Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καταργούνται προνοιακές υποδομές"
  • [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [03] "Να μην γίνει καμιά απόλυση"

  • [01] "Καταργούνται προνοιακές υποδομές"

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη και τον γραμματέα του Τομέα, Ηλία Καρανίκα, επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στη λειτουργία του.

    Δεν αρκούν οι κινήσεις των μεμονωμένων τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τις διοικήσεις των τραπεζών.

    Αυτό που χρειάζεται είναι νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας, πρόεσθεσε ο κ.Παπακωνσταντίνου και ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε στους συνομιλητές του τέσσερα θέματα:

    1. Την ανάγκη αναχρηματοδότησης των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης.

    2. Το πάγωμα των δανείων μέχρι το τέλος του 2009 με συγκεκριμένα κριτήρια και για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    3. Την αμεση κατάργηση ολων των καταχρηστικών όρων των τραπεζών σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    4. Τη μείωση του ύψους των επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

    Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη στείλει άλλα μηνύματα προς τις τράπεζες, αλλά να αναλάβει αν μπορεί τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν μπορεί να συγκρουστεί για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την διάθεση των 28 δισ. στις τράπεζες, νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε αδιαφανές και το οποίο, όπως είπε, δεν δίνει εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στους Ελληνες πολίτες.

    Σχολιάζοντας εξ άλλου σημερινή δήλωση του κ. Αντώναρου σχετικά με το ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πριν αντιληφθεί το πρόβλημα ο κ. Παπανδρέου,ο κ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τί ακριβώς κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση και τί μέτρα πήρε για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και τα μεσαία νοικοκυριά, όπως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ρώτησε επίσης τον κ. Αντώναρο πού βρίσκεται το θέμα του ταμείου κατά της φτώχειας από την πρώτη εξαγγελία του οποίου συμπληρώνεται ένας χρόνος.

    Κάποιος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα τί γίνεται με το θέμα αυτό και αν θα πάρουν κάποιοι χρήματα και ποιοι θα είναι αυτοί.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στην τελευταία παρουσία του στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της διοίκησης της ΔΕΗ και αναρωτήθηκε αν στο μεταξύ έχει αλλάξει κάτι και αν η διοίκηση της Επιχείρησης καλώς πράττει.

    Αναρωτήθηκε επίσης πως είναι δυνατόν να μην μειώνεται η τιμή του ρεύματος την ώρα που συνεχίζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ η "Γκασπρομ" ανακοίνωσε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για το 2009 στην Ευρώπη.

    Η ΔΕΗ, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να πάει σε μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις φυλακές, τονίζοντας ότι δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοιου είδους εξέγερση και απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να υπάρξει παρέμβαση της Πολιτείας για αποσυμφόρηση των φυλακών. Σημείωσε επίσης ότι ποτέ τόσοι κρατούμενοι δεν βρίσκονται σε απεργία πείνας τόσες ημέρες και ποτέ τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν είδαμε κρατούμενους με ραμμένα τα στόματα. Αυτα, πρόσθεσε, μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες τα έχουμε δει.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν λόγω της εξέλιξης της υπόθεσης Τατούλη εκτιμά ότι μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα μέσω της γρήγορης προσφυγής σε εκλογές, αλλά όχι όμως με παραγραφή των ευθυνών για τα όποια σκάνδαλα υπάρχουν.

    Σε ερώτηση εξ άλλου για το αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα και να υπάρξει προσφυγή στις εκλογές, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε πρώτα να ολοκληρώσει το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι και στη συνέχεια να δούμε ποια θα είναι η διάθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών και για άλλα ζητήματα τα οποία έχει προτείνει η Αντιπολίτευση. Και με βάση αυτά, είπε, θα τοποθετηθούμε.

