γιατροί να δημιουργούν νέα οστά μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή ενός ατυχήματος, εφόσον ο ασθενής έχει αποθηκευμένα ηλεκτρονικά στοιχεία σε ένα ιατρικό αρχείο. Σήμερα οι γιατροί συνήθως επιδιορθώνουν τα οστά εμφυτεύοντας τμήματα πραγματικών οστών ή κεραμικών υποκατάστατων. Τα ιαπωνικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούν σκόνη φωσφορικού ασβεστίου, της ουσίας που δημιουργεί τα ανθρώπινα οστά, και ένα στερεοποιητικό υγρό, που κατά 80% είναι διυλισμένο νερό.

    Με τον ίδιο τρόπο που ένας εκτυπωτής ψεκασμου μελάνης (inkjet) ψεκάζει σταγόνες πάνω σε ένα χαρτί, έτσι και μια ειδική συσκευή ψεκάζει το υγρό πάνω σε ένα λεπτό στρώμα της σκόνης φωσφορικού ασβεστίου για να δημιουργήσει τα επιθυμητά σχήματα των οστών. Η συσκευή επαναλαμβάνει συνεχώς την ίδια διαδικασία μέχρι να προστεθούν στρώματα του υλικού και να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος. Για παράδειγμα, εκατό στρώματα δημιουργούν ένα εμφύτευμα πάχους ενός εκατοστού. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια ανάλογη τεχνική χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τη δημιουργία καλουπιών και προτύπων νέων προϊόντων.

    Τα νέα εμφυτεύματα, δημιουργήματα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τόκιο, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρία Next 21, ονομάζονται "οστά υπολογιστικής τομογραφίας" (Computer Tomography Bones ή CT Bones) γιατί δημιουργούνται με ακρίβεια χάρη στη χρήση εικόνων τομογραφίας, που μπορούν να απεικονίσουν τις πολύπλοκες δομές του σαγονιού, των μάγουλων και άλλων μερών του κρανίου σε κλίμακα μέχρι ενός χιλιοστού.

    Η τεχνική επιτρέπει επίσης τη δημιουργία μικρών τρυπών στα νέα οστά, που διευκολύνουν τις αρτηρίες του αίματος και τα κύτταρα να διαπερνούν το τεχνητό οστό και να αναδημιουργούν ένα νέο πραγματικό οστό. Οι ιάπωνες επιστήμονες εργάζονται ήδη πάνω στη δεύτερη γενιά των CT Bones, τα οποία θα περιέχουν νέα υλικά, που θα διευκολύνουν την "επικοινωνία" του τεχνητού με το πραγματικό οστό. Τα νέα οστά, προς το παρόν, περιορίζονται στο κρανίο, γιατί, αντίθετα με τα άκρα, δεν χρειάζεται να σηκώνουν το βάρος του σώματος.

    Οι δοκιμαστικοί έλεγχοι σε δέκα ιαπωνικά νοσοκομεία θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Ήδη το πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει εμφυτεύσει τέτοια οστά σε δέκα ασθενείς, που έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η κανονική εφαρμογή στην πράξη της νέας τεχνικής αναμένεται σε τρία έως τέσσερα χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 November 2008 - 11:30:27 UTC