    Ερωτηθείς εξ άλλου για το αν προκύπτει ενοχή και για νέα πρόσωπα στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιφυλάχθηκε να μιλήσει για το θέμα με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σε ερώτηση για το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνησε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή υπέρ του προϋπολογισμού της Βουλής και όχι την αύξηση του μισθού των βουλευτών. Οι αυξήσεις, πρόσθεσε, δίνονται στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

    Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί αυξήσεις που θα υπερβαίνουν το ποσοστό της αύξησης που θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους και το οποίο, όπως ανέφερε, κινείται κάτω από τα όρια του πληθωρισμού.

    Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη για τις επιπτώσεις της κρίσης

    Στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τους βουλευτές Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη.

    Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ.Χρυσοχοϊδης στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασίων 15,5% από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008. Αναλυτικότερα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η μείωση ήταν 8,6%, στα τρόφιμα - ποτά - καπνός 6,48%, στα φαρμακευτικά-καλλυντικά 17,93%, στην ένδυση-υπόδηση 40,56%, στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη - οικ.εξοπλισμό 17,87%, στα βιβλία - Χαρτικά λοιπά είδη 26,25%.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και σε στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις ακάλυπτες επιταγές επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από τον Αύγουστο του 2007 στον Αύγουστο του 2008 αυξήθηκαν κατά 52,56% και από τον Σεπτέμβριο του 2007 στον Σεπτέμβριο του 2008 αυξήθηκαν κατά 38,42%. Συνολικά, από 8.850 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο του 2008 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 έχουμε φτάσει ήδη τα 77.067 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 815.355.377 εκ ευρώ, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν την ΔΕΗ ο κ. Χρυσοχοϊδης επσήμανε ότι "το μονόπρακτο έχει τίτλο «καλή κυβέρνηση - κακός διοικητής» και παίζεται εναλλάξ από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τους ?ανησυχούντες? βουλευτές της ΝΔ και τη διοίκηση της ΔΕΗ. "Στην ουσία πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη σοβαρότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφήνει κυριολεκτικά ακέφαλη τη ΔΕΗ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά μεγέθη της επιχείρησης, που έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα", πρόσθεσε. Ο κ.Χρυσοχοϊδης πρότεινε, για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και με δεδομένη τη μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών καυσίμων,την απόσυρση τόσο της αύξησης του περασμένου Ιουλίου κατά 7% όσο και της επικείμενης αύξησης του Ιανουαρίου κατά 5,6% (-12,6%).

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τόνισε ότι "οι τράπεζες υποχρεούνται και πρέπει να υποχρεωθούν με νόμο ούτως ώστε του χρόνου να υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη ποσοστιαία ποσοτική επέκταση προς τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις". Δεν μπορεί να επαφίεται η οικονομική πορεία της χώρας, στην καλή θέληση ορισμένων Τραπεζών οι οποίες από τη μια πλευρά πραγματοποιούν ορισμένες διευκολυντικές ενέργειες προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες κι από την άλλη πλευρά στέλνουν απειλητικές επιστολές σε πελάτες τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και καταναλωτές ότι τα δάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει απληστία, δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και δεν έχουν καμία αντίληψη ούτε για την επιχειρηματικότητα αλλά ούτε για την κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

    Την αμέριστη υποστήριξή του στην απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο κέντρο της Δάφνης.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από την διευθύντρια Χριστίνα Κόκοτα και το νομικό σύμβουλο των ΚΔΑΠ Θόδωρο Πέπα, "για τη δεκαετή επιτυχή λειτουργία του θεσμού και του κέντρου αλλά και τον επαπειλούμενο κίνδυνο συρρίκνωσής του". Συνομίλησε με παιδιά στην αίθουσα μουσικής προπαιδείας, γονείς και εργαζόμενους, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δήλωσε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμού και όλων αυτών που είναι σχετικές με την οικογενειακή προστασία.

    Κατά την ενημέρωση, τόσο η κ. Κόκοτα όσο και ο κ. Πέπας αναφέρθηκαν στην "κρίσιμη καμπή που περνά ο θεσμός μετά το πέρασμα της εποπτείας του στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας" - ο οποίος είναι και ο τελικός δικαιούχος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων κατά 70% των προνοιακών δομών - μετά από σχετική υπουργική απόφαση.

    Τον Σεπτέμβριο, του ανέφεραν, έκλεισαν 24 από τα 206 ΚΔΑΠ γιατί οι απαιτούμενοι από τον ΟΕΕ όροι συμμετοχής των δικαιούχων έγιναν αυστηρότεροι. Πολλοί γονείς που δεν τηρούσαν τις νέες προϋποθέσεις αναγκάστηκαν να σταματήσουν ή να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά διδασκαλεία ώστε να συνεχίσουν τα προγράμματα μουσικής θεάτρου, ζωγραφικής κλπ, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν τα ΚΔΑΠ και να κλείσουν, αφήνοντας τεράστιο κενό, κυρίως στην περιφέρεια (Σέριφος, Πογωνιανή, Κεφαλόβρυσο Αμαλιάδα και αλλού). Από τους εκπροσώπους των ΚΔΑΠ ζητήθηκε η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου για τη συνέχιση του θεσμού και από την κυβέρνηση να επανεξεταστεί αυτό το σοβαρό θέμα. Ανέφεραν ότι έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης που περιορίζει τη δυνατότητα επιλογής των γονιών να συμμετέχουν τα παιδιά στα κέντρα "με αποτέλεσμα να χάνεται ένας θεσμός που επί δέκα χρόνια είχε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή".

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου αφού ενημερώθηκε από τα παιδιά και τους γονείς για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες που παρέχονται στα κέντρα, υπογράμμισε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η συνέχιση του θεσμού. Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει και θα ενισχύσει την προσπάθεια με στόχο την επέκτασή της και για τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου. Τα κριτήριά μας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, για το παιδί είναι να μεγαλώνει, να δημιουργεί και να αναδεικνύει τα ταλέντα του κοντά στο σπίτι, στην οικογένεια, στη γειτονιά και γι' αυτό πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι δομές κοινωνικής και οικογενειακής προστασίας.

    [02] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Με καταθέσεις του Εφόρου της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωάννη Ταβλάκη, του πρώην βουλευτή και νυν γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Φίλιππου Τσαλίδη, του πρώην δημάρχου Βιστωνίδας Βασίλη Τσολακίδη και του δασολόγου Νικήτα Φραντζεσκάκη, συνεχίστηκε σήμερα η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    «Η οικοδομική δραστηριότητα εντός αρχαιολογικού χώρου, είναι δυνατή υπό προϋποθέσεις και εξετάζεται ad hoc» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο έφορος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιος για το Άγιο Όρος, Ιωάννης Ταβλάκης.

    Υπό το πρίσμα αυτό και ερωτηθείς σχετικά από τον Αντώνη Σκυλλάκο (ΚΚΕ), ο μάρτυς συμφώνησε πως η Μονή Βατοπεδίου, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για τουριστικούς σκοπούς, τμήματα της έκτασης των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που της μεταβιβάστηκαν από το κράτος.

    Εξάλλου, ο κος Ταβλάκης εκτίμησε πως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο, τελούν εκτός συναλλαγής, σε αντίθεση με αρχαιολογικούς χώρους που είναι ιδιωτικοί. «Ο νομοθέτης, συμπεριλαμβάνει στα προστατευόμενα ακίνητα μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους. Στην προκείμενη περίπτωση, για τη Χερσόνησο του Άθω, ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ολόκληρος, ως χώρος αμέσου περιβάλλοντος. Αυτή είναι η νομική βάση, πάνω στην οποία εμείς στηριζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια».

    «Όταν λοιπόν διαβάσαμε στις εφημερίδες, ότι υπεγράφη συμβόλαιο και μεταβιβάστηκε το ακίνητο, η υπηρεσία μου ενημέρωσε αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, ότι δεν υπάρχει γνωμάτευση της υπηρεσίας μας για μια τέτοια μεταβίβαση. Τον Ιανουάριο του 2008, μετά από αίτημα του δήμου Σταγύρων, Ακάνθου, η υπηρεσία μου διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στο υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να γνωματεύσουν οι νομικές υπηρεσίες, Στις 3/4/2008, ο κος υπουργός ερωτά τη νομική υπηρεσία, το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού «αν το υπουργείο νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ακύρωση της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης». Δηλαδή, ήταν πλέον σαφές, ότι η πράξη αυτή δεν μπορούσε να μείνει σε ισχύ - και το δικό μου υπουργείο αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε ακύρωση».

    Απάντηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού στο Μιχάλη Λιάπη, δεν έχει μεταβιβαστεί στον μάρτυρα. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ζήτησε να υπάρξει σχετικά, επίσημη ενημέρωση.

    Κατάθεση του Φίλιππου Τσαλίδη

    «Από την αρχή ήταν και μία δική μου προσωπική επιλογή να μην εμπλακώ στο θέμα αυτό το οποίο συζητάτε».

    Αυτό κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο Φίλιππος Τσαλίδης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

    «Από την αρχή ήμουν αποστασιοποιημένος. Απλώς ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου παρευρέθηκα σε συνάντηση που έγινε στη Μητρόπολη της Ξάνθης και έχω υπογράψει και το σχετικό κείμενο, εάν θυμάμαι καλά. Δεν συμμετείχα στις διαδηλώσεις που έγιναν το 2003 από τους κατοίκους της περιοχής» ανέφερε ο μάρτυς. Παρών ωστόσο, στην συνάντηση του Θ. Ρουσόπουλου με φορείς της πόλης, τον Σεπτέμβριο του 2004, ο κος Τσαλίδης διέψευσε προηγούμενες μαρτυρίες που ήθελαν τον πρώην υπουργό Επικρατείας να δηλώνει πως «το ιδιοκτησιακό έχει κλείσει» και να συστήνει στους συνομιλητές του «να μην διαταραχθούν οι σχέσεις τους με τη Μονή».

    «Είμαι σχεδόν σίγουρος, για να μην πως σίγουρος, ότι δεν είπε κάτι τέτοιο ο κος Ρουσόπουλος. Και, εάν έκανε νύξη, έκανε νύξη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τοπικής Εκκλησίας και Μονής. Επβ ουδενί είπε ότι πρέπει να τα έχουμε καλά με τους μοναχούς» ανέφερε ο κος Τσαλίδης.

    Ο πρώην βουλευτής, δεν επιβεβαίωσε, ούτε τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμωνα, ο οποίος είχε καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, πως οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης είχαν ζητήσει να δουν τον κο Ρουσόπουλο, προκειμένου αυτός να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον Πρωθυπουργό.

    «Εγώ θυμάμαι ότι του ζητήσαμε να τα μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς. Στη συνάντηση που είχαμε, μεταφέραμε στον κο Ρουσόπουλο τον αναβρασμό που επικρατούσε στην περιοχή μας, την ανησυχία των κατοίκων που, για περισσότερο από μισό αιώνα καλλιεργούσαν την έκταση που διεκδικούσε η Μονή. Είπαμε στον κο Ρουσόπουλο ότι η δική μας άποψη είναι, ότι δεν μπορούσε να διεκδικεί την κυριότητα αυτής της έκτασης η Μονή. Ο κος Ρουσόπουλος μας δήλωσε από την αρχή ότι είναι αναρμόδιος. Του ζητήσαμε να μεταφέρει τις απόψεις μας στους αρμόδιους υπουργούς. Μας είπε ότι θα το κάνει και μας προέτρεψε να κάνουμε και εμείς το ίδιο. Δεν θυμάμαι να έγινε καθόλου συζήτηση για τον Πρωθυπουργό» ανέφερε ο μάρτυς.

    Τέλος, ο κος Τσαλίδης επιβεβαίωσε, πως οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης είχαν συναντηθεί λίγους μήνες πριν (τον Ιούλιο του 2004) με τον Πέτρο Δούκα και τον Προκόπη Παυλόπουλο - ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν παρών. «Δεν ήμουν παρών, δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε στη συνάντηση. Αποκλείστηκα και εγώ ίσως, από εκείνες τις συναντήσεις. Από την στιγμή που ήμουν αποκλεισμένος, έπαψα να ασχολούμαι με την υπόθεση».

    Κατάθεση πρώην δημάρχου Βιστωνίδας

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της παραχώρησης δημοσίων κτημάτων στη Μονή Βατοπεδίου, κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης, που εκλέγετο με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσολακίδης δεν είχε καταθέσει στοιχεία ως αυτήκοος μάρτυρας -αφού δεν ήταν παρών στην συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον βουλευτή Επικρατείας- που να τεκμηριώνουν την θέση του, μόνον εκτιμήσεις έκανε:

    «Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στον κ. Ρουσόπουλο, ο Δεσπότης μου είπε: "Δήμαρχε άστα. Αφού φεύγουν από δω, θα δούμε τι θα γίνει". Ήταν κοινό μυστικό, ότι οι μοναχοί θα πάρουν αλλού εκτάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δηλαδή κατέβηκαν από κει όλοι οι φορείς της Ξάνθης, ξεκίνησαν από κει δέκα άνθρωποι για να πάνε στο γραφείο του για να τους πει ότι είναι αναρμόδιος; Πιστεύω ότι θα έλεγε κατευθείαν ότι δεν μπορεί» ανέφερε ο μάρτυς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ).

    Εξάλλου, ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, κατέθεσε και επιστολή του νομάρχη Ξάνθης κου Παυλίδη, εννέα μέρες μετά την επίμαχη σύσκεψη, όπου περιλαμβανόταν και το παρακάτω απόσπασμα:

    «Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κο Ρουσόπουλο και την βαριά φρασεολογία που χρησιμοποιείται γύρω απβ αυτήν, με προφανή σκοπό να υπεισέλθουν κομματικές λογικές στον κοινό αγώνα, νομίζω ότι ήταν διαφανής και εγγυημένη στο περιεχόμενό της υπέρ των δικαίων μας, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Μητροπολίτη μας, του οποίου τις θέσεις ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει».

    «Τι θα μπορούσε να πει ο κος Ρουσόπουλος στη συνάντηση για να υπερασπιστεί τα δίκαια της περιοχής; Είναι δυνατόν να είπε πως είναι αναρμόδιος;» αναρωτήθηκε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Δεδομένου ότι είχαν υπογραφεί όλα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως τους είπε ότι πλέον έχει τελειώσει, μην ανησυχείτε, δεν θα σας ακουμπήσουμε τη λίμνη, θα δώσουμε αλλού οικόπεδα».

    Κατά τα άλλα, ο πρώην δήμαρχος Βισθωνίδας, κατηγορηθείς αρχικά από τους βουλευτές της ΝΔ για «επιλεκτική μνήμη», αναγνώρισε τις ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο. Ερωτηθείς μάλιστα από τον Ιορδάνη Τζαμτζή (ΝΔ), για τη στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Π. Σγουρίδη ανέφερε: «Εγώ απβ ό,τι γνωρίζω, ο κος Σγουρίδης ήταν περίπου στο κλίμα του κου Φωτιάδη, στην αρχή τουλάχιστον, όπως και άλλοι - και ο κος Στυλιανίδης - που στην αρχή μιλούσαν για "επενδυτές" κλπ.. Τι να πώ;»

    Κατάθεση του δασολόγου Νικήτα Φραντζεσκάκη

    «Αν η έκταση της Ουρανούπολης παρέμενε δάσος, δεν θα μπορούσε να αλλάξει χρήση. Ως δασική έκταση ωστόσο, μπορεί να υπαχθεί στον κώδικα με το άρθρο 75 παρ. 2, του ν. 998/1979, προκειμένου να αποδοθεί σε αγροτικές χρήσεις, ή υπό προϋποθέσεις τουριστικές εγκαταστάσεις» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο δασολόγος και υπάλληλος δασών στο νομό Χαλκιδικής, Νικήτας Φραντζεσκάκης.

    Ο κος Φραντζεσκάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της έκτασης, σημειώνοντας πως από το 1934 έχει χαρακτηρισθεί ως «δάσος χθαμαλών», ενώ από το 1971, αναφέρεται διαρκώς ως «δάσος κοινόχρηστον». Ως δάσος την αντιμετώπισε λοιπόν το δασαρχείο Αρναίας, κατόπιν αυτοψίας, όταν η Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απευθύνθηκε σβ αυτό το 2007, με το ερώτημα εάν επίκειται αναδάσωσή της.

    «Υπάρχουν πουρνάρια, αριές, ασπάλανθα και σκίνα και αγριελιές που περνάνε τα δύο και τρία μέτρα» ανέφερε για την έκταση ο μάρτυς. «Είναι ψηλά, έχουν ξυλώδη κορμό από τον οποίο βγαίνουν καυσόξυλα και κάρβουνο, όπως έβγαζαν οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι που ασχολήθηκαν με τον τουρισμό».

    Κατά τον μάρτυρα η αρχή «άπαξ δάσος πάντα δάσος παρακάμφθηκε από την ώρα που ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του, Χριστόδουλου Μπότσιου» (η οποία είχε επικυρωθεί και από το Εβ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με εισηγητή τον κ. Μπότσιο), που έκρινε πως βάσει νόμου του 2003, η έκταση θα πρέπει να θεωρείται ως δασική: Κι αυτό, γιατί, «σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου, η γνωμοδότηση, εφβ όσον έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό, αποτελεί πράξη υποχρεωτική για τη διοίκηση».

    «Μέχρι στιγμής δεν μας έχει σταλεί χαρτί για να εφαρμόσουμε την απόφαση. Εάν σταλεί ωστόσο, επειδή είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, θα την εφαρμόσουμε, άσχετα εάν το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν κάτι άλλο. Εξαρτάται ο κάθε υπάλληλος που θα τη χρεωθεί, τι αναφορά θα κάνει» ανέφερε ο μάρτυς. «Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αποδοχής της γνωμοδότησης από τον κο Κιλτίδη και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, πληροφορήθηκα πως απεφάσισε να κάνει πρόσθετη παρέμβαση».

    «Η εγκύκλιος δεν σας δεσμεύει» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, «διότι ο νόμος λέει ότι αρμόδιος για χαρακτηρισμούς εκτάσεων, είναι ο δασάρχης. Μπορεί όλβ αυτά να έγιναν με τον τρόπο που έγιναν, μπορεί όσοι γνωμοδότησαν για τους υπουργούς να έκαναν λάθος, αλλά επί της ουσίας, πρακτικά, καμία έννομη μεταβολή δεν επήλθε, ούτε συνέπεια υπέρ ουδενός μπορούσε να επέλθει?».

    «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε» ανέφερε ο μάρτυς.

    [03] "Να μην γίνει καμιά απόλυση"

    Την συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΤΟΕ στο Εποπτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει τις τράπεζες στη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. για τη στήριξη της ρευστότητας, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ.

    Ο κ.Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «το σχέδιο για τη ρευστότητα που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες θα χρηματοδοτηθεί από το υστέρημα του λαού. Και σε αυτό πρέπει να μετέχει εκπρόσωπος των τραπεζοϋπαλλήλων για να ελέγχει πού πάνε τα χρήματα και αν χρησιμοποιούνται σωστά».

    «Προτίμησα να δω τους τραπεζοϋπαλλήλους από τους τραπεζίτες γιατί αυτοί είναι η καρδιά και η ψυχή των τραπεζών», είπε και εκτίμησε ότι τα τετ-α-τετ με τραπεζίτες δεν μπορούν να γίνονται ερήμην των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Ζήτησε επίσης να μη γίνει καμία απόλυση για ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2008 - 15:30:33 UTC